Plakal jsem dojetím, píše Bruno Conti synovi

13.11.2013, 15:54
Aktuality
Cagliari se po dlouhé pasáži prohraných klání vzmáhá a v posledním duelu s Turínem si připsalo tři body. Trenér Diego Lopez by se ale nemohl radovat, kdyby nebylo kapitána Daniele Contiho. Zkušený záložník oslavil malé jubileum, kterého si všimlo mnoho lidí. Mezi nimi se zvlášť vyjímá Bruno Conti, který svému synovi napsal osobní dopis.

Jméno Conti je v italských poměrech velice známé, neboť jeho památku v posledních desetiletích rozšiřují zejména tři muži. Tatínek Bruno v současné době šéfuje mládežnickým kategoriím AS Řím, ale za sebou má také velmi dlouhou kariéru profesionálního fotbalisty. Tu bývalý záložník úzce sepjal právě s římským klubem, za nějž nastoupil k více než třem stům zápasů. Na podobnou metu se dostal i jeho slavnější syn Daniele, který jí však nedosáhl v dresu milovaného Říma.

Daniele Conti od roku 1999 obléká barvy sardinského Cagliari Calcio, za nějž nastoupil k téměř čtyřem stům utkání. V rámci Serie A však díky několika letům ve druhé nejvyšší lize teprve v neděli dosáhl na číslo 300. Co víc, Conti jako správný kapitán svého celku oslavil jubileum dvěma zásahy, díky nimž Cagliari porazilo FC Turín a posunulo se na třináctou příčku. Oba góly se muži se skvělou kopací technikou povedly, neboť je vstřelil z volných přímých kopů. Otec Bruno Conti sice nemohl být přítomen na stadionu, ale celý zápas pečlivě sledoval. Dva dny poté se rozhodl napsat synovi otevřený dopis.

Emotivní vyznání spolu s gratulací začíná slovy: "Myslel jsem, že jsem už za ta léta prožil všechno. Pak ale v osmapadesáti sedím na gauči, spolu s maminkou se dívám na tvůj zápas a tečou mi slzy. Byli jsme oba tak dojatí z toho, čeho jsi dosáhl, že jsme nemohli mluvit."

Po vyhraném zápase běžel Daniele Conti k tribuně, na níž seděl jeho syn Manuel a vřele jej objal. "Toto objetí reprezentuje naši rodinu. Každý tě zná jako skvělého hráče, ale díky tomuto si tě lidé mohou pamatovat také jako úžasného člověka a laskavého otce. Víš, pamatuji velice dobře to ráno, kdy mi sportovní ředitel Franco Baldini volal, aby mi řekl, že zůstaneš na ročním hostování v Cagliari. A já měl radost, protože jsi dostal příležitost hrát. Navíc jsme se v roce 1982 s maminkou poznali právě na Sardinii. Asi jsem zpočátku doufal, že se jednoho dne vrátíš do Říma, kam patříš. Pamatuji si tvůj jediný gól za AS v utkání s Perugií, to byly krásné momenty. Po patnácti letech vím, že se plno věcí vyvíjelo úplně jinak, ale možná je to tak dobře. Udělal jsi velmi těžké rozhodnutí a nakonec jsi vítězem," nepochybuje Bruno Conti.

Jeho jméno patří do pomyslné (i té skutečné) síně slávy Giallorossi, což ale zejména pro Danieleho vůbec nebylo snadné. "Celá ta léta nosíš jméno naší rodiny na svých bedrech. Mnozí lidé tě se mnou srovnávali, což nebylo fér. Ty jsi je ale umlčel, protože jsi do hry vložil srdce, maximum možností i schopností. Vyhrál jsi mnoho utkání a ukázal jsi, že máš charakter. V něčem si přece jen podobní jsme - oba máme tvrdou hlavu a někdy možná neústupně jdeme cestou, která není snadná. Zároveň jsme ale oba féroví. Na lidi kolem nás nepohlížíme svrchu, ale hledíme jim přímo do očí. Po skončení utkání jsi výhru věnoval svým spoluhráčům, což dělá jen opravdový kapitán," chválí otec synovy přednosti.

Závěrem svého dopisu, který vyšel v listu L’Unione Sarda, dojatý Conti posbíral síly a otevřeně napsal: "Možná jsme ti s maminkou nikdy plně neřekli, jak moc tě máme rádi. Jsme ale opravdu velice pyšní na to, jaký jsi člověk. Oba se s Valerií (Danieleho manželka - pozn. red.) snažíte vychovávat budoucí generace ve světě, který není příliš přátelský a trvalé hodnoty mu jsou cizí. Tohle je přesně to, o co se snažil tvůj dědeček Andrea. Byl sice živitelem sedmi dětí, ale pro všechny z nich se stal skvělým otcem. Ty to děláš stejně. A to je, synku, něco, za co ti chci poděkovat," uzavírá mistr světa z roku 1982.

Autor: Ondřej Pražák / football-italia.net, tuttomercatoweb.com

Komentáře (42)

Přidat komentář
D.Drogba

Reagovat
hribco

Reagovat
madridcan

Ci kokos...ja som sa v tom stratil

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
Filip12

Legenda Cagliari

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

,,Navíc jsme se v roce 1982 s maminkou poznali právě na Sardinii."

Je narodeny 09.01.1979, takze prizenili ho hej?

Reagovat
Studni

Tak to říká jeho otec ne?

Reagovat
madridcan

Vlastne hej...takze to nedava zmysel

Reagovat
Studni

No ale jeho otci je 58 ne?

Reagovat
madridcan

No fajn, ale ten futbalista co dal teraz gol je narodeny v roku 1979. A jeho otec vravi, ze sa s jeho matkou spoznal v roku 1982...tak kde su tie tri roky?

Reagovat
Studni

Ted už rozumim

Reagovat
cervo

nikdy si nejebal cudziu zenu? mozno ju spoznal, az ked mu prisla syna ukazat

... a nie, tak zrejme to bude iba chyba v preklade

Reagovat
snuff24

Blonďatá herečka Uma Thurman známá z filmu Pulp fiction nebo Kill Bill chodí v Miláně fandit Interu. "Miluji Itálii a módu. V Miláně jsem byla několikrát a skoro vždy byla na Interu. Je to tým, který mě nejvíce zaujal. Viděla jsem i AC Milán, ale v hlavě mi zůstali nerazzurri."

Reagovat
El-Pistolero-68

Kurde, tohle jsem neměl číst. Budu si ji na ČSFD muset vyndat z topky.

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
minoLFC

By som povedal, že rozhodla podľa toho aký dres sa jej viac páčil....

Reagovat
smazaný uživatel

spis kterej amant ji tam zatahl...

Reagovat
Inter Eterno Amore

a čo je na tom zlé ? ja milujem inter kvôli dresom a štadiónu

Reagovat
celeb

milujeme Ta UMA !

Reagovat
Inter Eterno Amore

*-:

Reagovat
Votas

dobře Uma...Tarantino si umí vybrat múzu!

Reagovat
DelPiero137

Necudujem sa tomu vyberu, vzdy mi prisla ako spycho osoba

Reagovat
Pipo123

Gomis do Lazia ?! tak to by bolo viac než dobré

Reagovat
Largo

Je to sice občas dřevo, ale pořád by to byla velká posila. Já u nás tajně doufám v Alfreda Finnbogasona. Teď se o něm píše v souvislosti s AS stále častěji.

Reagovat
Pipo123

Toho sleduje celá europa, myslím že skončí niekde v PL. Občas som ho videl hrať, ale moc by som mu neveril v Calciu, ono Eredivise je liga bez obrany, takže tie štatistiky u útočníkov nič moc neznamenajú. Aby to nebolo niečo ako Castainos či ako sa volá to drevo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stuff

oproti Yilmazovi co ja viem

Reagovat
Pipo123

Tak Yilmaz je samozrejme niekde inde, ale Gomis by bol parádna posila a nestál by toľko ako Yilmaz, končí mu kontrakt, takže by sme prakticky vyriešili náhradu za Kloseho za pár eee

Reagovat
domingo

Gomis ma s Klosem spolecny tak maximalne to, ze jejich jmena maji 5 pismenek

Reagovat
mastakillah

Reagovat
Pipo123

A nebodaj ich porovnávam ? vravím len že to bude náhrada za Kloseho....

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě půjde někde do Itálie Demba Ba

Reagovat
smazaný uživatel

Zvlastne napisany clanok. Od koho je vlastne Danielle slavnejsi? Od otca? Vsak Bruno je pojem v talianskom futbale, takze by to bola pekna volovina. Ak mysleli tretiu osobu, ktoru autor nacrtol, mal ju predsa i spomenut. Ale nespomenul (predpokladam, ze slo o jeho druheho syna Andreu). Fakt zvlastne a chaoticky napisane

Reagovat
smazaný uživatel

Při vší úctě k Danielemu, taky si myslím, že Bruno je o poznání slavnější.

Reagovat
smazaný uživatel

Bruno Conti bol najlepsi hrac s Paolom Rossim na Mundiale '82 pri ich triumfalnej ceste, verny prakticky jednemu klubu. Bruno je legenda talianskeho futbalu, jeho syn len jeden z mnohych v Serii A.

Reagovat
valloire

plus Dino Zoff

Reagovat
Francesco Totti AS

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že další Conti je spíš pojem pro Cagliari než pro Romu. Trefit se v 19 za Romu, to vzbudí při nejmenším pozornost a dojetí, že rod Contiů působí v Římě. Zeman ale nevěděl co s ním a z hostování se stal přestup do Cagliari, kde Daniele slouží dodnes.

Reagovat
celeb

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele