Nové destinace nadcházející sezony: Las Palmas má slavnou minulost i vítěznou DNA

10.08.2023, 11:56
Aktuality

Španělská La Liga přivítá po pěti letech zpátky klub, který kdysi proháněl Real Madrid i Barcelonu. A fotbalisté Las Palmas by v soutěži, jež začíná v pátek, neměli ani tentokrát hrát druhé housle. Už kvůli zajímavé osobě trenéra nebo výrazným posilám, které v létě vedení přivedlo.

Historie

Jeden primát klubu nikdo nevezme - zůstává jediným v celém španělském fotbale, kdo v prvních dvou sezonách své existence vždy postoupil o soutěž výš a za pouhé dva roky se objevil v lize. Stalo se tak 8. července 1951 po nezapomenutelném vítězství 4:1 nad Málagou. Co na tom, že Las Palmas vydrželo pouhý rok...

Nejdelší pobyt v nejvyšším patře si užilo po svém třetím postupu v polovině 60. let minulého století. V roce 1968 se dokonce kvarteto jeho hráčů dostalo do závěrečné nominace na mistrovství Evropy, na němž tehdy Španělé obhajovali zlaté medaile. V onom ročníku obsadilo Deportivo senzační třetí místo a v následující sezoně si ještě o příčku polepšilo, když mu odolal jen suverénní Real Madrid.

Vizitka klubu (©Profimedia / Livesport)

Bílý balet tehdy trénoval Miguel Muňoz a netrvalo dlouho a jeden z nejslavnějších koučů historie španělského fotbalu zakotvil právě v Las Palmas. Klub dovedl v roce 1978 do finále domácího poháru, které se shodou okolností hrálo na Santiago Bernabéu. Jenže další triumf tam neslavil. Barcelona zvítězila 3:1.

Klub se potom několikrát propadl do třetí nejvyšší soutěže. Neslavně dopadl jeho pokus o návrat mezi elitu na jaře 2014. Ve finále play off druhé ligy proti Córdobě totiž fanoušci po vypršení 90 minut vtrhli slavit na hřiště. Jenže rozhodčí nastavil 10 minut, v jejich závěru hosté vyrovnali na 1:1 a domácím zůstaly oči pro pláč.

Současnost

O rok později už vše proběhlo bez komplikací a "kanárci" po triumfu nad Zaragozou mohli zpívat vítězné písně. Po třech letech v LaLize následoval pokles o patro níž a do podprůměru. Nicméně už několik posledních sezon bylo Las Palmas jedním z vážných kandidátů na postup.

Oslavný karneval spustil na Gran Canarii až letos na jaře. A to tím nejtěsnějším způsobem. Třetí Levante mělo stejný počet bodů, oba vzájemné duely skončily remízou, a tak muselo rozhodovat skóre. Las Palmas šlo nahoru díky nejlepší obraně v soutěži, Levante ztroskotalo ve finále play off na Alavésu a bude si muset nejméně rok počkat.

Vizitka klubu (©Profimedia / Livesport)

Ona zmíněná výborná defenziva rozhodně neznamená, že by žlutomodří hráli opatrně. Jestli se jejich projev něčím vyznačuje, je to typické držení míče a spoléhání se na kreativitu uprostřed zálohy. Experti prorokují, že díky propracovanému hernímu stylu i solidnímu kádru Las Palmas mezi elitou nebude mít problém.

Kádr

Nejvýraznější postavou současného Deportiva je bez pochyby trenér García Pimienta, jenž strávil téměř 30 let coby hráč a trenér v Barceloně, což ho řadí mezi nejdéle sloužící matadory v dlouhé historii katalánského klubu. Působil v mládežnických a rezervních týmech, v akademii La Masia mu pod rukama prošly ty největší hvězdy v čele s Messim. Když jej loni krátce po svém nástupu do funkce vyhodil staronový prezident Barcy Laporta, dlouho bez práce nezůstal. A Las Palmas, jež je pro něj prvním angažmá mimo blaugranas, dovedl po roce a půl mezi elitu.

V ní bude spoléhat třeba na marockého kanonýra Munira El Haddadiho, svého někdejšího svěřence z Barcelony. Další zajímavou posilou je mexický reprezentační obránce Julian Araujo, jenž v Barce půl roku čekal, až se vyřeší jeho případ s chybějícími dokumenty, aby vzápětí zamířil na Kanáry. A také nizozemský univerzál Daley Sinkgraven, jenž má za sebou angažmá v Ajaxu či Leverkusenu.

Autor: Livesport.cz / Daniel Núñez

Komentáře (9)

Přidat komentář
Woyta

Dodnes nechápu, že Jonathana Vieru Valencia pustila za pár šupů. Na tehdejší Valencii hodně dobrý hráč s dobrými výkony. Ale ostatně těch odchodů, nad kterými zůstával rozum stát, tam bylo více...

Reagovat
Kily

jak se to vezme, fotbalově byl dobrý, v hlavě toho ale moc neměl. Ve Valencii skončil kvůli přístupu, stejně jako s ním po pár měsících vyrazili dveře i v Lutychu, asi není náhoda, že ho kvůli přístupu během chvilky odepsalo několik trenérů

Reagovat
smazaný uživatel

Tady ty oválný stadiony jsou hrozný.

Reagovat
Rudnevs

Ako ktoré… je pravda, že tam tá dráha trošku zavadzia, ale zas čím je ich menej, tým väčšia retro čaro to má. V Španielsku navyše pekne klasicky bez strechy, keďže tam prší tak 2x do roka.

Reagovat
guerro

Mezi známými odchovanci mi chybí Pedri

Reagovat
Keboto

Reagovat
CHONG

OT: Courtois na x měsíců out, tohle asi budeme muset řešit

Reagovat
Godblesss

De Gea se nabízí

Reagovat
STR

Dovolená na Gran Canarii.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele