Ozvěny z Bundesligy: Padáky visí ve vzduchu. Kde vyprší trpělivost nejdříve?

20.09.2023, 11:05
Názory a komentáře

Köln, Mainz, Augsburg, Bochum, Darmstadt, Mönchengladbach. Zmíněné týmy dál čekají v sezóně na první bundesligové vítězství. A jelikož už vyčerpaly čtyři pokusy, začíná se pomalu spekulovat o první trenérské rošádě. V ohrožení nicméně nejsou jen lodivodi tápající šestice. Kdo tedy cukne jako první?

Nějak se nám rozevřely výkonnostní nůžky. Tolik mančaftů čekajících po čtyřech kolech na první vítězství v sezóně tu už dlouho nebylo. Rovnou šest jich strádalo naposledy v ročníku 2014/15. Jak moc je to vlastně dávno? Nu, na čele tehdy k údivu všech sídlil Paderborn (který ale nakonec sestoupil), pro Jürgena Kloppa šlo o poslední kampaň před odchodem na Britské ostrovy a po Lipsku tehdy v nejvyšší soutěži ještě nebylo vidu ani slechu. Tak moc je to dávno.

Důvody současného trápení šestice jsou různé. Vedle nuly v kolonce výher však mají společné také to, že právě tyto celky jsou nyní horkými favority na první trenérskou rošádu. Alespoň u sázkařů. Pozice jednotlivých lodivodů se přitom různí. Svou budoucností si nicméně nemůže být jistý snad žádný z nich.

Rošády, které by bolely

Pokud bychom ovšem měli ukázat na někoho, kdo spíš nepoletí, bude náš prst mířit na Steffena Baumgarta. V Kolíně dobře vědí, že někoho lepšího na trenérskou sesli jen tak neseženou. Není to tak dávno, co se "Domstädter” trápili pod Markusem Gisdolem. A navíc je třeba říct, že po odchodu Ellyese Skhiriho a konci kultovního Jonase Hectora to Baumgart prostě nemá jednoduché. Což platí o celém klubu, nad nímž se nadále vznáší hrozba zákazu přestupů za údajně nedovolený transfer mladého slovinského útočníka Jaky Potočnika. Právě v těchto dnech se případem opět zabývá Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS). U Rýna doufají, že arbitráž ve výsledku potvrdí zrušení trestu, jenž uložila FIFA.

Pokud se vrátíme k Baumgartovi, tak ten v Kolíně dosud odvedl kus práce. 1. FC se pod jeho vedením transformoval z jo-jo klubu pendlujícím mezi 1. a 2. Bundesligou do stabilního účastníka soutěže. Respektive k tomu měl našlápnuto. Pokazí si to nyní? Žehrat může i na kus smůly. V sobotu, kdy "Effzeh” oslavovali 100 let existence jejich stadionu, Hoffenheim v řadě ohledů přehráli. Přesto prohráli. Avšak po čtyřech kolech s jediným bodem na kontě se na smůlu už blbě vymlouvá.

V tak trochu podobné situaci jako Baumgart se nachází Bo Svensson. Také on Mainz přebral po eskapádách svých předchůdců, také on udělal pro klub mnohé. A také přišel o zajímavé hráče, byť na první pohled nešlo o tak citelné ztráty jako v případě Kolínských. Bez Aaróna Martína Caricola, jehož levačka zařídila ze standardních situací několik branek, i záložníka Antona Stacha, kterého zlákal Hoffenheim, se však "Nullfünfer” hledají. Podobně jako Köln si i v Porýni-Falci nedávno zavzpomínali na historii svého svatostánku (viz níže). Jen aby je ale nepopadla nostalgie také při pohledu na pokračující výsledkové strádání. Přece jen, od Mainzu se před sezónou čekal i atak na pohárové příčky.

Rošády, které se dřív nebo později stanou

Další skupinu představují kluby, jimž jde pravidelně o jediné: přežít. A v případě delší výsledkové mizérie by tak nad vyhazovy koučů nemusely tolik váhat. To je špatná zpráva především pro Enrica Maaßena, který na lavičce Augsburgu stihl prohrát už 22 ze 40 utkání, v nichž FCA koučoval. To je nejhorší statistika ze všech lodivodů, kteří "Fuggerstädter” vedli v jejich desetileté bundesligové historii. Rovněž Maaßen může žehrat na odchody stěžejních plejerů. Rafał Gikiewicz občas patřil mezi nejlepší gólmany soutěže, k Mërgimu Berishovi se zase nadějeplně upírají zraky celé německé fotbalové veřejnosti, neboť právě tento útočník s kosovskými kořeny je jedním z aspirantů na obsazení palčivého postu forvarda v národním týmu. Jak Gikiewicz, tak i Berisha jsou ale pryč (a stejně tak po deseti letech odešel z pozice sportovního ředitele Stefan Reuter). A dost možná Fuggerstädter brzo opustí také Maaßen.

Z podobného těsta jako v Augsburgu uhnětli koncepci též v Bochumi. Ta má tedy ve výsledku dost podobnou pověst. V Bundeslize sice nepůsobí tak dlouho, pořád tedy vypadá jakžtakž neokoukaně. I v jejím podání lze ale víc než o fotbalu hovořit o kopané. Či spíše okopávané. Dlouhé míče, hlavičky, souboje, důraz v pokutovém území. VfL v kostce. Ano, Thomas Letsch pracuje s tím, co má. A je pravda, že v Bochumi kvalita chybí. Přesto se tato bojovně naladěná banda už dvakrát mezi elitou udržela. A jestliže Letschovi (i Maaßenovi) začne povážlivě ujíždět vlak, lze si jeho konec snadno představit.

Rošády, na něž je brzo

Ve výčtu zbývají Darmstadt a Mönchengladbach, tedy mužstva, která na sebe narazila v neděli. A spolu s pátečním šlágrem mezi Bayernem a Leverkusen útočí jejich partie na titul zápasu kola. Střet plný zvratů, jenž okořenila parádní trefa Tomáše Čvančary, však naplno ukázal problémy obou mančaftů. Ty se nacházejí zejména v chatrné obraně. Darmstadtské "Lilie” inkasovaly ze všech bundesligových účastníků vůbec nejvíc branek, Gladbach je nicméně jen o jeden obdržený gól zpět (spolu s Augsburgem a Mainzem).

Torstena Lieberknechta chrání to, že Darmstadt do nejvyšší soutěže dotáhl. Tedy alespoň zatím. Gerardo Seoane zase svou štaci v Gladbachu teprve započal, pro Borussii by tedy jeho odvolání bylo jednak unáhlené ze sportovního hlediska, jednak finančně náročné ("Hříbata” se navíc nenachází v nejlepší ekonomické kondici). Čas ovšem běží a trpělivost dostává zabrat. Po nějaké době už obhajoba Lieberknechta i Seoaneho nemusí uspět.

Čtyři horcí favorité

Vyhodit kouče však mohou také týmy, které již alespoň jednou zvítězily. To se povedlo třeba Brémám, které ale vyhrály jen dva ze svých 16 posledních bundesligových zápasů. Werder se již delší dobu potácí v krizi, do toho ve prospěch Dortmundu ztratil Niclase Füllkruga. Zvučná letní posila z Liverpoolu Naby Keïta kvůli zranění na první start čeká a zbytek kádru... no, pořád jde z velké části o stejné muže, kteří před dvěma lety s SVW sestoupili. Bude si Ole Werner balit kufry?

A pak je tu Dortmund. Navzdory úspěchu ve Freiburgu zůstávají jeho výkony za očekáváním. Edin Terzic se zřejmě může těšit přízni generálního ředitele BVB Hanse-Joachima Watzkeho. Slavná Südtribune už ale dala dost hlasitě najevo svou nespokojenost. A hlas fanoušků, to je v Německu často hlas Boží.

Pokud nechcete nevyžádané tipy, můžete přestat číst. My si ale dovolíme soutěž o prvního padáka předpovědět. Na základě postavení všech klubů lze okruh horkých favoritů zúžit na čtyři mančafty: Augsburg, Dortmund, Darmstadt, Brémy. Jejich seřazení pak není náhodné. Koudel tedy hoří zejména u Enrica Maaßena.

Ale nechme se překvapit. Ostatně autor tohoto textu ještě před reprezentační pauzou nepředpokládal, že Jozef Weber opustí královéhradecké "Votroky". Fotbal nemá logiku.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (12)

Přidat komentář
JackDaniels.

OT: Potrebujem dobrý vtip, dík!!

Reagovat
Y.N.W.A

sešly se čtyři kamarádky a.... neměly si co říct, protože se sešly všechny čtyři ...BA DUM TS

Reagovat
Rudnevs

Neverím, že Augsburg a Mainz by naozaj zostúpili Tí sa z toho vždy nakoniec vyhrabú

Reagovat
Perzifláž

Jednou to praskne, je to časovaná bomba. A ve cvajlík už se formujeme my, Hansa a Kaiserslautern. Svět bude zase v pořádku.

Reagovat
Martin9719

A v koho vlastně zatím věříš na sestup?

Reagovat
Rudnevs

Darmstadt Ingolstadt Ešte stále mám taký nejaky pocit, že sú to najväčší favoriti.. aj keď Heidenheim hral fakt solídne zatiaľ.

Reagovat
Martin9719

Jsem rád že Werder se dneska odpoutal. Kozli se do toho snad nenamočí, Gladbach se taky nějak musí zvednout a pokud by měl o záchranu hrát třeba Mainz, asi mi to tak vadit nebude. Ač moc nemusím farmaceuty tak doufám že Heidenheim zítra dostane.

Reagovat
Rudnevs

Gladbach fakt dúfam, že sa zdvihne. Taký klub si nezaslúži byť tak dole, zvlášť keď si vezmem, že podľa mňa tie ťahy cez leto nespravili úplne zlé, v situácii, v akej boli, to sú vlastne ešte dobré nákupy. Mali aj celkom smolu, že v prvých piatich zápasoch tam mali Bayern, Leverkusen a Lipsko, čiže to sa ťažko štartuje do sezopny s takým losom.

Kölnu zrejme nejak došla tá aura Baumgarta a teraz už začínajú reálne hrať to, na čo ten káder má. Navyše odchody ako Hector, Skhiri.. to sa ťažko kompenzuje. Bude to ťažká a dlhá sezóna pre oba tieto rínske kluby.

Reagovat
Martin9719

Köln nehrál vůbec špatně. V tom zápase včera měli pasáže, že bych neřekl že prohrají. Akorát během zápasu přijdou výkyvy kdy vyklidí pole a v těch pasážích dovolili Werderu otočit kormidlo. Navíc oni mají na čem stavět. Bojovník Selke, kreativní Kainz, rychlík Maina. Paqarada není špatná náhrada Hectora, stopeři taky nejsou nějací stojící panáci třeba jako loni u Herthy. Jak se psalo v ozvěnách, moc lepších trenérů než je Baumgart Köln nesežene a já mu fandím. Werder teď nesmí usnout na vavřínech. Mě se místní atmosféra líbí ač vím že ty je asi moc nemusíš. Včera by tomu zápasu asi víc slušela plichta, Wernerovi vyšlo střídání, ale stejně se musí zlepšit, jinak přijde další Heidenheim. Njimnah by mohl být ideální parťák k Dukschovi. Romano Schmid naprosto famózní, určitě MOTM. Zlepšit by se měli určitě stopeři, včera tam zase propadl Pieper v první půli a Maina šel skoro sám jako v 1. kole Sané, s tímhle propadáním proti rychlejším hráčům mají dost problémů.

V boji o záchranu se tam bude vyskytovat opět vícero týmů, jak říkám třeba Mainz by mi nevadil, ale u nich zase taky nevěřím že se nezvednou. Gladbach musí hlavně začít bojovat. U nich je i přes ten skoro obrat u Lilií strašně vidět, že pokud oni spadnou do toho tvrdého boje o záchranu budou to mít těžší a těžší. Jelikož je to tým který se umí nějak víc hecnout možná jen na Bayern tak si pak hledej motivaci někde v "tvrdé" Bochumi nebo v nadšeným Heidenheimu. Chci tím říct, že Gladbach musí z těch spodních příček co nejdřív, protože později by to mohli přestat psychicky dávat a bude z toho další Schalke.

Reagovat
Martin9719

Jinak co se týče 2. Bundesligy tak cením že jsi nenapsal Herthu.

Reagovat
Rudnevs

Tak to ešte nevieš, pýtal si sa len na Bundesligu. Ale nie, Hertha určite nie, to už skôr my. Ale snáď dúfam, že by mohol zostúpiť Osnabrück a s ním nejaky ďalší zbytočný tím (Elversberg).

Reagovat
Martin9719

Tak ta sezona vlastně teprve začala a nevěřím tomu, že Schalke by mělo dostávat příděly týden co týden. Stejně jako u Herthy se o nějaké vyšší šanci na postup zpět mluvit nedá min. zatím, ale nějaká kvalita tam je a naopak u hodně týmů 2. Bundesligy není, takže bych řekl že při nejhorším prostě střed tabulky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele