Nizozemská Eredivisie - preview 5. kola

15.09.2012, 08:46, aktualizováno 16.09.2012, 08:20
Previews
Nedělní program zahájí duel Heraclesu s Bredou, tedy dvou týmů z dolní poloviny tabulky. Následně bude o vylepšení pozic bojovat Alkmaar proti Rodě a PSV Eindhoven v Utrechtu. Na závěr tápající Groningen přivítá Vitesse, které bude chtít zpět druhé místo...
Heracles Almelo - NAC Breda  (neděle 12:30)
Fotbalisté Bredy ani Heracles zatím neprožívají nijak úspěšnou sezónu a v dosavadních čtyřech zápasech ani jednou nevyhráli. Nyní se pokusí prolomit tuto sérii ve vzájemném duelu a jen těžko se hledá favorit. Heracles bude sice mít výhodu domácího prostředí, jenže v něm doposud získalo jen jeden bod. Breda je v tuto chvíli až na barážovém sedmnáctém místě a hůře je na tom pouze Venlo s jedním bodem. Almelo se nachází na patnácté pozici.

Heracles narazilo na dva silnější protivníky, avšak proti slabším soupeřům se také příliš nepředvedlo. Nejprve totiž doma remizovalo s Venlem a darovalo mu jediný bod v sezóně, následně nestačilo na silný Alkmaar a Feyenoord. V minulém duelu nedokázalo vyhrát ani ve Waalwijku, bod za remízu 1:1 se však počítá. Breda je na tom velice podobně. V duelech s Ajaxem a Twente nemělo žádnou šanci, nicméně remízy s Tilburgem a Utrechtem byly ztráty.

Ve vzájemných soubojích se více daří Heracles, které dokázalo zvítězit pětkrát po sobě a v minulých třech utkáních poměrem 2:1. Kouč John Karelse bude postrádat Luijckxe, nicméně do sestavy se mu vrací jiný důležitý záložník Buijs. Do tréninkového cyklu se opět vrátil Verbeek a Glissen, kteří by měli být alespoň na lavičce, trénink kvůli lehkému zranění kolene vynechal kapitán Ten Rouwelaar. Ten by ale stejně měl být v neděli připraven.

Karelse uvedl že jeho svěřenci si na umělou trávu už zvykli a nebude to tak problém. "Vždy je to nepříjemné hrát na nezvyklém povrchu ale v přípravě jsme si na to už zvykli a tentokráte bychom to měli zvládnout." Dále upozorňoval na silné stránky soupeře. "Nesmíme nechat příliš velkou svobodu klíčovým hráčům Schalkovi, Lurlingovi a Hadouirovi. Doufám, že se v ofenzívě prosadíme. Určitě můžeme dosáhnout na dobrý výsledek," uvedl Karelse.

Domácí stratég Peter Bosz nebude mít k dispozici Dario Vujičeviče a Marka Vejinoviče (oba koleno), Barta Schenkevelda (třísla) a Jeroena Veldmateho (poraněná noha). Po reprezentační pauze už jsou zpátky a v pořádku Willie Overtoom i Jason Davidson. "Chceme se vrátit ke svému stylu hry. V zápase s Waalwijkem jsme poznali, že náš výkon roste. V utkání s Bredou uděláme pro výhru všechno, fanoušci čekají na první vítězství," řekl Bosz.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Roda JC  (neděle 14:30)
Alkmaar vstoupil do sezóny ve velkém stylu, ovšem v posledních zápasech to vypadalo, jako by mu začínal docházet dech. V nadcházejícím klání proti Rodě se tak bude snažit opět vrátit na vítěznou vlnu.

Během letní pauzy kádr AZ opustilo několik důležitých hráčů, takže od svěřenců kouče Verbeeka nikdo žádné velké zázraky nečekal. Alkmaar ale odstartoval nový ročník nad očekávání dobře, když nejprve vyválčil remízu na půdě mistrovského Ajaxu a následně zdolal doma Heracles. Poté však přišlo trápení v utkáních s Heerenveenem (0:0) a PSV Eindhoven (1:5). K tomu všemu Alkmaar vypadl z Evropské ligy, kde ve 4. předkole prohrál oba duely s ruskou Machačkalou.

Dalo by se říct, že herní strádání AZ začalo s odchodem klíčového stopera Niklase Moisandera do Ajaxu. Od té doby se fotbalisté z města sýrů trápí a jen marně hledají předchozí pohodu. Dále pak doplácejí také na svou nedisciplinovanost. Vždyť v obou posledních ligových zápasech dohrával Alkmaar vinou vyloučení pouze v deseti lidech.

Proti Rodě si tak bude muset dávat pochopitelně mnohem větší pozor, jelikož ani v jedenácti hráčích na něj nebude čekat snadný úkol. Zdá se totiž, že po matném startu do sezóny se začíná kerkradský celek výkonnostně zvedat, takže do Alkmaaru rozhodně nepocestuje s poraženeckou náladou.

Oba kluby v tabulce aktuálně dělí pouze bod, což by mohlo být předzvěstí vyrovnaného souboje, na druhou stranu je ale nutné zmínit vcelku podstatný fakt, že Rodě se proti Alkmaaru dlouhodobě příliš nedaří. Z posledních deseti vzájemných měření sil vydolovala tři body pouze ve dvou případech, hned šestkrát naopak padla.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Po reprezentační přestávce opět pokračuje holandská Eredivisie. Zajímavý souboj bude k vidění v Utrechtu, tam totiž zavítá brankově agilní PSV.

Domácí Utrecht, aktuálně devátý celek Eredivisie, by moc rád bojoval o Evropu. Musí tak sbírat body kde se dá a to se svým způsobem daří, ovšem při pohledu na soupeře Utrechtu není od věci dodat, že spíše body ztrácí. Po nepříznivé remíze 1:1 na domácí půdě proti Zwolle přišla totiž v minulém kole další remíza 1:1, a to na půdě Bredy. Podle slov domácího trenéra Jana Wouterse Utrecht rozhodně ztratil důležité čtyři body a bude je muset nahnat jinde. Podaří se to proti PSV?

PSV je rozjeté, má formu a hlavně dobrou náladu. Eindhovenskému celku se daří a to zejména v útoku. V domácí soutěži se PSV trefilo již patnáctkrát a na evropské scéně hned čtrnáctkrát a nutno dodat, že v pouhých dvou duelech. Neskutečná bilance PSV tedy činí šest zápasů, pět inkasovaných branek a neuvěřitelných dvacet devět vstřelených. Poslední duel navíc PSV potvrdilo, že letos chce bojovat o titul. Na domácím stadionu totiž přivítalo ambiciozní AZ Alkmaar. Ten byl však pro PSV celkem neškodný a odvezl si vysokou porážku 1:5.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.50 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - SBV Vitesse  (neděle 16:30)
Další zajímavý souboj 5. kola holandské Eredivisie bude k vidění v Groningenu, kam přijíždí Vitesse.

Domácí Groningen i letos doufal, že vstoupí do soutěže tak, že by mohl bojovat o poháry. Bohužel však Groningen nevstoupil do sezóny dobře, avšak poslední kolo konečně přineslo výrazné bodové zlepšení. Po třech kolech totiž měl Groningen na svém kontě pouhý bod. V minulém kole však Groningen dokázal naplno bodovat, a to když dokázal v Den Haagu porazit tamní ADO 1:0. Nakopne tento výsledek Groningen k lepším zítřkům? Podle trenéra domácího celku Roberta Maaskanta se zlepšená nálada projevila už na tréninku, tak se nechme překvapit.

Zatím největším překvapením sezony je rozhodně Vitesse. Málokdo určitě čekal, že celek, ve kterém válčí exsparťan Wilfried, bude hájit druhý post v tabulce a bude mít společně s Twente nejlepší obranu. Vitesse zatím kromě prvního kola postupuje bez ztrát a jinak tomu nebylo ani v minulém kole s Feyenoordem Rotterdam. Vyrovnaný souboj Vitesse zvládlo a těsně zvítězilo 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - RKC Waalwijk  (sobota 18:45)
Když fotbalisté Ajaxu rozstříleli vysokým rozdílem Nijmegen i Bredu, leckoho napadlo, že zastavit rozjetou partu kouče De Boera bude téměř nemožné. V minulém kole ale Heerenveen všem jasně ukázal, že při troše štěstí může uspět proti slavnému celku i podstatně slabší protivník. A to bude chtít nyní potvrdit také Waalwijk.

Vstup do letošní sezóny Ajaxu nevyšel úplně podle představ. S osmi body po čtyřech odehraných kolech se náročné vedení ani fanoušci prostě nespokojí. Zároveň ale nikdo nepropadá panice, jelikož vedoucí Twente, které mělo ze startu sezóny poměrně jednoduchý los, zůstává amsterdamskému gigantovi stále na dohled.

Ajax letos sice vstřelil už úctyhodných patnáct ligových branek, jenže zatím doplácí na svou chabou defenzívu, která především v zmiňovaném utkání s Heerenveenem nepodala ani zdaleka optimální výkon. Vše pak korunoval brankář Vermeer, jenž předvedl naprosto nepochopitelnou minelu, čímž daroval Finnbogasonovi gól na zlatém podnosu.

A právě nesehranosti obranné čtyřky Ajaxu bude chtít Waalwijk využít. Za normálních okolností by přijížděl do hlavního města Nizozemska v roli jednoznačného outsidera, ovšem tentokrát je situace poněkud odlišná. RKC totiž začalo nový ročník ve velkém stylu a stále nemá na svém kontě ani jednu porážku. Také proto se aktuálně nachází v tabulce hned za zády čtvrtého Ajaxu.

Teprve nyní ovšem projde Waalwijk opravdový testem kvalit. Za posledních deset let totiž vyválčil ve vzájemných zápasech s Ajacieden pouhé tři remízy. Co je však ještě zajímavější, na amsterdamské půdě prohrál v minulých šesti duelech pokaždé minimálně o tři branky!
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VVV Venlo - NEC Nijmegen  (sobota 19:45)
O svou první letošní výhru bude VVV usilovat v domácím klání s těžko čitelným Nijmegenem.

Už od samotného začátku sezóny se bohužel potvrzují prognózy odborníků, kteří Venlo pasovali do role jednoho z hlavních adeptů na sestup. Stačila pouhá čtyři kola a svěřenci kouče Lokhoffa v tabulce klesli na samotné dno tabulky, které okupují se ziskem jednoho bodu. Ten vybojovali hned v úvodním klání nové sezóny proti Heraclesu, od té doby pak pouze prohrávají.

Před dvěma týdny ovšem byli hodně blízko velké senzaci, když bezgólovou remízu na půdě Twente ztratili až v samotném závěru utkání. Tento zápas tedy Venlu nevyšel, na druhou stranu se ale hráči jihonizozemského celku na vlastní kůži přesvědčili, že v letošním ročníku Eredivisie rozhodně nemusí být jen do počtu.

To v táboře Nijmegenu mají pochopitelně mnohem vyšší ambice, které se jim zatím daří v rámci možností naplňovat. Po čtyřech zápasech mají na svém kontě šest bodů, což lze považovat za úspěch, zvlášť když vezmeme v potaz, jakým soupeřům už museli čelit. Hned v úvodním kole zajížděl NEC na půdu Heerenveenu, odkud si nakonec po velkém boji odvezl cenné tři body, následně sice ztratil domácí zápasy s Ajaxem a Twente, během předminulého víkendu ovšem vyhrál přesvědčivě 4:0 ve Zwolle.

Venku je tedy dosud Nijmegen stoprocentní, což si nebude chtít pokazit ani ve Venlu, kde se mu v posledních letech vcelku dařilo: loni na stadiónu De Koel vyhrál 2:0, předloni pak dokonce 4:1.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - ADO Den Haag  (sobota 19:45)
Fotbalisté Heerenveenu zatím nepředvádí tak dobré výkony jako v minulém roce, nicméně narazili už na tři celky z nejlepší čtyřky loňské sezóny. Ani s jedním z těchto soupeřů nepohráli, nicméně ze čtyř kol na kontě nemají také jedinou výhru, a proto se třemi body prozatím zůstávají na třináctém místě. To Den Haag je na osmé pozici se ziskem pěti bodů, avšak zatím se utkal s papírově slabšími účastníky.

Den Haag sice ne úvod remizoval doma s Arnhemem a obral ho zatím o jediné body v sezóně, ovšem následně se mu příliš nedařilo. Cenný bod ukořistil s Waalwijkem a následně dokázal porazit Venlo, jenže poslední domácí duel s Groningenem nezvládl a prohrál 0:1. V souboji s Heerenveenem určitě nebude favoritem. V loňském roce na jeho půdě totiž utrpěl debakl 4:0, v domácím prostředí uhrál se štěstím bezbrankovou remízu.

Heerenveenu se nepovedl vstup do sezóny, kde prohrál s Nijmgenem 0:2, pak už ale ukázal svou sílu. Nejprve remizoval 1:1 s Feyenoordem, poté 0:0 s Alkmaarem a nakonec 2:2 s Ajaxem. Den Haag navíc nevyhrál na půdě Heerenveenu už přes dvacet let, naposledy v roce 1991 a tuhle sérii by určitě rád prolomil. Kouč domácích Marko van Basten doufá, že se nesmírná práce konečně vrátí a Heerenveen po sedmi duelech bez výhry uspěje.

"Bohužel jsme dokázali zvítězit jen ve 3. předkole Evropské ligy proti Rapidu Bukurešť, od té doby se nám opravdu nedaří. Velmi nás mrzí především vypadnutí z následujícího kola s Molde, kdy jsme rozhodně měli postoupit. Poslední tři ligová kola ale ukázala, že i v ofenzívě se nám začíná dařit a naše výkony rostou. Doufám, že Den Haag naplno pocítí naší cílu," vynesl odvážná slova uznávaný trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - FC Twente  (sobota 19:45)
Fotbalisté Twente zatím prožívají velice dobrou sezónu a svůj cíl napravit tu loňskou zatím plní do puntíku. Svěřenci kouče Steva McClarena totiž hráli už 1. předkolo Evropské Ligy a i přes mírné strasti nakonec postoupili do hlavní fáze. Navíc v lize zatím zvládli všechny čtyři duely. Jako jediný celek Eredivisie získalo Twente všech dvanáct bodů a nachází se na prvním místě. To nováček soutěže z Tilburgu má úplně jiné starosti.

Willem doposud získal jen dva body a to za remízy s Bredou a Groningenem. Následně ale nestačil doma na silný Arnhem a Rodu Kerkrade. K tomu se ještě neutkal s těmi nejsilnějšími celky soutěže a nyní ho čeká první velmi těžká prověrka. Tilburg je prozatím na patnáctém místě, což rozhodně není ideální výchozí pozice. Navíc se mu na Twente nedaří, v posledních sedmnácti zápasech od roku 2002 nezvítězil a v sedmi duelech po sobě ani nebodoval.

Twente vybojovalo postup do základních skupin Evropské Ligy až po velkém boji. Na půdě tureckého Bursasporu totiž poprvé v sezóně prohrálo 1:3. Následně ale stejným poměrem oplatilo soupeři výsledek na domácím stánku a v prodloužení převážilo misky vah na svou stranu. V lize zatím narazilo na slabší soupeře, ovšem výhry proti Groningenu, Nijmegenu, Bredě či Venlu se určitě nesmí podceňovat.

Anglický trenér McClaren ví, že je zatím začátek sezóny a nesmí se dělat předčasné závěry. "Rozhodně si nemůžeme myslet, že máme titul v kapse. Je teprve začátek sezóny a stát se může cokoliv. Loni jsme se totiž z ligy neprobojovali ani do pohárů. Důležité je, že se o každý výsledek dokážeme prát až do samotného závěru a předvádíme týmový výkon. Pokud nám to vydrží, můžeme myslet na ty nejvyšší příčky," řekl McClaren.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.75 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - PEC Zwolle  (sobota 20:45)
Feyenoord Rotterdam dobře ví, že obhájit loňský úspěch rozhodně nebude snadné. V tuto chvíli se už rozloučil s evropskými poháry po prohře s pražskou Spartou a ani na domácí scéně to není pravé ořechové. Svěřenci Ronalda Koemana zatím získali sedm bodů a jsou na šestém místě tabulky. Nyní se utkají s nováčkem soutěže, který ještě nevyhrál a nachází se na barážovém šestnáctém místě.

Zwolle zatím nenarazilo na žádného velkého favorita na zisk titulu a zisk dvou bodů je určitě málo. Hostující celek na úvod získal velice cenný bod ze stánku Rody, jenže následně prohrál doma s Vitesse. Stejný scénář platil i v dalších dvou duelech, kde nejprve remizoval v Utrechtu, naposledy však před vlastními fanoušky utrpěl debakl v poměru 0:4 od Nijmegenu. Zatím se mu tak daří spíše venku a nyní bude chtít tuto roli potvrdit.

Rotterdasmký celek na úvod vyhrál v Utrechtu 1:0, od té doby ale jeho výkony spíše klesaly. Nejprve remizoval doma s Heerenveenem. Následně sice vyhrál v Almelu 2:1, ale poté nestačil na Vitesse a na jeho hřišti podlehl 0:1. Kouč domácího celku říká, že jeho celek výkonnostně stoupá a na tréninku je to vidět. "Všichni pracují na sto procent. V zápase se Zwolle chceme začít novou šňůru a rádi bychom se odpíchli k dobrým výkonům."

Koeman bude mít k dispozici nové posily Graziana Pelleho a Wesleyho Verhoeka, kteří by měli být v šestnáctičlenném výběru. Chybět však bude gólman Erwin Mulder, který je kvůli zranění kotníku vyřazen na několik měsíců. "To je pro nás obrovská ztráta," uznal Koeman. Odpočívat také bude záložník Harmeet Singh. "Doufáme, že nové akvizice týmu hodně pomohou. Doufáme, že se nám bude dařit hlavně v ofenzívě," dodal Koeman.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Lamprou; Janmaat, Martins Indi, Mathijsen, Nelom; Leerdam, Immers, Clasie; Schaken, Pellè en Cissé (Verhoek)
PEC Zwolle - pravděpodobná sestava:
Wintjens; Van Polen, Lachman, Broerse, Van Hintum; Narsingh, Achenteh, Pluim, Gravenbeek; Saymak en Benson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 7.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente44009:212
2.SBV Vitesse43106:210
3.PSV Eindhoven430115:59
4.AFC Ajax422015:58
5.RKC Waalwijk42207:58
6.Feyenoord Rotterdam42114:37
7.NEC Nijmegen42028:96
8.ADO Den Haag41218:75
9.FC Utrecht41215:45
10.AZ Alkmaar41216:85
11.Roda JC41124:74
12.FC Groningen41124:84
13.SC Heerenveen40313:53
14.Heracles Almelo40224:72
15.Willem II40222:72
 PEC Zwolle40222:72
17.NAC Breda40222:82
18.VVV Venlo40134:91

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
Stiksxx

Ajax by mohl zaváhat.

Reagovat
afc ajax

Reagovat
Stiksxx

no..Waalwijk hraje dobře a na Vermeera je spoleh.

Reagovat
AjaxFans

Měl po dlouhé době nějaky kiks,ale stejnak bych chtěl v bráně Jaspra.

Reagovat
smazaný uživatel

Takze ideme na titul, po dvoch rokoch stradania je najvyssi cas. Twente je Holandsku jednicka

Reagovat
smazaný uživatel

tutově!

Reagovat
smazaný uživatel

Za současné postavení Twente bych viděl hlavně los, jinak jste tak "troječka"

Reagovat
smazaný uživatel

Vas dame s prstom v nose, a s AFCA si poradime po s miernou namahou

Reagovat
smazaný uživatel

Parada , chlapci. Dalsia spanila jazda za titulom, tentoraz nam to nemoze ujst.

Reagovat
Stiksxx

Tak to jsi odvážnej že už ted slavíš titul Asi nevíš jak to poslední dobou chodí v Ered. Ten kdo ze začátku vede nakonec spláče.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaciatok je vsak vzdy dolezity

Reagovat
Stiksxx

nesmíš ho ale přepálit, aby ti nedošel v závěru dech.

Reagovat
AjaxFans

Máš recht.A navíc má Ajax každý rok excelentní finish

Reagovat
Stiksxx

Bohužel. Ono ale taky nic netrvá věčně.

Reagovat
Stiksxx

Dneska je to třeba potahat. Ale přiznávám. že to může být tuhý. Utrecht je černý kůň soutěže.

Reagovat
smazaný uživatel

tak trochu to nahodou neprehanas, cierny kon sutaze? ,,,ved zatial porazili len slabe Venlo ...cierny kon sutaze mozno tak Waalwijk ... a taky specialny kon bude Vitesse, ktore ma sancu v TOP4

Reagovat
Stiksxx

Utrecht ač ztrácel se slabými soupeři uměl vždy velké soupeře potrápit..podobně jako Breda, Roda a NEC..Vitesse a RKC by ted spíš mohli nahradit jako "doplnující týmy" místo Srdíček a Gronigenu...ti trochu zeslábli.

Reagovat
smazaný uživatel

Dle mě je Utrecht bez šance na slušné umístění a dnes je bez šance rovněž :))

Reagovat
afc ajax

Reagovat
AjaxFans

jsi tušér

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele