Preview evropské kvalifikace MS 2014 - úterý 11.6.

11.06.2013, 08:35
Previews
Třemi zápasy dnes pokračuje evropská část kvalifikace o postup na světový šampionát do Brazílie. České fanoušky bude zajímat především utkání v Kodani, kde Dánsko hostí Arménii, Finové cestují do Běloruska a v akci bude ještě jeden tým ze severu Evropy - Švédsko přivítá Faerské ostrovy...
Skupina B
Dánsko - Arménie  (úterý 20:15)
Čeští fotbalisté svůj zápas s Itálií v rámci možností zvládli, teď jsou na řadě Dánové - pokud dnes nad Arménií nezvítězí, utrpí jejich postupové ambice zásadní ránu, pokud ano, bude i nadále zaděláno na pořádný thriller..

Svěřenci Mortena Olsena přitom v tomto kvalifikačním cyklu žádný válec rozhodně nepřipomínají, nicméně v jejich prospěch hraje fakt, že už mají všechna utkání se svými přímými soky za sebou - proti Bulharsku uhráli dvakrát remízu 1:1, proti České republice navázali na bezbrankovou plichtu z Kodaně jasným triumfem 3:0 v Olomouci. Klíčovou druhou příčku okupují s desíti body Bulhaři, Češi jsou o bod dále, Dánové o další tři (s tím, že až dnešní duel dorovná počty odehraných zápasů).

Je tedy nasnadě, že případné vítězství by se pro domácí mohlo rovnat výhře v jackpotu - většina nejtěžších zápasů z krku, výchozí pozice jediný bod za druhým místem.. V tomto směru nahrála Seveřanům remíza mezi ČR a Itálií, což koneckonců uznal i sám Olsen, když se nechal slyšet: "Pro nás to není špatný výsledek, ale nemá cenu se příliš ohlížet na ostatní týmy. Musíme se soustředit na sebe a především vyhrát všechny zbývající zápasy, a to hned ted s Arménií."

Arméni šli v posledních několika cyklech herně a výsledkově nahoru - není tomu koneckonců tak dávno, co zesměšnili reprezentaci Slovenska, a jestliže někdo před začátkem kvalifikace říkal, že bojovníci zpoza Kavkazu dost možná promluví do bojů o druhé místo, neznělo to úplně nereálně - odvážně, to ano, ale ne nesmyslně. Realita je však jiná - s výjimkou úvodní hubené výhry 1:0 na Maltě Arméni všechna utkání prohráli..

..a to dokonce i to poslední, v němž doma přivítali právě Maltu a měli se odrazit k poslednímu pokusu probít se tabulkou nahoru. Realita je však taková, že ostrovní trpaslík šokoval fotbalový svět výhrou 1:0, a dorovnal tak arménské skóre tří bodů - není proto divu, že domácí jsou dnes obrovským favoritem. Olsen však před přílišným optimismem varuje.

"Ano, pochopitelně to bylo překvapení, ale to je jen další důkaz toho, že lehké zápasy neexistují," zvedá velezkušený kouč varovný prst. "Na dnešní utkání nebude mít výsledek toho předchozího žádný vliv. Nejsme naivní, viděli jsme Arménii mnohokrát a víme, že má nebezpečný tým s rychlým přechodem do útoku. U nás se jim bude hrát lépe než proti Maltě," zakončuje.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie642012:414
2.Bulharsko624011:410
3.Česko62316:49
4.Dánsko51316:56
5.Arménie51042:83
6.Malta61052:143
Skupina C
Švédsko - Faerské ostrovy  (úterý 19:15)
Další zaváhání? Pro Švédy nepřichází v úvahu - ambiciózní tým musí doma Faeřany smést ze hřiště, aby se vrátil zpět do postupové hry a napravil si pošramocené sebevědomí.

Závěr kvalifikace bude pro svěřence Erika Hamréna ještě hodně zajímavý - ve skupině C totiž bojují o druhé, barážové místo, které momentálně okupuje s 11 body Rakouskou, pouze o skóre za ním je Irsko, a Tre Kronor mají na čtvrtém místě o tři body méně. Pokud podle předpokládání dnes před vlastními fanoušky trpaslíka porazí, všichni tři sokové se tak vyrovnají na shodné bodové úrovni.

Švédové sice dokázali uhrát divokou remízu 4:4 v Německu, ale jejich následující zápasy s přímými konkurenty nedopadly vůbec dobře - proti Irsku nedokázali doma vstřelit ani gól a brali pouze bod za remízu 0:0, před čtyřmi dny v Rakousku pak rovnou padli poměrem 1:2. Faeřané sice stále čekají na první úspěch, ale neškodilo by připomenout, jak dopadl úvodní zápas obou soků v obráceném gardu - trpaslík tehdy dokonce vedl, a Švédsko musel vítězným gólem až čtvrt hodiny před koncem zachraňovat hvězdný Ibrahimovic.

Sluší se také podotknout, že druhý historický vzájemný zápas skončil remízou 0:0; dá se tedy s nadsázkou říci, že Faeřané na Švédy "umí", nebo alespoň v minulosti prokázali, že jim dokážou hodně znepříjemnit život. Historické propojení obou celků je však o něco hlubší - v letech 1990 a 1991 hráli ostrované svoje vůbec první čtyři "domácí" zápasy na pevnině, konkrétně právě ve švédské Landskroně; dosáhli tam taky svého zřejmě největšího úspěchu, když v kvalifikaci Eura porazili Rakušany 1:0.

Dnes se však bude hrát jinde - konkrétně v Solně, kousek od Stockholmu, a stadion tamního AIK může mít to privilegium hostit jubilejní 250. výhru Tre Kronor. Dosavadní skóre švédské reprezentace totiž zní 249 vítězství ze 420 pokusů - a dnes by cokoliv jiného než domácí triumf znamenalo obrovské překvapení..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.02 - 17.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo651022:716
2.Rakousko632115:511
3.Irsko632112:1011
4.Švédsko52219:78
5.Kazachstán60152:151
6.Faerské ostrovy50052:180
Skupina I
Bělorusko - Finsko  (úterý 19:00)
Finové se v dalším z řady soubojů o finální třetí místo ve skupině I představí v Bělorusku, a jejich kouč Mixu Paatelainen varuje - chtějí-li uspět, nemohou si dovolit chybovat v defenzivě..

V úvodním utkání, hraném před čtyřmi dny v Helsinkách, byli úspěšnější domácí, kteří díky výhře 1:0 přeskočili svého soka a uhnízdili se na třetí příčce za nedostižným duem Francie - Španělsko; Bělorusové naopak nevyužili možnosti udržet si svůj náskok a propadli se na páté, poslední místo. Rozdíl mezi oběma celky však činí pouze dva body.

I přes solidních 5 bodů a cennou remízu na půdě Španělska mají Finové problémy zejména v ofenzivě - pouhé 3 vstřelené branky ve 4 zápasech impozantním dojmem zrovna nepůsobí, a to ještě naposledy musel zaúřadovat vlastním gólem Sjarhyj Veremko. Paatelainen však přesto kritizoval zejména defenzivní činnost svého týmu, když se nechal slyšet: "Proti tak kvalitním soupeřům, jakými jsou Bělorusové, nesmíme přistupovat lehkovážně. Je třeba hrát neprodyšně odzadu, těsně přistupovat k hráčům, být agresivní a dostat protivníka pod tlak."

"Páteční zápas byl přesto zábavný na sledování, protože oba soupeři měli šance. Doufáme samozřejmě, že se nám podaří zopakovat podobný výsledek i zde," dodává kouč s vyhlídkou na zápas v Gomelu. "Jeden nebo dva hráči mají menší svalové problémy; je pochopitelné, že jsou unavení, doufáme však, že budou na utkání připraveni."

A jaký je Paatelainenův plán na eliminaci houževnatého soupeře, který si nemůže dovolit další zaváhání? "Je nám jasné, že úterní zápas bude jiný," přemítá s tím, že Bělorusové by podle očekávání měli hrát tvrdý, agresivní fotbal. "Na druhou stranu jsme už v minulosti ukázali, že umíme udržet míč na kopačkách. Chceme protivníka pevně přitlačit na jeho polovinu, ale uvědomujeme si, že pouze držet míč nestačí," poodkrývá hostující lodivod taktickou pokličku.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.25 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko53208:211
2.Francie53118:410
3.Finsko41213:35
4.Gruzie51133:74
5.Bělorusko51043:93

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
Andis

Svěřenci Mortena Olsena žádný válec nepřipomínají Samozřejmě že ne, jediný válec jsou tady Češi

Reagovat
oli9

Reagovat
smazaný uživatel

twe takový šlágry dneska

Reagovat
smazaný uživatel

Hrají se jenom tři zápasy, což dokládá, jak je tento termín všemi neoblíbený. A co je zajímavé, tak se zápasy týkají hlavně skandinávských týmů ...

Dánsko i Švédsko musí bezpodmínečně bodovat a mají pro to v podstatě ideální soupeře, takže si s přehledem poradí a na jediný vyrovnanější zápas to vypadá v souboji Bělorusko - Finsko.

Reagovat
smazaný uživatel

To se ani nevyplatí dát na tiket takový zápasy

Reagovat
Shevchenko

Dánsko - Arménie 1.p 1 nebo hcp 0:1 1 ?

Reagovat
cubinho

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

za kolik?

Reagovat
Shevchenko

Jen za kilo ale aku

Reagovat
smazaný uživatel

ÁÁÁ tak to je v poho.

Reagovat
F.Torres

jo, pojď, věřím ti, máš na to

Reagovat
oli9

Arménie už vede

Reagovat
smazaný uživatel

dobře Arméni, udržet

Reagovat
cubinho

Arménie

Reagovat
partaS

nádhera

Reagovat
vinetou

kuva Arméni udržte to!

Reagovat
smazaný uživatel

Armenie hodne pekne!! To uz musi udrzet...

Reagovat
smazaný uživatel

Arméni jsou klasický brejkový mužstvo, i naši s nima budou mít doma plný trenky.

Reagovat
Andis

Naši ne, to jsou bohové stadionů ..ty se takhle vodit nenechají , navíc bude něco jako kouzlo edenu

Reagovat
OVi.77

Jak jsme od těhle srandistů ze severu mohli dostat 3 góly?

Reagovat
Azazelo RD

Protože Bílek! Bílek ven!

Reagovat
goodbay

Přijde mi, že se poslední dobou hraje lépe venku. Doma většinou hrajem do plných a to je spíše výhodou bránicího mužstva. Však se podívejte. Doma jsme získali ze 4 zápasů 5 bodů a venku ze 2 zápasů 4 body.

Reagovat
spider_8

Ten Bílek má takový štígro to není možný Jako pořád musíme vyhrát v Bulharsku, což nebude vůbec jednoduchý, ale aby se takhle sami odstřelovali největší soupeři, to fakt není možný. Ještě bych prosil prohru Bulharů s Maltou.

Reagovat
goodbay

stačí prohra Bulharů s Itálií a s námi, popřípadě plichta v Arménii...ale bohatě bude stačit prohra s Itálií a ČR by si mohla dovolit prohrát i v Itálii, když vše ostatní vyhraje.

Reagovat
spider_8

S bodama v Itálii nepočítám, tam proti nám bude úplně jiný tým, ale vyhrát ty 3 zbylý zápasy je reálný (neříkám, že lehký).

Reagovat
goodbay

Uvidíme, pokud Itálie vyhraje s Bulhary, budou mít náskok minimálně 5 bodů a 3 kola do konce. Budou to chtít utnout, ale taky možná podlehnou dojmu, že se to uhraje samo. Podle mě bude dalko těžší vyhrát s Arménií doma a na Maltě.

Reagovat
Shevchenko

Česko - Dánsko 0:3

Arménie - Česko 0:3

Dánsko - Arménie 0:3

Pěkně se ten kruh uzavírá

Reagovat
spider_8

Reagovat
OVi.77

Reagovat
goodbay

taky jsem si říkal

Reagovat
goodbay

tak už ten kruh neplatí

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou zhulený ty dánové nebo co?

Reagovat
smazaný uživatel

tywoe ! to co ti dani hraju ? a to som si myslel, ze horsie ako nasi v lichtenstajnsku sa hrat neda... oni snad za stetkami boli pred zapasom alebo co... pri tom stvrtok gole jak keby vsetci spali a ten armen ani nevedel co ma zrazu robit.

Reagovat
OVi.77

Nesktuečný klepec já myslel že chce Dánsko na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Já prostě totálně nechápu, jak jsme mohli dostat doma od Dánů tak na zadek? Vždyť co pamatuju, tak zas tak super nehráli, sice nejlépe v celé kvalifikaci, ale jinak nic moc...

Reagovat
smazaný uživatel

V tom zápase jim úplně neskutečně zahrál ten Cornelius, alespoň co si pamatuju...

Reagovat
smazaný uživatel

A hlavně nebyl Rosa, náš jediný hráč do pole

Reagovat
spider_8

A brutálně nás přetlačili v záloze. Tenkrát měl hrát Hubschmann, ale holt Bílek

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle řeči já moc nemám rád, po bitvě je každý generál. S ním to mohlo dopadnout klidně stejně. V podobné sestavě jsme předtím odehráli přáteláky a pokaždé jsme hráli hodně dobře. Dostat ty góly s Hübschmanem, tak zas Bílek poslouchá, že měl vsadit na sestavu, která mu vyhrála přáteláky...

Reagovat
goodbay

Jak říkám, fotbal se za poslední dobu strašně vyrovnal a jen TOP týmy si udržují stabilní formu.

Reagovat
spider_8

Nemyslím, že by to s Hubschmannem dopadlo stejně. On naší záloze dodává jistotu a pevnost, což bylo dobře vidět na euru. Já jsem na to nadával už před tím zápasem, on musí být základním kamenem naší sestavy. Pořád nadáváme, že naši hráči nehrají v top týmech, ale přitom Hubschmann má pevnou pozici v Shaktaru, který už pomalu k těm top týmům patří. A ta záloha tenkrát byla poskládána hrozně naivně, to není žádný machrování po bitvě.

Reagovat
spider_8

spider_822.03.2013 13:12

Zajímalo by mě, kde se bere takový optimismus. Na podzim jsme s nimi horko těžko vyválčili remízu a teď se najednou nebere nic než výhra. Trošku mě ta atmosféra děsí, protože s Bílkem v takových chvílích obvykle přijde pád na hubu. To kdybychom byli pod tlakem a byla tu ta klasická hysterie, tak bych byl v klidu, protože v takových chvílích tenhle tým umí zahrát. Takhle tipuju remízu.

Čech - Gebre, Sivok, Kadlec, Limba - Hübschman, Darida - Dočkal (Vydra), Rosický, Krejčí - Lafata

U toho Dočkala záleží v jaké je formě. To musí poznat Bílek z tréninků, ale radši bych byl, kdyby hrál on. Vydra může naběhnout do útoku kolem 60. minuty, kdy už budou obránci trochu unavení. Navíc mi na tom pravým kraji přijde docela zabitý, zvlášť když musí ještě bránit. Ale to asi Bílek neudělá, protože kdyby to nevyšlo, tak by mu to omlátili o hlavu. A taky doufám, že nebude hrát Plašil, nesnáším ten jeho nedůraz a ztráty míče ve středu pole, kde to může být klíčové. V takových zápasech nemůže hrát hráč jeho typu na DM.

Tady kdyžtak ještě přikládám svůj komentář před tímto zápasem, abych nevypadal jako generál po bitvě

Reagovat
vinetou

Oto víc teď mrzí remíza s Itálií.

Reagovat
GarethBaleCZ

Spíš bych řekl, že ten získaný bod se teď projeví

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Armensko nechutne brejkove muzstvo, toto iste zahrali aj vlani u nas a ked maju tvorit, tak doma prehraju s Maltou

Reagovat
smazaný uživatel

Dáni totálna hanba

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je sada ten výsledek z Dánska, to jsem nečekal ani v tom největším snu... o to víc musí teď naše srát, že jsme s Dány dostali takovej klepec....

Reagovat
goodbay

Tak jsem opět pozitivně naladěn, protože máme vše opět ve svých rukou. Sice jsme nevyhráli s Itálií, ale očividně ztrácí všichni a to ve všech skupinách. Fotbal se za poslední 4-5 let strašně vyrovnal. Doteď bylo minimum na 2. postupové místo 18 (po odečtení posledního místa 12) bodů. Letos se možná dožijeme i méně. Naše a Švýcarská skupina se tomu nejvíc přibližuje. Pak ještě reálně Nizozemská, Anglická a Německá.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Matlě to bude horor Když si vzpomenu, co tam předváděla naše "zlatá generace"...I 1:0 pro nás bude zlatý, to vám říkám...

Reagovat
goodbay

i za to budu 100% spokojený. Na debakly se už dávno nehraje. Stačí mi 3 body.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele