Priske považuje podzim Sparty za úžasný, za úspěchem vidí tři důvody

17.12.2023, 22:55
Aktuality

Trenér pražské Sparty Brian Priske je naprosto spokojený s právě skončenou podzimní částí sezony. Za současný úspěch podle něj obhájci titulu vděčí skvěle připravenému hřišti na Letné, podpoře fanoušků a kabině. Osmnáct měsíců v letenskému klubu předčilo hranice jeho představivosti. Zároveň ho ale těší konec kalendářního roku, jelikož si potřebuje odpočinout. Řekl to na tiskové konferenci po vítězném obratu 2:1 nad Teplicemi v 19. ligovém kole.

Letenští přezimují na prvním místě s pětibodovým náskokem na městského rivala Slavii, která má zápas k dobru. Ve čtvrtek postoupili v Evropské lize do úvodního vyřazovacího kola a v domácím poháru jsou ve čtvrtfinále.

"Mám velkou radost, hodně mě těší, jak mužstvo a realizační tým pracují. Dosavadní průběh sezony je úžasný, 50 bodů v české lize, deset těžkých zápasů v Evropě. V pohárech jsme měli hodně náročný program. V předkolech jsme nejprve odehráli dvojzápasy s FC Kodaň a Dinamem Záhřeb a ve skupině dalších šest mimořádně těžkých utkání, do toho ještě dva zápasy v domácím poháru. Kluky a realizační tým můžu jenom pochválit za výjimečně tvrdou práci. Jsem na to velmi hrdý," uvedl Priske.

"Hráči pozvedli úroveň naší hry a stylu. Jsou si jistější tím, co jako tým chceme, jak ofenzivně, tak defenzivně. V dosavadních 31 zápasech sezony byla naše kvalita na vysoké úrovni. Věděli jsme, že jsme na tom fyzicky velmi dobře, ale potřebovali jsme zvednout naší hru v porovnání s minulou sezonu, abychom v květnu zase získali titul a hráli v Evropě. Kluci jsou výjimeční v adaptování a rozvíjení našeho stylu hry," uvedl šestačtyřicetiletý Dán.

Za úspěchem Sparty vidí tři důvody. "Máme nejlepší hřiště v zemi, nejlepší stadion s nejlepším trávníkem. Trávníkáři odvádějí neskutečnou práci po celý rok. Dnes je 17. prosince a hřiště je úžasné. Díky tomu můžeme hrát takový fotbal, jaký chceme. Je to úžasné," podotkl rodák z Horsensu.

"Pak jsou to fanoušci, kteří nás po celý rok doma i venku neuvěřitelně podporovali. Viděli jsme to zvlášť na Letné třeba proti Kodani, Záhřebu, ale i dnes. Byl to jeden z důvodů, proč jsme i dnes vyhráli. Před třemi dny nás na Kypr (na utkání Evropské ligy proti Arisu Limassol) přijelo podpořit 650 fanoušků," konstatoval Priske.

Třetím důvodem úspěchu je podle něj kabina. "Realizák a hráči tvoří jeden tým. To, jak kluci řídí jeden druhého, je úžasné. Viděli jste dnešní výsledek, hráli jsme v oslabení skoro celý zápas proti velmi těžkému soupeři. Kluci ale neustále tlačili, věřili, pracovali, napadali a hnali se dopředu. Někdy získáte víc, než si zasloužíte, a štěstí se přikloní na vaší stranu. To je jádro našeho úspěchu, že všichni věříme, že to společně dokážeme. Jsem velmi hrdý a vděčný, že jsem toho součástí," řekl Priske.

Sparty se ujal loni na přelomu května a června a hned v první sezoně s ní získal titul, první po devíti letech. "Osmnáct měsíců ve Spartě a v Česku překonalo hranice mé představivosti. Mám dobré vzpomínky na domov a tamní kluby, v nichž jsem strávil delší čas než ve Spartě. Nedokázal jsem si ale představit takový úspěch ve Spartě, když jsem šel do cizí země a odlišné kultury a pracoval jsem s jinými lidmi," poznamenal Priske.

"Samozřejmě jsem hodně věřil, že spolu můžeme být úspěšní, ale cítit lásku a podporu fanoušků je neuvěřitelné. Znamená to pro mě hodně. Jsem vděčný za každou vteřinu tady a za to, že jsem obklopený báječnými lidmi, s nimiž pracuju. Mají velký podíl na úspěchu, není to o jednom člověku. Všichni pracujeme stejným směrem," uvedl bývalý trenér Midtjyllandu a Antverp.

Nyní si chystá odpočinout. "Jsem hodně rád, že už tento rok končí, potřebuju se vyspat stejně jako kluci," prohlásil Priske. Během zimní pauzy očekává změny v kádru. "Jestli jich bude hodně, nevím. Otevírá se přestupové okno, nastanou odchody i příchody," podotkl bývalý hráč Genku, Portsmouthu nebo dánské reprezentace.

Autor: ČTK

Komentáře (116)

Přidat komentář
delfin

Tyvoe, já mu ten úspěch snad i přeju,

Reagovat
Witcher

1.Rozhodčí

Reagovat
doshcz

Reagovat
kilobyte

Běž si radši řešit, jakou sračku Teplice v druhém poločase hrály. Za to si zasloužili prohrát. Hrají na brejky proti 10 a za prvních 30 minut druhého poločasu vystřelili jednou na bránu. Přitom Sparta to hrála vzadu na riziko.

Reagovat
Mr.Mike

Jak fila zazdil to solo, tak sem si hned rikal ze to je ten moment, kteryho budou teplice litovat..to by sparta uz nedala kdyby to bylo 2:0

Reagovat
ACSeRw!n

nekustecne tlacili Teplice.. ci to byly prachy ?

Reagovat
Mönchengladbach

Hledal bych v západních Strašnicích, nikdo jiný nemá důvod.

Reagovat
kilobyte

Berbr doufá, že mu tím sníží trest, když se za něj přimluví Teplice.

Reagovat
Marisic

počkej, ty po včerejšku máš nějakou křivdu?

já byl na stadionu tak logicky může zkreslovat

Reagovat
Kaspar

ma zensky boky jak Babis

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
Rezignuj

Reagovat
cr7sux

Umí něco česky? Respektive tuší tu někdo jestli se učí? (chápu, nepotřebuje, ale stejně)

Reagovat
kilobyte

Učí. Minule to říkali na O2 a při rozhovoru se ho ptali a jestli bude odpovídat v češtině. Řekl, že na to se ještě necítí.

Reagovat
ratusek

sympaťák

Reagovat
Uwe háže buly

to jsem nečekal.

Reagovat
Mönchengladbach

Jak jste na tom s češtinou? Zdá se, že už docela slušně rozumíte.

"Slovíček chytám víc a víc. Ale poskládat je to věty, to je hrozně složitý. Rád bych vám chtěl vyjádřit víc respektu tím, že bych váš jazyk trochu ovládal, ale je vážně těžký. Ale když tady vydržím pět let, tak se určitě posunu. Můžeme se dohodnout, že pak budu mluvit česky."

Reagovat
Freedo

Reagovat
shitcool

Reagovat
pobody's nerfect

Priske je trefa do černého. Jak mi nikdy nebyla Sparta sympatická, tak teď jí přeji úspěch. Je skvělé, když jsou v lize fakt kvalitní týmy, které se navzájem posouvají k ještě lepším výkonům. Bude z toho těžit celý český fotbal. Snad bude trend pokračovat a česká liga se etabluje jako jedna z nejlepších v rámci Evropy (samozřejmě po velké 5). Pak by mohla být i atraktivnější pro mladé zahraniční talenty a klidně by se mohl ustálil byznys model typu porto, salzburg nebo sachtar, kdy hráči odcházejí do top zahraničních klubů za desítky milionů eur. S tím by pak ruku v ruce šlo v budoucnu další navýšení TV práv a tak dále.

Reagovat
Mönchengladbach

Portugalsko a Nizozemsko by měly být vzory, kam až to může liga v podobně velké zemi dotáhnout. Portugalsko je nám navíc i ekonomicky dost podobné, byť produkcí talentů je samozřejmě v jiném vesmíru.

Reagovat
pobody's nerfect

Portugalsko má nesmírnou výhodu pro angazovani brazilcu, protože odpadá jazyková bariéra. Ale přesně jak říkáš. K těmto dvěma ligam bychom se měli snažit přiblížit.

Reagovat
zorz767

My zas můžem sem tahat slováky

Reagovat
ratusek

Reagovat
St. Pauli

Podtatranske Brazilce!

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
Spalovač šancí

No nevím, furt lepší jen jeden Slovák Hromada než hromada Slováků ...

Reagovat
GabrielBatistuta

To už tu bylo

Reagovat
Spalovač šancí

však jo

Reagovat
krisa

Reagovat
PJ

Reagovat
delfin

Reagovat
M.Vaza

Opálený

Reagovat
7kaka7

a taky má "mírnou" výhodu, že tam je fotbal aboslutní sport č. 1 malý kluci chtěj být fotbalové hvězdy atp... u nás polovina (i mužské) populace fotbal nesnáší

Reagovat
ACSeRw!n

a pak ses probudil

Reagovat
pobody's nerfect

Říkám ideální stav. Třeba se jedná jen o ojedinělý výstřel nahoru a následně zase liga zapadne do průměru.

Reagovat
insane

To je podle mě bohužel nemyslitelný, ta hrana top desítky je podle mě reálná, ale už tohle je souhra šťastných okolností. Nezapomínejme, že po velkých úspěších následují výprodeje, proti kterým nejsou imunní ani na naše poměry bohatý pražský S, který snadno přeplatí nejen (pod)průměr těch top lig, ale i týmy jako Ajax budou asi navždycky po finanční stránce úplně jiná galaxie. Druhá věc je, že za tou top trojkou u nás je po všech stránkách docela velká díra a střed tabulky je u nás na nižší úrovni než střed v Polsku, kde se jim akorát dlouhodobě nedaří vyprodukovat stabilně úspěšnej velkej klub v Evropě. Jako jasně, věci se mění a nic se nedá předpovídat, ale realisticky naše týmy dosáhly svýho stropu, jinak z dlouhodobýho hlediska nemůžeme konkurovat nejen Nizozemsku, ale ani Belgii, kde jsou ty možnosti ještě o kus jinde – zčásti i kvůli koloniální minulosti země a geografický i kulturní blízkosti k Francii a dalším po fotbalový stránce nesrovnatelně vyspělejším zemím.

Reagovat
verv

Reagovat
Truffaldino

Reagovat
Uwe háže buly

Když by jsme se etablovali dlouhodobě jako top10 liga, tak můžeme mluvit o úspěchu. Být defakto nejlepší ligou bývalého východního bloku (po odstavení Ruska a devastaci Ukrajiny). Upevnit pozici a začít tahat nejtalentovanější hráče z chudých zemí jako je Bosna, Černá hora, Albánie, opět Rumunsko atd. Pokračovat se Skandinávií. A hlavně vychovávat dál aspoň stejně kvalitní svoje fotbalisty.

Víc z toho nikdy nebude.

Reagovat
Muffi

Nejtalentovanejsi hraci odkudkoliv sem chodit nebudou nikdy.

Jednak treba ten Balkan je proscoutovany ze zapadu skrz naskrz (kolik Albancu jde pres Serii A) a druhak to nejlepsi stoji silene penize i odtud. A vzdy te Salzburg nebo Holandsko/Belgie trumfnou. I Stanciu sem prisel az pote, co mi to moc neslo v RSCA.

Reagovat
Beči

Skvělý trenér. Jsem strašně rád, že máme po letech konečně na lavičce někoho, kdo má jasnou koncepci, umí si vytipovat dobré posily a ten tým pod ním šlape. Loni to ještě drhlo, co se předváděné hry týká, ale chápal jsem to. Letos už se ale většinou hraje i pěkný fotbal a hlavně jsou ty výsledky. Jen tak dál.

Reagovat
Mr.Mike

Neuveritelny jak behem sezony a pul promenil celej klub..jeste tam strihnul titul jako bonus

Reagovat
ratusek

to jen ukazuje, že stačí kvalitní trenér a ne se točit kolem dinosaurů. Akorát toho trenéra najít

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
kilobyte

Jen kvalitní trenér nestačí. Ale je to hlavní faktor.

Když si třeba vzpomenu, jak se mu "experti" smáli kvůli kolečku. Přitom to ke podle mě jedna z věcí, která udělala z těch hráčů tým.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Tak ale (k memu prekvapeni) i ten Koubek dela v Plzni velke divy.

Reagovat
Mr.Mike

Ja Koubkovi celkem dost veril..kdyz sem videl jak hral pod nim HK tak sem cekal ze z Plzne udela silnej a neprijemnej tym pro vsechny

Reagovat
Manik...

Reagovat
ACSeRw!n

<3 <3 <3

Reagovat
mario23

Neskutečný výkon včera.

Po prvním půl roku žádná sláva, ale nakonec udělal titul a letos od začátku tak skvěle rozjetý, že se zapomnělo na podělanou kvaldu LM. Doufám, že v zimě vhodně doplníme. Bude potřeba útočník a obránce určitě. Zbytek bude záviset na tom, o koho ze základu bude zájem. Tipuju, že Haraslín, Vitík nebo Láďa odejdou. Nejpozději v létě tedy.

Reagovat
zorz767

Kvalifikace LM sice nedopadla, ale Sparta tam rozhodně neudělala ostudu. Proto bych ji ani neřadil mezi neúspěchy. V daném čase odvedli maximum a prostě se to vše nesešlo tak, aby to stačilo na postup. To se stává.

Reagovat
Beči

Reagovat
ACSeRw!n
Reagovat
$dolar$

3 rozhodčí na hřišti. Ale jak mohl zapomenout na 4. u VARu?

Reagovat
Lojd

Borec, co vytahl mansaft o milion procent nahoru v prvni rade vyzdvihne travnikare, to je king

Reagovat
kilobyte

Protože takhle se dělá tým.

Reagovat
Lojd

Jojo, ja to hrozne cenim jak v kazdym rozhovoru da kredit uplne kazdymu jenom o sobe nemluvi temer vubec.

Reagovat
John Obi Mikel

1. Víno, 2. Ženy, 3. Zpěv

Reagovat
Thelvin

Ať koluje nám v žilách polská krev! Ech, dolej mi číši, Bolo!

Reagovat
kilobyte

Kurvy, chlast a chlebíčky.

Reagovat
John Obi Mikel

Sex, drogy a rock n roll

Reagovat
Coutinho10

pojďme si zatipovat

dnes je los LM, EL a EKL, ž český ligy se toto úvodní kolo týká jenom Sparty

koho si přejete či tipujete, že z toho 3. místa LM dostanou do další fáze EL ? (los 13:00 ČT Sport)

Benfica (POR)

Braga (POR)

Feyenoord (NED)

Galatasaray (TUR)

Lens (FRA)

Milan (ITA)

Shakhtar Donetsk (UKR)

Young Boys (SUI)

Já tipuju Lens, mohly by to bejt zajímavý zápasy

Reagovat
pobody's nerfect

Braga

Reagovat
Coutinho10

tam bych byl hodně zvědavej, ale technicky by asi Braga byla někde jinde a pravděpodobně by si s nima poradila

Reagovat
Lojd

Nevim proc, ale chtel bych AC. Je to pro mne z nich nejzvucnejsi a nejvetsi klub a zaroven jsem zvedavej co by Priske vymyslel. S nim verim, ze by bylo i realny pres ne postoupit. A taky travnikari!

Reagovat
Coutinho10

zajímavý by to taky bylo, ale třeba na Newcastlu ten ACM ukázal obrovskou sílu, jak to tam takticky zvládnul...v Evropě se hodně zvedaj, ale jak bylo občas řečeno k našim klubům, tak z těch top soutěží máme asi největší šanci uspět proti těm z Itálie...to samí Slavia proti AS Roma

Reagovat
Mönchengladbach

Přání YBB, tip klasicky Feyenoord.

Reagovat
Coutinho10

Feyenoord by byl brutální no, Slavia si taky užila svoje

nicméně hezkej příběh a návrat Hancka a bylo by hezký, kdyby např. Lingr měl víc minut, ale moc to nevypadá

Reagovat
kilobyte

Hancko by mohl dát nějakou malou domů.

Reagovat
Coutinho10

zkušenosti s tím má,to jo no

Reagovat
Greny

Young boys

Reagovat
Coutinho10

to by bylo zase článků, jak je možný, že se bude hrát na umělce a pak by se prohra ve Švýcarsku na to hned sváděla

Reagovat
John Obi Mikel

Dostanou Šachťar

Reagovat
Coutinho10

výhoda by pro ně byla, že ti nehrajou doma, ale jako úkáčka moc nechceš no

Reagovat
Greny

Mohli by jim nabídnout odehrání zápasu na Letné

Reagovat
Coutinho10

tjn mohli by jim i doložit, že se to u jejich repre osvědčilo, tak proč ne

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Coutinho10

chyběl kousek, kdyby nevyšlo Gala, tak měli Sachtar

Reagovat
naheCZ

Gala. Když je nechytli v předkolech, tak teď.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Coutinho10

správnej odhad a úvaha

Reagovat
Čenda

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
AlvaroLorata

Hratelní jsou Young Boys a Braga, cokoliv jinyho je asi konečná

Reagovat
Greny

Za mě Sachtar a Lens

Reagovat
Coutinho10

no, papírově možná jo, ale taky dost dobrý týmy

jinak vlastně, jak se spekulovalo, kdyby Sparta vyřadila Kodaň, že co mohla dokázat v LM třeba při porovnání, kdyby měla skupinu, co Kodaň, tak tento dvojzápas, ať to bude víceméně kdokoliv z těchto týmů z LM, tak to bude takovej pravej test, jak jsou na tom a jestli mají na to vyřadit tým ze skupiny LM, se kterým by se pravděpodobně prali o postup z 3. místa LM do EL

takže tahle konfrontace nám ukáže to, co většina lidí chtěla vidět na podzim

Reagovat
Harley111

To je dobrá blbost. V zápasech s Kodaní , která postoupila v LM dál jsme jasně ukázali, že by jsme tam nebyli do počtu. Stejně tak v zápasech s Betisem i Rangers , který by v Lm hráli o postup. Přesto ,že Sparta jasně ukázala , že by se ligy mistrů bát nemusela stejně se vždycky najde někdo , kdo bude říkat až teprve teď se ukáže jak na tom Sparta je. Připomíná mi to Novotňáka a hlavně Vacka ze Zajíce kterej na jaře před každým zápasem Sparty říkal přesně to samý a Sparta vyhrávala a vyhrávala a Vacek projížděl na Spartě kalhoty. A když se teď nalosuje Ac Milan Sparta ho vyřadí tak se zase najdou další ,který to budou schazovat italové přece na to serou a blablabla

Reagovat
Coutinho10

jako Rangers i Betis jsou takový všelijaký...nevím, jak ostatní, ale já určo, když vyřadíte ACM, tak to shazovat nebudu, protože ukázali kvalitu ve skupině smrti v LM

Reagovat
John Obi Mikel

Hratelné všechno krom Milána

Reagovat
ACSeRw!n

Lens a postup

Reagovat
Pablos

kdy ten los je ?

Reagovat
Fakt

Dneska ve 13:00

Reagovat
Pablos

ok dík

Reagovat
Coutinho10

psal jsem to na konci tý otázky do závorky, takže se nečtou články ani komentáře

Reagovat
Pablos

to už bylo moc napravo, tak daleko v řádku nedojdu

Reagovat
Coutinho10

kdyby to bylo v nějakým tom nekonečným vlákně, třeba 4-5 reakce, tak ok, to bych uznal , ale takto ne

Reagovat
Pablos

bylo to před kafem ...to by uznat šlo né ?

Reagovat
Coutinho10

ok, obhájeno

Reagovat
Greny

nedávno na mě skočil dotazník co chcete vylepšit, ani jsem to nevyplnoval, páč bych asi dostal ban

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
lampas

A možná dvojce pro Slavii a Plzen se bude dnes losovat také?

Reagovat
Greny

Myslím že ne

Reagovat
Coutinho10

dnes ne, až po dohrání tohoto kola v únoru

Reagovat
lampas

Reagovat
Rudy

Ze to trvalo. Tabulka vypada dobre. Takhle by to melo vypadat. Hlavni cil pohary pro obe S.

Reagovat
Coutinho10

Feyenoord vs AS Roma...těžký

Reagovat
ACSeRw!n

koncime no

Reagovat
Coutinho10

tak Gala, bude peklo pro koeficient nic moc

Reagovat
rufus

kurva, jediny turky jsem nechtel a presne je dostaneme

Reagovat
Coutinho10

tak to bývá měl jsi si přát konkrétní tým a ne nepřát

Reagovat
rufus

To ja jsem si pral YBB, ale to se naopak nikdy nepovede.

Reagovat
Coutinho10

měl jsi to napsat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele