Premier League v kostce (19. kolo)

31.12.2015, 15:39
Názory a komentáře
Mistrem první poloviny Premier League je Arsenal! Naprosto bez debat je hlavním "viníkem" tohoto úspěchu německý záložník Mesut Özil, který celý podzim předvádí fantastické výkony a korunu jim nasadil v pondělní utkání proti Bournemouthu. Právě vítězství 2:0 posunulo Kanonýry ve spojení s remízou Leicesteru s Manchesterem City do čela.

Druhý vstoupí do roku 2016 právě Leicester, jenž ani přes neuspokojivé výsledky posledních dvou kol nepřišel o status největšího a nejpříjemnějšího šoku letošní sezóny. Mahrez s Vardym však dvakrát za sebou vyšli úplně naprázdno, přičemž jejich návrat do střelecké i herní formy je pro Lišky naprosto stěžejní v potenciální bitvě o účast v Lize mistrů nebo Evropské lize.

S tou se pomalu ale jistě loučí obhájce titulu Chelsea, kterou ani příchod Guuse Hiddinka nespasil. Jediná prosincová výhra Blues přišla paradoxně pod asistentem Stevem Hollandem; utkání na Old Trafford se změnilo v show brankářů, v ním měli lehce navrch (vpředu i vzadu) fotbalisté Manchesteru United.

Rudí ďáblové se po bezgólové remíze propadli až na šestou pozici a post Louise van Gaala je na přelomu roku stále v ohrožení. Jejich sousedé Man City jsou nyní třetí, na čtvrté příčce pak "přezimují" Kohouti z Tottenhamu. Ani oni však nezastavili útočníka Watfordu Odiona Ighala, který se trefil už pošesté v řadě. Porážce 1:2 v malém londýnském derby však nezabránil.
Zápas 19. kola: Everton vs. Stoke

Jack Butland a spol. dokázali v minulých jedenácti zápasech udržet osm čistých kont; v pondělí však byli součástí fantastické fotbalové podívané, která kromě řady zvratů nabídla hned sedm gólů. Na zajímavosti této informaci dodává i skutečnost, že fotbalisté Evertonu i Stoke vystřelili na branku celkem pouze osmkrát.

Do vedení se dostali svěřenci Marka Hughese, kteří díky gólům Xhedrana Shaqiriho ovládli i první půli a to poměrem 2:1. Především ten druhý stál za to a zhlédnout jej můžete v rubrice Gól kola. Po změně stran se však domácí Toffees zázračně oklepali a dvacet minut před koncem už vedli 3:2. Everton pro změnu dvěma góly vypomohl Romelu Lukaku, spolu s Vardym nejlepší střelec ligy.

Jenže závěr patřil opět hostům. Deset minut před koncem vyrovnal střídající Joselu, aby v nastaveném čase diskutabilně upadl ve vápně Arnautović a penaltu sám proměnil.



Záznam ve větší kvalitě či ten z Match of the Day od BBC si můžete prohlédnout zde.

Gól 19. kola: Xhedran Shaqiri

Utkání Stoke na Evertonu bylo úžasné z mnoha hledisek, největší parádu však předvedl Xhedran Shaqiri, jehož druhý gól do sítě Tima Howarda byl zkrátka kouzelný. Už dlouhý míč Bojana takřka z půlící čáry měl parametry dokonalosti, no a když se švýcarský záložník opřel do letícího balónu halfvolejem, jenž přelétl obloučkem brankářovu hlavu, byla graciéznost dovedena k úplnosti. To, zda střelec takto pálit zamýšlel, nebo mělo jít o přihrávku, vlastně vůbec nezáleží.



Vaší pozornosti by v žádném případě neměl uniknout ani gól Michaila Antonia, jenž byl podobně pozoruhodný.

Zákrok 19. kola: David De Gea

Manchester United se trápí a dál padá tabulkou. V brance však má jednu jistotu, na kterou se mohou spolehnout takřka vždycky. V utkání s Chelsea byli domácí lepším týmem, ale David De Gea musel vytáhnout hned tři těžké zákroky. Ten nejúžasnější hned na začátku utkání, kdy po rohovém kopu hlavičkoval Terry a španělský gólman vytáhl famózní reflexivní zákrok jednou rukou.

Už v pondělí předvedl tenhle báječný reflexivní zákrok David De Gea...

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 31. prosinec 2015


Hráč 19. kola: Mesut Özil

Mesut Özil předvedl proti Bournemouthu možná nejkompletnější výkon v celé letošní sezóně, který korunoval gólem a asistencí (jak jinak). Těch už má na kontě neuvěřitelných 16. Ještě pozoruhodnější je však jeho impozantní produkce gólových příležitostí, kterých v utkání vytvořil hned devět - víc než kdokoli jiný v sezóně. K tomu přidal 11 dlouhých pasů a dohromady více než 95% úspěšnost přihrávek. Jeho kopačky působily, jako by byly zároveň pokryty lepidlem a sametem. Server WhoScored.com mu nadělil známku 9.76.



Břídil 19. kola: Nathan Aké

Utkání Watfordu s Tottenhamem bylo veskrze vyrovnané a i po vyloučení Nathana Akého měli Hornets větší šance k rozhodnutí. V samotném závěru však z protiútoku Spurs rozhodli o těsném vítězství 2:1. Více než negativní ovlivnění zápasu jsem tak při nominaci na břídila kola posuzoval tvrdost a zbytečnost jeho červeného zákroku na Erika Lamelu.



Sestava 19. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Nejen zákrok kola, ale další impozantní dvojzásah ukázal David De Gea a výraznou měrou se tak přičinil o to, že Man Utd alespoň remizoval s Chelsea. Londýňané naopak v sestavě kola mají levého beka Césara Azpilicuetu, jenž byl v defenzivě pečlivý a zároveň nezvykle pomáhal v ofenzivě. Hned tři klíčové přihrávky má pak na svědomí pravý bek West Hamu James Tomkins.

Stoperskou dvojici tentokrát doplnil Gabriel z Arsenalu, který v pondělí odehrál dosud nejlepší zápas v klubu. Skvělý obranný výkon korunoval vítězným gólem. Vedle něj se pak postaví Ashley Williams, jenž pokračuje ve výtečných výkonech ze závěru sezóny. Tentokrát skálopevným představením vynuloval ofenzivu Crystal Palace.

V nejlepší sestavě nemůže chybět dvojice ze Stoke City. Xhedran Shaqiri vstřelil Evertonu dvě branky - u jedné z nich mu asistoval Marko Arnautović, jenž navíc vybojoval vítěznou penaltu a sám ji proměnil. V záložní řadě je doplnil také Darren Fletcher, který rozhodl zápas West Bromwiche Albion s Newcastlem gólem i výborným výkonem uprostřed pole.

V ideální sestavě samozřejmě nesmí chybět již zmíněný Mesut Özil, nejlepší hráč 19. kola. V útoku byli v posledních dnech nejlepší dva ebenoví střelci - Romelu Lukaku překonal Jacka Butlanda v brance Stoke dvakrát, ale nebylo mu to nic platné. Naopak Dieumerci Mbokani z Norwiche gólem pomohl svému týmu k důležitému vítězství nad Aston Villou.
Statistické okénko 19. kola

- Petr Čech udržel v utkání s Bournemouthem čisté konto a osamostatnil se v historické tabulce Premier League v čistých kontech; dohromady jich nasbíral už 170

- Manchester United remizoval s Chelsea 0:0, a na výhru ve všech soutěžích tak čeká už osm utkání; podobně dlouhá mizérie potkala Rudé ďábly naposledy v lednu roku 1990

- gól Andyho Carrolla v utkání se Southamptonem byl teprve jeho druhým v sezóně; oba dva však vstřelil hlavou, oba dva v 79. minutě, oba dva na 2:1 a oba dva vítězné

- Christian Benteke je o trošku produktivnější a v utkání Liverpoolu v Sunderlandu dokonce rozhodl vítěznou brankou; docílil jí už 22 vteřin po začátku druhé půle, což byl nejrychlejší gól po změně stran

- Mesut Özil vyprodukoval v zápase s Cherries devět klíčových přihrávek, což je víc než dokázal kdokoli v této sezóně


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Děkuji za pozornost, přízeň i kritiku v roce 2015 a přeji všem jen to nejlepší do roku nového!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (328)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele