Nizozemská Eredivisie - preview 28. kola

30.03.2013, 09:02, aktualizováno 31.03.2013, 08:51
Previews
Feyenoord nevyužil příležitost posunout se do čela tabulky a dnes za to může zaplatit. Ajax hostí Nijmegen a může rotterdamskému celku odskočit na rozdíl čtyř bodů, tříbodový náskok si pak může vypracovat PSV v Kerkrade. Vitesse hostí Zwolle, Alkmaar se pokusí ukončit mizérii v Almelu...
Roda JC - PSV Eindhoven  (neděle 12:30)
O záchranu bojující Roda přivítá ve svém domácím duelu druhý celek tabulky. Do Kerkrade míří nejlepší útok Evropy, PSV Eindhoven.

Domácí Roda se trápí a momentálně hájí až 16. pozici, která zaručuje boje o setrvání v nejvyšší soutěži. Těm by se samozřejmě svěřenci kouče Ruuda Brooda rádi vyhnuli, avšak v cestě jim bude stát silné PSV. Při vyrovnaném stavu tabulky však rozhoduje každý bod, a tak není nic ztraceno. I na to poukazoval kouč Brood. Poslední důležitý zápas však Roda vůbec nezvládla, když na půdě taktéž zachraňujícího se Zwolle prohrála těsně 2:3.

"Utkání ve Zwolle jsme nezvládli a připravili jsme se o důležité body. To si nemůžeme dovolit, v boji o záchranu rozhoduje každý bod. Věřím, že to zvládneme," komentoval vše Brood na tiskové koferenci. Rodě budou chybět zranění Filip Kurto, Adil Ramzi a Krisztián Németh.

Ani PSV není zrovna ve velké pohodě. Nedávno přišlo o první příčku a vyrovnané čelo tabulky slibuje opravdu solidní závěr sezony. Nejlepší útok Evropy se však nezvdává. Podle slov trenéra Advocaata má PSV stále vše ve svých rukou. Po zápase v Rodě totiž čeká za dva týdny Eredivisie možná klíčový zápas sezony, když PSV zamíří na půdu Ajaxu. Do přímého boje o titul však potřebují jít hráči PSV s minimální ztrátou a tak musí bezpodmínečně proti Rodě vyhrát. V poslendím kole PSV hravě splnilo svou povinnost, když na domácí půdě snadno porazilo Waalwijk 2:0.

"Musíme vyhrát, pokud chceme titul. Pokud vyhrajeme, budeme v kontaktu s čelem a hlavně s Ajaxem, proti kterému za dva týdny hrajeme. Nesmíme si dovolit zaváhání," prohlásil Advocaat. Tomu bude chybět vykartovaný Dries Mertens a zraněný Luciano Narsingh.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 5.00 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Fotbalisté Alkmaaru letos prožívají opravdu špatnou sezónu a po mnoha nepřesvědčivých výkonech v tuto chvíli bojují pouze o záchranu. A to je pro pravidelného účastníka evropských pohárů z minulých let opravdu velký propad. AZ se v tabulce nachází až na čtrnáctém místě se šestadvaceti body a na barážovou Rodu má náskok pouhého jediného bodu. Hearcels je desáté a má o osm bodů víc, proto bude v tomto duelu favoritem.

Alkmaar sice občas dokáže překvapit, jenže s papírově slabšími celky ztrácí. Jeho největším problémem jsou neproměněné šance, kterých je v téměř každém zápase opravdu hodně. Tým táhne americký útočník Jozy Altidore, který v lize vsítil už osmnáct gólů, jenže sám na to nestačí. Hosté nevyhráli v lize sedmkrát v řadě, z toho získali jen dva body a o pohárovou Evropu se poperou ve finále národního poháru s PSV.

Heracles předvádí střídavé výkony, ovšem v posledních dvou duelech dokázalo zvítězit nad Nijmegenem a ve Venlu, k tomu ani jednou neinkasovalo. Alkmaar bojoval doma s Ajaxem, jenže mu nakonec podlehl těsně v poměru 2:3. Na podzim ve vzájemném utkání dominovalo AZ po výsledku 3:1, nyní by Almelo mělo být vážnějším konkurentem. Nicméně nebude hrát v kompletní sestavě, mimo hru jsou hned čtyři hráči.

Kromě zraněného Schenkevelda nenastoupí ani vykartovaní Quansah, Dorda či Bruns. Na druhé straně chybí dlouhodobě zranění Overtoom s Martensem. Vedení hostů stále dává důvěru trenérovi Gertjanu Verbeekovi, který už bije na poplach. "Do konce sezóny zbývá sedm kol a všechny celky v dolních patrech budou hrát agresivněji a bojovněji. V tuto chvíli se všechny výkonnostní rozdíly smažou a v baráži může skončit kdokoliv. Proto potřebujeme nyní bodovat a zajistit si klidný konec Eredivisie, abychom se mohli připravit na finále národního poháru, které je pro nás taktéž velmi důležité," uvedl padesátiletý kouč.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
RKC Waalwijk - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
Fotbalisté Den Haagu zatím bojují o Evropské poháry a rádi by navázali na předloňskou sezónu, kde skončili na sedmém místě a nakonec vybojovali účast v Evropské lize. Zatím prožívají mnohem lepší rok než loni, kde do poslední chvíle bojovali o přímou záchranu a nakonec se jim to se štěstím povedlo. Sedm kol před koncem mají náskok jedenácti bodů na Rodu a pokud zvítězí ve Waalwijku, tak se už prakticky nemusejí bát.

Den Haag je prozatím sedmý se šestatřiceti body a má o deset bodů více než jeho nedělní protivník. Waalwijk naopak potřebuje v boji o záchranu každý bod a rád by se baráži vyhnul, zatím mu patří patnácté místo. Den Haag na jaře prohrál pouze dvakrát a to s velkými favority z PSV a Arnhemu. Tyto zápasy se mu hrubě nevyvedly a od PSV utrpěl debakl 7:0, naposledy v domácím prostředí od Arnhemu v poměru 0:4. Jinak ale třikrát vyhrál a čtyřikrát remizoval.

Waalwijku se v jarní část vůbec nedaří. Na podzim získal slušných 22 bodů, jenže v devíti jarních utkáních vybojoval pouze čtyři body po remíze s Twente a výhře nad Alkmaarem. V minulých dvou střetnutích narazil na těžké protivníky a porážky 0:1 od Utrechtu a 0:2 od PSV nejsou příliš překvapivé. V podzimním vzájemném duelu vítěz znám nebyl, oba celky se v Haagu rozešli smírně po výsledku 2:2. Nyní má přeci jen větší šanci na úspěch Den Haag.

Oba výběry se budou muset obejít bez dvou jmen. V domácím dresu jsou mimo hru kvůli poraněným vazům v koleni Janssen a Najah, na druhé straně nepustí na trávník stejně zranění Horvátha s Zwinkelsem. "Waalwijk se vždy snažil hrát atraktivní fotbal, i když se mu teď výsledkově tolik nedaří. Očekávám divácky atraktivní útočný duel, kde se všichni budou chtít fotbalem především bavit. Rozhodně chceme získat tři body, ovšem soupeř je na druhé straně hodně potřebuje a bude se snažit předvést stoprocentní výkon," uvedl trenér hostů Maurice Steijn.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SBV Vitesse - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Rozjeté Vitesse touží po titulu. V cestě mu nyní bude stát nováček ze Zwolle.

Domácí Vitesse zažívá perfektní sezonu a z aktuálního 4. místa by ráno v konečném zúčtování slavilo titul. Arnhemský celek totiž na vedoucí tým ztrácel před tímto kolem pouhé tři body a podle slov trenéra Ruttena není nic ztraceno. Vitesse má momentálně formu a posledních pět utkání vyhráol. Na dotírající Twente má navíc náskok sedmi bodů, a tak může hrát SBV ve velké pohodě. Poslední utkání navíc ukázalo v jak velké. Vitesse přijelo na půdu Den Haagu, kde čaroval hlavně Bony Wilfried, a po devadesáti minutách arnhemský celek odjížděl domů s jasným vítězstvím 4:0.

"Hrajeme v pohodě a daří se nám. Nechci říci, že nemáme co ztratit, ale my vážně momentálně můžeme jen získat. A proto chceme titul. Je to ohromná příležitost. Musíme však vyhrávat a já věřím, že budeme," nechal se slyšet kouč Rutten. Tomu budou chybět v duelu s PEC Simon Cziommer a Jan-Arie van der Heijden.

PEC Zwolle má jiné problémy. Nováček soutěže hraje ve spodní polovině tabulky a bojuje o setrvání. K tomu má však dobře nakročeno. Hájí 13. pozici a na sestupové příčky má náskok čtyř bodů. V minulém kole navíc Zwolle výborně zvládlo jeden z klíčových duelů o záchranu, když na domácí půdě přehrálo přijíždějící Rodu 3:2. Zwolle proti Vitesse nepomůže hned čtveřice hráčů. Do utkání nezasáhnou Rochdi Achenteh, Arne Slot, Furjel Narsingh a Frank Olijve.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - NEC Nijmegen  (neděle 16:30)
Ajax čeká zajímavé utkání o titul. Nijmegen totiž potřebuje vzpruhu v boji i Evropu a rozhodně se neprodá zadarmo.

Domácí Ajax hraje o titul společně s dalšími třemi celky. Tým pod vedením Franka de Boera má však k mistrovské trofeji nejblíže. Před tímto kolem totiž Ajax hájil první pozici a v případě sobotního zaváhání Feyenoordu si jej udrží i do neděle, kde o svém osudu bude rozhodovat sám. Ajax poslední tři duely zvládl na výbornou a všechny vyhrál. V tom posledním si navíc porazil trápící se Alkmaar těsně 3:2.

"Nijmegen se trápí, ale pořád má o co hrát. Nesmíme se však ohlížet okolo, musíme hledět jen na sebe. Vše máme ve svých rukách," prohlásil de Boer, kouč Ajaxu. Tomu v utkání s Nijmegenem bude scházet hned čtveřice hráčů. Do utkání nezasáhne Mitchell Dijks, Joan Isaac Cuenca López, Fabian Sporkslede a Davy Klaassen.

To Nijmegen má jiné starosti. Sice nebojuje o titul, ale i tak má stále o co hrát. Celek pod vedneím zkušeného Alexe Pastoora hájí momentálně 8. pozici, která zaručuje boje o Evropskou ligu a právě ty by si NEC rádo zahrálo. Nijmegen se však nenachází ve zrovna ideálním rozpoložení. Z posledních pěti zápasů vyhrál jen jediné a hned čtyřikrát prohrál. V minulém kole navíc proti svému pronásledovateli z Heerenveenu, který se díky výhře 1:3 posunul jen o bod za Nijmegen.

"Utkání s Heerenveenem jsme si prohráli sami. Věděli jsme, že je to klíčový zápas a přesto jsme ho nezvládli. Stále však máme náskok jendoho bodů a musíme udělat vše pro to, abychom tuto pozici neztratili," nechal se slyšet Pastoor. Tomu budou v utkání s Ajaxem scházet Evander Sno, který má problémy se srdcem a mladík Youri Loen, který laboruje se zlomenou nohou.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - NAC Breda  (sobota 18:45)
Fotbalisté Twente si po mizerném úvodu jarní části sezóny pořádně zkomplikovali nejen souboj o titul, ale také přímou cestu do evropských pohárů. Po zimní přestávce totiž zvítězili až po osmi utkáních, kde získali jen čtyři body. Kvůli tomu v tabulce klesli na páté místo a na čtvrtý Arnhem již mají sedmibodovou ztrátu. Nyní vyzvou Bredu, která naopak po horším podzimu zabrala v jarní části a je už jedenáctá s jedenatřiceti body na kontě.

Domácí výběr získal tři body až v minulém kole na půdě Groningenu, kde po dlouhé době předvedl vyrovnaný výkon a zvítězil jasně 3:0. Navíc první vítězství zaznamenal také nový kouč Alfred Schreuder, který na trenérské lavici nahradil na konci února anglického kouče Steva McClerena. Bredě se na jaře daří o poznání lépe, dokázala hned pětkrát zvítězit a jen dvakrát prohrála, v minulém utkání jasně deklasovala poslední Tilburg v poměru 4:0.

Twente se bude muset stále obejít bez slovenského útočníka Andreje Rendly, který je mimo už půl roku a nedávno podstoupil další operaci kolene. Chybět bude také Daniel Fernandés kvůli poraněným zádům, Ladzaata s Boschkerem trápí svalové problémy v lýtku a zraněná třísla nepustí na hřiště Rosalese ani Bengtssona. "Naše ztráta se hodně navýšila, do konce však stále zbývá sedm kol a my chceme bojovat i o titul. Už ale nesmíme zaváhat," řekl Schreuder.

A celou situaci opravdu vystihl, dohnat desetibodovou ztrátu na první PSV nebude vůbec snadné. "Nicméně v posledním utkání v Groningenu jsme ukázali, že stále máme kvalitu. Naše sebevědomí stouplo o sto procent a nyní si větříme, že do konce ročníku již neztratíme ani bod. Breda hraje velmi dobře, ovšem my doufáme, že na naší ofenzivní sílu nestačí," dodal sebevědomě prozatímní kouč Enschede. Breda nastoupí opět v kompletní sestavě.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - FC Groningen  (sobota 19:45)
Fotbalistům Tilburgu začíná pěkné téct do bot a jen málokdo věří, že se ve zbývajících sedmi kolech ještě nějak výrazně zvednou. V tuto chvíli jsou jasně poslední se sedmnácti body a na Venlo ztrácejí pět bodů. Jejich hlavním úkolem v tuto chvíli je dohnat toto manko, jinak je čeká přímý pád o patro níže. Nyní budou mít šanci v domácím prostředí s Groningenem, který předvádí velmi rozdílné výkony a zatím je se třiceti body na dvanáctém místě.

Tilburgu se vůbec nedaří ani v jarní části a získal v ní zatím jen pět bodů, s čímž se o záchranu bojuje opravdu velmi těžko. Naději sice vykřesal po domácím vítězství nad Venlem, jenže naposledy utrpěl debakl v Bredě v poměru 0:4. Groningen je na tom přeci jen o něco lépe, nicméně na více než souboj o horní polovinu tabulky to zatím nevypadá. Groningen po zimní přestávce dokázal porazit pouze Alkmaar, Waalwijk a Zwolle, kteří jsou v tabulce pod ním.

V posledním utkání doma vyhořel v duelu s Twente a po prohře 0:3 mu daroval první vítězství. Oba sobotní soupeři se na podzim utkali ve 2. kole a zrodila se pouze remíza v poměru 1:1. Willem má stále velké problémy s marodkou, zatímco hosté jsou kompletní. "Tilburg musí bojovat, je opravdu v těžké situaci a četná zranění mu to komplikují. Výkonnostní faktor by měl být na naší straně, ovšem boj o holé přežití vás občas přinutí odehrát fantastické zápasy," uvedl s varovným tónem trenér Groningenu Robert Maaskant.

Tilburg postrádá většinu kádru kvůli problémům s kolenem. Ten na hřiště nepustí Vossebelta, van der Rijta ani Branderhorsta, poraněné vazy navíc trápí též Podevijna a Muldera. Hofs se stále nemůže srovnat se svalovými problémy, Sanusiho na trávník nepustí zraněné tříslo a pánev. "Tilburg bude vyčkávat na naše chyby, proto jich musíme dělat co nejméně. Podle mého bude vycházet ze zabezpečené obrany, ta by pro něj měla být i přes jeho komplikovanou situaci stále základem," dodal ostřílený Maaskant.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Utrecht - VVV Venlo  (sobota 19:45)
Fotbalisté Utrechtu měli skvělý vstup do jarní části a vypadalo to, že se zapojí do boje o titul. V tuto chvíli ale mají na kontě 45 bodů a na vedoucí PSV ztrácejí už dvanáct bodů. Čeká je tedy spíše souboj o páté místo s Twente, k tomu ale musí porážet papírově slabší protivníky. Jednoho z nich nyní přivítají na vlastním stánku. Venlo se nachází s dvaadvaceti body na sedmnáctém barážovém místě a po zimní přestávce získalo jen sedm bodů.

Utrecht v úvodu dokázal bodovat s Ajaxem a poté porazil i silné Twente, jenže v dalších duelech s velkými konkurenty neuspěl. Podlehl PSV, Arnhemu i naposledy Feyenoordu, s těmi nejlepšími tak ztratil kontakt. Ovšem ve zbývajícím průběhu ho čeká papírově lehčí los, proto se může nejlepší čtveřici ještě přiblížit. Venlo má opačné starosti a v tuto chvíli řeší, jak přerušit třízápasovou šňůru bez bodu a bez vstřelené branky.

Venlo totiž po remíze s Heerenveenem, vítězství v Nijmegenu a nad Waalwijkem následně nestačilo na PSV, Tilburg a minule ani na Heracles, celkové skóre 0:5 určitě není potěšující. Na podzim v domácím prostředí podlehlo Utrechtu 1:3 a ani nyní se mu na zisk bodů příliš nevěří. "Pevně věřím, že v tomto zápase zvítězíme. Jsme stále ve velké pohodě a na ty nejlepší bohužel ve většině případů nemáme. Je to pro nás ale dobrá zkušenost do dalších let a já doufám, že úspěšnou sezónu okořeníme postupem do Evropy," uvedl optimistický kouč Utrechtu Jan Wouters.

Jeho kádr se pro duel s Tilburgem oproti předchozím utkáním vůbec nemění, mimo hru stále zůstávají zranění Nilsson, Sarota a Takagi. Hosté už postrádají pouze Gielena. " Soupeře nesmíme v žádném případě podcenit. Nebude to pro nás lehká situace, protože Venlu se nedaří v útoku a bude se spoléhat hlavně na defenzívu. My budeme muset zřejmě tvořit hru a dobývat jeho obranu na hranici vápna, což nikdy není příjemné," dodal Wouters.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - Feyenoord Rotterdam  (sobota 20:45)
Velmi pikantní souboj bude v sobotu k vidění v rozjetém Heerenveenu. Tam totiž ke svému zápasu přijíždí o titul bojující Feyenoord Rotterdam.

Domácímu Heerenveenu se začalo dařit a momentálně si drží výbornou formu. Hráči pod vedením Marca van Bastena již čtyřikrát v řadě zaznamenali vítězství a v tabulce díky tomu hájí 9. pozici. Na cílovou první osmičku tak Srdíčka ztrácí pouhý bod. O tom, že je Heerenveen opravdu v pohodě, vypovídá i seznam poražených z poslední doby. V oněch čtyřech utkání si totiž připsal skalp Twente, Bredy, PSV a v minulém kole Nijmegenu, když jej v důležitém utkání přehrál na jeho půdě 3:1.

"Chceme do první osmičky a chceme bojovat o Evropu. Věřím, že se nám to povede. V týmu panuje výborná nálada a věříme si. Feyenoord bojuje o titul a je rozhodně silným týmem, ale to i my," nechal se slyšet kouč van Basten. Tomu bude v utkání proti Feyenoordu chybět zraněný Daniël de Ridder, který laboruje s krkem.

I Feyenoordu se daří. Stejně jako jeho protivník, tak i rotterdamský celek má výbornou formu a drží taktéž čtyřzápasovou neporazitelnost, kterou odstartovalo vítězství proti PSV. Od té doby hraje Feyenoord ve velké pohodě a právem tak hájí 3. místo se ztrátou pouhého bodu na vedoucí Ajax. Celek pod vedením Ronalda Koemana tak věří, že by se zmrtvýchvstání mohlo vydařit natolik, že by v Rotterdamu slavili titul. Poslední duel ukázal, že by tomu tak opravdu mohlo i být, když na domácí půdě vyzval Utrecht, který rád bere body velkým týmům. Feyenoord si s ním však poradil a těsně zvítězil 2:1.

"Proti Utrechtu jsme zaznamenali důležité vítězství. Nyní nás čeká Heerenveen, který se rozehrál a bude to opravdu těžký soupeř. Hrajeme však o titul a nemůžeme se dívat na to, proti komu jdeme hrát fotbal. Musíme zvítězit," prohlásil Koeman. Feyenoordu však bude proti Heerenveenu chybět klíčový hráč Graziano Pellè, který musí pykat za červenou kartu.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax27169262:2757
2.PSV Eindhoven27182783:2956
3.Feyenoord Rotterdam27175553:3356
4.SBV Vitesse27166555:3154
5.FC Twente27138643:2547
6.FC Utrecht27136840:3145
7.ADO Den Haag27812742:4836
8.NEC Nijmegen271061136:4536
9.SC Heerenveen27981041:4835
10.Heracles Almelo27810952:5334
11.NAC Breda27871232:4331
12.FC Groningen27861325:4330
13.PEC Zwolle27781230:4329
14.AZ Alkmaar27681338:4726
15.RKC Waalwijk27681327:3626
16.Roda JC275101238:5425
17.VVV Venlo27571528:5422
18.Willem II27381624:5917

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Stiksxx

Feye nesmí uspět v Heerenveenu!

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak

Reagovat
Stiksxx

Věřím, že NEC má síly na to, aby obral o nějaký body Ajax.

Reagovat
smazaný uživatel

Holandska liga kvalitnejsia nez La Liga i Premier League.

Reagovat
smazaný uživatel

mít takové finanční zázemí nebyl by problém

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele