Nizozemská Eredivisie - preview 20. kola

03.02.2012, 08:17, aktualizováno 05.02.2012, 08:09
Previews
Nedělní program načne zápas Ajaxu s Utrechtem, v němž se domácí budou chtít vrátit zpět na čtvrtou příčku. Na té první se udrží PSV Eindhoven bez ohledu na svůj zápas v Almelu, protože Alkmaar i Twente nehrály kvůli počasí. Feyenoord zajíždí do Nijmegenu a kolo uzavře Groningen s Waalwijkem...
AFC Ajax - FC Utrecht  (neděle 12:30)
V táboře Ajaxu to zatím ani zdaleka nefunguje tak, jak by mělo. Svěřencům trenéra De Boera se sice v posledních týdnech vysněná obhajoba mistrovského titulu výrazně vzdálila, i přesto se ale nevzdávají, což hodlají ukázat už v nadcházejícím duelu proti Utrechtu. Vybojování vítězství se rovná povinnosti.

Ztráta na první místo narostla v případě Ajaxu už na propastných sedm bodů. Mnohem podstatnější je ale fakt, že lonští vítězové Eredivisie předvádí opravdu nevýrazné výkony, které mají k ideálu hodně daleko. I proto museli před týdnem s hořkostí sledovat bujaré pozápasové oslavy fotbalistů Feyenoordu, s nimiž prohráli po dlouhých šesti letech.

Ajaxu se sice povedlo uhájit svou čtvrtou pozici, jenže po páteční předehrávce, kdy Heerenveen porazil Rodu, se v tabulce propadl o stupínek níže. Dostal se tak do situace, kdy musí nyní bezpodmínečně vyhrát. Na klidu Franku De Boerovi určitě nepřidá ani řada absentérů. Z nejrůznějších důvodů totiž nebude moci využít služeb Ooijera, Alderweirelda, Vertonghena, Boilesena, van der Wiela, Silvy, Boerrigtera a Sigthórssona. Aby toho nebylo málo, tak start Miralema Sulejmaniho je zatím nejistý.

Šance Utrecht na bodový výsledek se tedy při pohledu na výše zmíněný seznam hráčů pořádně zvyšují. Také svěřenci trenéra Wouterse se sice zatím stále spíše jen hledají, i přesto pocestují do Amsterdamu s hodně velkou dávkou sebevědomí. V posledních vzájemných zápasech s Ajaxem totiž excelovali - především výhry 3:0 a 6:4 hovoří za vše. Nesmíme však zapomenout zmínit, že aktuálně čeká Utrecht na ligové vítězství dlouhých sedm kol. I proto mu v tabulce patří až neuspokojivá patnáctá příčka.

Co se absencí týče, také na hostující straně se musejí obejít bez řady hráčů. Chybět bude především obránce Bovenberg, hrát ale nemohou ani Martensson, Mulenga, van Dijk a mladíci Oar, De Kogel a Sarota.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Heracles by rád bojoval o pohárovou Evropu. V boji o důležité body však na domácí půdě přivítá silné PSV, které bude usilovat o udržení prvního místa.

Domácímu celku se v poslední době vůbec nedaří. Z posledních pěti utkání vydoloval celek z Almela pouhých šest bodů. Aktuálně špatná forma tak poslala Heracles až na desátou příčku a k vytyčené finální osmičce chybí Almelu propastných šest bodů. Poslední utkání však Heraclesu vyšlo. Na domácí půdě vyzval Excelsior a po snadném utkání zůstaly v Almelu všechny tři body za vítězství 3:0.

"Nedaří se nám, avšak nepociťujeme krizi. Věřím, že jsme se vítězstvím proti Excelsioru odrazili k lepším zítřkům," komentoval aktuální situaci trenér Heraclesu Peter Bosz.

To PSV zažívá momentálně skvělé období. Aktuální první příčka totiž do týmu vnesla velkou vlnu pozitivní nálady. PSV drží momentálně příjemnou sérii sedmi soutěžních zápasů bez porážky. Pokud si však chce udržet první pozici i nadále, bude muset Heracles na jeho půdě porazit. Do karet hostům hraje jak forma, tak i nálada z posledního duelu, ve kterém v poháru postoupili přes Nijmegen do semifinále díky těsnému vítězství 3:2.

"Je to dobré. Chceme titul. Jsme první, avšak pořád musíme makat. Nesmíme nic ponechat náhodě a do každého utkání nastoupit a hrát na 110 %," nechal se slyšet kouč PSV Fred Rutten.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.60 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Feyenoord vyhlásil boj o přímou účast v pohárové Evropě. V důležitém utkání se proti němu na domácím hřišti postaví rozjetý Nijmegen.

Domácí NEC v poslední době chytá skvělou formu a také to jde vidět na postavení v tabulce. Z nižších pater již povyskočilo na jedenáctou příčku, ze které rozhodně bude chtít atakovat první osmičku. Poslední tři utkání nenašel Nijmegen přemožitele a získal hned devět bodů. V posledním duelu však náladu mírně zkazilo PSV, které ve čtvrtfinále domácího poháru vyřadilo NEC těsným výsledkem 3:2.

"Nechci nic zakřiknout. V týmu panuje skvělá atmosféra a vyřazení od PSV se na ní moc nepodepsalo. Došli jsme až do čtvrtfinále. Je to dobrý výsledek. Nyní se musíme soustředit pouze na ligu. Máme před sebou těžké utkání s Feyenoordem. Věřím však, že to zvládneme," řekl kouč NEC Alex Pastoor.

Na druhé straně stojí Feyenoord. Celek, který v minulých letech bojoval spíše ve spodních patrech tabulky. Nyní je však zpět a zdá se, že je opět připraven bojovat o nejvyšší posty. Feyenoord momentálně hájí šestou příčku a otevřeně přiznal, že touží o první čtyřce, která zaručuje přímou účast v pohárové Evropě. Poslední ligový duel navíc Feyenoordu pořádně zvedl sebevědomí, když na domácí půdě porazil ve velkém utkání Ajax poměrem 4:2.

"Zápas proti Ajaxu? Dokonalost. Utkání bylo skvělé a výsledek byl opravdu povedený. Oslavy po utkání byly více než bouřlivé. Dokonce jsem měl pocit, že slavíme titul. Bylo to skvělé. Nyní nás čeká NEC. Je to silný tým. Bude to těžké utkání," prohlásil trenér Koeman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.40 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Groningen - RKC Waalwijk  (neděle 16:30)
Groningen bojuje o Evropu. Waalwijk začíná pociťovat boje o nejvyšší soutěž v Nizozemsku. Vzájemné utkání může přinést důležité body, kdo bude ten veselejší?

Domácí Groningen aktuálně hájí osmou příčku a na dotírající Rodu má náskok pouhého bodu. Proto bude chtít zabrat v utkání proti tápajícímu Waalwijku. Ten se totiž potýká s kolísavou formou a na výborný začátek soutěže se jen stěží snaží navázat. RKC aktuálně hájí až čtrnáctou příčku a v klubu se začíná rodit příliš mnoho negativních reakcí na toto umístění.

Poslední duely dopadly pro oba celky zajímavě. Waalwijk doma naplno bodoval a na domácí půdě deklasoval Venlo vysoko 4:0. Groningen na druhou stranu nezvládl své utkání na půdě Twente a po nepříliš vydařeném vystoupení odjížděl domů s porážkou 1:4.

"Utkání proti Twente nám nevyšlo. Musíme na něj rychle zapomenout. Čeká nás těžké utkání s Waalwijkem, ale přesto věřím, že zvítězíme," prohlásil kouč domácích Peter Huistra. Na druhé straně však vládla momentální spokojenost. "Utkání proti Venlu nám vyšlo. Nyní však máme na pořadu dne Groningen. Bude to mnohem těžší utkání. Remíza by byla oceňována jako úspěch," prohlásil skromně kouč RKC.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - AZ Alkmaar  (sobota 18:45)
AZ Alkmaar bude usilovat ve dvacátém kole o první, přinejhorším druhé místo. V cestě mu však bude stát domácí ADO Den Haag.

Domácímu ADO se oproti minulé sezoně prakticky vůbec nedaří. Aktuální třináctá pozice vedení leží hodně v žaludku a v klubu panuje dosti nervózní atmosféra. Po dvou domácích vítězstvích se zdálo, že vše špatné je zažehnáno. Bohužel pro Den Haag však nebylo. Následující tři utkání přinesla ADO pouhý bod. Poslední duel odehrálo ADO na půdě Nijmegenu. Tam se však Den Haagu nedařilo, a tak domů odjížděl s porážkou 0:2.

"Nedaří se. Ovšem pořád máme vše ve svých rukou. Neztrácíme hodně. Ještě je plno času. Věřím že se zvedneme," nechal se před utkáním slyšet domácí kouč Steijn.

To hosté jsou na tom rozhodně jinak. Aktuální třetí příčka a ztráta pouhých dvou bodů na vedoucí PSV je výzvou pro Alkmaar zopakovat triumf ze sezony 2008/2009, ve které získal mistrovský titul. Forma AZ však pokulhává. Poslední tři zápasy přinesly celku z Alkmaaru pouhý bod za remízu 1:1 s Ajaxem. Poslední duel pak hráči AZ nezvládli kompletně, když utkání na půdě Rody prohráli překvapivě 0:2.

"Poslední duely nám nevyšly. Musíme se zlepšit. Remíza s Ajaxem je krásná, ale kdybychom porazili Rodu, tak jsme první. Na 'kdyby' se však nehraje. Nyní musíme vyhrát v Den Haagu," prohlásil trenér AZ Verbeek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.70 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Excelsior - VVV Venlo  (sobota 19:45)
Souboj o dno tabulky. I takto nějak by se dalo označit dnešní souboj Excelsioru s Venlem.

Ani jednomu z obou celků se nedaří. Domácí Excelsior je na posledním místě nizozemské Eredivisie a má jedinečnou možnost se ze samotného dna odlepit. Na předposlední Venlo totiž ztrácí pouhé dva body a v případě vítězství by se jejich aktuální pozice prohodily. Mírným favoritem budou domácí.

Excelsior nedávno utrpěl drtivou porážku 0:7 od Rody. Následující utkání se zvedl a porazil doma Bredu 3:0. V minulém kole se ale vše vrátilo do starých kolejí, když na půdě Heraclesu domácím snadno podlehl 0:3. Venlo na rozdíl od Excelsioru má z dlouhodobějšího pohledu o trochu lepší formu než jeho dnešní soupeř. Poslední utkání však také vůbec nezvládlo, když na půdě Waalwijku inkasovalo hned čtyřikrát a odjíždělo s potupnou porážkou 0:4.

Oba trenéři se po svých utkáních shodli na jedné věci. Oba celky potřebují motivaci. A právě tento duel může být tou správnou motivací. Vítěz bude mít psychicky a prakticky i bodově navrch v boji o záchranu. Očekává se zajímavé utkání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.40 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - NAC Breda  (sobota 20:45)
Hráči Vitesse se zatím v roce 2012 nepříjemně trápí, což pochopitelně vedlo k jejich propadu tabulkou. V nadcházejícím duelu proti Bredě si už ale žádné zaváhání dovolit nemohou, jelikož body potřebují jako sůl.

Podzimní část letošního ročníku vyšla arnhemskému celku nadmíru dobře, jenže po zimní pauze přišlo velké trápení. Vše začalo nečekanou domácí porážkou s Nijmegenem, před týdnem pak van den Bromovi svěřenci podle očekávání podlehli vedoucímu Eindhovenu a během úterý nestačili ani na Heerenveen v rámci KNVB Bekeru.

Další porážka je tedy nyní už skutečně nepřípustná. Vitesse by totiž hrozilo vypadnutí z nejlepší osmičky. Aktuálně se sice drží na uspokojivém sedmém fleku, za svými zády má však dvojici nenasytných pronásledovatelů v podobě Groningenu a Rody.

Ani Breda nezačala v novém roce zrovna nejlépe. Nejprve schytala potupnou porážku 0:3 na půdě posledního Excelsioru, v minulém kole pro změnu vyválčila před vlastními fanoušky pouze bod s De Graafschapem. Trenér John Karelse tak pochopitelně příliš důvodů ke spokojenosti mít nemohl. Jeho svěřenci jsou sice i nadále výrazně vzdáleni sestupovému pásmu, na druhou stranu jim ale začínají povážlivě unikat pohárové příčky.

Do Arnhemu tedy pojedou fotbalisté Bredy s jasnou touhou po odčinění nedávných nezdarů. Před úvodním hvizdem sice nefigurují v roli favorita, i přesto by se je za žádnou cenu nemělo podceňovat. Na Vitesse to totiž skutečně umí, což v minulosti už několikrát ukázali. Vždyť proti tomuto soupeři aktuálně drží osmizápasovou sérii bez porážky.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.75 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Heerenveen - Roda JC  (pátek 20:00)
Hráči Heerenveenu se v posledních týdnech prezentovali výbornými výkony, které vzbudily v Nizozemsku výrazný ohlas. I proto je pochopitelné, že také před aktuální páteční předehrávkou spřádají Jansovi svěřenci plány, jak srazit do kolen nepříjemnou Rodu.

Fríský celek začal po zimní pauze skutečně na jedničku. Nejenom že dokázal porazit De Graafschap i Utrecht, v obou zápasech si navíc počínal opravdu velmi sebejistě. Své soupeře téměř k ničemu nepustil a v poklidu si došel hned dvakrát pro tříbodový zisk.

V domácím táboře tak podle očekávání hýří spokojeností, přeci jen je tu ale jeden problém, který hráče Heerenveenu trápí. Je jím nabitý program. Srdíčka čeká už třetí zápas během pouhých šesti dnů. "Po fyzické stránce to není nejlehčí, ale když vyhráváte, tak to tolik nepociťujete," prohlásil s úsměvem trenér Ron Jans. "Minulý týden vybojovala Roda jasné vítězství nad AZ, i proto si myslím, že nás čeká těžký duel," dodal domácí lodivod.

A skutečně, kerkradský klub v poslední kole vystrčil drápky a favorizovaný Alkmaar dokázal dokonale zaskočit. Na své konto si připsal vítězství 2:0, díky kterému se i nadále drží na dostřel příčkám zaručující play-off o evropské poháry. Na osmý Groningen ztrácí aktuálně pouze jediný bod, takže celá situaci je stále otevřená.

Roda si ale nemůže dovolit mnoho ztrát, a tak pochopitelně udělá vše pro to, aby se z Heerenveenu nevracela naprázdno. To ale nebude jednoduchý úkol, jelikož na severu Nizozemska se jí dlouhodobě nedaří. Poslední venkovní vítězství proti Heerenveenu si připsala před necelými sedmi a půl lety.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.10 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven19125252:2141
2.FC Twente19116252:1939
3.AZ Alkmaar19123437:1839
4.AFC Ajax1997349:2834
5.SC Heerenveen1997343:2834
6.Feyenoord Rotterdam19104539:2634
7.SBV Vitesse1985624:2029
8.FC Groningen1985632:3329
9.Roda JC1991934:4128
10.Heracles Almelo1965831:2723
11.NEC Nijmegen19721020:2723
12.NAC Breda1964925:3222
13.ADO Den Haag1964925:3622
14.RKC Waalwijk19631021:3321
15.FC Utrecht1946929:3818
16.BV De Graafschap19341217:4213
17.VVV Venlo19341218:4713
18.SBV Excelsior19251212:4411
Zbývající zápasy
05.02. 14:30BV De Graafschap - FC Twente (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (36)

Přidat komentář
Stiksxx

Hezkej vyrovnanej zápas. ale možná se váhy nakonec převáží na stranu Heerenveenu. Dá gol opět Bas Dost??

Reagovat
AjaxFans

Až moc jednoznačný kurz na srdíčka,ale myslím,že to tak lehké nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím výborný zápas. Řekl bych, že ta přestřelka bude mít ještě slušné pokračování.

Reagovat
Elliasson

A co Feyenoord? S kým bude vlastně hrát?

Reagovat
smazaný uživatel

co je to panebože za dotaz? Číst snad umíš né?

Reagovat
AjaxFans

To je ten,co psal,že Eriksen půjde do Feyenordu.Tak poté se tomuto dotazu ani nedivím

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Elliasson

To bylo pouze mý přání. Ale ptát jsem se nemusel, to je fakt.

Reagovat
AjaxFans

Jak sleduješ ered dlouho?

Reagovat
Elliasson

Od začátku téhle sezóny.

Reagovat
Stiksxx

Das ist wenig. To je málo.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda toho odloženýho AZ. Rýsovala se bodová ztráta nejsou na tom momentálně nejlíp.

Reagovat
Stiksxx

AZ s Haagem je odloženo? kvůli mrazům?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska další těžkej zápas. Feyenoord vypadá velmi dobře, ale NEC má taky výbornou formu, herně je to skvělé a pokud se vyvarujeme hrubek v obraně jako proti PSV, tak by se určitě daly urvat 3 body a zase trochu vystoupat v tabulce vzhůru.

Reagovat
Stiksxx

Když budete hrát jako v poháru, tak se můžete těšim z dobrého výsledku. Já doufám, že my neuděláme hrubky jako s vámi..tentokrát by z toho výhra být nemusela.. Ale šance na tři body je velká a je povinná..

Reagovat
iHawX

Docela se bojim, že dneska prohrajem. Utrecht na nás docela umí a když koukám na tu sestavu, kde je v obraně nejzkušenější Anita a v útoku je zase Ebecilio a Özbiliz, tak se mi to nechce vůbec líbit.

Reagovat
AjaxFans

Až moc jednoznačný kurz.Nebude to nic lehkého,kádr je pěkně rozbombardovaný + ještě naše forma z posledních zápasů.Snad bude Lodeiro v základu a Sereno též,z Arase nejsem nijak nadšený.

Reagovat
smazaný uživatel

Lodeiro nie je v zaklade

Reagovat
Stiksxx

mohl by vás obrat o body.

Reagovat
Alberto Aquilani

nemáte link na ajax ?

Reagovat
AjaxFans
Reagovat
smazaný uživatel

Ti komentátoří na Sport1 jsou snad všihni retardi jak to může někdo vůbec zaměstnat, nechápu!

Reagovat
AjaxFans

Co bylo?

Reagovat
smazaný uživatel

to je pořád dokola, melou trapný hovadiny, kondají jména na to už se člověk fakt musí dívat bez zvuku. Ať Svobodovi někdo už konečně řekne, že Siem de Jong se vyslovuje Siem de Jong a né Siem de Jon!!! Toby je Toby a né Tobias!!!A to ještě když komentuje Slepička celou dobu posmrkává jak idiot! Muselo to ze mě ven Je to neštěstí když se tací lidi dostanou ke komentování v TV.

Reagovat
Stiksxx

posmrkává.

Reagovat
smazaný uživatel

víš co myslím ne?

Reagovat
Stiksxx

umím si to představit.. ale nekoukal jsem na to.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Utrecht si odveze 3 body je to zmar nad zmar a opět "skvělý" Vermeer. S takovou nám dá United šestku!

Reagovat
AjaxFans

No 6 docela reálná.Bojím bojím.Máme jít na do hospy se spoustou fans United.Myslím,že to moje nervy nezvládnou.No dnes to je zase solidní sranec,je to pěkné,že je tam spousta mladíků,ale výsledky jsou věc první.kdoví,jestli Boer za chvilku nevybuchne.

Reagovat
iHawX

Ti mladíci většinou hrajou dobře, hlavně ti v obraně, ale když na Vermeera jde za poločas jeden centr a on to takhle pos*re, tak to takhle dopadá. No a v útoku hraje dobře snad jen Özbiliz, protože Ebecilio neni schopnej přes nikoho přejít a stejnak se do těch soubojů 1vs1 furt pouští a de Jong prostě neni útočník a je to znát.

Reagovat
Stiksxx

A proč nehraje Bulykin?

Reagovat
smazaný uživatel

de Boer už mě začíná dost vytáčet! Staví pořád Vermeera místo Jaspera a Lodeiro naopak na základ jasně má s jen střídá. Přes zimu měl dotáhnout útočníka a obránce když máme takovou marodku. Neudělal nic a hledá na těch zpackaných zápasech pokrytecky jen pozitiva Taky mám jít na ten mač s fandama United snad budu muset hodit maroda

Reagovat
AjaxFans

No stadion je solidně prořídlý.Lodeiro má na základ a Sereno minimálně na střídání.

Boerův čas se krátí,chce to změnu,letos to bude tak tak na UEFU.

Reagovat
smazaný uživatel

to bude tou zimou, nejsou zvyklý holanďani Tak možný to je, že ho kopnou a přijde van Gaal

Reagovat
AjaxFans

Tak u f-side je to pusté taky.Nevím,jestli to bude je zimou.

Vypínám to,slušná statistika,3 týdny a 3* jsem to vypl

Není nad to si takhle zkurvit nudělu

Reagovat
Stiksxx

Já četl s možnosti že půjde možná van Gaal k nám. Vedení ale chce přitáhnout van Bommela, ale oba dva v jednom týmu mít nelze.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele