Pohár UEFA preview - 2. zápasy osmifinále

12.03.2008, 08:10, aktualizováno 12.03.2008, 08:10
Previews
Dnes večer budou známi první tři čtvrtfinalisté Poháru UEFA. Nejlepší výchozí pozici má Bayern Mnichov, Němci si mohou dovolit v odvetě s Anderlechtem šetřit opory. V dalších duelech je situace otevřená. Nejhorší výchozí pozici mají Tottenham s Benfikou, kteří své domácí zápasy prohrály.
Zenit Sankt-Peterburg - Olympique Marseille  (středa 17:30)
Čtvrtý tým francouzské ligy Olympique Marseille přijíždí k odvetnému utkání osmifinále Poháru UEFA do Petrohradu, kde nastoupí proti místnímu Zenitu.

Francouzi jedou na východ s dvoubrankovým náskokem, jelikož minulý týden zvítězili nad Zenitem Petrohrad 3:1, když se dvakrát do hostující brány trefil Djibril Cissé. Kouč domácího mužstva Eric Gerets však upozorňuje, že postup mezi nejlepší osmičku Poháru UEFA nemají jeho svěřenci ještě jistý. Gerets se také musí rozhodnout, zda v Petrohradě výsledek z prvního zápasu bránit velkou defenzívou nebo jestli se pokusit dát nějaký gól a celkový brankový náskok tak ještě zvětšit. Jestli domácí trenér zvolí klasické složení základní jedenáctky, tak Mamadou Niang, jenž se vrací po lehkém zranění, zaujme levý kraj zálohy po boku Charlese Kaboreho. Gerets se však může rozhodnout pro daleko defenzivnější taktiku. "Ještě si rozmyslím, jakou taktiku pro dnešní zápas nasadím. Je to mnohem těžší volba než v ostatních zápasech. Pro toto venkovní střetnutí musím dát dohromady kvalitní tým. V každém případě postavím mužstvo, které díky svým kvalitám bude mít velkou šanci postoupit," prohlásil belgický trenér.

Na trávníků se objeví již zmiňovaný nejlepší střelec týmu Mamadou Niang, který kvůli drobnému zranění stehna vynechal ligový zápas proti St Etienne. Vrací se i Gael Givet. Obránce nehrál utkání francouzské ligy, jelikož byl v trestu. V dnešním utkání by měl Givet nastoupit ve středu obranné formace po boku kapitána Lorika Cany, který nehrál první zápas osmifinále Poháru UEFA, též kvůli karetnímu trestu. Julien Rodriguez se stále zotavuje ze zranění stehenního svalu a tak na hřiště nevyběhne, stejně jako zimní posily Kanga Akale a Elliot Grandin, kteří nejsou pro evropské poháry nominováni.

V Rusku fotbalová sezona začíná až tento víkend a proto bude možná Zenit oproti Olympiqueu v mírné nevýhodě, kvůli nerozehranosti. Zenit Petrohrad v neděli zvítězil v ruském superpoháru nad Lokomotivem Moskva 2:1 a tak hned v úvodu sezony získal trofej. Návrat na trávník hlásí Roman Shirokov a Radek Sirl. Oběma hráčům vypršel jednozápasový trest. Z tribuny bude však zápas sledovat Kim Dong, jenž si odpykávat trest nyní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hamburger SV - Bayer Leverkusen  (středa 17:45)
O napětí bude určitě postaráno. V odvetném utkání poháru UEFA přivítá třetí nejlepší klub v Bundeslize HSV čtvrtý Bayer 04 Leverkusen, který má důvod k radosti, protože si veze s sebou jednogólový náskok z úvodního zápasu a notnou dávku sebedůvěry z posledního ligového vítězství nad Hannoverem 96 (2:0)

K postupu do čtvrtfinále poháru UEFA bude Bayeru stačit ve středu remíza. "Sáhli jsme si na dno svých sil a chceme určitě postoupit.." říká záložník Leverkusenu Simon Rolfes před druhým dílem německého duelu.

Trenér Bayeru Michael Skibbe přemýšlí zda-li nešetřitt útočníka Theofanise Gekase (v posledním zápase 1 gól a 1 asistence), protože venku chce použít dva defensivní záložníky. "Nechceme nechat HSV žádný prostor a ze stylu naší hry taky neslevíme." ohlásil trenér Skibbe taktiku brejků zaměřenou na jistotu,"..HSV je kvalitní celek, nebude to jednoduchý zápas."

Trenér HSV Huub Stevens má před zápasem proti Bayeru vážné personální starosti. Obránce Collin Benjamin musel odcestovat domů kvůli úmrtí v rodině, Vincent Kompany a Nigel de Jong jsou vykartováni a marodku rozšířili Romeo Castelen (koleno), Guy Demel (přitahovače), Jerome Boateng (tříslo) a Mohamed Zidan (natažená šlacha) a nad jejich nasazením visí otazníky. Pravděpodobně se v kádru ukáže opět Juan Pablo Sorin, který byl dlouhodobě zraněn. Ještě před 14 dny byl HSV zastoupen ve třech pohárových soutěžích. Po nešťastném vyřazení ve čtvrtfinále německého poháru Bochumí a v ligovém poháru Norimberkem, zůstává už jen v Poháru UEFA.

"Pro naše postavení v Německu i v Evropě by bylo důležité, abychom postoupili" vysvětlil šéf představenstva Bernd Hoffmann.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Brecko, Reinhardt, Mathijsen, Boateng - Jarolim, Demel - Trochowski, van der Vaart, Olic – Guerrero
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Rene Adler – Manuel Friedrich, Karim Haggui, Hans Sarpei, Gonzalo Castro - Simon Rolfes, Tranquillo Barnetta, Bernd Schneider, Paul Freier – Sergej Barbarez, Stefan Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bayern Mnichov - RSC Anderlecht  (středa 20:45)
Už jen z povinnosti se odehraje odvetné utkání mezi Bayernem a Anderlechtem. Bavorský gigant totiž v Bruselu zničil svého soupeře 5:0 a postup do čtvrtfinále má prakticky zajištěn.

V historii Poháru UEFA ještě žádný klub pětigólové manko z prvního utkání nevymazal a nic nenasvědčuje tomu, že by právě Anderlecht měl být tím prvním, komu se to povede. Bayern se totiž dostal do vynikající formy, po výhře na Schalke a nadmíru povedeném bruselském utkání porazil doma 2:0 Karlsruhe a navýšil svůj náskok v čele Bundesligy již na sedm bodů.

Do utkání v Allianz Areně pošle trenér Hitzfeld hodně obměněnou sestavu, od začátku by měli hrát například Podolski nebo Kroos, premiéru v červeno-bílém dresu si odbyte i osmnáctiletý brazilský stoper Breno. Do utkání nastoupí i Van Bommel, který v domácí lize nehraje kvůli disciplinárnímu trestu. Naopak chybí Luca Toni a Zé Roberto, prvně jmenovaný pyká za žluté karty, brazilského záložníka sklátila chřipka.

Anderlecht už o postupu ani nepřemýšlí, což je znát i ze slov záložník RSC Lucase Biglii: "Je fakt, že teď už máme jiné priority, jedeme odehrát poslední utkání na evropské scéně v této sezoně. V prvním utkání jsme dostali lekci, která by nám mohla pomoci v domácí lize." Anderlecht je v tabulce Jupiler League i přes poslední dva vítězné zápasy až na čtvrtém místě, na první Standart ztrácí devět bodů a šance na titul má tak velmi malé.

V Mnichově svěřenci Ariela Jacobse nastoupí bez Marcina Wasilewskiho, který osud prvního utkání ovlivnil červenou kartou a pro odvetu je mimo hru, zraněných Parejy (meniskus), Chatelleho (přitahovač), Mpenzy (koleno)a Legeara (stehno) a dvojice Vlček - Pieroni, kteří do evropských pohárů již zasáhli již v dresu jiného týmu. Nejistý je start dalšího Čecha Jana Poláka, který má problémy se stehnem.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Rensing - Sagnol, van Buyten, Breno, Jansen - Sosa, Ottl, van Bommel, Kroos - Podolski, Klose
RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Zítka - Gillet, Juhasz, Deschacht, van Damme - Biglia, Polák, Boussoufa, Goor - Frutos, Serhat
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 5.75 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - ACF Fiorentina  (středa 20:45)
Everton přivítá v odvetě osmifinále Poháru UEFA italskou Fiorentinu, která zvítězila v prvním utkání 2:0. Góly zaznamenali Zdravko Kuzmanovič a Riccardo Montolivo. Italský tým byl v prvním utkání lepším týmem a očekává se, že v Anglii potvrdí svůj postup do čtvrtfinále.

Nebude to však mít jednoduché, neboť Everton na domácím hřišti v Poháru UEFA ztratil pouze dva body za remízu s Charkovem v 1. kole. V zápase by se měl objevit i český reprezentant Tomáš Ujfaluši.

O víkendu zvítězil Everton na hřišti Sunderlandu 1:0, když se o jedinou branku zápasu postaral Andrew Johnson. Everton je momentálně na pátém místě tabulky Premier League se stejným počtem bodů jako čtvrtý Liverpool. Everton je zatím jedním z největších překvapení Premier League a stále je ve hře o účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Anglický tým je momentálně ve velké formě. V poslední sedmi zápasech šestkrát vyhrál. Jedinou porážkou je ta s Fiorentinou. Do zápasu s italským týmem by neměli zasáhnout pro zranění James Vaughan, Nuno Valente, Leon Osman a Manuel Fernandes. Everton se bude spoléhat hlavně na podporu svých fanoušků. "Myslím, že můžeme zápas otočit. V minulosti jsem už dokázali vstřelit hodně gólu na domácím hřišti. Bude to těžké, italský tým hraje chytře,"uvedl manažer Evertonu David Moyes.

Fiorentina překvapivě prohrála o víkendu na hřišti AC Siena 1:0. V tabulce je na čtvrtém místě se ztrátou čtyř bodů na Juventus Turín. Italský tým měl problémy se sestavou. Pro zranění chyběli Adrian Mutu, Franco Semioli, Fabio Liverani. Tito hráči neboudou k dispozici ani pro zápas s Evertonem. Útočník Daniel Pablo Osvaldo byl suspendovaný. Do utkání nenastoupil ani Tomáš Ujfaluši. Dále se v tomto utkáni zranil Papa Waigo a jeho start je také nejistý.

Fiorentina zůstává i přes řadu zraněných hráčů favoritem na postup. Ukázat se budou chtít další hráči jako třeba Daniel Pablo Osvaldo. "Hraji v útoku vedle jednoho z nejlepších útočníků. Teď, když se zranil (Adrian Mutu) chci ukázat, že můžů být přínosem pro tým,"uvedl mladý útočník Pablo Daniel Osvaldo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - Tottenham Hotspur  (středa 20:45)
PSV Eindhoven bude v domácím prostředí hájit jednobrankový náskok z Londýna a zároveň hájit čest celého Nizozemí. PSV je totiž poslední jarní zástupce nizozemské klubové kopané v evropských pohárech.

Tottenham Hotspur před dvěma týdny získal Carling Cup a stále má šanci na zisk druhé trofeje, v tomto případě to ovšem bude mít velice těžké. V úvodním osmifinálovém utkání Poháru UEFA totiž na White Hart Lane podal špatný výkon a PSV Eindhoven podlehl 0:1. V nizozemské odvetě tak musí vyhrát.

Výhodou Angličanů je trenér Juande Ramos, který tuto soutěž dokonale zná, se španělskou Sevillou dokázal dvakrát po sobě uspět a pokud by jeho tým prošel přes PSV, mohl by se ucházet o v pořadí již třetí primát po sobě.

Na rozdíl od Tottenhamu se PSV nemůže pyšnit žádnou letošní trofejí. Svěřenci trenéra Vergoosena sice okupují první místo Eredivisie, jenže na druhý Ajax Amsterdam mají náskok "jen" šesti bodů, a tak bude boj o titul ještě hodně zajímavý a napínavý do posledního kola. Eindhoven naposledy v lize prohrál na půde Utrechtu 3:1, kdežto Tottenham přejel čtyřbrankovým rozdílem jiný londýnský klub West Ham.

Na domácí půdě budou Nizozemci papírovými favority, očekávat se dá velice vyrovnaný duel.

Přemožitelům pražské Slavie ze 3. kola Pohárů UEFA budou chybět pouze Balea a Assou-Ekotta. V útoku by se mělo objevit obávané duo Dimitar Berbatov, Robbie Keane. Na straně Eindhovenu je nejistá účast Erica Adda a Tommiho van der Leegtea, oba měli zdravotní potíže. Na hrotu bude operovat jediný střelec z prvního utkání Jefferson Farfan.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Gomes - Jan Kromkamp, Alcides, Carlos Salcido, Dirk Marcellis - Timmy Simons, Edison Mendez, Ibrahim Afellay, Danny Koevermans - Jason Culina - Jefferson Farfan
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Paul Robinson - Jonathan Woodgate, Ledley King, Pascal Chimbonda - Jermaine Jenas, Steed Malbranque, Didier Zokora, Aaron Lennon, Jamie O'Hara - Robbie Keane, Dimitar Berbatov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.35 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - SL Benfica  (středa 21:00)
Ve skvělé formě hrající Getafe, které letos překvapivě snadno proplouvá vodami Poháru UEFA, se utká s druhým celkem portugalské ligy, Benficou Lisabon. V prvním utkání překvapivě zvítězil tým dánského kouče Laudrupa a potvrdil svou stoupající formu.

Na stadionu Alfonsa Peréze, v malém městečku nedaleko Madridu, dnes vypukne boj o postup do čtvrtfinále Poháru UEFA. V mnohem příjemnější pozici je určitě Getafe, jelikož v prvním střetnutí dokázalo vyloupit lisabonský fotbalový chrám a odvezlo si veledůležitou výhru 2:1. Benfica je v nelehké pozici i kvůli faktu, že jejich hlavní trenér Antonio Camacho podal tento týden rezignaci a lisabonské Orly tak v zápase na španělské půdě povede jeho dočasný nástupce Fernando Chalana. Camacho tak po nepříliš úspěšných štacích ve španělské reprezentaci a Realu Madrid opět u fotbalového kormidla dlouho nevydržel. K týmu hrajícího na Estadio da Luz totiž přišel teprve v říjnu minulého roku, zpočátku si vedení i fanoušci jeho trenérské dovednosti velmi pochvalovali, ale pak přišla krize a FC Porto Orlům uteklo na první pozici o propastných čtrnáct bodů.

Na druhé straně Michael Laudrup, kormidelník Getafe, zažívá svá nejvydařenější období na trenérské lavičce a v tomto týdnu se dokonce vyrojily spekulace, podle nichž by měl v létě nahradit Avrama Granta na lavičce zámožné londýnské Chelsea. To ovšem vyvrátil i sám Laudrup s tím, že je ve svém stávajícím působišti spokojen. Jeho tým se nachází v poklidném středu tabulky na devátém místě, což uspokojilo očekávání vedení skromného klubu. Každopádně zápas proti Lisabonu nebude žádný med. Benfica platí za Ligou mistrů ostřílený tým, letos možná trochu překvapivě skončila už v základní skupině a druhé místo v domácí soutěži je také zklamání, takže se pravděpodobmě můžeme v létě těšit na drahé nákupy typu Oscara Cardoza, jenž přišel před sezónou za rekordní sumu.

Na straně domácích se dá očekávat velké míchání sestavou, poněvadž zraněni jsou Diaz, Granero, Sousa, Alvarez, Uched, dle Moral a Pallardo, navíc nenastoupí ani suspendovaní Braulio s Hernandezem. Hojných změn se dočkáme i u druhého celku. Mimo hru jsou Luiz, Zoro, Luisao a Nuno Assis, které ze hry vyřadilo zranění, hrát nebudou ani potrestaní Binya s Cardozem. Šanci předvést se tak dostanou i náhradníci.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Ustari-Contra, Belenguer, Tena, Licht-Gavilan-de la Red, Celestini, Casquero-Albin, Blanco.
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Quim-Nelson, Edcarlos, Katsouranis, Leo-Petit-Rui Costa, Pereira, Gomes-Rodriguez, Makukula.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Zbývající zápasy
13.03. 20:30Werder Brémy - Rangers FC
13.03. 21:45Sporting CP - Bolton Wanderers

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kam zmizely všechny komenty??

Reagovat
Devil

Kouzlo !

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem nadmíru šokován, zároveň však i spokojen

Reagovat
smazaný uživatel

nejak to tu prořidlo,ze by uz nekomu dosla trpelivost a nebavilo ho cist trapne hadky fantoma s willisem,ani se nedivim.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná i dobře tak. Komentáře by se měly vztahovat jenom k tématu. I když přiznám, že bruce mě někdy dokáže velmi pobavit, takový jouda se hned tak nevidí

Nyní k tématu: Doufám, že Everton vypráská Fialky a nemine ho finále s HSV.

Reagovat
fantomas

já se tu hádal?? o čem???

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí, když se člověk začne bavit s brucem. Už to by měl být důvod ke smazání komentářů a rekací mezi těma dvěma S ním to totiž po dobrém nejde.

Reagovat
fantomas

jj souhlas, ale co se dělo tady? páč sem sem nic nepsal

Reagovat
smazaný uživatel

Už si nad tím nelámej hlavu, je to pryč.

Reagovat
fantomas

jo vlastně možná psal neva, nechám to bejt

Reagovat
smazaný uživatel

no, důležité je, že autor tohoto preview si snad dohledal ta základní fakta o nasazování anglických klubů do evropských pohárů a příště až bude zase něco psát, tak si své úvahy napřed ověří......no a poblázněný fantomas se tu tak na 2 dny už vyblinkal, takže vše OK...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

o poblázněnosti ty pomlč

Reagovat
smazaný uživatel

docela by mě zajímalo,jak se Everton popere s mankem,které si přivezl z Itálie

doma je docela silný,ale myslím,že Fialky si postup utéct nenechají,na druhou stranu bych byl rád,kdyby byla pravda nakonec opačná,protože Everton mi je hodně sympatický a v posledních letech předvádí hodně slušné výkony

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že to Fiorentina zvládne a postoupí. Ten tým mám hodně rád.

Reagovat
smazaný uživatel

jsme na tom stejně.

Reagovat
smazaný uživatel

Doporučuju zapnout Zenit, druhý poločas bude peklo.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde to vysilaji?

Reagovat
smazaný uživatel

www.myp2p.eu

Reagovat
smazaný uživatel

pokial viem tak Zenit nevysielaju.ale Brémy budú zajtra na Sport1

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to nic.Kdo je lepsi mam postup Zenitu?

Reagovat
smazaný uživatel

Perohrad 2:0 - postup :-) 2 góly Pogrebnyak

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele