Preview kvalifikace o ME 2016 - neděle 16.11.

16.11.2014, 08:42, aktualizováno 16.11.2014, 08:42
Previews
Nedělní program kvalifikace nabízí tolik očekávané střetnutí o prvenství ve skupině A mezi Českem a Islandem. Nizozemsko si bude chtít vylepšit pozici s Lotyšskem, zatímco Turecko s Kazachstánem. Potvrdit svoji pozici bude chtít jistojistě Belgie, která se však utká s nevyzpytatelným Walesem. Izrael se potká s Bosnou a Hercegovinou, zatímco Itálie vyzve Chorvaty...
Skupina A
Nizozemsko - Lotyšsko  (neděle 18:00)
Nizozemsko je jedním z týmů, které byly pasovány na jasného favorita na postup, ale zatím se jim hrubě nedaří. Tragické výkony Nizozemsko připravily o výhodnější pozice a ambiciózní tým se nyní potácí až na třetím místě. Lotyši na svého soupeře ztrácejí jen jeden bod.

A pokud by se v Amsterdamu domácí tým opět neukázal v plné síle a nezvítězil, osud trenéra Guuse Hiddinka by zřejmě byl zpečetěn. Nizozemci v kvalifikaci o Euro 2016 prohráli s českou reprezentací i s Islandem a porazili jen doma Kazachstán. Série špatných výsledků samozřejmě bude muset mít své viníky a trenér Hiddink dokonce uvažuje o podání demise. Po prohře s Islandem Hiddink uvedl, že v případě dalšího nezdaru může dát svou funkci k dispozici. "Kdybychom zápas s Lotyši prohráli, vyvodím z toho závěry. S hráči jsem o něčem takovém nemluvil. A taky si nemyslím, že remízu bychom považovali za dobrý výsledek," řekl Hiddink na tiskové konferenci.

Situace je opravdu kritická a ani přípravné utkání s Mexikem mnoho nadějí neskýtalo. Mexičané v Amsterdamu zvítězili 3:2, dvě branky vstřelil Carlos Vela. Ani zásahy Wesleyho Sneijdera a Daleyho Blinda nestačily na to, aby fanoušci Oranjes měli za co děkovat. Fanoušci, kteří ještě nedávno vítali bronzové chlapce z Brazílie, nyní trpí. Pod trenérem Louisem van Gaalem dokráčelo Nizozemí až ke třetí příčce na MS a na stejné pozici je také nyní v kvalifikaci na mistrovství Evropy pod trenérem Guusem Hiddinkem. Je ale jasné, že toto umístění se dá brát jako přinejmenším selhání.

Jak už trenér Hiddink naznačil, pokud Holandsko neuspěje v Amsterdamu ani proti Lotyšsku, je ochoten přijmout odpovědnost a nabídnout svou rezignaci. To ale zásadně odmítají hráči, což dokazuje vyjádření zkušeného stopera Rona Vlaara. Ten byl sice zraněn, ale podle posledních zpráv by měl být k dispozici a plně připraven. A jeho návrat do základu by mohl být právě tím impulsem, který Nizozemsko tak moc potřebuje. Vlaar odvádí skvělé výkony v Aston Ville a zaujal větší kluby. Samozřejmě se spekuluje o zájmu Manchesteru United, který jednak potřebuje stopera a jednak jej vede Nizozemec van Gaal.

Vlaar se ale chce soustředit jen na svou zem a odmítá poraženecké myšlenky svého kouče. "Nic podobného jsem neslyšel ani nečetl. Trenér je tu s námi a my bojujeme i za něj. Nevím, kdo taková slova řekl, ale můj trenér to rozhodně nebyl. Znám jej, takhle neuvažuje. Ať je to jak chce, bez ohledu na další okolnosti, my jsme reprezentanti a musíme za každých podmínek odevzdat maximum," dodává zkušený stoper. Ten ale možná nebude schopen nastoupit, protože si z utkání s Mexikem odnesl zranění lýtka. Jako pojistka byl povolán mladík Karim Rekik.

Odhodlání je jedna věc, ale Nizozemsko kromě špatné formy postihuje také množství zranění. Otazník visí nad několika hráči. Kromě zraněného Bruna Martinse Indiho bude trenér Guus Hiddink postrádat také záložníky Nigela de Jonga a Davyho Klaassena Trojici indisponovaných hráčů ve výběru trenéra Guuse Hiddinka nahradí útočník Luuk de Jong, středopolař Leroy Fer a zadák Jeffrey Bruma. Zkušený útočník a kapitán Robin van Persie s Jordym Clasiem nenastoupili proti Mexiku, ale měli by být k dispozici v neděli proti Lotyšsku.

Když se tyto dva týmy utkaly naposledy, jednalo se o slavné mistrovství Evropy v Portugalsku. Psal se rok 2004 a Nizozemci si s Lotyši poradili rozdílem tří branek, z nichž jednu dal Roy Makaay a dvě měl na svědomí kanonýr Ruud van Nistelrooy. Lotyši nemají dobře rozehranou ani tuto kvalifikaci, protože ani jednou nevyhráli. Dvakrát remizovali, Island jim nadělil tři branky. V utkání byl navíc vyloučen Artjoms Rudņevs.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 8.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Česko - Island  (neděle 20:45)
Čeští reprezentanti se v neděli večer pokusí napsat vítěznou tečku za úspěšným rokem. V posledním letošním zápase přivítají v Plzni Island a překvapivě půjde o přímý souboj o první místo ve skupině A kvalifikace mistrovství Evropy. Oba celky totiž vyhrály všechny tři dosavadní zápasy a Seveřané dokonce ještě neinkasovali. Díky tomu vedou tabulku, český tým tak potřebuje k jejich sesazení zvítězit.

Trenér Pavel Vrba nečekal, že čtvrtý duel kvalifikační skupiny bude zároveň přímou bitvou o vedoucí příčku. "Asi nikdo nepočítal, že zápas s Islandem bude tak zajímavý, jak se v této fázi jeví. Kdo uhraje tři body, udělá hodně velký krok k postupu na mistrovství Evropy," řekl Vrba, který převzal tým v zimě.

Na úvod s ním ve čtyřech přípravných zápasech nevyhrál, ale od začátku kvalifikace je stoprocentně úspěšný. Češi nejprve v září porazili doma bronzové medailisty ze světového šampionátu Nizozemce 2:1, v říjnu pak stejným poměrem vyhráli v Turecku a následně zvítězili 4:2 v Kazachstánu.

Teď ovšem čeká na reprezentaci soupeř, který jako jeden ze tří týmů kvalifikace ještě nedostal gól. "Devět bodů a skóre 8:0 není náhoda. Nevím, jestli je to zatím nejsilnější soupeř. Po losu jsem byl přesvědčený, že nejsilnější budou Nizozemsko a Turecko, teď se to trochu obrátilo. Určitě je to ale nejdisciplinovanější soupeř," uvedl Vrba.

Češi jsou sice podle bookmakerů favority a prohráli jen poslední z osmi vzájemných duelů (před třinácti lety), Island ale v poslední době udělal velký výkonnostní skok. Jen těsně mu unikla účast na světovém šampionátu a nyní už touží na velkou akci konečně poprvé postoupit.

V současném výběru je pouze jediný hráč z islandské ligy, hlavními hvězdami jsou útočník Kolbeinn Sigthórsson z Ajaxu a záložník Swansea Gylfi Sigurdsson, který se s čtyřmi góly dělí o první místo střelecké tabulky kvalifikace.

"Je to mužstvo složené z hráčů, kteří jednou postoupili na mistrovství Evropy jednadvacítek a jednou hráli baráž. Hráči hrají v zahraničních klubech, mají dobře poskládané mužstvo. Je vidět, jak strašně touží poprvé se kvalifikovat na mistrovství Evropy," řekl Vrba.

Island většinou nastupuje v rozestavení 4-4-2, které už dnes tolik mužstev nepoužívá. "Čeká nás něco trošku jiného než v minulých zápasech. Je to velmi organizované mužstvo i s nějakými individualitami a nebezpečným střelcem," dodal Vrba.

Kvůli zranění kolena mu vypadli z kádru bek David Limberský a defenzivní záložník Lukáš Vácha, kteří ani v jednom z tří kvalifikačních duelů nechyběli v základní sestavě. "Je to určitá komplikace, ale věřím, že hráči, kteří dostanou šanci, je plně nahradí," uvedl kouč.

Místo Váchy připadají v úvahu Tomáš Hořava či Jaroslav Plašil, na kraji obrany může nastoupit Daniel Pudil, ale pravděpodobnější je varianta s přesunem Michala Kadlece nalevo a nasazením Václava Procházky na stopera.

Vrbu čeká zajímavý zápas i z toho pohledu, že se po necelém roce od svého odchodu z Plzně poprvé představí v Doosan areně. "Těším se moc, je to můj domovský stadion. Jak znám plzeňské fanoušky, budeme hrát ve dvanácti hráčích. Doufám, že je potěšíme," dodal Vrba. Zápas začne v neděli ve 20:45.
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Kadeřábek, Procházka, Sivok, M. Kadlec - Darida, Hořava (Plašil) - Dočkal, Rosický, Pilař - Lafata.
Island - pravděpodobná sestava:
Halldórson - T. Bjarnason, Jónasson, R. Sigurdsson, A. Skúlason - B. Bjarnason, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson - Bödvarsson, Sigthórsson.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.70 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turecko - Kazachstán  (neděle 20:45)
Dva geograficky převážně asijské státy se utkají v zápase naděje. Turecko i Kazachstán získali v dosavadním průběhu kvalifikace pouhý bod, a pokud se budou chtít za rok a půl podívat do Francie, budou muset pořádně zabrat.

Velké zklamání panuje především v Turecku. Tamní kluby Galatasaray, Fenerbahce či Besiktas se pravidelně účastní evropských soutěžích a pyšní se spoustu věhlasných jmen, ovšem reprezentace v poslední době strádá. Po neúčastech na posledních dvou velkých turnajích to velmi reálně vypadá, že se Ay Yıldızlılar neobjeví ani na EURU 2016.

Svěřenci Fatiha Terima v úvodním utkání šokovali celou Evropu, když utrpěli drtivou porážku 3:0 na Islandu. Chuť si následně nespravili ani před domácími fanoušky, kdy padli s Českou reprezentací 1:2. Zvítězit nedokázali Turci ani v Lotyšsku (1:1), a tak se krčí na posledním místě skupiny A, přičemž je ještě čeká dvojzápas s Nizozemskem.

Od Kazachstánu se zase tolik nečekalo a podle expertů měli být outsiderem skupiny. 132. tým žebříčku FIFA může být nebezpečný zejména v domácím prostředí, kde se spoléhá na neobvyklý povrch - umělou trávu. Tato skutečnost zaskočila Lotyšsko, které zde v první zápase remizovalo bez branek. Kazaši v nadcházejícím duelu třičtvrtěhodiny vedli na půdě favorizovaného Nizozemska, nakonec však 3:1 prohráli. Naposledy se družina Jurije Krasnožana představila v Astaně proti Česku a prohrála 4:2, když nepříznivý výsledek do přijatelnější podoby upravila až v závěru po rohových kopech.

Turecko se s Kazachstánem utkalo v historii již čtyřikrát navzdory tomu, že devátá největší země na světě patří do UEFA oficiálně až od počátku kvalifikace na světový šampionát 2006. Všechny dosavadní souboje ovládli Turci a to s impozantním skóre 15:1. Prodloužit tuto sérii by si Turci jistě přáli i v neděli večer, vždyť bez vítězství v prvních třech zápasech byli naposledy v kvalifikaci o mistrovství Evropy 1992.

Středeční generálka s Brazílií se Fatihu Terimovi příliš nevyplatila. Nejenže jeho mužstvo suverénním Kanárkům podlehlo vysoko 0:4 a jejich už tak pošramocenému sebevědomí to příliš nepřidalo, ale zkušený kouč přišel také o jednoho z důležitých hráčů - útočník Saint-Étienne Mevlüt Erdinç si poranil stehenní sval a na podzim už reprezentaci nepomůže.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.50 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Island33008:09
2.Česko33008:49
3.Nizozemsko31024:53
4.Lotyšsko30211:42
5.Kazachstán30123:71
6.Turecko30122:61
Skupina B
Belgie - Wales  (neděle 18:00)
Wales vládne tabulce skupiny B a má na kontě sedm bodů. Svůj účet by rád ještě rozšířil, ale proti Belgii jej nečeká nic snadného. Belgie je jako již tradičně považována za jednoho z favoritů na postup do hlavní fáze šampionátu a pokusí se využít výhody v podobě jednoho utkání navíc.

Wales má za sebou velmi povedený průběh prvních tří kol, protože dvě utkání vyhrál a z jednoho si odnesl bod. Naposledy vstřelil dvě branky Kypru. Velšané dokázali bodovat i ve třetím utkání v řadě, doma s Kyprem zvítězili 2:1. O branky se postarali David Cotterill a Hal Robson-Kanu. Domácím nevadilo ani snížení Vincenta Labana a červená karta Andyho Kinga ještě před přestávkou. Svěřenci trenéra Chrise Colemana začínají postupně věřit v to, že vytoužená kvalifikace do finálního pavouka ME je možná.

Poslední úspěch Walesu na mistrovství Evropy se konal s kvalifikací do hlavní části šampionátu v roce 1976. Samozřejmě je před Velšany ještě velmi dlouhá cesta k něčemu podobnému, ale ostrovní celek má dobře rozehranou kvalifikaci. Někdo možná namítne, že se Wales musel postavit jen nepříliš nebezpečným týmům, ale v táboře Walesu vládne optimismus také před utkáním s Belgií. To by mělo ukázat, jak na tom Colemanův výběr opravdu je.

Wales nebude na hřišti belgického týmu hrát poprvé a minimálně ze své poslední návštěvy má několik pozitivních poznatků. Utkání v Bruselu skončilo v roce 2013 remízou, o kterou se přičinila branka Kevina De Bruyneho na jedné straně a Aarona Ramseyho na straně hostí. Je ale pravda, že Belgičané už měli tou dobou zajištěn postup na hlavní šampionát v Brazílii, takže si mohli dovolit luxus v podobě pomalejšího tempa.

Něco podobného by nyní jasně nahrávalo naopak Walesu, který zatím vládne skupině B. Je však pravda, že tým trenéra Marca Wilmotse má jeden zápas k dobru. Chris Coleman si je vědom toho, že v Belgii jeho hráče nečeká žádný pohodový výlet, ale zároveň ví o kvalitách svého týmu. V rozhovoru pro BBC Coleman sdělil: "Víme, že hlavním favoritem na prvenství ve skupině je Belgie, ale také víme, že máme dostatek kvality na to, abychom se s ní poprali o dobrý výsledek. Když dáme do zápasu maximum a budeme mít trochu štěstí, kdo ví, zda nevykročíme za kvalifikací na šampionát? Moc bychom si to přáli, protože tato země si to zaslouží."

"Je to sice velký tlak, protože po skvělém úvodu od nás mnoho lidí čeká velmi mnoho, ale je to ten typ nátlaku, který musí hráčům na vrcholové úrovni vyhovovat. V minulých kvalifikacích to bylo tak, že stačily čtyři zápasy a bylo jasné, že jsme skončili. Teď je situace jiná a myslím, že naše šance se neustále zvyšují. Cítím v týmu nadšení, dobrou atmosféru a touhu vyhrávat. To už tu dlouho nebylo. Navíc se v kádru můžeme opírat o několik klíčových osobností - hráčů světového formátu. Co je hlavní, tak fakt, že všichni bojujeme za jeden tým a nezáleží na tom, zda jste více nebo méně slavní," dodává Coleman.

Belgie vstoupila do kvalifikačních bojů velmi zajímavě a rozhodně, když rozstřílela Andorru. V dalším utkání ji čekala domácí Bosna a Hercegovina a tam už si Belgie tak suverénně nevedla. Domácí se brzy ujali vedení díky brance Edina Džeka, jenže nečekaná chyba od jinak spolehlivého brankáře Asmira Begoviče pomohla Nainggolanovi ke snadnému vyrovnání. Aby se Belgie naladila na vítěznou vlnu, tak si hráči trenéra Marca Wilmotse zahráli přátelské utkání s Islandem. Tomu se sice daří, ale na Belgii nestačil. Domácí v Bruselu zvítězili díky zásahům Nicolase Lombaertse, Divocka Origiho a Romela Lukakua.

Wales se v kvalifikačním duelu proti Belgii musí obejít bez Jonathana Williamse, záložníka anglického Ipswiche vyřadilo ze hry zranění třísel. Jednu ztrátu si připsali také domácí hráči, protože se mladý tým bude muset obejít bez svého kapitána, obránce Manchesteru City Vincent Kompany nestihne doléčit zraněné lýtko.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kypr - Andorra  (neděle 18:00)
Kypr nikdy necítil větší šanci na postup na evropský šampionát než nyní. Euforie panovala především po první senzační výhře nad Bosnou a Hercegovinou - ani porážky s Izraelem a ve Walesu 2:1 však nejsou žádnou ostudou. Pro udržení jakés takés šance alespoň na baráž nyní musí Kypřané porazit Andorru.

"Potřebujeme velké vítězství," zní jasně touha trenéra kyperské reprezentace Pambose Christodouloua. Je mu však jasné, že ani Andorra nedá jeho týmu nic zadarmo. "Neexistují snadné zápasy. Nejsme žádný gigant, abychom si mohli dovolit soupeře podcenit. Už jsme byli v kvalifikaci svědky mnoha překvapení, musíme proto být maximálně opatrní," dodal kouč.

Pravdou však zůstává, že Andorra patří k největším trpaslíkům fotbalového světa. V žebříčku FIFA jsou pod ní už pouze Somálsko, Panenské ostrovy, Djibouti, Cookovy ostrovy, Anguilla, Bhútán a nejhorší reprezentace planety - San Marino.

Andorra na jakýkoli bodový zisk z kvalifikačních zápasů čeká už 47 utkání. Naposledy se radovala z remízy v září roku 2005, kdy uhrála bezgólový výsledek s Finskem. V boji o francouzské Euro zatím prohrála třikrát - pozitivum je alespoň dvougólový zápis střelce Ildefonse Limy, jenž skóroval proti Walesu i minulý zápas proti Izraeli.

S Kyprem se setkali od začátku nového tisíciletí už třikrát. V kvalifikaci na mistrovství světa 2002 doma ostrované jasně vyhráli 5:0, zatímco v Andoře jen těsně 3:2. Nejčerstvější vzpomínka je zpřed čtyř let, kdy v Larnace domácí zvítězili 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 8.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Izrael - Bosna a Hercegovina  (neděle 20:45)
Ještě před pár měsíci to byl národní hrdina, strůjce největšího úspěchu mladé bosenské fotbalové historie; nyní se pod Safetem Sušićem viklá trenérská židle. Ambiciózní celek totiž nevstoupil do nového kvalifikačního cyklu vůbec ideálně a dnes se bude muset poprat s těžkým zápasem v Izraeli..

Historicky třetí vzájemný zápas (z prvních dvou, hraných na přelomu tisíciletí v rámci kvalifikace na MS 2002, má díky výhře a remíze lepší bilanci Izrael) přichází pro Sušiće v choulostivý čas. Devětapadesátiletý stratég sice dokázal dotáhnout Bosnu na její vůbec první velký turnaj, letošní mistrovství světa však skončilo vypadnutím už ve skupině a od té doby to s týmem jde od desíti k pěti. Začátkem září se sice Balkáncům podařilo v přátelském duelu udolat Lichtenštejnsko, jenže to byla také zatím poslední výhra.

Kvalifikaci zahájila šokující domácí prohra s Kyprem, a ačkoliv následující remízy ve Walesu (0:0) a doma s Belgií (1:1) vypadají na papíře už mnohem lépe, průběžné předposlední místo si Sušićovi svěřenci určitě za rámeček nedají (hůře je na tom pouze Andorra). Tento fakt je ještě více posílen o to, že hned dva prozatím lépe umístěné týmy mají odehráno o jeden zápas méně; mezi ně patří i Izrael.

O Bosně se v poslední době v médiích hodně mluvilo, za což mohl trenérův nezvyklý tah nepovolat do nominace ani jednoho (!) útočníka. Kromě Vedada Ibiseviće je totiž mimo hru i největší hvězda týmu, kanonýr Manchesteru City Edin Džeko. Chybí třeba také Sead Kolasinac. Všechny tyto absence vedly Sušiće k vyslovení kontroverzního výroku, že si jeho tým jede do Izraele vyloženě pro bod a výhru tak vlastně neočekává.

Izraelci koneckonců vůbec nepůsobí dojmem nějakého otloukánka; vyhráli už třikrát v řadě, z toho dvakrát v rámci kvalifikačních bojů (2:1 na Kypru, 4:1 v Andoře) a nadále tak drží v rukou reálné trumfy k přímému postupu. Deset nastřílených branek v posledních třech duelech slibuje od svěřenců Eliho Guttmana atraktivní podívanou.

Navíc zatímco Džeko s Ibiševićem do Asie neletí, na domácí straně je elitní kanonýr připraven - je jím Liar Rafaelov, borec, který v týdnu v Evropské lize třemi trefami rozhodl o výhře Brugg. Kromě toho má Guttmann k dispozici i průběžně druhého nejlepšího střelce kvalifikace Omara Davariho; ten se trefil už čtyřikrát. Nebezpečí hrozí samozřejmě i od motoru středu zálohy Bebarse Natcha. Vzhledem k formě obou týmů se má Bosna nejspíš opravdu na co těšit..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Wales32104:27
2.Izrael22006:26
3.Belgie21107:14
4.Kypr31024:53
5.Bosna a Hercegovina30212:32
6.Andorra30032:120
Skupina H
Ázerbájdžán - Norsko  (neděle 18:00)
Ázerbájdžán se ocitá s třemi porážkami v řadě na dně tabulky. Pokud se ještě chce poprat o postupové naděje na šampionát do Francie, měl by z utkání s Norskem získat nějaký ten bod. Hosté se však hodlají dotáhnout na vedoucí duo a alespoň svým soupeřům zatopit. Co se prvních dvou příček týče, mají na ně deficit tří bodů.

Norové jsou po třech kolech v tabulce třetí za zatím stoprocentním Chorvatskem a Itálií. A protože oba dva tyto celky hrají v aktuálním kole spolu, můžou se svěřenci Pera-Mathiase Hogma dotáhnout přímo na ně. K jistotě přitom potřebují jediné - porazit Ázerbájdžán, který zatím nezaznamenal jediný úspěch.

Jenže Norům zrovna příprava na důležité klání moc nevyšla. V přátelském utkání před několika dny doma podlehli Estonsku 0:1. "Čelíme mužstvu, které před rokem remizovalo s Ruskem 1:1. Očekáváme namotivovaného soupeře. Například v této kvalifikaci hrál s Bulharskem vyrovnanou partii," uvedl Hogmo.

Hosté nemůžou počítat s Kingem, který je zraněný, místo něho tak Hogmo nominoval Soderlunda. "Museli jsme najít náhradu, někoho, kdo je fyzicky zdatný," uvedl hostující stratég. "Gulbrandsen s Elyounoussim sice na hřišti odvedou černou práci, ale Nielsen se Soderlundem jsou rychlejší typy útočníků."

Ázerbájdžán naposledy vyhrál v březnu nad Filipínami v rámci přátelského utkání, od té doby však uhrál ze šesti zápasů jen jeden nerozhodný výsledek. V dosavadní kvalifikaci se mu zatím vůbec nedaří, především defenzivní činnost hodně strádá, neboť během 270 minut inkasoval tým Mahmuda Gurbanova celkem deset gólů.

Nový dočasný trenér Gurbanov, který nahradil rezignujícího Němce Bertiho Vogtse, může počítat se Şükürovem, do nominace však zasadil také tři nováčky, a to Eyubova, Mirzabekova a Hajiyeva. Jádro kádru by však měli tvořit především hráči Karabachu, kteří si v základních skupinách Evropské ligy nevedou vůbec špatně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bulharsko - Malta  (neděle 20:45)
Fotbalisté Bulharska přivítají v domácím prostředí trpaslíka z Malty a budou považováni za velkého favorita na zisk tří bodů, ovšem svého protivníka rozhodně nesmí podcenit. Bulhaři v dosavadních třech zápasech získali jen tři body a pokud chtějí reálně myslet na evropský šampionát ve Francii, tak musejí svého nedělního protivníka porazit. Malta je s nulovým ziskem předposlední se skóre 0:6, rozhodně ale úplně špatné výkony nepodala.

Bulharsko na úvod kvalifikace dokázalo zvítězit nejtěsnějším poměrem 2:1 na půdě Ázerbajdžánu, poté ale prohrálo v domácím prostředí s Chorvatskem po výsledku 0:1 a cenné body naposledy ztratilo v Norsku, když svému severskému protivníkovi taktéž po tuhém boji podlehlo 1:2. Malta zatím narazila na největší favority skupiny a překvapivě nejvyšší výhru utrpěla v domácím prostředí s Norském po výsledku 0:3.

Jinak předvedla velmi sympatický výkon v Chorvatsku a na svého soupeře nestačila 0:2, naposledy doma vzdorovala silné Itálii a v tomto střetnutí měla senzačně nejblíže k bodovému zisku, když si vytvořila i nějaké gólové šance a nakonec prohrála 0:1. Hosté určitě budou chtít v Bulharsku poprvé v kvalifikaci skórovat, nicméně čeká je i tentokráte vskutku náročná zkouška. Oba dva protivníci se spolu utkali hned několikrát.

V předchozí kvalifikaci na světový šampionát do Brazílie deklasovalo Bulharsko trpaslíka fotbalového světa přesvědčivě 6:0 a v následně odvetě zvítězilo na jeho půdě 2:1. Od roku 2000 zvítězil domácí celek v šesti ze sedmi vzájemných duelů, pouze v roce 2005 uhrála Malta nesmírně cenný bod po výsledku 1:1. Většina hráčů reprezentačního výběru Malty působí v domácích klubech, avšak pár výjimek se přeci jen najde.

Mezi opory by měl patřit brankář Hogg, který chytá v řeckém Kalloni a pak také Michael Mifsud s André Schembrim, druhý jmenovaný působí v druhé německé lize ve FSV Frankfurt. Bulhaři mají pochopitelně mnohem kvalitnější kádr, nicméně trenér Ljuboslav Penev varuje před silou soupeře. "Proti Itálii předvedl náš soupeř vskutku skvělý výkon a pokud by nyní hrál obdobně, určitě může myslet na bodový zisk."

Po dvou porážkách v řadě si však bulharský kouč uvědomuje, že cesta na evropský šampionát povede pravděpodobně jen přes tříbodový zisk. "Maltu v žádném případě nemůžeme podcenit, na druhou stranu jsme velcí favorité a vzhledem k situaci musíme tuto úlohu potvrdit. Potřebujeme se konečně prosazovat v zakončení a já pevně doufám, že dokážeme naše fanoušky potěšit," dodal jasně Penev.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 8.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Itálie - Chorvatsko  (neděle 20:45)
Na San Siro v Miláně dorazí Chorvatsko, aby se zde utkalo o první příčku. Chorvatsko má stejně jako Itálie devět bodů a oba celky dělí jen lepší skóre. Podaří se znovuzrozeným Italům pod taktovkou trenéra Antonia Conteho překvapit Chorvaty a vstřelit jim první gól v kvalifikaci?

Ve slavném městě módy se domácí Azzurri pokusí o výsledek, který se jim ještě nepodařilo. Pod hlavičkou FIFA totiž Italové nad Chorvaty ještě nikdy nezvítězili! Z pěti posledních zápasů třikrát prohráli a dvakrát remizovali. V posledním vzájemném utkání se opět body dělily. Tehdy šlo o utkání skupiny C na mistrovství Evropy v polské Poznani. Andrea Pirlo sice poslal Italy do vedení, ale dvacet minut před koncem srovnal hvězdný útočník Mario Mandžukić na konečných 1:1.

Současná kvalifikace na Euro se už oběma týmům daří lépe. Chorvatsko těží z mnoha kvalitních hráčů, které trenér Kovač dokázal stmelit v jednolitý celek, zatímco Azzurri se znovu probouzí pod novým trenérem. Antonio Conte se stal synonymem úspěchu moderní éry Juventusu Turín, který z druhé ligy stoupal tabulkou tak vysoko, že v posledních třech letech nenašel protivníka v celé Itálii, který by se s ním utkal o Scudetto. Nyní se Conte rozhodl splnit si svůj sen a převzal po odvolaném Cesarem Prandellim italskou reprezentaci. Jeho léčebná kůra po debaklu na mistrovství světa v Brazílii začíná účinkovat.

Itálie se poradila ve všech třech utkáních, když zvítězila nad Norskem, Ázerbájdžánem a naposledy také nad Maltou. V tomto utkání už se ale projevily některé slabiny, jenž se týkají zejména herního projevu. Malta podlehla Itálii, ale hosté pod vedením trenéra Antonia Conteho rozhodně neoslnili. Jedinou branku utkání vstřelil nováček v reprezentačním dresu Graziano Pellé, který se ve své premiéře trefil po čtyřiadvaceti minutách. Jistě, můžete namítnout, že se nejedná o rovnocenné soupeře. Na druhou stranu, Itálie prochází přechodem, mnoho starších hráčů opouští dřívější místa a na ně jsou dosazování mladší hráči. Itálii nechybí hlad po úspěchu, individuální kvalita a nechybí jí ani Mario Balotelli.

A to hned ve dvou rovinách. Kontroverzní útočník Liverpoolu Itálii nechyběl v tom smyslu, že když si trenér Antonio Conte dovolil útočníka vynechat ze své nominace, jeho náhradníci si dokázali poradit. A v současnosti Balotelli nechybí své reprezentaci poté, co byl znovu nominován. V kádru Azzurri všeobecně došlo k mnoha zajímavým změnám, často zapříčiněným zraněními.

Mimo hru jsou obránce Angelo Ogbonna a Andrea Pirlo. K nim přibyl také záložník Paris Saint-Germain Marco Verratti, který bude léčit zranění třísel. Další absencí je Lorenzo Insigne. Hráč Neapole má přetržený přední zkřížený vaz a sezona pro něj zřejmě definitivně skončila. K tomu přidejme hříšníka Leonarda Bonucciho a je jasné, že Itálie bude mít velké problémy se zaplněním vzniklých mezer. Do nominace se ale vrátil Mario Balotelli a kabina stojí za ním.

Jedním z hráčů, kteří Maria Balotelliho hájí před dotěrnými novináři a rozzlobenými fanoušky, je mladík Mattia De Sciglio z milánského AC. Ten prosí: "Mario nám všem chce dokázat, že je to skvělý hráč. Potřebuje klid a čas na aklimatizaci. My mu chceme pomoci a stojíme za ním. Má pro nás velkou cenu a chce to dokázat. Tak ho, prosím, nechte na pokoji. Má specifický charakter, takže se na něj vždycky všechno svede a je v záři reflektorů. Je prostě první na ráně. Ale ne vždy za to může. Na hřišti je to bojovník a má unikátní kvality, které nám mohou pomoci. Dokáže, že sem patří," tvrdí mladý obránce.

Chorvatsko zažívá ještě lepší kvalifikaci. Tým neinkasuje, hraje velmi dobře a střílí mnoho branek. Podařilo se mu zvítězit nad Maltou i Bulharskem a v minulém kvalifikačním kole nastřílel šest branek Ázerbájdžánu. V Osijeku se prosadili Andrej Kramarić, Ivan Perišić, Marcelo Brožović a Luka Modrić. Hvězdami nabitá základní jedenáctka nestačila až na Argentinu v přátelském utkání. V Miláně bychom se mohli dočkat zajímavého duelu dvou hráčů ze stejného klubu. Barvy římského AS obléká italská ikona Daniele De Rossi, zatímco klubu patří také chorvatský mladík Tin Jedvaj, který se díky výkonům v dresu svého hostitele Bayeru Leverkusen dočkal pozvánky.

Ačkoli se bude jednat o velmi atraktivní duel, legendární Davor Šuker si nemyslí, že výsledek zápasu by měl být rozhodující. V rozhovoru pro stanici Sky Sport 24 chorvatský činovník řekl: "Tento zápas nic nerozhoduje. I kdyby jeden tým prohrál, stále má naději na postup. Situace je velmi vyrovnaná. Očekáváme, že proti Itálii to bude velmi náročné utkání, opravdový test našich schopností. A chceme k němu přistupovat zodpovědně. Doufám, že divákům dopřejeme opravdu kvalitní zážitek," uzavírá někdejší geniální hráč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko33009:09
2.Itálie33005:19
3.Norsko32015:36
4.Bulharsko31023:43
5.Malta30030:60
6.Ázerbájdžán30032:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

"...Nizozemsko si bude chtít vylepšit pozici s Lotyšskem, zatímco Turecko s Kazachstánem. Potvrdit svoji pozici bude chtít.."

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska budem rozpoltený. Fandím prirodzene Čechom, ale aj Island mi je dosť sympatický. Buhužial nemám ČT4, tak uvidím či bude kvalitný stream.

Reagovat
HSV1887

Itálie - Chorvatsko se možná nebude hrát, v Lombardii prej furt chčije a trávník není v úplně nejlepším stavu, včera byl zrušen trénink na San Siru.

Reagovat
ACSeRw!n

vyhraje uz Nizozemsko ?

Reagovat
smazaný uživatel

nesmí

Reagovat
madridcan

Neuveritelne, ze Radja zase sedi...

Reagovat
Kokesh

Nadherna akce Nizozemcu.

Reagovat
tweek

a blind out.. Účka na to letos maji neuveritelnou smůlu

Reagovat
smazaný uživatel

Sakraaaaaa. Lombaerts a Chadli a mohlo být hotový. Problém je podle mě ve Witselovi, kterej je dost neviditelnej, De Bruyne taky nic moc. De facto celá ofenziva visí na Hazardovi, kterej je o tři parníky před všema ostatníma, neskutečně Velšany motá. Obrana bez Kompanyho pohoda. Wales je ale hoooodně slaboučkej, tohle se musí vyhrát! Pome Belgieeeeeeeeee!

Reagovat
stas87

preco nehraju v Taliansku?kvoli travniku?

Reagovat
CubONE

Chorvtski kokoti s delobuchmi. Travnik by bol pricinou, ak by hral Xavi.

Reagovat
stas87

Xaviho inteligenciu nechaj spat,takze ta ista situacia ako v Janove so Srbskom?

Reagovat
CubONE

To som nevidel. Kazdopadne Chorvati tam nahadzali par delobuchov na plochu, zapalili nieco na tribune, pol stadiona v dyme. Ale prisli policajti a par ich zmastili a ukludnili ich do 5minut

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele