PO GHANĚ A PŘED ITÁLIÍ

21.06.2006, 18:59
Aktuality
Prohráli jsme, protože jsme nevěděli co hrát. To dnes víme všichni, včetně trenéra a jeho asistentů, hráče nevyjímaje. Musíme si uvědomit, že se jedná o jednu z porážek a takových bylo, je a bude ještě moc a moc. Jedno mně ale zaráží. A proto: Vážený pane Pavle Nedvěde!

Předem mého dopisu, který asi stejně nikdy nebudete číst, mi dovolte, tak jak je dobrým zvykem, popřát Vám mnoho úspěchů jak v osobním, tak ve sportovním životě a zejména mnoho zdraví.

Jako fotbalistu Vás uznávám a jsem mnohokrát nadšen tím, co na hřišti předvádíte. Jste mužem, který má dvoje plíce, na hrací ploše odevzdáváte vždy 100% výkon, hrajete pro mužstvo a bijete se jako lev. Na rozdíl od mnohých jsem přesvědčen o tom, že Zlatý míč, který Vám byl udělen v roce 2003, je ve správných rukou a plně jste si toto ocenění zasloužil.

Neznám Vás osobně a proto můj názor na Vás jako člověka je silně ovlivněn tím, co vidím na televizní obrazovce, slyším z rozhlasového přijímače, čtu na stránkách novin či internetu. To, co vidím, mi nikdo vzít nemůže, to, co slyším z Vašich úst rovněž ne. To, co říkají nebo píší jíní, tedy novináři, je pak již zkreslené a jeden si musí vybírat nebo dokonce číst mezi řádky.

Ale rozhovor, který jste poskytl po zápase s Ghanou považuji za autentický a proto na něj tímto reaguji.

Nemíním polemizovat o Vaší víře v Boha. Každý má právo věřit a já tuto Vaši víru respektuji. Ale je zde jeden velký rozdíl. Zatímco já, a jsem přesvědčen že se mnou statisíce fanoušků, věřím a věříme, ve Vaše profesionální schopnosti vynikajícího fotbalisty, Vy očekáváte jakýsi zázrak shůry. Zatímco já, a věřím že se mnou statisíce fanoušků České, a opakuji ČESKÉ, republiky, se snažíme být optimisty a věříme, že nad Itálií vyhrajeme a do osmifinále postoupíme, Vy jste se projevil jako pesimista a řekl jste, že dnes nám může pomoci jen zázrak a naše šance na postup vidíte jako minimální.

Nejsem trenérem reprezentace. Jsem jen spolumajitelem poměrně velkého turistického střediska. Nemám tedy právo poslat Vás domů, vyloučit Vás z kádru těch, kteří nás všechny reprezentují. Proč? Pro špatný vliv na ostatní, zejména mladší, a těch je většina, spoluhráče. Ale chci Vám napsat jedno. Nejsem příliš velkým fandou všeho toho co je americké, tedy Made in USA. Ale jedno jsem od nich odkoukal. Optimismus! Víru ve vlastní schopnosti. Viděl jsem v celé řadě restaurací v Miami, New Orleansu, Washingtonu, New Yorku, Houstonu, ale také v jiných zemích na tomto kontinentě, zaměstnance před příchodem prvního zákazníka, povzbuzovat se navzájem slovy o tom, že právě ta naše "hospoda" je nejlepší, že my to dokážeme, budeme dnes mít vyšší tržbu než včera, hosté nás budou chválit, budou se k nám vracet. Ne pomlouvat konkurenci! Udělat vše pro vlastní úspěch, být optimista! Kdyby jeden jediný z mých zaměstnanců, a mohlo by se jednat třeba o šéfa kuchyně nebo vynikajícího zahradníka, řekl jednou jedenkrát, že ten podnik naproti, přes ulici, je stejně lepší než ten náš, a zdůrazňuji náš, protože není jen můj, dostane výpověď na hodinu!

Pesimismus je ta nejhorší bakterie, ten nejhorší virus. Vždy vede k poraženectví, ke ztrátě chuti bojovat! Reprezentace není Vaše, je nás všech. Vy jste již v minulosti tento společný "majetek" opustil. Pro vlastní prospěch, obohacení, pohodlnost. Vrátil jste se, pro mnohé jako hrdina, jako spása. Ale to Vám v žádném případě nedává právo vyslovit slova, která se v rozhovoru s Vámi objevila.

Naše naděje není minimální! Je stejná jako ta italská, ghanská, americká! A myslím si, že ještě o trochu vyšší! Na dresech máme lva bojovníka, který se nikdy nevzdává! A ten dres si musí obléknout opravdoví chlapi se lvím srdcem! Optimističtí, věřící, že tento zápas vyhrají díky vlastním schopnostem, protože jsou lepší než soupeř!

Fotbalista jste výborný, národní tým Vás proto potřebuje. Nenastoupí-li Galásek, budete kapitánem Vy. Zavelte tedy k útoku od první minuty jako správný kapitán, jako správný chlap. Pomodlete se před zápasem, jak je Vaším zvykem, poproste ve vší pokoře Pána Boha o pomoc, o sílu. Ostatně to samé udělají všichni hráči našeho soupeře. Ale v žádném případě neopakujte v kabině svým spoluhráčům slova typu: "Tak teda pojďme, máme minimální šance, ale snad se stane zázrak!" Daleko lepší bude, pro ně, slyšet: "Tak jdeme na ně pánové, sfoukneme je jako svíčku a v osmifinále si poradíme s tím mužstvem, které nám osud přiklepne!"

A věřte, že my Vám fandit budeme!

S úctou a uznáním Vašich fotbalových kvalit, jeden z deseti milionů obyvatel země, kterou máte tu čest reprezentovat...


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (45)

Přidat komentář
HOST*RebelMe

Mno mozna trochu moc patosu ale zcela souhlas s tim ze to co nedved rekl nikdy nemel z huby vypustit.

Reagovat
smazaný uživatel

On se Alegre nenakazil jenom U.S.optimismem, nýbrž i L.A.patosem, který se tam hojně šíří televizí a rozhlasem. Nicméně patos je i nadnesenost nebo vzletnost a ta je v tomto ohledu z hlediska důležitosti sportovní události jasně na místě.

Reagovat
alegre

Díky dobrý yardo za zastání se chudáka alegre. Ale jinak, jaký je tvůj názor na pesimismus Pavla Nedvěda? A jinak k tomu U.S. optimismu: viděl jsem třeba ve Wendys šéfa restaurace, jak se postavil před zaměstnance a volal: "Kdo je nejlepší! Kde se připravují nejlepší hamburgry?"" a oni sborově odpovídali: "My, my, my, zaměstnanci Wendys!" U nás, u nás, u nás, ve Wendys!" A tak dále... Já vím, odporuje to naší mentalitě, ale není to podobné chování fanoušků na fotbale? Tedy těch organizovaných, hlásicích se k barvám svého klubu, své země?" Nebo až dáme gól Itálii, tak Nedvěd bude říkat radujícím se spoluhráčům: "To je stejně nanic, oni nám brzy dají dva a pojedeme domů!"?

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, mě napadla včera kacířská myšlenka, že zrovna Nedvěd, který Italy zná jako své boty, ví o čem mluví, nicméně v zájmu týmu si to má nechat pro sebe nebo do zpovědnice a netroubit to do světa... Ono se říká, že optimismus bývá spojován s nízkou inteligencí či neinformovaností, nicméně není to vždy pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

A v reakci na to co čtu dole bych ještě dodal, že optimista má, na rozdíl od pesimisty či pragmatika aspoň více vzruchu, když už ne radosti v životě...

Reagovat
HOST*merengues

Nevíte někdo, kde se dají stáhnout všechny góly z MS?

Reagovat
HOST*CMMAN

chazoclips.com

Reagovat
smazaný uživatel

Ja myslel, ze se tady nepise kritika narodniho muzstva vzhledem k vyvoji na MS 2006. A neni to jedno, co on říká, i když to není vuci vam a ostatním fer? Ja si myslim, ze tento autor toho clanku si neumi predstavit, jaky je na hrace vyvijen tlak, ze nehraje za italskou ligu jen tak, zvlaste pak za Juventus a k tomu ma cest reprezentovat narodni muzstvo... Je to nespravedlive, kdyz jenda osoba kritizuje fotbalisty, ktery na hristi dela vse proto, aby se s tymem dostal co nejvis. Ano, rekl to pesimisticky, ale vzhledem k tomu, ze pan Nedved vi, co se v tymu deje a ze nas ceka nelehky zapas ma mit pravo na pochybnosti. Ja sam jsem presvedcen, i kdyz nerad, ze Ceska republika vyda dobry vykon, ale ze to nebude stacit, protoze postup pri vyhre v Gane je velmi nerealny, zvlaste pak, kdyz nedej panbuh nenastoupi aspon ten Baros, i kdyz to pro nej bude teke tezke. Ale jak sem rekl, nekritizujte prosim vas naseho fotbalisty, vy asi o tom moc nevite, nebo nezijete jako ja v rodine, kde jeden muj clen rodiny reprezentoval narodni tym, bohužel ne Ceskou republiku, ale jiny stat. Dekuji

Reagovat
HOST*

Myslim si, ze autor nekritizoval Nedveda jako fotbalistu, ale jeho jednani. A tam ma asi ve vsem pravdu. Ale nazor je nazor

Reagovat
HOST*

u nas na okrese by za tyhle porazenecky kecy dostal Pája vod vostatnich na budku!

Reagovat
alegre

Vážený pane FC BARCA. Některým Vaším názorům jsem sice dost dobře nerozuměl a nepochopil je, ale respktuji Vás. Jelikož pan Nedvěd má plné právo být pesimistický, tak jak to píšete Vy, mám já stejné právo upozornit na to, že za této situace je pesimismus velice nezdravý. A když již ví, jaká je situace před zápasem v mužstvu, měl by jako jeden z nejzkušenějších udělat vše pro její zlepšení. Zatím se mi zdá, že jeho názor je jediným v tomto duchu, ostatní připouštějí, že se jedná o silného soupeře, ale věří že se proti němu dá hrát a vyhrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky vas chapu a respektuji, kazdy je jiny a taky tak jedname, i kdyz to neni vhodne se takto vyjadrovat - jak pan Nedved ucinil, zkratneme to, dzme klukum palce, at se deje, co se deje!

Reagovat
alegre

Bravo! Tak se mi to líbí!!!

Reagovat
HOST*jampadampa

Pánové tohle je možná poslední zápas na MS. Mnozí (i z vlastních řad) už nás odepsali. Tak máme dvě možnosti 1.) "odehrát" ten poslední zápas a jet domů 2.) jít do toho po hlavě, výmáčknout se a zdůrazňuji né čekat na zázrak, ale pokusit se o něj vlastníma silama. A když se to nepodaří? Tak bude výsledek stajný jako v bodu 1.). Proč se ale o tu šanci připravit?

Reagovat
HOST*Pali

Som sice zo Slovenska,ale strasne Vam fandim,ani ja nesuhlasim s tym co Nedved povedal,ale s casti ma aj pravdu,ked sa nadtym zamyslite.DUFAM ZE VYHRATE!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

Diky, snad to bude něco platné!

Reagovat
HOST*
Reagovat
HOST*

Bojím se, že to bude 0:3, 0:4 a to Petr toho ještě hodně chytí.

Reagovat
Shevchenko

"Budeme hrát o postup s Itálií, s nejtěžším soupeřem ze skupiny. Tým se nám rozpadl, kvůli zraněním a kartám, není to dobrá situace. Ale musíme bojovat, taky potřebujeme trochu štěstí,"

Reagovat
HOST*

Tohle říkal Nedvěd po pondělním tréninku:

Teď už nám pomůže jen zázrak.

Máme malou šanci postoupit, ale musíme se o ní prát.

Otázka: Malou šanci?

Myslím si, že moc velká není.

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, dnes to víte všichni, ale když to věděl někdo už předtím, tak byl debil nebo provokatér, viď alegre...

Reagovat
Shevchenko

jo si debil máš pravdu, fakt pesimista jak má být

Reagovat
smazaný uživatel

To vůbec nebylo o optimismu či pesimismu...

Reagovat
alegre

Já teda fakt nevím, proč si bereš jméno alegre to svých úst! A můžu ti říct, že jeden se kolikrát musí moc a moc ovládat aby v odpovědi na tvé mnohdy nesmyslné provokace odpovídal slušně. Co já dnes vím z toho co jsem dřív nevěděl? Jsem stále optimistou a věřím, že Itálii porazíme a postoupíme. Myslím si, že máme dobrý tým, jako jsem si to myslel před MS. Nepatřím k těm : my jsme vyhráli, vy jste prohráli. A ten dopis - článek jen potvrzuje můj optimismus proti Nedvědovu pesimismu! Takže než něco napíšeš tak si trochu přidej kyslík, ať se ti lépe prokrvuje mozek!

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*jája

alegre, nechceš mu poslat jednu kyslíkovou bombu z Hondurasu?

Reagovat
alegre

Ať si napíše do Íránu nebo Severní Koreje! Oni prý mají bomby kvalitnější a účinnější!

Reagovat
HOST*eto - starší

No na ty Kyslíkovi pesimistické kecy není nikdo zvědavý. Musíme vyhrát - už jenom proto, aby přestal tolik vyskakovat kašpárek.

Reagovat
smazaný uživatel

"kyslíkovi"...hmmm.

Když vyhrajem, jen dobře. A nic to na tom, co jsem tvrdil, nezmění. Prohráli jsem s Ghanou a tak se odhalily naše chyby více než po USA a je tak malá naděje, že se z nich někteří poučí.

Reagovat
smazaný uživatel

A proč bych neměl? Nebyl jsi to právě ty, který se tak podivoval nad tím, když jsem říkal, že ten výžkon není ideální a že s takovou neuspějeme, Který hned začal mluvit o provokacích? A podívejme, uběhl jeden zápas a hodnocení už je podobné i u tebe.

Tak se nediv, že ti to občas připomenu, když se ani za své řeči neomluvíš.

Reagovat
HOST*mare

Pro boha co je to KECY,ty jeden šumaři starej se raději vo svůj turistickej podnik nebo co,vychloubáš se svojí českou hrdostí a dobrou vírou ,ale beztak seš jen vobyčejnej hrabal kterýmu jde akorát o to,aby ze všeho vytřískal co nejvíce prachů,fotbal znáš je z vlaku a budeš tady někomu kázat a sahat do sebevědomí??? HLUPÁKU!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Možná bys mohl místo nadávání představit SVŮJ výčet úspěchů, popřípadě dosažené vzdělání, ač je z tvého projevu jasně zřejmé, že první položka se rovná nule a druhá stěží dokončenému prvnímu stupni základní školy.

Reagovat
Votrok

Tak to je slovo inteligente! MARE hlupák jseš ty! Typickej MČČ a ubohej k tomu. Myslím si, že autor tady již mnohokrát ukázal jak fotbalu rozumí, nikoho neurážel, tedy ani Pavla Nedvěda. yarda má pravdu, nemá cenu se s tebou zahazovat!

Reagovat
HOST*jája

Nekdo se zivi nohama, jinej zase rukama nebo hlavou. Cim se zivis ty mare? Hlavou asi ne v ty mas jen pruvan a plnej pytel zavisti

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně vy pod tím hňupem, zkuste reagovat na jeho příspěvek a ne až na reakce...

Reagovat
HOST*merengues

Ty už jsi webmaster?

Nebo nedejbože moderátor?

Reagovat
smazaný uživatel

To byla jen rada, až to tu ovládnu, tak to automaticky budu přehazovat, bez pardonu!

Reagovat
smazaný uživatel

Až to tu ovládneš, nebudeš mít co přehazovat!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, neovládají systém reakcí, jak bys řekl. Ty si zas na začátku nevěděl k čemu jsou smajlíky, takže je to fifty fifty. Ale stačí bližší pohled a přečtení a hned je patrné, že to je reakce na začátek threadu (vokativ).

Reagovat
smazaný uživatel

Jseš mimo, i PJ dal za pravdu mně.

Reagovat
smazaný uživatel

Mimo v čem? V té poslední větě? To si opět vymýšlíš...

Reagovat
HOST*

Nedvěd to podle mne udělal záměrně, aby nás Italové podcenili tím, že z nás udělal outsidery.

Reagovat
HOST*Pali

Ja si nemyslim ze ste outsidery,ved ste druhe najlepsie mizstvo na svete.Podla mna hrate aj lepsi futbal ako Taliansko.Tak vam nevysiel jeden zapas to,ale neznamena ze dnes nemoste vyhrat.CESKO CESKO CESKO!!!!!!

Reagovat
HOST*Pali

Sorry ja som chcel napisat ze neste outsidery.!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele