Peterův klub západního střihu?

30.05.2010, 18:49
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Mluvit o Baníku jako o klubu ze Západu je možná silné slovo. Zvláště po zvířecím chování, které předvedli vyvolení jedinci v posledním kole na tribunách stadionu U Litavky. Přesto je přístup majitele klubu Tomáše Petery naprosto příkladný a my bychom ho neměli opomíjet.

Baník Ostrava se v posledním ročníku mohl zas a znovu opřít o fanatické diváky, kteří ho, i když v menší míře, než se očekávalo, jezdili podpořit po celé republice. Byl jsem osobně přítomen zápasu Koubkovy party na hřišti Kladna a jejich výjezd proběhl zcela hladce a hlavně velmi hlučně. Slezané si mohli připadat doslova jako na vlastním stadionu.

Takový výjezd by měl být doslova příkladem, jak má podpora fanoušků vypadat. V tomto fejetonu však nechci mluvit o kvalitě fanoušků, protože jejich vystoupení v posledním kole opět zcela znehodnotilo jejich celosezónní snažení. Nechci ani mluvit o tom, jakou roli v celé kauze hrála provokace PČR, ačkoliv na to mám svůj názor.

Chci se zaobírat příkladnou komunikací majitele klubu Tomáše Petery se svými fanoušky. Ten jako jediný vlastník klubu v ČR veřejně odsuzuje (!) jednání svých chuligánů a snaží se proti nim bojovat. Neschovává se za prázdné fráze a nicneříkající vyjádření. Na druhou stranu je ochoten se za své fanoušky postavit, pokud cítí, že byli nařčeni neprávem.

Ostravský chlebodárce si také uvědomuje, že spojování klubu s chuligány z Polska není úplně nejlepší vizitkou pro jeho firmu. A protože tak jako každý podnikatel bojuje o sponzory, velmi si hledí, kterak je jeho klub vnímán zvnějšku.

Vytvořil proto unikátní projekt fanouškovské karty. Vytvořil projekt, který má v ČR už dávno být! Vytvořil projekt, který je dle mého názoru jednoznačným krokem ke stabilizaci celé situace, která je po hromadném zatýkání sparťanů, slávistů a dalších provokacích od policie poměrně vyhrocená.

Petera od svých příznivců požaduje jediné. Vyplnit několik osobních údajů a zaplatit počáteční poplatek několika stovek korun. To je vše. Poté dá svým příznivcům (jak alespoň sám nastiňuje) velké výhody a práva. Na druhou stranu si do svých rukou bere velkou moc. Protože on bude prvním člověkem, který bude moct v našich luzích a hájích říci: "Vím, že jsi dělal výtržnosti, na poškozování jména mého klubu ses podílel naposled!"

Přestože byla zavedena v posledních měsících jakási legislativa, která umožňuje zabránit fotbalovému chuligánovi chodit na stadiony, v současné chvíli nic neřeší. Dokud tu nebude centrální registr, do kterého by se jména a osobní údaje všech majitelů "fanouškovské karty" zapisovala, nic se nezmění. Mohlo by totiž platit jednoduché pravidlo: "Dej své údaje k dispozici, dostaneš kartu, která jako jediná tě bude opravňovat k nákupu vstupenek na venkovní stadiony. Pojedeš na výjezd, uděláš neplechu, karta ti bude odebrána a ty si jdi po svých, tebe tady nechceme."

Je to jednoduché... Bohužel, v celé fanouškovské obci přetrvává strach z legality. Podívejme se na Spartu. Její fanoušci jeli ve velmi početné skupině podporovat svůj klub a byli zatčeni všichni. Jestliže problémy na skoro každém výjezdu dělá stále stejných 10 - 15 lidí, je řešení nasnadě. Zabránit těmto jedincům možnosti cestovat s klubem a poklidná většina má klid a jistotu, že zápas, na který jede přes celou republiku, bez problémů uvidí.

Stejné je to i v případě Baníku. Když se podaří odstranit nepřizpůsobivé Poláky a jednotlivé menší skupinky z Hodonína či Karviné, bude pro většinu klid. Ta se pak nemusí obávat, že místo zápasu bude sledovat boj svých "kamarádů" s bezpečnostní službou a policií.

Fanouškovské karty fungují kdekoliv v západní Evropě a jednoznačně potvrdily, že jsou účinným prostředkem k boji proti nepřizpůsobivým jedincům. Mohl bych vyprávět spoustu příběhů, kdy lidé nechodí na fotbal nebo jen chodí na tribunu, kde nehlučně koukají, co se na trávníku děje, přestože by raději šli do "kotle" a svými hlasivkami klub podpořili. Jenže ti se bojí, co se v jejich okolí stane. Tomu se dá zabránit a já věřím, že Peterova myšlenka je tím správným řešením. Když se k ní připojí i určitý balíček výhod, vlastně budou fanoušci, tedy ti slušní, tím, kdo vyhraje.

Teď si jen oni sami musí určit, kterou stranu zvolí. Jestli je lepší být svědky neustálých a dokola se opakujících bojů a hořekování nad policejním státem nebo dávají přednost chvilkovému "nepohodlí" a následným letům klidu a zábavy...

Autor: Filip Horký

Komentáře (370)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele