Nizozemská Eredivisie souhrn - 4. kolo

27.09.2008, 20:47, aktualizováno 28.09.2008, 17:17
Komentáře a souhrny
Groningen si poradil s Feyenoordem a po čtyřech kolech zůstává v čele nizozemské Eredivisie. Eindhoven jediným golem udolal poslední Volendam a poskočil už na druhé místo, uspěl i Ajax doma s Arnhemem. Twente si poradilo s De Graafschapem, Breda přehrála Heerenveen, Alkmaar rozstřílel Tillburg na jeho hřišti.

NAC Breda - SC Heerenveen 4:2

27.09.2008 18:45

Góly: 13. Martijn Reuser, 35. Anthony Lurling, 42. Matthew Amoah, 46. Matthew Amoah - 40. Michael Dingsdag, 59. Danijel Pranjić (pen.)

Fotbalisté NAC Breda si vítězstvím 4:2 nad dosud neporaženým Heerenvenem zajistili posun na druhé místo tabulky. Lví podíl měl na tomto úspěchu Matthew Amoah, jehož dvě branky na konci první půle prakticky rozhodly zápas.

Domácí začali ve velkém stylu a hned ve 14.minutě se ujali vedení. Po akci Lurlinga se do míče z 22ti metrů opřel Martijn Reuser a posunul svůj tým do jednogólového vedení. K zdvojnásobení náskoku domácích došlo v 36.minutě, kdy se míč dostal na kopačky velice aktivního Anthony Lurlinga, který nedal hostujícímu brankáři Vandenbusschemu žádnou šanci.

Heerenveen se však hned vzápětí vrátil do hry, když první střelu Miky Vayrynena ještě brankář domácích pokryl, na jeho následný centr a přesnou hlavičku Dingsdaga však již byl krátký. Radost hostí však neměla dlouhého trvání. Uklidňují náskok dvou branek vrátil Bredě Matthew Amoah, jenž nadvakrát rozvlnil síť soupeřovy klece. To však ještě nebylo z prvního poločasu vše. Přesný pas v podání van der Leegteho doputoval přímo na nohu ghanského útočníka, ten obešel Jong-A-Pina a pod padajícím gólmanem zvýšil na 4:1.

Zdecimovaný soupeř se sice ještě dokázal domácím přiblížit, když penaltu za ruku Fehera ve vápně proměnil Danijel Pranjic, ale na víc se už svěřenci kouče Tronda Sollieda nezmohli. Skončila tak černá série Bredy proti tomuto soupeři a po pěti utkáních bez vítězství na vlastním stadionu v řadě se opět radovala ze zisku tří bodů.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - FC Volendam 1:0

27.09.2008 19:45

Góly: 72. Stijn Wuytens

Úspěšná hlavička Stijna Wuytense zajistila domácím těsnou výhru proti benjamínkovi soutěže z Volendamu a zároveň posunula tento celek do čela holandské Eredevisie.

Domácí začali toto střetnutí hodně aktivně a hned v desáté minutě zahrozili, když pěkný centr Lazovice usměrnil Dirk Marcellis pouze do míst, kde stál gólman Jeroen Verhoeven. Dominující hráči PSV naprosto kontrolovali hru a do další šance poslal Salcido Koevermanse, jehož střela však letěla pouze nad břevno hostující klece. O chvilku později se krásným fotbalovým momentem prezentoval Balász Dzsudzsak, který však střelou z 25ti metrů orazítkoval pouze horní tyč branky Volendamu.

Obrana hostí nepůsobila vůbec jistým dojmem a pustila Koevermanse do další gólové šance, jenže volej z devíti metrů v podání tohoto útočníka skončil mimo. Málem se tak opět osvědčilo staré známé pravidlo: Nedáš, dostaneš. Jerémie Brechét vyrobil fatální chybu ve vlastním pokutovém území a jen včasná reakce brankáře Isakssona zachránila domácí od útraty branky. Švédský gólman totiž prokázal skvělou reakci a rychlé nohy proti Gersonu Sheotahulovi, jemuž na poslední chvíli sebral míč z kopačky.

Fotbalisté Eindhovenu však tuto situaci přežili a ve druhé půli už to byli opět oni, kdo si vytvářel jednu šanci za druhou. Gólu se však 35 000 diváků dočkalo pouze jednoho. Na přesný centr střídajícího Otmana Bakkala si naběhl úplně volný Wuytens a hlavou rozhodl o výsledku tohoto střetnutí. V nastavení mohl náskok favorita zdvojnásobit opět Koevermans, ale ani napotřetí Verhoevena nepřekonal.

Více informací k zápasu

FC Twente - BV De Graafschap 3:0

27.09.2008 19:45

Góly: 32. Blaise N'Kufo, 74. Romano Denneboom, 90+3. Stein Huysegems

Svěřenci bývalého kouče anglické národní reprezentace Steva McClarena si v sobotním duelu čtvrtého kola holandské Eredevisie proti De Graafschaapu připsali do tabulky další tři body za výhru 3:0 a po dvou remízách si připsali také druhé vítězství.

Twente bylo od počátku utkání výrazně lepším týmem a do první šance se hned v úvodu zápasu dostával Ronnie Stam, jenže jeho pokus pokryl gólman Erik Heijblok. Brankář hostí však vzápětí vyrobil neuvěřitelnou chybu, když podcenil jednoduchý centr a pro dobíhajícího útočníka Blaise N'Kufa už nebyl problém trefit odkrytou část brány.

Hosté začali druhou pětačtyřicetiminutovku o poznání lépe, útočník Gert van Ouden mohl hned zkraje poločasu srovnat misky vah. Sander Boschker v rance Twente však byl proti a větší možnost už si De Graafschaap ve zbytku utkání nevytvořil. Rozhodnutí padlo v 75. minutě. Na střelu Hersiho ještě stačil gólman Heijblok zareagovat, na následnou dorážku Dennebooma však již nikoliv. Gólový účet utkání uzavřel v nastaveném čase belgický křídelník Stijn Huysegems a utkání tak skončilo hladkou výhrou hostitelů 3:0.

Více informací k zápasu

Willem II - AZ Alkmaar 2:5

27.09.2008 20:45

Góly: 41. Frank Demouge, 85. Frank Demouge - 4. Demy De Zeeuw, 21. Mounir El Hamdaoui, 27. Mounir El Hamdaoui, 36. Mousa Dembélé, 39. Mounir El Hamdaoui

Mounir El Hamdaoui se stal ústřední postavou svého týmu v zápase proti Tilburgu. Jeho hattrick totiž vydatně pomohl Alkmaaru k zisku cenných tří bodů. Domácím tak jako by docházel s postupem času dech, neboť po dvou výhrách v úvodu sezóny přišla druhá porážka v řadě.

O výsledku bylo prakticky rozhodnuto už v prvním poločase. Skóre otevřel již v páté minutě De Zeeuw, který využil perfektní nabídky El Hamdaouiho a svěřenci kouče Louise van Gaala tak vedli 1:0. Na rozdíl dvou branek zvyšoval ve 22. minutě sám El Hamdaoui, když dokázal zužitkovat přesný pas od kapitána Schaarse. Domácí gólman Mikel Aerts musel potřetí lovit míč ze své sítě o pět minut později. Střelcem branky byl opět tentýž hráč, tentokrát mu nahrával náhradní kapitán Martens. Schaars totiž musel kvůli zranění chvíli předtím vystřídat.

Ve 37. minutě se k velkému sólu nadechl útočník Alkmaaru Moussa Dembele a svůj únik zakončil gólovou tečkou – 0:4. Dílo zkázy domácího celku dokonal šest minut před přestávkou opět Mounir El Hamdaoui, jenž volejem usměrnil Martensův centr popáté za Aertsova záda. Zdrcení fotbalisté Willemu II se sice v závěru poločasu zmohli na snížení, které po přímém kopu Gregoira zařídil Frank Demouge, ale pískotu šokovaných příznivců neušli.

Ve druhém poločase už tempo hry trochu uvadalo a hráči Alkmaaru jako by se spokojili s výsledkem a přestali hrát. Výsledkem toho bylo snížení Franka Demougeho v 86.minutě. Nejlepší hráč svého týmu přešel přes obránce Jaliense a kosmeticky upravil skóre na konečných 2:5.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - FC Utrecht 0:0

28.09.2008 12:30

Góly: -

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Roda JC 2:2

28.09.2008 14:30

Góly: 12. Rydell Poepon, 49. Joshua John - 46. Jeanvion Yulu-Matondo, 65. Sekou Cissé

Oslabení fotbalisté Sparty Rotterdam uhráli cennou remízu v domácím střetnutí s Rodou Kerkrade. Vzhledem k průběhu zápasu však měli na víc, neboť se v zápase dvakrát ujali vedení a o tři body je připravila až branka Cissého ze 66. minuty.

Fotbalisté z přístavního města nastoupili do utkání bez sedmi opor, na jejich hře jako by se to však nijak výrazně neprojevovalo. Už ve 13. minutě si vypracovali možnost přímého kopu, který Arne Slot posadil přímo na nohu Arne Poepona, jehož střela skončila až za zády brankáře Castra. Vyrovnání se hosté dočkali hned zkraje druhé půle, když Matondo posunul míč na Bodora, který krásnou ranou z rohu vápna nedal gólmanu Varkevisserovi žádnou šanci.

Hosté se však z nerozhodného stavu neradovali příliš dlouho. Uběhly necelé tři minuty a domácí opět vedli. Střelu Disselse ještě dokázal Castro vyrazit, ale pouze k nohám dobíhajícího Joshuy Johna, pro něhož už nebyl problém usměrnit míč do poloodkryté klece. Sparta si i nadále vytvářela před bránou soupeře místy až drtivý tlak, jenže místo proměnění některých šancí přišel trest v podobě vyrovnání. K velkému sólu se v 66. minutě nadechl Sekou Cissé, a uzavřel tak skóre utkání na konečných 2:2. Žádnou velkou příležitost už diváci v Rotterdamu neviděli a tak se oba týmy rozešly s ziskem jednoho bodu.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Feyenoord Rotterdam 3:1

28.09.2008 14:30

Góly: 21. Sepp De Roover, 80. Marcus Berg, 90+3. Marcus Berg - 87. André Bahia

Fotbalisté Groningenu se zásluhou přesvědčivé výhry nad Feyenoordem udrželi v čele holandské ligy. Proti soupeři, který hrál po většinu utkání v deseti hráčích, diktovali tempo hry a vyhráli naprosto zaslouženě.

Hosté měli mizerný vstup do utkání. Už po deseti minutách totiž přišli o obránce Hoflanda, který po faulu na Marcuse Berga uviděl červenou kartu. Převahu domácích brankově vyjádřil už ve 21. minutě Sepp De Roover, jehož přímý kop z velké vzdálenosti skončil k údivu všech až v za zády Timmera. Vzápětí měl velkou možnost na vyrovnání zkušený útočník Roy Makaay, jenže gólmana Luciana po samostatném úniku nepřekonal. Na druhé straně mohl zvýšit náskok Groningenu Lovre, ale jeho střelu gólman Feyenoordu v pohodě pokryl.

Ve druhém poločase šancí výrazně ubylo, přesto viděli diváci v samotném závěru zápasu ještě tři góly. O první z nich se postaral švédský útočník Marcus Berg, jenž úspěšně zakončil průnik po levé straně hrací plochy. Hosty sice pár minut před koncem vrátil do hry Bahia, který využil přesného centru De Clera, definitivní rozhodnutí však zařídil chvíli poté opět Berg, když dokázal pas Skhodrana přetavit ve třetí gól svého celku.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Heracles Almelo 1:1

28.09.2008 14:30

Góly: 73. Joël Tshibamba - 88. Everton

Heracles Almelo si nakonec ze zápasu 4. kola s Nijmegenem odváží bod za remízu 1:1. Tu hostům zajistil až v posledních minutách Everton Ramos da Silva, když odpovídal na branku střídajícího Joela Tshibamby ze 74. minuty. Tshibamba toho ale za své působení na hřišti stihl ještě více. Do hry naskočil v 63. minutě a o devět minut později obdržel žlutou kartu. O minutu později vstřelil branku, jenomže za dalších pár sekund byl vyloučen.

Do první šance vyslal Saidiho Ntibazonkizu dlouhým pasem Wisgerhof, jenomže akci domácího útočníka zastavil dobrým zákrokem brankář Heracles Pieckenhagen. Hostující gólman se musel činit i za pár minut, když nejprve vyrazil trestný kop Akchaouiho a následně zlikvidoval střelecký pokus stejného hráče. Těsně před přestávkou zahodil slibnou šanci Saidi a do šaten se odcházelo za bezbrankového stavu.

Ve druhém poločase se do akce výrazněji dostal také domácí gólman Gabor Babos, jenž po patnácti minutách zneškodnil hlavičku střídajícího Karima Bridjiho. Na druhé straně musel další Akchaouiho přímý kop likvidovat Pieckenhagen. Pak se ale do dvou velkých šancí dostali hráči Heracles, ale Kwame Quansah hlavičkoval nepřesně a střelu Ragnara Klavana zablokoval Sibum. Za neproměněné šance zaplatili hráči hostů draze, když je v 74. minutě potrestal po van Beukeringově přihrávce dělovou ranou Tshibamba.

Jenomže domácí útočník provedl žákovskou chybu, když se nechal při oslavách vstřelené branky unést a obdržel žlutou kartu. Bohužel pro něj to byla již druhá a tak musel předčasně do sprch. Nijmegen má zatím v letošní sezoně na podobná vyloučení "štěstí", protože Tshibamba je již druhým hráčem vyloučeným za oslavování. Vyloučení hráče soupeře dodalo hostům energii a v posledním minutách utkání se jejich snažení přetavilo v branku Evertona, kterého přesně našel Bridji.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - SBV Vitesse 3:0

28.09.2008 14:30

Góly: 60. Luis Suárez, 76. Jan Vertonghen, 81. Jan Vertonghen

Ajax měl před tímto duelem na kontě pouze čtyři body a pokud chtěl výrazně postoupit směrem nahoru, musel předposlední Vitesse bezpodmínečně porazit. I přes velkou marodku povinný úkol splnil a připsal si tři body, které ve druhé půli zajistili Suaréz a Vertoghen, jenž se trefil hned dvakrát.

První půle z pohledu domácích určitě nebyla ideální, jelikož si nedokázali vytvořit příliš gólových příležitostí. Jenže podobně si vedlo také Vitesse, které podle očekávaní vsadilo především na dobrou defenzívu. Nejvážněji se tvářila šance Eyonga Enoha, který vyslal na bránu Pieta Velthuizena tvrdou ránou z velké vzdálenosti. Hostující gólman s jeho pokusem ale poradil. Arnhem sice hlavně bránil, v 34. minutě se ale mohl ujmout vedení. Nicky Hofs ovšem poslal míč nad břevno.

V 61. minutě přišel fanoušky tolik očekávaný gól. Po dlouhém pasu Gregora Van Der Wiela se míč dostal k Suarézovi, jenž střelou po zemi poslal svůj tým do vedení. Tento gól Ajax nabudil a začal si mnohem více věřit, čímž přibylo na jeho straně také příležitostí. Jednu z nich v 76. minutě proměnil Jan Vertoghen, který v tváří v tvář nedal gólmanu Velthuizenovi šanci. 21letý belgický reprezentant za dalších šest minut přidal třetí branku a stanovil tak konečný výsledek dnešního střetnutí. Ajaxu patří v tabulce už šesté místo, Vitesse zůstává stále předposlední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Groningen431010:210
2.PSV Eindhoven43017:29
3.NAC Breda430110:69
4.FC Twente42207:38
5.ADO Den Haag42118:47
6.AFC Ajax42117:47
7.SC Heerenveen42119:97
8.Heracles Almelo41307:56
9.AZ Alkmaar42027:76
10.Willem II42027:86
11.BV De Graafschap42023:56
12.NEC Nijmegen41215:45
13.Feyenoord Rotterdam41129:84
14.FC Utrecht41122:74
15.Sparta Rotterdam40225:92
16.Roda JC40223:72
17.SBV Vitesse40131:91
18.FC Volendam40043:110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Tomanatura

Strašná paráda NIzozemsko. To je aspoň fotbal. Šance, goly, útoky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele