Preview evropské kvalifikace o MS 2014 - úterý 11. 9.

11.09.2012, 08:21, aktualizováno 11.09.2012, 08:21
Previews
Kvalifikace o světový šampionát pokračuje druhými zápasy, mezi nimiž poutají pozornost především klání Anglie s Ukrajinou či sousedský duel mezi Rakouskem a Německem. Slováci přivítají Lichtenštejnsko, Francouzi hrají proti Bělorusku, v "české" skupině B změří síly Bulharsko s Arménií a favorizovaná Itálie na svém hřišti hostí outsidera z Malty...
Skupina A
Srbsko - Wales  (úterý 20:30)
Srbové mají před sebou druhou část svého "ostrovního dvojboje"; doma totiž přivítají hráče Walesu a potřebují vyhrát, chtějí-li svůj kvalifikační start hodnotit jako pozitivní.

Celek trenéra Siniši Mihajloviće totiž v úvodním utkání ve Skotsku zaváhal a uhrál pouze bezbrankovou remízu, a to ještě může děkovat gólmanovi Stojkovićovi za několik důležitých zákroků. Chtějí-li Srbové držet krok s Belgičany a Chorvaty a poprat se o přímý postup na šampionát, nesmějí ztrácet zbytečné body - bod ze Skotska se ještě počítá, ale domácí zaváhání s Walesem už by bylo na pováženou.

K vítězství jsou však potřeba vstřelené góly, a tady Bílé orly podle všeho tlačí bota. Při neúčasti zkušených forvardů Panteliće, Jovanoviće či Žigiće má totiž čtveřice srbských forvardů dohromady odehráno všehovšudy 18 reprezentačních utkání, a z gólu se zatím neradoval ani jeden! Aktuálně největším kanonýrem v nároďáků je tak záložník Zoran Tošić se sedmi trefami, následovaný kapitánem a pravým bekem Branislavem Ivanovićem s šesti.

Rovněž Velšané budou postrádat svoji největší hvězdu Craiga Bellamyho, který byl sice nominován, ale vypadl kvůli zranění. Trenér Chris Coleman navíc bude muset bojovat s pocitem křivdy, který v jeho svěřencích zůstal po úvodním zápase s Belgií; Wales jej před vlastními fanoušky prohrál 0:2.

Belgičané totiž měli obrovskou výhodu více než hodinové početní převahy, když byl už ve 26. minutě vyloučen James Collins - a to se Colemanovi nelíbilo. Trenér ostrovanů měl své výhrady i k druhé brance favorita, které předcházel nařízený trestný kop. Právě tyto dvě situace podle nazlobeného kouče odporovaly pravidlům fotbalu coby kontaktní hry - uvidíme, v jakém světle se dnes předvede portugalský sudí Duarte Gomes.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.10 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Belgie - Chorvatsko  (úterý 20:45)
Nejatraktivnější utkání ve skupině A se odehraje v Bruselu, kam přijíždí Chorvatsko. Oba dnešní soupeři jsou považováni za největší favority na přímý postup do Brazílie, a jejich vzájemný duel tak bude ostře sledovaným zápasem.

Jak Belgičané, tak Chorvaté se svých úkolů zhostili s gustem a už od začátku kvalifikace tahají za delší slánku; zatímco jiný spolufavorit ze Srbska ztratil body na horké skotské půdě, Chorvaté doma udolali Makedonii a Belgie vyhrála ve Walesu. Který celek tedy dnes nastoupí v roli papírově silnějšího?

Leccos nasvědčuje tomu, že to bude Belgie. Kromě nepopiratelné výhody domácího prostředí mluví pro Rudé ďábly i fakt, že jejich úvodní zápas byl mnohem složitější než ten chorvatský - a skončil přesvědčivějším výsledkem (tým vedený bývalým skvělým záložníkem Marcem Wilmotsem zvítězil v Británii 2:0, zatímco Igor Štimac - rovněž ještě nedávno aktivní výborný obránce - dovedl svůj celek proti Makedoncům k upachtěné jednobrankové výhře).

Belgičané jsou poslední dobou často kritizováni za to, že se svým evidentním potenciálem nenakládají optimálním způsobem; největší hvězda týmu, čerstvá akvizice Chelsea Eden Hazard, však hledí směle kupředu a vyhlašuje, že cokoliv jiného než úspěšná kvalifikace nepřichází v úvahu. Tým má prý jasný cíl, kterým je dostat se v létě 2014 na brazilské trávníky, a nic jiného si ani nepřipouští.

"Namluvili jsme se toho už hodně, přišel čas konat. Tenhle tým má talent a každý to ví, takže je načase ukázat to na hřišti," burcoval mladý záložník před startem kvalifikace, načež dodal: "Proti Walesu a Chorvatsku musíme získat alespoň čtyři body." Aktuálně to znamená, že remíza z dnešního zápasu by do belgických postupových plánů zapadala - ale není pochyb o tom, že Wilmotsův tým půjde za vítězstvím.

Jeho dnešní protivníci mají podobný cíl, a tak lze očekávat nesmlouvavou bitvu o veledůležité body. Pokud dojde na slova chorvatské hvězdy Ivici Oliće, pronesená v polovině letošního srpna, bude jeho tým na konci kvalifikace slavit - společně s nesmiřitelnými balkánskými rivaly ze Srbska. Co na to Eden Hazard?

Kapitáni Vincent Kompany a Darijo Srna přivedou svá mužstva na hřiště bruselského King Baudouin Stadium ve 20:45, utkání bude rozhodovat pan Alberto Undiano Mallenco ze Španělska.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Skotsko - Makedonie  (úterý 21:00)
Dva nepříjemné týmy, jejichž úkolem by mělo být obírat silnější o body a v případě mimořádně příznivé konstelace se možná pokusit překvapit a zabojovat o postup na šampionát. Taková je zhruba charakteristika dnešních soupeřů, tedy Skotska a Makedonie.

Větší zvuk mají pochopitelně Skotové, pro které kromě nepoměrně bohatší fotbalové historie mluví i výsledek z úvodního zápasu. Svěřenci Craiga Leveina v něm totiž doma v Hampden Parku uhlídali nebezpečné Srbsko a dovedli zápas k remíze 0:0 - a nebylo to rozhodně nezasloužené, naopak. Skotsko proti technicky lépe vybavenému soupeři po většinu zápasu opanovalo hru, zatímco Srbové hrozili převážně z brejků, a za největší hrdiny byli nakonec oba brankáři. Zasloužená remíza proti jednomu z tradičních černých koňů evropské fotbalové scény se určitě počítá...

...ale chce-li tartanová armáda pomýšlet na postup, nesmí se spokojit s ničím jiným než s výhrami. Zvlášť v domácím prostředí proti papírově slabším soupeřům, jakým Makedonie bezesporu je. Levein se bude zřejmě opět spoléhat na spolupráci rychlých křídelníků (zejména Roberta Snodgrasse) a veterána na hrotu Kennyho Millera.

Ani Makedonci však nejsou žádná "ořezávatka", mezi ty úplně největší outsidery kontinentu rozhodně nepatří a už jejich úvodní zápas ukázal, že mohou pořádně kousat - na hřišti vysokého favorita z Chorvatska sice prohráli, ale skóre 0:1 díky brance Jelaviće z 69. minuty nepůsobí zrovna drtivým dojmem, a vysílá tak do Skotska varovný prst. Makedonci na rozdíl od svého soupeře nemají postupové ambice, ale jde-li o to potrápit jakýkoliv silnější celek, jsou v Evropě už známými firmami. Prohře v Chorvatsku navíc předcházela třízápasová šňůra bez porážky, během níž Balkánci remizovali i v Portugalsku...

Utkání v Hampden Parku v Glasgowě začne ve 21:00 a řídit jej bude ruský arbitr Sergej Karasev.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Belgie11002:03
2.Chorvatsko11001:03
3.Srbsko10100:01
 Skotsko10100:01
5.Makedonie10010:10
6.Wales10010:20
Skupina B
Bulharsko - Arménie  (úterý 20:00)
Bulhaři se vytáhli na italské vicemistry Evropy a příznivý výsledek s návalem sebevědomí hodlají zužitkovat i v druhém domácím střetnutí proti Arménům, kteří se nasosali třemi body na Maltě. Zatímco Bulharsko má s vrcholnými šampionáty nemalé zkušenosti, Arménie v předešlých letech udělala obrovský posun kupředu, ale na žádném mistrovství se nikdá neobjevila.

V táboře balkánského nároďáku panuje po plichtě proti Itálii velice dobrá nálada. Tamní média nešetřila chválou, nový generálmajor Ljuboslav Penev pak neváhal v laufu krátce po zápase prohlásit, že je perfekcionista a dává si jen ty nejvyšší cíle, tedy postup na světový šampionát. Právě duel s bojovnými Armény s největší pravděpodobností prozradí, kterak na tom skutečně Bulhaři jsou.

Třetí příčka ve skupině v evropské kvalifikaci dává na vědomí, že Arménie nehodlá ani v nynějším kvalifikačním cyklu paběrkovat a tahat se s Maltou na konci žebříčku. Ba naopak i tentokrát Arméni hodlají prohánět největší favority skupiny a stát se černým koněm soutěže, jenž ve výsledku může rozhodovat o případném postupu či nepostupu, ačkoliv imo nemají dostatečnou kvalitu na to, aby bojovali o druhou příčku zaručující alespoň baráž.

Arménský kouč Vardan Minasyan má k dispozici velký výčet mladých fotbalistů, ostatně celek prošel v posledních letech význačným přerodem a starou generaci nahradila ta nastupující, kteráž dosahovala velmi příznivých výsledků v mládežnických kategoriích, i když ani tentokráte nikdy nepatřila mezi evropskou špičku.

Například letos mají zkušenost s arménskou jednadvacítkou česká Lvíčata, která v Uherském Hradišti s balkánským celkem pouze remizovala 1:1, načež ovšem navázala pětibrankovým debaklem v Arménii (5:1). V dresu mládežníků se mj. představila i letošní akvizice Viktorie Plzeň Edgar Malakyan. Kostru hlavní reprezentace ovšem tvoří jiní hráči, hrající nejčastěji v ruské a ukrajinské nejvyšší soutěži.

Bulharsko v posledních týdnech stoupá vzhůru, po nepovedené kvalifikaci dosáhlo několika pěkných výsledků (krom remízy s Itálií Bulharsko porazilo před evropským šampionátem Nizozemsko 1:2 v Amsterdamu) a nyní se zdá, že by mohlo zatápět i favorizovaným Italům, Dánům a s přimhouřením očka i Čechům v cestě do Brazílie.

Do Jižní Ameriky ovšem povede ještě dlouhá cesta a jedna vlaštovka jaro nedělá, přiletí-li ovšem v krátkém intervalu druhá v duelu s Arménií, bude se muset s Bulhary počítat. Roky pěstovaná pevná a neústupná mentalita Arménů ovšem předem naznačuje, že to Bulharsko ani s podobnou hrou, jakou se prezentovalo proti Itálii, nebude mít jednoduché.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Itálie - Malta  (úterý 20:45)
Italští vicemistři Evropy uvítají v městě Modena evropského fotbalového trpaslíka z Malty, jenž se pokusí zabetonovat šestnáctku a získat vysoce nepravděpodobný skalp největšího favorita skupiny. Ačkoliv italský polír a maltský stavbyvedoucí Pietro Ghedin naordinuje svým pracantům ryze defenzivní taktiku, rozhodně nelze ani ve snu očekávat, že by proti italské útočné vozbě odolala.

Celek z maličkého souostroví ve Středozemním moři v podstatě sousedí se Sicílií a v historickém kontextu má s Itálií velice úzké vztahy. V mnohonásobně kratších fotbalových dějinách ovšem získala Malta na rozdíl od Italů status velkého otloukánka, což lze při možnostech a dispozicích takového státečku pochopit. Při soupeření s ostatními evropskými trpaslíky Malta povětšinou vítězí, avšak i s podprůměrnými celky často odchází poražena.

V tuzemské Premier League v posledních letech vládne klub z metropole Valletta F.C., dlouhodobě nejúspěšnějším celkem je ovšem Sliema Wanderers, kteráž ovšem v posledních letech ustoupila ze slávy. Představovat italskou kopanou podrobněji netřeba, je natolik profláknutá evropským mistrným soupeřením, že bychom jen zbytečně rekapitulovali známé skutečnosti.

Naši soupeři mají za sebou již prvé kvalifikační střetnutí a spokojenost nemůže vládnout na ani jedné straně. Stříbrné mužstvo z Polska a Ukrajiny hned na úvod ztratilo dva body proti bojovným Bulharům, kteří naprosto po zásluze odvrátili porážku a díky brance Georgiho Milanova slavili cennou remízu 2:2. Oba góly Itálie zařídil krátce před přestávkou útočník AS Řím Pablo Osvaldo.

Malta sice prohrála Ta‘ Qali podlehla favorizovaným Arméncům 0:1, ovšem za výkon se rozhodně nemůže stydět. Ačkoliv hostující mančaft zápas v poli opanoval, těsně před rozhodující brankou mohl Daniel Bogdanovič skórovat, ale z necelých pěti metrů trestuhodně přestřelil. Trest na druhé straně obstaral střídající Sarkisov, jenž se z podobné pozice nemýlil.

Z italské nominace trochu překvapivě vypadl Antonio Cassano, jehož nahradil Giampaolo Pazzini. V kádru nefiguruje ani Antonio Di Natale. Mimo hru stoprocentně bude i římský Daniele De Rossi, jenž si v zápase s Bulhary poranil sval, kvůli čemuž dokonce dohrávala Itálie zápas o deseti. Ani takovéto nepatrné potíže ovšem nemohou Itálii zbořit, ba naopak i se sestavou plnou náhradníků má tolik kvality, že by Maltu měla snadno a vysoko porazit. To je taktéž jediný cíl, s nímž Squadra Azzurra do utkání vstupuje.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.02 - 15.00 - 51.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Arménie11001:03
2.Itálie10102:21
 Bulharsko10102:21
4.Dánsko10100:01
 Česko10100:01
6.Malta10010:10
Skupina C
Rakousko - Německo  (úterý 20:30)
Vpravdě historická konfrontace rakouské a německé kopané okoření úterní program druhého dílu evropské části kvalifikace na světový šampionát. Ostře sledovaný duel dvou kulturně, jazykově i historicky propojených států jistojistě přinese emocemi, bojovností a energií napěchovanou atmosféru, které jistojistě přidá i německá přímočarost.

Soupeři se utkali již v předešlé kvalifikaci na EURO 2012, v obou případech přitom zvítězil budoucí bronzový celek letošního šampionátu, ponejprv se štěstím ve Vídni (1:2), posléze s přehledem v Gelsenkirchenu (6:2). Německý národní tým si hned na úvod té letošní kvalifikace připsal hladké vítězství nad obrovským outsiderem skupiny z Faerských ostrovů, zatímco rakouský celek odpočíval.

Bronzový medailista ze švýcarského světového šampionátu v roce 1954 neporazil německý tým v soutěžních kláních od roku 1978, kdy dokázal svého soupeře dokonce vyřadit z MS. Mimochodem ve zmiňovaném semifinále v roce 1954 na sebe narazila právě tato dvě mužstva a tehdejší výběr SRN naprášil Rakousku půltucet, přičemž nakonec celý turnaj díky vítězství nad Maďarskem vyhrál.

Rakušané i dle vyjádření německého kouče Joachima Löwa dosáhli v posledních letech větší přímočarosti a hra rakouského družstva získala větší strukturu. Svěřenci Marcela Kollera dokázali v tomto kalendářním roce ve čtyřech duelech svou kvalitu, porazili Finsko, Ukrajinu a Turecko, přičemž chvála přispěchala zejména na zlepšující se ofenzivní složku hry. Při vzrůstající kvalitě rakouských ofenzivních hráčů, kteří se stávají oporami ve svých klubech, jež ve většině případů hrají Bundesligu, rakouskou nejvyšší soutěž či jiné kvalitní evropské ligy.

Kádru dominují velmi známá jména - Marc Janko, Marko Arnautovič, Andreas Ivanschitz, Christian Fuchs či Sebastian Prödl, kteří pospolu tvoří hlavní kostru mančaftu. Při podrobné znalosti německé nejvyšší soutěže a soupeřů nelze očekávat, že by duel i přes nespornou super-kvalitu německého celku dosáhl podobných rozměrů, jakých před lety v Gelsenkirchenu. Ba naopak houževnaté rakouské mužstvo touží po skalpu svých starších bratrů, což si moc dobře uvědomuje nejen Löw, ale i ostatní hráči a mají ze soupeřova progresu respekt.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.00 - 5.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Švédsko - Kazachstán  (úterý 20:30)
Na kazašských fotbalových stepích a planinách zavládl po prvém kvalifikačním duelu obrovský smutek, neboť ovečky českého lodivoda Miroslava Beránka neudržely nadějné vedení proti Irům a nakonec kvůli hluchým pěti minutám v závěru prohráli. Namísto vzpruhy přišel zásah do sebevědomí Kazachstánu, jenž se nyní pokusí o nepravděpodobný skalp účastníka evropského šampionátu a dlouhodobě jednoho z předních mužstev Starého kontinentu.

Švédi do kvalifikačních bojů na rozdíl od soupeře ještě nezasáhli, duel v Malmö bude jejich premiérou. Cílem Tří korunek je postup ze skupiny alespoň do baráže, neboť v konkurenci s německým nároďákem je prvé místo pravděpodobně nedosažitelné.

Skupinu lze papírově brát za lehčí, Rakušané dlouhodobě tápou někde na pomezí průměru, Irsko prochází generační obměnou a omlazováním. Pro zkušený a evropskými poháry protřelý tým by nemělo být atakování druhé příčky žádným problémem, plus se pokusí o znepříjemnění německého útoku na hladký postup z prvého místa.

Houževnatí skandinávští válečníci se na předešlý světový šampionát nekvalifikovali, když jim na účast v baráži scházely pouhopouhé dva body. Soupeřem modrožlutých ovšem byly kvalitativně vytříbené celky z Dánska, Portugalska a zlepšujícího se Maďarska. Ve výsledku ovšem nerozhodl žádný ze vzájemných duelů s těmito soupeři, ale ztráta dvou bodů v duelu proti Albánii, dvou bodů, které Švédy stály postup.

Na evropském šampionátu skandinávský výběr skončil už ve skupině, po porážkách od Ukrajiny a Anglie byla závěrečná výhra nad Francií pouhou labutí písní. Svěřenci Erika Hamréna ovšem mají na co navazovat, herní projev se zdá býti dlouhodobě ustálený a kádr natolik kvalitní, aby nastolené tempo udržel. Ostatně proti Kazachstánu se švédská kvalita dle obecně pochopitelného soudu projeví, středoasijský národní výběr by neměl mít u Seveřanů šanci.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 10.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo11003:03
2.Irsko11002:13
3.Švédsko00000:00
 Rakousko00000:00
5.Kazachstán10011:20
6.Faerské ostrovy10010:30
Skupina D
Rumunsko - Andorra  (úterý 19:30)
Rumunsko čeká zápas s Andorrou a nic jiného než tři body nepřipadají v úvahu. Andorra je tradičně jedním z největších outsiderů Evropy a Rumuni by se podle předpokladů měli alespoň pokusit poprat o barážovou pozici.

Zástupci malého pyrenejského státečku nikoho nepřekvapili, když do kvalifikace vstoupili vysokou prohrou; Maďaři, jeden z potenciálních konkurentů Rumunska, v La Velle vyhráli vysoko 5:0. Úvodní ostrý zápas zvládl i jejich dnešní soupeř, kterého přitom čekala o dost těžší překážka - Estonsko letos málem šokovalo celou Evropu, když se probojovalo až do baráže o Euro, kde jeho pouť skončila na kopačkách Irů. Rumuni v Tallinnu vyhráli 2:0 a vybudovali si tak dobrou výchozí pozici.

Pokud tedy půjde vše podle předpokladů, odnesou si svěřenci Victora Piturci z prvního hracího víkendu plných 6 bodů. Tým, poskládaný především z hráčů domácí soutěže, má před sebou ambiciózní cíl; aby se kýžený postup do Brazílie stal skutečností, musí za sebou nechat Turky, Estonce i Maďary (Nizozemsko je papírově jasným favoritem skupiny).

Domácí kapitán Razvan Rat přivede své mužstvo na hřiště Areny Nationala v Bukurešti o půl deváté večer, a pozornost bude upřená zejména na Cipriana Maricu, legionáře ze Schalke a nejlepšího střelce aktuálního výběru, který se prosadil i v prvním utkání v Estonsku. Zápas odřídí černohorský sudí Pavle Radovanović.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.02 - 15.00 - 67.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turecko - Estonsko  (úterý 20:00)
Zápas o šest bodů. Takovou nálepku má utkání mezi Tureckem a Estonskem, tedy dvěma týmy, kterým se jejich úvodní kvalifikační střetnutí nevydařila, a aktuálně tak bez bodu okupují spodní patro tabulky D.

Zatímco Turkům, které platí společně s Nizozemci za spolufavority "déčka", dvoubranková porážka právě na půdě Oranjes podle všeho příliš neuškodila, u Estonců už je to horší. Nenápadný celek, který sahal po senzačním postupu na letošní Euro a jen tak tak se mu to nepovedlo, totiž doma přivítal Rumuny a už tento zápas dal najevo, že dosáhnout podobného úspěchu i v kvalifikaci na mistrovství světa bude nesmírně těžké. Branky Gabriela Torjeho a Cipriana Marici zařídily hostům vítězství 2:0, a Estonci se tak musí hodně ohánět.

A nečeká je nic jednoduchého. Turecko totiž patří mezi kvalitní a nevyzpytatelné celky; vždyť v letošních přátelských zápasech dokázalo prohrát ve Finsku či doma se Slovenskem, ale na druhou stranu vyplenilo portugalskou či bulharskou půdu. Nájezdníci od Bosporu zkrátka dokážou kdykoliv překvapit, a jejich sílu ocenil po úvodním vzájemném duelu i nizozemský kouč Louis Van Gaal.

Nizozemsko se totiž po rychlé úvodní brance Van Persieho dlouho bálo o výsledek a celý zápas muselo tvrdě bojovat, než přišla (už v nastaveném čase) kýžená pojistka z kopačky Narsingha. "Dokud jsme nedali druhý gól, bylo to ošemetné. Turci mají skvělý tým s některými výbornými hráči, ale dokázali jsme se porazit. Je to důležité vítězství," uznal Van Gaal kvality svého soupeře.

Nyní má celek trenéra Abdullaha Avciho výhodu domácího prostředí, a Estonce tak čeká pořádně těžká bitva. Pobaltský tým totiž z úspěšného tažení evropskou kvalifikací rychle vystřízlivěl, když neuspěl na Baltic Cupu, a slibnou srpnou výhru v přátelském zápase s rozloženým Polskem rychle překryla trpká domácí porážka s Rumuny. Není tedy pochyb o tom, že domácí budou dnes favority.

Zápas na Sükrü Saracoglu Stadium, domovském stánku Fenerbahce, začne v osm hodin a řídit jej bude polský trojlístek rozhodčích vedený panem Marcinem Borskim.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Maďarsko - Nizozemsko  (úterý 20:30)
Maďarský národní stadion Ference Puskáse bude nazítří hostit velký zápas domácích Maďarů proti obhájcům světového stříbra z Nizozemska.

Maďarská kopaná od dob Kouzelných Maďarů, jak zněla přezdívka zlaté generace seskupené kol Puskáse, Hidegkutiho či Kocsise z 50. let 20. století, nezaznamenala žádný velký evropský ani světový úspěch a spíše jen paběrkuje. Ačkoliv nepatří mezi outsidery a dlouhodobě se řadí mezi průměrná družstva, od roku 1986 se nedostala na žádný vrcholový turnaj.

V minulé světové kvalifikaci, v níž bylo Maďarsko nalosováno do přetěžké skupiny s Dány, Portugalci a Švédy, ovšem mančaft naznačil, že je konkurenceschopný a vyhlíží zářnější zítřky. Onehdy Maďarům chyběly k postupu do baráže pouze tři body, náskok udrželo Portugalsko a úspěšně přešlo na světový šampionát.

Oba soupeři mají přitom velice čerstvou zkušenost z evropského kvalifikačního meetingu. Maďarsko nakonec skončilo na třetím místě, postup si vysloužili suverénní Nizozemci a Švédové, přičemž s prvými jmenovanými sehrálo družstvo vedené Sándorem Egervárim velice vyrovnaný part v Amsterdamu (5:3, ještě v 75. minutě 3:3) a Švédsko dokázalo dokonce porazit. V současné skupině s Nizozemskem, Rumunskem či Tureckem by pak nemuselo hrát druhořadou roli a mohlo by se poprat o barážovou účast.

Jediným cílem soupeřů z Nizozemska je přímá účast na mistrovství, jiné, nežli první místo po katastrofálním výpadku na letošním EURU ani fanoušci neberou. Nový kouč a velká legenda holandské kopané Louis van Gaal omilostnil Robina van Persieho, jenž se mu odvděčil vítěznou brankou v úvodním pojednání kvalifikace s Tureckem. Ačkoliv se v zápase zranil brankář Tim Krul a záložník Leroy Fer, kouč by neměl mít problém s jejich nahrazením.

Do branky se navrátí Maarten Stekelenburg, v obrané řadě nebudou chybět Heitinga, van Rhijn či Vlaar, ofenzívě nebude chybět Wesley Sneijder či Arjen Robben a na hrotu Robin van Persie. Egervári téměř určitě nasadí defenzivnější jedenáctku, než která bez potíží přejela slaboučkou Andorru. Na rozdíl od zmiňovaného zápasu nastoupí s jedním útočníkem a pětičlennou zálohou s dvěma defenzivními štíty, které se pokusí eliminovat silnou nizozemskou ofenzívu. Holandsko je ovšem favoritem utkání, na čemž nemění nic ani téměř jednoletá neporazitelnost maďarského družstva.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.10 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Maďarsko11005:03
2.Nizozemsko11002:03
 Rumunsko11002:03
4.Turecko10010:20
 Estonsko10010:20
6.Andorra10010:50
Skupina E
Kypr - Island  (úterý 19:00)
Druhý díl evropského seriálu k sobě přisoudil dva ostrovní státečky s pramalými ambicemi na postup, avšak islandská kopaná udělala v posledních letech mírný progres a vše potvrdila skalpem favorizovaných Norů v prvém pátečním duelu, zatímco Kypřané padli v Tiraně proti dalšímu neambicióznímu celku z Albánie a odstartovali kvalifikaci zaslouženou porážkou.

Ačkoliv i kyperská kopaná zažívá veliký posun vpřed v klubové rovině, reprezentace dlouhodobě nepředvádí prakticky nic. Poslední kvalifikační výhru Kypr zaznamenal téměř před třemi lety, kdy překvapivě nasolil čtyřku Bulharsku. Od té doby sic přišla dvě vítězství v přátelských duelech proti Moldavsku a Andoře, v kvalifikaci na letošní mistrovství Evropy zaznamenalo mužstvo z ostrova obklopeného Středozemním mořem úspěch v podobě remízy v Portugalsku, k ní ovšem pak už přidalo pouze jeden bod.

Ostatně v téže kvalifikaci nezářilo ani islandské mužstvo, jehož soupeřem byl jak Kypr, tak shodou okolností i skandinávský soupeř z Norska. Ačkoliv odehrál Island s Norskem vyrovnané partie, v obou případech těsně padl a celkově skončil před svým úterním soupeřem předposlední se čtyřmi body.

Z dlouhodobého hlediska mají navrch fotbalisté Islandu, kteří od počátku fotbalových věků neprohráli ani jediný zápas s kyperskými fotbalisty. V minulé kvalifikaci zaznamenali všechny čtyři body právě proti Kypru, navzdory vcelku uspokojivým i překvapivým výkonům (viz Portugalsko - Island 5:3) to byly žel jediné body, které na své konto Island získal.

Od zkušeného kouče Larse Lagerbäcka se neočekávají žádné výraznější čachry se sestavou, v níž by neměly chybět žádné opory včetně úspěšných bratrů a obránců Ragnara a Gylfiho Sigurdssona, cardiffského střelce Arona Gunnarssona či veronského Emila Hallfredssona. Na druhé straně řecký kouč Kypru Nikolaos Nioplias nemá taktéž žádné potíže, všechny opory jsou zdravé jak řípa a pravděpodobně si to v podobné sestavě rozdají i proti Islandu.

V sestavě, čítajícím pouze trojici krajánků z jiné, nežli kyperské nejvyšší soutěže, jistě nastoupí největší hvězda a nejzkušenější hráč kyperského nároďáku Michalis Konstantinou. Tento čtyřiatřicetiletý útočník nasbíral v dresu Kypru již úctyhodných dvaatřicet zásahů, což je na celek podobných kvalit skutečně obdivuhodné číslo. V dresu loňského mistra AEL Limassol toho sice moc nenahrál, přesto patří mezi neodmyslitelné základní pilíře mančaftu, jenž půjde do zápasu s cílem bodovat. Naopak na Islandu budou spokojeni pouze s tříbodovým importem, jenž by ještě navýšil tamní preference a sebevědomí do dalších zápasů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Norsko - Slovinsko  (úterý 20:00)
Jeden z možných aspirantů na postup do Brazílie Norsko nezvládlo hned svoje úvodní vystoupení v Reykjavíku a doma proti Slovincům už tak musejí severští Vikingové bezpodmínečně bodovat. Avšak to samé potřebují i Středoevropané.

Domácí ekipa si přála úspěšně odstartovat dlouhodobou kvalifikační bitvu, na jejímž konci stojí očekávaná a pro Nory dlouho zapovězená odměna (Norsko se na mistrovství světa naposledy představilo v roce 1998). Nečekaný zádrhel však na sebe nenechal dlouho čekat a přišel v ten nejméně vhodný okamžik - na Islandu. Skandinávské mužstvo se tím po nečekané porážce dostává pod tlak.

Nicméně ani druhá strana si nemůže zrovna dvakrát vyskakovat... Slovinci v Lublani nestačili na Švýcarsko, které muselo poslední čtvrthodinu dohrávat bez vyloučeného Tranquilla Barnetty, ani tak ovšem nedokázalo s nepříznivým stavem pohnout (domácí už v ten moment dotahovali dvoubrankové manko, pod které se podepsali Xhaka a Inler).

Historie vzájemných utkání je za poslední roky poměrně obsáhlá: oba celky se spolu potkaly během kvalifikace na mistrovství Evropy 2000 a tehdy se dvakrát radovalo Norsko, které nakonec postoupilo do Nizozemska a Belgie z prvního místa a dnešní soupeř si musel projít osudovou baráží. Samotný turnaj pak zahrál na struny osudu a svedl tato dvě mužstva do jedné skupiny - tehdy jsme branku neviděli, čímž pro oba aktéry evropské mistrovství skončilo.

Opětovně dva vyhrocené souboje si tyto celky zopakovaly v kvalifikaci na mistrovství světa do Německa, kde byli znovu úspěšnější potomci slavných Vikingů, avšak na samotný turnaj se tak jako tak nepodívali, konečnou se jim stala baráž s Českou republikou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Švýcarsko - Albánie  (úterý 20:30)
Hodně důležitý zápas čeká na svěřence Ottmara Hitzfelda, kteří zvládli na jedničku vystoupení ve Slovinsku a tříbodový import hodlají potvrdit proti Albánii. Hosté z Balkánského poloostrova však přece jen udolali Kypr a svou kůži rozhodně nedají zadarmo!

Ostatně jak už bylo naznačeno, domácí mužstvo má za sebou velice povedené utkání, které sice muselo dohrávat bez vyloučeného Tranquilla Barnetty, ovšem v tu dobu už si neutrální země držela pohodlný dvoubrankový náskok. Díky nečekanému zaváhání dalšího ze spolufavoritů skupiny Norů se tím pro Švýcarsko otevírá zajímavá možnost...

Hrdé Albánce ale není radno podceňovat! Na zřetel je třeba brát trochu očekávanou, i když nakonec těžce se rodící výhru nad Kyprem, kde rozhodl až šest minut před koncem Edgar Çani a vzápětí přidal třetí branku Erjon Bogdani. Hosté tak v součtu (i s přátelskými duely) neprohráli již čtyři utkání v řadě a mohou do Luzernu cestovat s čistou hlavou.

Alpské mužstvo musí také hledět do historie. Takřka před deseti lety si z Tirany odvezlo bod za remízu 1:1, avšak nakonec to bylo ono, kdo se radoval z postupu na Euro do Portugalska. Domácí odvetu a předchozí dva zápasy Švýcaři nepustili.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Albánie11003:13
2.Švýcarsko11002:03
 Island11002:03
4.Kypr10011:30
5.Norsko10010:20
 Slovinsko10010:20
Skupina F
Izrael - Rusko  (úterý 19:00)
Veškerá pozornost ve skupině F bude přesunuta do Izraele, kam zavítají doposud vedoucí Rusové, jež mají domácímu týmu rozhodně co vracet. Utkání je důležité především pro Izraelce, které by případný neúspěch postavil do hodně obtížné role.

To pochopitelně nechtějí na Blízkém východě za žádnou cenu dopustit a vzpomínat přitom mohou také na takřka pět let starý zápas, kdy v nastaveném čase rozhodl o těsném vítězství domácího mužstva Omer Golan. Něco podobného by si jistě izraelští fanoušci přáli zopakovat také v tento moment. A že je po remíze v Ázerbájdžánu co vylepšovat...

Naproti tomu ruská sborná by si v očekávaných dostizích s Portugalskem (hraje proti Ázerbájdžánu) nepohoršila, což bude před nacházejícím vzájemným soubojem možná rozhodující. Neméně důležitý byl i otevírací zápas se Severním Irskem, který svěřenci nového kormidelníka Fabia Capella zvládli na jedničku podtrženou a zásluhou Fajzulina a Širokova si na své konto zapsali přesvědčivou výhru.

Když už jsme potom nakousli historii vzájemných klání, ukáží se nám v popředí celkem čtyři: první dvě pocházejí z kvalifikace na mistrovství světa 1998, kde se nejprve oba celky v Izraeli rozešly bez branek, aby na stadionu moskevského Dinama zvítězili domácí. Další dvě utkání (včetně již výše zmíněného) jsou poměrně čerstvá a mnohem pozitivnější vzpomínky na ně vlastní nábožensky založený Izrael.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.30 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Severní Irsko - Lucembursko  (úterý 20:45)
Poslední dva celky, jež zůstávají ve skupině F bez bodu, si to rozdají ve Windsor Parku, kde domácí bojovníky uvítají vévodové z Lucemburska. Severní Irové čekají na vítězství již osm utkání, zatímco hosté nedávno ovládli přátelský zápas s Makedonií.

Ostrovní tým se poslední dobou potýká se špatnou formou, jakoby severoirské akcie začaly klesat spolu s úbytkem formy a především herního vytížení klíčového muže Davida Healyho, jenž už poslední roky vyloženě paběrkuje (a to nejev na klubové úrovni, ale také v reprezentačním dresu, kde vždycky pravidelně ožíval)...

Nejblíže měli Severní Irové na vrcholnou akci před čtyřmi lety, kdy prožívali jedny z úspěšnějších roků své historie a nakonec o mistrovství Evropy 2008 přišli o šest bodů za druhými Švédy. Neoddiskutovatelný podíl měl na tom zejména Healy, jenž se do střelecké listiny zapsal rovnou třináctkrát (!!!), včetně hattricků do lichtenštejnské a španělské (!) sítě. Subtilní kanonýr tím učinil nový rekord a zcela po zásluze obdržel od předsedy UEFA Michela Platiniho pamětní plaketu.

Hráči Lucemburska si mohou i přes porážku gratulovat, více než polovinu utkání totiž dokázali držet krok se třetím týmem uplynulého Eura Portugalskem, jež zápas definitivně otočilo až zásluhou Héldera Postigy v 54. minutě. Ovečky Luce Holtze tak mohou hrát absolutně beze strachu, přeci jen mohou pouze získat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portugalsko - Ázerbájdžán  (úterý 21:15)
Ázerbájdžán přiletěl do Portugalska s cílem neinkasovat dardu a odvést si kloudný výsledek, jenž bude s ryzí pravděpodobností negativní a nepříznivý. Minulý světový osmifinalista a letošní bronzový celek evropského šampionátu si nepřipouští žádnou komplikaci a hodlá po Lucembursku porazit i druhého fotbalového trpaslíka ve startovní listině skupiny.

V úvodním klání na půdě Lucemburska se od Portugalců očekával pořádný nářez a drtivé vítězství, jenže v Luxemburgu od třinácté minuty prohrávali a do konce zápasu se hodně nadřeli na to, aby si nakonec odvezli tři body. Na stadionu v Braze se očekává jasná partie, ostatně portugalští námořníci proti Ázerbájdžánu nikdy neprohráli a pouze jedinkrát v pěti případech remizovali, na remízu ale padá prach, neboť ji zakavkazské mužstvo ubránilo v roce 1999.

Pod letitým německým koučem Bertim Vogtsem se mužstvo mírně zvedlo, v minulém evropském kvalifikačním cyklu dokázalo porazit Turecko a Kazachstán, přičemž s celkovými sedmi body trhalo národní rekordy. Do kvalifikace na MS přitom vstoupilo velmi dobře, když při remíze s Izraelem ve druhém poločase svého soka drtilo a bylo velice blízko dalšímu cennému skalpu. Fantastický Dudu Aouate ovšem v brance Izraele čaroval a plichtu udržel.

Reprezentačnímu výběru v tomto zápasu dominoval třiadvacetiletý útočník Vagif Javadov, jenž si vytvořil mnoho šancí. Mladého hroťáka Vogts nominoval do svého mančaftu z týmu Qarabaģ, jenž prozatím vládne tamní soutěži Premyer Liqa a jenž poskytl reprezentačnímu výběru nejvíce mužů. Ostatně reprezentace se prezentuje velice velkou převahou hráčů z tamní nejvyšší soutěže, ve výběru jsou všehovšudy pouze tři krajánci, což pro vývoj ázerbájdžánské kopané znamená jednoznačný plus a možný posun kupředu.

A Selecção by nemělo mít se zakavkazským mužstvem pražádný problém, Paulo Bento nepostrádá žádnou z větších opor. Do nominace se protentokrát propracovalo mnoho relativních noviců, kteří pomalu nahrazují odcházející opory, jakými byli například Carvalho či Nuno Gomes. Mj. i tito hráči a plejáda dalších fotbalistů, které nalezneme v současném kádru, patřili mezi hlavní pilíře mužstva v předešlé kvalifikaci mistrovství světa.

Tato kvalifikace Portugalsku nevyšla podle představ, zejména díky chabějšímu začátku se nakonec muselo spokojit s baráží, kterou ovšem proti Bosně a Hercegovině vyhrálo a po postupu ze skupiny vypadlo v osmifinále s pozdějšími světovými šampióny ze Španělska.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.03 - 15.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko11002:03
2.Portugalsko11002:13
3.Izrael10101:11
 Ázerbájdžán10101:11
5.Lucembursko10011:20
6.Severní Irsko10010:20
Skupina G
Bosna a Hercegovina - Lotyšsko  (úterý 20:00)
Velký zájem na sebe první hrací den upřela Bosna a Hercegovina, která dokázala doslova a do písmene vyplenit Lichtenštejnsko, jenž zatížila rovnou osmi zásahy! Lotyšsko se tak má před cestou na Balkán čeho obávat.

Správný recept na úspěšný vstup do kvalifikace by mohli rozdávat svěřenci Safeta Sušiče, kteří ani předem jasného outsidera nepodcenili a jednoznačným vítězstvím si nejen zapsali povinné tři body, ale především si nalili do žil potřebné sebevědomí (zrovna u nich ne tolik potřebné). To by sice nemuselo být čerpáno proti Lotyšům, ale jistě se tak stane o měsíc později v dost možná klíčovém duelu v Řecku.

Ovšem ani na opačném břehu nemusejí zrovna smutnit. Lotyšsko dokázalo hrát s favorizovaným Řeckem dlouho vyrovnanou partii, dokonce se zásluhou Aleksandrse Cauņy z pokutového kopu těsně před pauzou ujalo vedení, Řekové se však nevzdali, po změně stran potvrdili svoji kvalitu a dvěma brankami během chvilky otočili kormidlem na svojí stranu.

Družina kolem ostrostřelců Edina Džeka a Vedada Ibiševiče se může opět spolehnout i na Miralema Pjaniče, který stihl vyléčit svalové zranění těsně před utkáním ve Vaduzu. Podcenění nebo něco podobného určitě domácí ekipě nehrozí, chtěla by se totiž konečně po dvou barážových kláních protáhnout na závěrečný turnaj v Brazílii!
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovensko - Lichtenštejnsko  (úterý 20:15)
V úterý jsou na programu druhé zápasy kvalifikační skupiny G o postup na MS 2014 do Brazílie. Slovensko doma přivítá fotbalového trpaslíka z Lichtenštejnska. Slováci vstoupili do kvalifikační mise bodem z Litvy, to Lichtenštejnci s domácím debaklem 1:8 od Bosny a Hercegoviny.

Slováci podle slov trenéra Stanislava Grigy nejsou spokojení s remízou 1:1, kterou vybojovali v Litvě. Tým měl podle něj na to, aby porazil Litvu. Slovenská jedenáctka si bude chtít spravit chuť proti Lichtenštejncům. Tady se očekává jasné vítězství domácích. Spíš je otázkou, kolik branek nadělí velkému outsiderovi skupiny. Podle reprezentanta Pekaríka bude důležité vstřelit rychlý gól. "Dá se očekávat, že soupeř neotevře hru, ale budou naskládáni na vlastní polovině s jedenácti hráči. Proto musíme hrát rychle a přesně kombinovat. Na takovéto soupeře, jako je Lichtenštejnsko, platí jediné - dát rychlou branku, potom se hra uklidní a je v ní více rozvahy. Přesný zásah v síti protivníka hned na začátku úterního střetnutí by nám určitě prospěl a pomohl mužstvu. Věřím, že takovýto scénář nastane," je přesvědčený obránce Peter Pekarík.

Slovenská reprezentace bude v úterý postrádat zraněného Ďuriše, jenž má zlomený prst na pravé noze, a nenastoupí ani Pečovský, jenž byl po červené kartě vyloučen v zápase s Litvou. Od disciplinární komise FIFA dostane distanc. V brance se neobjeví Mucha, jenž dočasně opustil reprezentaci. Zpět do národního mužstva se vrátí jen v případě, pokud bude pravidelně nastupovat za klub, jeho aktuálním zaměstnavatelem je Everton.

Lichtenštejnci po debaklu s Bosnou chtějí proti Slovensku ukázat svoji pravou tvář. Jejich trenér Švýcar Hans-Peter Zaugg byl spokojený s hrou svých svěřenců v prvním utkání ve skupině do doby, kdy inkasovali první branku. Pak se jejich výkon zhoršil, nic jim nevycházelo. Zaugg věří, že jeho výběr si napraví svou reputaci na Slovensku a uhraje příznivý výsledek. "V týmu zavládlo po prohře s Bosnou obrovské zklamání. Ale nyní máme to štěstí, že budeme mít příležitost naši zlou hru v rychlém časovém sledu napravit a nebudeme muset čekat na tuto příležitost jeden či dva měsíce. Chceme dosáhnout příživného výsledku," prohlásil trenér Lichtenštejnska Zaugg, jenž si pod přijatelným výsledkem představuje remízu.

Kádr Lichtenštejnců je složen z profesionálních a amatérských hráčů, šest z nich může hrát v kvalifikaci ME do 21 let. V nejvyšších ligových soutěžích v Rakousku a Švýcarsku hrají jen dva hráči. V týmu jsou například bankovní úředníci nebo studenti.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.02 - 17.00 - 41.00
více informací
Řecko - Litva  (úterý 20:45)
Řekové se pokoušejí probojovat na druhé mistrovství světa v řadě; v cestě jim mimo jiné stojí i fotbalisté Litvy. Domácí jsou v tomto zápase jasným favoritem.

Mistři Evropy z roku 2004 vstoupili do kvalifikace výborným způsobem, když v úvodním utkání zvítězili na půdě Lotyšska v poměru 2:1. Pobaltský tým sice v poločase vedl, ale Řecko po přestávce otočilo brankami Spyropoulose a Gekase a je na druhém místě tabulky za Bosnou, která díky vysoké výhře v Lichtenštejnsku drží postupovou příčku o skóre.

Ani Litevci však na úvod neselhali. Nenápadný tým, který v minulém kvalifikačním cyklu na Euro zaskočil české fotbalisty, jež v otevíracím klání dokázal porazit, si tentokrát vyšlápl na naše bratry ze Slovenska a uhrál ve Vilniusu remízu 1:1. S postupovými šancemi to však pro celek Csaby Lászlóa, složený převážně z legionářů hrajících v maximálně průměrných evropských týmech, nevypadá bůhvíjak - Slováci, Bosna i dnešní soupeř jsou papírově daleko nad nimi.

Zásadní otázkou tak zůstává, jestli Řekové zkompletují úspěšný start do kvalifikace další výhrou a položí tak základy k už třetímu postupu na vrcholnou akci v řadě. Rozhodně jim v tom však nepomůže Georgios Samaras; hvězda týmu a zkušený forvard Celtiku Glasgow totiž zaplatil za vítězství v Lotyšsko poraněnými vazy v levé ruce a je minimálně měsíc mimo hru.

Utkání na Karaiskakis Stadium v Pireu začne ve 21:45 a řídit jej bude Mark Courtney ze Severního Irska.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bosna a Hercegovina11008:13
2.Řecko11002:13
3.Slovensko10101:11
 Litva10101:11
5.Lotyšsko10011:20
6.Lichtenštejnsko10011:80
Skupina H
San Marino - Černá Hora  (úterý 20:30)
Černohorci nastoupí v Serravalle k utkání proti fotbalovému trpaslíku ze San Marína. Od balkánského výběru se pochopitelně nic jiného než vítězství neočekává. San Marino chce favorita minimálně potrápit, nabízí se očekávaná otázka: kolik domácí inkasují gólů?

V poměrně vyrovnané skupině H je pouze jeden výrazný outsider a tím je bezpochyby San Marino. Nikdo nepochybuje, že tento výběr složený z amatérů skončí na posledním místě. Fotbalová překvapení se občas dějí, ale v tomto případě by se jakýkoliv bodový zisk opravdu rovnal zázraku.

Pojďme se však podívat do tábora Černohorců, což jsou určitě adepti na přední umístění. Černohorci v posledním kvalifikačním cyklu obsadili druhé místo a v postupu na EURO neuspěli až s českým výběrem v ošidné baráži. Mirko Vučinič a spol. by rádi na předchozí kvalifikaci navázali a o postup do Brazílie se poprali.

Černá Hora v pátek nastoupila v Podgorici k zápasu s Polskem a bylo se na co dívat. Pořádající země nedávno skončeného šampionátu brzy vedla, ale Černohorci ještě do poločasu skóre otočili. Krátce po změně stran se ale trefil Mierzejewski a rozhodl o výsledku 2:2, který je přeci jenom pro domácí ztrátou. Před svěřenci trenéra Branka Brnoviće stojí povinný úkol - zdolat maličké San Maríno a připsat si první tři body před mnohem těžšími zápasy s kvalitnějšími protivníky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 41.00 - 15.00 - 1.03
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Polsko - Moldavsko  (úterý 20:45)
Polsko v pátek vybojovalo v Podgorici cennou remízu, ovšem aby bodový zisk nevyšel vniveč, potřebovali by naši severní sousedé získat povinné tři body proti Moldavsku. Od toho se po debaklu s Anglií snad ani nic nečeká.

Polský reprezentační výběr zahájil těžkou cestu na světový šampionát do Brazílie velice cenným ziskem jednoho bodů z horké balkánské půdy v Podgorici. Po úvodních šesti minutách vedl polský tým zásluhou Blaszczykowskiho proměněné penaltě 1:0, jenže Černohorci ještě do šaten skóre otočili a byli na dobré cestě získat všechny tři body. To se nakonec nepovedlo díky vyrovnávací trefě z 55. minuty, hrdinou se stal Adrian Mierzejewski.

Konečný výsledek 2:2 je pro Poláky rozhodně dobrým začátkem. Zápas s Moldavskem je důležitý především z hlediska psychiky, výhra před domácími duely s Anglií a Ukrajinou by se samozřejmě hodila.

Moldavsko pojede do Polska s cílem odčinit domácí ostudnou porážku 5:0 s Anglií. Balkánský celek byl sice před zápasem jasným outsiderem, ale prohrát doma o pět branek je i tak velkou ostudou. V Polsku to ale nebudou mít hosté o moc snazší a i zde se dá očekávat početný přísun branek. Do bojů o postup Moldavané jen těžko promluví, na dálku budou bojovat o předposlední místo s maličkým San Marínem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 5.50 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Anglie - Ukrajina  (úterý 21:00)
Spolupořadatel letošního evropského mistrovství z Ukrajiny odstartuje kvalifikační cyklus na vážené ostrovní půdě v Anglii, která je v posledních letech velmi častým soupeřem východoevropského nároďáku, přitom nejčerstvější vzájemnou zkušenost mají soupeři z již zmiňovaného EURA 2012.

Ukrajina byla nalosována do skupiny smrti s Francií, Švédskem a právě Anglií, načež po vítězství se Švédskem a prohře s Francií právě duel s Anglií rozhodoval o postupu či nepostupu ukrajinského celku. Ačkoliv Blochinovi svěřenci nepředvedli špatný výkon, ba naopak byli po čas zápasu mnohem aktivnějším celkem, nakonec Anglii podlehli díky Rooneyho trefě a definitivně se s turnajem rozloučili.

Anglická pouť pavoukem závěrečné fáze šampionátu ovšem měla jepičí život, ovečky Roye Hodgsona vypadly v prokleté penaltové disciplíně s Itálií a celkově brali jen pátou příčku. Ostatně na význačnější úspěch anglická reprezentace čeká od domácího šampionátu v roce 1996, kdy vybojovala bronzovou medaili. Ty má na kontě z evropských šampionátů pouze dvě, jednoznačně největším anglickým úspěchem je vítězství na mistrovství světa v roce 1966, kdy se turnaj odehrával právě na Ostrovech.

S trochou ironie lze říci, že Angličané prostě mimo svou půdu neumí, nedokáží uspět a v statisticky co do úspěchů vzato jsou na tom lépe i Češi. Ačkoliv je Anglie domovinou jedné ze dvou nejlepších ligových soutěží světa, dlouhodobě se reprezentaci nedaří zužitkovat ligovou kvalitu a přenést ji do reprezentace. Přitom kádr je jednolitý a všichni hráči v Premier League působí, přitom jde o špičkové mančafty. Roy Hodgson se po Fabiu Capellovi, jenž krátce po vyřazení mužstva ve čtvrtfinále EURA prohlásil, že by dotáhl Anglii dále, snaží nalézt červenou nit, která by celek spojila a vytvořila celek schopný konkurence i na nejvyšší úrovni, protože postup ze skupiny by měl být hladkou záležitostí.

Ukrajina se naopak s největší pravděpodobností podrobí souboji s Polskem a Černou Horou o účast v baráži, která je v silách Blochinova týmu. Ukrajina však v historii nedokázala Anglii ve Wembley porazit a očekává se, že pětigólovým nářezem v Moldavsku povzbuzený Albion i tentokráte uspěje. Hodgson se potýká s absencí zraněného stopera Chelsea Johna Terryho, jehož vedle Joleona Lescotta nahradí Terryho klubový spoluhráč Gary Cahill. V omlazeném mančaftu dostávají novou roli záložníci Oxlade-Chamberlain z Arsenalu, jenž v devatenácti letech představuje velkou naději anglické kopané. Podobně je na tom i třiadvacetiletý záložník Manchesteru United Tom Cleverley, za jejichž zády budou operovat zkušení Gerrard a Lampard. S ohledem na neúčast Wayna Rooneyho si roli útočného bijce střihne Jermain Defoe.

Blochin po evropském šampionátu přišel o duo Andrij Ševčenko a Andrij Voronin, které by měli nahradit Marco Devič ze Šachtaru Doněck a Roman Zozulja z Dněpropetrovsku. Omlazený celek bude postaven kol nejzkušenějšího a renomovaného hráče výběru, defenzivního záložníka Bayernu Mnichov Anatolije Tymoščuka, jehož záložními sparing-partnery budou Andrij Jarmolenko a na šampionátu zazářivší mladík Jevhen Konopljanka. Z výběru vypadlo duo obránců - mimo hru jsou Oleksandr Kučer a Taras Mychalyk.

Stejně jako anglické mužstvo, i to ukrajinské je sestaveno z převážné většiny z borců kopajících domácí nejvyšší soutěž, která v posledních letech rozhodně stoupá na kvalitě a sehranost mnoha fotbalistů je základem hry reprezentace. Ta je v utkání s Anglií mírným outsiderem, na druhou stranu dosahuje dostatečné kvality, aby anglickou cestu za třemi body minimálně znepříjemnila.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.33 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anglie11005:03
2.Černá Hora10102:21
 Polsko10102:21
4.Ukrajina00000:00
 San Marino00000:00
6.Moldavsko10010:50
Skupina I
Gruzie - Španělsko  (úterý 19:30)
Kulaté planetě po údobí posledních šesti let neodmyslitelně vládne zlatá španělská generace, kteráž odstartuje pouť za brazilskou obhajobou na gruzínském národním stánku Borise Paichadzeho v metropoli Tbilisi. Ačkoliv netřeba pochybovat o španělských preferencích a výsadním postavení na fotbalové mapě, na Kavkaze to nebudou mít Del Bosqueho tanečníci snadné.

Důvodů může být několikero. V předešlých pěti duelech gruzínští Rytíři hnedle čtyřikrát zvítězili, v kvalifikaci na evropský šampionát dokázali porazit na domácí půdě Chorvatsko, v Řecku remizovali a celkově inkasovali pouze devět branek, což je chvályhodná statistika, která by v konfrontaci s mnoha mančafty znamenala vztyčený ukazováček, znamenající zvýšenou pozornost.

Oponentem je ovšem Španělsko, které se zákonitě nemůže zaleknout nižádného soupeře. Do Tbilisi přijede prošedivělý Vicente Del Bosque. Ve výčtu tradičních opor schází pouze levý křídelník Chelsea Juan Manuel Mata, ovšem po vleklé zlomenině nohy s grácií vrátil do španělského výběru v přátelském duelu v Pontevedře zaznamenal proti Saudské Arábii jednu z pěti branek. Nejlepší španělský střelec historie se tak navrátil v optimálním rozpoložení, což kvitují i v katalánské metropoli Barceloně.

Proti arabskému celku si připsal jubilejní stý start i vytáhlý forward Chelsea Fernando Torres, z hrajících čutálistů jsou na tom co do počtu startů lépe jen brankář Iker Casillas, Xavi Hernández a Xabi Alonso. Ani jeden z výše uvedených zlatých hochů nebude na hřišti chybět, Tbilisi tak zažije podobný fotbalový svátek, jaký si před rokem vyzkoušela i Praha.

Do zápasu budou domácí borci vstupovat v obdobné sestavě, s jakou se prezentoval dlouholetý lodivod mančaftu Temuri Ketsbaia v klání proti Bělorusku, které po čas celého duelu na Kavkaze tahalo za kratší konec provazu a po zásluze prohrálo 1:0. Mimochodem, tentýž výsledek zaznamenal i spolufavorit skupiny z Francie, jenž uspěl na summitu v Helsinkách.

Tradiční opory jako Kaladze, Khizanishvili, Siradze či Kobiaschvili již dávno netáhnou gruzínský mančaft, Ketsbaja přenechává iniciativu mladé generaci v čele s devatenáctiletým záložníkem Spartaku Moskva Žanem Ananidzem, jenž je považován za největší soudobý gruzínský talent, jenž patrně nebude chybět ani v základní sestavě proti Španělsku. To je nezpochybnitelným favoritem utkání, jež dle mého soudu nakonec vyhraje.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 21.00 - 8.00 - 1.13
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Francie - Bělorusko  (úterý 21:00)
Francouzi se pokusí navázat na úspěšný kvalifikační start domácím zápasem proti Bělorusku, kterému mají hodně co oplácet. Domácí jsou v zápase jednoznačnými favority.

Přesně před dvěma lety totiž Bělorusové dokonale zaskočili pařížské fanoušky, když vykradli francouzský svatostánek šokující výhrou 1:0. Les Bleus sice nakonec (narozdíl od svých soupeřů) na evropský šampionát postoupili, ale o dramatický náboj v jinak nepříliš zajímavém zápase tak bude jistě postaráno.

Bělorusko je vůbec nepopulárním soupeřem Francouzů, pokud můžeme soudit z předchozích dvou vzájemných střetnutí; východoevropský celek totiž na pařížskou výhru následně navázal domácí remízou 1:1. Svěřenci Didiera Deschampse tak stále čekají na historicky první triumf proti dnešnímu sokovi.

Bývalý kouč Marseille doufá, že se bude moci opět spolehnout na služby záložníka Arsenalu Abou Diabyho, gólového architekta těsné výhry ve Finsku (1:0). Šestadvacetiletý středopolař byl minulou sezonu sužován zraněními a jeho klub nechce příliš riskovat; pokud bude Deschamps dělat v sestavě nějaké výraznější změny, nabízí se nasazení Oliviera Girouda, Adila Ramiho, Laurenta Koscielného nebo Blaise Matuidiho, kteří jsou všichni připraveni nastoupit.

Giroud, nová akvizice Arsenalu, byl v pátek ve Finsku mimo hru, neboť laboroval s menším zraněním; přes víkend však loňský nejlepší střelec Ligue 1 normálně trénoval a před zápasem je fit. Nedělní trénink vynechal obránce Gaël Clichy.

Francouzský lodivod zároveň vyjádřil svoji důvěru v Huga Llorise, který na poslední chvíli stihl přestoupit z Lyonu do Tottenhamu, ale jeho herní zátěž je velkým otazníkem, neboť kouč londýnského týmu André Villas-Boas se hodlá i nadále spoléhat na veterána Brada Friedela coby první volbu mezi tyče.

Deschampsův protějšek Georgij Kondratěv má se svými svěřenci hodně co napravovat: ambiciózní Bělorusové vstoupili do kvalifikace velmi nepříjemnou prohrou v Gruzii (1:0). Kondratěvovo mužstvo povede do boje s kapitánskou páskou Sergej Kornilenko, klíčovým hráčem bude kreativní stažený forvard Renan Bressan z úspěšného týmu BATE Borisov. Hrát by měl i Sjarhij Kisljak, autor vítězné branky z památného zápasu na Stade de France.

Francie momentálně vede tabulku skupiny I společně s Gruzií, kdežto Bělorusko, aktuálně 76. tým světového žebříčku, se nachází na opačném konci a čeká ho tak přetěžký úkol, nechce-li svoje šance na případný postup zhatit hned v samém úvodu.
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris - Réveillére, Yanga-Mbiwa, Sakho, Evra - Diaby, Mavuba, Cabaye - Menéz, Benzema, Ribéry
Bělorusko - pravděpodobná sestava:
Veremko - Zhavnerchik, Polyakov, Verkhovtsov, Martynovich - Putsila, Kislyak, Nekhaychik, Kulchiy - Bressan - Kornilenko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Francie11001:03
 Gruzie11001:03
3.Španělsko00000:00
4.Bělorusko10010:10
 Finsko10010:10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (201)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hodgson zase spoléhá na střed zálohy Stevie a Frankie ?

Reagovat
smazaný uživatel

Četli ste ten článek na idnes? Repre má čtyři rekordní období bez gólu a tři drží Bílek. To poslední bylo za Brucknera, SF ME 2004 a dva kvalifikační zápasy, Řecko, Nizozemí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Desmond Glazebrook

Článek jak noha - jak někdo může porovnávat zápas ve kterém prakticky reprezentanti věděli, že šance postoupit na MS je těméř nulová(Severní Irsko)... (víceméně)přáteláky na nějakém podřadném turnaji s reprezentacemi SAE, Ázerbájdžánu v roce 2009... přátelák se Skotskem v roce 2010...

...se zápasem s betonářským Řeckem na EURU+přátelák se stejným soupeřem a (první) kvalifikační zápas na MS2006 Holandskem v roce 2004...

- navíc jinými trenéry, hráči, atmosférou, nasazením atp...

Reagovat
smazaný uživatel

Tady nikdo neporovnává počet bodů a nebo vítězné série. Ale období bez gólu, což už je dost vypovídající. Těm podřadným zemím v nevýznamném přáteláku alespoň góla dát měli, přece to není tak těžké. Pointa je, že za Bílka se góly dávají jenom hodně těžko.

Reagovat
smazaný uživatel

gemma österreicher Jungs!

Reagovat
havrys99

Jsem zvědav na Belgány, snad porazí Chorvatsko. Zvedlo by je to do dalších zápasů a rozehráli by si skvěle kvalifikaci.

Reagovat
Puskas

Viděl jsem je s Holandskem a vypadají fakt dobře, že by další velká generace?

Reagovat
One-Real

Pry je tam velky problem mezi Valony a Vlamy (snad to pisu dobre). Tahnout poradne za jeden provaz, tak maji nakroceno do spicky.

Reagovat
domingo

Podobny problemy mimochodem dlouho brzdily Spanelsko, a co vzniklo, kdyz zacli tahnout za jeden provaz, vime vsichni..

Reagovat
Puskas

To měli relativně často,ale zvládali to. Dlouho teď neměli silnou generaci, možná se právě rodí.

Reagovat
frankiefcb

By mě zajímalo, k do je Valon a kdo Vlám. Tak Hazard je jednoznačně valon, ale u zbytku vůbec nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

van Buyten je vlám.

Reagovat
smazaný uživatel

je to nejak poznat na prvni pohled?

Reagovat
smazaný uživatel

Chybi mi tu predbezne sestavi...Nevi nekdo kde je najdu

Reagovat
DieFohlenBMG

goal.com nebo football.co.uk/

Reagovat
Tomanatura

Österreicher

Reagovat
herbage

myslíš, že mají proti Němcům šanci?

Reagovat
Tomanatura

Urcite by remiza ukopat sla, Nemci nejsou ve forme.

Reagovat
DieFohlenBMG

Reagovat
smazaný uživatel

HU

Reagovat
smazaný uživatel

Ázia : Uzbekistan vedie nad Južnou Kóreou 1:0 a je jasne lepší Žeby predsa len mohol zabojovať o postup ?

Reagovat
fantomas

Ještě večer Jordánci oloupěj Austrálii a sázka na černý koně mi vyjde. Ale Korejci se do toho už dostávaj, nakonec bych se nedivil jejich výhře.

Reagovat
smazaný uživatel

Áááá, už Kórejci vedú

Reagovat
smazaný uživatel

A 2:2, góóóóóól !!!!

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Uh, Gejnrich na plac, bojim bojim.

Reagovat
frankiefcb

heh Ti Jordánci Ti vyšli.

Reagovat
fantomas

Žádný překvapení.

Reagovat
fantomas

LEEEEEEEEE!!!

Reagovat
fantomas

Uh, to je koncovka!

Reagovat
smazaný uživatel

To teda hej...obidva tímy mohli nakloniť zápas na svoju stranu

Reagovat
smazaný uživatel

A Libanon vyhral nad Iránom, páni...

Reagovat
smazaný uživatel

južna amerika: strašne som prekvapený že sa nedarí paraguaju posledné miesto

Reagovat
Tomanatura

To neni nic prekvapiveho. Bylo jasne uz po Cope, ze Paraguay bude jenom horsi. Odchazi jim generace a nemaji novou

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som tomu len rád, paraguaj hral hrozne neatraktívny futbal Ozaj, čo myslíte, kto má najlepšie predpoklady obsadiť postupové miesta ? Podľa mňa Argentína, Čile, Uruguaj, Ekvádor a Kolumbia

Reagovat
fantomas

Brazílie ne?

Reagovat
Puskas

ta už tam je

Reagovat
fantomas

Ježiš no jo, já sem idiot. Sem si neuvědomil, že maj až tolik míst.

Reagovat
frankiefcb

No ta má jistotu ne. On mluví o těch zbylých 5 místech. Jinak pro Šnoopyho - nepodceňoval bych Venezuelu klidně přes Ekvádor může jít. Už na Copě se Venezuela jevila dobře.

Reagovat
Tomanatura

+ strasne bych to pral Perú

Reagovat
Trand

Jj, Rondon už jim dorůstá. Jinak ten Ekvádor moc nevím, spíš to vidim na tu Venezuelu.

Reagovat
Trand

Nebo teda Peru. Ale tam taky moc nevím. Vargas je totál mimo a nevím, co čekat od Guerrera.

Reagovat
smazaný uživatel

ekvádor zvykol ťažiť s toho že hral svoje domace zapasy v strašnej nadmorskej výške a to mu davalo vyhodu ale chceli im to zakazať neviete ako to je teraz? lebo u nich mali problemy aj BRA a ARG.

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem, ale asi na tom niečo bude, keď v auguste vyhrali Ekvádorčania nad Čile 3:0

Reagovat
frankiefcb

Nebyla to náhodou Bolívie

Reagovat
smazaný uživatel

Argentinu čeká zápas s reprezentací Peru a po přistání v Limě vítali peruánští fanoušci Lionela Messiho pokřikem: Cristiano! Cristiano!

Reagovat
aither

tihle fanoušci sou ubohý nemaj svojí hvězdu tak jí hledaj jinde a provokujou a to platí i pro opačnej případ

Reagovat
smazaný uživatel

preco sa v niektorych skupinach hraju len 2 zapasy aj ked tam je 6 tymov?

Reagovat
Trand

Wales.

Reagovat
Godwinson

Francii bude v dnešním utkání s Běloruskem chybět Abou Diaby, záložník Arsenalu nestihl doléčit svalové zranění.

Reagovat
madridcan

NEviem ci to tu bolo, ale vcerajsi gol Hendersona http://www.youtube.com/watch?v=NlhBcVKPIIA&feature=player_embedded

Reagovat
blaugrana

Alonso a Soldado off. Villa s Pedrom na pľac!

Reagovat
Tomekcz

Gruzie si se spanelama dela co chce

Reagovat
smazaný uživatel

To čo hráme proti Lichtenštajsnku je grcka všetkých grciek, najtragickejší výkon v dejinách futbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ako moze hrat Guldan namiesto Kucku?

Reagovat
smazaný uživatel

Dajte Skrtela do utoku.

Reagovat
smazaný uživatel

Zabavník, Guldan a Pekarík by mali dostať od trénerov zákaz zapajáť sa do útočných akcií, zákaz centrovať a strieľať na bránu a to okamžite, iba odovzdať loptu to by mala byť ich povinnosť!!!

Reagovat
Miguel19

Gruzie tyč

Reagovat
smazaný uživatel

zapnout radeji anglii nebo francii?

Reagovat
smazaný uživatel

FC zakopni o nohu Slovakia.

Reagovat
aither

Ale Španělsko poďme tvl

Reagovat
smazaný uživatel

Saparovi ide.

Reagovat
blaugrana

Ako vidím, tak som dobre spravil, že som sa na tu paródiu na futbal v našom podaní vyprdol.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápem načo hráme proti takémuto tímu so 4 obrancami a to je ešte pekný výraz na Pekaríka ("obranca") a s Guldanom v strede ...

Reagovat
JozkokozleJ

Z akeho dovodu ma Prödl na drese Proedl?

Reagovat
smazaný uživatel

Fuuha ta holandska repre je pekne prekopana

Reagovat
mithro

spanieli

Reagovat
smazaný uživatel

Madarska repre je celkom slusna...maju dobru generaciu...Trufam si tvrdit ze su momentalne lepsi ako Slovaci a Cesi...Aspon ich hra sa mi paci viac....

Reagovat
smazaný uživatel

Lepsi urcite nie su.

Reagovat
smazaný uživatel

A vidis teraz tu tragediu proti Lichtenstajnsku ci minule proti Litve??

Reagovat
smazaný uživatel

Dobre predychaj, emocie bokom a pozri sa na to realisticky a s rozumom.

Reagovat
smazaný uživatel

No vsak pozeram nato realisticky aj rozumom...a hocijak mi vychadza ze su lepsi...minimalne hraju krajsi futbal....

Reagovat
smazaný uživatel

Krajsi futbal hrat teoreticky mozu, to je vsetko.

Reagovat
smazaný uživatel

Radsej nechaj tak

Reagovat
smazaný uživatel

Chces sa pustit do faktov? Lebo mam dojem, ze chces z toho vyjst tak, ze ma mas za hlupaka.

Reagovat
smazaný uživatel

Vobec ta nemam za hlupaka...ale som pisal v mojom prvom komente MOMENTALNE....takze nevieme ze momentalne ake fakty podporia to ze madari nie su lepsi ako slovaci...v podstate od skoncenia MS v JAR hrame naprd...a zatial aj tuto kvalifikaciu (i ked zatial je to len druhy zapas)...

Reagovat
smazaný uživatel

No pre mna je hlavny fakt hracsky material. Ak berieme "momentalne" ako obdobie od 20:15 do 22:15, tak sa hadat nebudem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja to beriem tuto kvalifikaciu...a aj tu predtym na Euro....hracsky material tiez si nemyslim ze mame lepsi...skor na rovnakej urovni....cca....

Reagovat
smazaný uživatel

Na rovnakej urcite nie

Reagovat
smazaný uživatel

No vidis a prave pre toto som napisal ze nechaj tak...lebo v tomto sa nezhodneme ...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale teda dnes hrame hrozostrasne.

Reagovat
smazaný uživatel

No a v tomto sa zhodneme...dnes je to na facku...

Reagovat
smazaný uživatel

Gruzínsky džudisti pokorený

Reagovat
smazaný uživatel

Tikety z kosov vytiahnute

Reagovat
aither

tak nějak

Reagovat
blaugrana

Espaňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Reagovat
Miguel19

Škoda Gruzie. Španělsko tragický výkon.

Reagovat
blaugrana

Reagovat
Ligter

Hráli aspoň Gruzínci sympaticky s nějakými pokusy o útok nebo to byl zaparkovaný autobus?

Reagovat
blaugrana

To bol doslova nákladný vlak a nie autobus.

Reagovat
Ligter

A Španělsko hrálo na kolik procent?

Reagovat
blaugrana

Tak 40 %.

Reagovat
Miguel19

No ve 2. poločase dali tyčku.

Reagovat
Ligter

Škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Reus

Reagovat
herbage

no, Klose se sice dostal k míči jak slepý k houslím, ale Marco to udělal výborně. Nicméně oba obránci to moc nezvládli

Reagovat
JozkokozleJ

Ale Rakusaci hrozia.

Reagovat
herbage

ale takhle drze na přední tyč to zkouší často. Tyhle přízemní a precizně umístěné střely jsou pro brankáře těžké

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak hrál ale celej poločas

Reagovat
smazaný uživatel

to ale celý německý tým - možná Müller patřil k tomu lepšímu díky své snaze...

Holger tam měl sice výborný okamžiky, ale bohužel i chvilky, kdy byl dost mimo

Reagovat
smazaný uživatel

uplně nezaslouženě, Rakušáci válej

Reagovat
smazaný uživatel

jjn, hlavně Harnik se dost snaží (ale za to simulování je to dobře, že se netrefil )

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

jj hraje luxusně

Reagovat
Godwinson

Krásná sestava Francie, dnes zaslouží Deschamps pochvalu, potěšil mě :)

Reagovat
Greny

Mě se sestava také líbí, ale potěší mě až vyhrají zápas pokud to poserou budu zbytecne nas*anej

Reagovat
herbage

Němci nebudu říkat špatný výkon, ale není to ono. Basti se Podolskim celkem chybí, i když Kroos s Reusem se snaží a hrají celkem dobře. Nicméně je paráda sledovat tu herní vyspělost a individuální techniku Němců.Lahm, Hummels, Badstuber, Özil, Khedira, Reus, tyhle hráče je radost sledovat. Výborně hraje i Schmelzer, doufám že Löw zůstane u téhle varianty s Lahmem napravo. Pravá strana je hned o poznání nebezpečnější než s Boatengem. Müller celkem matný výkon, ale takový jeho standard poslední dobou. Reus nebyl moc vidět, i kdžy plnil úlohu takového celoplošného hráče. Klose neustále napadal a dobře kombinoval, vymyslel gólovou akci, ale jednou ve vápně při zpracování selhal. Hummels výborný výkon, s Badstuberem budou výborná dvojka. Do druhé půle bych dal Götzeho za Müllera a mohl by to být pěkný kolotoč. Rakušáci nejsou špatní, ale je na nich vidět, že v té finální fázi jim chybí více přesnosti a sehranosti. Přesto snad dají gól, aby byla i druhá půle zajímavá

Reagovat
smazaný uživatel

taky doufám, že Lahm zůstane napravo, ale zrovna dneska není slast sledovat Holgera s Matsem

Reagovat
smazaný uživatel

...a Müllera bych tam samozřejmě nechal

Reagovat
smazaný uživatel

...a už má asistenci - neskutečný, kolik vytáhne penaltových kopů bez toho, aby simuloval

Reagovat
herbage

já miluji ten jejich přehled a jak se snaží vše řešit hlavou a technicky. Navíc ta jejich rozehrávka, paráda

Reagovat
smazaný uživatel

asi sleduju jinej zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

To mne zas Schmelzer prilis dobry neprisiel. Dopredu prilis aktivny nie je, dozadu prehral raz velmi dolezity suboj, po ktorom malo Rakusko sancu. Sice tiez som radsej, ze hraje on a nie Boateng, ale cakam od neho viac (zvlast, ked Boateng v reprezentacii nejak zly na pravom bekovi urcite nebol).

Reagovat
smazaný uživatel

...tak Götze nakonec nejspíš za zraněného Reuse

Reagovat
smazaný uživatel

Cleverley

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Side

Cleverley

Reagovat
smazaný uživatel

reklama ve fotbale na sport.ro

Reagovat
smazaný uživatel

gooool Ukraine

Reagovat
Tomekcz

ukrajinec se ukopne a je to v kasi

Reagovat
fenixLFC

marihuanka

Reagovat
smazaný uživatel

Konoplyanka

Reagovat
smazaný uživatel

Konoplyanka

Reagovat
-Carles-

Konoplyanka

Reagovat
blaugrana

Kde sú tie časy, keď z francúzskej repre išiel strach...

Reagovat
Greny

Dnes, ale vyhraji :) doufám

Reagovat
One-Real

kde je ten Zidane

Reagovat
blaugrana

Keby len Zidane. Sagnol, Thuram, Vieira, Makelele, Titi.....to bola generácia.

Reagovat
Tomekcz

Clev uz by mohl neco dat

Reagovat
smazaný uživatel

TOME uz promen!

Reagovat
fenixLFC

nech uz ten smatlak cleverley ide do pice

Reagovat
Tomekcz

jedinej smatlak je pomalej Gerrard kterej ani neuhlida hrace co da gol

Reagovat
smazaný uživatel

no neva, asi už je po zápase, ale Rakušané můžou jít s velkym sebevědomim do dalšího zápasu, maj na to

Reagovat
smazaný uživatel

Arnautović to sebevědomi určitě ukáže

...jinak Götze se Schmelzerem jen alibistické bránění (takové, jaké předváděli Češi v prvním poločase proti Finům)

Reagovat
smazaný uživatel

hehe parádně, tak naděje tam ještě je! jinak souhlas

Reagovat
Tomekcz

Postiga

Reagovat
Ligter

Ty vole, a to jsem dával poločas na Anglii, ale slečna si to splete a dá tam dvojku na Ukrajinu. Tak požádám o storno a co se nestane.

Reagovat
blaugrana

Nikdy neprotireč a neopravuj ženu.

Reagovat
Ligter

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole na tom nova sportu jsou takový neschopný amatéři... Dnes nám prý v brance chytal Poštulka ... no bleju

Reagovat
smazaný uživatel

Jakubko, to je pan strelec

Reagovat
blaugrana

Reagovat
cristiano.K.

Cleverley tři tutovky a nic,Gerrard mohl mít v klidu dvě asistence, místo toho je podepsán pod nádherným golem Konoplyanky (úžasnej hráč, už na euru potvrzoval svojí kvalitu). Nechápu,proč Clev hraje nejvysunutějšího

Reagovat
smazaný uživatel

Psal jsem to na euru, píšu to znova. Mít tak v LFC jednoho z těch křídel ukrajiny...

Reagovat
REPLIKATOR

Neboj, zase koupíme nějakýho průměráka z Ostrovů

Reagovat
cristiano.K.

Konoplyanku radši, Yarmolenko se mi taky líbí,ale na můj vkus moc velký křídlo

Reagovat
smazaný uživatel

to si dělá kozy

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Kaze

Co udělal Clev?

Reagovat
smazaný uživatel

tentokrát to odpálil Arnautović

Reagovat
Kaze

ale nebudu se smát, dneska se mi stalo to samé

Reagovat
Kaze

Ale myslel jsem to, jak se podepsal pod gól.

Reagovat
Tomekcz

no prave nepodepsal, mel 2 tutovky a ani jednou poradne netrefil mic a do tretice dal tyc

Reagovat
Kaze

Tak cristiano psal, že se podepsal pod gólem Konoplyanky.

Reagovat
Miguel19

To se podepsal Gerrard psal.

Reagovat
Tomekcz

myslel Gerrarda ta carka tam mate

Reagovat
smazaný uživatel

aha - já myslel, že reaguješ na ohlasy Jozky a samaritána

Reagovat
aither

panebože

Reagovat
Tomekcz

Gerrard -Lampard, navic z kridla Milner to je tak pomala zaloha

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hraje Gerrard? taky tak tragicky jak proti Arsenalu?

Reagovat
Tomekcz

Nejhorsi na hristi urcite nejni, prihravky ma docela dobry ale je strasne pomalej + ten gol kdy ukrajincovi nechal 2 metry a pak uz ho nezablokoval. To spis Lampard me pride ze tam jen chodi a ceka jestli bude penalta, aby si ji mohl kopnout jinak nic

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Konoplyanku tam nechytá nikdo...

Reagovat
herbage

No, moc jsem ten bod Rakousku přál, ale pokud zahodí to co zahodil chvilku před koncem Arnautović, tak se nemůžou divit. Německo druhou půli krom prvních 10 minut tragiští. Schmelzer hořel jak papír, Götze byl neviditelný a směrem dozadu děsně propadal. Přes Lahma šly zase dvě největší gólovky Rakouska, i když jednu defakto sám založil. No, není dnes moc co chválit

Reagovat
Kaze

Müller.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Druhy polcas - vyborny futbal. Rakusania dost dobry vykon. Ani neviem, ci pisat, ze nejak prekvapili, lebo mansaft maju kvalitny...

Reagovat
smazaný uživatel

snad takhle budou hrát i další zápasy, v minulosti proti němcum hráli vždycky dobře, ale pak vyhořeli v takovejch lehkej zápasech

Reagovat
JozkokozleJ

Skupina je pre Rakusanov velmi tazka, zaroven ale zaujimava, pretoze v podstate kazdy zapas rozhoduje. Ak teda berieme Nemcov ako (snad) jasneho vitaza, tak viac na druhy flek verim Svedom.

Reagovat
smazaný uživatel

uvidíme, já zas Rakušákum :-)

Reagovat
smazaný uživatel

já doufám, že to urvou Rakušani, dneska sice měli motivaci navíc, protože hráli proti Němcům, ale ještě by se jim do příštího zápasu měl vrátit Alaba...

Reagovat
smazaný uživatel

De Bruyne parada

Reagovat
norton

Persie sa zranil ??

Reagovat
smazaný uživatel

van Gaal s ním nepočítá do základu a je to pro něj spíše backup, pokud by odpadlo hodně hráčů v záloze či útoku

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie potřebuje dát gol a Roy vystřídá hráče kterej v případě potřeby vystřídá hráče s nejlepším centrem a případně přímákem kolem vápna. Mazec.

Reagovat
DieFohlenBMG

tvl chtel bych mit stesti jako ma azerbajdzan proti portugalcum 2 tycky 2 brevna a dalsich asi 10 tutovek

Reagovat
smazaný uživatel

hehe Welbeck :))))))))))))))) to je kanonýr

Reagovat
smazaný uživatel

welbeck miss of the day vol2?

Reagovat
smazaný uživatel

Toto by sa pod Capellom nestalo, hlavne ze pre mnohych bol blbec s mizernou hrou, ale vsak nevadi, nech si tam maju uspavaca hadov , ktory hraje taliansky futbal, ale co je dolezite, je anglaaaan.

Reagovat
Tomekcz

to vypadalo jako penalta na Dannyho

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň od něčeho tam ten Lampard je, jinak hraje strašně.

Reagovat
Tomekcz

presne, ale jen prisel Sturridge a Welbeck tak to lita + Gerrard leti ven

Reagovat
aither

pooood eště 1 ale

Reagovat
Kaze

Jak dosavad hrál Yarmolenko?

Reagovat
mithro

welbz za 5 min spravil dve penalty

Reagovat
smazaný uživatel

skocil jak young

Reagovat
mithro

nevymyslaj, vsak sa snazil zostat na nohach, co to slo

Reagovat
cristiano.K.

šel si pro ní dost jasně

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Stevie červená, super Bude fit pro LFC

Reagovat
REPLIKATOR

Penalty za ruky mi přijdou vždycky příliš přísný trest Samozřejmě pokud nestojí obránce na čáře a neskočí po balonu co jde do brány.

Reagovat
smazaný uživatel

dostal rudou?

Reagovat
smazaný uživatel

ne, rudou dostal gerrard za faul, resp 2. žlutou

Reagovat
Shevchenko

No tak kdyby tu ruku nedal, tak by to Welbeck stihl vystřelit, spíš nechápu za co mu dal žlutou, když ta ruka byla neúmyslná.

Reagovat
Miguel19

Lamps Jak jinak no

Reagovat
DieFohlenBMG

Týpek na nova sport ted 2x rekl ze za čr chytal POštulka

Reagovat
madridcan

200 pre SLOVENSKO

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele