Preview pro Montpellier HSC

10.08.2012, 01:33
Názory a komentáře
Montpellier bude v následující sezoně poprvé v historii obhajovat mistrovský titul, navíc okusí i premiérovou účast v Lize mistrů. Cíl je jasný - rychle setřást euforii, začít opět tvrdě pracovat a skončit v květnu 2013 na pozicích zajišťujících evropské poháry.

Montpellier HSC (René Girard)

Změny v kádru: Pod titulem jsou největší měrou podepsány tři persony - Olivier Giroud, Mapou Yanga-Mbiwa a Younes Belhanda. První jmenovaný už je v Arsenalu, kolem druhého krouží (mimo jiné) AC Milán a třetí vyhlásil touhu zůstat; právě případné setrvání či odchod Yanga-Mbiwy tak poslouží jako lakmusový papírek úspěšnosti montpellierského přestupového období.

Girardovi je nutno přičíst ke cti, že se na trhu zorientoval velmi obratně a s předstihem si zajistil případné kvalitní náhrady za všechny tři opory - z Toulouse přišel Daniel Congré (stejně jako Yanga-Mbiwa schopný hrát na stoperu i na pravém kraji obrany), už loni v zimě se adaptoval špílmachr Rémy Cabella (který se uvedl výtečnými výkony), a na Giroudovo místo promptně přišel jiný šutér, neznámý Emmanuel Herrera z chilského Unión Espaňola, který se zatím ukazuje jako možná trefa do černého.

Tým jinak opustil náhradník do středu zálohy Geoffrey Dernis, jehož schopnosti budou užitečnější v Brestu, a naopak posílil skvělý Anthony Mounier, loni o parník nejlepší hráč Nice, produktivní levé křídlo s výtečným centrem. Při pohledu na soupisku to tak zatím vypadá, že první těžkou pomistrovskou zkoušku Montpellier zvládl: kádr vypadá zhruba stejně silně jako loni.

Přednosti a slabiny: Díky schopné manipulaci na hráčském trhu můžeme jako největší přednost La Paillade uvést kvalitu sestavy. Každá pozice (možná s výjimkou středního záložníka, jelikož jakkoliv je Jamel Saïhi dobrým fotbalistou, na nejvyšší úroveň nemá) je adekvátně obsazená a Montpellier tak opět slibuje pořádný vítr na předních ligových příčkách. Na Francii se tým zdá být připraven - zůstává však jeden velký otazník, a tím je Evropa. Montpellier jako nenasazený tým takřka jistě dostane v Lize mistrů velmi těžkou skupinu, a boje proti absolutní evropské elitě mohou být vysilující jak fyzicky, tak psychicky - konkurenceschopnost sice talentovaného, ale přece jen nezkušeného kádru je opředena nejistotami. Navíc je tu osoba Reného Girarda, který je výborný ve skládání mužstva, slušný v taktických dovednostech, ale spíše průměrný v hráčské psychologii - není těžké si představit, že právě tuto vlastnost budou hráči HSC v následující sezoně potřebovat. Obrovská krize po první pohárové sezoně (kdyby se liga hrála až do prázdnin, Montpellier by bojoval maximálně o titul v L2) budiž výrazným varováním.

Hráč ke sledování: Emmanuel Herrera
Jedna branka v síti Nice, dva zářezy proti Kansasu, jeden superpohárový gól Lyonu. Bilance Emmanuela Herrery v přípravných zápasech je velmi slibná a pokud bude ve Francii neznámý jihoamerický forvard v nastoleném trendu pokračovat, může se stát plnohodnotnou náhradou za nejlepšího střelce loňské sezony Oliviera Girouda. Není však pochyb o tom, že to bude mít těžké - pokud totiž selže, dostanou pohárové ambice La Paillade povážlivou trhlinu.

Prognóza: 5. místo Asi nikdo nepředpokládá, že by Montpellier senzační titul obhájil, a je třeba být skeptický i s ohledem na případné příčky zajišťující Ligu mistrů. Boj o poháry je nicméně reálným cílem (alespoň za předpokladu, že se podaří stávající tým udržet), a klíčovým faktorem bude, jak se Girardově týmu podaří skloubit domácí ligu s Evropou. Montpellier skončí podle očekávání někde na hranici "evropských" pozic.

Tip na sestavu: (4-2-3-1) Geoffrey Jourdren - Daniel Congré, Mapou Yanga-Mbiwa, Vitorino Hilton, Henri Bédimo - Jamel Saïhi, Benjamin Stambouli - John Utaka, Younes Belhanda, Anthony Mounier - Emmanuel Herrera


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

herrera

Reagovat
smazaný uživatel

Udrželi Belhandu, to bylo hodně důležité.. Uvidíme taky, co bude předvádět Herrera.

Reagovat
fenixLFC

Obrovská krize po první pohárové sezoně (kdyby se liga hrála až do prázdnin, Montpellier by bojoval maximálně o titul v L2) ...ako mam rozumiet tejto vete??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele