Ozvěny z Bundesligy: Sestupu navzdory. Darmstadt zanechá zajímavý odkaz

22.03., 09:25
Názory a komentáře
Hráči Darmstadtu při debatě s fanouškem (© sv98.de)

Zkraje října loňského roku si Darmstadt na své konto připsal druhou soutěžní výhru v probíhající sezóně. Pohříchu šlo o dosud poslední vítězství. Tehdy porazil Augsburg, jenž mu vše před pár týdny i s úroky vrátil. Demolice však nepřinesla jen bolest. Vyvolala taky spor o tom, co vše si fanoušci mohou dovolit. Což bude dost možná nejvýraznější památka na trápící se mančaft.

Sociální sítě jsou pozoruhodným místem. Jde o platformu umožňující výměnu názorů, čehož lidé taky využívají. Takhle to vlastně nezní vůbec špatně. Diskuze a vedené argumentace obohacují poznání a rozšiřují obzory i vědomosti.

Problém spočívá v tom, že internetové sociální sítě umožňují pouze nepřímou interakci. Tedy ne z očí do očí, ale prostřednictvím klávesnice a monitoru. Tato vzdálenost spolu s vytržením z dění, které vnímáme všemi smysly, bohužel vede k hrubosti. Nad snahami vést poklidnou debatu často převažují tendence oponenta zdecimovat, zesměšnit, vysmát se jeho úvahám. A vlastně tím mizí původní vznešená myšlenka - místo obohacení se staví příkopy a jednotlivé tábory se navzájem neposlouchají. Naopak se přes "protihlukové” zdi ostřelují zdánlivě ostrými náboji.

Taková přestřelka se nedávno týkala i Bundesligy. Vyvolal ji natočený záběr z utkání mezi Darmstadtem a Augsburgem. Domácí schytali ostudný šestigólový debakl, což se vůbec nelíbilo jejich příznivcům, především těm nejhlasitějším z "kotle”. To vyústilo v důraznou promluvu směrem k hráčům ze strany zástupce darmstadtských ultras.

Video kolovalo sociálními sítěmi, tedy prostorem, v němž má spousta uživatelů nutkání se vyjádřit... v podstatě k čemukoliv, aniž by si dané téma předtím důkladně nastudovali. Ani tento deficit nicméně nezabránil tomu, aby se u debaty ohledně záběru z Darmstadtu postupně vykrystalizovaly dva dominující pohledy.

Zřejmě o něco dřív se utvořil ten odsuzující. Podle zástupců tohoto proudu byl fanoušek SVD drzý, hrubý, nevychovaný, choval se povýšeně. Zkrátka to přehnal, ostatně jde o člena tvrdého jádra, které si určitě hloupě myslí, že když hlasitě povzbuzuje, tak mu klub zároveň patří.

Proti těmto názorům se v podstatě ihned zformovala protistrana, která příznivce Darmstadtu hájila. Šlo přitom především o uživatele, kteří s německým fotbalem mají dočinění. Ti natočeného muže v kšiltovce chápali, neboť měsíce, možná i roky, chodí spolu s kamarády na tribunu za bránou, kde svými hlasivkami dělá vše pro to, aby se "Liliím” dařilo. A na oplátku nyní dostal výprask 0:6. Udělal tedy dobře, že promluvil, tvrdili obhájci. A jeho kritici by naopak měli ústa zavřít, neboť německé fotbalové kultuře vůbec nerozumí.

Vyostřený spor rezonoval a doutnal několik dnů. Dnes už od inkriminovaného utkání uplynuly více než dva týdny a po takovém odstupu již snad lze říct, který ze zmíněných proudů měl pravdu. Respektive který z nich se alespoň přiblížil správnému poznání. Jestli tedy vůbec.

Určitě je vhodné představit situaci, v níž se fotbalový Darmstadt momentálně nachází. Jde o nováčka Bundesligy, u něhož se čekalo, že bude mít co dělat, aby po jedné sezóně nespadl zase o úroveň níž. Podle toho to taky vypadá. Lilie jsou v tabulce nejvyšší německé soutěže už několik týdnů poslední a soudě dle jejich výkonů i výsledků se nezdá, že by se na tom mělo něco měnit.

Naděje ovšem umírá poslední a především duel s Augsburgem představoval šanci, jak fanoušky SVD po nějaké době zase potěšit. Soupeř z Bavorska patří mezi mužstva, která i Darmstadt může po dobrém výkonu porazit. Stal se ale opak. Lilie naprosto vybouchly. V obraně tvořily těžko pochopitelné chyby a hostům několik branek vyloženě darovaly. To nebyl ani zápas blbec, po němž by se poražený tým mohl konejšit alespoň bojovností. Tohle byl vyloženě dárek pro Augsburg.

Pak se ovšem nelze divit frustraci příznivců SVD. Ta v nich vzhledem k průběhu sezóny zřejmě kynula už nějakou dobu, zkraje března "jen” kulminovala. Nedošlo však k fyzickým útokům na hráče či jinému podobnému excesu. Proslov fanouška byl důrazný a zjevně se neposlouchal lehce. Pořád to ale byla pouze slova.

A taky je dobré si nastudovat, jak ona slova přijali ti, jimž byla adresována. "Překvapilo mě, že na nás o poločase nepískalo víc lidí. Po zápase bylo důležité, že jsme se neschovali, ale šli s kluky pod tribunu. Proslov byl emotivní a kritika byla na místě," uznal na pozápasové tiskové konferenci trenér SVD Torsten Lieberknecht. ”Rozumím všem nadávkám, protože jsme dnes nebyli hodni nosit dres Lilií. Projev fanoušků byl emotivní a padala jasná slova, ale nebyl agresivní,” přitakal brankář Darmstadtu Marcel Schuhen.

Tak vida. Ti, kteří měli poslouchat především, nic nenamítali, měli pro vše pochopení a kritiku nebrali jako kudlu do zad. Vedle toho se navíc z tribun dočkali i povzbudivého potlesku (což se do videa - a tím pádem ani do vedených polemik - nevešlo). A pokud vše vezmou za správný konec, mohou to použít jako motivační prvek. Jako přiznání, že proti Augsburgu to vůbec nevyšlo, avšak že v dalších týdnech udělají vše pro to, aby se revanšovali.

Zatím to moc neklaplo, Darmstadt prohrál oba následující mače. Utkal se ovšem se dvěma těžkými vahami (Lipskem a Bayernem), takže ono vybičování ještě může přijít. Třeba už pozdě, to ale fanouškům vlastně tolik vadit nebude. Pro ně podstatné vidět, že se hráči rvou za jejich klub, že jim na něm záleží. Za to je rádi ocení potleskem a oslavnými chorály.

Takže ano, vlastně se lze snadno přiklonit na stranu podporovatelů onoho zuřícího fanouška. Vždyť ten moment ukázal krásy fotbalu. Především emoce a sounáležitost. Což jsou prvky, které přece nepatří výlučně jen do německé kopané.

Podporu příznivce Lilií lze ale určitě vést přívětivějším tónem. Ne tak pohrdavým, jenž šlo několikrát zaznamenat. Vzhledem ke stupňující se komercionalizaci vzhlíží k Německu jakožto baště "starého normálního” fotbalu čím dál víc lidí z dalších zemí. Co přináší, pokud se k takovým lidem stavíme zády? Není přece lepší je do problematiky zasvětit? Odmítavý postoj a urážky jen posilují izolaci Bundesligy, která vzhledem k finančním možnostem Premier League už před nějakou dobou začala. A argument, že ti druzí se přece chovají stejně tak, je dětinský a hloupý. Nemělo by nás naopak těšit, že my jsme ti poučenější a znalejší?

Budujme tedy mosty. A vzpomeňme si přitom vždy na příklad z Darmstadtu. Na dost možná jedinou vzpomínku, kterou tento hesenský celek po svém působení v Bundeslize zanechá.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (6)

Přidat komentář
Znalec

Nevím, školy nemám, ale ať počítám jak počítám, tak zbývá 8 zápasů do konce sezóny, což znamená, že je ve hře ještě 24 bodů.

Darmstadt jich má teď 13, plus 24 se rovná 37 bodů. To podle současné tabulky odpovídá dokonce účasti v evropských pohárech.

Tak jakýpak sestup?!

Reagovat
Mars

je vidět, že jsi znalec

Reagovat
Werkrider

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Rudnevs

Na jednu stranu chápem, čo sa autor snaží povedať - futbal sa hrá pre fanúšikov a tí by mali mať čo k tomu povedať, ak nie sú spokojní. Plus teda pokiaľ mu jednu nenatiahol, tak to asi neni nič tak hrozného, to súhlasím.

Ale na druhú stranu, ja som sa proti tomu ohradil už vtedy a spravím tak aj teraz. Chápal by som, kebyže takúto sodu dostanú naši alebo povedzme Hertha, ale keď si fanúšik Darmstadtu, tak uprimne.. čo iné si akože čakal? Jednoznačne najslabší tím v lige je posledný a dostáva občas debakle. Prekvapenie.

Isteže Heidenheim ukazuje, že to ide aj ináč, ale na to, aby si s takým tímom mal takú sezónu ako má Heidenheim, potrebuješ proste aj šťastie, zohranosť, dobrú náladu, dobrý los etc. Pre nich to bude tiež ťažké zopakovať viackrát. (Okrem iného Heidenheim má podľa mňa lepšie zostavený káder, Darmstadt nemá nikoho s kvalitou ako je Beste, plus na hrote je zdá sa najlepšia alternatíva SVD Polter, ktorý to už poriadne nedával ani v druhej lige.)

Nejdem z toho robiť katastrofu, ako píšem, pokiaľ mu nijak neublížil, tak sa to dá prežiť a netreba z toho robiť kauzu, ale proste mi to príde tak trochu zbytočné. Nič to neprinieslo, v tom tíme očividne viac neni. Lepší spôsob je, keď napríklad aj po debakloch občas fans ukážu, že stoja za tímom. Myslím, že samotný autor článku kedysi vyzdvihoval, že zrovna Lieberknecht (ten má na týchto trpaslíkov v BL asi šťastie) po zostupe Braunschweigu dostal ružu a fans mu v kľude poďakovali.

Reagovat
andrew96

Pět gólů do půlhodiny nedostává občas ani Darmstadt. Natož doma proti nějakému Augsburgu.

Myslím, že fans drtivou většinu času ukazují, jak za týmem stojí. Avšak v době, kdy 5 měsíců čekají na výhru, jsou poslední a dostanou takovou dardu, lze pochopit, proč vypěnili. A jak je psáno, jednak se i tleskalo, jednak to může mít nakopávací efekt.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele