Památná finále FA Cupu

13.05.2011, 17:00
Profily, historie
V sobotu se od 16:00 střetnou Manchester City a Stoke City v rozhodujícím zápase FA Cupu. Stejně jako v případě Carling Cupu vám nabízíme přehled několika zajímavých finálových utkání z minulosti.

Zatímco pro Stoke City se jedná o historicky první účast v rozhodujícím utkání FA Cupu, jeho soupeř tuto soutěž vyhrál už čtyřikrát. Naposledy se to Manchesteru City podařilo v roce 1969, kdy jeho výhru nad Liverpoolem zařídila klubová legenda Neil Young. Citizens si navíc připsali ještě čtyři další účasti ve finále. Na den přesně před třiceti lety přebrali hráči medaile pro poražené po opakovaném utkání s Tottenhamem Hotspur. Tento zápas taktéž patří mezi ty, které nabídly dramatickou podívanou.

1953: BLACKPOOL 4−3 BOLTON WANDERERS
(Mortensen 35', 68', 89', Perry 90+2' − Lofthouse 2', Langton 40', Bell 55')


Ačkoliv v Matthewsově finále padlo sedm branek, tak tento legendární hráč nezaznamenal ani jeden. Na straně Blackpoolu vstřelil hat-trick Stan Mortensen, výhru v nastavení zařídil Bill Perry. Bolton dohrával zápas pouze s devíti zdravými hráči, protože v roce 1953 střídání ještě nebylo povoleno. Stanley Matthews se do historie zapsal tím, jak v druhé půli inspiroval Blackpool k velkému obratu z nepříznivého stavu 1−3. Z pozice pravého křídla naprosto zničil soupeře, který si s ním nevědel rady. Tento velikán anglického fotbalu na dva góly nahrál a po dvou předchozích neúspěšných pokusech konečně získal FA Cup.



1979: ARSENAL 3−2 MANCHESTER UNITED
(Talbot 12', Stapleton 43', Sunderland 89' − McQueen 86', McIlroy 88')


Větší část tohoto utkání nebyla ničím výjimečná. Arsenal se skvělým Liamem Bradym si v první půli vypracoval dvoubrankové vedení, které držel ještě pět minut před koncem. V 86. minutě Gordon McQueen po standardní situaci snížil. O dvě minuty později už bylo vyrovnáno, když si Sammy McIlroy pohrál s dvěma obránci a překonal vybíhajícího Jenningse. Radost Manchesteru United ovšem trvala jen chvíli. Arsenal nesklopil hlavy a hned po rozehrávce se vrhl do útoku. Po centru Rixe z levé strany strhl vítězství na stranu londýnského klubu útočník Alan Sunderland.



1981: TOTTENHAM HOTSPUR 3−2 MANCHESTER CITY
(Villa 8', 76', Crooks 70' − MacKenzie 11', Reeves (p.) 50')


První zápas těchto soupeřů skončil remízou, a tak se oba týmy střetly ve Wembley podruhé. Toto utkání nabídlo divákům mnohem kvalitnější zábavu. Tottenham se ujal vedení díky gólu Rickyho Villy z dorážky. O tři minuty později vyrovnal povedeným volejem 19letý Steve MacKenzie. Manchester City zásluhou Reevesovy penalty vedl 2−1, ale Garth Crooks srovnal stav. Zápas nakonec rozhodl Ricky Villa. Vousatý Argentinec se v 76. minutě dokázal individuálně prosadit přes obranu Citizens. Jeho akce byla vyhlášena gólem století ve Wembley.



1988: WIMBLEDON 1−0 LIVERPOOL
(Sanchez 37')


Jedno z největších finálových překvapení historie. Ligový mistr Liverpool plný hvězdných hráčů podlehl malému Wimbledonu. Ten prožil značnou část své historie jako amatérský klub, teprve v roce 1977 postoupil do čtvrté ligy. Následoval raketový vzestup až do nejvyšší soutěže, jenž vyvrcholil spanilou jízdou FA Cupem. Díky hráčům jako Vinnie Jones, Dennis Wise a John Fashanu získal tým přezdívku Crazy Gang. Wimbledon spoléhal na silový způsob hry a jediný gól ve finále vstřelil Lawrie Sanchez hlavou po přímém kopu. Dave Beasant se zapsal do historie jako první brankář, jenž vedl tým ve finále jako kapitán. Zároveň se mu jako prvnímu podařilo chytit penaltu, když vystihl pokus Johna Aldridge.



2001: ARSENAL 1−2 LIVERPOOL
(Ljungberg 72' − Owen 83', 88')


V tomto roce se finále poháru kvůli přestavě Wembley hrálo poprvé mimo území Anglie. Diváci v Cardiffu viděli souboj dvou francouzských manažerů. Arsenal byl většinu zápasu lepším týmem a zaslouženě se ujal vedení zásluhou Ljungberga. Gunners zároveň neproměnili několik velkých šancí. Gérardu Houllierovi se ovšem povedla střídání a Liverpool zápas obrátil. Gary McAllister zahrál přímý kop, po němž se prosadil Michael Owen. Dvě minuty před koncem anglického útočníka vyslal dopředu Patrik Berger. Tony Adams a Lee Dixon nedokázali rychlonohého Owena zastavit a Liverpool se radoval. O čtyři dny později Reds vyhráli Pohár UEFA a sezonu zakončili se ziskem tří pohárů.



2006: LIVERPOOL 3−3 (p. 3−1) WEST HAM UNITED
(Cissé 32', Gerrard 54', 90+1' − Carragher 21' (vl.), Ashton 28', Konchesky 63')


Liverpool pod vedením Rafaela Beníteze rok po fantastické výhře v Lize mistrů zažil další infarktové finále. West Ham se ujal dvoubrankového vedení, které Reds dokázali smazat. Díky Koncheskyho šťastné trefě byl londýnský klub blízko zisku trofeje, ale v nastaveném čase zaúřadoval famózní kapitán na straně soupeře. Steven Gerrard dal v zápase dva góly a na jeden nahrál. V penaltovém rozstřelu byl také úspěšný. Hrdinou se stal také Pepe Reina, jenž do té doby neprožíval povedené utkání. Španělský brankář zneškodnil tři pokutové kopy ze čtyř a Liverpool mohl slavit. V dresu West Hamu si povšimněte Matthewa Etheringtona, jenž se před pěti lety taktéž před finále zranil.

Autor: Martin Hájek

Komentáře (59)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Stoke ani Birmigham nemá v pohárech co dělat. Tam má bejt Tottenham a Everton.

Reagovat
smazaný uživatel

Si spolknul encyklopedii ne? V pohárech má být ten tým, který si to VYBOJUJE a ne ten, který by si fanoušek přál....

Reagovat
Aldeano

Reagovat
minoLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Je to fanoušek Barcelony co chceš.

Reagovat
smazaný uživatel

Co plácáš? Nemáš jinej argument? Tím ukazuješ svojí nízkou inteligenci...

Reagovat
M0rb1D4S

Pravda, ti by nejlépe vyhráli ligu, kdyby jim na záda dýchala Barcelona B a finále ligového poháru by mohlo být stejné..

Reagovat
smazaný uživatel

To je hustý já napíše názor. A hned slyším něco o Barceloně, který se tohle vůbec netýká. To jsou vždycky ty nejlepší argumenty...

Reagovat
smazaný uživatel

halo! ty fandis barce, tam vsetka argumentacia konci, tam nema zmysel nic...

Reagovat
Infi

Tyhle kecy by sis mohl odpustit

Reagovat
smazaný uživatel

Mě to přijde blbý, že do pohárů postoupí tým, kterej je sice ve finále pohárů ale týmy jako Tottenham a Everton by hráli mnohem větší roli... a jsou v lize 6 a 7... takže za normálních okolností by postupovali.

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiši maria.

Reagovat
minoLFC

pokiaľ finále FA cupu vyhrajú tak tam budú zaslužene, FA cup je nastaršia sutaťž v Anglicku, aj veľkokluby ju rešpektujú a chcu vyhrať(je to viac než EL pre nich), takže dostať sa do finále nieje sranda.

Pokiaľ by šlo o CC tak ok, na ten v Anglicku každý kašle.

Reagovat
smazaný uživatel

FA Cup chápu.. ale at když tak postoupí jen vítěz. A carling mě přijde celkem jako zbytečnost už...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Fanoušek Barcelony, co by si chtěl ...

Reagovat
VALEN

ty jsi zbytečnost

Reagovat
domingo

Taky bych dal "vitez a dost".

Reagovat
smazaný uživatel

Fandí Barceloně, tak co po něm chceš. :D

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

GOOOOOOOOOOOOOOOL

Reagovat
smazaný uživatel

Ale i na straně "tří korunek" kurwa

Reagovat
SunFells

Jackie je opravdu jak dvojče Bradyho

Reagovat
smazaný uživatel

Preco sa vlastne hra finale uz teraz? Ved to byvalo vzdy az po skonceni ligovej sezony

Reagovat
Janča4

protože se ve Wembley hraje i finále ligy mistrů a 14 dní před tím se na hřišti nesmí nic hrát ... tak sem to aspoň někde četla

Reagovat
smazaný uživatel

hm tak to zrejme potom tak aj bude, aspon to teda dava logiku

Reagovat
C-M@ster

Přesně tak.

Reagovat
kiwwi

malo by to mat urcite vyhradeny samostatny den, je to velka udalost...ale toho roku tam hra Manchester City takze to nevadi, ani keby to dali na pondelok o 6 rano

Reagovat
Aldeano

A to je dobrý čas na fotbal

Reagovat
Mindas

Tak to víš o FA Cupu pěkné hovno, když tohle dokážeš napsat. City, ne-City...

Reagovat
kiwwi

co to zasa trepes

Reagovat
Mindas

Je to FA Cup! Už samotné finále je kouzelné. Je prostě paráda sledovat tento zápas, ať tam hraje kdokoliv.

Reagovat
kiwwi

co to ma spolocne s tym ze viem hovno o FA Cupe?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to víš o FA Cupu pěkné hovno, když tohle dokážeš napsat. City, ne-City...

napsal to jasne ne?

a ma pravdu

skvelej pribeh: stoke - city, ktery vyradili united na ceste do finale....

Reagovat
Mindas

Protože FA Cup byl vždy o něčem jiném, než o přání vidět ve finále klub, který ty tam chceš mít. Kdyby finále hrála Chelsea s United, tak se na něj těším skoro stejně, jako na to zítřejší a nedokázal bych vypustit z držky, že i kdyby se hrálo v pondělí v 6h, tak jde o hovno.

Reagovat
kiwwi

omg ty si ma absolutne nepochopil

ja ten zapas budem pozerat aj ked tam hra Man City a uprednostnil by som ho pred hociakym zapasom, FA Cup je tak vyznamny, ze si zasluzi mat svoj vyhradeny den...ale to HLAVNE kvoli fanusikom, ma to byt proste ich den, oni maju byt stredobodom pozornosti, oni si to maju vychutnat...ale fanusikovia Man City si to nezasluzia, a preto som napisal to co som napisal

Reagovat
Mindas

"fanusikovia Man City si to nezasluzia"

Reagovat
kiwwi

mam ti zopakovat milionty krat ? vazne? jemu tak akurata luto fanc Sotooke Cittyy

Reagovat
smazaný uživatel

teda ze se vam do toho montuju

to vypadalo, ze si delas srandu a mindas reaguje precitlivele...

proc si to fanousci city nezaslouzi

Reagovat
kiwwi

fan s citty si to zaslizia ale tak mazimalene4e Stoke city

Reagovat
smazaný uživatel

no jen abys to finale neprospal

get well soon

Reagovat
kiwwi

uz som hore, cerstvy ako rybicka skoro...hlavu mi ide roztrhnut

Reagovat
vodka

Vinnie Jones ty kompilačky s ním nemají chybu, jeho postavy ve filmech často taky ne

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

"The only player I was scared of was Vinnie Jones. I was young and it was just the way he looked at me. I don't know if he was acting. I didn't want to find out" - Patrick Vieira.

Reagovat
kiwwi

ty kokos to musel byt pocit, ked sa na teba pozrel...by som sa mu vyhybal na 50 metrov

Reagovat
vodka

nedivím se, ta scéna z eurotripu, kde jedou v tom doubledeckeru po silnici v druhém pruhu a sype tam ze sebe jednu nadávku za druhou nějaké 2 minuty je geniální....

Reagovat
smazaný uživatel

Pepe Reina

Reagovat
Lemond Laws

ANTI Sweden!!!!

Reagovat
Puskas

O siru Stanleyovi a o tomto zápase jsem kdysi dávno četl, paráda. Ve Zlatém míči to je skvěle popsané.

Reagovat
smazaný uživatel

1973 chybí...

Reagovat
smazaný uživatel

Sir Stanley

Reagovat
vladis271

aaach to bola obrana finnan carra Sami riise

Reagovat
vladis271

OT:Everton má najlepšiu U18 v Anglicku. Gratulácia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

este som zvedavy na FAYC, to tiez nieco znamena

Reagovat
niflheim

Carragher own goal...klasika

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele