Portugalské okénko (10.) - preview

23.11.2013, 09:34, aktualizováno 24.11.2013, 13:53
Previews
V sobotu se nám v Portugalsku představily tři ze čtyř nejvěhlasnějších účastníků Primeiry Ligy, teď tedy přichází na řadu ten poslední zbývající. Lisabonský Sporting cestuje na půdu Guimarãese a touží po stažení manka na lídra z Porta na pouhý jeden bod...
Vitória SC Guimarães - Sporting CP  (neděle 20:15)
Jelikož Benfica včera zvládla nepříjemný duel s Bragou, potřebuje nyní Sporting zareagovat vítězstvím na půdě Vitórie Guimaraes - tedy alespoň pokud chce udržet kontakt s absolutním čelem tabulky. Zelenobílí ztrácí v neúplné tabulce na městského rivala tři body, na vedoucí Porto čtyři..

Svěřenci Leonarda Jardima vstupují do utkání v proměnlivé náladě. Jejich posledním zápasem před reprezentační pauzou byl dechberoucí thriller ve 4. kole portugalského poháru, v němž v lisabonském derby podlehli Benfice 3:4 po prodloužení; týden předtím museli otáčet domácí ligový duel s Marítimem, říjen zase zakončili prohrou v Portu. Bezbřehý entuziasmus a překvapení, které Jardimův celek rozesíval v úvodu sezony, jsou tak zřejmě pryč.

Domácí si však rovněž nemohou zrovna vyskakovat. Aktuálně se sebou totiž vláčí šňůru čtyř proher v řadě, a to pěkně v každé soutěži jednu: poslední ligové kolo porážka na hřišti Gil Vicente (0:1), v Evropské lize domácí krach s Betisem (0:1), v portugalském poháru prohra s Portem (0:2) a v ligovém poháru dokonce s druholigovým Leixoes (1:2). Poslední tři tyto duely navíc sehrála Vitória před vlastním publikem; dnes se tak svým fanouškům představí už počtvrté v řadě, a určitě by nepohrdla pro změnu také vítězstvím.

Osmý tým tabulky, který má po devíti kolech přesně vyrovnané statistiky (čtyři výhry, jedna remíza, čtyři prohry, skóre 9:9), se však v krizi nenachází; alespoň ne podle trenéra Sportingu. "Nevěřím, že by Vitória Guimaraes měla krizi. Teď se jim dlouho nedařilo vyhrát, ale na druhou stranu jim chyběla řada hráčů, z nichž se někteří nyní vrátili. Je to silný tým, který si zaslouží náš respekt. My si však jedeme pro výhru," nechal se slyšet Jardim.

Ambice Sportingu zkrátka nechybí, což potvrzuje i šestadvacetiletý forvard Fredy Montero. "Bojujeme o nejvyšší příčky a chceme se kvalifikovat do pohárové Evropy. To je náš cíl. Máme mladý tým, který táhne za jeden provaz, ať už proti nám stojí kdokoliv. Jediné, na čem záleží, je podat dobrý výkon a vyhrát," poodkrývá nejlepší střelec týmu. V Guimaraesi si nicméně budou hosté muset poradit bez Marcose Roja s Wilsonem Eduardem, kteří byli oba vyloučeni v pohárovém derby.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.50 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SL Benfica - SC Braga  (sobota 19:15)
Nesmírně složité období začíná dneškem lisabonské Benfice. Ta se bude muset na lavičce dlouhých 30 dnů obejít bez distancovaného trenéra Jorgeho Jesuse. Hned první kolo by ještě loni či před pár lety mělo představovat křest ohněm, teď by ale teoreticky mohlo jít o mimořádně hratelnou Bragu...

Ta má totiž za sebou opravdu ošklivou šňůru o čtyřech prohrách a tří po sobě jdoucích zápasech bez vstřelené branky, z toho nyní i dvou domácích! V pořádku jsou přitom normálně obvyklé opory jako Hugo Vieira, Éder, Rúben Micael či Custódio. Přesto to fatálně skřípe a Arsenalistas v tuhle chvíli na vedoucí Porto ztrácejí již propastných 11 bodů. Sami jsou přitom až devátí se záporným skóre.

Oživit Bragu se teďka na Estádiu da Luz pokusí černohorský defenzivní záložník Vukčević. Mládežnický reprezentant nechyběl již v nominaci na zvládnuté pohárové utkání s Olhanense (3:1), ligového debutu se však dosud nedočkal. Oproti zmíněnému klání v rámci Taça de Portugal ve výběru kouče Jesualda Ferreiry schází akorát Luís Silva.

Benfica má před sebou čtyři notně specifické ligové duely a o tom, kdo zastoupí Jorgeho Jesuse ve věci týmové komunikace a taktických pokynů, je jasno. Bude to jednak koučova pravá ruka Raul Jose, jednak dva zkušení fotbalisté na placu. "Máme tam hráče, kteří mohou být mými mluvčími na hřišti. V obraně máme Luisãa, v záložní řadě Enza (Péreze), kteří dokonale znají, co po týmu chci. Už jsme si vyměnili postřehy," nebojí se nějakého fatálního výpadku vlasatý lodivod.

Ten byl v týdnu potrestán za roztržku s policisty a členy bezpečnostních složek po pohárovém zápase s Guimarãesem. Před jeho potrestáním se přitom Benfica konečně naplno chytila - třikrát v řadě v lize zvítězila, třebaže pokaždé čelila tradičně nepříjemným sokům z "druhého sledu" Primeiry Ligy.

Sobotní šlágr kola se kromě zvykání si na absenci hlavního trenéra minimálně na tribuně ponese ještě ve znamení vzpomínek na před necelými 10 lety tragicky zesnulého Maďara Miklóse Fehéra. Vedením Benfiky, v jejímž dresu 25. ledna 2004 fotbalista dostal přímo na hřišti osudný infarkt, byl totiž do ochozů pozván házenkářský celek Pick Szeged, který má akorát po zápase evropského poháru s házenkářskou klikou lisabonského klubu.

Na výzvu házenkářů se pak do publika dostaví také pozůstalí z Fehérovy rodiny. A všichni dozajista budou chtít vidět Benfiku uspět...
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Porto - CD Nacional  (sobota 21:15)
Fotbalisté Porta zatím pod vedením trenéra Fonseky nepřipomínají ten známý válec z minulých let, nicméně portugalské lize i nadále vládnou - jejich náskok na dvojblok Benfica - Sporting činí tři body. Svoji pozici elitního týmu však musí dnes obhájit proti Nacionalu.

Výhrou v Guimaraesi si Draci zajistili poměrně pohodlné ligové vedení; proti Nacionalu je však nečeká nic jednoduchého. Ačkoliv hosté naposledy remizovali bez branek doma s Olhanense, stále platí za jeden z těch nebezpečnějších portugalkých celků, momentálně okupují páté (a tedy pohárové) místo v tabulce a budou se snažit znepříjemnit favoritovi život co nejvíc jak jen to půjde.

Manuel Machado, kouč Nacionalu, věří, že jeho výběr může úřadujícího mistra překvapit. "Postavíme se úřadujícím šampionům, týmu, který vede ligovou tabulku a hraje doma. Je to jeden z nejtěžších zápasů, které nás v sezoně potkají," podotýká. "Nechceme se však vzdávat předem. Spousta lidí by vsadila na to, že nás Porto porazí, ale my máme šanci uspět," dodává bojovně.

"Porto má náš nejhlubší respekt, ale to neznamená, že bychom neměli hrát na vítězství. Stejně jako Santa María dokázala vyřadit náš tým z poháru, můžeme i my překvapit," připomněl Machado třetí kolo Taca de Portugal. "Překvapení je ve fotbale jedním ze stěžejních prvků. Budeme se snažit, abychom dnes překvapili my," dodal.

Paulo Fonseca bude moci do zápasu vyslat i Héltona, Reyesa, Quintera a Licá; chybět však budou distancovan Mangala, zraněný Ghilas, a také Kelvin s Maratem Izmajlovem. Dalším problémem je pak situace v Lize mistrů: už v úterý se Porto utká doma s Austrií Vídeň v zápase, který musí bezpodmínečně vyhrát, chce-li postoupit do osmifinále nejprestižnější soutěže. Momentálně jsou draci ve skupině G na nepostupové třetí příčce, jeden bod za Zenitem, který doma přivítá suverénní Atlético Madrid.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto972019:623
2.Sporting CP962123:920
3.SL Benfica962116:720
4.Gil Vicente FC952211:817
5.CD Nacional942312:914
6.Estoril Praia942316:1414
7.Rio Ave FC94148:713
8.Vitória SC Guimarães94149:913
9.SC Braga94059:1112
10.CF Os Belenenses92349:129
11.Vitória FC Setúbal923412:179
12.SC Olhanense92345:109
13.FC Arouca92255:128
14.Académica Coimbra92254:138
15.CS Marítimo921613:197
16.Paços Ferreira91268:165
Ostatní zápasy
24.11. 16:00Rio Ave FC - Estoril Praia
24.11. 17:00Vitória FC Setúbal - FC Arouca
24.11. 17:00CS Marítimo - Gil Vicente FC
24.11. 18:00Paços Ferreira - CF Os Belenenses
25.11. 21:15SC Olhanense - Académica Coimbra

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
FC Porto FC

Snad s Quinterem všechno fungovat. A sem rád že si zahraje Maicon

Reagovat
Benfica

Forca SLB.. dnes výhra musí byť!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele