Portugalské okénko (5.) - preview

20.09.2013, 09:00, aktualizováno 22.09.2013, 02:37
Previews
Neděle bude v Portugalsku patřit nejprve prozatím nepřesvědčivé Benfice a posléze také suverénnímu, dosud stoprocentnímu Portu. Lisabonští přitom vyrážejí na horkou půdu v Guimarãesi, Draci se představí v Praie...
Vitória SC Guimarães - SL Benfica  (neděle 19:00)
Pět bodů. Taková je ztráta mezi prvním Portem a pátou Benficou po čtyřech odehraných kolech - a na půdě Vitórie Guimaraes, která má na kontě navlas stejně bodů, budou mít Orli pořádně těžkou práci.

Zvlášť když letos stále čekají na venkovní výhru: jestliže doma to je po dvou utkáních za šest bodů, z cest si lisabonští přivezli jeden jediný, z derby proti Sportingu. Vitória už sice letos odevzdala všechny body Setúbalu (1:4 ve 2. kole), ale její fanoušci budou hodně namlsaní - evropské entrée proti chorvatské Rijece totiž jejich favorité zvládli na výbornou, nepříjemného soupeře smetli 4:0, a na Benficu si tak logicky hodně věří. Svěřenci Jorge Jesúse otevřeli svůj účet v Lize mistrů očekávatelnou domácí výhrou nad Anderlechtem (2:0).

Sám Jesús, pod kterým se v samém úvodu sezony prý díky špatným výsledkům zakývala trenérská židle, na předzápasové tiskové konferenci připomněl, že jeho tým má Vitórii co splácet - právě s ní totiž prohrál v květnovém finále Taca de Portugal. Místo vytouženého treble tak přibyly do klubové vitríny pouze tři stříbra - v lize se přes Orly přehnalo Porto, v EL byla nad jejich síly Chelsea (a kletba Bély Guttmanna tak, zdá se, pokračuje i nadále), a v poháru se radoval právě celek z Guimaraese.

"Výhra v Evropské lize ukázala, že Vitória má jako každý rok dobrý tým, ale naším úkolem je získat tři body bez ohledu na okolnosti," odmítá Jesús, že by květnové fiasko zanechalo v jeho hráčích nepříjemnou pachuť. "O minulé sezoně se nebavme," říká striktně. "A když už, tak o ligovém zápase, který jsme tu vyhráli 4:0. To, co bylo dříve, nemůže nijak ovlivnit výkon, který podají hráči dnes. Vše, co víme, je že nás čeká těžký protivník, a chceme-li uspět, musíme hrát stejně dobře jako proti Anderlechtu. Možná lépe," dodává kouč.

Rui Vitória, trenér domácích, je podobně opatrný; vysokou výhru nad Rijekou sice pochopitelně ocenil a označil za důležitou pro sebevědomí týmu, ale nenechává se jí unést. Benficu a Porto totiž označuje za týmy z jiné dimenze. "Benfica je tým, který přesně ví, co chce. Je to vážný kandidát na titul, společně s Portem jsou někde jinde než my ostatní," objasňuje. "Je to vidět všude - na rozpočtu, velikosti a struktuře klubu, kvalitě, moci i mezinárodním statusu. Doufáme, že my budeme mít dobrý den, zatímco Benfica špatný," uzavírá Vitória, který stejně jako jeho protějšek razantně odmítá vyvozovat jakékoliv závěry z loňského pohárového finále.

Domácím se do sestavy vrací duo obránců Addy a Freire, zatímco mimo hru jsou Josué a Russi; hosté budou moci nasadit uzdraveného Miralema Sulejmaniho.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.33 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Estoril Praia - FC Porto  (neděle 21:15)
Hodně těžká zkouška čeká na dosud stoprocentní Porto - Estoril zatím ukazuje, že nejde o žádný jednosezonní zázrak, a i letos působí protivníkům značné problémy.

Celek z lisabonského předměstí nicméně i přes skvělý start momentálně prochází prvním náznakem krize - dají-li se tak dvě venkovní prohry proti těžkým soupeřům vůbec nazvat. Jak Braga v lize, tak Sevilla ve skupině EL se navíc na tři body hodně nadřely; španělský celek spasil vítěznou brankou Kévin Gameiro až necelou čtvrthodinu před koncem. Nyní čeká svěřence Marca Silvy třetí favorit v řadě - a Porto, které zatím v lize neztratilo ani bod a do Ligy mistrů vstoupilo výhrou ve Vídni, vypadá jako ten vůbec nejtěžší.

"Poslední dvě porážky nijak neovlivnily motivaci mých hráčů před dalším zápasem," hlásí bojovně Silva. "Postavit se Portu je velká výzva, je to extrémně silný tým, vyhrál všechny své zápasy. Nepřekvapuje nás to, ale pokusíme se je zaskočit. Aby se nám to povedlo, musíme hrát velmi organizovaně a věřit ve své schopnosti," plánuje trenér, který se také vyjádřil k nabitému programu: "Uvidíme, jak na tom hráči budou v den utkání. Udělali jsme vše pro to, abychom zápas přesunuli na pondělí, ale bohužel se to nepovedlo."

Hostující kouč Paulo Fonseca po vydřené výhře ve Vídni přiznal, že co se venkovních zápasů týče, má se jeho tým ještě hodně co zlepšovat; hlavní je však prý vyhrávat, a to se Portu zatím daří. "Náš tým se stále vyvíjí. Vím, že budeme i venku hrát stále lépe a lépe," věří Fonseca. "Utkání ve Vídni bylo mnohem složitější, než řada lidí očekávala, stálo nás hodně sil a v řadě situací jsme si nedokázali adekvátně poradit."

Co se utkání v Estorilu týče, neskrývá Fonseca určité obavy - i když vhodnějším slovem by asi byl respekt, který mladý kouč k soupeři chová. "Ano, Estoril přišel v létě o Licá, Carlose Eduarda a Stevena Vitóriu, ale nemyslím si, že by je to nějak výrazně oslabilo. Stále je to velmi silný tým, což už letos ukázal v lize i v Evropě. U nich doma se nikomu nehraje dobře, bude to velice těžký zápas. Velice těžký," opakoval Fonseca opatrně. "My však samozřejmě chceme vyhrát. Naším cílem je odehrát dobrý zápas s vítězným koncem."

Teprve čtyřicetiletý stratég, který do Porta přišel od týmu jiného loňského zázraku, Pacos Ferreira, navíc potvrdil, že se do sestavy opět vrátí belgický legionář Steven Defour; chybět naopak budou Marat Izmajlov, Fucile a Maicon. V domácím kádru je jediným otazníkem zdravotní stav Carlitose, u nějž se rozhodne až těsně před zápasem; Mano, který měl také problémy, je oproti tomu plně k dispozici.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.33 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting CP - Rio Ave FC  (sobota 21:15)
Sporting měl na rozdíl od Benfiky s Portem v týdnu klid od pohárových tahanic a toho kouč Jardim nepochybně využil k dalšímu utužování pozoruhodně šlapajícího stroje. Lvi překvapují zejména venku, kde dvakrát vyhráli se skóre 6:0; také doma ale určitě budou chtít Riu Ave připravit hotové peklo.

Rio Ave má jako už tradičně ambice přinejmenším na klidný střed tabulky, loni ostatně dlouho sahalo po pohárech, aby nakonec zůstalo jen těsně pod "vrcholem" - šesté. Do tohoto ročníku potom odstartovalo fantasticky: dvě výhry, dvě čistá konta, pohoda. Jenže další várka, další tandem ligových utkání už byl o přesném opaku - dvou prohrách a dvou nulách v kolonce vstřelených branek. A teď Sporting; rozjetá mašina, která ani omylem neodkazuje na loňské tápání.

Lvi se pod Leonardem Jardimem vskutku proměnili k nepoznání. Nejenže jsou schopni vyhrávat, on se také mladý kádr pozoruhodně ustálil, až bývalý trenér Olympiakosu prakticky nemusí rotovat. Vítězná sestava se přeci nemění, a tak například trojka středopolařů André Martins - Adrien Silva - William Carvalho prozatím načínala každý ze čtyř ligových soubojů.

Přesto si Jardim opět našel prostor jak fanoušky překvapit novým jménem - podobně jako to loni de facto po celé své působení dělával Jesualdo Ferreira. Tentokrát z rukávu vytáhl teprve 19letého forvarda B-týmu Carlose Maného, který se tak stal jednou ze šesti možných variant do útočného trojlístku. Tomu zatím s přehledem kraluje Fredy Montero, jenž nezvyklý skok z americké MLS zvládl na jedničku podtrženou a aktuálně se šesti zásahy vede tabulku střelců.

Jediným absentérem na lví straně zůstává obránce Marcos Rojo, který si v lisabonském derby vykloubil rameno. To marodka Rio Ave je mnohem rozrostlejší. Nivaldo, Filipe Augusto, Renato Santos i Ronny byly už dávno známými jmény, kterých se výlet na Alvalade nebude týkat, přičemž se k nim týdnu nešťastně připojil také Jeferson, který si něco udělal s přitahovačem a na svůj první letošní start si tak ještě nějakou dobu počká.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 3.60 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Arouca - SC Braga  (pátek 22:00)
Po vydřené výhře nad Estorilem a zažehnání akutní krize čeká na Bragu další nelehký úkol: výlet na půdu nováčka z Arouky, který by rád slavného soka obral o nějaký ten bod.

Arouca přitom začala sezonu dvěma prohrami, jenže pak přišel obrat - jednobrankové výhry nad Rio Ave a Nacionalem posunuly výběr kouče Pedra Emanuela už na desáté místo, a pokud získá tři body i dnes, dorovná skóre svého soupeře. Braga zatím ze čtyř kol vyhrála třikrát, padla pouze ve třetím na půdě Gil Vicente (0:1), a je průběžně třetí.

Emanuel pochopitelně přiznává, že v nadcházejícím utkání bude jeho celek papírovým outsiderem. "Čeká nás silný tým, který je na čele tabulky," vypočítává. "Hraje vysoko, protože má výborné hráče, a tyto příčky drží už několik let. Je to kvalitní protivník se silnými individualitami, a pro nás půjde o velký test schopností. Jsme však připraveni čelit této výzvě fyzicky i mentálně," dodává kouč.

Dvě výhry však samozřejmě dodaly nováčkovi potřebné sebevědomí. "Je to pro nás ocenění naší práce, ale zůstáváme skromní. Není důvod propadat euforii. Táhneme za jeden provaz, naší silou je kolektivní duch, hlavní zbraní herní organizace a vědomí, že se v každém zápase dostaneme do šancí. Zbývá je proměňovat," nastiňuje Emanuel, kterému budou stále chybět rekonvalescenti Soares a Paulo Sérgio.

"Bude to těžké utkání," přiznává na druhé straně ostřílený lodivod Jesualdo Ferreira. "Arouca začala sezonu špatně, ale teď se jí daří a klíčové bude, abychom měli dostatek motivace. Víme, co nás čeká, a přípravu rozhodně nepodceňujeme. Náš soupeř je kvalitním týmem," dodává. "Klíčem k vítězství bude hrát stejně jako doposud. Každý zápas ovlivňuje ten následující, ať už v pozitivním, nebo negativním smyslu. Naše prohra v Gil Vicente nás například postavila do těžké situace, ale my se s ní zvládli vypořádat," připomíná důležitou výhru nad Estorilem.

Pro Ferreiru půjde o zvláštní zápas v tom, že sám Pedro Emanuel býval kdysi jeho svěřencem; teď proti sobě stojí jako stratégové. Důležitou vzpruhou pro Arsenalistas je návrat Rúbena Micaela; zpět k dispozici je také Joaozinho, naopak chybět bude distancovaný Baiano.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 3.80 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto44009:112
2.Sporting CP431012:210
3.SC Braga43017:49
4.Estoril Praia42118:67
5.SL Benfica42117:57
6.CS Marítimo42117:77
7.Vitória SC Guimarães42115:57
8.Rio Ave FC42025:26
9.Gil Vicente FC42024:46
10.FC Arouca42024:76
11.CD Nacional41125:74
12.SC Olhanense41122:54
13.Académica Coimbra41123:84
14.Vitória FC Setúbal41037:103
15.CF Os Belenenses40044:100
16.Paços Ferreira40041:70
Ostatní zápasy
21.09. 17:00Gil Vicente FC - SC Olhanense
21.09. 19:00CF Os Belenenses - CS Marítimo
22.09. 17:00CD Nacional - Académica Coimbra
23.09. 21:15Paços Ferreira - Vitória FC Setúbal

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

NEMANJA MATIC

Reagovat
smazaný uživatel

ale Benfica tam ma peknu koloniu zo Srbska, hmm

Reagovat
fantomas

Neskutečnou.

Reagovat
smazaný uživatel

a ne snad?

Reagovat
fantomas

No dyt já neprotestuju.

Reagovat
FC Porto FC

Uvidime kolík fiku dnes sporting dá

Reagovat
FC Porto FC

Zapas proti Estorilu bude tezkej snad neskončí poločas 0;0 jak je u nás zvykem a dame brzo gol

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele