Plánujeme vybudování centra videorozhodčích, řekl Fousek

21.07.2023, 13:24
Aktuality

Podle předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petra Fouska je v plánu vybudování centra videorozhodčích (VAR), odkud by se posuzovaly sporné situace ze zápasů první ligy. Vzniknout by mohlo od jarní části nové sezony, nejpozději pak od ročníku 2024/25. Aktuálně se hledá vhodná lokalita. Na tiskové konferenci si spolu s novým předsedou komise rozhodčích Liborem Kovaříkem pochvaloval, že se v utkáních neobjevuje tendenčnost.

V současnosti videorozhodčí sídlí v přenosových vozech na jednotlivých stadionech. "Chceme mít VAR centrum ne-li pro jarní část (nadcházející) sezony, tak nejpozději od sezony 2024/25. Vybírá se vhodná lokalita, protože FAČR na Strahově disponuje určitým pozemkovým a infrastrukturálním zázemím. Pakliže se ukáže, že lokalitou disponujeme, začne fáze dvě, to znamená posouzení technologických parametrů spojených s VARem," řekl Fousek.

"Teprve pak může nastat fáze tři, a tou je nacenění a diskuze s Ligovou fotbalovou asociací (řídící první a druhou ligu), kdo to bude platit. Myslím si, že se všechno skutečně odehraje v horizontu týdnů. Pakliže by se ukázalo, že vhodným místem ve strahovském areálu, který je rozsáhlý, nedisponujeme, a víme už, že to nemůže být v nové přístavbě budovy Fotbalové asociace, budeme hledat alternativní řešení. Nebudeme čekat až do roku 2026," uvedl.

S prací komise rozhodčích po svém nástupu do vedení asociace v červnu 2021 je spokojený. "Primárně s tím, že na rozdíl od dob minulých se neobjevuje tendenčnost. Jasně to deklarují i kluby. Je to cíl, z něhož nemíníme slevit," prohlásil Fousek. "Taky vůbec nevidím tendenčnost a máme zprávy z klubů, že ji tam rovněž nevidí. To je z mého pohledu zásadní," doplnil Kovařík.

Počátkem července se po rezignaci Radka Příhody posunul do čela komise z pozice místopředsedy. "Naším hlavním úkolem je rozvíjet a posouvat výkonnost rozhodčích, obzvlášť u nás, protože máme mladý tým. Na to klademe důraz. Zaměřujeme se na všechny aspekty rozhodování na hrací ploše. Na semináři jsme kladli velký důraz na pohyb. Zaměřili jsme se i na osobnost rozhodčího, chceme víc pracovat s jejich mentální stránkou. Chceme být konzistentnější v posuzování situací v pokutovém území i v posuzování surové hry," podotkl Kovařík.

"Máme pocit, že si někdy myslíte, že jsme spokojení, že přikrýváme chyby a řešíme jedině to, jestli to bylo dobře, nebo špatně. Není to tak, nikdy nebudeme spokojení. Je to opravdu nekončící proces. Dokud rozhodčí budou dělat chyby, nikdy nebudeme spokojení," poznamenal Kovařík.

Za prioritu označil i rozšíření počtu sudích pro první ligu. "Chceme do ní přidat tři čtyři rozhodčí, kteří se v poslední sezoně dobře ukazovali ve druhé lize. Chceme jim dát šanci. Již v prvním kole bude nasazen na jedno z osmi utkání nováček (Daniel Vokoun na duel Karviná - Zlín). Chceme v tom pokračovat, abychom na konci sezony měli dostatečně široký okruh kandidátů na důležitá utkání," řekl Kovařík, podle něhož budou kvůli zdravotním problémům delší dobu chybět zkušení rozhodčí Ondřej Berka a Miroslav Zelinka.

"Velmi důležitá je pro nás i mezinárodní úroveň. Naším cílem je, abychom do budoucna vychovali rozhodčí schopné pískat top zápasy v soutěžích FIFA a UEFA," dodal bývalý rozhodčí, jenž má mandát do roku 2025 s opcí.

Autor: ČTK

Komentáře (8)

Přidat komentář
Neon

Už se ví i podoba? Jestli to bude vypadat takhle, tak snad varu už nic neunikne, kromě Plavsice, Berana a Vlkanovy: https://i.pinimg.com/originals/ea/93/47/ea9347312c680c757419049daecc7cc3.jpg

Reagovat
vceradnesazitra

A bude tam mít přístup Křéťa?

Reagovat
Coutinho10

jestli to bude na Strahově, tak to je jejich centrum, takže jo

Reagovat
Salfovic

To ale nemá se svazem nic společného, ten má na Strahově jiné nemovitosti.

Reagovat
Coutinho10

no, minimálně by to nebylo daleko

Reagovat
Sigma Olomouc

Snad to bude mít secret umístění, ať o tom neví Daneček Křéťa

Reagovat
Mass

Tak on ten VAR nepracoval špatně, spíš to bylo o tom, že pro někoho pracoval líp. Když se hledá, tak se najde, zvlášť když tam ti útočníci skakaj jak zajíčci.

Reagovat
ratusek

Vy už radši ani nic neplánujte

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele