Poslední dva tituly Slavia odevzdala, je přesvědčen Karel Jarolím

06.02., 12:52
Rozhovory
Karel Jarolím (© AFP)

Už téměř dva roky je Karel Jarolím (67) bez angažmá a fotbal sleduje zpovzdálí. Někdejší trenér české reprezentace a také pražské Slavie, se kterou získal dva mistrovské tituly, přiznává v rozhovoru pro Livesport Zprávy, že ho aktuálně baví hlavně týmy z německé a španělské ligy. Návratu na trenérskou lavičku by se prý nebránil.

Stále z něj cítíte vitalitu, má přehled a k dobré náladě mu propěla už téměř dvouletá přestávka od trenérského řemesla. Jarolím má čas na svůj oblíbený tenis, u televize studuje hru týmů Bundesligy i La Ligy a na další angažmá nijak nespěchá. "Mám možná štěstí, že to nemusím tolik řešit," připouští. Do trenérského důchodu se prý ale rozhodně nechystá.

Nedávno se hledal trenér národního týmu. Vy jste byl volný, nevzpomněl si na vás nikdo?

"Ne, nevolali mi. Já už jsem tam byl, takže jsem asi už byl odfajfkovaný." (směje se)

A kdyby zazvonil telefon s nabídkou?

"Co bych jim řekl? Tak to nevím. Myslím, že bych to nevzal. Ono je to hodně exponované a po těch zkušenostech, co člověk měl, tak nevím, jestli by mi to úplně stálo za to. Spíš si myslím, že ne."

Takže pořád ještě v sobě angažmá u reprezentace nosíte?

"Samozřejmě, že když jsem tehdy šel k národnímu týmu, věřil jsem, že to dopadne lépe. Že člověk aspoň odejde s dobrým pocitem. To, co se pak kolem toho dělo na FAČR, nebylo to nic příjemného. A ten závěr byl hodně smutný. Mám to pořád v sobě a asi budu mít celý život, i když na to samozřejmě nemyslím denně. Jen teď, když se ptáte, tak říkám, že ta vzpomínka bolí. To je jasné."

Jaroslav Šilhavý odešel od národního týmu sám. Jak jste jeho konec vnímal?

"Myslím, že udělal to nejlepší, co v ten moment udělat mohl. Byly na něj všemožné tlaky a kritiky ze všech stran, to je potřeba přiznat. Řekl bych, že to bylo někdy i oprávněné. Ale úkol byl splněn, na mistrovství Evropy jsme se dostali, takže za mě v danou chvíli zvolil nejlepší řešení."

Skoro celý fotbalový život jste byl spojený se Slavií. A vlastně jste byl i na začátku nové éry s krásným stadionem. Jak na tu dobu vzpomínáte?

"Myslím, že za mé éry to bylo pořád takové nejisté. Pořádné peníze vlastně nebyly. Trochu se to nastartovalo, když přišel pan Řebíček a pak se objevil pan Šimáně. Ale nejdůležitější samozřejmě bylo, když do toho vstoupily peníze z Číny. To byl najednou v té chvíli úplně jiný svět."

A dva tituly, které jste získali? Jak se tehdy vlastně tvořil tým? Dokázali jste přivést hráče, na které se ukázalo?

"Ono to tak úplně postavené nebylo, že by se hledali hráči, kteří by získali pro Slavii titul. I když samozřejmě, kdo by nechtěl vyhrát ligu... Řešili jsme to, jak se dalo. Sháněli se dostupní hráči, kteří by se do týmu hodili. Jednoduché to nebylo. Ale zase o to víc člověka těšilo, co se podařilo. Měli jsme teď nedávno po 15 letech sraz k výročí prvního titulu, tak jsme si trochu uvědomili, v jakých podmínkách se to tehdy rodilo. Rozhodně nechci podceňovat dnešní možnosti, ale je fakt, že oproti tomu, co se dnes děje, jsme to dělali v podstatě na koleně. A to, že se nám podařilo dvakrát po sobě získat titul, považuji za něco mimořádného."

A dnešní Slavia? Za posledních pět sezon získala tři tituly a dvakrát byla druhá. Jak se vám na ni dívá?

"Ty dvě poslední sezony mě mrzí. Jsem přesvědčený o tom, že poslední dva tituly Slavia odevzdala. Možná se to někomu nebude líbit, ale já říkám, co jsem viděl. Myslím, že to měli ve svých rukou, jenže nejdřív titul věnovali Plzni a loni Spartě."

Jak se vám líbí současný styl fotbalu, který Slavia hraje?

"Dnes je to hodně postavené na fyzických možnostech fotbalistů, to je jeden z nejdůležitějších bodů, na základě kterého pak hráči přicházejí. Je to hodně postavené na běhání."

Slavia dnes loví v celé Evropě a snaží se dát šanci třeba Ihattarenovi, který má kolem sebe samé skandály. Dostal by se za vás takový hráč do týmu?

"Myslím si, že o takovém hráči bych určitě neuvažoval. Vlastně nevím, kdo na něj vůbec přišel a na základě čeho ho chtějí zkoušet. Ale ono to souvisí s tím, jaké má Slavia dnes možnosti... Každopádně za mě je to úplný nesmysl. Jak velké procento je, že to dopadne dobře?"

Co vás poslední dva roky mimo fotbalovou lavičku naplňovalo?

"Mám spoustu koníčků, patří mezi ně třeba tenis, zase jsem začal hrát turnaje s veterány. Rád si zajdu na golf, rád cestuju. A rád se koukám na fotbal. Občas se podívám na českou ligu, ale že bych ji nějak podrobně sledoval, to ne. Na Slavii se chodím dívat na zajímavé zápasy. Jinak se snažím hledat zajímavý fotbal v televizi. Člověk občas vidí, jak je trenér je schopný vtisknout týmu svou myšlenku, na taková mužstva se rád koukám. Člověk získává inspiraci. Takže mě baví Girona nebo Leverkusen a loni byl zajímavý Brighton."

Syn David je dnes televizním expertem. Takže posloucháte i jeho postřehy?

"Ano, koukám i na něj. Možná, že to vidím očima táty, ale za mě je to fajn! (usmívá se). Za mě to analyzuje dobře, vidí podstatu, umí to vysvětlit."

Co vaše další děti? Lukáš i Aneta se zjevně potatili, také se věnují trenérskému řemeslu...

"Lukáš dělal fotbal v Přepeřích, ale to bylo spíš takové amatérské. A Anet trénuje ženský florbal v Black Angels, loni byli blízko postupu do extraligy. Jen si říkám, že tomu víc dává, než dostává."

Takže i na florbal se jezdíte dívat?

"Byl jsem se podívat, samozřejmě. Také ho sleduji a bavíme se o něm. I když je to jiný sport, jiný počet hráček, tak mě to zajímá. Člověk na to stejně kouká z pozice trenéra. Radit nesmím, ale svůj názor řeknu (usmívá se)."

Trenéra v sobě nezapřete. Co tedy váš případný návrat někam na lavičku?

"Já bych to určitě to zvažoval, ale jen kdybych cítil, že to dává oboustranný smysl. Byl by to zase nekonečný kolotoč, náročný po psychické stránce. Na druhou stranu, fotbal dělám celý život a věřím tomu, že bych měl dost energie fotbalu zase něco dát."

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (34)

Přidat komentář
Nieuwendyk

Nechápu, proč má tenhle kokot nějaký místo v médiích. Asi proto, že se spekuluje o tom, že by měl být hrobařem Budějc?

"Odevzdala" - to je normální plivání na soupeře

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
wyqinac

Reagovat
kilobyte

Jen ať se utvrzují v tom. Aspoň "odevzdají" i třetí titul v řadě.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Csaplárova past

Tento kokot jak říkáš je docela kompetentní se vyjadřovat ke Slávii, vzhledem k tomu, co tam dokázal.

Reagovat
chrojo

ve své podstatě má ale pravdu. Slavia si ty tituly ztratila jen a jen sama.

Reagovat
St. Pauli

KJVCD

Reagovat
Salfovic

KJVCŘ

Reagovat
meno

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Losinho

Reagovat
Grupma

Reagovat
dave30

Další analytik ala Dobiáš?

Reagovat
Nieuwendyk

Horší, mnohem horší.

Reagovat
Puskas

Proč by si na něj někdo měl vzpomenout v souvislosti s repre?

Reagovat
Selänne

Reagovat
Reggie

Reagovat
Grupma

Protože podle zákona profesora Parkinsona, když to nefunguje, musíš to zkusit víc.

Reagovat
Sigma Olomouc

Bohužel, je to pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia oba tituly odevzdala ve chvíli, kdy z existenčních důvodů prodala Stancia, čímž její ofenzivní síla klesla o desítky procent. V klubu to ale bohužel nikdo takhle nevidí, takže žádná pořádná posila do ofenzivy nepřišla ani teď, když už jsou finanční možnosti Slavie zase lepší, a kvůli tomu nejspíš přijde i o 3. titul v řadě, pokud u Sparty nedojde k nějaké zdravotní kalamitě opor, protože ten rozdíl v kvalitě směrem dopředu je propastný.

Reagovat
Bakary3

Ty tituly nebyly o stanciuovi

Stavění Koláře, Tecla, kacharaby, míchání se sestavou.

I bez něj Slavia měla udělat tituly úplně v pohodě.

Jak jdou za trenérským týmem úspěchy, tak taky tyhle 2 ztracený tituly.

Reagovat
meno

Zrovna ten loňskej je i o overperformování Sparty a underperformování nás. Přece jenom bodů jsme měli stejně... Plzeňskej rok byl trenérsky nezvládnutej ve skupině

Reagovat
j_mrazik

Takže říkáš, že stačí performovat a titul bude náš?

Reagovat
meno

Hele dneska 4:3, na střely 22:6, ale střely na branku 5:5. Jestli chceš hrát o titul, tak si nesmíš dovolit mít jednak jenom 23% přestnost a zároveň si nesmíš dovolit 60% neúspěšnost, co se gólů týče.

Reagovat
Grupma

Co to je za výrazy, prosím?

Reagovat
meno

Overperformování - hráli líp, než vychází z dat. Třeba Haraslínovi tam padají nesmyslný góly.

Underperformování - hrajem hůře, než vychází z dat. Běh 1v1 na gólmana je poměrně tutovka, ale ne, když běží Standa. Třeba titul v Plzně jde hodně za overperforming Staňkem, kterej měl životní sezónu a chytil všechno. Podobně to měl už docela dávno Kolář, když jsme hráli LM.

Reagovat
Grupma

Dík za objasnění

Reagovat
GrimeBaller98

Ze ten ma potrebu se k Slavii vyjadrovat , hrobar, kterej je jeden z viniku toho, ze Slavia malem neexistovala a hrala par let o sestup

Reagovat
Axelrose

Přesně.

Hráče si tam tahal přes milenku, bylo jich tam jak po kokot a ještě to málem poslal celé do kopru.

Jestli ho Budějovice udělají, tak se můžou rovnou začít připravovat na druhou ligu.

Reagovat
Modi6

Ať se na mě Karel Jarolím nezlobí ale v jeho éře hrál národní tým snad nejhorší fotbal za posledních 35 let. Když si vzpomenu na tu dominanci Ukrajiny při utkání s námi, cítím tu ubohost ještě dnes. Nastoupil Šilhavý a naše reprezentace začala hrát mnohem sebevědoměji a samozřejmě i lépe.

Na klubové úrovni dosáhl na ty dva tituly se Slávií. To je jeho velký úspěch.

Reagovat
salami

S tema odevzdanejma titulama ma bohuzel pravdu.

Reagovat
Nieuwendyk

Je to šílená arogance, tím vlastně říká, že SKS je sám sobě soupeřem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele