Nizozemská Eredivisie - souhrn 11. kola

02.11.2012, 21:58, aktualizováno 04.11.2012, 18:27
Komentáře a souhrny
Ajax si znovu komplikuje cestu za obhajobou titulu, doma nestačil na Vitesse. Problémy v Tilburgu neměl Utrecht, tři body získalo snadno i PSV. Roda propásla možnost odpoutat se od barážových pozic, doma remizovala s Den Haagem. Dnes Groningen nestačil na Nijmegen, Alkmaar překvapivě padl s Venlem a Twente přejelo Feyenoord.

NAC Breda - RKC Waalwijk 2:1

04.11.2012 16:30

Góly: 24. Danny Verbeek, 45. Nemanja Gudelj - 2. Teddy Chevalier

Breda zvládla domácí utkání a na konto si připsala cenné tři body díky těsnému vítězství 2:1 nad Waalwijkem.

Utkání začalo pěkně zostra. Hned v úvodu se totiž Waalwijk dostal do výborné šance. Již ve 2. minutě se k míči dostal Chevalier a parádní individuální akcí překonal domácího brankáře, čímž poslal hostující celek do velmi brzkého vedení.

Breda poté zabrala a pomalu srovnávala poměr sil na hřišti. V tu chvíli přišla na řadu 24. minuta. V té se sám do trháku dostal domácí Verbeek. Samostatný únik dokázal tento útočící hráč domácích s přehledem proměnit a NAC srovnalo.

Domácí byli na koni a byl to právě Waalwijk, který se teď musel bránit. První poločas se chýlil ke konci a náhle se do vedení dostal domácí celek. Běžela 45. minuta a v ní útok NAC. S první střelou si hostující brankář hravě poradil, avšak odražený míč doběhl Gudejl a snadno dorazil - 2:1.

Breda stihla otočit utkání již během prvního poločasu. Druhý poločas začal opatrně. Oba celky se spíše jen oťukávaly a tak se na hřišti nic zvláštního nedělo. Za zmínku stojí akorát tak akce domácích v 76. minutě, kdy se jeden z útočníků Bredy osamostatnil a sám na Zoeta mohl rozhodnout. Hostující brankář však RKC podržel a hosté zůstali ve hře. Ani jeden z celků však nedokázal nic vymyslet, a tak se výsledek z prvního poločasu přenesl i na konec poločasu číslo dvě.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - VVV Venlo 1:2

04.11.2012 14:30

Góly: 88. Erik Falkenburg - 79. Barry Maguire, 90. Alexandar Radosavljević

Ohromné překvapení se zrodilo v Alkmaaru. Tamní AZ totiž nestačilo na poslední Venlo, které v samotném závěru rozhodlo o svém vítězství 1:2.

Utkání začalo velmi opatrně. První velká šance přišla ve 20. minutě, když z levé strany přiletěl velmi dobrý centr na Elma. Ten však míč pouze tečoval a tak skončil těsně mimo. První poločas toho mnoho nenabídlo a ani začátek toho druhého. Chleba se začal lámat a ve druhé polovině druhé půle.

Běžela 79. minuta a v ní gradoval tlak domácího AZ. V tom se však utrhla čtveřice hostí a po skvělé kombinaci se k míči dostal osamocený Maguire, který se zakončením z bezprostřední blízkosti neměl žádné potíže a Venlo šlo tak senzačně deset minut před koncem do vedení.

Blížil se samotný konec a fanoušci AZ byli již značně nervózní. Alkmaar však tlačil a v 87. minutě z levé strany nacentroval po zemi Gudmundsson přesné na nabíhajícího Falkenburga, který se z hranice malého vápna nemýlil a srovnal. Zdálo se, že je hotovo a že si oba celky body rozdělí.

Remíza by byla pro hostující Venlo velkým úspěchem, avšak scénář tohoto utkání byl zcela jiný. Běžela 94. minuta Venlo se uvolnilo a v trháku Wildschut přihrál na zcela volného Radosavljeviče, který sám před brankářem Estebanem neměl problém a senzačně rozhodl o vítězství Venla 2:1.

Více informací k zápasu

FC Twente - Feyenoord Rotterdam 3:0

04.11.2012 14:30

Góly: 9. Nacer Chadli, 17. Luc Castaignos, 78. Dušan Tadić

Twente si výrazně zvedlo náladu, když ve sledovaném utkání dokázalo na domácí půdě přehrát Feyenoord snadno 3:0.

Domácí Twente vlétlo do utkání jako uragán a hned v 9. minutě šlo do vedení. Míče se chopil Tadič, prošel skrze bránící hráče a přesným centrem našel osamoceného Chadliho, který neměl problém trefit přízemní tvrdou ranou do levého dolního rohu branky.

Twente však pouze jednobrankové vedení nestačilo a tak se pustilo do dalšího útočení. Odměna přišla v 17. minutě, ve které Castaignos doběhl přihrávku za obránce a sám před hostujícím brankářem snadno zakončil a zvýšil na 2:0.

Enschede bylo v laufu a snažilo se z toho vytěžit co se dalo. Další velkou šanci měl až ve druhém poločase Tadič, ale jeho hlavičku skvěle zlikvidoval hostující brankář.

Utkání se poté uklidnilo a do utkání se postupně dostávali i hosté. Ani jednu velkou šanci si však Feyenoord nedokázal vyprodukovat. Naopak udeřilo opět Twente. V 78. minutě se k přímému kopu postavil Tadič. Jeho snadnou střelu však hostující brankář podcenil a hrubou chybou rozhodl o tom, že dnešní utkání skončí 3:0.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - PEC Zwolle 2:1

04.11.2012 14:30

Góly: 36. Alfred Finnbogason, 71. Daniël de Ridder - 87. Joey van den Berg (pen.)

Po týden staré facce od Heraclesu si dokázal Heerenveen opět napravit svou reputaci. Ani dnes proti Zwolle to sice nebyl z jeho strany úplně ideální výkon, přesto si ale nakonec pro důležité tři body dokráčel.

Úvodní třetina zápasu nabídla neuvěřitelnou fotbalovou nudu. Oba týmy se trápily, a proto za zmínku stojí jen šance z desáté minuty, kdy brankář Nordfeldt špatně rozehrál a Ronnie Reniers následně střelou z hranice vápna rozezvučel břevno jeho svatyně. To ovšem bylo na dlouhou dobu vše. Další zajímavá akce přišla až devět minut před přestávkou. To dostal Alfred Finnbogason výbornou přihrávku mezi obránci a vyběhnuvšího brankáře Boera zkušeně přehodil - 1:0. Hned vzápětí mohl Heerenveen své vedení navýšit, jenže de Ridder ve stoprocentní šanci selhal a míč poslal vedle tyčky.

Už pár sekund po změně stran bylo Zwolle nesmírně blízko vyrovnání. Po rohovém kopu se dostal k zakončení Wijan Pluim, ovšem ve stoprocentní šanci selhal, když míč střelou o zem poslal nad břevno. Hodně štěstí pak měli hosté po hodině hry. To zahrál očividně rukou ve vlastním pokutovém území stoper van den Berg, přesto ale rozhodčí Wouters nechal pokračovat ve hře.

Heerenveen byl ve druhé půli aktivnější, ovšem vytouženého druhého gólu se dočkal až v jednasedmdesáté minutě, kdy Daniël de Ridder využil chyby Achenteha a brankáře Boera přeloboval - 2:0. Hostům se povedlo v závěru alespoň snížit. Po faulu Zuiverloona proměnil nařízenou penaltu Joey van den Berg, čímž korigoval na konečných 1:2 ve prospěch Heerenveenu.

Více informací k zápasu

FC Groningen - NEC Nijmegen 1:2

04.11.2012 12:30

Góly: 11. Michael de Leeuw - 66. Victor Pálsson, 89. Geert-Arend Roorda

Fotbalisté Nijmegenu otočili výsledek utkání na půdě Groningenu a v předposlední minutě duelu vsítili vítěznou branku. Díky tomu se v tabulce posunuli už na sedmé místo se ziskem šestnácti bodů, Groningen naopak odmítl šanci vylepšit svou pozici a s jedenácti body zůstává dvanáctý. Nicméně do utkání vstoupil velice dobře a už po necelé čtvrthodině hry vedl, avšak v druhé polovině druhého poločasu o svůj náskok zcela přišel.

Groningen se dostal do vedení hned z první akce utkání a dostal protivníka pod tlak. V 11. minutě po rohovém kopu dobře hlavičkoval Virgil Van Dijk, a i když gólman Gábor Babos vyrazil před sebe, tak na dorážku Michaela De Leuwa už neměl - 1:0. O minutu později ale mohlo být srovnáno, ke střele z dobrých dvaadvaceti metrů napřáhl Søren Rieks a mířil jen těsně vedle pravé tyče. Do konce poločasu už byla k vidění pouze jediná vážnější možnost.

Deset minut před koncem mohli domácí snížit, když český krajánek v hlavičkovém souboji zamířil na vlastní branku, ovšem míč těsně minul horní tyčku a NEC si určitě oddychlo. Po pauze bylo k vidění mnohem více příležitostí. V úvodu dominovali domácí a měli obrovskou převahu. Nejprve se Género Zeefuik přibližoval sám k brankáři Babosovi, jenže v poslední možnou chvíli by odzbrojen. V 50. minutě totiž osamocen trefil hlavou pouze tyč.

Jenže po hodině hry se výrazně zlepšili hosté. Nejprve z deseti metrů pálil o pár decimetrů vedle Ricky ten Voorde, stejný hráč v 65. minutě hlavičkoval před prázdnou brankou nepochopitelně nad. Nicméně domácí se dočkali o minutu později. Ryan Koolwijk, vysunul krásnou uličkou Victor Pálsson a ten se trefil mezi nohama gólmana Luciana. Poté se hra uklidnila a vypadalo to na konečnou remízu, nicméně v 89. minutě se z ničeho nic po centru Michela Breuera objevil ve vápně Geert-Arend Roorda a z voleje poslal míč za záda Luciana. Na trávníku sice strávil jen devět minut, stal se však hrdinou utkání.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Heracles Almelo 4:0

03.11.2012 20:45

Góly: 19. Dries Mertens, 36. Luciano Narsingh, 74. Kevin Strootman, 81. Tim Matavž

PSV potvrdilo roli favorita a na domácí půdě s přehledem vyhrálo 4:0.

Utkání začalo opatrně. Oba celky se spíše oťukávaly, ale netrvalo dlouho a PSV se dostalo do převahy. První velká šance přišla v 19. minutě. V té se zcela osamocený v pokutovém území dostal k míči Mertens a tvrdou střelou nedal hostujícímu brankáři sebemenší šanci.

Domácí vedli a utkání měli jasně ve svých rukou. Heracles marně hledal odvahu k útoku a do obranného pásma PSV se dostával opravdu jen sporadicky. Ve 36. minutě navíc přišla další perfektní akce PSV. Po dobré kombinaci se k míči dostal Narsingh, udělal si krok s míčem a z oblasti kolem pokutového puntíku se nemýlil - 2:0.

První poločas skončil jasnou dominancí PSV. Heracles kladl minimální odpor a bylo jen otázkou času, kdy eindhovenský celek ve druhém poločase rozhodne. Mohlo se to stát hned v 57. minutě, avšak Manolev, který si nejvýše naskočil na centrovaný míč, trefil pouze břevno.

Hra se poté uklidnila. Velký zlom však přišel v 74. minutě. V té se míče ujal Narsingh a naservíroval jej přímo na kopačky Strootmana, který ve vyložené pozici již nemohl zaváhat. O pouhé dvě minuty později přišel další hřebíček do rakve Heraclesu, protože se do šaten po druhé žluté kartě musel odebrat Kwame Quansah.

PSV po pouhých pěti minutách přesilovku využilo, když v 81. minutě skvěle zapracoval celý útok domácích. Osamocený Matavž si v pokutovém území počínal jako chladnokrevný zabiják a tvrdou střelou pohřbil Heracles - 4:0.

Více informací k zápasu

Willem II - FC Utrecht 1:5

03.11.2012 19:45

Góly: 38. Jacob Mulenga (vl.) - 13. Cedric van der Gun, 44. Jacob Mulenga, 63. Alexander Gerndt, 75. Alexander Gerndt, 84. Jacob Mulenga

Utrecht i nadále pokračuje ve své krasojízdě. Svou výbornou formu potvrdil také na půdě Willemu, kde si dokráčel pro vysokou výhru 5:1. Minimálně do zítřka, kdy hraje svůj zápas Feyenoord, se tak posunul na senzační čtvrtou příčku. To Willem zůstává i nadále předposlední.

Utkání sice začalo nevýraznou podívanou plnou soubojů ve středu hřiště, přesto šli hosté už ve třinácté minutě do vedení. Po centru Tommyho Oara se dostal k hlavičce zkušený útočník Cedric van der Gun a úspěšně zakončil. To ovšem bylo na dlouhou dobu vše. Diváky z letargie vytrhl až moment z osmatřicáté minuty, kdy si po rohovém kopu nešťastně srazil míč do vlastní sítě Jacob Mulenga a srovnal tak na 1:1. Své zaváhání ale dokázal velmi rychle napravit. Ještě před poločasem se dostal do samostatného úniku a zdárně překonal brankáře Meula.

Po změně stran se sice Willem snažil opět vyrovnat, jenže nakonec inkasoval potřetí, když se po rychlém protiútoku prosadil Alexander Gerndt. Ani následně nešlo domácím fotbalistům upřít snahu, ovšem Utrecht měl utkání pevně pod svou kontrolou. V průběhu pětasedmdesáté minuty pak zásluhou druhého zásahu Gerndta zvýšil už na 4:1, čímž definitivně zlomil jakýkoliv odpor svého soupeře. Gólový účet dnešního střetnutí ale uzavřel až Jacob Mulenga, který v závěrečné desetiminutovce pečetil na konečných 5:1 pro Utrecht.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - SBV Vitesse 0:2

03.11.2012 18:45

Góly: 38. Wilfried Bony, 46. Wilfried Bony

Ambiciózní Ajax stále jen marně hledá ideální formu, což potvrdil dnes také proti Vitesse, kterému podlehl 0:2. Oba dva góly zaznamenal kanonýr Bony Wilfried, čímž si upevnil vedení v tabulce střelců.

Domácí fotbalisté podali v úvodní půli opravdu mizerný výkon, když si za celou dobu si vypracovali pouze jednu jedinou šanci. Ta přišla už v sedmé minutě, kdy Siem de Jong využil nedůsledného bránění Kalase, prosmýkl se mezi dvěma obránci a následně napálil míč přesně na brankáře Velthuizena, který jeho střelu s menšími problémy lapil.

Ani Vitesse sice aktivitou příliš nehýřilo, přesto mohlo jít v osmnácté minutě do vedení. Po chybě domácí obrany se ocitl ve stoprocentní šanci Jonathan Reis, ovšem výborně zasáhl stoper Denswil a brazilský útočník následně zakončil vedle. První gól tak nakonec přišel až sedm minut před přestávkou, kdy se míč po sraženém Kakutově centru dostal k Bonymu a ten jej nekompromisní ranou poslal do brány - 0:1.

Také vstup do druhého dějství vyšel hostům na jedničku. Už po pár sekundách poslal Renato Ibarra přesný centr na hranici malého vápna, tam se dostal k hlavičce Bony a navýšil vedení Vitesse na rozdíl dvou branek. S Ajaxem to mohlo zanedlouho vypadat ještě hůř, ovšem Reise bravurně vychytal Vermeer, van Ginkel svou hlavičkou pro změnu rozezvučel pouze tyčku domácí svatyně.

V závěrečné třetině zápasu se svěřenci kouče De Boera pochopitelně snažili s nepříznivým stavem ještě něco udělat, ale jejich tlak byl spíše pouze platonického rázu. I proto se nakonec vytouženého gólu nedočkali a museli skousnout první ligovou porážku v sezóně.

Více informací k zápasu

Roda JC - ADO Den Haag 0:0

02.11.2012 20:00

Góly: -

Páteční předehrávka holandské Eredivisie nebyla pro oko diváka nijak pohledná, nicméně oba celky dokázaly získat velice cenný bod. Roda má na kontě deset bodů a zůstává na čtrnáctém místě, i když v domácím prostředí možná chtěla získat více.

V prvním poločase se nic zajímavého nedělo a šancí bylo k vidění poskrovnu, avšak v druhém dějství se hrálo ofenzivněji. Den Haag byl o něco lepší v úvodu druhého dějství, jenže závěrečná čtvrthodina patřila Rodě a hosté díky gólmanovi Robertu Zwinkelsovi získali alespoň bod. V první dvacetiminutovce zápasu oba celky skvěle bránily, a i když se i snažily útočit, do žádné vážnější příležitosti se nedostaly. V polovině úvodního dějství se zrodila největší šance.

Rydell Poepon předvedl skvělou narážečku s Tjarronem Cherym a dostal se sám před gólmana Filipa Kurta, jenže míč mu na poslední chvíli odskočil od kopačky a domácí gólman předvedl skvělý reflexivní zákrok. Poepon byl aktivní i v dalším průběhu a byl na hřišti nejvíce vidět, ovšem převahu hostů nedokázal přetavit v branku. Den Haag byl lepší i po pauze a ihned na začátku druhé půle si vytvořil velkou možnost, do které se dostal Chery.

Ten se ocitl osamocen před Kurtem, jenže prostřelit ho nedokázal. Po hodině hry mohli hosté skórovat ze standardní situace, po rohovém kopu a následné hlavičce Vita Wormgoora předvedl neskutečný zákrok u levé tyčky Kurto. Pak už měla navrch Roda, když Mitchell Donald technicky vystřelil z osmnácti metrů a brankář Robert Zwinkels vytáhl jeho ránu z pod břevna na roh. K jeho zahrání se postavil Amin Affane a poslal míč přímo na hlavu Barta Biemanse, mířil do břevna. V samém závěru se dostal ke střele Biemans, jenže Zwinkelse nepřekonal a na stánku Parkstad Limburg Stadion tak branka nepadla.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente1191124:628
2.PSV Eindhoven1190237:927
3.SBV Vitesse1173121:924
4.FC Utrecht1163217:921
5.AFC Ajax1146125:1418
6.Feyenoord Rotterdam1153318:1618
7.NEC Nijmegen1144316:1816
8.ADO Den Haag1136219:1515
9.Heracles Almelo1135322:2214
10.SC Heerenveen1134417:1913
11.AZ Alkmaar1133517:2112
12.FC Groningen1132612:2211
13.NAC Breda1132611:2211
14.RKC Waalwijk1124513:1710
15.Roda JC1124510:1610
16.PEC Zwolle112278:198
17.Willem II111378:246
18.VVV Venlo1113712:296

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (45)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Boooooooooony

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Kua solidní sračka

Reagovat
fantomas

Ohohooo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

No Bony, sakra, ten jede jak válec. Smetl i Ajax, masakr

Reagovat
zelda

7. Pro Bonyho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
nemanja

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm tak ten si tú ligu dáva..

Reagovat
Josifek

Bony hustě, snad po sezoně odejde do lepší ligy, kde mi bude i více na očích, sice třeba v Německu či Anglii je střílení branek značně složitější než v Nizozemí, ale určo by se v nějakém solidním klubu mohl prosadit, roste z něj velký frajer.

Reagovat
smazaný uživatel

Mulenga dneska hattrick...

Reagovat
Neuro

Bony ten klub solidně táhne něco jako Falcao akorát o pár tříd níž no.. určitě o Bonym uslyšíme v nějakém velkoklubu

Reagovat
smazaný uživatel

Z 21 gólů Arnhemu dal Bony 12, to jde.

Reagovat
Stiksxx

Bony paráda no. Asi o něj bude veliký zájem.

Reagovat
CHONG

CHONG 03.11.2012 16:53

Bony dneska Ajax popraví.

Reagovat
miky10

Vitesse na titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bonny do LFC... Prosím...

Reagovat
smazaný uživatel

:D pomoct se udržet v PL, to už raději do týmu jak oej Swansea či Everton

Reagovat
smazaný uživatel

hahaha...

Reagovat
smazaný uživatel

nehahaha

Reagovat
cubinho

Jak hrál Kalas?

Reagovat
smazaný uživatel

Tolko "fanusikov" Vitesse ako tu, snad nemaju ani v Arnheme.

Reagovat
AjaxFans

VždyŤ je to skoro ta samá sračka jako Chelshit,zazobaný majitel apod.Navíc tam je snad od nich tak 5 hráčů

Reagovat
icka

POdle tveho nicku soudim ,ze te to hgodne sere,Vitesse funguje neco jako farma Chelsea a penezi uricte nerozhazuje,tak si ty tvoje blbe kecy nech pro sve kamarady.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte zda by měla Sparta z prodeje Bonyho prachy?

Reagovat
smazaný uživatel

měla, pokud vim je branej jako odchovanec ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Na tom snad nezáleží jetli je, nebo není odchovanec, ne? Ale máme asi 20% z dalšího přestupu, což nám může hodit slušný peníz.

Reagovat
smazaný uživatel

tak když je ten hráč v určitym věku většinu času v jednom klubu (papířově odchovanec), tak má ten klub zaručený nějaký procenta ne?

Reagovat
AjaxFans

Je to výchovné.A to dostává klub i při dalším prodeji.My už jsme za Ibru inkasovali celkem dost

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ty procenta nejsou moc velké ne? Jasný, že těm co vychovali Ibru (vy) nebo Anelku, (nevim kdo ) tak na to vydělali celkem dost, ale jinak to moc velká částka nebývá ne?

Reagovat
AjaxFans

To už neé, jsou to tak 2 procenta. Ale dobré něco.

Reagovat
Talker

Nemůže mi někdo napsat, jak se daří van Aanholtovi a Kalasovi ve Vitesse? Tím myslím především jestli přerůstají zbytek hráčů nebo jsou někde v průměru?

Reagovat
smazaný uživatel

Celá obrana Vitesse letos podává výborné výkony, to znamená i Kalas a van Anholt. Akorát z Kalase udělal Rutten pravého beka, což mu očividně zatím úplně nesedí. Přesto si ale troufám říct, že jeho výkony jsou nadprůměrné v porovnání se zbytkem Eredivisie.

Reagovat
smazaný uživatel

Twenteeeeee

Reagovat
smazaný uživatel

Bonyho by som si dokázal reálne predstaviť v takom Evertone či prípadne ešte Aston Villa ak by odišiel v polovici sezóny Bent

Reagovat
smazaný uživatel

Bonyho by som sidokazal predstavit hocikde mimo Eredivisie, aspon nebude "otravovat" v diskusiach . Ani Kalasovi sa co i len z patiny toho co Bonymu tu nevenuju ako ceskemu hracovi.

Reagovat
AjaxFans

Není možné, po dlouhé době musím celkem s tebou souhlasit

Reagovat
smazaný uživatel

Rovněž musím souhlasit! Navíc mě se nikdy Bonyho herní styl nelíbil. Přijde mi, jak kdyby ho to nebavilo...

Reagovat
Stiksxx

Jak potom musí hrát když ho to baví.

Reagovat
smazaný uživatel

Taktiez mi pride ako neskutocny flegmatik , az ma to irituje.

Reagovat
smazaný uživatel

Twenteeee

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele