Po stopách jubilejních gólů

20.02.2017, 19:44
Názory a komentáře
Německý fotbal má dlouhou tradici, ale Bundesliga jako taková existuje teprve od 60. let, proto zažívá některé milníky později než srovnatelné soutěže jinde v Evropě. Historie je i tak bohatá a bohatá je Bundesliga většinou rovněž na góly. Za 21. kolem bundesligy a gólem s pořadovým číslem 50 000 se ohlíží komentátor Eurosportu Michal Šíma...

V právě skončeném 21. kole, konkrétně předehrávce Augsburg - Leverkusen, se slavil jubilejní 50 000. gól. Jeho autorem se stal 26letý záložník Leverkusenu Karim Bellarabi. Leverkusen tak zcela zaslouženě vytěžil vedení ze své velké převahy v prvním poločase. Spolu s Brandtem, Chicharitem, Havertzem i Kamplem rozjeli nezastavitelný útočný kolotoč, jako by si jubilejní zásah nechtěli nechat utéct.

Bellarabi vstřelil svůj 23. gól v Bundeslize, kromě Leverkusenu působil v Německu také v Eintrachtu Braunschweig. Leverkusen je rád, že je zpět v dobré formě, protože převážnou většinu podzimu byl Karim Bellarabi mimo hru a Leverkusen na tom určitě tratil nějaké body.

A jaké souvislosti se váží k předchozím kulatým zásahům?

Gól č. 1 - Timo Konietzka

Známá událost zkraje Bundesligy se datuje do 24. srpna 1963. Timo Konietzka se za Dortmund proti Brémám trefil tak rychle, že to nezachytil žádný z tehdejších kameramanů. Dortmund ale na severu Německa prohrál 2:3 a potvrdil tak horší formu na hřištích soupeřů (doma byl naopak nejlepším mančaftem ligy), což ho stálo možný titul. První bundesligovou sezónu vyhrál Kolín nad Rýnem, který pak už získal jen jeden další titul v roce 1978 - a druhý titul potvrdil až v posledním kole výhrou 5:0 na St. Pauli, i přes vítězství konkurenta z Mönchengladbachu 12:0 proti Dortmundu.

Gól č. 1000 - Werner Grau

Schalke jeho branka v brzkém Revierderby nepomohla, prohrálo 2:6 a sezónu zakončilo na neslavném posledním místě. Od sestupu ho zachránilo jen to, že se tehdy ještě nikam sestoupit nedalo. Samotný Grau není nijak významným hráčem, za Königsblauen odehrál pouhých 12 zápasů.

Gól č. 10 000 - Johann "Buffy" Ettmayer

V sezóně 1973/1974 získal titul Bayern Mnichov, a to i díky gólům Gerda Müllera. Jeho 40 gólů za sezónu o dva roky dříve je stále nedostižnou metou pro současné střelce. V sezóně 73/74 jich dal Müller třicet, stejně jako Jupp Heynckes. Jubilejní desetitísící gól ale vstřelil daleko méně potentní Ettmayer ze Stuttgartu, čímž pomohl k tehdejší výhře nad Frankfurtem 3:1. Rakouský záložník, jenž oblékl rovněž dres Freiburgu a Hamburku, dal v Německu celkem 38 gólů. Ve zmiňované sezóně byl druhým nejlepším střelcem týmu a mimochodem také jediným krajánkem v sestavě složené jinak ze samých Němců. Nejlepší zápas odehrál před šedesáti tisíci diváky proti Mönchengladbachu, kdy se trefil dokonce dvakrát a VfB zvítězilo 6:1.

Gól č. 20 000 - Kurt Niedermayer

Další jubilant ze Stuttgartu. Kurt Niedermayer ve službách VfB, kam odešel z Bayernu, zase tolik gólů nedával, ale coby záložník nastupoval v 80. letech pravidelně a jubilejním gólem v sezóně 1983/1984 pomohl nejen k výhře nad Kolínem, ale i k prostřednímu z pěti mistrovských titulů. Nejlepším střelcem byl v oné sezóně mnichovský Karl-Heinz Rummenigge s 26 trefami, ale ten ve vzájemném zápase před zraky sedmi desítek tisíc diváků ve Stuttgartu neuspěl. Obranu přitom toho dne výjimečně dirigoval právě Niedermayer a "jeho" nepropustná hráz nepovolila Bayernu ani gól.

Gól č. 30 000 - Alexandr Boroďuk

Boroďuk se trefil v Bundeslize jen čtrnáctkrát, nejvýraznější stopu určitě zanechal v Schalke 04, kterému svého času pomohl vrátit se mezi německou elitu. V sezóně 1990/1991 se podílel třinácti brankami na triumfu Schalke ve druhé Bundeslize, a hrál posléze i v nejvyšší soutěži. V klubu se potkal i s českým fotbalistou Jiřím Němcem, na počátku sezóny 1993/1994 dokonce nastupovali chvíli vedle sebe. Zatímco Boroďukova éra však v Gelsenkirchenu pomalu končila, Jiří Němec se stal pilířem zálohy místo něj a odehrál v modrém dresu fantastických 256 utkání.

Gól č. 40 000 - Thomas Broich

V úterním zápase 20. září 2005 v rámci vloženého 6. kola patřil záložník Gladbachu Thomas Broich k nejlepším hráčům na hřišti. Nastoupil v základní sestavě Hříbat společně s Milanem Fukalem a pomohl ke šťastné výhře nad Brémami 2:1. Autorem jubilejního čtyřicetitisícového gólu ale mohl být klidně Jan Koller, který se trefil ve stejný den, jen v jiném zápase a o něco dříve. Kdyby si svůj gól za BVB proti Bielfeldu z 26. minuty pošetřil do druhého poločasu, byl by tím slavným on. Mrzet ho to ale nemusí, s celkovým součtem 59 bundesligových gólů patří stále mezi top 10 historických střelců Dortmundu, zatímco svého času talentovaný, ale nyní polozapomenutý Broich dal za kariéru v nejvyšší německé soutěži góly jen čtyři a od roku 2010 dohrává v Austrálii.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (34)

Přidat komentář
Rudnevs

Prajem si aby Bundesliga ostala na Eurosporte! Komentátori sú úžasný a tieto ich články tiež! Len by nemuseli dávať stále ten Bayern, ale s tým česká verzia nemôže nič urobiť. Mimochodom Thomas Broich nie je úplne zabudnutý! Austrálsku ligu tri krát vyhral, viac krát bol zvolený hráčom roka a je jeden z tamojších najlepších hráčov, ak nie najlepší!

A zachvílu začína nemenej zaujímavá II.Bundesliga a jej pondelková dohrávka TSV 1860 München : 1.FC Nürnberg!

Reagovat
smazaný uživatel

dnes velke bavorske derby! Moc sa na to tesim.

Reagovat
Rudnevs

Löwen!!! Prajem im záchranu, potom to snáď vezme Bierofka a konečne ich posunie tam, kam patria!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cink

Nejprecovanejsi a nejnesympatictejsi liga

Reagovat
smazaný uživatel

hihi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
manuelo neuero

Fanoušek serie A? tak už mi to je jasné

Reagovat
smazaný uživatel

Závist?

Reagovat
smazaný uživatel

On nemyslel BL ale svoju oblubenu Taliansku

Reagovat
Mustang™

Vtipný, jak půlka odstavce u 40000. gólu je o někom jiným, než o střelci jinak super článek zase

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
andrew96

No jo, ale jak by to s ním vypadalo?

Reagovat
smazaný uživatel

prodat Rodeho.. jestli se nevzpamatuje Götze tak i toho. I s Sahinem a Kagawou se to bude v létě ještě hodně řešit podle mě. Navíc Gonzovi už bude 30.

Bürki - Piszczek (Passlack), Sokratis, Toprak, Schmelzer - Weigl - Dembélé (Pulisic), Guerreiro, Dahoud (Castro), Reus - Aubameyang

Reagovat
OnderCZ

Ty jo, nevím proč, ale nějak jsem žil v domnění že Castrovi je mnohem méně. Dahoud by byl výborný nákup.

Reagovat
andrew96

To by šlo (až na Schmelzera, ale kápo musí hrát ). Anebo 4-2-3-1 se zataženějším Raphou.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo.. ale s tím nic nenaděláme. Raphy by bylo na beku hrozná škoda. Ten v tom středu hřiště nemá konkurenci

Reagovat
Rudnevs

A záujem je aj o N.Keitu. Som zvedavý, ako to poskladajú!

Reagovat
smazaný uživatel

Kazdopadne sa da v lete ocakavat v BVB velky prievan. Dahoud by mohol prist, Weigl, Castro, Reus a Schurrle samozrejme ostat. Kagawa odchod, podobne aj Gotze pokial nezacne hrat futbal. Uvidime, bude to zaujimave

Reagovat
stas87

Aby vam zasa za dva roky neutiekol on alebo Weigl..preco Zorc nekupi hraca vo veku 23-26 rokov ale stale taha len mladikov? Tym akurat sposobi to, ze sa mu to casom rozpadne, lebo vsetci nechceju ostat v BVB dlhe roky. Ved talentov uz mate dost, radsej keby ste zainvestovali do hotovych hracov, takto budete akurat prestupna stanica typu Porto a k Bayernu sa ani nepriblizite...to je z mojho pohladu absolutne nepochopitelne.

Reagovat
smazaný uživatel

to není žádný 17 letý mladík ale.. dyť Weigl už je hotový hráč. Stejně tak Dahoud.. tam to moc nedává smysl tahle výtka.

Reagovat
smazaný uživatel

Stas dle mého nenaráží na herní kvalitu, ale spíš na tu mentální. Zatím co Bayern plnej zkušenejch hráčů je schopnej otáčet zápasy, který se pro něj nevyvíjí příznivě, BVB plný mladíků má sice herní kvalitu, ale každej zápas neni posvícení pro žádnej tým na světě a ve chvíli kdy není to posvícení, tak to ti mladí hráči nejsou schopní zlomit, podléhaj tlaku a chybujou. Díky tomu přicházejí laciný ztráty bodů, chybí výsledky + trofeje a důsledek toho je, že se po dvou - třech letech ty mladíci v BVB vyhrajou, ale následně odchází a koloběh se opakuje.

Reagovat
smazaný uživatel

to by možná sedělo na letošní sezonu (která ani ještě není u konce) ale neuspěchy z minulých sezon se nedají jen tak shodit na mladé mužstvo, jeslikože to jsme vždy měli už zkušený kádr hráčů v ideálním věku a stejně z toho nebyly trofeje (Mats, Ilkay, Micky, Auba, Reus, Schmelzez, Sokratis, Kagawa, Castro, Piszczek, Widenfeller atd.)

Reagovat
smazaný uživatel

Druhá věc je, že se Vám nedaří držet stabilní kostra týmu. To je podle mě další základní kámen úspěchu. Ovšem otázka je, jestli cesta nakupování mladíků je zrovna ta, která k tý stabilizaci týmu povede. Co si budem povídat, takovej Dembele na mě působí jako hráč, kterýmu se povede jedna sezona a okamžitě pláchne za atraktivní nabídkou..

Reagovat
smazaný uživatel

jo, tak to už je druhá věc a to je známý problém, který samozřejmě akceptuju. S tím se ale velice těžce něco dělá.

Reagovat
smazaný uživatel

Inak nechcel by si Dembeleho do Bayernu?

Reagovat
smazaný uživatel

super článek

Reagovat
db18

OT: Pokud by Wolfsburg sestoupil zrušil by se tím přestup Stefaniaka z Dynama.

A Hermann Gerland po sezoně skončí jako asistent u áčka a bude jedním z vedoucích nového mládežnického centra.

Reagovat
Rudnevs

Tri muchy jednou ranou! Stefaniak by ostal v Dyname - Wolfsburg by konečne zostúpil a ešte by aj skvalitnil 2.Bundesligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Parada Wolfsburg out!

Reagovat
smazaný uživatel

Na minulorocnom EURE do 19 rokov sa ukazal vo velmi dobrom svetle, v Parizi vsak sance nedostava. Kvalitny zakoncovatel, ale podobny solista ako Ous.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Pierre-Michel Lasogga by mohl v průběhu nadcházejících hodin opustit Hamburk. Německému útočníkovi běží smlouva jen do konce sezony a klub nemá v úmyslu kontrakt prodloužit, hráče by naopak rád na poslední chvíli zpeněžil a tuto možnost má díky zájmu klubů z Ruska a Číny. V těchto zemích je stále otevřen přestupový trh, v Rusku končí zítra, v Číně 28. února. (bild.de)

Zeby sa Rudnevs konecne dockal?

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Pierre-Michel Lasogga by mohl v průběhu nadcházejících hodin opustit Hamburk. Německému útočníkovi běží smlouva jen do konce sezony a klub nemá v úmyslu kontrakt prodloužit, hráče by naopak rád na poslední chvíli zpeněžil a tuto možnost má díky zájmu klubů z Ruska a Číny. V těchto zemích je stále otevřen přestupový trh, v Rusku končí zítra, v Číně 28. února. (bild.de)

Zeby sa Rudnevs konecne dockal?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele