Nizozemská Eredivisie - preview 25. kola

09.03.2012, 08:52, aktualizováno 11.03.2012, 08:51
Previews
Čelo tabulky nizozemské ligy je hodně vyrovnané, na titul stále může myslet hned šest klubů a pět z nich se představí dnes. PSV cestuje do Bredy, Twente hraje v Nijmegenu, Ajax hostí Waalwijk, Feyenoord přivítá Utrecht a vedoucí Alkmaar cestuje do De Graafschapu...
NAC Breda - PSV Eindhoven  (neděle 12:30)
Další zajímavý duel 25. kola holandské Eredivisie na nás čeká v Bredě. Tam totiž přijede o titul bojující PSV Eindhoven.

Domácí celek nezažívá příjemné období. Breda je totiž namočena do bojů o záchranu a v klubu navíc nepanuje nikterak příjemná atmosféra. Poslední důležité utkání totiž Breda nezvládla a na půdě taktéž o záchranu bojujícího VVV Venlo prohrála těsně 1:2. Aktuální 14. příčka sice není ještě sestupová, avšak od 16. místa NAC dělí pouhé lepší skóre.

"Hrajeme o záchranu a víme to. Bohužel se nám nepodařilo proti Venlu nijak uspět a musíme bojovat dál. Čeká nás moc těžké utkání proti jednomu z nejlepších týmů. Bereme to jako motivaci. Remíza by byla úspěchem," prohlásil krátce trenér NAC John Karelse.

Na druhé straně stojí momentálně celkem frustrované PSV. Celoroční jízda se nyní zasekla a PSV spadlo na 3. pozici v tabulce. Poslední duel v Eredivisii navíc nebyl moc příjemný. PSV doma vyzvalo Twente, tomu se dařilo a v utkání dokázalo zvítězit vysoko 6:2. V pohárové Evropě to taktéž není vše v dobrém světle. PSV cestovalo do Španělska na půdu Valencie. Ta si vedla v utkání skoro jako Twente a vedla už 4:0, celek z Eindhovenu ale v závěru zabojoval a dokázal vstřelit dva góly.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 4.20 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - FC Twente  (neděle 14:30)
Twente se v posledních kolech rozehrálo k výborným výkonům a svou vzrůstající formu bude chtít potvrdit také proti Nijmegenu, na jehož půdu v tomto kole zajíždí.

Od únorové porážky s Heraclesem je Twente skutečně k neudržení. Vše začalo přesvědčivým vítězstvím 4:1 proti Vitesse, poté následovala jednogólová výhra nad Utrecht, v nejlepším světle se ale celek z Enschede prezentoval až před týdnem. To potupil slavný Eindhoven v poměru 6:2, navíc před jeho vlastními fanoušky.

V tabulce tak Twente poskočilo na druhé místo, které okupuje se ztrátou jednoho bodu na vedoucí Alkmaar. Stále má však ještě k dobru dohrávku s De Graafschapem.

Do boje v tomto kole ale každopádně nepůjdou svěřenci kouče McClaren zcela kompletní. Chybět bude především záložník Willem Janssen, který se v posledních kolech rozehrál k výborným výkonům. Hrát ale nemohou ani disciplinárně potrestaný Douglas a zranění Landzaat s Verhoekem.

To Nijmegen je na tom v tomto ohledu přeci jen o poznání lépe. Postrádat totiž bude pouze obránce Rense van Eijdena. Zbytek týmu by měl být připraven nastoupit, takže trenér Alex Pastoor může postavit téměř svůj nejsilnější tým.

Nijmegenu se sice před tímto zápasem příliš nevěří, i přesto je ale jisté, že Twente rozhodně nedá nic zadarmo. Sám je totiž v pozici, kdy si nemůže dovolit žádné velké ztráty, jelikož od pásma sestupu jej stále dělí pouhé dva body.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.80 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - RKC Waalwijk  (neděle 14:30)
Fotbalisté Ajaxu se mohou při dobré konstelaci dostat do čela tabulky a soupeře k tomu mají přijatelného. Utkají se s Waalwijkem, který zatím překvapuje holandskou Eredivisii a v žádném případě nehraje o záchranu. Ba naopak patří mu v tabulce desáté místo s jedenatřiceti body a chybí mu pouze krůček do kvalifikace Evropské ligy. A to by byl pro letošního nováčka obrovský úspěch.

Waalwijk je nyní za osmou Rodou pouze o tři body a ta už má navíc předehrávku s Venlem za sebou. Waalwijk na jaře prohrál pouze na úvod v Twente a pak doma s Heerenveenem, ve čtvrtfinále národního poháru nestačil na Heracles. V tuto chvíli neprohrál již třikrát po sobě a po překvapivé remíze na půdě Feyenoordu dvakrát porazil 1:0 Arnhem a následně i Exceslior. To Ajax je na tom v jarní části ještě lépe.

Sice vypadl z Evropské ligy po nakonec dramatickém souboji s Manchesterem United, ovšem v Eredivisii se mu daří. V prvních třech kolech sice vybojoval pouze bod s Alkmaarem, od té doby ale vyhrál ve všech čtyřech utkáních a jeho skóre 14:3 je vskutku úchvatné. V letošním podzimním klání na půdě ve Waalwijku se v šestnáctém kole pořádně nadřel po výhře 1:0, celkově svého nedělního protivníka zdolal čtyřikrát po sobě.

Kouč domácího celku Frank de Boer zatím neví, jestli bude moci nastoupit Derk Boerrigter. "Sám se rozhodne, jak se cítí. Určitě ho do nic nutit nebudeme." V duelu s Bredou si poradil koleno také Eyong Enoh, ten by ale měl být připraven zasáhnout do hry. Stejná situace platí též pro Nicolaie Boilesena, jenž se zranil v odvetě s Manchesterem United. Mimo hru bude Kolbeinn Sigthórsson a Gregory van der Wiel, oba dva by ale do dvou týdnů měli být zdraví.

Kouč de Boer si přál postoupit do dalšího kola Evropské ligy, ovšem nyní se soustředí pně na Eredivisii. "Byli bychom rádi, Twente, Alkmaaru i PSV se to povedlo. A i nyní mají vše ve svých rukách, určitě jim přeji postup. My se soustředíme na neděli a dobře víme, že Waalwijk umí předvést gólové představení. Naším cílem je vybojovat všechny tři body a pokusit se navázat na dobré výkony v útoku i obraně," uvedl závěrem de Boer.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.25 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu dobře vědí, že nyní se potřebují udržet na dostřel a nutně tak potřebují všechny tři body. Feyenoord je v tuto chvíli až šestý, jenže na vedoucí Alkmaar ztrácí pouze pět bodů a stále je tak v přímém boji o titul. V domácím prostředí s Utrechtem to ale určitě nebude mít jednoduché. Ten sice oproti minulým sezónám nemyslí v tuto chvíli na souboj o horní polovinu tabulky, dokáže však překvapit každého protivníka.

Utrechtu v tuto chvíli patří třinácté místo se šestadvaceti body, nicméně tři soupeři za ním mají jen o bod méně, a tak na barážové místo má náskok pouze jednoho korálku. Utrecht v minulém kole doma bezbrankově remizoval s konkurenčním Nijmegenm, předtím prohrál těsně v Twente a neskóroval už dvakrát v řadě. Ze šesti utkání jarní části se utkal se čtyřmi celky z horní poloviny tabulky a hned dokázal porazit vedoucí Alkmaar i čtvrtý Ajax.

Feyenoord prohrál pouze hned na úvod ve Venlu a poté po velkém souboji na půdě druhého PSV, v domácím prostředí ztratil pouze po remíze s Waalwijkem. V minulém kole si spravil chuť po vítězství 1:0 nad Groningenem. Oba celky ve vzájemném podzimním utkání předvedli kvalitní ofenzivní hru a nakonec se rozešli smírně po výsledku 2:2. Utrecht nedokázal Feyenoord porazit od roku 2006 už jedenáctkrát v řadě.

Kouč domácích Ronald Koeman nabádá hráče, aby udrželi koncentraci v posledních deseti ligových utkáních. "Je pro nás velice důležité, abychom udrželi vysoký standard. Celkově jsme předvedli spoustu skvělých zápasů, jenže máme méně bodů, než jsem před sezónou očekával. V tomto roce jsou všechny špičkové kluby blízko sebe a každé zaváhání může stát přímou účast v pohárové Evropě," dává důležitost každému nadcházejícímu utkání.

Dobře ví, že jeho svěřence nečeká lehká úloha. "V Utrechtu jsme měli jako obvykle skvělý začátek, ale za stavu 1:0 byla chyba, že jsme výsledek nepojistili." Koeman už bude moci přivítat poprvé po zranění kotníku ostrostřelce Sekou Cisseho, avšak mimo hru zůstávají dlouhodobě Kaj Ramsteijn a Guyon Fernandez. "Cítíme, že jsme dobří, a není proto důvod, abychom nezvítězili v každém utkání," dodává sebevědomě Koeman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.31 - 4.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - AZ Alkmaar  (neděle 16:30)
Další souboj o záchranu a také o titul. Trápící se De Graafschap přivítá na domácí půdě lídra tabulky AZ Alkmaar.

Domácímu De Graafschapu se vůbec nedaří. Aktuálně předposlední místo je toho taktéž důkazem. Poslední utkání domácí taktéž nezvládli. Na půdě o Evropu bojujícího Vitesse totiž na svého soupeře nestačili a podlehli mu těsně 1:2. Na druhé straně stojí AZ. Aktuální lídr tabulky a jediný neporažený tým na domácí půdě. AZ se daří a rozhodně v tom bude chtít pokračovat i proti De Graafschapu.

Poslední dva duely AZ vyšly. Na domácí půdě se střetlo v minulém kole s Heraclesem. Alkmaar si vedl velmi dobře a utkání udolal snadno 3:1. Poslední duel pak přišel na evropské scéně. Do Alkmaaru přijelo italské Udine. Nizozemský celek svou roli drobného favorita zvládl dobře a na domácí půdě vyhrál 2:0.

"Proti Heraclesu nám to šlo a navázali jsme na to i proti Udine. Věřím, že i nyní máme motivaci vyhrát. De Graafschap na tom není dobře, ale my je nesmíme podcenit," prohlásil hostující lodivod Verbeek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 4.50 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - SBV Vitesse  (sobota 18:45)
Tápající Groningen nutně potřebuje v boji o Evropu bodovat, avšak přijíždějící Vitesse je na tom obdobně. Kdo nakonec získá cenné tři body v boji o playoff o Evropskou ligu?

Domácí Groningen v posledním kole zaváhal a na půdě Feyenoordu Rotterdam podlehl svému soupeři těsně 0:1. Toho využilo Vitesse a v pátek i Roda a Groningen se tak pakoval na 9. příčku, která je mimo boje o pohárovou Evropu. Jasným cílem nyní tedy je naplno bodovat a opět se do elitní osmičky vrátit.

"Z osmičky jsme venku, ale stále je mnoho zápasů do konce a my máme možnost se tam vrátit. Nic není ztraceno. Musíme zapnout a makat. Věřím, že na domácí půdě proti Vitesse uhrajeme důležitý zápas s dobrým výsledkem," nechal se slyšet Pieter Huistra, kouč Groningenu.

Vitesse naopak poslední duel vyšel. Na domácí půdě přivítalo De Graafschap, který si letos počíná opravdu mizerně, a tak vítězství domácích 2:0 nikoho nikterak nepřekvapilo. Vitesse poskočilo na aktuální sedmou příčku a velmi rádo by si ji udrželo. V klubu se dokonce mluví i o lepším umístění, avšak ztráta na šestou příčku je již značná - 9 bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.50 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - ADO Den Haag  (sobota 19:45)
Souboj o záchranu a souboj o naději v bojích o pohárovou Evropu. Každý celek to vidí jinak, avšak na jednom se oba shodnou. Jde o jeden z klíčových zápasů. Domácí Heracles přivítá Den Haag.

Domácí Heracles stále živí naději na boje o pohárovou Evropu. Aktuální jedenáctá příčka však nezní příliš přívětivě. Ztráta čtyř bodů už ale tak špatně nezní. Poslední duel však Heracles nezvládl. Na půdě momentálně prvního AZ se hostům nedařilo a porážka 1:3 poslala právě vítězný Alkmaar do čela tabulky.

"Jsme sice daleko od první osmičky, ovšem bodově to tak není. Pokud zvládneme pár zápasů a nebudeme zbytečně ztrácet, můžeme to dotáhnout. Věřím, že proti Den Haagu vyhrajeme," prohlásil krátce kouč Almela Peter Bozs.

Na druhé straně stojí zklamaný Den Haag. Ještě nedávno proháněl své soupeře a bojoval o Evropu, avšak nyní je z toho pouze boj o holé přežití v nejvyšší soutěži. V posledním kole však Den Haag zabojoval a uhrál na domácím hřišti solidní výsledek, když o body obral přijíždějící Heerenveen - 0:0. Aktuální patnáctá příčka je poslední. která zaručuje setrvání v Eredivisii. Od sestupových pozic však dělí ADO pouze lepší skóre.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.60 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - SBV Excelsior  (sobota 20:45)
Herenveen v rámci pětadvacátého kola přivítá na domácí půdě poslední Excelsior a jeho plán je jasný - za každou cenu vybojovat vítězství.

Podceňovaný Heerenveen odstartoval v jarní části opravdu výborně a v úvodních pěti zápasech neztratil ani bod. Poté mohl svou vítěznou sérii prodloužit také v Alkmaaru, jenže nakonec se musel smířit pouze s nerozhodným výsledkem 3:3. V minulém kole následně uhrál bezbrankovou remízu s Haagem a klesl na pátou pozici.

I když se o tom v táboře Heerenveenu téměř vůbec nemluví, Jansovi svěřenci stále mohou reálně pomýšlet na mistrovský titul, jelikož jejich ztráta na vedoucí Alkmaar činí pouhé čtyři body, což při letošní vyrovnanosti Eredivisie rozhodně není velká propast.

Fríský klub se ale každopádně soustředí pouze na nadcházející duel, který by měl podle všech nejmožnějších předpokladů bez větších potíží zvládnout. Nesmí však nic podcenit, aby nedopadl podobně jako v loňském ročníku, kdy s Excelsiorem na domácí půdě prohrál nečekaně 2:3.

Hosté se pochopitelně budou snažit podobný výkon zopakovat také tentokrát, i když se jim věří ještě méně než v minulé sezóně. To ovšem není zase tak překvapivé, když vezmeme v potaz skutečnost, že letos zatím nevybojovali na venkovním hřišti ani jednu výhru. Na své konto si dosud připsali pouze tři remízy, naposledy 1:1 proti Haagu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.50 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - VVV Venlo  (pátek 20:00)
Venlo v poslední době předvádí výkony, které od něj ještě před pár týdny nikdo neočekával. Není tedy divu, že také na půdě Rody hodlá za každou cenu uspět a prodloužit svou vítěznou sérii.

Zní to téměř až neuvěřitelně, ale Venlo, které bylo po podzimní části na odpis, v minulých čtyřech ligových zápasech neztratilo ani bod! Postupně dokázalo zdolat Groningen (2:1), De Graafschap (4:1), Heracles (3:1) a posledně také Bredu (2:1).

V tabulce sice VVV setrvalo na sestupové šestnácté pozici, ovšem na svém kontě má pětadvacet bodů, stejně jako patnáctý Haag a čtrnáctá Breda. Dá se naopak bez problémů říci, že Venlo stále může klidně zasáhnout i do bojů o evropské poháry, jelikož jeho ztráta na osmý Groningen činí pouhých sedm bodů.

I přes nedávné úspěchy Venla je na tom ale Roda stále o poznání lépe. Aktuálně jí totiž patří desátá pozice, kterou okupuje se ziskem 31 bodů. Na druhou stranu je nutné zmínit, že v minulých kolech rozhodně nehrála v ideální formě a na bodový výsledek čeká již tři kola. Během nich postupně nestačila na Heracles, De Graafschap a Ajax. Proti posledně jmenovanému protivníkovi se každopádně dlouhou dobu držela a dokonce vedla, v závěrečné třetině zápasu ale hned čtyřikrát inkasovala a bylo po nadějích.

Když se podíváme do nedávné minulosti, zjistíme, že Venlo patří mezi oblíbené soupeře Rody. První letošní vzájemné měření sil s ním sice nezvládla, v předchozích kláních si ale vedla nadmíru dobře a většinou bez problémů vyhrávala.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.53 - 4.20 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar24154551:2549
2.FC Twente23146365:2548
3.PSV Eindhoven24146462:3448
4.AFC Ajax24137463:3346
5.SC Heerenveen24129352:3445
6.Feyenoord Rotterdam24135648:3144
7.SBV Vitesse24105929:2835
8.FC Groningen24951035:4332
9.RKC Waalwijk24941127:3531
10.Roda JC241011340:5331
11.Heracles Almelo24861039:3730
12.NEC Nijmegen24831325:3427
13.FC Utrecht24681035:4026
14.NAC Breda24741330:3825
15.ADO Den Haag24671127:4825
16.VVV Venlo24741330:5325
17.BV De Graafschap23441521:5216
18.SBV Excelsior24361517:5315

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak kdo z první trojky tento víkend ztratí body? Všichni?

Reagovat
afc ajax

najreálnejšia je strata PSV ako pozerám

Reagovat
Stiksxx

to že jsme dostali minule výprask neznamená, že prohrajem zas. i když Brada je jako Roda a ty umí na velký soupeře..kor doma. Ale ztratí spíš Feyenoord a Twente.

Reagovat
AjaxFans

No hlavně,že měl Rutten před minulým kolem kec,že jste na takovém místě,kde se udržíte až do konce,nebo tak něco

Breda je zrádná,dnes tipuju na Vitesse,Gronigen je jaxi marný poslední zápasy

Reagovat
Stiksxx

No tak když Rutten prohláší že je přesvědčen o výhře..nikdy jsme nevyhráli. V tomhle je to trouba, ale cit pro hráče má. Já bych tipoval kříž na Groningen

Reagovat
Stiksxx

Máš můj obdiv.

Reagovat
AjaxFans

Jsem to říkal Gronigen je ve sračkách

Reagovat
JacoBee

No tak na prohru s twente navázal málem výprask v EL...

Reagovat
Stiksxx

Tak v Valencii by dostal každej..ale dali jsme dva goly takže jsem spokojen.

Reagovat
JacoBee

Jasný,já to po tom zápase psal do chatu...dva góly a postupujete...snad půjde PSV dál :)

Reagovat
Stiksxx

Já jsem spíš realistický a Valencie toho góla dá a tím si postup pojistí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nenene, v blbom psychickom rozpolozeni ste teraz vy. My nemame narok na neuspech momentalne

Reagovat
Stiksxx

No já myslím že vás NEC doma hodně potrápí..

Reagovat
smazaný uživatel

Potrapit mozno, ale body tam nezostanu. Breda je kazdorocne len na papieri silna, ale my s nimi mame vzajomne zapasy uplne v pohode.

Reagovat
smazaný uživatel

*ne Breda, Nijmegen

Reagovat
Stiksxx

Tak vy máte herce de Jonga. on tam zase sehraje nějakou etýdu.. Já teda doufám, že bude dodatečně potrestán, protože tohle do fotbalu nepatří. A už si taky na něj všichni sudí daj snad pozor..Ale tak jelikož ste nás minule sfoukli, tak byste s NEC neměli mít žádný problém..ale každej zápas neni stejnej..nám jste dávali goly z brejků protože my hrajeme útočně..taky to bylo pro nás dost krutý 5 střel a 4 goly. ale aspon poučný..snad. Ale NEC bude houževnatě bránit a ty brejky taky umí.

Reagovat
smazaný uživatel

co jako sehrál?? Ty sis nikdy při sprintu nezavadil o druhou nohu? Navíc ho lehce líznout mohl což vidět nebylo a to v takové rychlosti to na pád stačí. Nedělej z něho simulanta. Jediněj manták je v tomto případě rozhodčí a není na to sám.. Luuk je borec, akorát ve špatném týmu

Reagovat
Stiksxx

Borec je. O tom žádná. Já ho mám rád. Ale ještě větší by byl, kdyby se teda přiznal.. Ale to už dneska ani moderní fotbal neumožňuje. Kdo ví jestli to chtěl nebo ne.

Reagovat
AjaxFans

Kdo nehraje v Holandu utočně? Tady se neřeší kolik kdo dostal gólů,ale kdo jich kolik dal.

Dřív byl na breaky specialista Leads,celou dobu bránili a z breaků zabijeli.

Reagovat
AjaxFans

NEC je celkem vpoho,Breda je zrádnější.Jinak my máme štestí na derby,Utrecht,Haag a švábci.

Reagovat
Stiksxx

Tj.My zas na Rodu, Bredu a ty týmy, kteří pak bojují o play-off, to taky neni žádnej med.. Už se to hold vyrovnává víc a víc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stiksxx

Jsem s tebou neboj.

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň, ale musím se ti smát, za ty tvoje nevymáchané řeči...takže tohle je jen pro tebe:

Reagovat
smazaný uživatel

Desperado

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Stale to mame v rukach, no co uz, v mizerii sme spolidarni s konkurentami. Uz druhy rok je v Eredivisie situacia, ked titul akoby nechcel nik.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
afc ajax

to zas nie, lebo nebyť ťažkých zápasov ligy majstrov u nás tak sme určite vyššie ( a maródku ani nehovorím )

Reagovat
afc ajax

niekto tu spomínal ztratu PSV na úvode

Reagovat
afc ajax

začína sa mi to lúbiť

Reagovat
smazaný uživatel

šulci z Ajaxu

Reagovat
afc ajax

Reagovat
Stiksxx

Hoši co budeme dělat??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele