Nizozemská Eredivisie - souhrn 27. kola

15.03.2013, 21:57, aktualizováno 17.03.2013, 18:29
Komentáře a souhrny
Na čele nizozemské ligy se nic nemění. Ajax uspěl v Alkmaaru a vede o bod před PSV a Feyenoordem, jež si poradily s Waalwijkem, respektive Utrechtem. Vitesse uspělo v Haagu, Twente zabralo v Groningenu, Heerenveen má skvělou formu a tu potvrdil i v Nijmegenu. Zwolle porazilo Rodu, Breda si smlsla na Willemu II.

FC Groningen - FC Twente 0:3

17.03.2013 16:30

Góly: 45. Leroy Fer, 80. Dušan Tadić (pen.), 87. Luc Castaignos

Twente konečně zabralo a na půdě Groningenu dokázalo zvítězit rozdílem třídy 3:0.

Utkání začalo podle očekávání velmi opatrně. První velká šance přišla až ve 39. minutě. V té se k míči dostal domácí Burnet, prošel skrze bránící hráče a tvrdou střelou vyzkoušel své štěstí. Jeho rána však letěla těsně vedle tyče, a tak se skóre neměnilo. Závěr prvního poločasu však přinesl vzrušení v pokutovém území domácích. V běžící 45. minutě propadl centrovaný míč z rohového kopu až k osamocenému Ferovi, který hlavičkou poslal Twente do vedení.

Ani začátek druhého poločasu nenabídl nic převratného. Domácí marně hledali recept na hostující obranu a Twente si hlídalo jednobrankový náskok. Poté však přišel klíčový moment utkání. Hostující Castaignos se řítil sám na brankáře Bizota. Ten vyběhl a faulem skolil svého protivníka. Rozhodčí neváhal a Bizota okamžitě vyloučil. Twente navíc získalo výhodu pokutového kopu. K tomu se postavil Tadič a prakticky rozhodl o vítězi, když zvýšil na 2:0 pro hosty.

Duel oba celky už jen dohrávaly a zdálo se, že utkání skončí dvougólovým výsledkem. S tím se však nechtěl smířit Tadič a přesnou přihrávkou našel osamoceného Castaignose, který v souboji jeden na jednoho nezaváhal a stanovil tak konečný výsledek 0:3.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - AFC Ajax 2:3

17.03.2013 14:30

Góly: 47. Markus Henriksen, 74. Jozy Altidore - 20. Siem de Jong, 22. Daley Blind, 59. Siem de Jong

Ajax na půdě trápícího se Alkmaaru uhájil s odřenýma ušima vedení v tabulce a domů si odváží těsnou výhru 3:2.

Začátek utkání patřil hostům. Ti se hned od prvních minut do svého soupeře zakousli a netrvalo dlouho, co přišla první velká šance. Psala se 14. minuta, když se do míče tvrdě opřel na hranici pokutového území Eriksen. Domácí brankář Esteban byl však připraven a výborným zákrokem AZ podržel. O pouhých šest minut později už to však tak růžové pro domácí nebylo. Alderweireld totiž parádní kolmicí našel naběhnutého de Jonga, který proti Estebanovi zachoval chladnou hlavu a technickou ranou poslal Ajax do vedení.

Alkmaar šel do kolen a Ajax toužil rychle zvýšit. To se také povedlo, uběhly pouhé dvě minuty a Ajax již vedl o dvě branky. Tentokrát se na hranici pokutového území uvolnil Blind a tvrdou přízemní ranou nedal brankáři AZ šanci. Poté mohl třetí branku přidat ještě de Jong, ten ale v klíčovém momentě ve 42. minutě trefil spojnici tyče a břevna.

Poločas tak patřil jednoznačně hostům a na tahu byli domácí. A ti se svého tahu zhostili s velkou parádou. Uběhly pouhé dvě minuty od začátku druhého dějství a AZ mělo výhodu rohového kopu. Maherův centr byl napoprvé odvrácen, napodruhé však již našel hlavu Henriksena, který nekompromisně snížil.

Ajax však po inkasované brance opět zapnul, a netrvalo dlouho a na hřišti bylo opět jen jedno mužstvo. Navíc přišla 59. minuta a s ní výhoda přímého kopu pro hostující celek. K tomu se postavil de Jong a s velkým štěstím překonal brankáře Estebana. Ten totiž nedokázal zareagovat na změnu směru de Jongovi střely poté, co se otřela o jednoho z bránících hráčů ve zdi a tak jen bezmocně přihlížel, jak Ajax slaví třetí branku.

Hosté opět vedli o dvě branky a hra se tak hodně uvolnila. Toho však po pár minutách začal využívat Alkmaar a v poslední dvacetiminutovce hodně zlobil. Navíc přišla 74. minuta a s ní parádní únik Američana Altidora. Ten sám proti brankáři Ajaxu nezaváhal a snížil na rozdíl jediné branky. Ajax však drama nedopustil a těsný náskok si pohlídal až do konce.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht 2:1

17.03.2013 14:30

Góly: 32. Graziano Pellè, 61. Daryl Janmaat - 59. Cedric van der Gun

Fotbalisté Feyenoordu stále potvrzují velice dobrou formu v letošním ročníku a po vítězství nad konkurenčním Utrechtem udrželi přímý kontakt s čelem tabulky. V tuto chvíli jsou na třetím místě tabulky pouze o skóre za PSV a o bod za vedoucím Ajaxem. Hosté předvedli vcelku solidní výkon a za těsnou prohru se nemusejí stydět, prozatímní šesté místo s pětačtyřiceti body je určitě velký úspěch.

Domácí se dostali do vedení zásluhou tradičního střelce Pellého už po půl hodině hry. Hostům se podařilo vyrovnat po necelé hodině. Jenže svěřenci Ronalda Koemana bleskově odpověděli a těsný náskok si už pohlídali. V úvodu se hrálo celkem aktivně a velmi rychle, první šanci si vytvořili hosté. Ránu Mulengy dokázal s přehledem zkrotit Mulder, na druhé straně po centru Clasieho sebral Ruiter míč z hlavy nabíhajícímu Pellému.

Krátce po odehrané čtvrthodině se do zakončení dostal z úhlu de Vrij a jen těsně minul horní roh hostující svatyně. Nicméně do konce poločasu se zrodila ještě jedna vážnější možnost, ze které dali domácí vedoucí branku. Po krásné kolmici na hranici vápna udělal Pellé efektivní kličku a poslal míč ke vzdálenější tyči mimo dosah brankáře Ruitera.

Deset minut po přestávce mohl navýšit skóre Immers, po rohovém kopu mířil zcela osamocen z voleje těsně nad. Houževnatý Utrecht se dočkal v 59. minutě, kdy si de Vrij nevšiml nabíhajícího Cedrica van der Guna a ten ho obral o míč jako o lízátko, s následnou střelou nemohl překvapený Mulder nic dělat. O dvě minuty později ale Feyenoord rozhodl, když po kolmici Boëtiuse unikl ve vápně Daryl Janmaat a křižnou střelou pokořil Muldera - 2:1.

Do konce zápasu byli nebezpečnější domácí a vytvořili si ještě dvě velké šance. Ránu Boëtiuse dokázal skvěle vyrazit brankář De Ruiter nad břevno a následně střílel Pellé o pár decimetrů vedle levé tyče. Utrecht se na žádný odpor již nezmohl.

Více informací k zápasu

NAC Breda - Willem II 4:0

17.03.2013 12:30

Góly: 11. Kees Luijckx, 72. Mats Seuntjens, 79. Elson Hooi, 80. Danny Verbeek

Fotbalisté Bredy potvrdili skvělou formu z jarní části a naznačili, že to s bojem o horní polovinu tabulky myslí vážně. Po suverénním vítězství 4:0 nad posledním Tilburgem se dostali přes hranici třiceti bodů a v tabulce se posunuli na jedenácté místo, boj o kvalifikaci Evropské ligy stále není ztracen. Tilburg zůstává na posledním místě a po minulém úspěchu ztrácí na největšího konkurenta z Venla pět bodů.

Domácí se dostali do vedení už po necelé čtvrthodině hry, další branky přidali v rozmezí devíti minut v závěrečné dvacetiminutovce. Utkání nebylo sice příliš bohaté na vyložené šance, NAC však bylo v koncovce stoprocentní. Ve 12. minutě se po prvním náznaku šance prosadil Kees Luijckx. Po centru z levé strany a následné hlavičce dokázal brankář Meul vyrazit míč před sebe, kde už Luijckx zakončoval snadno do prázdné branky.

Poté se dlouho hrálo bez šancí a Tilburg často chyboval v rozehrávce, domácí měli po celý zápas jasnou územní převahu. Po změně stran začali hrát hosté o něco aktivněji a stále častěji otevírali okénka v obraně, ve druhé polovině se jim to nakonec nevyplatilo. Po dvaceti minutách hry se ještě nedokázal prosadit Verbeek a hlavičkoval těsně mimo, avšak v 72. minutě NAC pojistilo svůj náskok zásluhou Matse Seuntjense.

Ten využil skvělého pozičního postavení po rohovém kopu a s přehledem zakončoval z pěti metrů. Za dalších sedm minut zasadila Breda soupeři další úder, když po krásné rychlé přízemní kombinaci dostal míč v pokutovém území Elson Hooi, který se z dvanáctí metrů trefil technickou ranou k tyči. O další dvě minuty později dokonal zkázu Tilburgu Danny Verbeek. Ten se po dalším rychlém brejku trefil přímo k pravé tyči - 4:0.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - SBV Vitesse 0:4

16.03.2013 20:45

Góly: 8. Wilfried Bony, 39. Wilfried Bony, 55. Marco van Ginkel, 84. Mike Havenaar

Vitesse potvrdilo svou výbornou formu a proti Den Haagu se vytáhlo hned se čtyřmi góly.

Utkání začalo celkem v klidném tempu, avšak netrvalo dlouho a hostující Vitesse začalo tahat za delší provaz. Na tabuli svítila teprve 8. minuta utkání, když se u míče objevil van Ginkel a přesným pasem našel rozeběhnutého Bonyho Wilfrieda. Ten v této sezoně všem dokazuje, že je to pravý kanonýr a svou střelou poslal hostující celek do brzkého vedení.

Ve 35. minutě se hosté radovali podruhé. Tentokrát však rozhodčí pro údajný ofsajd branku radujícímu se van Aanholtovi neuznal. Vitesse však ještě do poločasu druhou branku přidalo. Ve 39. minutě se totiž po rohovém kopu dostal k míči jako hluchý k houslím dostal opět Bony Wilfried a lehkou tečí stanovil poločasový výsledek 0:2.

Den Haag jakoby se jen přišel podívat na hru celku Arnhemu. Začátek druhé půle totiž opět patřil hostům a netrvalo dlouho a bylo to již o tři branky. Bony Wilfried tentokrát v roli rozehrávajícího hráče našel volného van Ginkela, který sám před brankářem nezaváhal.

Duel se poté hodně zklidnil a Vitesse spíše odpočívalo. Den Haag toho nijak nevyužil a pouze sporadicky zkoušel zaútočit. S blížícím se koncem tak Arnhem opět přišel k chuti a v 85. minutě využil zaspání obrany při kolmém pasu. Na ten si naběhl osamocený Havenaara a tvrdou ranou stanovil konečný výsledek 0:4.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - RKC Waalwijk 2:0

16.03.2013 19:45

Góly: 6. Dries Mertens (pen.), 69. Georginio Wijnaldum

PSV zvládlo svou roli favorita a splnilo povinnost, když vyhrálo na domácí půdě proti Waalwijku 2:0.

Utkání začalo přesně tak, jak se očekávalo. PSV hned od úvodních minut převzalo nad zápasem kontrolu a chtělo co nejdříve rozhodnout. A první gólový krok také udělalo hodně rychle. Běžela teprve 6. minuta, když domácí celek získal výhodu pokutového kopu. K tomu se postavil ve formě hrající Mertens a nekompromisní ranou poslal PSV do vedení.

Domácí tlačili a na jejich hře šlo vidět, že chtějí rozhodnout již během prvního poločasu. Ve 27. minutě se do výborné šance dostal Matavž. Jeho střela však letěla mimo. O pár minut později ve skrumáži těl likvidoval dvě velké šance brankář hostů Zoet a PSV nadále stupňovalo svůj tlak.

První poločas RKC ubránilo s jednobrankovým mankem a domácí tak museli zbrojit i v poločase číslo dvě. Do toho však vstoupili lépe hosté, kteří si vypracovali velkou šanci v 66. minutě. V té však parádně zasáhl bránící hráč PSV a snášející se míč do prázdné branky odhlavičkoval do bezpečí.

O pouhé tři minuty později již bylo rozhodnuto. Běžela 69. minuta a u míče se objevil Wijnaldum. Prošel skrze obranu a krásnou technickou střelou přehodil padajícího Zoeta. PSV vedlo již o dvě branky a RKC přestalo klást sebemenší odpor. Domácí poté zvolnili a šetřili síly na další utkání. Duel se tak v klidu dohrál až do konce za stavu 2:0.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - Heracles Almelo 0:2

16.03.2013 19:45

Góly: 61. Everton, 67. Mike te Wierik

Fotbalisté Venla prohráli i ve svém třetím zápase v řadě a s přibývajícím časem se jim bude vzdalovat přímá záchrana stále více. Nyní se drží na předposledním místě tabulky s pětibodovým náskokem na Tilburg, který má ale ještě zápas k dobru. Heracles naopak útočí na kvalifikaci Evropské ligy, zatím je na desáté pozici a na osmý Nijmegen ztrácí jen dva body. Hosté rozhodli o své výhře krátce po hodině, kde vsítili hned dvě trefy.

První poločas byl bohatý na šance především ve svém úvodu, poté se hra vyrovnala a ve druhém dějství se zrodily dvě velké možnosti, ze kterých padly jediné dva góly utkání. Hosté vstoupili do zápasu velice dobře a hned v v 6. minutě dali vedoucí branku, jenže autor Everton byl přistižen v ofsajdu. Po necelé čtvrthodině hry skórovalo Almelo podruhé, když se do horního růžku trefil Castillion, i jemu byl ale odmáván ofsajd.

Na druhé straně byl o minutu později blízko gólu Wildschut, který po centru z pravé strany dobře hlavičkoval, avšak míč se odrazil od břevna na brankovou čáru a následně se vykutálel z branky. Poté se ale hra velmi uklidnila a Heralces mělo další obrovskou příležitost až v první nastavené minutě. Po nesmyslném vyběhnutí Pasveera zakončoval do prázdné branky z hranice pokutového území Everton, jenže svůj projektil napálil těsně nad.

Nicméně po přestávce hosté nakonec vsítili vedoucí branku, i když v zápase neměli územní převahu. Po odraženém míči napřáhl z osmnácti metrů Everton a tentokráte se trefil náramně. Venlo se sice snažilo bojovat, jenže v 67. minutě definitivně přišlo o naději na bodový zisk. Po skvělém zákroku Pasveera se k odraženému míči dostal Mike te Wierek a prázdnou branku nemohl minout. Venlo bylo touto sprchou opařené a k žádné výrazné šanci se již nedostalo.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - SC Heerenveen 1:3

16.03.2013 18:45

Góly: 62. Ruud Boymans - 70. Alfred Finnbogason, 73. Filip Đuričić, 90+2. Filip Đuričić

Heerenveen pokračuje ve své krasojízdě. Po minulém senzačním vítězství nad PSV dokázal zdolat také nepříjemný Nijmegen. Pro svěřence kouče Marka van Bastena to je již čtvrtá výhra v řadě.

První poločas sice nenabídl žádnou strhující podívanou, kdy by se hrálo stylem nahoru dolů, přesto nebyla nouze o gólové příležitosti. Ta první přišla už po úvodních sedmi minutách hry, kdy zakončoval Djuričić. Ležícího Babose ovšem překonat nedokázal - míč poslal nepochopitelně vedle.

Hned vzápětí dal o sobě vědět také Nijmegen, konkrétně bek Conboy. Brankář Nordfeldt ale stál na správném místě a jeho dělovku vyrazil na roh.

V závěrečné desetiminutovce první půle pak byl vidět především hostující kanonýr Alfred Finnbogason, jenž selhal hned ve dvou slibných šancích. V obou případech se blýskl výbornými zákroky gólman Babos.

Branky začaly padat až po změně stran. O první trefu se postaral domácí Ruud Boymans, který obdržel vynikající přihrávku od van der Veldena a bez problémů doklepl míč do prázdné brány. Heerenveen se ale z inkasovaného gólu nesesypal a už po osmi minutách vyrovnal, když zblízka dorážel Alfred Finnbogason.

Závěr zápasu patřil jednoznačně hostujícímu Filipu Djuričićovi, který byl k neudržení. Nejprve překvapil bezmocného Babose krásným lobem z úhlu, v nastaveném čase pak předvedl více jak padesátimetrový sprint a druhou brankou v utkání pojistil vítězství Heerenveenu.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - Roda JC 3:2

15.03.2013 20:00

Góly: 10. Bart van Hintum, 32. Youness Mokhtar, 73. Denni Avdić - 6. Sanharib Malki, 35. Bart Biemans

Zwolle dokázalo navázat na nedávné vydařené výsledky z domácí půdy a nepříjemnou Rodu udolalo po velkém boji 3:2.

Už od úvodních minut bylo patrné, že se dnes diváci nudit nebudou. Oba celky vletěly do utkání pěkně po hlavně. Jako první udeřila hostující Roda, kterou poslal do vedení kapitán Sanharib Malki. Syrský forvard obdržel vynikající přihrávku od Huppertse a bez problémů uklidil míč do prázdné brány - 0:1.

Zwolle dokázalo na nepříznivý stav okamžitě odpovědět - nečekanou střelou z ostrého úhlu se prosadil Bart van Hintum - 1:1. Následně domácí fotbalisté přebrali otěže zápasu pod svou kontrolu a několikrát dokázali obraně Rody zle zatopit. Vytouženého druhého gólu se ovšem dočkali až po více jak půlhodině hry, kdy Mokhtarova střela skončila překvapivě za zády Pruse - 2:1.

Roda se ale nesesypala a po pouhých třech minutách vyrovnala. Bonevacia rozehrál standardní situaci, na zadní tyči našel špatně střeženého Barta Biemanse, který nadvakrát překonal gólmana Boera - 2:2.

Ve druhém dějství se hra uklidnila a vyrovnala. Dlouhou dobu to pak vypadalo, že oběma celkům nerozhodný stav vyhovuje, v 73. minutě se ale přesto Zwolle prosadilo ještě jednou. Denni Avdić napřáhl zpoza šestnáctky a jeho tečovaná střela přeletěla bezmocného Pruse a zaplula do sítě - 3:2. Roda se v samotném závěru zmohla na odpor, vyrovnat už ale nedokázala.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax27169262:2757
2.PSV Eindhoven27182783:2956
3.Feyenoord Rotterdam27175553:3356
4.SBV Vitesse27166555:3154
5.FC Twente27138643:2547
6.FC Utrecht27136840:3145
7.ADO Den Haag27812742:4836
8.NEC Nijmegen271061136:4536
9.SC Heerenveen27981041:4835
10.Heracles Almelo27810952:5334
11.NAC Breda27871232:4331
12.FC Groningen27861325:4330
13.PEC Zwolle27781230:4329
14.AZ Alkmaar27681338:4726
15.RKC Waalwijk27681327:3626
16.Roda JC275101238:5425
17.VVV Venlo27571528:5422
18.Willem II27381624:5917

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
AjaxFans

Malki, jaktože nedal gol v první minutě

Reagovat
smazaný uživatel

Sice to není poprvé, co tu pěji ódy na Djuričiće, ale ten kluk fakt neskutečný. Dneska oba jeho góly nádhera. Doufá, že v Ajaxu udělají všechno pro to, aby jej v létě přivedli. Takového hráče by si neměli nechat proklouznout mezi prsty.

Reagovat
FC Porto FC

On a Sulejmani jdou v létě do Benfici

Reagovat
smazaný uživatel

Ono už je to jisté? Tak to mě mrzí, že opustí Nizozemsko...

Reagovat
smazaný uživatel

jistýho není nic, ale k nám asi nepůjde no

Reagovat
FC Porto FC

a já bych řekl že už jsou domluvený psalo se o tom v portugalsku jen už to nemužu najít

Reagovat
AjaxFans

Píše se kde co

Reagovat
FC Porto FC

hele ted sem to našel ten Duričič už je jasnej jde v létě do Benfici

Reagovat
AjaxFans

Kua,včera jsem někde projebal tu hrubou zimní ajaxáckou čepku

Reagovat
smazaný uživatel

že by nějaká Straka? Ale škoda to teda je!

Reagovat
AjaxFans

Tak dobré,nechal jsem ju na bowlu a barmanka mi ji schovala Stáčí,že už jem tam pojebal šálu Ajaxu.

Reagovat
smazaný uživatel

Heerenveen sa dostava do formy

Reagovat
Aldeano

Bony je prostě frajer

Reagovat
CHONG

Neskutečný bourák

Reagovat
Aldeano

Hlavně ho chci vidět v nějaký top západní lize. Ne v Rusku například...

Reagovat
CHONG

Tak prý o něj má zájem Juventus, ale já jako fanda Realu bych ho jednoho dne moc rád viděl v dresu Bílého Baletu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty obrany v Eredivise tragické. Levý stoper Vittese(Van Struij?) se nechal snad 3x přeběhnout, bud nedůrazem , nebo byl prostě pomalý, nechápu proč nehraje Kalas stopera místo něho.

Bony by měl z té ligy zdrhat rychle pryč nebo ještě zakrní, nedivím se že s jeho postavou tam kraluje...

Reagovat
AjaxFans
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tie top zápas eredivisie nikdy nesklamú , futbal hore dole, kopec gólov, pekné individuálne prevedenia, vcelku tvrdé súboje...a super atmosféra trošku som viac dnes očakával od dánskych superstar Fischer Erikson

Reagovat
smazaný uživatel

Proč nehraje Mareček?

Reagovat
smazaný uživatel

normálně hrává, nevím proč včera ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Trenér van Basten začal sázet na středovou trojici De Roon-Kums-van den Berg a Heerenveenu se zatím daří. I proto si myslím, že se Mareček do základu jen tak nevrátí. Poslední dvě utkání už začal pouze na lavici náhradníků.

Reagovat
smazaný uživatel

jo takhle to je škoda sakra předtím hrál pořád a nepřišlo mi že by se jim nějak nedařilo...tak snad jeho šance ještě přijde

Reagovat
Stiksxx

Ruku na srdce ale..Bony a Graziano jsou neuvěřitelní tuto sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

moc sa mi páčia, TOP strelci, ruku na srdce - v lete ich bude ťažké udržať v Eredivisie...

Reagovat
smazaný uživatel

pápá

Reagovat
Stiksxx

Bony půjde do zahraničí, ale u Graziana bych si dokázal představit, že zůstane v Ered. bud ve Feye nebo po něm šáhne jiný klub..napadá mě třeba Ajax, ale to by asi fanoušci nezkouskli.

Reagovat
AjaxFans

Do Ajaxu je to nereálné.Myslím,že Pellé ještě zůstane ve Feyenordu a v rámci ered nikam nepřestoupí.Po Johnovi mají solidní náhradu v podobě gólů, nám po odchodu Suareze chybí nějaký více gólový střelec

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele