Nizozemská Eredivisie - souhrn 20. kola

03.02.2012, 21:56, aktualizováno 05.02.2012, 18:30
Komentáře a souhrny
PSV nedokázalo vyhrát v Almelu a domů do Eindhovenu si veze jenom bod za remízu 1:1. Ještě hůře dopadl Ajax, který doma podlehl Utrechtu. Nezaváhal naopak Feyenoord a znovu ukázal, že to s útokem na příčky nejvyšší myslí skutečně vážně. Waalwijk veze body z Groningenu.

FC Groningen - RKC Waalwijk 0:3

05.02.2012 16:30

Góly: 2. Ricky ten Voorde (pen.), 5. Petter Andersson (vl.), 63. Guy Ramos

Fotbalisté Groningenu domácí duel s Waalwijkem nezvládli a ti nejlepší se mu začínají vzdalovat. K tomu na ně dotírají celky z dolních pater tabulky a v dalším průběhu to rozhodně nebudou mít jednoduché. Celek z Euroborgu nedokázal navázat na skvělý konec podzimu ani v domácím utkání s nováčkem Eredivisie a prohrál s ním jasně 0:3. Waalwijk se tak vyhoupl na jedenácté místo se čtyřiadvaceti body a opět se oddálil sestupovým vodám.

Goningenu chybělo hlavně štěstí v samém úvodu zápasu. Hned ve druhé minutě totiž hosté kopali pokutový kop a o tři minuty později si vsítil vlastní branku Petter Anderson. V dalším průběhu se zdecimovaný domácí celek už nedokázal dostat z krize a navíc po necelé polovině druhého dějství dal Waalwijk třetí branku. Ten si proto připsal druhé vítězství ze třech zápasů v jarní části sezóny, Groningen naopak na kontě má pouze jednu výhru s Heracles.

Pro domácí byl začátek zápasu jak z hororového filmu. Po kontaktu ve vápně se k pokutovému kopu postavil ve 2. minutě Rick ten Voorde a s přehledem proměnil. Hned na to hosté tlačili a vybojovali rohový kop, po něm nešťastnou tečí poslal balón do sítě Anderson za bezmocného gólmana Luciana. Ten ještě podržel svůj celek čtyři minuty před přestávkou, když pokus osamoceného Krisztiána Németha vyrazil nohou do bezpečí.

Hned po pauze se do dobrých možností dostali domácí Teixeira, Bacuna či Johansson a Gronngen ožil, jenže v 63. minutě byla zkáza domácích dokonána. Po krásné přihrávce Mitchella vypálil z dobrých deseti metrů Guy Ramos a trefil se přesně k tyči. V dalším průběhu se utkání spíše dohrávalo a domácí hráči byli vyprovázeni ze hřiště nepříliš lichotivým transparenty.

V příštím kole má Groingen šanci na reparát na půdě posledního celku Erdivisie z Venla, Waalwijk doma přivítá Heerenveen, který disponuje skvělou formou.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - PSV Eindhoven 1:1

05.02.2012 14:30

Góly: 76. Everton - 19. Zakaria Labyad

Fotbalisté PSV odmítli šanci vytvořit si slušný náskok na čele Eredivisie a na půdě Heracles ztratili cenné body, ovšem i tak zvýšili svůj náskok na čele. Utkání Alkmaaru i Twente totiž bylo odloženo a PSV tak v tuto chvíli disponuje tříbodovým náskokem. Heracles se osamostatnilo na desáté příčce se čtyřiadvaceti body a stále sní o horní polovině tabulky, o záchraně v tuto chvíli přemýšlet nemusí.

Přitom favorit se dostal do vedení velice brzy a vypadalo to, že těsný náskok již udrží. Jenže domácí dokážou na vlastním stánku bojovat až do závěrečného hvizdu a navíc mají velkou sílu v ofenzívě. Necelou čtvrthodinu před koncem zápasu se postaral o vyrovnání tradiční ostrostřelec Everton a PSV ani při svém závěrečném tlaku nedokázalo vsítit rozdílovou trefu. V zápase bylo mírně lepším týmem, Heracles ale soupeře překvapilo kombinační hrou.

V úvodní čtvrthodině nic zajímavého k vidění nebylo, pouze Matavž našel střelou doprostřed branky náruč připraveného Pasveera. Jenže hned na to přišla branka z čistého nebe. V 19. minutě se po ztrátě Heracles ve středu hřiště ocitl na hranici vápna Zakaria Labyad, přehodil si balón na svou silnější nohou a přímou ranou k tyči nedal Paasveerovi šanci. Od této chvíle až do konce poločasu se hrálo opatrně a žádné vážnější šance k vidění nebyly.

Po necelých deseti minutách hry ve druhém dějství zahrozilo výrazněji Heralces, ovšem rána Vejinoviče z dvaceti metrů šla těsně nad branku. A přesně po hodině hry předvedl parádu Everton. Krásnou kličkou obelhal hned tři hráče PSV a vypálil bombu z hranice vápna, která ovšem pouze rozezvonila břevno hostující svatyně. Nicméně Heracles svou aktivitu přeci jen přetavilo ve vyrovnávací trefu.

V 75. minutě ještě domácí gólman Isaksson brilantně chytil pokus Quensaha z dvanácti metrů, hned na to ale centroval na zadní tyč Breukerse a Quensah střílel znovu. Isaksson sice i tentokráte zasáhl skvěle, jenže dorážející Everton před sebou měl pouze volnou klec. PSV se snažilo v samém závěru na soupeře zatlačit, jenže Heracles předvádělo disciplinovaný výkon v obraně a stav zápasu se proto už nezměnil.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Feyenoord Rotterdam 0:2

05.02.2012 14:30

Góly: 6. Otman Bakkal, 48. Guyon Fernandez

Feyenoord se po úvodním zaváhání s Venlem rozhodl začít od znova a nyní se mu to daří. Po výhře nad konkurenčním Ajaxem dokázal zvítězit také v Nijmegenu a prvnímu místu PSV se přiblížil už jen na pět bodů. Navíc se o tři body oddálil od šestého Ajaxu a v tuto chvíli může hýřit sebevědomím. Feyenoord je pátý o skóre za Heerenveenem a o dva body za dvojicí Alkmaar - Twente, ovšem tyto celky mají ještě duel k dobru.

Tentokráte se do listiny střelců nezapsal tradiční střelec John Guidetti, který je se čtrnácti góly třetím nejlepším střelcem Eredivisie, jenže napodobili jo jiní. Síť už v 6. minutě rozvlnil Otman Bakkal, který se trefil počtvrté v sezóně a dal svému celku klid. A hned po pauze zařídil Feyenoordu tři body Guyon Fernandez, jenž vsítil shodně čtvrtou branku v sezóně. Nijmegen po dobrém začátku sezóny poprvé prohrál, stále ale je jedenáctý se třiadvaceti korálky.

Feyenoord skóroval hned v první vážnější akci zápasu, kdy se po odražené přihrávce Johna Guidettiho uvolnil Bakkal ve vápně a přízemní střelou zamířil přímo do vzdálenějšího rohu. Feyenoord měl i nadále převahu a Bakkal byl při chuti, většina střeleckých pokusů šla z jeho kopačky. Deset minut před poločasem zahrozili vážněji i domácí, avšak pokus Genera Zeefuika jistě směřující do branky dokázal na poslední chvíli zablokovat Bruno Martins Indi.

Po poločase měl Feyenoord opět skvělý vstup. Ve 48. minutě sice obrana první ránu Fernandeze zablokovala, jenže poté si hostující střelec narazil balón s Guidettim a podobně jako v prvním případě trefil přízemní ranou přesně vzdálenější roh. Feyenoord ve zbývajícím průběhu skvěle bránil a byl dobře organizovaný. Do šancí se dostali pouze Rxan Koolwijk a Leroy George, ovšem gólman hostů Erwin Mulder skvěle zasáhl a tři body proto zaslouženě putují do Rotterdamu.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - FC Utrecht 0:2

05.02.2012 12:30

Góly: 40. Édouard Duplan, 78. Édouard Duplan

Fotbalisté Ajaxu Amsterdam si připsali další zaváhání a Liga mistrů se jim opět o něco vzdálila. Utrecht vyloupil Amsterdam Arenu díky dvěma brankám Duplana, vždy před koncem obou poločasů, amsterdamská ofenzíva dnes vyšla naprázdno.

A byli to rovněž hosté, kteří začali aktivněji. Již ve třetí minutě se odhodlal k zajímavé ráně Alexander Gerndt, ovšem branku těsně netrefil. Na druhé straně pokoušel štěstí z volného přímého kopu Theo Janssen, ale stejně jako Gerndtovi chyběla i jemu větší přesnost. Každopádně byla to obrana Ajaxu, která dnes působila velmi nejistě a Utrecht toho později dokonale využil.

Utrecht zaskočil Amsterdam Arenu pět minut před odchodem do šaten. Brankář domácích Vermeer nedokázal zkrotit dlouhý centr a svojí chybou ho nabídl rozběhnutému Duplanovi, jenž rozvlnil síť - 1:0 pro Utrecht. Ajax se po celý zápas trápil a nemohl najít na obranu Utrechtu dokonalý recept. Místo vyrovnání nakonec přišla druhá branka. Demouge před vápnem posunul do šestnáctky míč Duplanovi a ten povedenou střelou překonal Vermeera podruhé v zápase. Utrecht tak vedl dvanáct minut před koncem nad Ajaxem 2:0.

Utrecht tak znovu ukázal, že v poslední době na Ajax umí a i tentokrát svého slavnějšího soka porazil. Domácí díky této porážce opět ztratili a účast v milionářské soutěži se jim zase o něco více vzdálila.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - NAC Breda 1:0

04.02.2012 20:45

Góly: 19. Nicky Hofs

Vitesse si po nevydařeném začátku jarní části připisuje na své konto konečně první vítězství. Zápas proti Bredě rozhodla jediná trefa Nickyho Hofse.

Domácí od samého začátku ukazovali velkou touhu po vítězství. Vidět byl především aktivní Hofs, který měl už po pár okamžicích hry stoprocentní příležitost, jenže dokázal nastřelit pouze tyčku hostující brány. V devatenácté minutě si už ale spravil náladu, jelikož se ocitl na konci pěkné kombinace a ranou pod břevno otevřel skóre zápasu - 1:0. Zbytek první půle se už odehrál v nevýrazném tempu. Ani jeden tým se nikam nehnal, takže diváci mnoho šancí neviděli.

Po změně stran začali aktivněji hosté, kteří sice drželi podstatně častěji míč na svých kopačkách, i přesto se ale k bráně gólmana Velthuizena téměř nepřiblížili. V 62. minutě naopak mohli podruhé v utkání inkasovat. Buijs totiž v pokutovém území stáhl k zemi Havenaara, a proto následovala penalta. K její exekuci se postavil středopolař Alexander Büttner, jenže nedal.

Také po tomto momentu se hra vrátila do starých kolejí: Breda se stále snažila s nepříznivým stavem něco udělat, ale ve finální fázi většinou vyhořela. V nastaveném čase navíc Anthony Lurling naprosto zbytečně fauloval na vlastní polovině a z rukou rozhodčího viděl červenou kartu. Vitesse se tak bez problémů ubránilo a vybojovalo nesmírně důležité vítězství.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - VVV Venlo 3:1

04.02.2012 19:45

Góly: 30. Bart Schenkeveld, 68. Bart Schenkeveld, 73. Darren Maatsen - 85. Yanic Wildschut

Ve velice důležitém souboji o záchranu dokázal domácí Excelsior bez větších problémů přehrát soupeře z Venla a po delší době se dostal z posledního místa tabulky, dokonce poskočil na šestnáctou pozici se čtrnácti body. Venlo tak po úvodní překvapivé výhře nad Feyenoordem zaznamenalo dvě prohry s přímými konkurenty o záchranu a to ho může hodně mrzet. Venlo kleslo na poslední osmnácté místo, má ale jen o bod méně než Excelsior.

Utkání hodně ovlivnilo brzké vyloučení hostujícího Briana Linssena, což byla kupodivu jediná karta hostujícího celku! Domácí se dostali do vedení po půl hodině hry a v druhém dějství využili početní výhody. Krátce po polovině druhého poločasu přidal svou druhou trefu hrdina utkání Bart Schenkeveld, o pět minut později ho napodobil Darren Maatsen a bylo rozhodnuto. Venlo už dokázalo pouze snížit pět minut před koncem.

Přitom aktivněji do utkání vstoupili hosté a měli na kopačkách dvě gólové šance. Ovšem střely Yanica Wildschuta brilantně zlikvidoval gólman Wesley de Ruiter. Ve 30. minutě ale udeřil na druhé straně Excelsior, když si na přímý volný kop Samuela Scheimanna naběhl právě Schenkeveld a s přehledem zakončil. O osm minut později musel za záchranou brzdu zatáhnout Linssen a šel do sprch, Venlu proto nastaly velké komplikace.

Po pauze Venlo dlouho odolávalo, po čtvrt hodině hry vyrazil brankář hostů Dennis Gentenaar pokus osamoceného Tima Vinckena a držel ještě svůj celek nad vodou. Jenže v 68. minutě po rohovém kopu Rolanda Alberga zapomněla obrana na Schenkevelda a ten s přehledem hlavou rozvlnil síť podruhé. V 73. minutě dokončil gólový koncert domácích Darren Maatsen, který se trefil do prázdné branky po krásné kombinaci po zemi.

Venlo už v závěru nemělo o co hrát a domácí navíc polevili, proto se branky dočkal v 85. minutě Wildschut. Ten po odraženém balónu předvedl naprosto excelentní volej a de Ruiter neměl šanci. V příštím zápase zavítá Excelsior na půdu druhého celku Eredivisie z Alkmaaru, Venlo se pokusí napravit zaváhání v domácím prostředí doma s Groningenem.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Roda JC 4:3

03.02.2012 20:00

Góly: 5. Bas Dost, 17. Daryl Janmaat, 63. Gerald Sibon, 70. Bas Dost - 9. Sanharib Malki, 44. Sanharib Malki, 51. Davy De Beule

Heerenveen ani dnes nezaváhal a na své konto si proti Rodě připsal už třetí výhru v řadě. Na vítězství v poměru 4:3 se ale každopádně pořádně nadřel.

Domácí hráči potěšili své fanoušky už po pouhých pěti minutách hry. To Djuričić zachytil špatnou rozehrávku gólmana Kieszeka, potáhl míč do šestnáctky, kde obehrál bránícího hráče a našel volného Dosta, jenž poslal míč do prázdné brány - 1:0.

Tentýž hráč mohl zanedlouho vedení Heerenveenu pojistit druhou brankou, jenže jeho hlavička po centru Narsingha letěla vedle. Místo toho nakonec přišlo vyrovnání Rody. Ramziho tečována rána sice orazítkovala pouze břevno, k hlavičce se ale hned vzápětí dostal Sanharib Malki a úspěšně zakončil - 1:1. Gólová přestřelka pokračovala i nadále. V sedmnácté minutě využil Daryl Janmaat centru Narsingha a se štěstím propasíroval míč do brány - 2:1.

Po vynikajícím úvodu ovšem tempo hry opadlo a diváci sledovali především boj ve středu hřiště. Až po více jak půl hodině hry přišla zajímavá šance Rody. De Beule si položil gólman Vandenbusscheho a mohl zakončovat do prázdné brány, na poslední chvíli ale zasáhl Michel Breuer a jeho střelu zblokoval na roh.

Hned vzápětí naopak zahrozil znovu Heerenveen. Ve výborné pozici se ocitl Bas Dost, jenže zcela nepochopitelně volil přihrávku na Narsigha, kterou zachytili hostující obránci, a celá akce tak skončila neslavně. Těsně před přestávkou se nakonec Rodě povedlo opět vyrovnat. Efektivní patičkou se prosadil Malki - 2:2.

Brzy po změně stran mohl Heerenveen vstřelit třetí branku, ale Djuričić z ostrého úhlu nemířil přesně. To hosté byli o poznání úspěšnější. V 51. minutě se dostal k centru Ramziho středopolař De Beule a svou hlavičku poslal nechytatelně k levé tyčce Vandenbusschovy brány - 2:3. Heerenveen chtěl na nepříznivý stav okamžitě zareagovat, jenže i přes výrazný tlak brankáře Kieszeka téměř neohrozil.

Během 64. minuty to už ale domácím fotbalistům vyšlo. Narsingh zahrával standardní situaci, ve vápně našel hlavu střídajícího Geralda Sibona, který míč usměrnil nechytatelně do brány - 3:3. O šest minut později bylo na stadiónu Abeho Lenstry ještě veseleji. Po totálním kolapsu hostující defenzívy se totiž prosadil Bas Dost - 4:3.

Strhující podívaná pokračovala až do konce. V hostujícím dresu byl vidět především Mitchell Donald, který se objevil hned dvakrát v zajímavé šanci, jenže ani jednou neuspěl. Na druhé straně si vedl obdobně Luciano Narsingh. Také v nastaveném čase se hrál neuvěřitelný fotbal nahoru dolů, skóre se už ale nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven20126253:2242
2.FC Twente19116252:1939
3.AZ Alkmaar19123437:1839
4.SC Heerenveen20107347:3137
5.Feyenoord Rotterdam20114541:2637
6.AFC Ajax2097449:3034
7.SBV Vitesse2095625:2032
8.FC Groningen2085732:3629
9.Roda JC20911037:4528
10.Heracles Almelo2066832:2824
11.RKC Waalwijk20731024:3324
12.NEC Nijmegen20721120:2923
13.NAC Breda20641025:3322
14.ADO Den Haag1964925:3622
15.FC Utrecht2056931:3821
16.SBV Excelsior20351215:4514
17.BV De Graafschap19341217:4213
18.VVV Venlo20341319:5013
Zbývající zápasy
04.02. 18:45ADO Den Haag - AZ Alkmaar
05.02. 14:30BV De Graafschap - FC Twente

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (33)

Přidat komentář
Stiksxx

Heerenveen s Rodou musel být krásný zápas.! škoda, že jsem ho neviděl. Pravý důvod, proč je Eredivisie můj kůň číslo 1. Dost zase dva góly..neuvěřitelný..

Reagovat
fantomas

Ale Mads se mi nák zasekl.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsi včera ten pohár? Taky krásnej zápas.

Reagovat
Stiksxx

Ty já úplně zapomněl Měl jsem honičku tenhle týden. Jdu na to kouknout.

Reagovat
Stiksxx

Chlape! Já viděl sestřih toho poháru a hráli jste fakt dobře. Za to co jsme předvedli my? To byla zas mizérie. Hlavně v té obranně. Dostali jsme dva góly, ještě to někdo od nás vykopl z brankové čáry. Břevno. a možná i penalta..To je moc chyb v jednom zápase

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, až mě zamrzelo, že z toho nakonec nebyl postup, přestřílet PSV venku je docela výkon. Ale co už, nemůžeme být nenažraní, hlavně že ta hra konečně nějak vypadá.

Reagovat
smazaný uživatel

Dost se letos dost rozjíždí

Reagovat
Stiksxx

Neuvěřitelně.

Reagovat
Radin

hodně moc :-)

Reagovat
Filipow

A už dost! Dost by měl jít do většího klubu v létě.

Reagovat
fantomas

Jen ať ještě zůstane..

Reagovat
AjaxFans

U nás se jeho příchod řešil,jak odcházel Suarez.Bohužel to bylo ke konci p. termínu,tak už to nevyšlo.Ale náhrada za Mounira by to nebyla zlá,sic je každý herně jiný.

Reagovat
Stiksxx

Já myslím, že Ajax bude jeden z adeptů, který ho budou zkoušet..Je to podle mě i dost reálné

Reagovat
Radin

další nula pro Vitesse s Kalasem vzadu

Reagovat
fantomas

Ten Reis pořádně nehraje ani v Arnhemu... smutnej příklad toho, jak talent dokáže docela dobře odrovnat jedno dlouhodobý zranění.

Reagovat
Stiksxx

njn...chce to ještě čas..V Eindhovenu si myslím, že by hrál víc...tam jsme ho znali mnohem víc než ve Vitesse.. Navíc máme v útoku jen Matavže..

Reagovat
fantomas

No byla to od vás solidní podpásovka se ho takhle zbavit..

Reagovat
AjaxFans

Tj,do svého zranění hrál výborně.Možná chytne druhý dech ještě.

Reagovat
Stiksxx

že si to nenapsal!!! Kdo se koho zbavil? Budu ti to muset objasnit. My jsme ho po tom třičtvrtě roce sami našli a kontaktovali v Brazílii, přemluvili ho aby přijel zpátky do Eindhovenu, prošel lékařskou prohlídkou a nabídli mu smlouvu. A on??? Podepsal ve Vitesse! Tak to bylo. To byla podpásovka od něj. Viděls zápas s Vitesse ted? jak ho diváci vypískali? Hrozně mě zklamal.

Reagovat
fantomas

Sorry, snažil sem se probrat těma smajlíkama, ale nešlo to..

Reagovat
afc ajax

pripisujem prehru PN -ke Ale s takou hrou sa nedá vyhrať

Reagovat
AjaxFans

Co je PN -ke?

Reagovat
afc ajax

maródka (práceneschopnosť)

Reagovat
REPLIKATOR

Ajax

Reagovat
AjaxFans

Heracles jsou doma nepříjemní,což potvrdili.

Reagovat
Stiksxx

Byli uplně k hovnu. Jen ty naší maštaláci nedokážou z 5 gólovek dát aspon jeden gol.

Reagovat
AjaxFans

Kua,kdo se nám ještě nezraní

Reagovat
Stiksxx

Vy máte největší smůlu v celým fotbalovým světě...

Reagovat
afc ajax

ešte anita, vermeer a enoh a bude to fajn hrať s B-čkom

Reagovat
AjaxFans

No zranění u Vermeera by bylo možná posílení a neé ztráta

To samé i Blind a Ebecilio,kteří ne to momentálně nemají.

Reagovat
smazaný uživatel

Guidetti 2. asistence?

Reagovat
smazaný uživatel

Ou, tak tentokrát to byla od NEC tragédie.

Reagovat
smazaný uživatel

waalwijk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele