Nizozemská Eredivisie - preview 30. kola

14.04.2012, 08:55, aktualizováno 15.04.2012, 09:51
Previews
Ajax má výbornou šanci zvýšit náskok na čele tabulky, hraje totiž doma proti De Graafschapu, kterému se vůbec nedaří. Venlo potřebuje bodovat v Utrechtu, aby oddálilo baráž, Groningen hostí Rodu, Vitesse hraje s Haagem a Heracles změří síly s Waalwijkem.
FC Groningen - Roda JC  (neděle 12:30)
Groningen se v jarní části sezóny trápí a tabulkou klesá stále níž a níž. Svůj propad se bude nyní snažit zastavit proti Rodě.

Z posledních deseti ligových duelů dokázali Huistrovi svěřenci vybojovat pouze dvě vítězství, všechny zbývající zápasy naopak prohráli, častokrát rozdílem třídy. Tvrdou lekci dostali také během týdne, kdy zavítali na půdu Haagu. Očekával se vyrovnaný souboj, jenže ADO nakonec vstřelilo tři góly a zápas dovedlo bez problémů do vítězného konce.

Groningen se tak propadl až na dvanáctou příčku, přičemž od osmého Nijmegenu jej dělí pět bodů. Do play off se tedy fotbalisté ze severu Nizozemska už s největší pravděpodobností nedostanou, mnohem větší starosti naopak budou mít s udržením aktuální pozice, jelikož za svými zády mají hned dvojici nenasytných pronásledovatelů v podobě Haagu a Utrechtu.

Ani Roda v posledních týdnech bůhvíjak nezářila, vedla si však přeci jen o chlup lépe než Groningen. I proto jí aktuálně patří desáté místo a stále může věřit v umístění v první osmičce. Bude ale hlavně muset zlepšit své výkony mimo svůj stadión. Venku totiž zatím vybojovala pouhých sedm bodů, takže patří v tomto ohledu mezi nejhorší celky z celé Eredivisie.

Co se absencí týče, mnohem hůře jsou na tom zcela jistě domácí fotbalisté. V jejich dresu se kvůli zranění nepředstaví Virgil van Dijk a Kees Kwakman, pod disciplinárním trestem se naopak nacházejí Leandro Bacuna a Johan Kappelhof. Starty Maikela Kieftenbelda a Koena van der Laaka jsou zatím nejisté. Situace na straně Rody je o poznání příznivější. Chybět budou pouze Wiljan Pluim a Kenneth Staelens.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.60 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Fotbalisté Utrechtu nezvládli středeční vystoupení na půdě De Grafschaapu a prohráli jasně 0:3, tím si zkomplikovali cestu do kvalifikace Evropské ligy i horní poloviny tabulky. Navíc stále nejsou zachránění a chtějí mít postupovou jistotu co nejdříve. Nyní se utkají s Venlem, které je šestnácté a výhra mu téměř jistě zaručí účast v Eredivisii, remíza lehce přiblíží a prohra situaci velice zkomplikuje.

Utrechtu se totiž nedaří proti slabším protivníkům a díky tomu se nachází až na třináctém místě tabulky. Venlo se v jednu chvíli zvedlo a na jistotu záchrany ztrácelo jen jeden bod. Nyní se jeho ztráta na patnáctou Bredu vyšplhala na pět bodů a situace je tak obtížnější. Nicméně dobrou zprávou je, že už těžko spadne na dno zaručující přímý pád o patro níže, jeho náskok na poslední Excelsior činí sedm bodů a na sedmnáctý De Graafschap bodů šest.

Venlu se v poslední době vůbec nedaří, prohrálo již pětkrát v řadě a to vždy o dvě branky nebo více. Vše odstartovala porážka 1:3 v Rodě, poté nestačilo doma v poměru 0:2 na rozjetý Nijmegen. A v utkání s favority z Eindhovenu, Heerenvenu či naposledy Arnhemu šlo jen těžko něco dělat. Utrecht hraje dobře hlavně doma, a proto nyní bude v tomto utkání favoritem. Na domácím stánku totiž letos dokázal porazit i Alkmaar.

Kromě něho letos vyhrál i na půdě Ajaxu, celkově na domácím stánku neprohrál již sedmkrát v řadě. K tomu doma zvítězil dvakrát po sobě a s Venlem, které má na cizích stáncích naprosto tristní bilanci a venku získalo za celou sezónu jen tři body na půdě předposledního De Graafschapu, by to měla být snadná práce. V úvodním podzimním utkání hned v prvním kole vítěz znám nebyl a duel skončil nerozhodně bez branek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
Haag dokázal v minulém kole porazit Groningen a udělal tak zřejmě klíčový krok k záchraně. Svou pozici se nyní bude snažit vylepšit také v těžkém duelu s Vitesse.

V jarní části sezóny sice zatím Haag jen marně hledá svou ideální formu, během týdne ale ukázal svou lepší tvář a trápící se Groningen smetl jednoznačně 3:0. Kouč Maurice Stejin tak měl po dlouhé době důvod ke spokojenosti. Kromě důležitého vítězství se totiž jeho svěřenci vzdálili sestupovému pásmu na rozdíl sedmi bodů, takže v závěru letošního ročníku už podle všeho nebudou muset řešit existenční starosti.

To situace v táboře Vitesse je o poznání klidnější. Arnhemští fotbalisté totiž v posledních kolech chytli výbornou formu, která už je sice z aktuálního sedmého místa neposune výš, na druhou stranu se ale zřejmě nebudou muset strachovat, že by je někdo vyšoupnul z pohárové osmičky.

SBV z minulých šesti ligových duelů vytěžilo výborných třináct bodů, a proto bude i tentokrát jasným favoritem. K utkání navíc nastoupí v tom nejsilnějším složení. Mimo hru je totiž pouze obránce Raio Piroja, který letos dostává šanci jen výjimečně.

Na druhé straně barikády jsou na tom přeci jen o poznání hůř. Disciplinární trest na hřiště nepustí Ahmeda Ammiho, mezi zraněnými se pak nachází dvojice Ramon Leeuwin a Mike van Duinen.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - BV De Graafschap  (neděle 14:30)
Sobotní výsledky musely udělat fotbalistům Ajaxu obrovskou radost. Díky zaváhání svých konkurentů mají totiž v dnešním duelu s předposledním De Graafschapem výbornou šanci, jak si vytvořit na čele tabulky už šestibodový náskok!

O tom, že současný Ajax skutečně nelze zastavit, se v minulém kole přesvědčil také ambiciózní Heerenveen. Očekával se vyrovnaný souboj, jenže už ve třetí minutě byl vyloučen gólman fríského celku Brian Vandenbussche a svěřenci trenéra De Boera si z utkání nakonec udělali příjemnou kanonádu. Konečný výsledek zněl jednoznačně - 5:0.

Vítězná série Ajaxu se tak protáhla už na úctyhodných devět kol. Málokdo navíc očekává, že by nyní měla skončit. Rozdíl mezi amsterdamským velkoklubem a De Graafschapem je totiž propastný ve všech ohledech.

Fotbalisté z Doetinchemu sice slibují, že se jedou do hlavního města poprat minimálně o remízu, která by jim v jejich aktuální situaci ohromně pomohla, přesto jim nikdo nevěří. V utkání s Ajaxem si totiž připsali bodový výsledek naposledy před téměř deseti lety, kdy na domácí půdě vyválčili senzační remízu 1:1. Něco podobného je tentokrát hodně nereálné.

De Graafschap navíc bude mít dost možná velké problémy se složením základní jedenáctky. Zranění totiž do zápasu zcela jistě nepustí Muslu Nalbantogla a Jussiho Kujalu, nad starty Yuriho Rose, Vita Wormgoora a Jana-Paula Saeijse se pak vznášení otazníky.

To Ajax bude postrádat stoprocentně trojici fotbalistů. Jmenovitě se jedná o Miralema Sulejmaniho, Nicolaie Boilesena a Bruna Silvu. Do utkání ale možná nezasáhne ani kapitán Jan Vertonghen, kterého trápí nemoc.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.06 - 11.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - RKC Waalwijk  (neděle 16:30)
Fotbalisté Heraclesu nezvládli finálové utkání národního poháru s PSV a stále tak nemají jistou účast v pohárech. Vzhledem k postavení PSV v tabulce jim to nemusí stačit a v lize se začíná situace komplikovat. Pět kol před koncem ztrácí Heracles na osmé místo Nijmegenu čtyři body a v těžké konkurenci to rozhodně nebude mít jednoduché. Jedenáctý celek tabulky nyní čeká velmi důležitý souboj s devátým Waalwijkem.

Nováček soutěže je příjemným překvapením letošního ročníku Eredivisie, v tabulce mu patří deváté místo a má stejně bodů jako osmý Nijmegen. Pokud by Heracles doma zvítězil, přiblížil by se na rozdíl jednoho korálku a měl by mnohem větší šanci, prohra ho naopak zřejmě definitivně odsoudí do dolní poloviny tabulky. Nicméně Almelo hraje tradičně doma velice dobře a navíc v minulém utkání zvítězilo na půdě Bredy 2:1.

Dva těžké souboje předtím však nezvládlo, po prohře v poháru s PSV nestačilo ani na vedoucí Ajax a utrpělo těžký debakl v poměru 0:6. Waalwijk naopak po horší druhé polovině podzimu na jaře válí a kromě úvodního debaklu 0:5 na půdě Twente předvádí solidní výkony. Prohrál sice na půdě silného Alkmaaru i Ajaxu, ovšem duely s úhlavními rivaly zvládá. Na vlastním stánku zvítězil již pětkrát v řadě a minule dokonce zdolalo favorita z Eindhovenu.

Z venkovního prostředí vybojovalo cenný bod na půdě Feyenoordu a letos dokáže držet krok opravdu s každým. Waalwijk v domácím prostředí dokázal zvítězit čtyřikrát po sobě 1:0 a teprve minule s PSV inkasoval čtyři minuty před koncem, jeho silná stránka je tak obrana. Hearcles má naopak v defenzívě trhliny a snaží se hrát směrem kupředu. V podzimním klání v 1. kole se soupeři na půdě Waalwijku rozešli smírně po remíze 2:2, ve čtvrtfinále národního poháru zvítězil Heracles jasně 3:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - AZ Alkmaar  (sobota 18:45)
Eindhoven v posledních kolech naprosto opustila forma, což se okamžitě promítlo na jeho postavení v tabulce. Ze své páté pozice už na titul zřejmě nedosáhne, stále se však může poprat o druhou příčku zaručující Ligu mistrů. Musí ale konečně začít vyhrávat, což proti Alkmaaru rozhodně nebude snadný úkol.

Své trápení potvrdil Eindhoven také v minulém kole, kdy zavítal na půdu nováčka z Waalwijku. Podle očekávání byl jasným favoritem, jenže zápas absolutně nezvládl a musel skousnout potupnou porážku 1:2. "Byl jsem z výsledku opravdu hodně zklamaný. Nelíbil se mi ani styl, jakým jsme hráli," prohlásil trenér Phillip Cocu, který zároveň připustil, že jeho svěřenci Waalwijk zřejmě podcenili.

PSV tentokrát určitě nenastoupí v tom nejsilnějším složení. Do utkání kromě Abela Tamaty a Andrease Isakssona nezasáhne ani dvojice Erik Pieters - Kevin Strootman. Prvně jmenovaný má nohu v sádře, Strootmana trápí zraněné koleno.

Pro Alkmaar bude nadcházející duel nesmírně důležitým. Pokud by totiž nedokázal vyhrát, jeho šance na získání mistrovského titulu by zřejmě klesly hodně nízko, jelikož už nyní ztrácí na první Ajax tři body. Přitom ještě před dvěma týdny to bylo právě Alkmaar, kdo kraloval celé Eredivisie. Kvůli remízám s Vitesse a Twente ale musel vedení přepustit Ajacieden.

AZ se na půdě Eindhovenu nikdy nijak výrazně nedařilo, takže ani tentokrát to určitě nebude mít snadné. Trenér Verbeek navíc musí poskládat svou sestavu bez zraněného Bretta Holmana a Celsa Ortíze, chybět ale bude také disciplinárně potrestaný Dirk Marcellis. Nad startem Rasmuse Elma se pro změnu vznášejí otazníky.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Tyton - Hutchinson, Marcelo, Bouma, Willems - Labyad, Toivonen, Engelaar - Wijnaldum, Lens, Mertens.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Esteban - Reijnen, Moisander, Viergever, Poulsen - Maher, Elm, Martens - Beerens, Altidore, Gudmundsson.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.20 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - SC Heerenveen  (sobota 19:45)
Velmi zajímavé utkání bude na programu kulatého 30. kola holandské Eredivisie. Domácí Nijmegen totiž přivítá Heerenveen a oba celky mají značnou motivaci naplno bodovat. Nizozemsko očekává brankové hody!

Domácí Nijmegen v poslední době chytil druhý dech a zdá se, že to s útokem na pohárovou Evropu myslí opravdu vážně. NEC se totiž vyhouplo už na příjemnou 8. pozici, která zaručuje playoff o Evropskou ligu. To si podle slov trenéra Pastoora chce domácí celek rozhodně udržet. Poslední zápas NEC hrálo na půdě tápajícího Excelsioru. Nijmegen potvrdil roli favorita a vyhrál snadno 2:0.

"Momentálně je to dobré. Snad to vydrží. Věřím svým hráčům a věřím hlavně domácím fanouškům. V poslední době nás v důležitých zápasech tlačili hodně dopředu," nechal se slyšet kouč NEC Alex Pastoor.

To Heerenveen jakoby pomalu vzdával boj o titul. Solidně rozjetá sezóna se začíná pomaličku rozpadávat a v Heerenveenu se strachují, že si Srdíčka nakonec budou chtě nechtě playoff zahrát. Aktuální šestá příčka totiž vysněný přímý postup do Evropy nezaručuje, a tak musí Heerenveen zabrat. Na vysněnou 4. pozici však ztrácí pouhý bod, a tak mají Srdíčka pět kol před konce vše ve svých rukou. Poslední duel proti Ajaxu se jim však vymkl, když po brzkém vyloučení brankáře Vandenbussche padlo do branky Heerenveenu hned pět branek a na konto Srdíček přibyla nepříjemná porážka 0:5.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Feyenoord Rotterdam - SBV Excelsior  (sobota 19:45)
Fotbalisté Feyenoordu sice po minulém kole poskočili na čtvrté místo tabulky a stále bojují o titul, nicméně na půdě Rody zaváhali, remizovali a jejich ztráta na vedoucí Ajax se vyšplhala na šest bodů. Nyní se doma na stánku De Kuip utkají v derby s Excelsiorem a chtějí za každou cenu všechny tři body. V závěru sezóny se totiž ještě utkají s dvěma soupeři z nejlepší šestky.

Pokud by svěřenci kouče Ronalda Koemana nevyhráli ani tentokráte, bylo by to s jejich vyhlídkami na titul i přímou účast v pohárové Evropě hodně na hraně. Feyenoord by se případně ještě rád popral i o kvalifikaci Ligy mistrů, na druhý Alkmaar ztrácí tři body a tato možnost ještě nemožná není. Excelsior naopak v minulém kole prohrál doma s Nijmegenem 0:2 a v tabulce se před něj o bod dostal De Graafschap, proto nyní prozatím sestupuje přímo.

Excelsioru příliš času nezbývá a potřebuje každý korálek, nicméně jeho bodový zisk se na stánku De Kuip příliš nečeká. V úvodním podzimním duelu hned v 1. kole doma podlehl favoritovi 0:2 a podobný výsledek je pravděpodobný též nyní. Tím spíše, když Excelsior v lize nebodoval třikrát v řadě. Trenér Koeman postaví téměř shodnou sestavu jako ve středečním utkání na půdě Rody, nikdo z jeho kádru nechybí.

Sám si přeje účast soupeře v příští sezóně Eredivisie, ovšem jakoukoliv spolupráci vylučuje. "S Excelsiorem máme dobré vztahy, nyní se ale chceme soustředit jen na náš výkon a já doufám, že zvítězíme. Pro nás je Excelsior ideální příležitostí, jak se naši hráči mohou ukázat holandské veřejnosti a ve druhé lize by to šlo hůře. Soupeř nebude hrát defenzivně, to není jeho styl, musíme se připravit na všechno," uvedl kouč domácích Koeman.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Mulde - Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi - Clasie, Bakkal, El Ahmadi - Schaken, Guidetti, Cissé.
SBV Excelsior - pravděpodobná sestava:
De Ruiter - Van Deelen, Smith, Nieveld, Scheimann - De Graaf, Alberg, Jansen - Maatsen, Janga, Bruins.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - NAC Breda  (sobota 20:45)
Twente si v minulých týdnech nevedlo nijak oslnivě, čímž se zřejmě připravilo o šanci získat mistrovský titul. Naděje ale umírá poslední, a proto svěřenci trenéra McClarena půjdou za vítězstvím také proti Bredě.

Aktuální ztráta na vedoucí Ajax činí v případě Twente rovných pět bodů. Situace celku z Enschede tak pochopitelně není zrovna nejrůžovější, zvlášť když vezmeme v potaz, že do konce ročníku zbývá pouze pět kol. Partě okolo kanonýra Luuka de Jonga navíc do karet nehraje ani forma. Zatímco Ajax vyhrává jeden zápas za druhým, Twente v posledních šesti duelech vybojovalo pouze osm bodů. Naposledy s vypětím všech sil zachraňovalo remízu 2:2 na půdě Alkmaaru.

Nyní ale bude jasným favoritem. Bredě totiž letošní sezóna stále nevychází podle představ a dlouhodobě hledá ideální formu. To potvrdila také během týdne, kdy ztratila dobře rozehraný duel s Heraclesem.

Z posledních deseti ligových zápasů tak vytěžila pouhých osm bodů, což je jeden z důvodů, proč se stále pohybuje nebezpečně blízko sestupovému pásmu. Vždyť od šestnáctého Venla ji v současné době dělí pouze pět bodů. Jedinou pozitivní zprávou pro NAC zůstává alespoň skutečnost, že ve zbývajících kolech narazí převážně na soupeře ze spodní poloviny tabulky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax29187481:3361
2.AZ Alkmaar29177558:2958
3.FC Twente29168573:3456
4.Feyenoord Rotterdam29167657:3355
5.PSV Eindhoven29166771:4254
6.SC Heerenveen29159564:4854
7.SBV Vitesse291361040:3545
8.NEC Nijmegen291241335:3640
9.RKC Waalwijk291241331:4040
10.Roda JC291221547:5938
11.Heracles Almelo291061344:4936
12.FC Groningen291051439:5535
13.FC Utrecht29891243:5033
14.ADO Den Haag29881333:5232
15.NAC Breda29861536:4530
16.VVV Venlo29741833:6725
17.BV De Graafschap29542025:6219
18.SBV Excelsior29461923:6418

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
AjaxFans

Az remíz dneska

Reagovat
Stiksxx

Das ist wenig...To je málo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak při Heerenveenu zatím stojí všichni svatí. Mohou děkovat bohu a svému gólmanovi, že zatím prohrávají jen 2:0. Zeefuik je parádní a je radost se dívat na NEC v takové formě. Jen nevím, jestli je to tím, že jsme tak dobří, nebo Heerenveen tak špatný.

Reagovat
Stiksxx

Je to kráásnýý. Jsem za vás rád. Hele asi budete tak dobří

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak 2x necháme prostor Dostovi a vše je jinak. Ale fotbal je to krásnej. Bohužel ty neproměněný nájezdy na gólmana nás budou hodně mrzet.

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
AjaxFans

Dost to zas rozjíždí.A akorát tam foukl 3

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel. Prakticky nebránitelnej hráč, když takhle chytne slinu.

Reagovat
Stiksxx

co to jee????

Reagovat
smazaný uživatel

Asi chceme zdramatizovat boj o titul. Za 1. poločas nevylezli za půlku a mohlo to být 6:0, druhá půlka úplně jiná, my zahodili další 3 góly, oni 5x vylezli za půlku a Dostovi to holt stačilo na 3 góly.

Reagovat
Stiksxx

Ste nám oplatili ten Waalwijk.

Reagovat
AjaxFans

to mě poser

Reagovat
afc ajax

no je to lepšie ako výhra AZ

Reagovat
AjaxFans

já chtěl remíz

Reagovat
afc ajax

vyzeralo to tak !

Reagovat
smazaný uživatel

ja jsem spokojen.. hlavně, že nebyla 2

Reagovat
afc ajax

ešte by twente mohlo prekvapiť

Reagovat
Stiksxx

Zaplať to Pánubohu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele