Preview kvalifikace o ME 2016 - pátek 9.10.

09.10.2015, 08:45, aktualizováno 09.10.2015, 08:45
Previews
Španělsko po úvodní prohře se Slovenskem vyhrálo sedm zápasů v řadě a pokud zvládne i souboj s Lucemburskem, bude slavit postup. Na ten mají zaděláno i Slováci, kteří hostí Bělorusko. Rusové budou druhé místo ve své skupině hájit v Moldavsku, Švédsko si nesmí dovolit zaváhání v Lichtenštejnsku...
Skupina C
Makedonie - Ukrajina  (pátek 20:45)
Třetí Ukrajina má minimálně baráž jistou. To jí ale nestačí a chtěla by se kvalifikovat přímo. Šance na přeskočení Slovenska jsou po minulém vzájemném duelu poměrně malé a nyní proti Ukrajině stojí poslední Makedonie.

Makedonie už nemá žádnou šanci, že by se na EURO do Francie mohla podívat. S pouhými třemi body se krčí až na poslední příčce lákavé skupiny C. Na třetí místo strážené právě Ukrajinou ztrácí aktuálně propastných třináct bodů, což se za dvě zbývající utkání prostě dohnat nedá. Z osmi odehraných duelů Makedonie vyhrála jen jednou, když si poradila s Lucemburskem. Hned sedmkrát však prohrála.

Bez bodů odešla také z minulého utkání, ve kterémn hostila Španěly. Ti sice branku nevstřelili, ale přesto zvítězili. Makedonie jim totiž pomohla a jediným střelcem utkání se stal Tomislav Pačovski, jenž se trefil do vlastní sítě už po osmi minutách. Ve čtyřech posledních kvalifikačních utkáních Makedonci vždy podlehli svému soupeři o jeden gól. Hlavním problémem Makedonie je především útok, protože ve dvou posledních utkáních nevstřelila ani jednu branku.

Makedoncům se do zápasového rytmu znovu vrací duo Besart Abdurahimi a Stefan Ristovski. Oba hráči si odpykali tresty po přidělených kartách. Na ty si naopak musí dávat pozor Vance Sikov a Aleksandar Trajkovski, protože oběma chybí jen jedno žluté napomenutí od dalšího distancování. S Ukrajinou nemají Makedonci příliš dobré statistiky. V minulém vzájemném duelu se radovala domácí Ukrajina, které ke třem bodům stačila branka Serhije Sydorčuka. Penaltu navíc ve Lvově neproměnil Andrij Jarmolenko.

A pokud se podíváme na klubový fotbal v obou zemích, pak při společném klání třikrát ze čtyř pokusů zvítězil ukrajinský celek, jen jednou se pak radoval makedonský. Ukrajině se poměrně daří v kvalifikačních bojích a na druhé Slováky ztrácí jen tři body. Problémem Ukrajiny je fakt, že ve venkovních duelech to už tak dobré není. Především střelci selhávají a vidět je to i ze dvou posledních venkovních klání.

Po prohře ve Španělsku se Ukrajina v minulém kole vydala na Slovensko a opět se jí nepovedlo skórovat. To se však nepovedlo ani Slovensku, takže body se nakonec dělily. Ukrajinci mají se Slovenskem horší vzájemnou bilanci, protože slovenský tým je jednou porazil a podruhé se zrodila zmiňovaná remíza. Ukrajinci navíc hrají poslední zápas proti Španělsku a to nebude právě snadné utkání.

V týmu Ukrajiny můžeme opět vidět Denyse Harmaše, který si odpykal jednozápasový trest za červenou kartu. V karetním ohrožení po případé další žluté kartě je pak několik hráčů. Týká se to mužů jako Jevhen Chačeridi, Taras Stepaněnko, Serhyj Sydorčuk, Oleksandr Kučer a Ruslan Rotan. Dokáže Makedonie překvapit favorita, nebo se jeho střelci probudí?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 4.20 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovensko - Bělorusko  (pátek 20:45)
Slováci budou v Žilině proměňovat další postupový mečbol. Proti Ukrajině se to nepovedlo, nyní budou mít v pátek příležitost doma proti Bělorusku, které už nemůže na postup pomýšlet.

Slovenská reprezentace v tabulce skupiny C figuruje na druhém místě s dvoubodovým náskokem na vedoucí Španěly. V pátek může slavit historický úspěch, neboť se ji na evropský šampionát dosud nepodařilo proklouznout. Až na šestý pokus se ji to může povést. Stačí, když zvládne roli favorita a porazí Bělorusy. Kozákovy svěřence požene za premiérovým postupem beznadějně vyprodaný stadion. "Ze dvou předchozích zápasů jsme získali pouhý bod, který však byl velice důležitý, protože jsme v situaci, kdy nám na postup stačí ze dvou utkání jedno vítězství. Uděláme vše pro to, abychom to zvládli již proti Bělorusku. Do Lucemburska bychom rádi šli již v pozici týmu, který si vybojoval postup na ME," prohlásil trenér Slováků Ján Kozák.

Bělorusové přijedou na Slovensko citelně oslabení a bez postupových šancí. V tabulce jim totiž patří až čtvrtá příčka se ziskem sedmi bodů. Vylepšit si své postavení už nemůžou, hrozí jim však pád na nižší příčky. I když už jsou ze hry venku, rádi by na dálku pomohli sousední Ukrajině, která ještě živí naději na přímý postup. "V mém mateřském klubu Zorya Luhaňsk mě na reprezentační sraz vyprovázeli se slovy, abychom na Slovensku vyhráli a pomohli Ukrajině, která by tak před posledním zápasem živila šanci na přímý postup. Bude to však nesmírně těžké, protože máme hodně zraněných hráčů. Všechno zlé je ne pro něco dobré, aspoň se vytvoří prostor pro další hráče, které si může trenér otestovat před novou kvalifikací. Určitě však v Žilině neprodáme kůži lacino. Hrajeme za naši vlast a chceme potěšit naše fanoušky," řekl běloruským médiím obránce Michail Sivakov. Běloruský trenér Alexandr Chackevič nebude v pátek moci počítat s Kornilenkem, Kalačovem, Begunovem a Šitovem.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Hubočan, Škrtel, Ďurica, Švento - Pečovský, Kucka - Mak, Hamšík, Weiss - Ďuriš
Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Sivakov, Martynovič, Filipenko, Bordačov - Dragun - Stasevič, Nechajčik, Balanovič - Gordejčuk, Bressan
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Španělsko - Lucembursko  (pátek 20:45)
Španělům zbývá udělat poslední jednoduchý krok. Lídr skupiny C má na kontě po osmi odehraných zápasech jednadvacet bodů a pokud dnes před vlastními fanoušky podle očekávání uspěje proti Lucembursku, postup na šampionát už mu nikdo nevezme..

Dnes je tomu přesně rok od doby, kdy La Roja překvapivě podlehla Slovensku; od té doby je však její kvalifikační forma bezchybná a kromě série šesti výher ještě dokázala v posledních třech případech udržet čisté konto (a to mluvíme o domácí odvetě se Slováky a potenciálně zrádných duelech v Bělorusku a Makedonii). Lucemburčanům se sice na jejich poměry také daří slušně, získali už čtyři body, jenže doma Španělům podlehli 0:4 a asi nikdo neočekává, že by si dnes vedli o mnoho lépe.

Kouč Vicente Del Bosque si proto mohl dovolit povolat i některá méně známá jména, i když na tom se podepsala i nepříjemně rozsáhlá marodka; Španělům totiž chybí Dani Carvajal, Bruno Soriano, Iňigo Martínez a nejnověji i Sergio Ramos. Jejich místa na soupisce zaujali Mario Gaspar z Villarrealu, Ramosův spoluhráč Nacho a dvojice Basků z Athleticu, Mikel San José s Xabierem Etxeitou.

Pro posledního jmenovaného byla nominace dle jeho vlastních slov překvapivá, ale zasloužená; tvrdě prý pracoval na tom, aby reprezentační dnes jednou mohl obléknout. "Nečekal jsem to, ale jsem rád, že si mě trenér všiml," prohlásil. "Byl jsem zrovna doma, když mi zazvonil telefon. Mám obrovskou radost, čekal jsem na tento okamžik hodně dlouho. Musel jsem si ho zasloužit. Nevím, co to se mnou udělá, až uslyším hymnu. Samozřejmě chci hrát, uvidíme, jak to dopadne," dodal sedmadvacetiletý zadák.

Jestliže Etxeita si může dnes odbýt svůj reprezentační debut, jeho spoluhráč Cesc Fábregas vyhlíží jinou metu - v současnosti má totiž v červeném dresu na kontě 98 startů, takže ještě do konce kvalifikace (po Lucembursku hrají Španělé s Ukrajinou) může pokořit stovku. Právě on tak bude jedním z nejsledovanějších hráčů v Del Bosqueho týmu, společně s útočníkem Diegem Costou, jemuž se v národním týmu zatím příliš nedaří, a Gerardem Piquém, jehož nedávné výroky na adresu Realu Madrid popudily část fanoušků natolik, že jej v posledním domácím zápase za reprezentaci dokonce vypískali. On sám se však tímto incidentem nezabývá. "Časem to přejde," podotkl lakonicky.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko870118:321
2.Slovensko861113:519
3.Ukrajina851212:316
4.Bělorusko82157:147
5.Lucembursko81164:194
6.Makedonie81076:163
Skupina E
Anglie - Estonsko  (pátek 20:45)
Ze všech účastníků kvalifikace na mistrovství Evropy zůstávají jen Angličané těmi, kteří stále udržují šanci na bezchybné proklouznutí svou skupinou bez ztráty jediného bodu. Předposlední překážkou na cestě k tomuto počinu bude Albionu Estonsko.

Obecně se očekává, že Angličané v pátek ve Wembley navlečou na svou úspěšnou šňůru i devátý vítězný korálek, ovšem brankářská reprezentační jednička Joe Hart upozorňuje, že daleko podstatnější je to, jak si Anglie povede na samotném Euru. "V týmu panuje velká víra v sebe sama, cítíme se dobře, zvládli jsme se oklepat," připomíná Hart promarněné mistrovství světa v Brazílii, kde Albion putoval domů již ze základní skupiny.

"Byli jsme v předchozích létech zklamaní, ale život jde dál. Nastoupili jsme na nový dvouletý plán. Máme zatím za sebou dvanáct měsíců a nyní to už bude vše jen o létě," pokračuje Hart. "Vyhrát deset kvalifikačních zápasů by tomu nedalo korunu, to až prvenství na samém šampionátu."

Manažer Roy Hodgson již dopředu avizoval, že se ve zbylých kvalifikačních zápasech nebude bát experimentovat a dát šanci hráčům, kteří by se třeba jinak do sestavy jen tak nepodívali. Svým dílem k tomu také přispěla zranění kapitána Wayna Rooneyho, Jonja Shelveyho či Johna Stonese. V brance se tak můžeme dočkat jednoho z dvojky debutantů Heatona s Butlandem, v záloze se možná objeví teprve devatenáctiletá hvězdička Tottenhamu Delle Alli a na hrotu útoku může nastoupit i Theo Walcott, věc doposud nevídaná.

Estonci však na rozdíl od Angličanů nehrají pouze o čest, stále mohou i postoupit. Kromě jejich nečekaného prvenství ve Wembley by však s vidinou přímého postupu museli zaváhat Švýcaři se San Marinem. Zato třetí místo a s ním související baráž leží před Estonskem na dosah pouhých dvou bodů. Pokud podle očekávání nastoupí Dmitrij Kruglov, půjde o jeho jubilejní stý zápas v dresu národního týmu.

V dosavadních vzájemných zápasech vždy triumfoval favorit - Angličané navíc ještě ani jednou proti Estoncům neinkasovali a na domácí půdě drží dokonce neporazitelnost od památně tragické noci 2007, kdy podlehli Chorvatsku a přišli tehdy o postup na mistrovství Evropy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 9.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovinsko - Litva  (pátek 20:45)
Oba celky čeká pořádně perný závěr kvalifikace. Slovinsko by ještě rádo zaútočilo na druhou příčku, aby se vyhnulo baráži, zároveň však musí myslet na zadní vrátka, vždyť o dva body pozadu je Estonsko a o tři právě Litva. Ta nemá nic ve svých rukou, pokud si chce udržet naději na účast ve Francii, měla by v Lublani vyhrát.

Svěřenci trenéra Srečka Katance mají v současné chvíli nejlepší pozici pro účast alespoň v baráži. Pobaltské země totiž ještě čekají zápasy s Anglií, navíc Slovinsko na závěr vyzve San Marino. Pokud výrazně nepokazí právě nynější duel s Litvou, mělo by si již vše pohlídat. A zároveň doufat, že druhé Švýcarsko třeba klopýtne.

Dá se říci, že Katanec je už pomalu smířený s tím, že na EURO se přímo postoupit nepodaří. Švýcarsku totiž stačí uhrát ze dvou zápasů čtyři body, přitom aktuálně narazí na San Marino. "Moji hráči pracují dobře, jsem potěšen. Víme, o co se hraje, musíme ten zápas vzít velmi vážně. Jestli tomu tak bude, nepropadejte panice," říkal.

Domácí se musejí vypořádat hned s dvěma citelnými ztrátami. Chybět totiž bude útočník Novakovič, autor šesti gólů v této kvalifikaci, jenž se stále zotavuje po zlomenině klíční kosti, a také tvořivý záložník Kampl, který je vykartovaný. "Určitě to bude velký handicap," uvědomuje si Katanec.

Litva zatím dokázala porazit jen Estonsko a dvakrát San Marino, jinak tahle kvalifikace nebyla z její strany moc povedená. Za poslední rok jen jednou vyhrála, jednou remizovala. V ostatních zápasech neuspěla. "Máme dobré levonohé fotbalisty, ale soupeř také. Z levé strany a ze standardek může zahrozit," zdůraznil slovinský stratég.

V minulém vzájemném zápase se radovalo z výhry jeho mužstvo, dvě branky přitom zařídil aktuálně zraněný Novakovič. "Když nebudeme stoprocentně koncentrovaní, pak bude obtížné se prosadit," dodával Katanec. "Vynasnažíme se co nejméně chybovat. Fanoušci chtějí vítězství," vytyčil jediný cíl obránce Boštjan Cesar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švýcarsko - San Marino  (pátek 20:45)
Druhé Švýcarsko bude v rámci duelu skupiny E hostit poslední celek tabulky. Do Sankt Gallenu zavítá San Marino, které zatím sbírá jednu porážku za druhou. Domácí budou chtít potvrdit svou roli favorita a přiblížit se kvalifikaci na ME ve Francii.

Utkání mezi domácími Švýcary a hostujícím San Marinem nabídne souboj jasného favorita s trpaslíkem. Pro ilustraci se stačí podívat na to, jak hodnotí šance obou týmů sázkové kanceláře. A odpovídá tomu i tabulka. Zatímco domácí Švýcaři mají na kontě 15 bodů a jsou druzí, San Marino získalo v osmi zápasech jen jediný bod a to mu stačí na skromnou poslední příčku.

Do trháku se ve skupině dostala Anglie, která zvládla poslední duel. Ten sehrála právě se Švýcarskem coby nejvážnějším pronásledovatelem. Švýcarům utkání žalostně nevyšlo, když podlehli anglickému výběru o dvě branky. Jako první se prosadil Harry Kane, druhým šťastným střelcem se stal Wayne Rooney. Jinak se ale Švýcarům kvalifikační boje celkem daří a z osmi zápasů pětkrát vyhráli.

Jedním z klíčových duelů byl předminulý zápas proti Slovinsku. Ten nakonec Švýcaři zvládli, vyhráli 3:2 a připsali si cenné tři body. Právě tento náskok nyní hráči ze země hodinek mají na Slovince. V soutěžních utkáních se švýcarský národní tým utkal se soupeřem ze San Marina třikrát a pokaždé dokázal vyhrát poměrně slušným rozdílem. Za ty tři zápasy má skvělé skóre 15:0, naposledy nastřílel San Marinu čtyři branky.

San Marino je týmem, který dokáže vzbudit u diváků nadšení. Nadšení z toho, že uvidí mnoho branek. Ani venku se tristní bilance maličkého celku nelepší. Mimo své hřiště San Marino jednou remizovalo a připsalo si žalostných 59 proher! Navíc za 60 zápasů vstřelilo pouhých pět branek. Letošní kvalifikace není jiná. Tým má velmi negativní skóre 1:27, což z něj činí velmi oblíbeného soupeře. Naposledy dostal dvě branky od Litvy.

San Marino ve své historii jednou za čas vyprodukovalo fotbalistu, který se dostal do většího klubu. Ať už mluvíme o Massimu Boninim nebo současných hráčích Mirkovi Palazzim či Aldu Simoncinim. Jinak se ale jedná o tradičního "otloukánka" evropských kvalifikací. V jeho týmu budou scházet dva hráči, kteří nemohou nastoupit kvůli karetnímu trestu. Jsou jimi Manuel Battistini a Nicola Chiaruzzi. Hráči jako Alex Gasperoni, Mirko Palazzi, Andy Selva a Davide Simoncini by neměli dostat žluté napomenutí, pokud si chtějí zahrát v dalším duelu.

Také v kádru favorita najdeme hráče ohrožené příští stopkou v případě žluté karty. Jedná se o Blerima Dzemailiho a Granita Xhaku. Pro celé Švýcarsko bude tento duel něčím zvláštním, protože v rámci soutěžních utkání pod hlavičkou UEFA se jedná o jubilejní stý zápas! Dokáží jej hráči oslavit vysokou výhrou?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.01 - 51.00 - 101.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Anglie880026:324
2.Švýcarsko850316:815
3.Slovinsko840415:1012
4.Estonsko83144:610
5.Litva83056:149
6.San Marino80171:271
Skupina G
Lichtenštejnsko - Švédsko  (pátek 20:45)
Fotbalisté Švédska nepůsobí v kvalifikaci na evropský šampionát 2016 suverénním dojmem a vážně jim hrozí, že do Francie nepostoupí přímo. V tuto chvíli jsou na třetí pozici s dvanácti body a na druhé Rusko ztrácejí body dva, před čtvrtou Černou Horou jsou o jeden bod. Nyní zavítají na půdu trpaslíka z Lichtenštejnska, který bude hájit pátou pozici před Moldavskem, v dosavadních osmi zápasech získal na své poměry slušných pět bodů.

Švédové v úvodních šesti kvalifikačních zápasech ani jednou neprohráli, porazit dokázali právě Lichtenštejnsko a Moldavsko shodným poměrem 2:0, v domácím střetnutí zdolali také Černou Horu 3:1. Remízový výsledek 1:1 si připsali hned třikrát proti Rusku, Rakousku a v Černé Hoře. Nicméně zářijový cyklus jim vůbec nevyšel, nejprve v přímém souboji prohráli v Rusku 0:1 a poté utrpěli doma ostudný debakl 1:4 od výborně hrajícího Rakouska.

K jistotě baráže jim stačí ve dvou závěrečných duelech s pátečním protivníkem a Moldavskem zvítězit, což rozhodně v jejich silách je. Pokud se však chtějí do Francie kvalifikovat přímo, tak musí spoléhat na minimálně dvoubodovou ztrátu Ruska, které hraje taktéž s Moldavskem a na závěr s Černohorci. Lichtenštejnci dokázali vyhrát v Moldavsku 1:0 a doma se s ním rozešli smírně 1:1, další bod vybojovali po bezbrankové remíze s Černou Horou.

Švédsko se opět bude spoléhat na Zlatana Ibrahimoviče, který drží svůj výběr nad vodou. Hvězdný útočník francouzského PSG vstřelil už šest branek v šesti odehraných duelech a dá se očekávat, že defenzívu outsidera z Lichtenštejnska bude výrazně provětrávat. Domácí výběr se bude muset obejít bez obránce Vaduzu Daniela Kaufmanna, který byl vyloučen už ve 40. minutě zápasu s Ruskem a Lichtenštejnsko nakonec v deseti utrpělo obrovský debakl 0:7.

Trenér Erik Hamrén je u kormidla Švédska téměř šest let a rozhodně věří, že se jeho svěřenci na šampionát kvalifikují. "Občas přijdou slabší chvilky, ty naše se bohužel objevily v nevhodnou dobu. Našim úkolem je v závěrečných dvou střetnutích zvítězit a kvalifikovat se i přes případnou baráž, ve Francii nechceme v žádném případě chybět. Musíme se koncentrovat na sto procent a nic nepodcenit," uvedl zcela jasně osmapadesátiletý kouč.

Hamrén spoléhá na kolektivní výkon a doufá v zaváhání Ruska. "Očekávat to nemůžeme, Rusové jsou velice zkušení a za takové situace si nechtějí nechat postup ujít. Na závěr kvalifikace sice máme papírově snazší los, dobře ale víme, jak mohou být tyto zápasy ošemetné. Každý hráč musí pracovat pro tým, při zodpovědném výkonu se určitě můžeme vyhnout jakýmkoliv komplikacím."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 29.00 - 11.00 - 1.11
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Moldavsko - Rusko  (pátek 20:45)
Rusové nemají v zamotané skupině G stále ani jistotu baráže, v Moldavsku ale budou jasným favoritem a pokud skutečně uspějí, připraví je o postup už pouze vlastní zaváhání. Všechny karty totiž drží pevně ve svých rukou..

Dlouho to přitom vypadalo, že vyslanci největšího státu planety ostrouhají; pod koučem Fabiem Capellem často klopýtali, prohráli oba kvalifikační duely s Rakouskem a právě proti Moldavanům šokovali celou fotbalovou veřejnost, když s nimi loni v říjnu doma pouze remizovali 1:1. Ostatně ani bezbranková plichta v jarní přípravě s Kazachstánem nevrhala na zkušeného italského kouče zrovna ideální světlo.

V létě se proto tamní svaz rozhodl jednat, královsky placeného veterána z funkce propustil a na jeho místo dosadil domácí ikonu Leonida Sluckého. Ten sice kromě práce u národního týmu musí zvládat ještě kormidlování CSKA Moskva, zatím se však zdá, že mu sezení na dvou židlích svědčí - v zářijovém kvalifikačním okně totiž Rusko učinilo klíčový krok k postupu, když doma porazilo Švédy 1:0 trefou Arťoma Dzjuby. Ten pak následně nasázel čtyři góly při vysoké výhře 7:0 v Lichtenštejnsku. Výsledkem je průběžné druhé místo, které znamená přímý progres; Seveřané ztrácejí dva body, čtvrtí Černohorci tři.

Pokud se Sluckému povede dokonat svoje dílo a prosmýknout se na Euro, je docela dobře možné, že mu ruský svaz dá důvěru i pro domácí mistrovství světa v roce 2018; alespoň tak se ještě v srpnu vyjádřil ministr sportu Vitalij Mutko, a vzhledem k tomu, že pod novým vedením působí ambiciózní výběr mnohem živějším dojmem, možná nezůstane jen u slov. Teď ale zbývá učinit ještě poslední krok. Rusové mohou slavit postup už dnes, potřebovali by ale klopýtnutí Švédů v Lichtenštejnsku, takže pravděpodobně bude rozhodovat až poslední domácí zápas s Černou Horou.

Sluckij se dnes nicméně musí obejít bez Jurije Žirkova, který si poradil stehno a musel být v nominaci nahrazen Georgijem Ščennikovem; otazníky se pak vznáší nad případným startem ofenzivní spojky Alana Dzagojeva, jehož trápí koleno a délka jeho absence se prý v tuto chvíli těžce odhaduje. Tak jako tak by však hosté měli v Kišiněvě uspět; pokud chtějí napřesrok do Francie, nemohou si dovolit zaváhání.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 12.00 - 5.75 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Černá Hora - Rakousko  (pátek 20:45)
Černohorci před sebou mají opravdu velkou výzvu. Reprezentanti jednoho z nejmladších států Evropy stále mohou doufat v premiérový postup na velký turnaj, k tomu však musí postupně porazit oba vedoucí týmy ve skupině G. Jako první je na řadě Rakousko..

Výhodou by pro balkánský celek mohl být fakt, že jejich dnešní soupeř přijede do Podgorici bez větší motivace; Rakušané už si totiž historický postup uhráli v září, dokonce mají i jistotu první příčky ve skupině, takže jim reálně jde už jen o udržení dosavadní neporazitelnosti. Jenže na druhou stranu se bavíme o týmu, který v kvalifikaci vyhrál sedmkrát v řadě a poslední porážku zaznamenal téměř před rokem v přáteláku s Brazílií, kde navíc ještě šest minut před koncem držel stav 1:1; bez ohledu na situaci ve skupině jsou zkrátka svěřenci Marcela Kollera silou, s níž je nutno počítat.

Černá Hora už si nyní skutečně nemůže dovolit žádné zaváhání. V tabulce jí patří až čtvrté místo, na třetí Švédsko nicméně ztrácí jediný bod, na druhé Rusko tři. Do konce kvalifikačního cyklu zbývá odehrát dva zápasy, ten poslední ji čeká v Moskvě. Matematika hovoří jasně: šance na postup stále existuje, dokonce i na přímý (bez nutnosti projít baráží), je však nutno získat všechny zbývající body a navrch doufat v příznivý vývoj okolností.

Svěřenci Branka Brnoviće přivítají Rakušany v dobrém rozpoložení; zářijové okno jim vyloženě prospělo, dvěma výhrami ze dvou zápasů rozmnožili své bodové konto více než dvojnásobně. Za soupeře tedy měli dvojici skupinových outsiderů, Lichtenštejnsko s Moldávií, i přesto však šest bodů a skóre 4:0 potěší. Zvláště vzhledem k tomu, že první zápas v Lichtenštejnsku skončil pouze trapnou remízou 0:0. Nyní je však čeká mnohem těžší protivník, na jehož půdě loni prohráli 0:1. Co hůře, Brnovićovi bude kvůli zranění stehna chybět forvard Stevan Jovetić. Dokáží Černohorci v existenčním zápase uspět i bez své největší hvězdy?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rakousko871016:322
2.Rusko842217:414
3.Švédsko833211:912
4.Černá Hora83238:811
5.Lichtenštejnsko81252:215
6.Moldavsko80263:122

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (190)

Přidat komentář
ZB 07

To jsou "šlágry" dneska Asi se budu muset spokojit se Slováky no

Reagovat
Uwe háže buly

Černá Hora - Rakousko vypadá dobře..

Reagovat
ZB 07

Zřejmě ano, ale přeci jenom už Rakušanům o moc nejde..Překvapit by však snad mohlo Estonsko v Anglii, těm bych to moc přál

Reagovat
Acrocephalus

Reagovat
OnderCZ

"Máme zatím za sebou dvanáct měsíců a nyní to už bude vše jen o létě," pokračuje Hart. "Vyhrát deset kvalifikačních zápasů by tomu nedalo korunu, to až prvenství na samém šampionátu."

Oni si ti Angličané nedají pokoj a nedají. Jako chápu jejich ambice, ale tohle vyhlašovat po těch fiaskách, to mi přijde mimo.

Reagovat
Andis

Tak počkej až tohle začnou prohlašovat česi. A jako fakt pořád ale Anglie > Česko, tak čemu se divíš

Reagovat
OnderCZ

Divím se tomu, že už zase jen myslí na výhru na celém EURU, když na minulých šampionátech vždycky vyhořeli.

Reagovat
smazaný uživatel

tak taková repre asi nebude vyhlašovat, že snad tentokrát aspoň postoupí ze skupiny

Reagovat
OnderCZ

Tak jsem to taky ani nemyslel. To je jedno, každopádně se těším, až finálové souboje budou zase sledovat z domova nebo někde z dovolené.

Reagovat
smazaný uživatel

a co by ine mal hovorit? to by malo logicky hovorit kazde muzstvo snad, kto nechce euro vyhrat, tak tam ani nemusi ist

Reagovat
Blasphemer
Reagovat
smazaný uživatel

Musi na to jit jako Rusove, ti si proste veri a pak hraji hezky fotbal a maji vysledky, proste prohlasit, ze chceme minimalne semifinale a pak jit srdickem naproti

Reagovat
Spalovač šancí

Však on popisuje pouze skutečnost. Pouze vítěz je korunován

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi

Nacho. Na hovno.

Reagovat
Spalovač šancí

Zatímco kvalitní týmy jako Anglie a ČR si hrají přípravné zápasy, obskurní týmy jako Španělsko a Slovensko se musejí plácat v kvalifikaci

Reagovat
smazaný uživatel

kvalitný tím v ktorom má najväčšiu hodnotu brankár a potom šupky samé

Reagovat
Spalovač šancí

To se mylis, Hart neni moc hodnotny player

Reagovat
smazaný uživatel

Ze te to jeste bavi reagovat na takovy trolling

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak po prvním dnu hned pět zraněných hráčů

Reagovat
smazaný uživatel

Madarsko na 90 percent postup .. ako najlepsi tym z 3. miesta.. staci ked Ukrajina nevyhra nad Spanielskom a Irsko vonku s Polskom

Reagovat
smazaný uživatel

nestraš

Reagovat
smazaný uživatel

co nestras, ja im to prajem.. a vlastne to Irsko ani nepotrebuju.. staci ked Ukrajina nevyhra nad Spanielskom

Reagovat
smazaný uživatel

Írsko môže vyhrať v Poľsku, veď v takom prípade by sa posunuli na druhé miesto a tretí Poliaci by mali v tabuľke tímov na tretích miestach iba 12 bodov, čiže tí nie sú dôležití...

Reagovat
smazaný uživatel

nj, som si nevsimol.. takze je to v rukach Spanielov

Reagovat
adalbertus

Slovensko

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Acrocephalus

Dnešek nic moc... Slováci nechť zdolají Bělorusy.

Reagovat
smazaný uživatel

rakousko slo hodne nahoru

Reagovat
BrainBlender

Ten si nejsem jistej - Kane je zraneny?

Reagovat
smazaný uživatel

nie je, zranení sú Rooney, Ings a Stones

Reagovat
Nikikrew

Dnes uz musime slavit ten postup!

Reagovat
Inter Eterno Amore

tento raz už to nepokazíme ako doma proti Slovinsku

Reagovat
smazaný uživatel

dnes si krásne zaspomíname na 10.10. 2009, keď sme so Slovincami mali vyhrať a zaistiť si postup do Afriky a prehrali sme 0:2... dnes sa naši z toho tlaku poserú a tipujem neprehru Bielorusov...

Reagovat
uff

Určite nie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Sleduje tu nekdo portugalskou repre?

Reagovat
smazaný uživatel

klobuk dole pred Grekmi.. boli nasadeni ako prvi a skoncili posledni .. uz sa to vobec niekedy stalo ?

Reagovat
smazaný uživatel

áno teraz Grécku

Reagovat
smazaný uživatel

SLOVENSKO VERIME VITAZSVO

Reagovat
smazaný uživatel

Asi zkusím neprohru Bělorusů, čistě kvůli tomu, že poslední krok bývá nejtěžší.

Reagovat
smazaný uživatel

oficialna zostava

kozačik

hubočan salata škrtel švento

pečovsky kucka

mak hamšik weiss

duriš

Reagovat
nani92

krásna

Reagovat
Milan.B

dobre to je

Reagovat
patas92

parádna

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
uff

pome do nich

Reagovat
smazaný uživatel

Az na Durisa...

Reagovat
patas92

Za Anglány dneska dá gól Theo nebo Kane?

Reagovat
smazaný uživatel

Já dal na Sterlinga.

Reagovat
patas92

Nakonec sem dal Walcotta a Moratu...hrajou proti dřevákům, tak snad to bude padat

Reagovat
smazaný uživatel

To by mělo vyjít. Já dal Sterlinga, Ibru a Silvu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nic

Reagovat
patas92

Nebude vada?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já dal na Silvu a ty na Moratu a oba dole to mě poser

Reagovat
patas92

Já vím, ale když se zraní, nevrací se vklad? Střelce moc nesázím, tak si nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Nevrací právě.

Reagovat
patas92

Super, Walcott právě dal

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám no. Tak zase zítra

Reagovat
smazaný uživatel

Slováci - "Reklama na Schwarzkopf" . Hamšík,takovej dobrej hráč,chytrej chlápek a sympaťák a takový hovno na hlavě.

Reagovat
smazaný uživatel

většina z nich vypadá jako z cikánský maškarní diskotéky pro gaye

Reagovat
smazaný uživatel

mladý weiss dneska zasune

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi, když jste na mobilu nebo tabletu, jdou vám přidávat smajlíky? :-(

Reagovat
ZB 07

Mně ano

Reagovat
smazaný uživatel

aha, tak už i mně

Reagovat
smazaný uživatel

ano MUFC4EVER

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Nemá něco HD stream na Anglii? :)

Reagovat
patas92
Reagovat
smazaný uživatel

ctvrthodina pryc, samej favorit s trpaslikem a zadnej gol

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Bez nejakyho popichovani, ta sestava Anglie to je hroznej cajicek. Jak za rok dostanou trosku silnejsi soupere, tak konci ve skupine. Dostat se mezi nejlepsich 8 na ME je pro ne momentalne strop. Kdyz si vezmu ze vyhoreli s daleko zajimavejsi vyberama

Reagovat
eden_h

Škrtel dnes nedohrá

Reagovat
smazaný uživatel

Skodaaaaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

mňa jebne ....

Reagovat
smazaný uživatel

Klasici dpc

Reagovat
Emmett Brown

Podla očakávania

Reagovat
jiriczeQ

Drahun je jinde

Reagovat
smazaný uživatel

hoši,ješte nemáte nic jistýho,Irové to docela zapeklili,tak se snažte.

Reagovat
smazaný uživatel

To sa zranil aj Silva? to je pre City hrozna repre pauza zatial

Reagovat
smazaný uživatel

těžké, moc těžké. Slováci hrají hrozně divně

Reagovat
Emmett Brown

Vzdy mame závery kvalifikácií slabé, ako by nám dochádzal dych, body potrebujeme nazbierať na začiatku

Reagovat
smazaný uživatel

Ale čím to je?

Reagovat
smazaný uživatel

Tutovka neprehra Bielorusov...

Reagovat
aither

Silva a Morata dole, to jsem ty střelce trefil

Reagovat
smazaný uživatel

A uz piskot skvela atmosfera, tie tri mexicke vlny boli elektrizujuce, stadion musel spadnut

Reagovat
nani92

Reagovat
Spasitel

Mali hrať na východe to by už mali vykradnutú šatňu do polčasu

Reagovat
smazaný uživatel

coze?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kiwwi?

Reagovat
smazaný uživatel

palike

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sasovia fakt

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

To není možné. Belarus hraje líp jak Barca

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mimi_united

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že tam mají zaprděného dědulu, ten tým Španělska má jinak hráče na fantastický fotbal.

Reagovat
pedroLFC

Kane

Reagovat
nani92

tam sa už píska vo veľkom

Reagovat
REPLIKATOR

Slováci nezvládajú

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

strasna atmosfera, lepsie je uz aj na Stamford bridge

Reagovat
smazaný uživatel

Vy má te s tou vaší mnohem větší kapacitou co říkat, mnohdy ticho jak v kostele ale pořád se budete navážet do jiných .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jaj asi myslis mancs, tak to ano

Reagovat
Kily

nj, pravá anglická

Reagovat
smazaný uživatel

Ano Peter?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty seš fakt mafián, znát všechna křestní jména

Reagovat
smazaný uživatel

na to, ze ho ma kily uvedene pod clanky, ktere jako redaktor vypada, tak to ma blbe

Reagovat
smazaný uživatel

Oliver je klamár?

Reagovat
Kily

nj, ani napotřetí se netrefil a místo Jirko mě pořád oslovuje Petře

Reagovat
smazaný uživatel

Tomino prepac fakt, mylil som sa

Reagovat
smazaný uživatel

Mylil som si Ta s PJ.

Reagovat
smazaný uživatel

Nie a mylim sa casto, tych Tomasov je strasne vela, aj Ty si Tomas masko .

Reagovat
smazaný uživatel

Ano Tomi?*

Reagovat
REPLIKATOR

Idiot

Reagovat
smazaný uživatel

Kucka je top top top v repre

Reagovat
blaugrana

To uz je v pici materej toto.

Reagovat
smazaný uživatel

Joj skoda, Kucka a Hamsik su trieda proste

Reagovat
smazaný uživatel

Slováci to asi zvládnou, Bělorusi moc neví jak hrát o jednoho méně. Zatím jenom odkopávají

Reagovat
REPLIKATOR

Bělorusi nestíhali už před tím vyloučením.

Reagovat
REPLIKATOR

Lallana v základu

Reagovat
blaugrana

Co si kokot Kozak? Mak netrafi ani vrata od stodoly, Duris totalne nic a ty ich tam nechaj do konca.

Reagovat
I am Mancunian

jakubko uz ide

Reagovat
wild

boha ale sak Maj aj Duris v klube celkom idu a v repre slabotaaa

Reagovat
blaugrana

Jeden kolohnat za druhym.

Reagovat
smazaný uživatel

kokot Kozak, ze tam z lavicky nevytiahol toho Messiho a Ronalda, ktorych tam mal, co, ty picus?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
blaugrana

Pojeb sa ty kokot.

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
blaugrana

Duda ukaz im to boha.

Reagovat
smazaný uživatel

S Luxemburgskom to bude nervak

Reagovat
I am Mancunian

zaverecny tlak ala manchester united

Reagovat
nani92

tento je žiaľ aj lepší

Reagovat
smazaný uživatel

Duris

Reagovat
blaugrana

Duris...lepsi vykon nez on uz v repre nikto nikdy nepoda.

Reagovat
eden_h

My sme snad nevyhrali jediny hlavickovy suboj v 16ke a oni tam budu stale jebat tie centre

Reagovat
SunFells

Rakousko

Reagovat
smazaný uživatel

Skrtel

Reagovat
afc

Typicke Slovensko. Ak o nieco ide,tak sa poseru

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

, je to tak, najblizsie dni sa mozu konfidenti a oikofobia vytesovat

Reagovat
DelPiero137

Co si tymito trapnymi komentami dokazujes? Ze si nad vecou a je na koho zvlait skutocnost, odvratit pozornost ze sme opat vyhoreli? A to sme mali vsetci ramena a nic si nepripustali.

Talianom sa smejeme ked betonuju a nejdu na vyhru ani ked im tecie do bot. My doma s Ukrajinou od zaciatku na istotu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
blaugrana

Imigrantov odmietame.

Reagovat
minoLFC

a že ich je

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň máte výmluvu na všechno.

Reagovat
REPLIKATOR

Škrťel brutálně napadnul trávník

Reagovat
Rarášek

Taky mohli dostat Rusáci ještě druhej

Reagovat
Uwe háže buly

*měli

Reagovat
REPLIKATOR

Čoboli

Reagovat
patas92

No Greguš no party

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PavlíčeQ

Reagovat
smazaný uživatel

Rakousko

Reagovat
smazaný uživatel

Bilorusi tutovečka, ďakujem

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Slováci mají kliku že Ukrajina hraje poslední zápas doma se Španělskem...takže postup jistý pro Slovensko.

Reagovat
blaugrana

SPA im to pustia za to, ze sme ich porazili.

Reagovat
Greny

Tak hlavně že Slováci nás kritizovali za vykony proti Kazachstánu a Lotyšsku a pak neporazi doma Belorusko proti 10

Reagovat
smazaný uživatel

A to měli ještě doma prohrát proti Ukrajině. Přitom je ten tým kvalitou úplně někde jinde, než my.

Reagovat
smazaný uživatel

Mít o bod míň,jsou v pomyslne tabulce za Irskem,a jdou asi do baráže. Měl jsem o tom sen,pak v baráži Švédsko,doma 1:1 a venku 0:2

Reagovat
PavlíčeQ

Irsko je v tý pomyslný tabulce až 4.

Reagovat
smazaný uživatel

???

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře,moje chyba,zapomněl jsem na to pravidlo s tím odečtem bodů ze zápasů s týmem z 6. koše.

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

Reagovat
smazaný uživatel

Někdo doma holt remizuje s Lotyšskem a někdo zase doma prohraje s Běloruskem..

Reagovat
smazaný uživatel

A když jsem tu nedávno psal, že postup není na 99%, tak to bylo Masopust pls.

Reagovat
REPLIKATOR

Slováci 3 a půl zápasu nedali gól. Co chcou na tom Euru hrát?

Reagovat
smazaný uživatel

Milujem otazky typu, "popis akciu", jebnuti novinári v SR ale aj CR

Reagovat
REPLIKATOR

Lucembursko > Slovensko

Reagovat
blaugrana

Intervju po zapase bolo kuzelne.

Reagovat
suldik

Všetci čo picujete na atmosféru... zrušte ten váš trápny bojkot ktorý aj tak nikam nevedie a skústepprísť a ukázať niečo lepšie

Reagovat
smazaný uživatel

Preco ma TT bojkot vlastne?

Reagovat
eden_h

Vidim to tak ze v pondelok tu mame dalsieho narodneho hrdinu Dufam ze to nebude luxemburcan

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele