PAOLO MALDINI - IL CAPITANO

26.11.2004, 23:55
Aktuality
V lednu 1985 se objevil na zeleném trávníku San Siro v dresu AC Milán dospívající mladík. Bylo to proti Udinese Calcio. V té době jeho jméno nikomu nic neříkalo. Paolo Maldini... Leckdo si vzpomene, že to byl jeho jediný start v této sezóně, jakýsi opožděný dárek "Tříkrálový"! Dnes je symbolem tohoto klubu. Idolem desítek tisíc jeho příznivců.

Po svém prvním startu za klub svého života se pro Maldiniho změnilo vše. Tři roky hrál a učil se od svých slavných kolegů, vzorů, jakým byl například Franco Baresi. Pak dostal poprvé šanci reprezentovat svou zemi, Itálii. Dnes má na svém kontě 126 startů a je samozřejmě rekordmanem. Fotbal má v krvi, je synem neméně slavného otce, Césare Maldiniho. Je mu 36 roků, ale na svůj debut za AC Milán vzpomíná jakoby to bylo včera: "Oslavil jsem své šestnácté narozeniny a již jsem byl v kádru áčka! Všechno v té době probíhalo jako ve snu a já neměl čas uvědomovat si, co se okolo mne, a hlavně se mnou, děje."

Dostat se do prvního týmu tak slavného klubu je jedna věc, udržet se v něm tolik let, jako se to podařilo "Il capitano", je věc druhá. "Narodil jsem se v Miláně, ale pro nás domorodce většinou nezbývá místo v mužstvu. Musel jsem se moc a moc snažit, abych si ho vybojoval, abych dokázal všem okolo, že nejsem jen syn slavného otce." Je zcela jasné, v tak dlouhé fotbalové kariéře, že Maldini měl období plná úspěchů, která střídaly etapy k zapomenutí. Vyhrál evropské poháry, scudetta. Ale prohrál finále MS v penaltovém rozstřelu, právě tak jako EURO, kde s hrůznou bezmocností přihlížel, jak jim Francie během 43 vteřin sundala zlaté medaile z krku.

Franco Baresi, fotbalista a chlap, který se vyznačoval svou chladnokrevností, padl k zemi a začal plakat jako malé dítě ve chvíli, kdy Itálie prohrála finále MS 1994 v USA s Brazílií na penalty. Maldini ale zůstal s tváří jakoby vytesanou z kamene a nedal na sobě znát zklamání. "Takový je můj charakter, pomáhá mi překonávat těžké chvíle, malé a velké životní tragédie. Věděl jsem v ten moment, že jsme ze sebe odevzdali všechno co v nás bylo, ale osud chtěl, aby titul putoval do Brazílie."



Ani úspěchy, ale ani prohry, nezměnily Maldiniho jako fotbalistu, jako člověka. Trénuje stejně, jako tomu bylo před 20 roky. Jeho spoluhráč Gennaro Gattuso o něm říká: "Po dvaceti letech v tomto klubu, na takové úrovni, a má stále stejnou chuť do hry. Neuvěřitelné! Já mu závidím jedno: jsou chvíle, kdy se mi nechce jít na trénink, kolikrát si i zahraju na maroda a simuluju nachlazení, ale Paolo to nikdy neudělá. Je to opravdový šéf, jak na hřišti, tak mimo něj. Chová se ke všem s úctou, nezdvihá tón hlasu, vše řeší v klidu."

Klid z hrací plochy přenáší také do svého rodinného života. "Jakmile skončí zápas, nebo jen trénink, ihned začínám myslet na rodinu, na mé soukromí. To jsem se naučil hodně dávno. Myslím si, že přijít domů a myslet na fotbal, mluvit o fotbale, je bláznovství. To jednoho musí psychicky zničit za pár let! Ale já si nestěžuji. Jsme milováni a doslova hýčkáni. Okolo nás je skupina lidí, profesionálů, kteří pracují dnem i nocí jen a jen pro naše pohodlí. Lékaři, maséři, kustodi, kuchaři, číšníci, řidiči..., desítky lidiček podílejících se na úspěchu AC Milán. A tak, když vyběhnu na trávník, rychle zapomenu na starosti toho civilního života, který zůstal za branami stadiónu. To je nutné, aby jeden podal co nejlepší výkon."

Tréninkové hřiště Milanello pomalu osiřelo. Z okénka odjíždějícího autobusu se usmívala tvář Paola Maldiniho. Na co asi v té chvíli myslel? Na fotbal, na rodinu? Kdo ví... Snad myslel na budoucnost. Budoucnost jednoho velkého rossonero!

Paolo Maldini sehrál v dresu AC Milán v letech 1985-2004 (do skončení sezóny 2003/04), 534 ligových zápasů, 104 v evropských pohárových soutěžích. V lize dal 25 branek. V reprezentačním dresu vybojoval stříbrné medaile na MS 1994 a EURO 2000. V dresu AC Milán se podílel na čtyřech titulech v LM, dvakrát hrál v prohraném finále. Dvakrát vyhrál Superpohár ve světovém (dvakrát finále prohrál) a čtyřikrát v evropském měření sil. Je trojnásobným držitelem italského Superpoháru, sedmkrát vyhrál italskou ligu. Je rovněž vítězem italského poháru a jednou poraženým finalistou. Narodil se 26. června 1968, měří 186 cm, váží 83 kg. První zápas sehrál 20. ledna 1986 proti Udinese (1:1). Poslední...?

Paolo Maldini je mezi dnešními slavnými asi nejslavnější. Ať se mu ještě dlouho daří!



Autor: Vilém Hodr

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Moc pěkný článek.

Reagovat
smazaný uživatel

to stebou teda souhlasím, já fanoušek AC Milán jsem rád že článek o Paolu Maldimim sem zařadili,protože si myslím že je to opravdu velká ikona AC i celého fotbalu. FORZA MILAN

Reagovat
HOST*sansiro

Ten clanek se fakt povedl!!! Maldini si to opravdu zaslouzi! Jen tak dale. FORZA MILAN!

Reagovat
HOST*ACM

Klobuk dole pred takymto hracom!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ač fanda Barci, klobouk dolů před Maldinim. Hraje fakt dobře a to je mu už tolik ... A co na něm nejvíc obdivuju je to, že hraje celou kariéru v jednom dresu. V dnešní době je to jev nevídaný. A to ještě umocňuje to, že si po tak dlouhou dobu udržel výkonnost na takové úrovni, že mohl hrát i v nabytém kádru ACM. Je to beze sporu jeden z nejlepších obránců historie. Jen tak dál Paolo

Barca forever (PS: snad se mu v té dlouhověkosti, věrnosti a skvělých výkonech vyrovná náš Carles, předpoklady na to má)

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně ve všem souhlasím!

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom doplním takovou zajímavou statistiku. Maldini se svými 534 zápasy je momentálně patým hráčem s největším počtem utkání v nejvyšší italské lize. A je velmi pravděpodobné, že se ve své kariéře ještě dotáhne na první místo. Tabulka vypadá takhle:

1. Dino Zoff (570)

2. Pietro Vierchowod (562)

3. Roberto Mancini (541)

4. Silvio Piola (537)

5. Paolo Maldini (534)

6. Enrico Albertosi (532)

7. Gianni Rivera (527)

8. Giuseppe Bergomi (519)

9. Giovanni Galli (496)

10. Tarcisio Burgnich (494)

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele