Nový reprezentační trenér? FAČR začala oslovovat kandidáty

04.12.2023, 14:27, aktualizováno 04.12.2023, 15:31
Aktuality

Fotbalová asociace ČR už komunikovala s některými kandidáty na pozici nového trenéra reprezentace. Výčet adeptů se zúžil, jména ani počet nechtěl předseda FAČR Petr Fousek komentovat. Šéf asociace nepředpokládá, že by se o novém kouči rozhodlo už ve čtvrtek po zasedání výkonného výboru, vedení se podle něj ale snaží výběr trenéra urychlit. Fousek to řekl na tiskové konferenci v Praze po sobotním losu skupinové fáze mistrovství Evropy.

FAČR vybírá trenéra poté, co se navzdory postupu na šampionát v příštím roce do Německa rozhodl po kvalifikaci skončit Jaroslav Šilhavý. Smlouva mu oficiálně vypršela 30. listopadu. Výběrem nového kouče je pověřena pětičlenná pracovní skupina, v níž jsou předseda Fousek, místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec. Vedení FAČR konzultuje trenérskou otázku i se svým poradním orgánem, Sportovní radou.

"Probíhají jak jednání pracovní skupiny, tak i sportovní rady. Pochopitelně proběhla i určitá komunikace s určitými kandidáty, ale blíže to zatím nelze upřesňovat. Dá se říct, že výběr adeptů se zúžil. Kolik možných kandidátů bylo nebo je, to nemohu prozradit," uvedl Fousek.

Sázkové kanceláře vypsaly nejnižší kurz na trenéra Slovácka Martina Svědíka, druhým největším favoritem byl kouč Viktorie Plzeň Miroslav Koubek. Podle informací některých médií je aktuálním kandidátem bývalý svazový předseda a trenér Ivan Hašek, jenž ale nedávno v rozhovoru s ČTK a Radiožurnálem Sport označil své šance za malé, neboť si ho podle něj někteří lidé nepřejí. Manažerem národního mužstva by údajně mohl být někdejší reprezentační kapitán Pavel Nedvěd.

"Proběhla celá spousta spekulací, některé jsou úplně nerealistické. Dokud proces výběru trenéra nebude dokončen, nemůže pochopitelně z naší strany zaznít žádné jméno," podotkl Fousek.

"Máme svůj plán, podle něj postupujeme. Nic neprotahujeme, není to žádná váhavost, rozpačitost. Řekli jsme, že trenér by měl být znám do ledna, možná to bude i dřív. Ve vlastním zájmu se snažíme jednání urychlit. Ve čtvrtek to spíše nepředpokládám," dodal Fousek.

Brabec dnes trenérskou otázku probíral se sportovní radou. "Dnes proběhlo on-line jednání se sportovní radou. Umožnila mi, abych veřejně řekl, že už přednesla nějaký návrh. Ale z pochopitelných důvodů s ním nejdříve seznámím předsedu a výkonný výbor," uvedl Brabec.

Fousek je přesvědčen, že asociace vybere trenéra dobře. Nový kouč zřejmě bude mít smlouvu do konce příští kvalifikace mistrovství světa. "Není to tak, že se asociace teď probudila a začala někoho hledat. FAČR trenéra vybírá, to je zásadní rozdíl. Pracovní skupina je z mého pohledu standardní proces. Když jsme (před lety) vybírali Karla Brücknera, také v něm figurovala pracovní skupina složená z předsedy, tří místopředsedů a generálního sekretáře, kterým jsem tehdy byl já. Vybrali jsme tenkrát dobře, takže nikdo nemůže říct, že funkcionáři k takovému výběru nemají kompetenci," uvedl Fousek.

"Je to zodpovědné rozhodnutí, vybíráme trenéra nejsledovanější reprezentace v zemi, navíc před mistrovstvím Evropy. Jde o koncepční řešení pro Ligu národů a následnou kvalifikaci na mistrovství světa 2026. Přistupujeme k tomu s odpovídající vážností. Jsme i v kontaktu s hráči, vědí, že chceme vybrat co nejlépe," doplnil člen výkonného výboru UEFA.

FAČR současně řeší i pozici manažera. "Ty dvě funkce se vzájemně ovlivňují, pochopitelně i konkrétní osoby. Je potřeba, aby tam byla určitá kompatibilita. Pracujeme na tom jako na celku," poznamenal Fousek.

Asociace se podle něj zabývá i asistenty trenéra. "Nebudeme nutit trenérovi asistenta, kterého by nechtěl, ale chceme do jmen promítnout i své představy. Možnost, že asistenti budou pracovat i jinde, existuje," dodal Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (382)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele