Představení účastníků MS - Chile

05.06.2014, 18:06
Profily, historie
Zaujalo nás
Ideálně napodobit poslední vystoupení na největším světovém fotbalovém turnaji - takový cíl mají před startem Chilané, ovšem nemají před sebou vůbec snadný úkol, neboť se kromě obhájce prvenství ze Španělska potkají ještě s ambiciózním Nizozemskem a nevyzpytatelnou Austrálií. Porvat se o postup je však pro Chile povinnost.

Historie

Chilská fotbalová federace byla založena roku 1895 a společně s Brazílií, Argentinou a Uruguayí patří mezi čtveřici zakládajících členů CONMEBOLU (Jihoamerická fotbalová federace). Chile tak rovněž patří k zakládajícím členům Copa América, kterou jakožto jediný ze zmíněné čtveřice ještě doposud nikdy nevyhrálo. Celkem sedmkrát se pak jihoamerický celek účastnil světového mistrovství.

Premiéru si chilské mužstvo odbylo hned v roce 1930, patřilo tak mezi třináct týmů, které se na světovém dostaveníčku objevily. Chile se však tehdy rozloučilo s turnajem hned po základní skupině, i když skončilo na druhé příčce. Další účast mezi světovou elitou přišla na řadu až po 2. Světové válce, ovšem ani v roce 1950 si Chile nevedlo o nic lépe a podobně jako při své premiérové účasti se rozloučilo hned ve skupině.

O poznání lepší výsledek si Chilané připsali o dvanáct let později, kdy samotný turnaj pořádali. To ale vůbec platit nemuselo, neboť hostitelskou zemi před samotným začátkem mistrovství postihlo silné zemětřesení, při kterém bylo postiženo opravdu rozsáhlé území a zahynulo 5 tisíc lidí. FIFA tehdy uvažovala o změně pořadatelské země, ale nakonec se nechala přesvědčit a Chile pořádání šampionátu nechala. Už při samotném losu se však domácí tým dočkal obrovského šoku, když měl ve skupině Německo, Itálii a Švýcarsko, tedy tři evropské celky. Hned úvodní duel se Švýcary ovšem Chile otočilo a tím předznamenalo úspěšnou jízdu, kterou až v semifinále ukončila tehdy neporazitelná Brazílie. Na domácí tedy zůstal boj o třetí místo s Jugoslávií, utkání dlouho směřovalo k bezbrankové remíze, ale během nastavení se s nemalou porcí štěstí prosadil Rojas a zajistil Chile bronzové medaile.

Další světové turnaje už se chilským hráčům zdaleka tak nevydařily. Buďto se Chile na šampionát vůbec neprobojovalo nebo pro změnu skončilo ve skupině. Výjimka přišla v roce 1998, kdy se chilská pouť natáhla do osmifinále. Čtyři roky předtím pak bylo Chile z turnaje vyřazeno. Na posledním mistrovství světa Chilané opět postoupili ze skupiny, ovšem pak se jim osudnou stala znovu Brazílie.

Ani na Copa América se však La Roja dvakrát nedaří. Největší úspěch přišel roku 1987, kdy chilský tým vybojoval druhé místo, které z celkových třiceti pěti účastí zaznamenal čtyřikrát.

Kvalifikace

Samotná cesta do Brazílie nezačala pro Chile kdovíjak idylicky. Svěřenci Claudia Borghiho cestovali do Buenos Aires, odkud si odvezli čtyřbrankový výprask, na kterém se hattrickem podílel Gonzalo Higuaín. Jen o pouhopouhé čtyři dny později však chilský celek porazil Peru a předchozí debakl byl rázem zapomenutý. Chile však mělo i nadále výsledky jako na houpačce, jedním z rozhodujících momentů pak byla dvě venkovní vítězství na půdě Bolívie a Venezuely.

Následovala ovšem série čtyř prohraných zápasů po sobě, kdy už to s chilskými nadějemi vypadalo všelijak, avšak také díky zaváhání ostatních týmů se dokázalo Chile vzpamatovat a ze třetí pozice si zajistilo postup na závěrečný turnaj. Společně s pořádající Brazílií se z první pozice kvalifikovala podle očekávání Argentina, následovala se dvoubodovým mankem Kolumbie, stejný rozestup mělo Chile a přímý postup si zajistil ještě Ekvádor. Z baráže se pak přidala Uruguay.

Na koho se zaměřit: Arturo Vidal

Pokud má být z chilského výběru na někoho upřena pozornost, musí se bezpochyby jednat o Artura Vidala, oporu turínského Juventusu. Arturo na sebe poprvé upozornil v dresu nejslavnějšího chilského klubu Colo Colo, kde debutoval v pouhých 18 letech. Kvalitní výkony pochopitelně nemohly uniknout pozornosti skautů evropských velkoklubů, ovšem Vidal se nakonec, možná trochu překvapivě, stěhoval do německého Bayeru Leverkusen.

Ten za něho neváhal poslat 11 milionů dolarů, čímž Vidal překonal přestup Matíase Fernándeze (9 milionů dolarů) do Villarrealu a stal se historicky nejdražším chilským fotbalistou. Tou dobou už na sebe však houževnatý středopolař upozornil i na mezinárodní scéně, když v roce 2007 vybojoval s chilským týmem U20 na mistrovství světa v Kanadě bronzové medaile. Sportovní ředitel Bayeru Rudi Völler tehdy dokonce odcestoval do Chile, aby osobně dojednal přestup.

Ihned po svém příchodu se Vidal prosadil do základní sestavy ambiciózního mužstva. Občas dokonce nastoupil i na levém kraji obrany, ale postupem času si vydobyl pevnou pozici ve středu pole, kde mohl dokonale prodat svoji univerzálnost a houževnatost. Díky tomu však také bojovný středopolař pravidelně sbíral velké množství žlutých karet (výjimkou nebylo přes deset žlutých kartónků za sezónu), ale ve své poslední sezóně za Werkself, kdy se stal opravdovým tahounem, dokázal i tento nešvar eliminovat.

Za Bayer měl Vidal nastupovat až do konce sezóny 2012, ovšem německý klub se o prodloužení smlouvy snažil marně a také díky dlouhodobému zájmu mnichovského Bayernu, kam by Vidal poté zřejmě odešel po konci smlouvy bez finanční kompenzace, nakonec odešel z porýnského celku o rok dříve a jeho dalším působištěm se stal Juventus Turín. Italský velkoklub za Vidala, který měl za sebou životní sezónu, ve které zaznamenal deset ligových branek a stejný počet asistencí, neváhal vysázet dvanáct a půl milionu eur a zpětně si může k tomuto kroku jen gratulovat.

Hned během první sezóny dokázal Vidal, společně s dalšími posilami, dotáhnout Juventus ke kýženému Scudettu, přičemž stejný úspěch si s Bianconeri zopakoval i během následujících dvou ročníků. Univerzální záložník se stal neodmyslitelnou součástí týmu a svoji nepostradatelnost ukazoval nejen na domácí scéně, ale i při zápasech evropských pohárů (například proti Kodani v Lize mistrů hattrickem sám rozhodl zápas), kde mohl ještě o poznání více uplatnit své nezpochybnitelné ofenzivní přednosti. Celkově za turínský celek odehrál 126 utkání, ve kterých zaznamenal úctyhodných 40 gólů a navrch přidal ještě 22 asistencí.

Vyjma klubové úrovně pravidelně ukazuje svoji důležitost také na reprezentační scéně. Když se podíváme na poslední kvalifikaci, Vidal odehrál pouze deset zápasů (celkem jich bylo šestnáct), ve kterých zaznamenal pět zásahů do černého a další tři branky svým spoluhráčům připravil. Pro chilský národní tým se tak stal naprosto nepostradatelným článkem sestavy, která s ním zaznamenala během kvalifikace pouhé dvě porážky s celkových šesti. Ve svých 27 letech odehrál Vidal za svoji zemi 52 utkání.

Trenér: Jorge Sampaoli

Na posledním mistrovství světa vedl Chile Marcelo Bielsa, který tehdy po postupu do osmifinále prodloužil u jihoamerického mužstva smlouvu až do roku 2015. Sám ale připustil, že by po zvolení Jorgeho Segovii do čela chilského fotbalového svazu odstoupil, což se nakonec, i když bylo zvolení Segovii určeno za neplatné, uskutečnilo. Od března 2011 tak chilskou reprezentaci vedl Claudio Borghi, ten však svoji pozici dlouho neuhájil a po sérii špatných výsledků v listopadu následujícího roku odstoupil.

Současný kouč Chile Jorge Sampaoli byl do funkce jmenován během prosince 2012 a rázem zlomil dosavadní rekord (deset výher z patnácti zápasů) La Roja, který držel Marcelo Bielsa. Momentálně má Sampaoli u chilské reprezentace podepsanou smlouvu až do roku 2018.

Celým jménem Jorge Luis Moya Sampaoli se narodil 13. března 1960 v městečku Casilda v argentinské provincii Santa Fé. Na mládežnické úrovni hrál za Newell's Old Boys, ovšem posléze se musel kvůli zranění přesunout na trenérskou dráhu. To mu bylo pouhopouhých 19 let! Po krušných začátcích u amatérských týmů se díky prezidentovi jeho bývalého klubu dostal do slavného Newell's Old Boys a postavil se na lavičku jejich rezervního mužstva Argentino de Rosario.

V roce 2002 se Sampaoli přesunul do peruánského celku Juan Aurich, postupem času si v Peru udělal velmi slušné jméno, až se po pěti letech přesunul do Chile, kde přijal nabídku klubu Deportivo O'Higgins, se kterým dokázal potrápit i mnohem věhlasnější celky a nakonec slavnou Aperturu zakončil na třetí příčce. Následovalo úspěšné působení ve Sport Emelec, se kterým sice nedokázal postoupit v Copa Libertadores, ovšem následně si prvním místem v ekvádorské lize zajistil účast na Copa Sudamericana a rovněž si zajistil kvalifikaci do dalšího ročníku Copa Libertadores. Během sezóny 2011-2012 už stál Sampaoli na lavičce slavného Universidad de Chile, odkud po vydařené sezóně udělal další krok vzhůru a posunul se k chilskému národnímu týmu.

Přednosti

Chile přiváží do Brazílie vyvážené a zkušené mužstvo, které nemá prakticky žádnou slabinu, což prokázalo konečným třetím místem v jihoamerické kvalifikaci. Předností určitě bude útočná hra, kde jsou hráči navzájem sehraní a dokáží si vyhovět, plynule měnit systémy hry a rozestavení (zejména Isla s Beausejourem jsou naprosto univerzální). Soupeři si musejí dávat pozor také na Artura Vidala, který si rád nabíhá do zakončení z druhé vlny.

Slabiny

Menším handicapem může být fakt, že Gary Medel, původně defenzivní záložník, hraje v reprezentaci na pozici stopera, kde odehrál prakticky celou kvalifikaci, ovšem za Cardiff nastupoval výhradně ve středu záložní formace, což může být proti technicky zdatným Španělům a Nizozemcům problém. Hodně tak bude záležet na Josém Rojasovi, který by měl ve svých 30 letech defenzivní čtveřici dirigovat.

Předpokládaná sestava

Claudio Bravo - Mauricio Isla, Gary Medel, José Rojas, Eugenio Mena - Marcelo Díaz, Arturo Vidal, Felipe Gutiérrez - Alexis Sánchez, Eduardo Vargas, Jean Beausejour

Program zápasů - skupina B

14.06.2014
00:00
Chile
3:1
Austrálie
Cuiabá
18.06.2014
21:00
Španělsko
0:2
Chile
Rio de Janeiro
23.06.2014
18:00
Nizozemsko
2:0
Chile
São Paulo

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Claudio Bravo
13.04.1983
Real Sociedad
Johnny Herrera
09.05.1981
Universidad de Chile
Cristopher Toselli
15.06.1988
Universidad Católica
Obránci
Datum nar.
Klub
Miiko Albornoz
30.11.1990
Malmö FF
Mauricio Isla
12.06.1988
Juventus FC
Gonzalo Jara
29.08.1985
Nottingham Forest
Gary Medel
03.08.1987
Cardiff City
Eugenio Mena
18.07.1988
Santos FC
José Rojas
23.06.1983
Universidad de Chile
Záložníci
Datum nar.
Klub
Charles Aránguiz
17.04.1989
SC Internacional
Jean Beausejour
01.06.1984
Wigan Athletic
Carlos Carmona
21.02.1987
Atalanta Bergamo
Marcelo Díaz
30.12.1986
FC Basilej
José Fuenzalida
22.02.1985
Colo Colo
Felipe Gutiérrez
08.10.1990
FC Twente
Francisco Silva
11.02.1986
CA Osasuna
Jorge Valdivia
19.10.1983
SE Palmeiras
Arturo Vidal
22.05.1987
Juventus FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Fabián Orellana
27.01.1986
Celta Vigo
Esteban Paredes
01.08.1980
Colo Colo
Mauricio Pinilla
04.02.1984
Cagliari Calcio
Alexis Sánchez
19.12.1988
FC Barcelona
Eduardo Vargas
20.11.1989
Valencia CF

Autor: Jiří Vojík

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS - Belgie
11.06.2014, 21:09
Představení účastníků MS - Alžírsko
11.06.2014, 19:46
Představení účastníků MS - Rusko
11.06.2014, 13:13
Představení účastníků MS - Korejská republika
11.06.2014, 09:12
Představení účastníků MS - Německo
10.06.2014, 19:06
Představení účastníků MS - Ghana
10.06.2014, 16:13
Představení účastníků MS - Portugalsko
10.06.2014, 13:23
Představení účastníků MS - USA
10.06.2014, 09:11
Představení účastníků MS - Argentina
09.06.2014, 21:20
Představení účastníků MS - Nigérie
09.06.2014, 17:59
Představení účastníků MS - Bosna a Hercegovina
09.06.2014, 15:15
Představení účastníků MS - Írán
09.06.2014, 12:04
Představení účastníků MS - Francie
08.06.2014, 22:08
Představení účastníků MS - Ekvádor
08.06.2014, 19:00
Představení účastníků MS - Švýcarsko
08.06.2014, 15:55
Představení účastníků MS - Honduras
08.06.2014, 10:38
Představení účastníků MS - Uruguay
07.06.2014, 21:00
Představení účastníků MS - Itálie
07.06.2014, 18:01
Představení účastníků MS - Anglie
07.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Kostarika
07.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Kolumbie
06.06.2014, 21:25
Představení účastníků MS - Pobřeží slonoviny
06.06.2014, 18:12
Představení účastníků MS - Řecko
06.06.2014, 15:03
Představení účastníků MS - Japonsko
06.06.2014, 13:00
Představení účastníků MS - Španělsko
05.06.2014, 20:58
Představení účastníků MS - Nizozemsko
05.06.2014, 14:59
Představení účastníků MS - Austrálie
05.06.2014, 12:02
Představení účastníků MS - Brazílie
04.06.2014, 21:01
Představení účastníků MS - Mexiko
04.06.2014, 17:56
Představení účastníků MS - Kamerun
04.06.2014, 15:00
Představení účastníků MS - Chorvatsko
04.06.2014, 12:02

Komentáře (99)

Přidat komentář
M11

Pome Chile

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pinturicchio

(A taky, aby se nám Arturo vrátil zdravý)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Černý kůň soutěže

Reagovat
C-M@ster

Říká se to

Reagovat
smazaný uživatel

Soutěž černýho koně

Reagovat
smazaný uživatel

Kůň černé soutěže

Reagovat
smazaný uživatel

Černá soutěž koní

Reagovat
smazaný uživatel

koňská černosoutěž

Reagovat
smazaný uživatel

koňská soutěž černých

Reagovat
smazaný uživatel

Salát z brazilskejch pomeračů

Reagovat
bobis21

Reagovat
smazaný uživatel

Pomeranč z brazilskejch salátů

Reagovat
smazaný uživatel

Brazilskej pomeranč ze salátů

Reagovat
smazaný uživatel

Pánové, nemá někdo chuť na dobrou brazilskou kávu?

Reagovat
smazaný uživatel

Mistřeee vy opravdu zlobíte

Reagovat
Milan.B

videl si krokodila Dundeeho?

Reagovat
Largo

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

Benefice černých koní.

Reagovat
smazaný uživatel

:DDDDDDDD

Reagovat
smazaný uživatel

Černočerný soutěžní kůň

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To se řiká o každém druhém týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

Však i česká repre je černej kůň. Akorát zatim neni jasný čeho přesně

Reagovat
smazaný uživatel

tohodle turnaje určitě ne

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě před osmi lety jsme na tenhle turnaj jeli v pozice černýho koně Dneska už by jsme tam nejeli ani v pozici kulhavé kobyly

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes jsme spíš ten koňskej salam.

Reagovat
Azazelo RD

To bude zas jeden z těch salámů, co koňské maso neviděl.

Reagovat
spider_8

Což je mimochodem skoro každej. Máš zhruba 8 hlavních favoritů, okolo 20 černých koňů a zbytek jsou týmy typu Hondurasu nebo Íránu

Reagovat
smazaný uživatel

Co máš proti Íránu? Ti jsou sou čenej kůň celýho turnaje.

Reagovat
spider_8

Ok, tak všichni jsou černý koně

Reagovat
smazaný uživatel

No a Honduras chudáky necháte jenom tak? zařaďme je taky mezi černé koně turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

paradoxně ale z afrických týmů bych žádnému nedal nálepku "černý kůň soutěže"

tam fakt nikomu moc nevěřím..

Reagovat
smazaný uživatel

Alžířsko je arabský kůň turnaje a Nigérie je černý kůň turnaje.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

rasista

Reagovat
olis

dufam ze Vargas zahra tak skvele aby konecne dostal druhu sancu

Reagovat
smazaný uživatel

zatím v přípravných zápasech docela válí..

Reagovat
olis

jemu to v repre islo odkedy si ho pametam

Reagovat
smazaný uživatel

Přecenění jako prase

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pinturicchio

126 Z, 40 G, 22 A, ... neskutečný čísla na záložníka.

Reagovat
smazaný uživatel

Dořek Bočkal ho strčí do kapsy

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ho postav, aby ho obešel 1na1....ty kapso

Reagovat
smazaný uživatel

Ve fotbale nejde o nějaký podělaný obcházení, ale o čísla

Reagovat
smazaný uživatel

Ve fotbale jde rovněž i o souboje 1 na 1.

Reagovat
smazaný uživatel

Souboje 1 na 1 vedou k lepším číslům a ne naopak, tudíž je zcela zřejmé, co je primární cíl. Až se za deset let podíváš na statistiky hráče nebo na výsledek zápasu, bude to mít mnohem větší vypovídající hodnotu než že klouček uměl obcházet hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

A proto tenhle měsíc cestujeme do Brazílie kvůli účasti na fotbalovém MS..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

Tak Bořek Dočkal je klasa, leetos nejvíc asistencí v evropskejch ligách Skoro se mu přiblížil jen Di Mária

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle je hardcore srovnávat tyhle dva...Nejlepší záložník světa proti Bořkovi, a to mi Dočkal nevadí, je v celku v pohodě, ale pro lepší ligu s rychlejším tempem úplně nepotřebnej hráč

Reagovat
Atlético de Madrid

lol, tak samozřejmě je nesrovnávám Spíš je to perlička, že prostě Dočkal měl nejvíc asistencí ve všech ligách, který jsem čekoval (všech 20 nejsilnějších)

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to vůbec nerovnával naší ligu s TOP5....samozřejmě super sezona z pohledu nahrávače jako Hušbauer z pohledu střelce, ale oběma moc nevěřím v Evropě. To Kadeřábek a i ten Krejčí, když ještě zesílí a nabuší se v rychlosti, podle mě mají slušnou šanci.

Reagovat
Ángel di María 22

Takovýho hráče neznám

Reagovat
Atlético de Madrid

sorry

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť maš jeho jméno v nicku

Reagovat
cetto

nemá

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím čemu se mám víc smát, jestli tomu že na titul jede Chorvatsko, Chile, Kolumbie nebo Bosna a Hercegovina

Reagovat
smazaný uživatel

nejvíc Bosně

Reagovat
Bayernista18

Kdo řiká že jedou na titul, tady jde jen o to, že se můžou dostat hodně daleko.

Reagovat
cetto

Hele ty chodíš aji na Hrej.cz ne??

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Postup místo Nizozemců

Reagovat
cetto

Dneska mě zaujalo, když jsem se díval na speciál Sportu, že třeba taková Brazílie má pravděpodobnost vítězství turnaje 97 %, Španělsko tuším 98 %.. matematika redaktorům Sportu očividně cizí není

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Bulvár?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

procenta přehnali samozřejmě, ale asi si to uplně nepochopil

Reagovat
cetto

Já to samozřejmě pochopil Ale jakožto matematikovi mi tohle rve duši

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

měl by sis ujasnit základy pravděpodobnosti

Reagovat
Euphael

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pokahontas

Nebylo to na vítězství ve skupině?Tam by to matematicky v rozporu nebylo...

97% na vítězství kohokoliv ve skupině je i tak sakra dost,na vítězství celého Mundialu pak totální fantasmagorie.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

Medel hraje stopera? Jsem myslel, že má metr dvacet (výška, kdyby měl někdo nechutné představy ).

Reagovat
cetto

Výška čeho? Postavenýho péra v leže??

Reagovat
veikko

Néééééééééééééééééééé

Reagovat
cetto

jen nevinný vtípek ..

Reagovat
smazaný uživatel

CHILE

Reagovat
Neuro

Isla Vidal Sanchéz a hned se z Chile dělá bůhvíco

Reagovat
smazaný uživatel

Bravo, Pinto, Toselli - Mena, Albornoz, Isla, Medel, Jara, Andiá - M. Gonzalez, Meneses, Diaz, Silva, Carmona, Vidal, Aranguez, Gutierez - Pinto, Sanchez, Vargas, Orellana

Reagovat
Pettirosso

postup na úkor Španělů prosím

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to jejich klasika. Jeden zápas výhra a další dva budou honit na poslední chvíli protože úplně zaspí prvních 20 minut

Reagovat
smazaný uživatel

http://9gag.tv/p/a5QeRZ/comercial-mineros-apoyo-seleccin-camino-al-mundial-chile-world-cup-miners to je narodni hrdost

Reagovat
Reggie

Reagovat
suldik

Reagovat
smazaný uživatel

Alexis za posledni 2 zapasy 5 asistenci ( prihral na vsech 5 golu Chile). Krasne uvonení,pasy, zadne usmudlane asistence

Reagovat
Bayernista18

Sánchez a Vargas, škoda že nejede Vidal.

Reagovat
smazaný uživatel

Vidal jede

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele