POHÁR UEFA - 4. ZÁPASY, ČTVRTEK

01.12.2006, 01:11
Komentáře a souhrny
Mladá Boleslav hrála s PSG bez branek, ale postup má stále ve svých rukou, naopak Sparta i přesto, že vyhrála ve Vídni, potřebuje k postupu zázrak. Místo ve třetím kole si zajistily Nancy, Espanyol, Panathinaikos a také Waregem, přestože měl volno. Utkání mezi Nancy a Feyenoordem poznamenaly výtržnosti fanoušků.


Skupina E

Fanoušci Nancy se v letošní sezóně mohou cítit jako v sedmém nebi. Jejich tým bojuje o přední příčky v Ligue 1 a jako třešničku na dortu navíc přidal suverénní postup do třetího kola Poháru UEFA.

Francouzskou euforii tentokráte odnesl slavný Feyenoord Rotterdam. Nizozemský klub si ze hřiště Nancy odnesl nášup 0:3 a navrch ještě ostudu, o kterou se postarali jeho příznivci. Ti se již během zápasu dostali do několika šarvátek, korunu pak všemu nasadili asi deset minut před koncem, kdy začali na hřiště házet vytrhané sedačky a policie je musela "uklidnit" slzným plynem. Ten se dostal i na hřiště a sudí Berntsen musel zápas přerušit.

V té době již domácí vedli 3:0. Brankostroj Nancy odstartoval ve 22. minutě, kdy se po standardní situaci a akci, do níž se postupně zapojili Chretien, Brison a Berenguer, trefil Puygrenier. Ještě do přestávky stihli svěřenci trenéra Pabla Correy své vedení zvýšit, o což se po rohovém kopu a hlavičce Chretiena postaral vlastencem Bahia. Gólový účet pak ještě v 66. minutě podtrhl Zerka, když proměnil penaltu po faulu Saidiho na svou osobu. Tou dobou již Feyenoord hrál pouze s deseti muži, protože v 61. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen Drenthe.

Po půlhodinové nucené pauze se hráči vrátili před prakticky prázdné tribuny, domácí příznivci již stadión opustili a zaplněný tak zůstal už jen sektor vyhrazený pro hosty. Feyenoord ještě mohl závěr zdramatizovat, jenže Hooijdonkovu penaltu lapil brankář Sorin a utkání už se dohrálo v klidu.

Nancy má společně s Blackburnem již jistý postup, o tom, kdo je ze skupiny E doprovodí, mělo hodně napovědět utkání Wisly Krakow s Basilejí. Pro švýcarský klub se jednalo o jeho poslední vystoupení ve skupině a v případě výhry by hodně oživil naděje na další účast v soutěži. To se však nestalo. Wisla sice inkasovala již v osmé minutě z kopačky Petriče, jenomže polská odpověď byla blesková. Už o tři minuty později srovnal Brožek a o tom, že si Basilej neodveze domů ani bod, rozhodla závěrečná dvacetiminutovka. V 71. minutě dostal Wislu do vedení Paulista a pojistku na tři body pak přidal sedm minut před koncem svou druhou trefou Brožek.

Wisla si tak připsala první body ve skupině a dostala se na postupovou třetí příčku. O tom, zda se na ní udrží i po skončení základních skupin, se rozhodne za dva týdny, kdy krakowští zajíždí na půdu Feyenoordu. V ten samý den si to Blackburn a Nancy rozdají o konečné první místo ve skupině.

Tabulka:
1. AS Nancy-Lorraine32107:37
2. Blackburn Rovers32105:17
3. Wisla Kraków31025:53
4. Feyenoord Rotterdam30211:42
5. FC Basilej40224:92



Skupina F

Vídeň byla svědkem souboje dvou zklamaných, domácí Austria měla jen teoretickou šanci na postup a v případě Sparty byly naděje ještě mnohem menší. Ani tento fakt ale neodradil trenéra Michala Bílka od úmyslu postavit to nejsilnější, co měl k dispozici. Hrát nemohli Hušek a Horváth (kvůli pozdějšímu příchodu na Letnou nejsou na soupisce pro pohárové soutěže), ze zdravotních důvodů dostal volno brankář Blažek.

V komorní atmosféře stadionu Ernsta Happela se hrál svižný fotbal, kterému pomohla 11. minuta. V ní zahrávali hosté rohový kop, nejvýše si vyskočil Řepka a tvrdou hlavičkou zaznamenal svůj první gól po návratu do rudého dresu - 0:1.

Sparta byla o něco lepším týmem a Grigara zahřál až deset minut před koncem první půle Lasnik. Nástup do druhého poločasu vyšel lépe domácím. Ve 47. minutě se po Lasnikově centru zavěsil do vzduchu Pichlman, ale naštěstí pro Pražany mířil těsně vedle. Další minuty se již nesly v podobném duchu jako těch prvních 45. Hodně aktivní byl především Šimák. Sparťanský záložník to jako tradičně pálil především z dálky a úspěch málem zaznamenal v 58. minutě, kdy z trestného kopu opřel míč do břevna. Chvíli poté pak jeho další ránu vytěsnil na roh brankář Safar.

Přidat pojistku mohl v 71. minutě Kolář, na něhož po Pospěchově přihrávce zívala odkrytá svatyně, jenomže hostující středopolař rozvlnil pouze boční síť. V nastaveném čase orazítkoval střídající Lustrinelli v poslední šanci utkání pouze tyč, Spartě ale tento neúspěch již náladu nepokazil, ze hřiště matné Austrie si zaslouženě odvezla tři body a přispěla tak alespoň do českého pohárového koeficientu.

Po oznámení výsledku z Rakouska si hodně oddechli hráči Ajaxu. Ti sice před dnešním dnem měli čtyři body, ty jim ale stále nedávaly jistotu postupu, který si navíc sami zkomplikovali v duelu proti Espanyolu. Barcelonský tým získal k šesti bodům další tři a s předstihem si zajistil první místo ve skupině F. Fotbalisté španělského klubu šli do vedení devět minut před koncem první části hry, kdy se hlavou trefil Pandiani. Uruguajský útočník byl i u druhé branky, když v 78. přesně našel Corominase. Ajax se v posledních týdnech trápí a z menší krize se nedostal ani dnes. Proti pevné obraně Espanyolu si vypracoval minimum šancí a těšit ho může jedině výhra Sparty ve Vídni, která ho téměř posunula do třetího kola. Stačí mu v posledním utkání skupiny ve Waregemu neprohrát o pět branek.

Tabulka:
1. Espanyol Barcelona330010:29
2. SV Zulte-Waregem32019:86
3. Ajax Amsterdam31113:24
4. Sparta Praha41122:54
5. Austria Vídeň30031:80



Skupina G

Fotbalisté Mladé Boleslavi hostili Paris Saint-Germain a měli dost předpokladů k tomu, aby uspěli - Pařížanům se letos příliš nedaří, před týdnem doma dostali lekci od Hapoelu Tel-Aviv a Boleslav už jednoho francouzského soupeře vyřadila, Marseille v prvním kole.

A začali dobře, byli v prvním poločase lepším týmem. Jejich hru ale kazily nepřesnosti a souvislejší tlak si nevytvořili. V prvních dvou šancích neuspěl Kulič, nejblíže brance byl ve 34. minutě Marián Palát, k němuž se odrazil míč po přímém kopu, ale tváří v tvář brankáři z první mířil pouze do něj. Hosté zahrozili jen jedním nepřesným pokusem Paulety, ten se navíc často ocital v ofsajdu. V závěru poločasu jim situaci ještě více zkomplikoval Amara Diané, jenž šel po přísné druhé žluté kartě předčasně do sprch.

Boleslav však přesilovku využít nedokázala. Ani proti deseti se nedostala do výraznějšího tlaku, jeden pokus Kuliče mířil přímo na gólmana, v dalších šancích pak domácí pálili mimo. A mohli ještě prohrát, hosté se totiž nezakopali před vlastní brankou a kdykoli to jen bylo možné, vyrazili do brejku. Jednou mladoboleslavské zachránil gólman Miller, další akce zastavil Pauleta zbytečným ofsajdem.

Konečný výsledek 0:0 ani pro jeden tým nic neřeší, i další zápas totiž skončil bez branek. Panathinaikos měl v utkání s Rapidem Bukurešť navrch a dostával se do větších šancí, ale na brankáře Beteho, jenž byl teprve dnes po výjimce od UEFY dopsán na soupisku, domácí nevyzráli. Vadit to však řeckému týmu nemusí, i tak si zajistil postup. Naopak Rapid se čtyřmi body za čtyři remízy musí věřit Panathianikosu, že v posledním kole neprohraje na hřišti PSG.

Mladá Boleslav má osud ve svých rukou, k postupu však vede jediná cesta - výhra na hřišti Hapoelu Tel-Aviv. Podobně je na tom i PSG, také musí vyhrát, proti Panathinaikosu má ale výhodu domácího prostředí a také toho, že hostům už o nic nepůjde.

Tabulka:



Skupina H

Ve skupině H padá nejméně branek, což se dnes znovu potvrdilo - jeden gól vstřelený ve dvou zápasech fanoušky jistě nenadchl. Karty v této skupině byly před dnešními duely rozdány jasně. Postup do další fáze měl zajištěn pouze Newcastle United, ostatní čtyři týmy měly ještě vše ve svých rukou.

Šance na přežití v poháru do jara výrazně zvýšila Celta Vigo, když nejtěsnějším rozdílem porazila Fenerbahce. Utkání se mohlo vyvíjet úplně jinak, v jedenácté minutě zahrávali hosté penaltu, ale Alexovi ji chytil gólman Esteban Suárez a domácí se probudili, Cannobiovu ránu musel vyrážet Volkan Demirel. Probuzení netrvalo dlouho a hosté si znovu vytvořili převahu, Alex pálil nad a Kežman zahodil hned několik příležitostí.

Po přestávce Celta přidala, pěknou ránu vyslal Baiano, blíže ale byli opět hosté, Alexova hlavička v 56. minutě skončila na tyči. Nakloněné štěstěny dokázali domácí využít naplno, třináct minut před koncem se z přímého kopu ze 20 metrů trefil Cannobio a rozhodl o tom, že tři body zůstanou doma.

Frankfurt hostil již postupující Newcastle a zakousl se do něj s velkou chutí, brankář Shay Given si na nudu rozhodně stěžovat nemohl. V první půli zachránil reflexivním zákrokem proti hlavičce Streita, několikrát jej na poslední chvíli zastoupil obránce Taylor. Obrana hostí hořela jak papír a nebýt místy až nepochopitelné neschopnosti v koncovce, odvezly by si Straky pořádný příděl.

Několikrát selhal řecký útočník Amanatidis, především v 50. minutě, kdy čtyři metry od poloprázdné branky hlavou netrefil míč. V závěrečné desetiminutovce pak šel sám na branku aktivní Takahara, ale spolu s Givenem přehodil i branku. Za neproměněné šance mohl Frankfurt také krutě zaplatit - v 61. minutě se hosté dostali k ojedinělému útoku a Sibierskiho hlavičku vykopával z brankové čáry obránce Kyrgiakos.

Situace ve skupině je tak ještě pořádně zamotaná. O prvenství Newcastlu už není sporu, ale na zbývající dvě postupová místa si dělají nárok ještě všichni ostatní. Palermo hostí Celtu Vigo a potřebuje vyhrát, hostům bude stačit bod. Opačná situace bude v Turecku, kde Fenerbahce bude stačit remíza, naopak hostující Frankfurt musí brát všechny body.

Tabulka:
1. Newcastle United43104:110
2. Celta Vigo31113:34
3. Fenerbahce SK31023:23
4. Citta di Palermo31022:53
5. Eintracht Frankfurt30212:32



Autor: Petr Starý, Tomáš Pavlík

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Chcete zaruceny tip na zapas, staci se podivat do programu a zpas ktery se hraje na Ct 2, at uz Liga Mistru nebo nebo UEFA, staci dat, ze padne 0-1 gol a je vyhrano :-). Posledni dobou je to fakt smula zadny goly nebpadaj, je to i torchu paradox ze se tak pekne vzdycky trefej

Reagovat
HOST*nofan

No to bude asi proto, že vyberou buď českej tým, kterej hraje ,, ze zajištěný obrany ´´ a gola nedaj a když nehrajou naši, tak to jsou vyspělé týmy a těm o něco jde tak zvítězí obrana.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele