Plzeň bude o postup do semifinále EKL bojovat s Fiorentinou

15.03., 14:14, aktualizováno 15.03., 17:54
Aktuality
Trofej pro vítěze Konferenční ligy (© AFP)

Plzně se ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkají s finalistou minulého ročníku Fiorentinou, jejíž barvy hájí český záložník Antonín Barák. Viktoria začne dvojzápas 11. dubna doma, odvetu odehraje v Itálii o týden později. V případě postupu by Západočeši v semifinále narazili na lepšího z dvojice Bruggy - PAOK Soluň. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Plzeň ve čtvrtek po bezbrankové remíze v domácí odvetě osmifinále vyřadila Servette Ženeva po penaltovém rozstřelu a poprvé v klubové historii prošla v pohárech mezi nejlepších osm týmů. V sezonách 2012/13, 2013/14 ani 2017/18 z osmifinále nepostoupila. Po vyřazení Sparty a Slavie z Evropské ligy zůstali Západočeši posledním českým zástupcem v tomto ročníku klubových soutěží UEFA.

Fiorentina se vrátí do Česka po necelém roce, vloni v červnu ve finále Konferenční ligy v pražském Edenu utrpěla porážku 1:2 s West Hamem. Za aktuálně osmý tým Serie A hraje devětadvacetiletý Barák, jenž dal ve čtvrtek jediný gól "Fialek" při remíze 1:1 s Maccabi Haifa. Český středopolař se trefil i při vítězství 4:3 v prvním osmifinálovém duelu.

"Čeká nás atraktivní soupeř ze západní Evropy, z renomované soutěže, italská Serie A patří mezi top pět lig v Evropě. Fiorentina každý rok atakuje pohárové příčky, je to typický italský klub. Myslím, že atraktivní los pro fanoušky," řekl klubové televizi asistent trenéra Viktorie Marek Bakoš. "Co se týče šancí, určitě máme o co bojovat. Samozřejmě víme, kdo vstoupí do dvojzápasu jako favorit," doplnil bývalý slovenský útočník.

Fiorentina na Plzeň v soutěžích UEFA ještě nenarazila. S českým klubem se naposledy v pohárech utkala v sezoně 2016/17, kdy ve skupině Evropské ligy porazila Liberec 3:1 venku a 3:0 doma. V roce 2008 vyřadil celek z Florencie v kvalifikaci Ligy mistrů pražskou Slavii, o sezonu dříve porazil v Poháru UEFA Mladou Boleslav. Z devíti zápasů s českými celky v soutěžích UEFA prohrála Fiorentina jen v prosinci 1965 s Brnem.

Plzeňští se s italským soupeřem naposledy poměřili v minulém ročníku skupiny Ligy mistrů, s Interem Milán prohráli 0:2 doma a 0:4 venku. V sezoně 2018/19 se utkali ve stejné soutěži s AS Řím s výsledky 0:5 venku a 2:1 doma. V roce 2013 Viktoria ve vyřazovací fázi Evropské ligy po vítězstvích 3:0 na půdě soupeře a 2:0 na domácím stadionu nečekaně přešla přes Neapol.

Fiorentina na podzim bez porážky ovládla skupinu Konferenční ligy. K oporám mužstva patří útočník Nicolás González či záložník Giacomo Bonaventura, se sedmi brankami nejlepší týmoví střelci ligové sezony. "Fialky" se jako první tým na světě dostaly do finále všech čtyř evropských pohárů, triumfovat ale dokázaly jen v roce 1961 v tehdejším Poháru vítězů pohárů.

Plzeňští v součtu s kvalifikací ve 14 zápasech této sezony Konferenční ligy neprohráli a z toho jedenáctkrát udrželi v základní době čisté konto. Aktuálně třetí tým domácí soutěže zvítězil ve všech šesti zápasech skupiny, čímž se postaral o český pohárový rekord.

Tuzemský zástupce si v soutěžích UEFA zahraje čtvrtfinále po dvou letech, v sezoně 2021/22 mezi osm nejlepších v Konferenční lize postoupila pražská Slavia. Ta drží dosavadní rekord českého klubu v pohárech od rozdělení federace, v roce 1996 došla do semifinále tehdejšího Poháru UEFA.

Výrazným favoritem sázkových kanceláří je Fiorentina. Bookmakeři krátce po losu vypsali na postup finalisty minulého ročníku nízký kurz 1,2:1, zatímco na Viktorii lze tipovat za 3,94:1.

Los čtvrtfinále Konferenční ligy (první zápasy 11. dubna, odvety 18. dubna):
Club Bruggy - PAOK Soluň
Olympiakos - Fenerbahce
Aston Villa - Lille
Viktoria Plzeň - Fiorentina

Semifinále (první zápasy 2. května, odvety 9. května):
Plzeň/Fiorentina - Bruggy/PAOK Soluň
Aston Villa/Lille - Olympiakos Pireus/Fenerbahce

Autor: ČTK

Komentáře (127)

Přidat komentář
Furia Ceca

Antonín Barák is coming barák

Reagovat
Grupma

Reagovat
Firkraag

Reagovat
johnik

Reagovat
Sosi

Reagovat
Pharrell

Reagovat
deporpepa

V suchym triku

Reagovat
0:1

No to si asi ve Florencii říkají.

Reagovat
deporpepa

Asi jo no

Reagovat
ZB 07

Hratelné

Reagovat
Kostomlat

Atraktivní a zároveň umožňující uhrát klíčovou remízu pro FC Koeficient!

Reagovat
Mass

Reagovat
Kepy_FCB

Versus

Reagovat
Kucka

Reagovat
Grupma

Koukám, že Baník je diskriminovaný, protože tu není bílý smajlík

Reagovat
Radin

Je rok 2024 . Normální , že bílou diskriminují :D

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
inferno08

Ale černej tu taky není.

Reagovat
icefish

Ten by zas byl rasistický… a ještě by se mu ani nemohlo říkat černý

Reagovat
inferno08

Byl by to smajlík afroamerickeho typu.

Reagovat
poz3n

Doma ta remízka by klapnout mohla

Reagovat
Man__United

V suchém tričku postup Plzně

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Vsadím barák na Barák.

Reagovat
lampas

První zápas doma není dobrý, to Fiorentina bude muset jet naplno. Kdyby to bylo obráceně a po zápase v Itálii už bylo rozhodnuto, tak věřím, že by to mohli přijet do Plzně vypustit a ten klíčový bod by se udělal.

Reagovat
Kostomlat

asi jako ACM včera že

Reagovat
lampas

To ale nebylo rozhodnuto po prvním zápase. Navíc kdyby neměl rozhodčí instrukce Slavii zaříznout, tak by Slavia remízu v pohodě uhrála.

Reagovat
oli9

Fialky nejsou AC

Reagovat
Coutinho10

za mě ideální los, buď Fiorentina nebo Fenerbahçe se mi zdálo shůdný, že to můžou podcenit

jenom škoda, že odveta není doma, ale šance rozhodně je a nemají teda top soupeře (Aston Villa) nebo ty zrádný (Olympiakos, PAOK či Bruggy), kteří jsou neatraktivní a ještě by ti dali 3 kousky od cesty

takže pro Plzeñ zajímavý los i díky Barákovi + můžou je zaskočit a dostat nás před Skotsko

Reagovat
Furia Ceca

Aston Villa TOP soupeř

Reagovat
Coutinho10

tak zvukem, atraktivností, prestiží, soutěží atd. je a ta to určitě nevypustí, takže třeba pro Slavii bych Aston Villu chtěl, ale pro Plzeň ne, aby byla šance něco uhrát...proti Aston Ville bych Plzni ani na remízu nevěřil

Reagovat
dinss

Reagovat
Furia Ceca

Hele, víceméně vlastně souhlasím... ale nenazval bych je TOP soupeřem.

Podle mě nejhorší tam bylo Fenerbahce. Neatraktivní, silný... Turecký kluby mi vždycky přijdou jak za trest.

Reagovat
Truffaldino

Tak v rámci soutěže a k tomu v porovnání s Českem to top soupeř jednoznačně je. Ale to je v tomto případě i Fiore.

Reagovat
Salfovic

Tak AV je největším favoritem. A v eklu top soupeře nenajdeš.

Reagovat
Coutinho10

ok, možná slovo TOP nevystihlo úplně to, jak jsem to myslel

Reagovat
Coutinho10

nicméně podle reakcí to spíš vypadá, že jsi v menšině

Reagovat
Furia Ceca

Nedávám na většinu Když něco napíšu a 9 z 10 lidí mi následně napíše, že jsem kretén, nevadí mi to Ale zpět k tématu: AV favoritem asi je, ale nenazval bych je TOP soupeřem... Jak Salfovic nade mnou trefně poznamenal, v EKLu prostě TOP soupeři nejsou.

Reagovat
Coutinho10

ok, je fakt, že třeba AV nemá tolik zkušeností s evropským pohárem z posledních let, takže to je pro ně trochu nevýhoda, ale kvalitu mají a Emery je na evropský scéně ověřený, takže to by naopak tu jejich absenci z posledních let mohlo vykompenzovat a dodat jim větší sílu

takže souhlas, že TOP nevystihuje úplně AV, ale obtížný soupeř to je tak či tak

a z mého pohledu jeden z těch nejobtížnější

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Bex5

Jsi kreten

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Coutinho10

netrvalo to dlouho

Reagovat
Bex5

Bal jsem se, ze me predbehne nejakej kreten

Reagovat
Coutinho10

nenechal jsi nic náhodě

Reagovat
Bex5

Presne

Reagovat
delfin

Reagovat
Coutinho10

ještě k Fenerbahce....nebejt toho, kdybysme neviděli, jak dopadl Galatasaray proti Spartě, tak bych asi ten původní názor neměl, ale takto jsem ho měl, protože Turci jsou horkokrevní a nemuseli by to v hlavách uspět, nicméně pokud by třeba Plzni dali 2 rychlý góly, tak už by to bylo samozřejmě těžší...záleželo by, jak by do toho Plzeň vstoupila, proto o trochu lepší ta Fiorentina, jak los dopadl, tak je dobře a šance na něco je

Reagovat
Seydou Doumbia

za mě by kebaboglovci byl dobrý los av souhlasím že je top soupeř, porovnáváme týmy v dané soutěži, a tam to je top tým...proč bych to měl sorvnávat s lm/el když se bavíme o ekl

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
O.Giroud

tak TOP sa snáď neviaže len na najlepší vo svete, môže byť TOP užívateľ EF, TOP tím Českej ligy či?

Reagovat
Marisic

to bych ani neřek, fener letos v evropě nijak nezáří, jsou nevyrovnaný. Jasně když se dobře vyspí, tak je to v hajzlu, ale za účelem toho bodíku do koeficientu by šli

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
deporpepa

4. tým PL

Reagovat
JeséRodriguez

Jak souvisí PL s EKL?

Reagovat
deporpepa

Ukázka kvality soupeře?? Třeba

Reagovat
JeséRodriguez

Tak potom nechápu, proč skončil Manchester a Newcastle united v LM už ve skupinách, když to byly přední týmy PL. Jinak souhlasím, že je Aston Villa top 3 favorit (Lille a Fiorentina k nim), ale poháry a liga jsou úplně jiné soutěže. Já jim jim spíš věřím díky Emerymu.

Reagovat
Rohlik se šunkou

Manchester united jako argument? Aston villa hned za man city v letošní celkem tvrde konkurenci. Maji strelce, maji Emeryho. Bych se nedivil kdyby přejeli barcelonu.

Reagovat
JeséRodriguez

Ano, argument jak se precenuji týmy z PL...zvlášť když nemají žádné zkušenosti z pohárů

Reagovat
Cotton

4. tým PL je daleko lepší, než čím se může chlubit zbytek čtvrtfinalistů. I podle kurzů je Villa největší favorit, navíc mají Emeryho, který vyhrál několik evropských trofejí.

Reagovat
JeséRodriguez

To, jak si kdo vede v domácí soutěži, je úplně irelevantní, loni taky vypadl Arsenal se Sportingem a hráli nahoře. Sám díky Emerymu Aston Villu jako favorita vidím, je může zastavit jen ta Viola, která už finále EKL hrála. Nebo teď to Lille ještě

Reagovat
Kucka

Reagovat
milan78

přésně !!! villa je vše jen ne top tým..., je to sebranka nekopů v čele s betonem emerym..., turkem nebo španělem.., asi ani sám neví.., navíc av už tu měl žižkov a nic slavnýho to nebylo...

Reagovat
smazaný uživatel

Proč je Fenerbahce schůdný soupeř a Olympiakos, PAOK a Bruggy zrádný?

Reagovat
Coutinho10

no, u Fener, tak tam bych si dokázal představit, že ta turecká mentalita, jako ukázal např. Galatasaray proti Spartě, tak že by mohlo dojít k podcenění taky nebo nějakýmu zkratu u nich a Plzeň by z toho mohla těžit stejně jako šanci vidím přes Fiorentinu

ti zbývající, tak to jsou pro mě takoví zrádní soupeři, protože nemají zvuk + jsou silní (hlavně doma) a jako tým, když je dostaneš, tak pokud nepostoupíš, tak to vždycky schytáš, ikdyž to třeba v lepším případě může papírově být braný 50 na 50, tak to tak úplně není, takže za mě radši tyto soupeře ne

Reagovat
Radin

Řekové už nejsou co byli..

Reagovat
Coutinho10

no, PAOK i Olympiakos včera ukázali celkem opak

Reagovat
0:1

Loňský finalista. Haifa vypadla s Fiorentinou těsně a Plzeň horší než Haifa není. Ale reálný tip dám 1:1 a 0:2

Reagovat
Mass

To je ta remíza do koeficientu.

Reagovat
janinho

tak snad ten bodik uhraju.

Reagovat
oli9

Tak tady už si vybírat nejde. Myslím že taková Aston Villa nebo Fener by byly horší

Reagovat
Kily

Fenerbahce by nemuselo, v lize se přetahují o titul s Galatasarayem, který nedávno v pohodě přejela Sparta

Reagovat
PL28

Jen škoda že ten první zápas není venku, ale jinak ok. Ti taloši můžou naložit, ale taky dobře podcenit. Snad ten bod Viktorka uhraje.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Myslim, že ideální varianta atraktivní soupeř, se kterym je remíza do koeficientu reálná. Jsem rád, že to neni třeba PAOK nebo Olympiakos

Reagovat
pobody's nerfect

Myslím, že nejsou úplně bez šance. Fiorentina určitě je favorit, ale ne jednoznačný.

Reagovat
Salfovic

Je to jednoznačný favorit.

Reagovat
JeséRodriguez

ale tu remizu by uhrát mohli

Reagovat
Cotton

Reagovat
Blasphemer

Tady všem úplně jebe zase. Stejně jako tady ti samí loni vypisovali, že máme ve skupině přejet Inter, protože ti jsou jediní hratelní. A nakonec tu LM skoro vyhráli.

Reagovat
Salfovic

Nemusíš chodit tak daleko, stačí si přečíst diskusi k losu osmifinále EL

Reagovat
doshcz

Reagovat
doshcz

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Zephyr

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
ratusek

stačí co se tu rozjelo po předešlém losu, že jsme schopni vyřadit AC nebo Liverpool. Ted se to stejné rozjíždí s Fiorentinou

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
icefish

AC vyřadit slo … Slávka na to měla

Reagovat
Bex5

B. Pitt: Prvni meta neni zas tak tezka. Rekni mu to.

AA deda: Je to strasne tezky

Reagovat
Zephyr

Trochu nechápu, proč se tolikrát zmiňuje možnost "podcenění". Fiorentina to takhle loni podcenila až do samotného finále... Takže spíš věřím tomu, že budou extra hladoví po trofeji, která je pro ně dost reálná.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
$dolar$

Asi jo, z toho vyberu tohle beru. Takovy ty PAOKy, ..bahce, Bruggy, Olymp.. to jsem vubec nechtel. A tohle ma zvuk a zaroven verim, ze tu jednu remizu bychom snad uhrat mohli.

S trochou stesti a kdyz se to sejde, to je i hratelny na vyhru, pripadne postup. Skoda toho, ze se hraje prvni zapas doma, to je velka neprijemnost. Protoze to bude opatrny a vidim to na remizu nebo prohru o gol. A venku to bude spatenka.

Reagovat
Maximm9

Za me hratelny a na lepsi strane pavouka.

Reagovat
Sforza

Hodne easy pro Violu

Reagovat
0:1

Tady ty komenty a podceňování Fiorentiny moc nechápu. Osobně si tipují,že si znovu zahrají finále s Angličany. Ikdyž teda postup Lille přes Villu by žádná extra senzace nebyla. To jsou dva nejsilnější proti sobě už v čtvrtfinále.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Mass

Nejde jen o nějaký humoristy? Vždyť loni hrála Viola finále. Ale zase to neni nějakej soupeř, od kterýho Plzeň musí dostat 6 gólů. Aspoň jednu remízu Koubek s taktikou alá Servette uhrát dokáže.

Reagovat
PhilipS

No hlavně že to není Aston Villa. Jde jenom o tu remízu, postup je samozřejmě mimo. A tu by vydřít s trochou štěstí mohla.

Reagovat
exse

Asi nejlehčí možný soupeř. Je to troufalý, ale tady už se musí začít mluvit o možném historickém úspěchu. V cestě do finále stojí 2 soupeři, se kterýma jsou šance 50/50.

Reagovat
lampas

Kdyby to byla Plzeň za Vrby, tak souhlasím. Téhle Plzni do konkurenceschopnosti se širší evropskou špičkou bohužel dost chybí.

Reagovat
exse

Proto tam dostala za posledních 8 zápasů jediný gól. Vrbova Plzeň byla fotbalově jinde, ale styl fotbalu současné Plzně na tuhle soutěž prostě platí. Zároveň i ta kvalita soupeřů je nižší, než měl tehdy Vrba, když hrávali play-off EL.

Reagovat
Selänne

Balkani, vybrakovaný Dinamo, Astana a Servette = širší evropská špička

Reagovat
lampas

Přes tyhle soupeře by reálné měla postoupit půlka naší ligy

Reagovat
Sigma Olomouc

Mohlo to být lepší, ale i horší, takže za mě spokojenost.

Reagovat
Pablos

No ta hra Plzně se Servette... jako mírnil bych tady některé komenty. Za mě aspoň ta vytoužená jedna remka už se pohybuje lehce v říši snů, když všechno super sedne

Reagovat
$dolar$

Servette nam neuveritelne nesedelo. Vubec nas nenechali hrat to nase, byli perfektne pripraveny. Rozhodla lepsi kvalita hracu na nasi strane a Jedlicka.

Reagovat
nani92

súčasná Plzen je pri porovnaní so Spartou na leveli Liverpoolu, takže proti Fiorentine nie sú určite bez šance

Reagovat
Grupma

Jestli čekáš, že ti za tohle dají v Plzni pivo zadarmo...

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Modi6

Taky si myslím, že je škoda, že nehrajeme první zápas venku. Bojím se, že doma bude Plzeň v prvním zápase příliš opatrná a proto prohraje. Venku pak taky. Něco jiného by bylo, kdyby si i doma uvědomili, že se můžou jen předvést a hráli odvážně. Tak jako proti Spartě. Už i Slavia ukázala, že když se hraje v jedenácti, dá se proti italským týmům hrát. Nesmím však být podělaný !!!!

Reagovat
Mass

Atraktivní soupeř a hratelný. Navíc výjezd do jednoho z nejkrásnějších měst Evropy, kolébky renesance.

Reagovat
delfin

Zase Taloši.

Reagovat
CHONG

Finále proti Aston Ville

Reagovat
mayday

Je to jen EKL, ale od Plzně naprosto parádní jízda a ČF v Evropě od českých klubů jsme zatím tolikrát neviděli. Věřím že minimálně ten bod se uhraje a ve Florencii se pak může stát cokoliv

Reagovat
Nadržený šimpanz

Je to jen EKL....když to hrála Slavia, tak to div nebyla LM

Reagovat
Infeld Prácheňský

Chtěl jsem to akorát napsat

Reagovat
mayday

Já to nijak nesnižuju, je to skvělej úspěch.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Občas se nestačim divit, co tu čtu, pánové "Viola neni favorit", "je to jen EKL", "nejlehčí možný soupeř".. prakticky se potvrzuje, že lidem v dnešní době nejvíc chybí soudnost

Reagovat
Martin9719

Většina lidí tady stejně chce jen to, abychom uhráli remízu a jejich pražský k*rvy mohli hrát LM.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Reagovat
Witcher

Kde se hraje finále?

Reagovat
Shevchenko

Stadion AEK Atény

Reagovat
spider_8

Co si budem, tady jediny realny cil je uhrat tu jednu remizu.

Reagovat
Bandita_Harry

0:0 1:1 Plzen postup na pencle

Reagovat
0:1

Remíza sem remíza tam. Jde hlavně o postup v soutěži, ať jsou sebevětší outsider. Kdyby hrála Plzeň doma 0:1 a tam by to bylo 0:0, tak prostě musí jít v závěru na největší riziko. Nebo na ně má Koubek křičet ať neblbnou a stáhnou se protože bacha na koef?

Reagovat
Witcher

Určitě v náš prospěch hraje je už se nepočítají ty góly venku.Doma 3:1 a venku prohra o gól pak Bruggy to je easy a finále bude loterie

Reagovat
milan78

Plzeň dvakrát překope záhon a je po fialkách dejte nám dalšího..

Reagovat
Pharrell

Lille vs Aston Villa . Tak to bude šlágr EKL a souboj týmů z Premier League & Ligue 1 .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele