Preview pro Olympique Marseille

10.08.2012, 01:38
Názory a komentáře
Hororovou sezonu má za sebou slavný klub z Marseille, a před tou nadcházející tak existuje jediný cíl: očistit dobré jméno klubu a opět zabojovat o Ligu mistrů. Pomoci k tomu má nový trenér Élie Baup, který nahradil nového reprezentačního kouče Didiera Deschampse.

Olympique Marseille (Élie Baup)

Změny v kádru: A právě u Baupa můžeme začít. Jakkoliv jsou jeho úspěchy s Bordeaux neoddiskutovatelné (získal i ligový titul), je třeba mít na paměti, že devadesátá léta jsou nenávratně pryč a v současnosti je bývalý gólman zkrátka někým, kdo od vyhazovu z Toulouse před třemi lety (po sezoně zakončené jen velmi těsnou záchranou) nikde netrénoval. Jeho poslední angažmá se nesou ve znamení "od porážky k porážce" a je skutečně otázkou, co si od něj vedení Marseille slibuje.

A to ještě stále není jisté, s jakým kádrem bude Baup pracovat na začátku září: César Azpilicueta, Nicolas N'Koulou, Alou Diarra Loïc Rémy i André Ayew jsou dlouhodobě v hledáčku jiných klubů, a zejména u Azpilicuety vypadá přestup jako velmi pravděpodobná možnost (v takovém případě by ho v sestavě nahradil Rod Fanni). Zatím, k 9. srpnu, je každopádně v táboře Phocéens poměrně ticho; nejvýraznější změnou je odchod brazilského útočníka Brandaa (volný agent). Jediným novým přírůstkem se šancí výrazněji zasáhnout do sestavy je mladý obránce Leyti N'Diaye, který se vrátil z hostování v Ajacciu; v přípravě byli zkoušeni i stoper Mbow (Mons) a křídelník Raspentino (Nantes).

Přednosti a slabiny: Odhadovat tvář Marseille před nadcházející sezonou je nevděčný úkol. Samozřejmě, že hráčský kádr stále skýtá mimořádnou kvalitu, jenže jako by na hřišti nefungovala vzájemná chemie - tým je plný reprezentantů, skvělých fotbalistů patřících k ligové špičce na svých postech, ale výsledky se ne a ne dostavit. To platilo jak v loňské sezoně, tak v přípravě na tu nadcházející. Největší problémy jsou stále na krajích obrany a v útoku; nejlepším pravým i levým bekem týmu je César Azpilicueta, což je pikantní jednak vzhledem k tomu, že se neumí rozdvojit, jednak vzhledem k jeho pravděpodobnému odchodu. V útoku pak Baup vsadí všechny karty na Gignaca, který má definitivně poslední šanci přesvědčit; právě on, Amalfitano a Cheyrou mají být základními stavebními kameny týmu, odehráli totiž všechny přípravné zápasy. A to je slušný risk - Cheyrou sice zklamat asi ani neumí, ale Amalfitanovy možnosti jsou rozhodně daleko nad standardem loňské sezony. Atmosféra na Stade Vélodrome je tak notně rozpačitá a nikdo vlastně pořádně neví, co od sezony čekat.

Hráč ke sledování: André-Pierre Gignac
Teď nebo nikdy. André-Pierre Gignac před letošní sezonou odhodlaně vyhlašuje, že se o svou šanci hodlá poprat zuby nehty; nic jiného mu ani nezbývá. Má k tomu mimořádnou příležitost - konkurent Brandao je z klubu pryč a trenér Baup mu věří. Pokud Gignac zklame a bude stejně bezkrevný jako loni (kdy svůj první ligový gól zaznamenal až v posledním kole!), čekejte Marseille opět mnohem níž, než by se fanouškům líbilo.

Prognóza: 6. místo
Loni vyválčil tým s prakticky nezměněným kádrem ponižující desáté místo; letos to pravděpodobně bude lepší, takhle kvalitní kádr podobnou blamáž už nedopustí. Teoreticky by měl být schopný bojovat i o titul, ale to je poměrně divoká spekulace a je až zarážející, jak nereálný se triumf Phocéens zdá být. Ne snad že by ve Francii byla jedna zpackaná sezona nějakou překážkou (zeptejte se Montpellieru), ale za současného rozpoložení to prostě vypadá na tuhý boj o Evropskou ligu.

Tip na sestavu: (4-2-3-1) Steve Mandanda - César Azpilicueta, Nicolas N'Koulou, Stéphane M'Bia, Jérémy Morel - Alou Diarra, Benoit Cheyrou - Morgan Amalfitano, Mathieu Valbuena, André Ayew - André-Pierre Gignac


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (4)

Přidat komentář
božský John

Alou je už ve West Hamu

Reagovat
smazaný uživatel

Jdeme na titul!

Reagovat
prevadec spojitosti

u toho gignaca. nebylo to nahodou v predposlednim kole?

Reagovat
smazaný uživatel

Neznáte někdo nějaký stránky, kde bych mohl OM sledovat?? Díky moc :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele