Souhrn kvalifikace o ME 2016 - neděle 16.11.

16.11.2014, 19:56, aktualizováno 16.11.2014, 22:52
Komentáře a souhrny
Nizozemsko se oklepalo z nepřesvědčivých výsledků a výkonů a doma deklasovalo Lotyšsko 6:0. Kypr snadno přehrál Andorru, Norsko si veze body z Ázerbájdžánu, Belgie se doma rozešla smírně s Walesem. Itálie remizovala s Chorvatskem, Malta vydolovala senzační bod v Bulharsku...
Skupina A

Česko - Island 2:1

16.11.2014 20:45

Góly: 45+1. Pavel Kadeřábek, 61. Jón Bödvarsson (vl.) - 9. Ragnar Sigurdsson

Ani napočtvrté česká reprezentace nezaváhala. Navzdory nepříznivému průběhu utkání dokázala přehrát nebezpečný Island 2:1, když na Sigurdssonovu úvodní branku Vrbovi svěřenci odpověděli gólem Kadeřábka a pak se štěstím otočili skóre díky vlastnímu gólu brankáře Halldorssona. I nadále tak Češi mají maximální možný počet bodů a přezimují na prvním místě skupiny A.

Hlavní otázkou bylo před zápasem, jak nahradit zraněné Limberského s Váchou. Pavel Vrba nakonec ukázal na Daniel Pudila a Jaroslav Plašila, jinak byla česká sestava přesně podle očekávání. Úvod utkání nabídl opatrné oťukávání, které v sedmé minutě po skvělém centru Krejčího málem ostře protrhnul David Lafata. Přestože byl v šestnáctce nikým nehlídaný, poslal svou hlavičku jen do náruče brankáře Halldorssona.

Takřka hned z islandského protiútoku pak přišel okamžitý trest. Dlouhé vhazování až před Čecha brankář Chelsea pohříchu nedokázal zpacifikovat a v nastalém zmatku dal Ragnaru Sigurdssonovi velmi jednoduchou příležitost zakončit z pár metrů do prázdné branky. Na adresu českého týmu je však třeba uznat, že je inkasovaný gól vůbec nerozhodil a brzy si vypracovali další nadějnou příležitost. Krejčího samostatný únik z úhlu však místo pořádného zakončení skončil pouze přihrávkou do území nikoho.

Ve čtyřiadvacáté minutě se David Lafata dostal již do druhé velké příležitosti, ovšem se svou přízemní ranou levačkou opět ztroskotal na pozorném Halldorssonovi. Jinak se hra nesla v duchu českého dobývání islandské defenzivy, která ostatně do zápasu vstupovala stále bez jediného obdrženého gólu. A pro český tým mohlo být ještě hůře, když pět minut před koncem první půle Sighthórsson unikal středem hřiště na Čecha, avšak i s přispěním dobrého zákroku Kadeřábka nakonec minul. Když pak Lafata ani do třetice prudkou hlavičkou neuspěl, zdálo se, že se do kabin půjde za stavu 0:1. Chyba lávky...

Krejčího přetažený přímý kop z šestačtyřicáté minuty však stihnul takřka na brankové čáře Pudil, jenž zvládnul vrátit míč do středu vápna, kam si naběhl Kadeřábek a perfektní hlavičkou do horního růžku rozradostnil celý Plzeňský stadion mimo sektor hostí. Když okamžitě po výkopu Wolfgang Stark odpískal konec první půle, mohlo být v českém táboru o přestávce rázem veseleji. Islandská tvrz byla konečně po 315 minutách prolomena, pro sparťanského pravého beka navíc šlo o premiérovou trefu v reprezentačním dresu.

I po změně stran domácí pokračovali v mohutném tlaku, o čemž svědčily rány Krejčího, Sivoka i Lafaty. Ve všech případech však skončily mimo tři tyče, přičemž zvláště poslední střela sparťanského útočníka po Rosického hlavičkovém přistrčení volala po gólu. Po hodině hry se však Češi přece jen dočkali zasloužené odměny, byť s velkým štěstím. Plašilův skvělý náběh po levé straně hřiště vyústil v přízemní centr, který smolně tečoval Bödvarsson do brankáře Halldorssona, jenž už nedokázal v rychlosti zareagovat a srazil si míč do vlastní sítě.

Pak ovšem nadšeným domácím pořádně zatrnulo, když se po dalším dlouhém autovém vhazování Islandu dostal k ráně z voleje Gylfi Sigurdsson a napálil míč do Čechovy pravé tyče. Od ní se následně odrazil do padajícího Čecha a ven a nebezpečná situace tak byla šťastně zažehnána. Šance v tu chvíli střídala šanci a po hlavičce Kadlece zase musel na brankové čáře zasahovat špičkou kopačky Arnasson, aby zabránil navýšení českého náskoku. Islanďané také od stavu 2:1 pořádně přitvrdili a žluté kartonky ve Starkově zdvižené ruce se proti nim čím dál více množily.

Touha českého týmu pojistit nabytý náskok byla jasně patrná a Islanďané se tak museli místo snahy o vyrovnání zodpovědně bránit. Zvláště po Rosického rychle rozehraném přímém kopu a Daridově následném prudkém centru do ohně nechybělo k třetí trefě daleko. Po další skvělé práci českého kapitána mohl z kraje šestnáctky pálit střídající Pilař, jenže svou táhlou ránu zvedl příliš vysoko. Deset minut před koncem tím pádem přetrvávalo těsné vedení českého týmu.

Pětaosmdesátá minuta pak přinesla ošklivé zaváhání české defenzivy, které musel hasit až Petr Čech, když včasným výběhem vyrazil zblízka střelu střídajícího Gudmundssona. Islanďané se od té chvíle přece jen dostali do závěrečného nátlaku plného dlouhých autů kapitána Gunnarssona. Ty si už však v poklidu pohlídali a zakončili kalendářní rok 2014 nejlépe, jak jen mohli.

Více informací k zápasu

Turecko - Kazachstán 3:1

16.11.2014 20:45

Góly: 26. Burak Yilmaz (pen.), 29. Burak Yilmaz, 83. Serdar Aziz - 87. Samat Smakov (pen.)

Turecko si ke své velké úlevě konečně připsalo první kvalifikační vítězství, když na domácí půdě porazilo Kazachstán 3:1. O pohodový průběh utkání se brzkými dvěma slepenými góly postaral Burak Yilmaz, jehož po změně stran doplnil Serdad Aziz. Na dělbě bodů pak už nic nezměnil ani pozdní zásah Samata Smakova z pokutového kopu.

Kazaši tak zůstávají na posledním místě skupiny A, zatímco Turci poskočili alespoň na čtvrtou příčku. Přesto však na vedoucí český národní tým ztrácí nadále propastných osm bodů. Nedělní večer zahájili jako jasní favorité pořádně zostra, když brankáře Mokina povolali do akce hned centrem Inana z přímého kopu, na nějž nebezpečně naskakoval stoper Aziz. Následovalo pár nepřesných střel z kopaček Yilmaze s Bulutem, ovšem první gól na sebe přesto dlouho čekat nenechal.

Probíhala zrovna sedmadvacátá minuta, když Buraka Yilmaze srazil ve vlastním pokutovém území Renat Abdulin a sám faulovaný nařízený pokutový kop bezpečně proměnil. Jen pár minut nato utekli Turci již do dvoubrankového vedení a znovu u toho byl jejich nejlepší kanonýr Yilmaz. Tentokrát střelec istanbulského Galatasaraye převzal Senovu přihrávku a přízemní ranou zpoza šestnáctky procedil míč za Mokinova záda podruhé v krátkém sledu. Ještě do konce poločasu mohli přidat třetí gól večera Erkin či Yilmaz, ovšem tentokrát mířili nepřesně.

Po změně stran nejprve Arda Turan dvakrát marně směroval své střelecké pokusy mezi tři tyče a poté se výjimečně ke slovu dostali i hosté, když Logviněnko přinutil gólmana Babacana k ojedinělému zákroku. Dvakrát se pak zablýsklo u kazašské branky, ovšem Burakovi dosáhnout na hattrick nebylo přáno. I nadále hra pokračovala v jednoznačné záležitosti, kdy domácí pálili jednu šanci za druhou a čas od času i skórovali. Napotřetí se šťastným střelcem večera stal Aziz, jenž sedm minut před koncem naskočil na Toreho rohový kop a připsal si svůj vůbec první gól v reprezentačním dresu.

Kazachstán již v tu chvíli neměl naději na zvrat, ale i tak sympaticky utkání nezabalil a tři minuty před koncem dokonce snížil. Mehmet Topal totiž stáhnul v pokutovém území k zemi Ulana Konysbajeva a kapitán Smakov následnou penaltu ráznou ranou pod břevno sebevědomě proměnil. Oživení hosté pak málem přidali ještě druhý gól, když Konysbajevovu dalekonosnou ránu zastavila až branková konstrukce, a Schetkinovu hlavičku brilantně chytil Babacan. Skóre se tak již neměnilo a Turci zvítězili zaslouženě 3:1.

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Lotyšsko 6:0

16.11.2014 18:00

Góly: 6. Robin van Persie, 35. Arjen Robben, 42. Klaas-Jan Huntelaar, 78. Jeffrey Bruma, 82. Arjen Robben, 89. Klaas-Jan Huntelaar

Amsterdam mohl znovu ožít, protože domácí tým znovu ukázal, že v něm dřímá potenciál. Bronzový celek z letošního mistrovství světa v Brazílii zatím nepřesvědčil a trenér Guus Hiddink již dokonce uvažoval o rezignaci. Mnozí hráči však říkali, že rozhodovat se bude na hřišti. A svůj slib vzali velmi vážně, protože bezmocné Lotyše jasně přehráli.

Nizozemsko zatím rozhodně neoslňovalo a tým po odchodu trenéra van Gaala hledal vlastní tvář i herní styl. Dnes večer se mu ale povedlo i přes množství absentující hráčů jasně promluvit do tabulky, která zajímá i českého fanouška. Po výhře nad Lotyšskem se naděje Holandska na postup opět výrazně zvýšily. Trenér Guus Hiddink nemohl pro tento duel počítat například s Martinsem Indim, Nigelem de Jongem a Davym Klaassenem. Do základní sestavy se dostali Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben a Robin van Persie.

Už po třech minutách dostali domácí hráči možnost poprvé výrazně promluvit do statistik utkání, ale vynikající ránu záložníka Afellaye zastavila tyč! Netrvalo ale dlouho, když si brankář Kolinko nedokázal poradit a musel pro míč do sítě. Arjen Robben odvedl skvělou práci na pravé straně, kde i přes snahu bránícího Šabaly dokázal odcentrovat. Na milimetr přesně našel hlavu Robina van Persieho a ten se nemýlil - 1:0.

Aktivita Nizozemska nepolevovala. Arjen Robben bleskově rozehrál rohový kop z levé strany, ale střelu Willemse dokázal zablokovat bránící hráč Lotyšska. Nepříjemný zásah do plánů nizozemského trenéra se udál po dvaceti minutách, když se zranil záložník Daley Blind. Místo nové akvizice Manchesteru United se dostal na hrací plochu talentovaný defenzivní hráč jménem Jordy Clasie. Ani tento zásah do sestavy se ale na hře Nizozemska neprojevil nijak výrazně, protože gólostroj se teprve rozjížděl.

Domácí se drželi u pokutového území a byl to Sneijder, který se pokoušel o centr ze strany. Z velké dálky se mu podařilo najít hlavu van Persieho, který nasměroval míč pouze do míst, kde stál připravený Kolinko. I ten byl ale krátký na další pohlednou akci, kterou zakončil Arjen Robben. Ten obešel na hranici pokutového území bránícího Fertovse a ze dvou kroků vyslal nádhernou a přesnou střelu, kdy míč dopadl přesně pod břevno do branky - 2:0.

Třetí branka byla také z pohledných. Po straně se s míčem u nohy do vápna dostal Ibrahim Afellay, počkal, až mu spoluhráč Klaas-Jan Huntelaar naběhne před bránu a nahrál mu. Pro zkušeného zakončovatele, jakým Huntelaar bezesporu je, nebylo problémem i přes bránícího hráče dostat míč do brány.

Nizozemci přicházeli do druhé půle sebevědomí, nadšení z předvedené hry a ve vedení o tři branky. Lotyšsko směrem dopředu nic neukázalo, naopak třikrát inkasovalo. Hodně aktivním hráčem byl v dresu Oranjes Ibrahim Afellay, který pookřál po tragickém působení v Barceloně a znovu ho fotbal baví. Nejprve se pokoušel stejně jako v první půli prosadit kroucenou střelou k tyči, následně nahrával. Lepší ránu mu ukázal spoluhráč Arjen Robben, který rozehrál volný přímý kop z třiadvaceti metrů a orazítkoval břevno!

Dvacet minut před koncem utkání se do hry dostal talentovaný Memphis Depay a proháněl unavené protihráče o sto šest. Nejprve pálil, poté protančil do vápna s míčem u nohy a tvrdě vypálil. Brankář Kolinko ale vyrazil jeho ránu na rohový kop. Ten rozehrál Wesley Sneijder, který našel ve vápně hlavu Robina van Persieho. Ten míč ve vápně poslal na nabíhajícího Jeffreyho Brumu, který sice byl v těžké pozici, ale přesto zakončil.

Pátou branku si na svůj střelecký účet připsal Arjen Robben, který možná používá celou svou kariéru stejnou kličku směrem k vápnu a stejnou střelu, ale nikdo ho nedokázal dlouhodobě zastavovat. Poslední zásah si připsal znovuzrozený kanonýr Klaas-Jan Huntelaar, který si poradil s dostatečně volným prostorem a vypálil přesně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Česko440010:512
2.Island43019:29
3.Nizozemsko420210:56
4.Turecko41125:74
5.Lotyšsko40221:102
6.Kazachstán40134:101
Skupina B

Izrael - Bosna a Hercegovina 3:0

16.11.2014 20:45

Góly: 36. Gil Vermouth, 45. Omar Damari, 70. Eran Zahavi

Izrael i potřetí v řadě dokázal zvítězit a dominuje zamotané skupině B. Bosna a Hercegovina naopak pokračuje v kvalifikačním trápení a po prohře 3:0 se potácí na předposledním místě pouze před fotbalovým trpaslíkem z Andorry.

Hrdinou izraelského týmu se opět stal Omer Damari, jenž si připsal již svůj pátý zásah za tři uplynulé kvalifikační zápasy a přispěl i k vyloučení Sunjiće, díky němuž měli domácí ještě jednodušší pozici v závěru utkání. Damariho zásah orámovali svými góly Gil Vermouth a Eran Zahavi.

Celý zápas přitom mohl vypadat úplně jinak, kdyby Miralem Pjanić z kvalitně kopnutého přímého kopu v úvodní minutě vytěžil první branku večera. Ofir Martziano však v izraelské brance kvalitně zasáhl. Na druhé straně podobně nepřipustil změnu skóre Asmir Begovič po ráně Ben Haima, a když v úniku Senad Lulić nešťastně upadl pouhý metr od domácí branky, zdálo se, že první poločas skončí bez branek. Devět minut před odchodem do šaten se ovšem izraelští hráči přece jen dostali do vedení. Zpoza šestnáctky totiž napřáhl Vermouth a fantastickou ranou nedal Begovičovi šanci.

A ani to nakonec nebylo z první půle vše. Zaskočené hosty totiž dorazil v poslední minutě Damari, jenž potvrdil skvělou formu výběrem místa na zakončení Zahaviho kolmice, kterou přetavil v přízemní ránu na 2:0. Když pak hned dvě minuty po změně stran uviděl Sunjić červenou kartu za sražení unikajícího Damariho, bylo jasné, že nedělní večer Bosně a Hercegovině patřit nebude.

V sedmašedesáté minutě mohl Damari přidat svůj druhý zásah večera, ovšem tentokrát si na Begoviče nepřišel. Přesto Izrael gól číslo tři přidal hned záhy zásluhou povedené kombinační akce po pravé straně, kterou zakončil Zahavi. Bezmocní hosté již jen s nechutí dohráli další zpackaný zápas a nadále ve skupině B čekají na své první kvalifikační vítězství. Izrael naopak s devíti body dokonce přeskočil v tabulce Wales a kraluje celé skupině navzdory tomu, že odehrál o jeden zápas méně.

Více informací k zápasu

Belgie - Wales 0:0

16.11.2014 18:00

Góly: -

Program prvních zápasů dnešního dne byl napěchován góly, padlo jich celkem dvanáct. Mezi ty ofenzivnější týmy se zcela jistě řadila Belgie, pozadu neměli zůstat ani hosté z Walesu. Přesto se diváci na King Baudouin Stadium v Bruselu nedočkali ani jedné branky.

Utkání o čelo skupiny B se odehrávalo i za české přítomnosti, protože hlavním sudím zápasu byl Pavel Královec. Tomu asistovali pánové Roman Slyško a Martin Wilczek. Základní jedenáctka domácího výběru slibovala velmi atraktivní zápletku, protože se do základu dostali mimo jiné Eden Hazard, Nacer Chadli nebo Divock Origi. Wales přijel s trochu defenzivnější sestavou, která se opírala především o velmi silnou záložní řadu. Od úvodních minut na trávník vyběhli Garteh Bale, Joe Ledley nebo Aaron Ramsey.

Velšané se pokoušeli využít faktu, že v obranné linii chybí zkušený stoper Vincent Kompany. Hal Robson-Kanu se dostával do úniku a zastavil jej obranným zákrokem na poslední chvíli až Jan Vertonghen. Až po dvanácti minutách se Belgie dostala alespoň do náznaku šance, když si míč potáhl po straně Eden Hazard a centrem hledal vysokého Marouana Fellainiho, ale hráč Manchesteru United jen těsně nedosáhl.

O minutu později Lombaerts fauloval Ramseyho a Walesu se naskytla příležitost v podobě zajímavé standardní situace. Tu si vzala na starost největší hvězda hostujícího výběru. Hráč Realu Madrid Gareth Bale se rozběhl a vyslal parádní ránu na bránu Belgie. Mladý gólman Chelsea Thibaut Courtois ale byl včas na místě a míč vyrazil alespoň na rohový kop. Z něj už ostrované nic nevytěžili.

Belgičané se dostávali k míči postupně a Eden Hazard ukázal své umění. Patičkou se vymanil ze sevření dvou protihráčů, ale tím také jeho akce skončila. O mnoho lépe se dařilo Naceru Chadlimu. Hráč londýnského Tottenhamu se probíjel do vápna a podařilo se mu i tvrdě vypálit, ale brankář Hennessey byl včas na místě a ránu zlikvidoval díky skvělému reflexivnímu zákroku! Chadli jej nakonec neprostřelil.

Belgičané zvyšovali tempo a Wales chvílemi nevěděl, koho vlastně chce dřív bránit. Po rohovém kopu se dostal balón k Lombaertsovi, který ho dobře zpracoval, odstoupil si od branky a z otočky trefil vzdálenější tyč! Krásné ráně nescházelo mnoho, aby rozvlnila síť. Do druhého poločasu se oba týmy pokusily vstoupit lépe a především aktivněji, ale příliš se jim to nedařilo. Eden Hazard vyslal první střelu druhého poločasu, ale té chyběla rychlost. Vanden Borre vyslal kolmici na mladého rychlíka De Bruyneho, který se ale neprosadil.

Do velké šance hostí se dostal hvězdný Gareth Bale, který potáhl míč místo předpokládané přihrávky a následně vyslal střelu na vzdálenější tyč, kde by Courtois asi neměl šanci zasáhnout. To ho nakonec mrzet nemuselo, protože míč minul tyč. Po hodině hry se z hřiště poroučel neúspěšný záložník Tottenhamu Hotspur Nacer Chadli, které nahradil již uzdravený Christian Benteke. De Bruyne měl hodně prostoru, ale jeho rána pravačkou byla velmi nepřesná. O pět minut později se na hrací ploše objevil Dries Mertens, který se ihned zapojil do kombinace a ohrozil brankáře Velšanů.

O deset minut později se Garteh Bale pokoušel rozhodnout a tvrdě vypálil, ale brankář Thibaut Courtois byl proti a míč vyrazil. Pět minut před koncem se zranil střídající Dries Mertens, který musel opustit hrací plochu. Za svých patnáct minut slávy toho moc předvést nemohl, jeho místo zaujal mladík Adnan Januzaj. Talent z Manchesteru United se mohl stát hrdinou utkání, když dobře potáhl míč a střílenou přihrávkou poslal kulatý nesmysl těsně před branku, jenže na jeho místě se ojevili obránci a míč odklidili mimo nebezpečí.

Více informací k zápasu

Kypr - Andorra 5:0

16.11.2014 18:00

Góly: 9. Giorgios Merkis, 31. Giorgos Efrem, 42. Giorgos Efrem, 60. Giorgos Efrem, 87. Demetris Christofi (pen.)

Fotbalisté Kypru dokázali v domácím prostředí potvrdit jasnou úlohu favorita a trpaslíka z Andorry deklasovali přesvědčivě po výsledku 5:0. Hrdinou tohoto utkání se stal Giorgos Efrem, který dokázal vsítit hattrick a byl tak hlavním strůjcem kyperského úspěchu. Domácí celek se tak prozatím po čtyřech odehraných zápasech dostal na druhé místo tabulky se šesti body, ovšem po večerním utkání Izrael - Bosna pravděpodobně o jednu příčku klesne.

Hosté jsou naopak podle předpokladů stále poslední s nulovým bodovým ziskem a se skóre 2:17. Kypr šel do vedení hned ze své první vážnější akce utkání, kdy po rohovém kopu z levé strany nejvýše vyskočil Giorgios Merkis, který zblízka hlavou zakončil do odkryté branky. Po půl hodině hry se domácí dostali do dvoubrankového vedení a svůj první gól vsítil Efrem, který využil krásné přihrávky Mytidise z levé strany.

Ten poslal balón na hranici brankového území a tam Efrem z první usměrnil míč k levé tyči. Favorit tohoto utkání se dokázal v úvodním dějství prosadit ještě jednou a svou druhou branku v zápase vsítil Efrem ve 42. minutě. Po levé straně utekl všem Demetris Christofi a téměř z brankové čáry poslal zpětnou nahrávku na domácího kanonýra, který se zbavil Valese a prudkou ranou poslal míč k bližší tyči - 3:0.

Kypřané začali aktivně i ve druhém poločase a zvýšit jejich vedení mohl Mytidis, ale po pasu Christofiho nezakončil přesně. Nicméně domácí se znovu dočkali přesně po hodině hry. Za 29 minut dokázal zkompletovat svůj hattrick Efrem. Po nádherné přízemní kombinaci vystřelil z levé strany pokutového území osamocený Antoniades, gólman Pol pak vyrazil míč jen k volnému Efremovi a ten svou bombou dokázal rozvlnit síť.

Přesně v polovině druhého poločasu nedokázal po velkém zmatku v pokutovém území Andorry zakončit Christofi ani Markis, další šance byly k vidění až v závěrečné desetiminutovce. Nejprve po dobré střele Kolokoudiase vyrazil Pol před sebe a Markis uklidil balón do boční sítě. Ihned na to fauloval Lorenzo unikajícího Kolokoudiase v pokutovém zemí a rozhodčí bez váhání nařídil pokutový kop ve prospěch Kypru.

Na penaltový puntík si položil balón Christofi a s přehledem nabídnutou možnost proměnil, brankář Pol byl tentokráte bez šance - 5:0. V nastaveném čase pak ještě hlavičkoval Kolokoudias do středu branky, domácí si za svůj výkon rozhodně tříbodový zisk zasloužili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Izrael33009:29
2.Wales42204:28
3.Kypr42029:56
4.Belgie31207:15
5.Bosna a Hercegovina40222:62
6.Andorra40042:170
Skupina H

Bulharsko - Malta 1:1

16.11.2014 20:45

Góly: 6. Andrej Galabinov - 49. Clayton Failla (pen.)

Zpočátku šlo vše podle plánu - Bulhaři se doma proti outsiderovi z Malty dostali do vedení už v šesté minutě a vypadalo to, že si bez problémů připíší povinné vítězství. Na začátku druhé půle však vyrovnal z penalty Clayton Failla, favorit odpovědět už nedokázal a utrpěl tak velkou ztrátu v boji o postup. Malťané naopak zaznamenali první kvalifikační gól i bod..

Pro Bulhary to opravdu nevypadá vůbec dobře - nejen že v 76. minutě zahodil potenciálně rozhodující penaltu Ivelin Popov, ale navíc je v dalším duelu čeká dosud neporažená Itálie. Aktuálně to tak vypadá, že v boji o třetí místo má výrazně navrch Norsko (Chorvati s Italy drží první dvě příčky). Bulharsko nevyhrálo už potřetí v řadě.

Fanoušci na stadionu Vasila Levského v Sofii se přitom mohli radovat, sotva se pohodlně usadili na svých místech - kapitán Popov nacentroval z levé strany a Michajl Alexandrov poslal hlavou míč do cesty Galabinovovi, který bez problémů dorážel zblízka. Útočník Livorna mohl zdvojnásobit svůj gólový účet o 20 minut později, z voleje však trefil pouze břevno.

Po úvodní půlhodině začal bulharský tlak překvapivě ochabovat a do hry se čím dál více dostávali i Malťané; už v závěru první půle způsobovali domácí obraně problémy, a definitivně to stvrdila vyrovnávací trefa těsně po změně stran. Popov stáhl ve vápně Paula Fenecha, k nařízené penaltě se postavil Failla a po 319 dlouhých minutách přerušil maltské čekání na soutěžní gól.

Domácí kouč Ljuboslav Penev okamžitě zareagoval vysláním dvou ofenzivních hráčů, útočníka Mičanského a kreativního záložníka Marquinhose; to zpočátku vypadalo jako dobrý krok, neboť favorit se rychle oklepal a opět začal na hřišti dominovat. V 61. minutě měl vítěznou trefu na kopačce Alexandrov, ale brankář Andrew Hogg se vytasil s famózním zákrokem; následovala Popovova hlavička do břevna.

Popov byl na hřišti hodně aktivní postavou, proto se zdálo logické, že si k penaltě čtvrt hodiny před koncem stoupl právě on. Jenže při Maltě dnes stálo i štěstí - bulharský kapitán Muscatův faul na Mičanského nepotrestal, když pálil nad Hoggovu branku. Bulhaři se sice zmohli na závěrečný tlak, ale hostující defenziva už odolala a soupeře do výraznějších šancí ve zbývajících minutách nepustila.

Více informací k zápasu

Itálie - Chorvatsko 1:1

16.11.2014 20:45

Góly: 11. Antonio Candreva - 15. Ivan Perišić

Boj o první místo ve skupině H byl opravdu napínavý - diváci se dočkali vyrovnaného fotbalu, dvou branek a také elektrizující atmosféry, která před koncem zápasu bohužel vyeskalovala v přerušení po výtržnostech v hledišti. Domácí Italové nakonec neudrželi vedení a s Chorvatskem remizovali 1:1; tento výsledek znamená, že oba celky mají na čele shodně 10 bodů.

Rozhodčí Björn Kuipers odvedl hráče na chvíli ze hřiště, když na trávník dopadlo několik světlic; nakonec se však situaci podařilo utišit a utkání se regulérně dohrálo (ačkoliv chorvatští fanoušci dělali problémy i nadále). Oba celky vstupovaly do utkání ve skvělé formě, se třemi výhrami ze stejného počtu pokusů; lépe to zpočátku vypadalo pro Itálii, která šla do vedení už v 11. minutě po dalekonosné ráně Antonia Candrevy.

Chorvatský brankář Danijel Subašić tak inkasoval v kvalifikaci vůbec poprvé. Jeho protějšek Gigi Buffon nejspíš bude chtít na dnešní klání zapomenout; zkušený gólman, který nedávno prodloužil smlouvu s Juventusem, totiž předvedl nevídanou chybu a umožnil tak Perišićovi rychle vyrovnat. Hosté předvedli v Miláně velice dobrý výkon a nezastavilo je ani brzké vynucené střídání zraněné hvězdy Luky Modriće.

Už po Perišićově brance, která přišla v 15. minutě, se v rukách diváků objevily první světlice; celkově to v ochozech milánského svatostánku vypadalo po značnou část zápasu všelijak (jemně řečeno). Dá se očekávat, že UEFA chování publika ještě důkladně prošetří.

Ale zpět na hřiště. Utkání bylo velkou událostí pro Daniele De Rossiho s Ivicou Olićem, kteří si oba připsali jubilejní sté reprezentační starty, jako první však na sebe upozornil někdo jiný - jeden z nejlepších mužů zápasu Ivan Rakitić zaznamenal první šanci po střele zdálky. Lepší start Chorvatů potvrdily další dobré příležitosti Perišiće s Modrićem.

Italský vedoucí gól tak vlastně přišel zničehonic - Subašić s Candrevovou ránou zpoza vápna nemohl nic dělat, a domácí, do té doby určitě horší tým, najednou vedli. Balkánci se však nevzdali a po čtyřech minutách bylo vyrovnáno, když si Perišić narovnal míč na pravačku a vypálil na Buffona přízemní střelu. Brankář Juventusu měl balon bez potíží sebrat, místo toho mu však trestuhodně podklouzl pod tělem.

A zase následovaly světlice; tentokrát už celou situaci museli řešit rozhodčí, kteří odklízeli předměty z hrací plochy. Na trávníku byla mezitím chorvatská dominance z úvodních minut pozastavena po nuceném střídání Modriće; také na druhé straně však musel Antonio Conte nečekaně zasáhnout do sestavy. Zranil se Manuel Pasqual, což umožnilo mezinárodní premiéru pro Roberta Soriana.

Opakované přerušování pochopitelně plynulosti hry příliš neprospělo, pokud však už došlo k šanci, zpravidla ji měli na svědomí Chorvaté - jako po hlavičce jubilanta Oliće, kterou musel z brankové čáry odklízet Andrea Ranocchia (který tak mimochodem zachránil roztěkaného Buffona od další blamáže). Conte s přibývajícími minutami vyslal na hřiště čerstvé El Shaarawyho s Pellem, před Subašićem však panoval klid, zatímco na druhé straně po hodině hry otestoval Buffona hlavičkou Rakitić.

Nasazení El Shaarawyho se nakonec mohlo ukázat jako mistrovský tah - útočník AC Milán na dobře známém stadionu vypálil hodně nebezpečně, míč však prolétl těsně nad Subašićovým břevnem. Jakékoliv šance na napínavý závěr následně zmařili chuligáni v ochozech; San Siro se tak zahalilo do kouře a hráči museli na čas do šaten. Finální příležitost po opětovném rozehrání ještě zahodil Perišić, to už však bylo definitivně vše.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Norsko 0:1

16.11.2014 18:00

Góly: 25. Håvard Nordtveit

Norové získali důležité vítězství z půdy Ázerbájdžánu a v tabulce se alespoň do večera dotáhli bodově na vedoucí duo. Domácí byli v utkání horším týmem, jediná inkasovaná branka od Havarda Nordtveita byla pro ně vlastně milosrdným vyústěním. Svěřenci kouče Pera-Mathiase Hagma si v Baku naplno uspět rozhodně zasloužili.

Hostující celek evidentně velmi rychle zapomněl na nedávnou porážku s Estonskem v rámci přátelského utkání a na Kavkazu měl povětšinou vše pod svojí kontrolou. Do první vážnější možnosti se dostal Nielsen, který si naběhl na dlouhý pas a zkoušel gólmana Agayeva překonat hlavou, mířil však pouze vedle.

Elyounoussi měl poté velkou tutovku, jenže u bližší tyčky selhal v koncovce, Nielsen pak z blízkosti zase Agayeva neohrozil. Překonat se mu ho nakonec podařilo ve 25. minutě. Johansen svým centrem z rohového čtvrtkruhu našel ve vápně volného spoluhráče, který hlavičkoval přímo do šibenice.

I nadále se Norsko hnalo za dalším gólem. Elyounoussi svou střelu poslal těsně vedle, poté se dostal i k hlavičce, ovšem ani v tomhle případě nezamířil přesně. Ázerbájdžán byl směrem dopředu nicotný a poprvé si nějakou možnost vytvořil ke konci druhé půle. Äliyev hlavou sklepl na Imamverdyeva, na bližší tyčce však nedobře zakončil.

Elyounoussi po obrátce zase výrazně potrápili soupeře, tentokráte se mu podařilo trefit prostor branky, jenže v ní stál pozorný Agayev. Nielsen se snažil dorážet, ovšem jeho pokus byl zablokovaný na brankové čáře. V závěru střetnutí mohl ještě skórovat Johansen, svůj pokus ale nasměroval jen mimo.

Ázerbájdžán sehrál s Norskem před 18 lety dvě utkání a ani tehdy nedokázal svém sokovi vstřelit jedinou branku. Svou sérii tedy natáhl už na tři zápasy, neboť ani druhý poločas nebyl z jeho strany vůbec dobrý. Prakticky jedinou příležitost na vyrovnání měl Äliyev, jeho střela zpoza vápna však skončila vedle.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko431010:110
2.Itálie43106:210
3.Norsko43016:39
4.Bulharsko41124:54
5.Malta40131:71
6.Ázerbájdžán40042:110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (55)

Přidat komentář
REPLIKATOR

Belgie Ještě že jsem na ně nestihl vsadit.

Reagovat
efjay

Já bohužel ano dementiii

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

K.RVY Belgické. Vsadil sem na ně 2 litry a díval se na ně. Hnus co hráli! Nemám je rád. A navíc ty "hvězdy" nejsou nic moc. Takže závěrem - Belgie

Reagovat
Trand

Wales.

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

hmm

Reagovat
2miguel1

Holandsko chlapci neodpisujte

Reagovat
smazaný uživatel

jenom proto, že si zamachrovali nad Lotyšskem, které dalo jeden gól ve čtyřech zápasech?

Reagovat
2miguel1

pre to nie, pre predvedenu hru

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
2miguel1

Holandsko chlapci neodpisujte

Reagovat
smazaný uživatel

já měl handi 0:1 na belgii

Reagovat
djwenca

já měl včera handicap 1:0 na Estonsko.....kdyby vyhráli o 2 góly proti San Marinu, které 40 zápasů nedalo gól a většinou prohrává o 3 a víc gólů, tak jsem měl 17 000 (za 2 vsazený)

Reagovat
adalbertus

paráda Wales

Reagovat
smazaný uživatel

jak vidíte ty Chorvaty?

Reagovat
smazaný uživatel

02, -2,5 gólu

Reagovat
smazaný uživatel

0-2 gólů, poločas remíza, remíza/domácí

Reagovat
REPLIKATOR

10

Reagovat
smazaný uživatel

chci zkusit 2 a oba dají branku

Reagovat
djwenca

Izrael nesmí prohrát s Bosnou a naši musí prohrát s Islandem.....ne, že bych jim nefandil, ale výhra 33 000 za litr je lákavá :-)

Reagovat
bayern987

Robben!!!!

Reagovat
valloire

Reagovat
db18

Reagovat
Wat

Wales výborná práce. A jsem neskutečně rád, že jsme nechytli ve formě hrajícího Robbena, dneska pěkný góly i asistence.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes bol Robben úžasný, radosť pozerať.

Reagovat
db18

Blind zraněný - kolikátý hráč M.U. už to je?

Reagovat
smazaný uživatel

Radši to už nepočítáme

Reagovat
smazaný uživatel

výbornej zápas zatím mezi Chorvatama a Itálií. k tomu super atmosféra na San Siru

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

lol takové rakety teď na San Siru

Reagovat
smazaný uživatel

P*** italské!

Reagovat
DelPiero137

Kto videl cely zapas ITA-CRO? Videl som poslednych 10min zo strany Talianska katastrofa. Divaci deto...

Reagovat
smazaný uživatel

Celý zápas hráli jak čuráci.

Reagovat
CubONE

Curaci boli hlavne fanusikovia Chorvatska.

Reagovat
DelPiero137

Rozved to pls (ale bez emocii strateneho tiketu). Mna obraz hry poslednych 10min nahneval.

Reagovat
smazaný uživatel

Do té pauzy to byla absolutní bída, po ní na pár minut Itálie ožila a pak znovu spadla do té bídy. Držení míče do přerušení bylo snad 65:35 pro Chorvatsko, stejně tak měli více střel. Itálie mimo gól snad jen jednu střelu na bránu. Prostě to byl beze srandy hnus, tiket ne tiket.... mastný tiket Chorvatsko chtělo o hodně více.

Reagovat
valloire

Robben mes que un Messi

Reagovat
db18

Reagovat
GEGE

Neskutecna sracka ta Conteho sestava...S takovou Italie pekne vyhori na euru...

Reagovat
fenixLFC

snad

Reagovat
j_mrazik

Conte umí jenom v lize. V mezinárodním fotbale si ho vždycky mazali na chleba. Nechápu, proč nejdou po nějakým Italovi, co mu to šlo v LM. Italskou sérii A s jejich mančaftem asi fakt nebyl žádnej kumšt.

Reagovat
F.Torres

až skončí Acelotti, tak můžou sáhnout po něm...

Reagovat
DelPiero137

Takuto zostavu a rozostavenie si moze skusat proti Norsku...

Ale ruku na srdce, nie je kde brat a bude uz len horsie.

Reagovat
GEGE

To jsou hrozne kecy ze neni kde brat...

Reagovat
smazaný uživatel

Střední Evropa to zatím pěkně válcuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Wales hraje kvalitně... Věřím,že postoupí minimálně do vyřazovací fáze

Reagovat
bayern987

Snad ne

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
F.Torres

Super výsledky, ta kvalda je čím dál více zajímavá a hodně těžko tipovatelná. Wales parádní, Chorvatsko taky, Izrael dobře rozsekal Bosnu.... Nejvtipnější dneska asi Bulhaři navázali na Řeky

Reagovat
fenixLFC

tak ten trener bosny mal pravdu ze bez dzeka nemaju sancu

Reagovat
smazaný uživatel

bosna, bulharsko

Reagovat
Radin

Wales, Izrael, Rakousko, tyhle týmy se dobře chytají šance zatím :-)

Reagovat
Liquid

skupina B vypadá zajímavě

Reagovat
smazaný uživatel

OT: FIFA 15 - pro club Czechoslovakian (PC) hledá útočníka se zabijáckým instinktem. Najdeš nás v sekci Western Europe nebo mne kontaktuj na origin:hack008

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele