Nizozemská Eredivisie - preview 4. kola

31.08.2012, 08:26, aktualizováno 02.09.2012, 08:54
Previews
V čase nedělního oběda se tradičně vykopává také v Nizozemí, tentokrát pod taktovkou borců z Arnhemu a Rotterdamu. K postjídelním seancím dále usednou od 14:30 celky Twente a Venla, respektive Eindhovenu a Alkmaaru v rámci šlágru kola. Všemu pak napíše tečku tuhá bitva Heerenveenu s Ajaxem...
SBV Vitesse - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Fotbalisté Feyenoordu zatím letos nijak nezáří a po výbuchu v evropských pohárech se pokusí sezónu zachránit na domácí scéně. Prozatím jim patří páté místo se ziskem sedmi bodů, což je rozhodně dobrá výchozí pozice. Ovšem teď je před nimi opravdu těžký úkol. Vitesse má totiž stejný počet bodů a je na tom ještě o dvě místa lépe.

Cesta Vitesse letošní pohárovou Evropou sice také skončila už v předkole Evropské ligy, ovšem v lize se týmu daří. Na druhou stranu se ale nesmí vyvozovat předčasně závěry, Arnhem totiž narazil na dva nováčky a Den Haag, který skončil v minulé sezóně až patnáctý. S ním na úvod před vlastními fanoušky pouze remizoval, další dva duely na hřištích soupeřů však zvládl. Nejprve vyhrál ve Zwolle 1:0, následně vyloupil i Tilburg poměrem 2:0.

Feyenoord je na tom obdobně. V prvním utkání dokázal vyhrát v Utrechtu, následně však v souboji s trápícím se Heerenveenem doma remizoval 1:1. V minulém kole si opět spravil chuť, když zvítězil 2:1. Jenže v Evropě se letos ukázal ve špatném světle. Po dvou prohrách s Dynamem Kyjev ve 3. předkole Ligy mistrů nezvládl ani 4. předkolo Evropské ligy a po výsledcích 2:2 a 0:2 jde dále k radosti českého fanouška pražská Sparta.

Trenér Ronald Koeman byl po zápase sice hodně zklamaný, na druhou stranu ale také realistický: "Sparta byla opravdu lepší a zasloužila si postoupit. V zápase jsme se vůbec nemohli dostat do hry, neměli jsme žádný tlak na balón. Tohle musíme do nedělního utkání změnit. V lize se nám daří mnohem lépe, v pohárech jsme sbírali zkušenosti," uvedl Koeman. V sestavě zřejmě bude postrádat Stefana de Vrije, který se v odvetném duelu se Spartou zranil už v patnácté minut.

Jeden z nejlepších hráčů v dresu Feyenoordu Daryl Janmaat ví, že jeho tým podal v pohárech ustrašený výkon, což v lize k vidění není. "Hlavně Sparta není extra silný protivník, my jsme ale hráli špatně. Udělali jsme dvě hrubky a bylo rozhodnuto. Do duelu s Vitesse musíme jít opravdu naplno a pokusit se vytvořit si tlak na míč. Pokud ho budeme mít pod kontrolou, předvedeme naší tradiční hru, která nese úspěchy," řekl záložník rotterdamského celku.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Twente - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Rozjeté Twente přivítá na svém stadionu další celek, který by podle papírových předpokladů neměl Enschede dělat větší problémy - VVV Venlo.

Domácí Twente chytilo hned na úvod sezony fantastickou formu a prozatím mu vychází vše, do čeho kopne. Po třech kole se sluní na vrcholu tabulky a jako jediný celek Eredivisie je stoprocentní! V minulém kole Twente zavítalo na půdu NEC Nijmegen, kde se očekával zajímavý souboj. Enschede nenechalo nic v náhodě a v Nijmegenu třemi brankami zvítězilo snadno 3:1.

Poslední duel však Twente odehrálo v rámci Evropské ligy. Odvetu proti tureckému Bursasporu zvládlo, když během devadesáti minut smazalo manko 1:3 a stejným výsledkem vyhrálo v základní hrací době. Šlo se tedy do prodloužení, kde domácí prostředí hrálo velkou roli a Twente nakonec díky brance Fera dokázalo zvítězit a vstoupit tak do základní skupiny Evropské ligy.

Na druhé straně stojí Venlo. To do sezony nevstoupilo vůbec dobře a má na kontě zatím pouhopouhý bod za remízu 1:1 z prvního kola, kterou si přivezlo z Heraclesu. Od té doby VVV zaznamenalo dvě porážky. V minulém kole navíc na domácí půdě přivítalo Venlo Den Haag. Ten přijel s jasným cílem bodovat a ADO se to také povedlo. Den Haag si z Venla odvezl cenné vítězství 4:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 8.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Nizozemsko čeká velké utkání. Dobře střelecky naladěné PSV vyzve ve čtvrtém kole přijíždějící AZ Alkmaar.

O domácím PSV se v poslední době hodně mluví a to zejména díky skvělému učinkování na evropské scéně. Na té totiž PSV narazilo na černohorskou Zetu Golubovci a všem bylo jasné, že zde je o postupu rozhodnuto. Dalo se i čekat, že to pro nizozemský celek bude procházka růžovým sadem, ovšem 14 branek ve dvou zápasech pouze od PSV - to asi čekal málokdo.

Eindhovenský celek nejprve v Černé Hoře roznesl svého protivníka vysoko 5:0, aby jej poté na domácí půdě doslva zostudil výpraskem 9:0. Hráči jsou tak podle trenéra PSV namlsaní a není se čemu divit. Na domácí scéně již zvítězili vysoko 5:0 a v posledním ligovém utkání si poradili na půdě Groningenu se svým soupeřem snadno 3:1.

To Alkmaar naopak nezažívá dobré období. Do soutěže vstoupil však celkem příjemně. Po třech kolech má na kontě pět bodů, přičemž v tom minulém uhrál solidní remízu s brankostrojem z Heerenveenu. Náladu v nizozemském celku však hatí vystoupení na evropské scéně. V posledním předkole svedl proti sobě právě AZ a milionářskou Anži Machačkalu. Ruský celek si z domácího vystoupení přivezl náskok 1:0 a odveta slibovala zajímavý souboj o postup. Alkmaar byl však odevzdaný a před vlastním publikem se nechal vyřadit potupnou porážkou 0:5. Ta se však podle slov trenéra AZ nepodepsala na psychice hráčů a ti tak budou proti PSV připraveni s dobrou náladou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - AFC Ajax  (neděle 16:30)
Těžký rozjezd nového ročníku sice Ajax nezvládl, nyní už ale opět šlape jako švýcarské hodinky. Z toho pochopitelně nejsou příliš nadšení v Heerenveenu, kteří si to s amsterdamským velkoklubem rozdají ve vzájemném souboji na závěr čtvrtého kola.

Když De Boerova eskadra prohrála téměř před měsícem souboj o nizozemský superpohár s Eindhovenem a následně remizovala doma s Alkmaarem, řada fanoušků měla strach, že letos to na boj o mistrovský titul nebude. Ajax si ale dokázal získat jejich důvěru hodně rychle zpátky. V posledních dvou kolech se totiž předvedl v tom nejlepším světle, když nejprve zesměšnil debaklem 6:1 Nijmegen a před týdnem pro změnu udělil pětigólový výprask Bredě. Rázem se tak vyhoupl na druhé místo tabulky, hned za záda dosud stoprocentního Twente. Největší podíl na těchto vysokých vítězstvích měla dvojice Tobias Sana - Siem de Jong, která si připsala dohromady šest branek (pěkně půl na půl).

Ajax tak má na svém kontě už třináct přesných zásahů, což je číslo, o němž si může nechat Heerenveen zatím jen zdát. V dosavadních třech odehraných kolech totiž vsítil pouze jeden jediný gól, a to navíc z penalty. Na obranu Heerenveenu je ale nutné říci, že po letním výprodeji, kdy ze severu Nizozemska odešla kompletní úderná trojice Assaidi - Dost - Narsingh, to trenér Marco van Basten neměl (a stále ještě nemá) s přestavbou týmu jednoduché.

Navíc ani los zkraje sezóny Heerenveenu příliš nepřál: po úvodní porážce od Nijmegenu na něj čekaly těžké zápasy s Feyenoordem a Alkmaarem. V obou těchto duelech ale zanechal fríský celek poměrně dobrý dojem a připsal si po bodu, což lze v jeho případě považovat za úspěch. Na druhou stranu ale Heerenveen totálně vyhořel v Evropské lize, se kterou se rozloučil po dvou porážkách od norského Molde.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.33 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Roda JC - Willem II  (sobota 18:45)
Roda se letos prozatím prezentuje poměrně rozpačitými výkony, takže není zase tak velkým překvapením, že jí v tabulce aktuálně patří až poslední příčka. Tu ale pochopitelně hodlá co nejrychleji opustit a nyní má k tomu vynikající příležitost - doma přivítá nováčka z Tilburgu.

Už od úvodního kola je v táboře kerkradského celku něco špatně. Vše začalo pracně vybojovanou remízou se Zwolle, poté následoval debakl 0:5 na půdě Eindhovenu a před týdnem padla Roda také ve Waalwijku.

Trenér Brood tak měl během týdne pochopitelně o čem přemýšlet, jelikož další bodová ztráta by byla pro jeho svěřence hodně velkou komplikací. Už v příštím kole navíc Roda zajíždí do Alkmaaru, kde rozhodně nebude považována za favorita. I proto musí tentokrát za každou cenu uspět.

Podobné plány ale mají také na druhé straně barikády. Ani Willem totiž nezačal zrovna ideálně a na svůj premiérový tříbodový zisk mezi nizozemskou elitou stále čeká. Hned v prvním kole byl ovšem vítězstvím nesmírně blízko, když vedení nad Bredou ztratil až tři minuty před koncem. Nerozhodně následně dopadl i jeho druhý ligový duel s Groningenem a během minulého víkendu pro změnu nestačil doma na Vitesse.

V současnosti se tak Willem pyšní ziskem dvou bodů a okupuje dvanáctou pozici, kterou by na konci ročníku dozajista bral všemi deseti. Ještě jej však čeká hodně dlouhá cesta, na jejímž konci mohou sehrát výsledky ze zápasů s Rodou klíčovou roli. I proto se nyní můžeme těšit na pořádně lítou bitvu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RKC Waalwijk - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Waalwijk se hned v úvodu sezóny rozjel na plné obrátky a rozhodně nehodlá přibržďovat. Proti Heraclesu tak pochopitelně půjde po třech bodech, které by jej mohly posunout v tabulce opět o nějaký ten stupínek vzhůru.

Před startem nového ročníku byl Waalwijk pasován do pozice jednoho z možných adeptů na sestup, ovšem zatím jednoznačně ukazuje, že míří mnohem výš. Podobně jako loni, také letos by se rád pral o pohárovou Evropu. A nutno podotknout, že si v dosavadních zápasech vedl až nad očekávání dobře. Velkou psychickou vzpruhou bylo pro všechny hráče RKC bezpochyby hned první vítězství nad silným Eindhovenem. Ve zbývajících dvou zápasech si pak Waalwijk připsal remízu v Haagu a další tříbodový zisk proti Rodě.

To v případě Heraclesu byl start do letošní sezóny poněkud slabší. Po úvodních třech kolech má celek z Almela na svém kontě jeden jediný bod, který vyválčil v domácím klání s Venlem. Poté podle očekávání nestačil na Alkmaar, kterému podlehl 1:3, a před týdnem pro změnu prohrál s Feyenoordem.

Sice se nedá říct, že by Heracles v některém zápase vyloženě propadl, přesto zatím téměř vždy tahal za kratší konec provazu. Proti Waalwijku by to pochopitelně velmi rád změnil, jenže žádné velké zázraky se od něj nečekají.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - NEC Nijmegen  (sobota 19:45)
Fotbalisté Nijmegenu měli hned v úvodu sezóny opravdu těžký los. Utkali se totiž s třemi celky, které v loňské sezóně skončily na prvních pěti příčkách Eredivisie. Nyní se pokusí vylepšit si reputaci hlavně z posledních dvou duelů, kde inkasovali dokonce devětkrát. Zwolle jako nováček zatím ještě nevyhrálo, avšak se svými soupeři sehrálo vskutku vyrovnané partie a vybojovalo dva body, což určitě není až zase tak špatný začátek.

Nováček soutěže se nyní představí doma a určitě bude chtít nalomeného protivníka přehrát. Na úvod dokázalo Zwolle vybojovat cenný bod z půdy Rody po remíze 1:1, následně v domácím prostředí prohrálo se silným Vitesse 0:1. V posledním kole však opět získalo jeden bod za remízu 1:1 v Utrechtu, a proto se v tuto chvíli nachází na jedenáctém mátě tabulky. V souboji s Nijmegenem to také určitě nebude lehké, i když hraje doma.

Nijmegen totiž skvěle vstoupil do nového ročníku, vsítil dvě branky na půdě Heerenveenu a ani jednu neinkasoval. Nicméně další dva domácí duely skončily opravdu velkým fiaskem. NEC nenavázalo na zodpovědný výkon a před vlastními fanoušky si utržilo ostudu s Ajaxem v poměru 1:6. V dalším duelu nezvládlo první poločas s Twente a prohrálo ho o tři branky, na víc než konečnou prohru 1:3 se i přes zlepšenou hru nezmohlo.

Oba celky se spolu v ligovém utkání nepotkaly osm let. Naposledy se střetly v národním poháru ve 4. kole před čtyřmi lety a Nijmegen překvapivě prohrál 0:2. Kouč hostů Alex Pastoor svým svěřencům věří: "Nezvládli jsme nápor velkých favoritů, stále však máme velkou motivaci po úvodní výhře a věříme si. Dokázali jsme si, že na to máme a pokud budeme hrát zodpovědně zezadu, můžeme vyhrát."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NAC Breda - FC Utrecht  (sobota 20:45)
Breda se sice nachází prozatím na posledním místě tabulky s jediným získaným bodem, ovšem narazila na dva opravdu těžké soupeře a určitě se nehodlá spokojit jen s bojem o záchranu. Nyní přivítá Utrecht, který také určitě nemá vyhlídky na přímý postup do evropských pohárů, určitě ovšem chce skončit v horní polovině tabulky. Prozatím důležitá utkání o tento cíl zvládl, prohrál pouze na úvod favoritovi z Feyenoordu, a to po slušném výkonu.

Hodně dlouho se totiž pral o své první body, nicméně díky brance v úvodní půli a zkušenému výkonu soupeře nakonec nezískal ani bod. V dalším kole si ale vše vynahradil a dokázal vybojovat všechny tři body po výhře na půdě Venla 3:1. Jenže v domácím prostředí se mu zatím letos tolik nedaří, což potvrdila remíza 1:1 s nováčkem ze Zwolle.

Breda v prvním zápase na stánku nováčka z Tilburgu nijak nezazářila a uhrála pouze remízový stav 1:1. Následně sice předvedla vcelku slušné utkání s Twente a prohrála nejtěsnějším možným rozdílem 0:1, jenže naposledy nestačila na rozjetý Ajax, který jí deklasoval jasně 5:0. Breda se určitě musí po tomto výsledku co nejrychleji oklepat a soustředit se na velmi důležitý sobotní souboj s Utrechtem.

V posledních duelech se přeci jen více daří Bredě, která dokázala vyhrát ve třech posledních vzájemných zápasech a uvidíme, jestli na tuto sérii naváže. Kouč NAC John Karelse pevně věří, že ano. "Měli jsme těžký los a kromě posledního utkání nepředvedli nijak špatné výkony. Stále je naším cílem umístit se v horní polovině tabulky a já doufám, že nás domácí publikum dotlačí k první výhře v sezóně."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.50 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - FC Groningen  (pátek 20:00)
Den Haag sice oproti loňskému roku nijak výrazně neposílil, i přesto letos ještě ve třech kolech neprohrál. Loni sice skončil až patnáctý, v tomto ročníku si zatím zadělává na mnohem lepší pozici. Naopak Groningen marně vzpomíná na necelé dva roky starý okamžik, kdy dokonce po podzimní části sezóny bojoval o titul. Letos prozatím získal jediný bod.

Je sice pravdou, že ve dvou kolech narazil na největší favority na zisk mistrovské trofeje, na to se ovšem vymlouvat nemůže. Na úvod se snažil odolat tlaku silného Twente, ovšem prohrál s ním jasně 1:4. V dalším zápase remizoval před vlastními fandy s nováčkem soutěže z Tilburgu 1:1, naposledy podlehl na stánku Euroborg favorizovanému PSV 1:3. Nyní určitě nechce z půdy Haagu odjet s prázdnou.

To Den Haag v úvodu sezóny narazil na slabší protivníky, jeho herní projev však stojí za to. Nejprve remizoval 2:2 s Vitessea stejným výsledkem dokázal obrat o body též sebevědomý Waalwijk. Ve 3. kole k tomu sehrál další ofenzivní souboj s Venlem a po výhře 4:2 na jeho půdě si připsal první výhru v sezóně. Navíc osm vstřelených branek ve třech zápasech věští vcelku slušnou budoucnost.

Kouč favorizovanějšího domácího celku Maurice Steijn má pro páteční předehrávku jasný cíl. "Chceme vyhrát každý zápas bez ohledu na to, jestli hrajeme doma nebo venku s Groningenem či s Vitesse. Je pravda, že zatím nám to funguje lépe než některým celkům Eredivisie. Je to způsobené tím, že máme jasně daný styl hry, který se snažíme neměnit," uvedl Steijn.

Jedna z největších hvězd Den Haagu a útočné eso Rydell Poepon je ještě o něco více optimističtější. "Každé domácí utkání musíme vyhrát a tak k tomu také přistupujeme. A já si opravdu myslím, že v našich silách je tento cíl splnit. Dokonce nám začíná více věřit i veřejnost," nadšeně řekl Poepon.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.50 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente33008:29
2.AFC Ajax321013:37
3.SBV Vitesse32105:27
4.RKC Waalwijk32106:47
5.Feyenoord Rotterdam32104:27
6.PSV Eindhoven320110:46
7.ADO Den Haag31208:65
8.AZ Alkmaar31205:35
9.FC Utrecht31114:34
10.NEC Nijmegen31024:93
11.PEC Zwolle30212:32
12.Willem II30212:42
13.SC Heerenveen30211:32
14.Heracles Almelo30123:61
15.VVV Venlo30124:81
16.FC Groningen30123:81
17.Roda JC30121:71
 NAC Breda30121:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

máme snad všechny talentovaný Dány teď

Reagovat
AjaxFans

Ještě toho Heleniusa a je to

Prý jsme se pokoušeli o oba,tak uvidíme.Možná ještě překvapí

Reagovat
AjaxFans

Taky zajímavý change.Teda pro Twente,pro šváby ani neé

Jerson Cabral- Wesley Verhoek

Reagovat
smazaný uživatel

co hráli s tou spartou to bych blil..

Reagovat
smazaný uživatel

waalwijk 1

Reagovat
smazaný uživatel

NEC zabrat!

Reagovat
Stiksxx

já myslím, že tě poslechli ne?

Reagovat
smazaný uživatel

No nemůžu si stěžovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že dneska všichni favorité svoji roli zvládnout až na feyenoord jestli se dá vůbec považovat za favorita v zápase proti Vitesse, tam do domácí zvládnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak jsem zvědavý na Ajax, který byl v posledních zápasech suverénní, jak se mu bude dařit na půdě letos tragického Heerenveenu...

Reagovat
Stiksxx

Věřím, že se Jeremain trefí. tenhle zápas bude zase dost důležitý...musíme vyhrát!

Reagovat
JacoBee

Kde je Bony?

Reagovat
JacoBee

Aha tak mě to jenom blblo on tam je....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele