Nizozemská Eredivisie preview - 4. kolo

27.09.2008, 09:11, aktualizováno 28.09.2008, 09:40
Previews
Ajaxu úvod sezony vůbec nevyšel, nyní má možnost se chytit doma proti Vitesse. Feyenoord má řádně zaplněnou marodku, bez řady hráčů nyní cestuje do Groningenu. Nijmegen přivítá Heracles, Den Haag změří síly s Utrechtem a v souboji jednobodových si to rozdají Sparta a Roda...
NAC Breda - SC Heerenveen  (sobota 18:45)
Útočník Heerenveenu Gerald Sibon se enormně těší na sobotní duel nejvyšší holandské soutěže mezi jeho celkem a Bredou. V minulém roce se mu totiž proti tomuto soupeři dařilo, a to samé by chtěl zopakovat také v tomto případě.

Kouč hostí Trond Sollied provedl v letní přestávce hned několik změn v kádru a vypadá to, že měl při výběru nových hráčů správnou ruku. Jeho svěřenci totiž po třech kolech se ziskem sedmi bodů okupují výtečné druhé místo. Tento víkend navíc zajíždí na stadion Rat Verlegh, který patří k jejich nejoblíbenějším, neboť zde už pětkrát za sebou neprohráli.

V minulé sezóně zde dokonce Heerenveen zvítězil 5:1 a lví podíl na tom měl právě Sibon, jehož dvě branky pomohly k zisku cenných tří bodů. "My jsme odtud vždy vozili dobré výsledky a já věřím, že tato pro nás příznivá série bude pokračovat i nadále," dodává tento produktivní útočník.

Breda však také vstoupila do sezóny tou pravou nohou a po třech rundách okupuje páté místo. Heerenveen nyní nečeká zrovna procházka růžovým sadem. Po utkání v Bredě totiž bude následovat čtvrteční odveta Poháru UEFA se Setubalem a domácí střetnutí s Ajaxem Amsterdam. "NAC začalo sezonu velice dobře a nás po tomto zápase čekají ještě těžké duely se Setúbalem a Ajaxem, bude zajímavé sledovat, jak se s touto situací vyrovnáme," varuje Sibon. Sollied se bude muset v zápase obejít bez Janmaata a Pranjice, chybět bude také útočník Bonaventure Kalou.

Kouč domácích Robert Maskaant se snaží své svěřence na toto utkání namotivovat a zároveň chce, aby se jim povedlo odčinit domácí blamáž proti Tillburgu, s nímž Breda prohrála 1:3. "Toto utkání chceme vyhrát a my ho vyhrajeme a je mi celkem jedno jakým způsobem, na druhou stranu to neznamená, že se nebudeme snažit o pěkný a atraktivní fotbal, ale všichni známe kvality Heereveenu," hodnotí Maskaant.

Kurt Elshot, Tyrone Loran a Ellery Cairo se opět zapojili do tréninkového procesu, ale trenér s nimi ještě pro toto střetnutí nepočítá. "Vrátit se do tréninku a vrátit se do zápasu jsou dvě rozdílné věci, v sobotním utkání ještě určitě nenastoupí," zakončuje kouč domácích.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - FC Volendam  (sobota 19:45)
Souboj 4. kola mezi PSV Eindhoven a Volendamem má jasného favorita. Zatímco domácí chtějí útočit na titul, hosté jsou bez bodu a s hrozivým skóre na posledním místě. PSV v posledním kole utrpělo první porážku a bude chtít zaváhání napravit.

Trenér domácího PSV Huub Stevens má menší dilema ohledně sestavy, jelikož musí brát ohled na nadcházející duel Ligy mistrů. K dispozici má ovšem, až na zraněného gólmana Roordu, kompletní kádr a vybrat sestavu nebude úplně snadné. "Mít k dispozici kompletní kádr je dobré, jenomže na druhou stranu může hrát pouze 11 hráčů a někteří budou zklamaní," uvědomuje si Stevens. V sestavě by se měl pravděpodobně objevit po dlouhém zranění Jan Kromkamp, jenž k radosti domácích nastoupil již k duelu pohráu KNVB Beker. Do tréninku se již zapojil také Carlos Salcido.

Kouč Volendamu Frans Adelaar očekává velice těžké utkání. Přesto tajně doufá, že by mohl jeho tým získat první body. "Vydáme ze sebe to nejlepší. Doufám, že můžeme uhrát dobrý výsledek, nebude to ale jednoduché." Hosté nemůžou počítat se suspendovaným Aaronem Meijersem, kterého by měl nahradit Marijn Sterk. Zranění jsou stále obránci Tim Bakens a Ferry Koning.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 7.25 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
Čtvrté kolo nizozemské Eredivisie nabídne v sobotu několik zápasů a jedním z nich bude duel mezi Twente Enschede a De Graafschapem. Oba celky na tom jsou velice podobně a zatímco De Graafschap dvakrát vyhrál a ve zbylém zápase prohrál, domácí drží neporazitelnost a na kontě mají pět bodů.

Kouč Twente Steve McClaren na své hráče apeloval, aby utkání s De Graafschapem nepodcenili a pokračovali v dobrých výkonech. Domácí si v minulém kole připsali první vítězství a další o pár dní později v poháru. "Musím své hráče za výkon proti Emmenu (soupeř Twente v poháru - pozn. red.) pochválit," prohlásil McClaren. "Byl to velice profesionální výkon. Vlastně celý týden byl dobrý a chceme v dobrých výkonech pokračovat i proti De Graafschapu."

Hostům budou chybět tři klíčoví hráči - Joep van den Ouweland, Hugo Bargas a Leon Hese. Trenér Henk van Stee je ovšem před zápasem optimistou, i když o soupeři mluví jen v superlativech. "Jsou v nejlepší čtyřce společně s Ajaxem, PSV a Feyenoordem," nechal se slyšel Stee. "Nebudeme si hrát na hrdiny, ale tři body rozhodně nedáme zadarmo."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - AZ Alkmaar  (sobota 20:45)
Kouč Willemu II Andries Jonker varoval svého protějška Louise van Gaala, že pokud si Alkmaar chce z Tilburgu odvést nějaký bodový zisk, bude muset podstoupit hodně těžkou bitvu.

Jonker v minulosti působil mimo jiné také jako van Gaalův asistent ve slavných barcelonských dobách a oba jsou stále velmi dobrými přáteli. Lodivod domácího mužstva předesílá, že jeho svěřenci budou hrát od úvodního hvizdu rozhodčího velmi aktivně a s cílem získat tři body. "Velkou otázkou zůstává, zda se nám dokáže Alkmaar přizpůsobit, či nikoliv. Fanoušci mají rádi, když na hřišti necháme vše, co je v našich silách, takže musíme předvést bojovného ducha a našeho soupeře v této činnosti předčít," připojuje Jonker.

Trenér hostujícího mužstva má však stále ještě v živé paměti poslední návštěvu v Tilburgu, kde jeho tým podlehl 0:3 a pod van Gaalem se zakymácelo trenérské křeslo. "Náš výkon minulou sezonu opravdu nebyl ideální, po této kruté porážce jsem dokonce začal uvažovat i o rezignaci, ale vydržel jsem a věřím, že to našemu soupeři v tomto duelu oplatíme," zavzpomínal van Gaal. V sobotním střetnutí se však bude muset obejít bez Luirinka, jenž ještě stále nevyléčil své zranění. K dispozici již ale bude Joey Didulica, který by měl oživit hru jako střídající hráč.

Jonker nebude moci využívat služeb útočníka Ibada Muhamada, jehož trápí svalové zranění. O střílení branek by se tak měl starat především jeho kolega Frank Demouge. Do hry nezasáhnou ani Mourad, Swinkels, Vorthoren a Martha, na trávníku by se naopak mohl objevit záložník Ibrahim Kargbo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.20 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
ADO Den Haag - FC Utrecht  (neděle 12:30)
Souboj příjemného překvapení letošního ročníku s naopak zklamáním nové sezony je na programu v neděli. Aktéry zápasu budou fotbalisté třetího Den Haagu a 14. Utrechtu.

Na Het Zuiderpark podle všeho nepřijíždí namyšlená skvadra. O to, aby jeho svěřencům nestoupla sláva do hlavy, se alespoň snaží jejich trenér Andre Wetzel. Nováček z Haagu zatím dvakrát vyhrál a jednou prohrál, čímž probořil předsezónní prognózy. V minulém kole ADO podlehlo De Graafschapu na jeho hřišti jasně 0:2 a Wetzel tuší, že to bylo přehnanou sebedůvěrou. "Jestliže chceme vyhrát, musíme hrát jako tým naplno. To jsme neudělali minulý víkend proti De Graafschapu," ví někdejší fotbalista Ajaxu.

Utrecht se naopak v minulém kole zlepšil. Po dvou prohrách, a ne zrovna milosrdných, si naposledy poradil na svém hřišti s Tilburgem v poměru 1:0. Wetzel proto mimo jiné na předzápasové konferenci uvedl, že Utrecht nebude pro jeho ovečky žádné snadné sousto.

Den Haag se bude muset pravděpodobně obejít bez Verhoeka, jenž sice už trénuje, ale od začátku nenastoupí na sto procent. Naproti tomu se do akce vrací Bosschaart. "Utreg" by měl odstartovat v totožné sestavě jako v minulém kole, přičemž Cedric van der Gun je stále mimo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 2.80
více informací
Sparta Rotterdam - Roda JC  (neděle 14:30)
Kouč domácího celku Frank Booy věří, že jeho týmu, který je v poslední době zasažen množstvím zranění, se podaří urvat z duelu s Rodou alespoň bod.

První bod letošní sezóny získali fotbalisté z největšího přístavního města v Evropě minulý víkend, když se rozešli smírně s Vitesse Arnhem. Toto vítězství vzápětí potvrdili postupem v poháru, kde porazili HSC Carparc 2:1. I přes absenci sedmi hráčů chce Sparta urvat nějaký ten bodík, nejlépe všechny. Na Kerkarde má pádný důvod si věřit, neboť tento celek má stejný počet jako ona sama a okupuje pozice v její těsné blízkosti.

"Věřím, že dosáhneme toho výsledku, kterého chceme, s přibývajícím časem se naše hra neustále lepší," nepropadá panice Booy. "Vítězství v národním poháru nám dodalo sebevědomí, budeme se sice muset obejít bez několika klíčových hráčů, ale těžko s tím něco uděláme," dodává na závěr lodivod Sparty. Marodka nejvíce postihla zadní řady. Citelným oslabením bude ztráta obránce Karima Touzaniho a brankáře Haralda Wapenaara. Dobrou zprávou je však návrat Kevina Strootmana, jenž v nedávné době doléčil zranění kolene.

Trenér hostí Raymond Atteveld je v poslední době pod velkým tlakem ze strany vedení klubu. Sám totiž moc dobře ví, že pokud jeho tým nebude solidním způsobem bodovat v zápasech se Spartou a Heraclesem, trenérské křeslo se pod ním silně zapotácí. "Při pohledu na následující rozlosování je zřejmě každému jasné, že cokoliv jiného než bodový zisk menší jak 4 body, by bylo velikou ztrátou. Proto na hřišti necháme všechno, abychom tento cíl splnili," ví o kritické situaci svého celku Atteveld.

Zároveň však také věří, že bude mít pro nedělní utkání k dispozici Cissého a Hadouira, oba dva jmenovaní totiž v poslední době laborovali se zraněním. Do hry se na 100% nevrátí obránce Vincent Lachambre, který si v průběhu týdne přivodil zranění chodidla. Na trávníku se v neděli neobjeví ani Tornhout, Tytoń a Mardulier.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.15 - 2.55
více informací
FC Groningen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Feyenoord Rotterdam zajíždí ve 4. kole nizozemské Eredivisie na stadion Euroborg, kde je doma Groningen a nečeká ho nic lehkého. Groningen totiž zažívá skvělý vstup do sezony, ještě neprohrál a drží se v popředí tabulky. To Feyenoord je se čtyřmi body až desátý.

"Na zápas s Feyenoordem se nesmírně těšíme," prohlásil trenér domácích Ron Jans, jenž se chce na vrcholu tabulky udržet co nejdéle. Martin Meerdink, Jeroen Veldmate a Ondřej Švejdík - to je výčet hráčů Groningenu, kteří nebudou moci kvůli zraněním nastoupit.

Absence domácích jsou ale oproti problémům Feyenoordu slabým odvarem. Kouč Gertjan Verbeek se musí obejít bez zraněných Karima El-Ahmadiho, Rona Vlaara, Andweleho Sloryho a Thea Luciuse. Dále pak bez suspendovaného Jonathana de Guzmana a otazníky visí také nad Kermitem Erasmusem, Dennym Landzaatem a Timem de Clerem. "Ne všechna zranění jsou ovšem pouze nešťastnou náhodou," řekl Verbeek. "Většina hráčů totiž měla menší problémy již ze začátku sezony a z některých se vyklubala zranění vážnějšího charakteru." Nicméně Verbeek po svých hráčích přesto požaduje nasazení a chce podobný výkon jako naposledy proti Ajaxu. "Musíme dát do zápasu vše, stejně jako proti Ajaxu."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
NEC Nijmegen - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Ve 4. kole nizozemské Eredivise na sebe na stadionu de Goffert narazí domácí Nijmegen a Heracles Almelo. Obě mužstva nevstoupila do sezony úplně špatně. Domácí již zažili ve třech zápasech všechny možné konce a mají na svém kontě 4 body a jsou jedenáctí. Heracles ještě neprohrál a s pěti body je osmý.

Trenér Nijmegenu Mario Been prozradil, že do zápasu vyšle hned trojici útočníku. Mezi nimi ovšem nebude nová posila Collins John. Ten se do Nizozemska vrátil po čtyřletém působení ve Fulhamu, ale na premiérový start si kvůli poraněnému kolenu ještě počká. Nijmegen má před sebou nabitý týden, jelikož ho čeká odveta prvního kola Poháru UEFA, ale kouč Been varuje, aby se jeho svěřenci soustředili nejprve na ligové klání. "Je to jednoduché, nejprve hrajeme proti Heraclesu a až poté Pohár UEFA. Heracles má kvalitní kádr. Je dosud neporažen a navíc porazil Feyenoord."

Kouč hostů Gert Heerkes očekává otevřené utkání a věří, že jeho tým naváže na dobrý start a udrží neporazitelnost. "Viděl jsem NEC v několika zápasech a je to dobrý tým, který praktikuje rozestavení 4-3-3. Myslím si, že to bude otevřená partie a já věřím, že získáme nějaké body." Heracles nemůže počítat se zraněným Sebastiaanem Steurem a rovněž Emmanuelem Boakyem, jenž bude chybět ještě přibližně měsíc.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - SBV Vitesse  (neděle 14:30)
Ajax Amsterdam nezačal novou sezonu příliš ideálně a se čtyřmi body se potácí v dolní polovině tabulky. Ve 4. kole ale na domácí půdě přivítá předposlední Vitesse a svěřenci trenéra Marca van Bastena by se konečně mohli dostat na vítěznou vlnu.

Právě trenér van Basten své hráče nabádá, aby navázali na dobrý výkon z pohárového utkání a v podobném světle se předvedli i proti Arnhemu. "Je na nás, abychom na vydařené utkání navázali," řekl bývalý kouč nizozemské reprezentace a nynější lodivod Ajaxu van Basten. "Musíme diktovat tempo od samého začátku utkání. Uvidíme, jak se s tím naši hráči vypořádají, ale věřím, že budeme opět bavit fanoušky."

Na druhé straně barikády, v Arnhemu, si uvědomují, že do zápasu jdou jako outsider. "Ajax je pochopitelně jedním z kandidátů na titul a proti Utrechtu hrál velice dobře," řekl kouč Vitesse Hans Westerhof. "Musíme předvést dobrou práci, pokud chceme získat nějaké body." Vitesse bude muset v základní sestavě provést oproti minulému utkání nejméně jednu změnu, jelikož Frank van der Struijk si přivodil zranění kolene. Na listině zraněných jsou také Mads Junker a Haim Megreshvili.

Domácí trenér Marco van Basten bude muset sestavu poskládat bez několika hráčů. Mimo hru jsou Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden, Ismail Aissati, Miralem Sulejmani, Kennedy Bakircioglu, Presas Oleguer a Dennis Gentenaar. Do tréninku se sice již zapojil Gabri, ale do zápasu pravděpodobně nezasáhne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Groningen32107:17
2.SC Heerenveen32107:57
3.ADO Den Haag32018:46
4.PSV Eindhoven32016:26
5.NAC Breda32016:46
6.Willem II32015:36
7.BV De Graafschap32013:26
8.Heracles Almelo31206:45
9.FC Twente31204:35
10.Feyenoord Rotterdam31118:54
11.NEC Nijmegen31114:34
12.AFC Ajax31114:44
13.AZ Alkmaar31022:53
14.FC Utrecht31022:73
15.Sparta Rotterdam30123:71
16.Roda JC30121:51
17.SBV Vitesse30121:61
18.FC Volendam30033:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

PSV-Volendam 5-0

Reagovat
smazaný uživatel

Grafschap by nemusel prohrat..

Reagovat
Kapřík

Ajax to dá .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele