Nizozemská Eredivisie - souhrn 16. kola

07.12.2012, 21:55, aktualizováno 09.12.2012, 18:24
Komentáře a souhrny
PSV smetlo Twente a dostalo se do čela tabulky, zatímco hosté se o skóre propadli až na třetí příčku za Vitesse. Ajax porazil Groningen, Waalwijk přehrál Nijmegen. Feyenoord remizoval v Bredě a nerozhodné výsledky se zrodily také v Alkmaaru, Haagu a také po přestřelce v Heerenveenu...

PSV Eindhoven - FC Twente 3:0

09.12.2012 16:30

Góly: 38. Georginio Wijnaldum, 80. Tim Matavž, 82. Luciano Narsingh

Na pohled velice atraktivní zápas nakonec měl jednoznačného vítěze a v souboji o první místo byl přeci jen lepší domácí celek. Ten v poslední době měl opravdu těžký los a utkal se ještě s Arnhemem a Ajaxem, jenže ani jednou nebodoval. Nyní si spravil chuť a nadělil silnému Twente hned tři branky. PSV se tak v tabulce posunulo na první místo se šestatřiceti body, naopak Twente se čtyřiatřiceti spadlo na třetí pozici o skóre za Arnhem.

Právě tito dva protivníci, kteří letos bojovali v základní skupině Evropské ligy a ani jeden neuspěli, jsou jedněmi z největších aspirantů na zisk titulu. Situaci po náročném programu dnes potvrdilo PSV, které v posledním utkání Evropské ligy zvítězilo, naopak hosté zřejmě ukázali, že na poslední domácí prohře s Helsingborgem přeci jen něco bude. Domácí se dostali do vedení krátce před přestávkou a další dvě trefy přidali v závěrečné desetiminutovce.

Přitom po necelé čtvrthodině hry si vytvořili první velkou šanci hosté. Po krásné individuální akci vypálil Chadli z hranice vápna, brankář Boy Waterman ale dokázal vyrazit před sebe. Dorážející Brama už míč k domácímu brankáři neprocpal. Ihned na to mělo Twente další šanci, jenže po hrubce Strootmana nedokázal Fer efektivně přehodit Watermana. Poté už ale převzali iniciativu domácí a ve 20. minutě si vytvořili velkou šanci.

Po přihrávce Narsingha pálil dobře Strootman, avšak Sander Boschker skvěle odvrátil na rohový kop. Nicméně PSV se dostalo do vedení z ničeho nic v 37. minutě a uklidnilo se. Po krásné a rychlé kombinaci po zemi přihrál Manolev Narsinghovi a jeho následný centr do vápna zužitkoval Georginio Wijnaldum, který mířil do prázdné branky. Po změně stran však zahrozili hosté a mohli srovnat, jenže po přihrávce Chadliho mířil tradiční šutér Dušan Tadič jen do Watermana.

Na druhé straně zahrozil hned na to Jermain Lens, avšak zblízka nepochopitelně přestřelil branku Enschede. PSV mělo tlak i nadále a po hodině hry neproměnilo dvě velké možnosti. Po nepřesné střele musela u druhé situace zachraňovat obrana Twente až na brankové čáře. Nicméně PSV rozhodlo v 80. minutě, kdy po krásné kolmici přehodil Tim Matavž bezmocného Boschkera. O dvě minuty později byl dokonán zmar hostů, když po krásných narážečkách Matvže s Narsinghem střílel druhý zmiňovaný přesně na přední tyč - 3:0.

Více informací k zápasu

NAC Breda - Feyenoord Rotterdam 2:2

09.12.2012 14:30

Góly: 23. Kees Luijckx, 76. Nemanja Gudelj - 5. Graziano Pellè, 74. Lex Immers (pen.)

Fotbalisté Feyenoordu po velice dobrých výkonech po dlouhé době zaváhali a tentokráte získali na půdě zachraňující se Bredy pouze bod, i když v zápase dvakrát vedli. Svěřenci kouče Ronalda Koemana neměli vůbec jednoduchou úlohu, protože od 29. minuty hráli v oslabení. I přesto se dostali z penalty do vedení a síly na hřišti se srovnaly, avšak následně Breda vyrovnala a v závěrečné čtvrthodině se už nic důležitého neodehrálo.

Feyenoord tak odmítl přiblížit se úhlavním rivalům a s jednatřiceti body na kontě zůstává pátý s pětibodovou ztrátou na vedoucí PSV. Breda i přes získaný cenný bod klesla na šestnácté barážové místo se třinácti body. Už ve 2. minutě zahrozili domácí, jenže Anthony Lurling z dobré pozice minul prvou tyč. Hosté však odpověděli brankou o tři minuty později. Po střele de Vilheny se k odraženému míči dostal Gaziano Pellé a vsítil již svou jedenáctou branku v sezóně.

V 11. minutě ale mohlo být srovnáno, když po centru Gudelje chyběl krok k zakončení Gilissenovi. Ve dvacáté minutě po efektivním zpracování dobře mířil z otočky Gudelj, jenže o něco branku minul. Avšak NAC se dočkalo zaslouženého vyrovnání ve 23. minutě. Po rohovém kopu nechala obrana hostů zcela volného Keese Luijckxe a ten hlavou s přehledem srovnal skóre.

Po necelé půl hodině hry tu navíc byla druhá rána pro Feyenoord. Daryl Janmaat dostal dvě žluté karty za jasné zákroky během jedné minuty a musel předčasně do sprch. Další velké věci se děly až po přestávce. Breda se snažila využít početní výhody a střídající Mats Seuntjes, který pobyl na hřišti pouhou minutu, trefil z dobré pozice břevno. Po něm nebyl úspěšný Hool a jen těsně vedle mířil též Danny Verbeek. Dvacet minut před koncem tu byl další obrovská šance NAC.

A od srovnání možná největší. Hlavičkující Nemanja Gudelj totiž překonal i brankáře Kostase Lamproua, ale na brankové čáře zasáhl včas Jordy Clasie. V 74. minutě platilo pravidlo nedáš - dostaneš do puntíku. Ve vápně Bredy fauloval Eric Botteghin, po druhé žluté kartě navíc musel jít ze hřiště a síly se vyrovnali, k tomu Lex Immers nařízený pokutový kop proměnil - 1:2. Vše nasvědčovalo tomu, že hosté zpackaný zápas ještě zvládnou, jenže o dvě minuty později bylo vyrovnáno zásluhou Gudelje. Ten v 76. minutě vyskočil nejvýše po rohovém kopu a dostal domácí do euforie, další změny už k vidění nebyly.

Více informací k zápasu

VVV Venlo - SBV Vitesse 3:1

09.12.2012 14:30

Góly: 40. Yuki Otsu, 55. Bryan Linssen, 80. Robert Cullen - 10. Marco van Ginkel

Vitesse nezvládlo své utkání na půdě slabého Venla a VVV si tak na konto připsalo jednoznačně největší překvapení tohoto kola, když na domácí půdě porazilo hosty z Arnhemu 3:1!

Utkání začalo přesně podle papírových předpokladů. Vitesse vlétlo na svého soupeře a první velká šance přišla hned v 10. minutě. V té se uvolnil van der Heijden a neskutečnou přihrávkou vybídl ke skórování van Ginkela. Ten se míče zmocnil velmi snadno a parádní tvrdou střelou nedal domácímu brankáři žádnou šanci - 0:1.

SBV bylo na koni a zdálo se, že tento zápas bude velmi snadnou záležitostí. Ohromná šance přišla ve 33. minutě. Hostující Ibarra se s klidem obtočil kolem svého strážce a zpoza pokutového území vyslal technickou ránu směr domácí branka. Venlo mělo však štěstí a tento projektil skončil pouze na spojnici tyče a břevna.

Venlo však nešlo do kolen a s končícím prvním poločasem začalo útočit. Ve 40. minutě po levém křídle unikl domácí Cullen a nádhernou přihrávkou našel Otsua. Ten neváhal a po ohromné chybě hostujícího brankáře s přehledem vyrovnal do prázdné branky.

Druhý poločas začal vyrovnaně, ale byli to domácí, kteří začali zlobit. Hosté jakoby ztráceli dech hned od začátku. Na tabuli svítila 55. minuta a domácí stadion explodoval. Domácí Linssen si to totiž namířil přímo skrze hostující obranu a perfektním sólovým průnikem se dostal až do pokutového území. Tam si vyměnil míč se spoluhráčem a po následné zpětné přihrávce ihned pálil. Jeho střela znamenala úžasné vedení Venla 2:1.

Hosté opařeni touto situací jakoby přestali hrát. Párkrát se do šance dostal Reis, ale v zakončení postrádal notnou dávku klidu. Navíc přišel závěr a s ním 80. minuta. V té se uvolnil domácí Otsu a přesnou nahrávkou našel Cullena. Ten na nic nečekal a hned napálil přízemní ranou míč na branku hostů. Hostujícímu brankáři nezbývalo nic jiného než sledovat, jak Cullen svou ranou rozhoduje osud tohoto utkání a Venlo senzačně vítězí 3:1!

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Roda JC 4:4

09.12.2012 12:30

Góly: 26. Filip Đuričić, 40. Rajiv van la Parra, 54. Alfred Finnbogason, 81. Rajiv van la Parra - 36. Sanharib Malki, 74. Bart Biemans, 83. Sanharib Malki, 90. Guus Hupperts

Mizérie Heerenveenu se dnes opět prohloubila. Fríský celek měl klání proti poslední Rodě rozehrané velmi dobře, ovšem nezvládl závěr duelu a nakonec se musel spokojit s remízou 4:4. Na vítězství tak čekají svěřenci kouče van Bastena už dlouhých pět kol v řadě.

Úvodní polovina prvního poločasu diváky nudila nevýraznou hrou bez jakýchkoliv gólových šancí. Změna přišla až v průběhu šestadvacáté minuty. To se prosadil záložník Filip Djuričić, který využil nedůsledného bránění Danila a poslal míč ke vzdálenější tyčce. Kurto si sice na balón sáhl, zastavit jej už ale nedokázal.

Radost z vedení nakonec vydržela domácím hráčům necelých deset minut. Poté totiž Sanharib Malki zužitkoval vynikající centr Fledderuse a hlavou vyrovnal na 1:1. Poslední slovo ovšem patřilo Heerenveenu, konkrétně Rajivu van La Parrovi, jenž nádhernou technickou střelou překvapil vyběhnuvšího brankáře Kurta.

Po změně stran sice začala Roda aktivně, přesto to byl Heerenveen, kdo se znovu prosadil. Alfred Finnbogason vyzrál nad ofsajdovou pastí hostů, od Djuričiće dostal vynikající přihrávku a následně zdárně zakončil. O snížení se mohl hned vzápětí postarat Németh, ovšem hlavičkoval těsně nad.

Gólu se nakonec dočkala Roda až v průběhu sedmasedmdesáté minuty, kdy Bart Biemans hlavičkoval přesně k tyčce a svou trefou snížil opět na rozdíl jediné branky. Heerenveen však dokázal okamžitě zareagovat - mezi střelce se zapsal podruhé v utkání van La Parra.

Pokud si někdo myslel, že čtvrtý gól v síti Kurta definitivně zlomí odpor Rody, ten se šeredně mýlil. Fotbalisté z Kerkrade v závěru nic nevzdali a odměnou jim bylo senzační vyrovnání. Nejprve se hlavou prosadil Malki, v samotném závěru pak rozradostnil hrstku hostujících příznivců parádní trefou pod břevno Guus Hupperts.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - FC Groningen 2:0

08.12.2012 20:45

Góly: 42. Derk Boerrigter, 53. Lasse Schöne (pen.)

Ajax zvládl svou roli favorita a na domácí půdě snadno přehrál Groningen 2:0.

Domácí celek začal výborně. Hned od samého začátku se Ajax tlačil do útoku a bylo jen otázkou času, kdy půjde do vedení. Zajímavá situace přišla ve 13. minutě. V té se do pokutového území prodral Boerrigter, který byl však faulován jedním z bránících hráčů a rozhodčí okamžitě nařídil penaltu. K té se postavil Siem de Jong a zdálo se, že Ajax půjde do vedení. Luciano v brance hostí byl však proti a střelu de Jonga vystihl.

Ajax byl však neustále lepší a lepší. S blížícím se koncem prvního poločasu se navíc ohromný tlak vystupňoval natolik, že obrana Groningenu již nevydržela. Po pravé straně se uvolnil Eriksen a přesným centrem našel osaoceného Boerrigtera, který si počínal jako pravý kanonýr a přesnou ranou poslal ve 42. minutě Ajax do vedení.

Druhý poločas začal opět lépe pro domácí. Běžela 52. minutě a u míče byl opět aktivní Eriksen. Jeho parádní rána z dálky orazítkovala břevno a v hledišti to hlasitě zahučelo. K odraženému míči se navíc skvěle prodral střelec první branky de Jong. Při nápřahu ke střele byl však fauován a amsterodamský celek získal výhodu druhé penalty. K té se tentokrát postavil Schone a tvrdou střelo k pravé tyči nedal brankáři hostí žádnou šanci.

Utkání se poté hodně uklidnilo a domácí si s přehledem bránili vedení 2:0. Groningen byl bezzubý a diváci s blížícím se koncem začali stadion hromadně opouštět. Za zmínku však stojí hned dvě šance ze samotného závěru. V 85. minutě sek velkému sólu rozeběhl Lukoki. Jeho následná rána však jen orazítkovala břevno hostující branky! Netrvalo dlouho a hosté mohli opět inkasovat. V 88. minutě však opět zachránila Luciana branková konstrukce. Po střele Andersena zazvonila tyč!

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - PEC Zwolle 1:1

08.12.2012 19:45

Góly: 66. Jens Toornstra - 24. Rochdi Achenteh

Fotbalisté Den Haagu nepotvrdili úlohu mírného favorita a s nováčkem se Zwolle dokázali pouze remizovat, i když měli mnohem více šancí a k vítězství měli opravdu blíže. Jenže Zwolle se v prvním poločase prosadilo ze své jediné akce první půle a nadějný stav drželo až do poloviny druhého poločasu. Tam sice domácí srovnali, na více se však nezmohli. Haag se s dvaceti body propadl na deváté místo, Zwolle zatím zůstává se čtrnácti body čtrnácté.

Domácí vstoupili do zápasu mnohem lépe a hned v úvodu měli k dispozici několik šancí, jenže je nevyužili a postupem času se hra srovnala, čehož využili hosté. Hned ve třetí minutě se do dobré příležitosti dostal Mike van Duinen, ale brankář Diederik Boer skvěle vrazil na roh. Ten držel svůj tým po celý zápas a ihned na to musel hasit další požár, když skvěle zasáhl proti ráně z dvaceti metrů. Poté ale tlak opadl a ve 24. minutě se překvapivě do vedení dostalo Zwolle.

Po přímém volném kopu z pravé strany se k lehké teči dostal Rochdy Achenteh, který si naběhl společně se spoluhráčem Broersem, Nakonec to však v nepřehledné situaci byl právě Achenteh, který poslal míč za bezmocného Gina Coutinha. Den Haagu se podařilo srovnat v samém závěru zásluhou Jense Toornstry, ten ale stál v ofsajdu a gól tak nebyl uznán. V úvodní čtvrthodině druhého dějství hrozili domácí znovu, několik závarů ale nakonec povedenou střelou neskončilo.

Den Haag se zaslouženě dočkal vyrovnání v 65. minutě. Po dlouhém pasu za obranu dokázal ve výskoku nohou přihrát van Duinen na Toornstru, který z první mířil přesně podél Boera - 1:1. Dvacet minut před koncem hrozilo také Zwolle, ale po lobu Pluima mířil hlavou těsně nad Broerse. Čtvrthodiny před koncem vypálil z dobrých pětadvaceti metrů Holla, avšak Boer znovu fantasticky vyrazil na roh. A když tři minuty před koncem brilantně jednoruč vyrazil po rohovém kopu i nůžky van Duinena na roh, tak se již výsledek zápasu nezměnil.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Willem II 0:0

08.12.2012 19:45

Góly: -

Fotbalisté Alkmaaru prohloubili své trápení i v domácím utkání proti poslednímu celku tabulky a zároveň nováčkovi soutěže se Zwolle, které naopak bod určitě bere. Letošní účastník Evroopské ligy tam musí v zimní krátké přestávce provést radikální změny, pokud ještě chce bojovat o vyšší příčky. Po šestnácti kolech získal pouze patnáct bodů a nachází se na dvanáctém místě, Zwolle zatím s jedenácti body poskočilo na sedmnácté místo.

Alkmaar tak prohloubil svou krizi z poslední doby a prodloužil svou sérii bez vítězství na šest utkání v řadě, ve kterých získal jen tři body. Tilburg naopak ukázal, že má na to hrát nejvyšší soutěž a potřetí v řadě neprohrál, celkem v těchto duelech získal pět bodů. Svěřenci kouče Gertjana Verbeeka opět neskórovali a nutně potřebují střelce jako sůl. Domácí nějaké šance měli a byli mírně lepší, ovšem až zase tolik jich nebylo.

Hned ve 2. minutě se do zakončení dostal Viktor Elm, jenže proti jeho hlavičce fantasticky zasáhl brankář David Meul. Po necelé půl hodině hry po přesném pasu Etiënne Reijnena a nejistém zákroku Meula se do zakončení mohl dostat Adam Maher, jenže ten míč nezpracoval a jeho střela kvůli větší prodlevě nakonec byla zablokována. Těsně před přestávkou měli domácí další šanci, avšak po centru Elma tečoval Jozy Altidore patičkou míč jen k Meulovi.

Právě loni obávaný útočník byl také nejaktivnějším mužem na hřišti, do další gólové situace se ale dostal až v polovině druhého poločasu. Zřejmě v největší šanci zápasu po přímém volném kopu vystřihl nůžky Altidore a míč se odrazil k volnému Reijnenovi, ten ale zblízka Meula nepřekonal. AZ pokračovalo ve svém zmaru až do závěrečného hvizdu a do žádné další velké příležitosti se nedostalo, proto zaznamenalo další ztrátu.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - NEC Nijmegen 2:0

08.12.2012 18:45

Góly: 45. Cuco Martina, 81. Florian Jozefzoon

Waalwijk znovu potvrdil, že na domácí půdě umí být hodně nepříjemný protivník. Ambiciózní Nijmegen skolil bez větších potíží a v tabulce se vyšvihl už na osmou pozici.

První poločas dnes žádnou oslnivou podívanou nenabídl. Oba celky se směrem dopředu trápily, a proto museli být diváci rádi za každou gólovou příležitost. Ta první ale každopádně přišla už po osmi minutách hry, kdy Babose zaměstnal nepříjemnou střelou Teddy Chevalier. Nijmegen byl asi neblíže brance o třináct minut později, kdy se dostal k hlavičce špatně střežený Kevin Conboy a pořádně vystrašil všechny domácí fanoušky. Brankář Zoet jej však vychytal. Úvodní trefa utkání tak nakonec přišla až těsně před poločasovým hvizdem. To vypálil zpoza vápna Cuco Martina a jeho tečovaná střela zaplula přesně k levé tyči - 1:0.

Po změně stran přebral otěže zápasu pod svou kontrolu Waalwijk a svému soupeři toho mnoho nedovolil. Několikrát pak také zahrozil. Vidět byl především útočník Chevalier, který obranu soupeře permanentně zaměstnával svými útočnými výpady. Gólu se ovšem nedočkal. Úspěšný byl až deset minut před koncem Florian Jozefzoon, jenž využil výborné Boukhariho přihrávky a usměrnil míč do prázdné brány. Nijmegen se už na žádný závěrečný nápor nezmohl, a proto musel skousnout porážku 0:2.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Utrecht 1:1

07.12.2012 20:00

Góly: 19. Lerin Duarte - 27. Christian Dorda (vl.)

Po minulé výhře nad Alkmaarem si Utrecht připsal další cenný výsledek. Na horké půdě Heraclesu vybojoval bod za remízu 1:1.

Utrecht vstoupil do zápasu pěkně po hlavě a už po šesti minutách mohl jít do vedení. Alexanderu Gerndtovi nescházelo mnoho - jeho technická střela z přímého kopu skončila zhruba půl metru nad bránou. Ještě blíže gólu byl zanedlouho Willy Overtoom, který dokonce orazítkoval břevno Ruiterovy svatyně. O otevření skóre se ale nakonec postaral až Lerin Duarte, který v průběhu devatenácté minuty zdárně usměrnil do hostující sítě střelu Evertona - 1:0.

Utrecht se ovšem dokázal rychle oklepat a už za necelých osm minut byl stav opět nerozhodný, když střela Asareho, kterou nešťastně tečoval Dorda, skončila za zády překvapeného Pasveera - 1:1. Především hosté mohli před přestávkou udeřit ještě jednou, avšak žádnou ze svých šancí nevyužili.

Po většinu druhé půle si vedli o poznání lépe domácí fotbalisté, kteří očividně toužili po vítězství. Vytoužené branky se ale nakonec nedočkali, i když k ní byli několikrát velmi blízko. Například v šedesáté druhé minutě, kdy se ujal exekuce přímého kopu Marko Vejinović a tvrdou střelou rozezvučel břevno hostující brány. Obdobně dopadl zanedlouho také Castillion. A když v závěru neuspěl se svou hlavičkou ani Duarte, bylo jasné, že se oba týmy rozejdou nerozhodně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven16120453:1636
2.SBV Vitesse16104231:1434
3.FC Twente16104229:1234
4.AFC Ajax1696138:1833
5.Feyenoord Rotterdam1694332:2031
6.FC Utrecht1675421:1826
7.NEC Nijmegen1665523:2723
8.RKC Waalwijk1655622:2020
9.ADO Den Haag1648426:2620
10.Heracles Almelo1647532:3119
11.FC Groningen1654717:2619
12.AZ Alkmaar1636721:2815
13.SC Heerenveen1636724:3415
14.PEC Zwolle1635815:2614
15.VVV Venlo1635820:3414
16.NAC Breda1634914:3113
17.Roda JC1625918:3511
18.Willem II1625914:3411

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bony musí dát gol !

Reagovat
smazaný uživatel

Nech da 8 golov, aby si ho odniesla vila Amalka, Abramovic, Mansour ci Ewing Oil a nech taha uz v lednu do prcic.

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zase padalo malo golov Ten Alkmaar je tuto sezonu tragicky vo vsetkych smeroch, prekvapuje ma vsak ich ofenziva, nie je mozne aby cely utok zavisel len na tom americkom zazraku.

Reagovat
Filipow

Prosím Twente - PSV remízu a prohru Vitesse.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Cvitanich 5. nejlepší střelec ligue.Hledím jako tele

Reagovat
Stiksxx

Jojo..už v Manageru byl dobrej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Bony

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Solidní mizérie od Twente,si neumí skoro ani přihrát a obrana solidně zmatkujíci.

Reagovat
smazaný uživatel

Jop to sme my, cely kader az na obranu prekopany.

Reagovat
AjaxFans

až na Fera vaše záloha uplně neviditelná.

Reagovat
smazaný uživatel

Abych nezapomněl...

VENLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!

Otsu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele