Nizozemská Eredivisie souhrn - 2. kolo

12.09.2008, 22:58, aktualizováno 14.09.2008, 16:37
Komentáře a souhrny
PSV Eindhoven i druhé utkání vyhrál, doma porazil Spartu Rotterdam 1:0. Feyenoord si s chutí zastřílel, Volendam deklasoval 5:0, naopak Alkmaar nečekaně hladce prohrál v Haagu. První body má Ajax, po dvou kolech má hned čtveřice klubů plný počet bodů - vedle PSV se podobnou bilancí mohou pyšnit i Den Haag, Groningen a Tilburg.

SC Heerenveen - Heracles Almelo 2:2

12.09.2008 20:45

Góly: 5. Danijel Pranjić, 12. Danijel Pranjić - 45. Jan Wuytens, 66. Bas Dost

Předehrávka 2. kola měla překvapivé vyústění. Domácí Heerenveen totiž nedokázal udržet dvoubrankový náskok a nakonec se s Heracles o body musel podělit. Rychlé dvoubrankové vedení domácím zajistil Pranjič, ale těsně před přestávkou snížil Wuytens a ve druhém poločase stanovil konečné skóre Dost.

Heerenveen nechtěl ponechat nic náhodě a udeřil hned z prvního útoku. V 5. minutě nedokázali obránci Heraclesu odkopnout míč, jenž propadl až k Pranjičovi a chorvatský záložník se v koncovce nemýlil. O sedm minut později se radoval Pranjič podruhé, tentokrát překonal brankáře Pieckenhagena z bezprostřední blízkosti.

Domácí mohli pojistit vedení po půl hodině hry, ale Tarik Elyounoussi trestuhodně minul odkrytou branku. Hosté byli neustále pod tlakem a jen těžko se dostávali k zakončení. K jednomu se ale dostal Michael Dinsdaq a z dvaceti metrů napálil míč do břevna. Pro tápající Heracles ale nakonec vykřesal jiskru naděje v nastaveném čase mladý Wuytens, jenž se v pokutovém území zmocnil míče a snížil na 1:2.

Ve druhém dějství útočná aktivita domácích trochu opadla a Heracles se nakonec dočkal vyrovnání. V 66. minutě poslal přesný pas za obranu Steur a Bas Dost poslal míč podél brankáře. Vedení se snažil na domácí stranu strhnout aktivní Pranjič, ale jak proti povedenému trestnému kopu, tak nebezpečné hlavičce zasáhl brankář Pieckenhagen, respektive obránce Tim Breukers.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Sparta Rotterdam 1:0

13.09.2008 18:45

Góly: 58. Ibrahim Afellay

Jeden z vážných aspirantů na titul, eindhovenské PSV, dokázal porazit i Spartu Rotterdam a doposud v novém ročníku Eredivisie nezaváhal. Poté, co zkraje sezony deklasoval Utrecht, se nyní ovšem o tři body bál do poslední chvíle.

Ohromný rozdíl oproti sobotnímu výkonu PSV a tomu ze zahajovacího klání spočíval především v efektivitě v zakončení. Zejména Danny Koevermans spálil, co se dalo. Hned ze začátku zápasu, ve druhé minutě, mířil mimo z pravé strany pokutového území, o několik chvil později pro změnu z velké blízkosti trestuhodně přestřelil.

Mezi těmito dvěma pokusy ovšem nezahálela ani hostující Sparta. Nejprve její kapitán Rose hlavičkoval nad, posléze se už musel Isaksson vytasit s povedeným zákrokem proti střele Joshuy Johna. Záhy přišla doposud největší šance utkání. Tu měl na svědomí domácí Simmons, když po půlhodině hry napřáhl z 25 metrů a trefil břevno. K dorážce už se jeho spoluhráči z útoku nedostali.

Gólu se obecenstvo na Phillips Stadium dočkalo až v druhém dějství. Nejdříve však zahrozili oba forvardi Eindhovenu. Stefan Nijland pálil z pěti metrů do boční sítě a ani Koevermans se svou dělovkou nepochodil. Střelecká nemohoucnost útočníků "Boeren" pokračovala, kdežto domácí modla, jménem Ibrahim Affelay, se nemýlila hned na první pokus. Affelay vyhrál souboj o balon s Jaggym, aby mohl vzápětí pelášit na branku Varkevissera. Před ní zvolil chladnokrevné zakončení do vzdálenější šibenice.

V nastavení celého zápasu se nakonec ještě přeci jen trefil smolař duelu Danny Koevermans. Stalo se tak poté, co Varkevisser opustil svou svatyni ve snaze pomoci spoluhráčům vyrovnat z rohového kopu. Jenže míč byl okamžitě domácími zadáky odvrácen do bezpečí k noze Koevermanse, jenž z velké dálky trefil odkrytou klec Rotterdamu. Branka však nebyla uznána pro ofsajd. Domácí neprotestovali, tři body za vítězství měli stejnak v kapse.

Více informací k zápasu

FC Twente - NEC Nijmegen 1:1

13.09.2008 19:45

Góly: 28. Eljero Elia - 88. Joël Tshibamba

Twente Enschede nedokázalo ani ve druhém zápase letošní Eredivisie udržet vedení a v závěru znovu inkasovalo. Tentokrát se o body muselo dělit s Nijmegenem. Za domácí se po půl hodině hry trefil Eljero Elia, jenomže zisk tří bodů pro McClarenův výběr překazil Joel Tshimabma.

Domácí hráči začali aktivně a hned po třech minutách připravil gólovou pozici pro Romana Dennebooma N'Kufo, jenomže domácí borec nezakončil příliš povedeně. O šest minut později zahrozil Tiote, ale branku přestřelil. Brakář Twente Sander Boschker musel poprvé zasahovat po jedenácti minutách a byl úspěšný, střelu Lorenza Davidse vyrazil. Skóre nakonec doznalo změny ve 29. minutě. Domácí obránce Edson Braafheid našel Eliu, jenž se probil mezi třemi protivníky a přesně zakončil.

Ve druhém poločase si Nijmegen vytvořil několik dobrých příležitostí, jenomže žádnou nedokázal využít. Van Beukering i Ramon Zomer byli neúspěšní, podobně jako Youssef El-Akchaoui. Čtvrt hodiny před koncem se opět musel činit domácí gólman, ale nájezd Rachida Bouaouzana ještě zlikvidoval. Nakonec ale v samém závěru kapituloval, když se trefil střídající 19letý mladíček Tshibamba a rozhodl o dělbě bodů.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - AZ Alkmaar 3:0

13.09.2008 19:45

Góly: 54. Richard Knopper, 71. Yuri Cornelisse, 85. Hursut Meriç

Fotbalisté ADO Den Haag pokračují ve skvělém startu do sezony, tentokrát si ve druhém kole smlsli na mužstvu AZ Alkmaar, porazili ho 3:0. Branky ale padaly až ve druhém dějství, krátce poté, co se v závěru druhého poločasu nechal vyloučit hostující Holman. Alkmaar tedy utrpěl druhou porážku v řadě.

Utkání na stadionu Het Zuiderpark začalo poklidným tempem a první vzrušení přišlo až po dvaceti minutách. Zato byl Yuri Cornelisse blízko úvodní brance, jenomže jeho akrobatická střela skončila těsně nad brankou. O pět minut později odpověděl dalekonosnou střelou záložník AZ Nick van der Velden, jehož pokus ovšem brankář Zwinkels kryl. V šanci se poté ocitl také Moussa Dembele, ale úspěšnější byl znovu domácí brankář. Těsně před přestávkovým hvizdem mohl strhnout vedení na domácí stranu Karim Soltani, ale mířil nepřesně. Ještě předtím než odešli hráči do kabin, ale musel stejnou cestou předčasně opustit trávník hostující Holman, jemuž hlavní sudí po druhé žluté ukázal červenou kartu. Tento moment se později ukázal jako rozhodující.

Po deseti minutách druhého dějství totiž otevřel skóre povedenou ranou Fabio Caracciolo a poslal Haag do vedení. Po hodině hry se skóre mohlo měnit znovu, ale hlavičku Christiana Kuma tentokrát brankář AZ Romero chytil a rychlým výhozem poslal své spoluhráče do rychlého brejku. Na jeho konci byl Jeremain Lens, jenž ovšem přestřelil. Postupem času se začala početní výhoda stále více projevovat a v 71. minutě zvyšoval na 2:0 přesným zásahem Knopper. Pět minut před koncem ještě pojistil vítězství Merič.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Volendam 5:0

13.09.2008 20:45

Góly: 14. Jon Dahl Tomasson (pen.), 29. Jon Dahl Tomasson (pen.), 74. Diego Biseswar, 82. Diego Biseswar, 90. Michael Mols

Zraněními decimovaný velikán z Rotterdamu, Feyenoord, si spravil chuť po přecházejícím výbuchu v Almelu. Obětí mu byl nováček z Volendamu, na němž si s chutí procvičil střelbu ze značky pokutového kopu dánský snajpr Jon Dahl Tomasson.

Dvě penalty v jediném utkání, to není zrovna klišé. I díky takové raritě zažil Feyenoord, jemuž scházely opory jako De Guzman, Makaay či Landzaat, poklidný vstup do zápasu. Po čtvrthodině hry zachytil centr do svého pokutového území rukou Boots a dánský navrátilec snadno otevřel svůj nový střelecký účet v Rotterdamu přesnou střelou po zemi po levé ruce brankáře Verhoevena. Za dalších 15 minut se pískala desítka podruhé. Tentokráte po zákroku Maynarda na pronikajícího De Clera. Svého údělu se opět suverénním způsobem chopil Tomasson a zvýšil na 2:0. Od té doby Volendam absolutně nestíhal tempu hry, které diktoval domácí celek.

Ve druhém dějství ještě bezmocného nováčka, který neomylně kráčel za svou druhou prohrou v sezoně, Feyenoord dorazil třemi přesnými zásahy. Nejprve v 74. minutě našel Wijnaldum Biseswara, jenž vnikl do šestnáctky a přesně zacílil k protější tyči. Tentýž hráč po chvíli přidal další kousek, když z velké dálky parádně zatočil svůj pokus do šibenice. Úplně na konci střetnutí ještě konto Volendamu zatížil Mols poté, co ofenzivní záložník domácích Diego Biseswar pro změnu ukázal, že umí i góly připravovat, a prakticky nahrál Molsovi do prázdné branky.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - SBV Vitesse 1:0

14.09.2008 12:30

Góly: 19. Jason Oost (pen.)

Fotbalisté domácího celku si připsali první vítězství v letošní sezóně, když brankou z penalty porazili Vitesse Arnhem 1:0. Významnou měrou se však o vítězství zasloužil brankář Erik Heijblok, jenž zneškodnil několik velkých šancí soupeře.

Hned ve třetí minutě vyzkoušel jeho pozornost nebezpečnou hlavičkou Rogier Molhoek, ale strážce domácí svatyně byl připraven a dobrým zákrokem uchránil svůj tým od inkasování branky. O chvilku později zahrozil na druhé straně Den Ouden, avšak jeho hlavička o pár centimetrů minula levou tyč hostující branky.

Ten samý hráč se vzápětí zasloužil o rozhodující moment tohoto utkání. Po souboji s Molhoekem upadl ve vápně a rozhodčí odpískal pokutový kop. K míči se postavil Oost a razantní střelou nedal Velthuizenovi vůbec žádnou šanci.

Vyrovnat mohl o pár minut později Wolfswinkel, ale ani nadvakrát skvělého Heijbloka nepřekonal. A jelikož se neprosadil ani Yakubu, vedli domácí po poločase 1:0.

Druhá půle začala ofenzivní snahou domácího celku, ale hlavička domácího Volmera z 52. minuty druhou branku v síti hostí nepřinesla. Na druhé straně se do další velké šance dostal Jeroen Drost, ale jeho dlouhý úprk s míčem zakončený střelou skončil opět kořistí Heijbloka.

O výsledku tak mohl rozhodnout střídající Hugo Bargas, který se osm minut před koncem utkání ocitl tváří v tvář Velthuizenovi, ale zakončoval velmi nepřesně. Domácí si tak připsali první tři body v sezóně, hosté za 180 minut nevsítili branku a krčí se na chvostu ligové tabulky.

Více informací k zápasu

NAC Breda - Willem II 1:3

14.09.2008 14:30

Góly: 88. Matthew Amoah - 56. Frank Demouge, 68. Frank Demouge (pen.), 75. Ibad Muhamadu

Dva góly Franka Demouge pomohly Tilburgu k překvapivé výhře na půdě Bredy a hosté jen tak potvrdili výborný start do letošního ročníku. Po výhře nad Ajaxem si tak tým, který se loni sotva zachránil, vybudoval dobrou pozici pro další utkání.

Přesto však hosté zrovna ideálně nezačali a jejich gólman Aerts hned v úvodu utkání zazmatkoval a poslal míč přímo pod nohy Lurlinga, jenže ten vystřelil vedle branky. Zřejmě největší příležitost první půle měli domácí v 35.minutě, ale Amoaha vychytal v dobré šanci Aerts. Do další šance se dostal po centru Lurlinga Penders, proti však byl útočník hostí Akgun, který odvrátil míč do bezpečí.

Tilburg se po přestávce prezentoval jako úplně jiné mužstvo a v 53. minutě mohl jít do vedení zásluhou Davida Schenkela, jenže jeho hlavička orazítkovala pouze břevno domácí brány. O čtyři minuty později však již bylo v hostujícím táboře veselo. Na dobře zahraný roh v podání Boutahara si naskočil Demouge a Tilburg vedl 1:0.

Náskok byl záhy dvoubrankový. Feher stáhl v pokutovém území Boutahara a nařízenou penaltu s přehledem proměnil opět Demouge, jenž tak zaznamenal třetí gól ve dvou utkáních. Razítko na výhru svého celku pak přidal v 76. minutě Muhamadu po hrubém zaváhání domácí obrany při rohovém kopu. V samotném závěru utkání se gólu dočkala také Breda, když přihrávku Kwakmana využil Amoah a uzavřel tak skóre utkání na konečných 1:3.

Více informací k zápasu

FC Groningen - FC Utrecht 2:0

14.09.2008 14:30

Góly: 34. Andreas Granqvist, 61. Marcus Berg

Groningen, jenž v zahajovacím klání nového ročníku Eredivisie snadno přejel Vitesse, pokračuje v suverénních výkonech. V neděli udržel čisté konto i proti Utrechtu, který na druhou stranu zůstává bez bodu.

Domácí vstoupili do utkání o poznání aktivněji a brzy se také mohli ujmout vedení. Křižný pas Ajiloreho však nedokázal Gonzalo Garcia usměrnit mezi tři tyče. Utrecht ovšem nebyl schopen něco vymyslet, a tak to byli znovu zelenobílí, kdo si připsal na své konto další šanci. Tentokrát už ale šlo o příležitost s gólovou tečkou. Někdejší bek Wiganu, Andreas Granqvist, prošel ve 35. minutě s balonem přes tři soupeře, aby posléze neomylně překonal i brankáře hostí Vorma.

Lodivod Utrechtu Willem van Hanegem zřejmě o přestávce promluvil svým ovečkám do duše a ty vyběhly do druhé půle o poznání sebevědomější. Ovšem útočnější taktika hostů zároveň umožňovala Groningenu vyrážet na nebezpečné protiútoky. Z jednoho takového vzešla také rozhodující branka domácích. Po hodině hry se na levé straně dostal De Roover přes Cornelisseho a adresoval přesný balon na zadní tyč pro dobíhajícího Berga. Ten se nemýlil. Největší šance Utrechtu v tomto střetnutí se datuje do 74. minuty, kdy však Keller pálil ze slibné pozice nad břevno. Gólové možnosti si ale nadále vytvářeli též domácí. Jednu z nich spálil Lovre, když ho ke skórování z voleje vybídl Granqvist centrem z přímého kopu.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Roda JC 1:0

14.09.2008 14:30

Góly: 54. Thomas Vermaelen

Tak se přeci jen svěřenci kouče Marca van Bastena dočkali prvních bodů v této sezóně, když po boji porazili Rodu Kerkrade 1:0. Trápícího se střelce Huntelaara však musel zastoupit obránce Vermaelen, jehož hlavička krátce po přestávce rozhodla zápas.

Hosté přijeli do Amsterdamu s jasným cílem – ubránit ofenzivu domácích a odvézt si odsud alespoň bod. V první polovině tuto taktiku naplnili až do posledního puntíku, jenže vidět je s míčem za půlkou byla vzácnost. S tímto antifotbalem si však v první půli nevěděli rady ani domácí, kterým scházela finální přihrávka. Přesto si dokázali vypracovat několik dobrých šancí.

Nejlepší forvard holandské ligy uplynulého ročníku se do šance dostal už krátce po začátku zápasu, ale jeho volej vytěsnil bravurním zákrokem brankář Rody Bram Castro. Vzápětí se do své velice ojedinělé gólové šance dostali také hosté, ale Matondo v dobré pozici přestřelil Stekelenburgovu bránu.

Do zřejmě největší příležitosti úvodního dějství se Ajax dostal ve 33. minutě, když Huntelaar přihrál Sulejmanimu, jehož střelu dokázal výborně vytěsnit Castro a míč se odrazil zpět k Huntelaarovi, který však jakoby nevěděl, co má s míčem udělat a střílel už z hodně těžké pozice.

A tak musel obránce Thomas Vermaelen ukázat svým kolegům z útoku, jak se střílejí branky. V 54.minutě si tento stoper naskočil na přesně kopnutý roh a poslal favorita do jednogólového náskoku. Náskok mohl vzápětí pojistit opět smolař Huntelaar, ale ani tentokrát se mu nepovedlo umístit centr střídajícího Suareze umístit mezi tři tyče.

Do další gólové možnosti se ke konci zápasu dostal také sám Suarez, ale jeho pěkný akrobatický volej vytěsnil Castro na rohový kop. Neproměňování šancí se však málem domácímu celku vymstilo. Sekou Cisse zatáhl míč, poslal ho Saeijsovi, jehož šanci zastavil až na brankové čáře gólman Maarten Stekelenburg. Do konce utkání se už nic nestalo a Ajax si tak připsal do tabulky zasloužené tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ADO Den Haag22008:26
2.FC Groningen22006:06
3.PSV Eindhoven22006:16
4.Willem II22005:26
5.Heracles Almelo21105:34
6.NEC Nijmegen21103:14
7.SC Heerenveen21105:44
8.Feyenoord Rotterdam21016:33
9.AFC Ajax21012:23
10.NAC Breda21013:43
11.BV De Graafschap21011:23
12.FC Twente20202:22
13.Roda JC20111:21
14.Sparta Rotterdam20022:60
15.AZ Alkmaar20021:50
16.SBV Vitesse20020:50
17.FC Volendam20022:80
18.FC Utrecht20021:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
sosna

v těch gólech Feyenoordu trochu zmatek ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele