Případ Ajax: Poslední místo a pátý kouč od Ten Haga. Fandové ale byli za Madura rádi

30.10.2023, 19:36
Názory a komentáře
Hedwiges Maduro (© AFP)

Připomíná to noční můru. Fanoušci Ajaxu prožívají frustraci, která nebere konce. Nizozemský velkoklub se totiž vůbec poprvé v historii propadl na úplné dno tabulky nejvyšší domácí soutěže. Po posledním výprasku, který dostal historicky nejúspěšnější celek v zemi od PSV (2:5), se na slavné adrese znovu mění kouč. Od odchodu Erika ten Haga (53) už popáté za posledních 16 měsíců.

Jeden z nejlépe řízených klubů posledních 20 let se dostal do obrovských problémů poté, co v klubu skončili trenér Ten Hag a sportovní ředitel Marc Overmars. Prvně jmenovaný dostal výzvu, která se neodmítá - postavit na nohy Manchester United. Tomu druhému zlomilo vaz obtěžování kolegyň.

Že se ale Ajax necelý rok a půl po změnách na důležitých postech dostane do tak děsivé situace, asi čekal málokdo. V průběžné tabulce Eredivisie patří amsterdamskému klubu poslední příčka a nadějí pro něj může být snad jen to, že bíločervení mají na únik z potupného dna dva zápasy k dobru.

Poslední ligové střetnutí na hřišti PSV přitom v úvodu vůbec nevypadalo špatně. Ajax podruhé vedl od postranní čáry jeho bývalý hráč Hedwiges Maduro (premiéru měl v Evropské lize na hřišti Brightonu při prohře 0:2) a v úvodní pětačtyřicetiminutovce to byla velmi sympatická podívaná. Na Waltera Beníteze, který hájil bránu eindhovenského celku, šlo sedm střel. Aktivitu dokázali de Godenzonen přetavit ve dvě branky a zaslouženě tak šli do kabin s vedením 2:1.

Jenže ve druhé čáti se situace na trávníku úplně obrátila. "O poločase jsem vlastně nic nahlas neříkal, prostě nebylo potřeba křičet. Držení míče, vyvíjení tlaku... Každý, kdo tam seděl, tak věděl, že první poločas byl od nás trapný," vyprávěl trenér PSV Peter Bosz. Jeho (ne)výřečnost zřejmě zabrala, po posledním hvizdu utkání totiž svítilo na ukazateli skóre 5:2 pro domácí. Ajax, který je v posledních týdnech křehký, se opět rozsypal.

Maduro měl podporu fanoušků

I tak ale fanouškovská fóra prozatímního kouče Madura chválila. "Bez ohledu na výsledek odvedl za šest dní neuvěřitelnou práci. Wesley Sneijder nebo Rafael Van der Vaart se snažili fanouškům Ajaxu říct, že tým je teď v zoufalé kondici. Ale on a Dave Vos jim ukázali prostředníček," stojí na jedné z hlavních komunikačních platforem příznivců bíločervených.

Pád na poslední příčku tabulky samozřejmě vypadá děsivě, Maduro ale údajně mohl být tím, kdo slavnou značku vyvede z historické krize. Jenže v pondělí ráno už ústředí Ajaxu hlásilo další změnu na trenérském postu. Hlavním koučem byl jmenován John van 't Schip.

"Většina fanoušků opravdu není s tímto tahem spokojená, protože Van 't Schip má za sebou ne zrovna povedené angažmá v roli trenéra reprezentace Řecka. A protože se řeší hlavně to, jak stabilizovat Ajax do konce sezony, byli by mnozí radši, kdyby u týmu zůstal Maduro, protože už zná klub i hráče. Jen prostě nemá potřebnou trenérskou licenci," říká expert Flashscore.com na nizozemský fotbal Finley Crebolder, který před měsícem publikoval obsáhlou analýzu událostí v největším nizozemském klubu pod názvem Pád Ajaxu.

Pátý trenér za 16 měsíců

Od července 2022, kdy Erik ten Hag odešel do United, se vystřídalo u amsterdamského kormidla pět trenérů, z nichž ani jeden nevydržel u týmu déle než pět měsíců. John van 't Schip tak může být po Alfredovi Schreuderovi, Johnnym Heitingovi, Maurice Steinovi a již zmíněném Madurovi jen jedním z mnoha neúspěšných řešení. Ze smlouvy, kterou dostal do června 2024, totiž není důvěra v jeho koncepční práci zrovna nečiší.

Předpoklad, že Ajax opustí sestupové vody, je samozřejmě obrovský. Třeba i proto, že má dva zápasy k dobru. Jeden z nich je dokonce dobře rozehraný. Utkání ve Waalwijku bylo totiž přerušeno za stavu 3:2 pro hosty po děsivém zranění brankáře Etienne Vaessena a dohrávat se tak bude právě jen posledních šest minut. Ten druhý - domácí s Volendamem - dostal nový termín (2. listopadu) kvůli dohrávce přerušeného duelu s Feyenoordem Rotterdam.

Hlavním Van 't Schipovým úkolem bude dozajista stabilizovat hru a zaměřit se na defenzivu. Tedy na to, v čem je Ajax nejhorší v celé Eredivisie. Během osmi utkání inkasoval 21 gólů, v průměru 2,63 na zápas.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
10
10
0
0
35 : 5
30
2
AZ Alkmaar
9
8
1
0
25 : 4
25
3
FC Twente
10
8
1
1
21 : 7
25
4
Feyenoord Rotterdam
10
7
2
1
33 : 8
23
5
Go Ahead Eagles
10
4
3
3
17 : 15
15
6
Sparta Rotterdam
10
4
3
3
12 : 13
15
7
SBV Excelsior
10
3
4
3
17 : 18
13
8
Heracles Almelo
10
3
3
4
14 : 22
12
9
PEC Zwolle
10
3
2
5
12 : 17
11
10
SC Heerenveen
10
3
1
6
13 : 21
10
11
Fortuna Sittard
10
2
4
4
8 : 17
10
12
NEC Nijmegen
9
2
3
4
14 : 16
9
13
RKC Waalwijk
9
3
0
6
7 : 17
9
14
Almere City
10
2
3
5
8 : 19
9
15
SBV Vitesse
10
2
2
6
7 : 16
8
16
FC Volendam
9
2
1
6
11 : 19
7
17
FC Utrecht
10
2
1
7
8 : 20
7
18
AFC Ajax
8
1
2
5
13 : 21
5

Článek byl původně publikován na webu Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (24)

Přidat komentář
YNWA__MSN

EF děkuji za připomenutí a informování, že dnes probíhá vyhlášení zlatého míče!

Copak, není tam Ronaldo, tak nezájem

Reagovat
smazaný uživatel

Nova sport 1 .. 20:15 to začína

Reagovat
Salfovic

Já četl, že ceremoniál začíná ve 20:45. To si tam zas půl hodiny budou cintat pentli.

Reagovat
r.mrazik

tahle messi komedie nikoho nezajima...teda krome fanousku prcka

Reagovat
mistr129

Reagovat
pobody's nerfect

Ono to fakt někoho zajímá?

Reagovat
YNWA__MSN

Jak šokující, že fanoušky fotbalu zajímá vyhlášení nejlepšího fotbalisty za uplynulý rok Wow

Reagovat
Seydou Doumbia

Fotbaloví fanoušci nesleduji fotbal proto aby cumeli kdo dostane nějaké blbe individuální ceny ne? Je zajímá jejich klub, zápasy a trofeje klubu

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
r.mrazik

Vlastně spíš nezajímá.

Zajímavá je až pak ta diskuze

Reagovat
Front hell

Reagovat
GjøvikFF

Mě to třeba nezajímá. Přečetl jsem si ráno výsledky, aniž bych do té doby věděl, že se to včera vyhlašovalo. Ta anketa pro mě už dávno ztratila jakékoliv kouzlo.

Reagovat
bobis21

mám to úplně stejně

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
nani92

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
Seydou Doumbia

není nám 15 let, aby pro nás nějaký blbý zlatý balonek byl středobodem světa no

Reagovat
Neutron

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kylo ren

Si vemte ten haga zpátky

Reagovat
LeonardoUžoa

Aj s Antonym.

Reagovat
Seydou Doumbia

Maduro pamatuji jak jsem ho v CSM 2002 měl v Ajaxu spolu s dalšími mistry jako Huntelaar, Sneijder, Vaart a další

Reagovat
tofupust

CSM 4eva!

Reagovat
Seydou Doumbia

už to nemastím ale kdysi hodně let jsem hrál

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele