Policie si opatřeními na fotbalových utkáních protiřečí, myslí si právník Martinec

01.02., 08:47
Rozhovory
Policie a fanoušci West Hamu (© AFP)

Přítomnost policistů na zápasech a hlavně míra, v jaké se před utkáními i po nich v okolí stadionu pohybují. To je velké téma pro fotbalové fanoušky, kteří navštěvují zápasy FORTUNA:LIGY. Mezi ně patří i právník Tomáš Martinec, který pravidelně chodí na ligu v Edenu a během podzimu shromažďoval informace o tom, kolik trestných činů a přestupků se na českých stadionech stalo. Zjistil, že víc než 99 procent fanoušků se žádného závadného jednání nedopustilo. Dává tedy extenzivní nasazení policistů smysl?

"Chodím na fotbal už dlouho a subjektivně mi přišlo, že manévry, které se dějí okolo zápasů, neodpovídají tomu, co se tam reálně děje. Od začátku sezony jsem začal žádat policii o záznamy, kolik osob spáchalo na fotbale trestný čin nebo přestupek," popisuje svou aktivitu Martinec. "Na podzim přišlo na fotbal skoro milion fanoušků. Evidováno je 37 přestupků a čtyři trestné činy. Nejde úplně zjistit, o jaké činy se jednalo, to uváděno není, ale je z toho patrné, že 99 procent fanoušků se na fotbale chová v mezích zákona," upozorňuje Martinec.

"Bohužel nevíme, kolik policistů bylo nasazeno. Údaj o počtu nasazených policistů sice v dokumentech je, policie mi to ale s odkazem na taktické důvody začerňuje," popisuje Martinec. "Ale to mi tolik nevadí, můj cíl je jiný. Ukázat, že fanoušci se na fotbale chovají povětšinou bezproblémově. Policisté argumentují, že kdyby tam nebyli, statistiky by byly horší. Ale to je takový geniální argument, protože se nedá nijak vyvrátit. Každopádně v jiných případech policie vysvětluje absenci těžkooděnců na různých demonstracích tím, že nechce eskalovat situaci. Ve fotbale zjevně uvažuje úplně opačně, to se mi zdá jako zvláštní rozpor v uvažování policie."

"Určitě v tom hraje svou roli stigma vůči fotbalovým fanouškům. Podobné vnímání pak ještě podněcují cvičení, kdy se trénuje například obrana pro situaci, kdy by fotbaloví fanoušci unesli letadlo," smutně konstatuje Martinec. "Vytváří to společenský obraz fotbalových fanoušků, vysílá to signál, že by se jich veřejnost měla bát. A to mi nepřipadá správné," uzavírá Martinec.


Ve čtvrteční epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Zápasy kterých týmů byly na jaře podle policie nejrizikovější.

Jak funguje komunikace policie směrem k fanouškům.

Jestli jsou opatření české policie při fotbale srovnatelná se zahraničím.

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách - Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (32)

Přidat komentář
PBLead

Reagovat
Thelvin

Reagovat
smazaný uživatel

Hm ta argumentace pana právníka je ale dost podobná té argumentaci ze strany policie, na kterou si stěžuje.

Ok, milion lidí vs 37 přestupků a 4 trestné činy, na pohled jasný. Jenže ono se to vždy netýkalo jen jednoho člověka, ale spíše skupiny nebo tlupy neandrtálců, kvůli kterým vzniklo mnohdy poškození za x desítek tisíců.

Takže ten poměr 1 milion vs 41 prohřešků je zcestný. To je jako bych řekl, že vůbec není třeba omezovat rychlost v obcích na 50tku, protože poměr počtu projetých aut každý den vůči počtu nehod způsobenych vyssi rychlostí v obcích každý den je 0,000001 procenta. Tak to zrušme a budem tam jezdit stovkou

Reagovat
Hunt

Jasně, ale tak skoro nikdo neříká, že policie nemá na zápasech být vůbec.

Nasazení těžkooděnců a policajtů se psy na běžné ligové zápasy je ale vážně mimo, pak to může mít i opačný efekt než uklidnění situace. U vyhrocených zápasů to nasazení dokážu pochopit, ale obecně se teď ta fanouškovská kultura lepší, tak snad to bude reflektovat i policie.

Reagovat
ratusek

Náhodou finále poháru Slovácko-Sparta s pejsky kolem hřiště bylo super

Reagovat
kilobyte

Ten poměr není zcestný. Ukazuje to, že více než 99% fanoušků není problémových. I kdyby každý prohřešek spáchalo 100 lidí, tak je to pořád méně než půl procenta.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok ale o to nejde. Jde přeci o bezpečnost lidí na nějakým místě, kde jich jsou tisíce. Tam kde menšina radikálů z jedné skupiny lidí (kotel) je schopna svým jednáním ovlivnit druhou většinu z dané skupiny, je potřeba pro zajištění bezpečnosti prevence. Co kdyby..já vím že ta argumentace je na hovno, ale v tohle případě to jinak nejde. V kotli o 500 lidech je skupina radikálů 30-40 lidí, co dokážou srhnout většinu.

Si vem poslední zápas Sparty a oslavy titulu. Několik minut před koncem zápasu tam pár borců přeskočilo zábradlí a byli u hřiště. Za pět minut to udělala většina, i těch slušných lidí mimo kotel. Ano, oni nechtěli dělat bordel, ok, ale to jen jako příklad. Pár lidí něco udělá, a když jim to projde a není kdo by je zastavil, tak jdou i ostatní.

Nebo další příklad kdysi na Bazalech, kde byl použít slzný plyn přímo na tribuně. Jenže foukl vítr, a bylo to i vedle kde většina fans byli rodiny s dětmi. Výsledek? Všichni s těmi dětmi utíkali. A kdyby tam policie nebyla, možná by tam nebyl ten plyn, ale stejně by ty rodiny museli utéct když tam vedle kokoti demolovali stadion.

Reagovat
kilobyte

A taky nejde o to, aby tam policie vůbec nebyla. Ale o způsob jakým tam je.

Když byli demonstrace proti Ukrajině, vládě, atd., tak tam bylo minimum těžkooděnců. Spíše žádní. Policie argumentovala tím, že nechce eskalovat situaci a proto tam nasazovala lidi v civilu. A ty demonstrace nebyly vždycky poklidné. Když to vezmeš v kontrastu s tím, že ve finále poháru obklopí hřiště těžkooděnci se psy, aby nikdo nevniknul na hřiště.

Další věc je to vnímání fanoušků policií. Dělat cvičení zásahu proti fanouškům je v pořádku. Ale zahrnout tam únos letadla?

Loni se zeptali na podrobnější informace k opatřením. Na zápas Budějovice - Bohemians dohlíželo 192 policistů (bylo tam 2000 diváků) a vrtulník. Není to moc?

https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2022-23/428954/policie-u-fotbalu-slaviste-vyvolavaji-konflikty-sta-tisice-za-vrtulnik.html

Reagovat
Grupma

Tak v Budějovicích dohlíželi hlavně na pořadatele

Reagovat
kilobyte

Tak to doufám, že jich tam příště bude víc, protože minule to neuhlídali.

Reagovat
St. Pauli

Hlavne bych na to sel spis infiltraci mezi skupinu hools a notorickych vytrzniku nez timhle tyjatrem, ktery opravdu vsechny obtezuje. Na stadionech jsou kamery, vse je dohledatelne. Hlavne bordel delaji porad, porad, porad ti sami jedinci, maximalne se k nim tu a tam pridaji mladosi nebo nejake vypitko. Ovsem porad to neni nikdo mimo okruh dvaceti lidi (Bohemka), u S/S nebo Baniku to bude treba odhadem ke stovce. Tahle individua prece musi byt prislusnym oddelenim monitorovana, co je na tom sloziteho, vzdyt i ja vim, a to se o to aktivne nezajimam, kam a co pisou na netu, kde se schazi po hospodach, pripadne kde na dverich v klubech delaji. Porad nerozumim tomu, proc se u nas sikanuji bezni hostujici fans zpusobem, poslapavajicim i zakladni prava a svobody. Drzeni v sektorech, nutnost prochazet koridorem a snaset strkani od tezkoodencu, obcas i nejaka ta rana obuskem...

Reagovat
Mass

Hm, nadpis článku "Slávisté vyvolávají konflikty" aby sme se v článku dozvěděli, že se tam nic nestalo...

Reagovat
Mass

Zajímavý, že si pro obhajobu policie použil zrovna příklad, kdy se policie zachovala velmi špatně a svým jednámím ohrozila lidi na stadionu víc než chuligáni.

Reagovat
bobis21

Jestli by ono nestačilo těch 40 lidí prostě jednou zatknout. Ale to policie nikdy neudělá a radši bude každý týden šikanovat ty tisíce nevinných. To je s čím má většina problém.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Mass

Nikdo pravidla slušného chování na stadionech rušit nechce.

Tvůj příklad s obcí spíš odpovídá situaci, kdy po silnici za den projede 5 tisíc aut, tak ty tam postavíš stovku (někdy víc) strážníků s radary, několika antony (co kdyby bylo potřeba zadržet bus plný nelegálů) a situaci budeš jistit vrtulníkem. Představ si, že by strážník za každým došel domů a kontroloval ho, jestli před jízdou náhodou nepil, ale zašli by jen k lidem ze sousední obce, naši přece opilí nejezdí, protože jeden stále stejnej Franta jezdí ožralej. Logicky by pak občané téhle obce ptali, jestli to není přehnané, nehraničí to s šikanou a nestojí to moc peněz.

Reagovat
ratusek

Oni fotbaloví fanoušci fakt chtěli unést letadlo?

Reagovat
kilobyte

Každý týden, ale PČR je na to připravená a všechny letadla hlídá, takže se o to zatím nepokusili.

Reagovat
ratusek

já myslel, že fanoušci chtějí jen žrát děti. Ale už to teda povýšili na unášení letadel. Kde to skončí?

Reagovat
Kryptos_

Unášet letadla a žrát děti se vzájemně nevylučuje.

Reagovat
Salfovic

Vzhledem k nabízenému jídlu v letadlech se to naopak doplňuje.

Reagovat
Firkraag

Vrátí se to zpět, unášet děti a žrát letadla.

Reagovat
Mass

Viděl sem to na Letné, že z unesených dětí dělají malé rasisty.

Reagovat
Grupma

Ano, z toho úspěchu má naše PR oddělení opravdu upřímnou radost.

Reagovat
Mass

Možná že to byl ten trestný čin, kterému policie zabránila, ale nechtěla říct, o co šlo

Reagovat
Čenda

naše policie hrdinně zabránila českému 11.září

Reagovat
Salfovic

Tak stadion obklíčený dodávkami s opírajícíma se policajtama patří ke koloritu české ligy

Reagovat
Sosi

Jaká je hodnota článku?

Reagovat
Grupma

5-7 bych řekl.

Reagovat
ACSeRw!n

ACAB

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

Tak snad konečně i vlivnější lidé uvidí a zasadí se o to že ACABOVE ze stadionu zmizi. Nejvíc problémů na stadionech působí právě ti nackove v kuklach, kteří si obvykle honí ego na "cikánských ferovkach" kdy jich je 5 se štítem a obušky proti 1 fanouškovi kterého předtím navíc vyprovokovali.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele