PLATINI A BECKENBAUER SI POČKAJÍ

21.04.2005, 20:51
Aktuality
V estonském hlavním městě Tallinu se konal kongres UEFA. Projednávaly se dvě velmi důležité věci. První z nich bylo omezení počtu cizinců v klubu, které nabyde platnost od příští sezony, druhou pak posunutí voleb předsedy UEFY o jeden rok.

Delegáti schválili prodloužení mandátu předsedy Lennarta Johanssona do roku 2007. Původně se měly volby konat již příští rok, ale výbor se jim chtěl vyhnout v době mistrovství světa v Německu. Fotbalové legendy Michel Platini a Franz Beckenbauer, kteří chtěli na post předsedy kandidovat, tak musí ještě počkat.

UEFA rovněž zavedla omezení pro cizince. Týmy hrající evropské poháry budou od příští sezóny muset mít na soupisce alespoň dva hráče, jež prošli klubem mezi 15. až 21. rokem věku 3 roky bez přerušení. A další dva musí vybrat z jiné domácí líhně. Není to tedy striktně vázáno na národnost. Od sezóny 2008/09 se tento počet rozroste na osm. Tento výnos podpoří výchovu talentů, protože kluby teď budou muset dát více peněz do mládežnických kategorií, a také trochu znevýhodní bohatší kluby.

UEFA rovněž navrhne národním asociacím, aby podobné opaření přijaly od příští sezony pro domácí soutěže. Jinak by tyto kvóty v ligách měli začít až v roce 2008. Podle předběžných průzkumů to ale neprojde zeměmi jako Španělsko, Portugalsko nebo Itálie.

Klubům s velkým počtem cizinců se to samozřejmě nelíbí. Chelsea má nyní na soupisce jen sedm Angličanů, Arsenal dokonce jen pět. Oba kluby to budou muset řešit.

Autor: Petr Vaněček x

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Čo sa týka kvót,vadí mi len jedna vec,že UEFA to mala nariadiť jednotlivým národným zväzom,pretože tie môžu teraz špekulovať.Dal by som to už teraz na všetky kluby,nielen tie,ktoré hrajú poháre.Druhá rovina problému je,či sa to môže z hľadiska práva,aby to zas niekto nenapadol.

Reagovat
smazaný uživatel

jo jo, asi to nebude tak jednoduché, ale jsem taky pro omezení počtu cizinců v klubech

a co se týče nového předsedy tak radši Platiniho než toho alemána

Reagovat
smazaný uživatel

Žádné problémy, UEFA i LM jsou jejich soutěže a tam si můžou dát pravidla jaká chcou.

Reagovat
smazaný uživatel

no jasně, ale ty pravidla nejsou nad rámec EU, stačí vzpomenout Bosmana

U (d)EFA se bude muset podřídit třeba Evropskému soudu

Reagovat
smazaný uživatel

S kvótami souhlasím, i když třeba AC s tím bude mít asi nějaky trable.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*

chelsea tohle nepřežije

Reagovat
smazaný uživatel

Chelsea ako tak,ale čo Arsenal?

Reagovat
Kily

právě že chelsea tohle přežije, místo cizinců začne akorát kupovat angličany

Reagovat
HOST*

A by se jako stalo s kluby, ktere nemaji vlastni dorost? Nevim teda kolik jich muze byt, ale urcite nejake takove jsou.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že ne

Reagovat
HOST*gambler2000

kazdy narizeni jde obejit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele