POD KÝM SE KYMÁCÍ TRENÉRSKÁ ŽIDLE?

25.12.2002, 19:40
Aktuality
Trenéři hned čtyř velkých evropských klubů byli v poslední době terčem kritiky široké veřejnosti a mnozí volali po jejich odvolání. Nejviditelnější je zřejmě případ Luise van Gaala, který se svého druhého angažmá v Barceloně nechopil moc pevně a fanoušci sepsali pro jeho odvolání dokonce petici...

Holandský trenér Luis van Gaal nedbal pravidla o vstupování do stejné řeky a před letošní sezónou podruhé v kariéře usedl na lavičku slavné Barcelony. Měl jasný úkol – oprášit starou slávu klubu a vrátit jej tam, kam patří – na výsluní evropského a světového fotbalu. Po podzimní části sezóny je jasné, že se mu to daří jen napůl. V Lize Mistrů Barcelona neohroženě kraluje, vyhrála všech deset zápasů a vyrovnala tak rekord AC Milán, kterému se stejný kousek povedl v sezóně 1992/1993. Ovšem španělská Primera Division, to je v podání Barcy přímo katastrofa. Průběžně spadla až na třinácté místo, teď jí patří příčka desátá. Ve spodní polovině španělské ligové tabulky Barcelona neskončila od roku 1942...

Po pěti nevyhraných zápasech v řadě však přišla sobota 21.12. a Barca rozdrtila Mallorcu 4:0, a to dokonce venku. Hlasy, které v posledních týdnech volali po van Gaalově odvolání, utichly a i z vedení klubu se ozvalo jasné "Van Gaal pokračuje." Zadní vrátka si však bossové katalánského klubu nechali otevřené. "Budeme ale situaci sledovat a zhodnocovat zápas od zápasu, musíme i nadále vyhrávat," prohlásil Sixte Cambra, vice-prezident Barcy. Myšlenky na odstoupení nemá ani sám trenér, už dříve prohlásil: "Odstoupení není řešení. Nejdůležitější je, aby fungovala jednota mezi hráči a trenérem. A já mám dojem, že mí svěřenci při mně stojí."

Asi ještě hůře než Barcelona je na tom Leeds United. Tým, který v posledních letech promlouval do boje o titul, byl pravidelným účastníkem evropských pohárů a před dvěma lety se podíval až do semifinále Ligy Mistrů, je letos jako vyměněný. Z poháru UEFA vypadl se španělskou Malagou, v domácí Premier League klesl až na čtvrté místo od konce, těsně nad sestupovou zónu. Trenér Terry Venables, který v minulosti vedl anglickou reprezentaci a byl hlavním koučem v Barceloně, byl v posledních týdnech také pod palbou kritiky, jeho konec na lavičce Leedsu byl doslova na spadnutí. Hráči se hádali mezi sebou, s trenérem si nerozuměli, zdálo se, že existuje jediné východisko. "Jsem zklamán naším postavením v ligové tabulce. Cítil jsem, že s hráči, které mám, můžu dosáhnout na mnohem lepší místo," řekl Venables. Také v Leedsu se však možná začalo blýskat na lepší časy, před týdnem si přivezl tři body z Boltonu za přesvědčivou výhru 3:0. Poslední zápas však Venablesovu pozici opět trochu oslabil, jeho tým doma jen remizoval se Southamptonem.

Může se to zdát neuvěřitelné, v posledních dnech se však ozvaly také hlasy volající po odvolání trenéra Liverpoolu, Gerarda Houlliera. Francouzský kouč, který se loni podrobil operaci srdce, se stal terčem kritiky některých fanoušků a novinářů po vyřazení Liverpoolu z Ligy Mistrů. A v posledních týdnech, kdy Liverpool ze sedmi zápasů vytěžil pouhé dvě remízy a ze druhého místa v tabulce spadl až na páté, se dostala otázka Houllierova působení v klubu do popředí novinářských spekulací. Proslýchalo se, že by měl být ze zdravotních důvodů odvolán a nahrazen Martinem O'Neillem, koučem Celticu Glasgow. Vše ale na pravou míru uvedl mluvčí klubu Ian Cotton: "Gerard má smlouvu do roku 2005 a já nevidím jediný důvod, proč by jí neměl dodržet. Je fit, spekulace o O'Neillovi jsou absolutní nesmysly."

Posledním koučem velkého klubu, který v posledních týdnech plní stránky hlavně francouzských novin, je Houllierův krajan Luis Fernandez. Paris Saint-Germain pod jeho vedením nezažívá příliš dobrou sezónu, z posledních osmi zápasů vyhrál jediný a klesl na osmé místo v tabulce. Nad trenérovou budoucností se hodně spekulovalo, podle mnohých byly jeho dny v PSG v podstatě sečteny. Z posledního jednání klubového vedení se však ozval jasný a pro trenéra potěšující verdikt – Fernandez zůstane minimálně do konce sezóny. "Budu bojovat až do konce. A rád bych, aby totéž udělali i všichni hráči. Máme půl roku na to, abychom dosáhli dobrých výsledků. Pak se uvidí, pokud to nepůjde, odejdu," řekl Fernandez.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
antimadrista

Ano, van Gaal je pod velkým tlakem fanoušků a vedení, ale oproti jeho prvnímu působení v klubu, má na sví straně ty nejdůležitější, hráče. Každý z nich se ho zastává a to je rozhodující pro Joana Gasparta a spol aby ho udrželi. Kdyby Gaspart propustil van Gaala, tak by si nepřímo pod sebou podtrhnul židli, protože právě Gaspartovi je přisuzována hlavní příčina neúspěchu Barci. Moc dobře ví, že kdyby ho propustil tak další na řadě by byl on. GENT DEL BARCA !!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele