Nizozemská Eredivisie - preview 23. kola

15.02.2013, 08:36, aktualizováno 17.02.2013, 08:55
Previews
Ajax a Feyenoord dnes budou snižovat ztrátu Eindhovenu, tři body chtějí získat v zápasech ve Waalwijku respektive Zwolle. V neděli se hrají celkem čtyři zápasy Eredivisie, Vitesse změří síly s Groningenem a Haag přivítá trápící se Heerenveen.
SBV Vitesse - FC Groningen  (neděle 12:30)
Nedělní dávku zápasů holandské Eredivisie načne zajímavý souboj Groningenu s domácím Vitesse.

Domácímu Vitesse se v letošním kalendářním roce vůbec nedaří. Na konci podzimní části byl arnhemský celek v kontaktu s první pozicí, ovšem během pár jarních kol se vše změnilo. Vitesse nyní hájí až 5. příčku, která zaručuje "pouze" možnost boje v playoff o Evropskou ligu. Po povedeném podzimu však v klubu míří mnohem výše. Zhoršená forma se však nikterak nepodepsala na hře Arnhemu v minulém kole proti PSV. Eindhovenský lídr s nejlepším útokem v Evropě dokázal proti Vitesse vstřelit dvě branky, avšak domácí nezůstali pozadu a taktéž se zapsali do historie duelu dvěma góly. Konečná remíza 2:2 tak náladu v kabině Vitesse o něco zlepšila.

Vitesse nastoupí proti Groningenu a bude se muset obejít bez zraněného Proppera, který má zraněné koleno a bez suspendovaného tahouna Thea Janssena, který proti PSV dostal červenou kartu. "Groningen bojuje o Evropu, bude to těžké utkání, ale věřím, že to zvládneme. Bude nám chybět Theo, nahradí ho nejspíše Simon Cziommer a jsem přesvědčen, že se bude chtít ukázat v dobrém světle," prohlásil trenér domácího celku Fred Rutten.

Groningen by v této sezoně rád zaútočil na pohárová umístění, avšak aby toho dosáhl, bude muset ještě trochu zabrat. Momentálně totiž hájí 10. místo a na potřebnou první osmičku ztrácí dva body. Vítězství nad pátým Vitesse by tak celku, kterému šéfuje Robert Maaskant, přineslo cenné tři body a hlavně další dávku sebevědomí. To hostujícímu celku v poslední době značně narostlo. Poslední dvě utkání totiž Groningen zvládl na výbornou. V tom minulém dokázal na domácí půdě porazit dotírající Waalwijk těsně 2:1.

Hostující celek by měl do Arnhemu přijet v kompletní sestavě, což Maaskantovi značně ulehčí sestavování ideální sestavy. "Vitesse je velmi těžký soupeř. Nedávno ještě bojovalo o titul a je jasné, že se toho nebude chtít vzdát ani na jaře," nechal se slyšet hostující kouč Maaskant.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - SC Heerenveen  (neděle 14:30)
Dalším nedělním utkáním, které by mohlo zajímat oko diváka Eredivisie, bude duel mezi domácím ADO Den Haag a SC Heerenveen.

Domácí celek po ne příliš povedeném vstupu do sezóny opět bojuje o Evropu. Ambiciózní celek momentálně hájí 8. pozici, která jako poslední zaručuje playoff o Evropskou ligu. Na záda mu ale dýchá Heracles, který ztrácí pouhý bod a Groningen se ztrátou dvou bodů. Na sedmý Nijmegen navíc ADO ztrácí už pět bodů, počítat se tak bude každý bod. Heerenveen na tom není tak dobře jako v minulém ročníku, a tak je vítězství jasným cílem domácích.

Těm však v důležitém utkání proti SC budou chybět dva důležití hráči. Gábor Horváth a Robert Zwinkels totiž laborují se zraněním kolene a do utkání proti Heerenveenu rozhodně nezasáhnou.

Heerenveen oproti loňskému roku výrazně zaostává. Vedení je nespokojeno a fanoušci taktéž. Srdíčka totiž aktuálně hájí až 13. pozici. Při vyrovnaném středu tabulky však každý bod hraje roli a celek pod taktovko Marca van Bastena se tak nevzdává. V minulém kole SC ztratilo na domácí půdě cenné dva body. Do Heerenveenu přijíždělo o záchranu bojující Venlo a domácí měli jasný úkol zvítězit. To se ovšem nepovedlo a oba celky braly po bodu za remízu 2:2.

Heerenveenu proti Den Haagu budou chybět Kenny Otigba, který laboruje se zraněnými zády, a Oussama Tannane, toho trápí zranění kolenní šlachy. Trenér van Basten v předzápasovém rozhovoru prohlásil, že ADO je velmi silným soupeřem a jedině v důraznější hře viděl možnost, jak jej přehrát a případně zvítězit.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PEC Zwolle - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu se od teď pokusí využít papírově lehčího losu a určitě se chtějí co nejvíce přiblížit vedoucí pozici. Nyní mají vcelku velkou šanci proti zachraňujícímu se Zwolle. Feyenoord totiž nezvládl pouze úvodní utkání jarní části a od té doby pouze vítězil. Proto se v tabulce posunul už na třetí místo a na vedoucí PSV ztrácí tři body. Zwolle naopak skvěle začalo, jenže poté se opět začalo propadat a nyní je s dvaceti body na šestnáctém místě.

Svěřenci Ronalda Koemana obhajují druhé místo z loňského ročníku, a i když se o jejich umístění pravděpodobně bude rozhodovat až v boji s největšími protivníky, tak každá ztráta může být znát. Hosté nejprve podlehli jasně Ajaxu, následně však dokázali remizovat s Twente a porazit poslední Tilburg i velmi houževnatý Alkmaar. Jejich výkony tak mají rostoucí tendenci a rozhodně jsou v tomto utkání favorité.

To Zwolle začalo skvěle a porazilo silné PSV, jenže následně remizovalo s Heerenveenem a poté podlehlo Bredě. Že je silné v domácím prostředí ukázalo v posledním kole, kde vybojovalo velice cenný bod po remíze s favoritem z Twente v poměru 1:1. V letošním vzájemném duelu na stánku rotterdamského výběru dominovali domácí po výsledku 2:0. Zwolle stále budou postrádat Oljiveho, naopak hosté nepřivezou Kongola.

Kouč Ronald Koeman dobře ví, že nováček soutěže umí pořádně potrápit favority. "Nebude to pro nás v žádném případě jednoduché a čeká nás opravdu těžký souboj. Zwolle nemá co ztratit a velice pozornou hrou dokáže porazit každého. Předvádí opravdu disciplinované výkony a rozhodně to není oblíbený soupeř téměř pro nikoho. Doufám, že brzy soupeře zlomíme, s přibývajícím časem bude totiž šance na zisk tří bodů výrazně menší," uvedl Koeman s mírnými obavami.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RKC Waalwijk - AFC Ajax  (neděle 16:30)
Aktuálně dvanáctý Waalwijk po zimní pauze zatím jen marně hledá ideální herní pohodu. I proto to bude mít v nadcházejícím klání proti favorizovanému Ajaxu nesmírně složité...

Amsterdamský celek měl v minulém kole vynikající příležitost ke snížení náskoku vedoucího Eindhovenu, nabídnuté příležitosti ale nevyužil. Domácí klání s Rodou dovedl pouze do remízového konce a nadále tak setrval na druhé pozic se ztrátou tří bodů na čelo tabulky. Pro Ajax to byla už druhá jarní ztráta. Poprvé daroval body svému soupeři na konci ledna, kdy nezvládl duel s Vitesse a prohrál 2:3.

Svou reputaci si De Boerovi svěřenci napravili alespoň v Evropské lize. Ve čtvrtečním souboji s bukurešťskou Steauou vykročili tou správnou nohou do osmifinále, když rumunského soka skolili v poměru 2:0.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, Waalwijk je z formy. Po zimní přestávce dokázal vybojovat z dosavadních čtyř zápasů jeden jediný bod. V minulém kole se mu podařilo alespoň po dlouhých 384 minutách překonat střelecký půst - z penalty se trefil Robert Braber. K bodům jeho trefa ale nevedla. Waalwijk na půdě Groningenu nakonec podlehl 1:2.

Domácí fotbalisté budou k utkání s Ajaxem vstupovat téměř kompletní. Chybět by měli opět jen náhradníci Peter Jungschläger a Mark Janssen, kteří letos stejně neodehráli ani minutu, a vykartovaný Guy Ramos. Na druhé straně barikády je situace obdobná. Mimo hru nadále zůstávají Davy Klaassen a Ryan Babel.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - Willem II  (sobota 18:45)
Ambiciózní Twente je v krizi a tabulkou padá stále níž a níž. O své první jarní vítězství se bude ucházet v souboji s posledním Willemem.

Celek z Enschede po zimní pauze zažívá obrovské trápení. Především pak při hře směrem dopředu. V předchozích čtyřech kolech vstřelil pouhé tři branky, což je pochopitelně na aspiranta na titul žalostně málo. O všechny góly se navíc postaral jediný muž - křídelník Dušan Tadić. Zbytek týmu po střelecké stránce zatím mlčí.

I když Twente už čtyři zápasy v řadě nevyhrálo, díky ztrátám svým úhlavních konkurentů stále zůstává v přímém boji o titul. Od vedoucího PSV jej dělí jen čtyři body.

Ani Willem zatím na jaře nedokázal vyhrát, v jeho případě to ovšem není zase tak výjimečná situace. Vždyť v dosavadních dvaadvaceti zápasech zdolal svého protivníka pouze ve dvou případech. Naposledy se radoval na začátku prosince, kdy doma přestřílel Heerenveen 3:1. Jeho dlouhé čekání na vítězství má pochopitelně neblahý vliv na postavení v tabulce: aktuálně mu patří poslední místo s osmibodovou ztrátou na první záchranou pozici.

Kromě mizerné formy trápí tilburgský celek i rozsáhlá marodka. V nadcházejícím duelu s Twente nebude moci trenér Streppel využít služeb Sanusiho, Piquého, van der Rijta, Branderhorsta a Muldera. Na domácí straně je situace obdobná. Mimo hru zůstávají Bjelland, Rendla, Chadli, Fernandes a Landzaat.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Breda v posledních týdnech úspěšně bojuje o záchranu a uniká od příček zaručujících sestup. Navíc má šanci poprat se o osmé místo, případná výhra nad Heraclesem by jí k tomu hodně pomohla...

Domácím se povedl začátek roku 2013 a vyhráli úvodní tři zápasy. Postupně porazili Venlo, Waalwijk a Zwolle a odpoutali se od šestnáctého místa. Na to mají aktuálně k dobru tři body a náskok mohl být i větší nebýt týden staré porážky v Haagu.

NAC je nyní na čtrnácté pozici a na osmý Den Haag ztrácí jenom pět bodů. Heracles je se 27 body devátý a do zápasu jde posílen díky vysoké výhře 4:1 nad Willemem II.

Oba celky na sebe v letošní sezoně narazí už potřetí a hosté budou chtít završit vítězný hattrick. V září zvládli ligové utkání a před vlastními fanoušky vyhráli 2:1, v prosinci se pak soupeři střetli v poháru a Heracles postoupil po výhře 3:1.

Týmy jdou do zápasu prakticky v nejsilnějších možných sestavách, na straně Bredy chybí jenom zraněný Schalk, v hostující výpravě zase není Veldmate.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - AZ Alkmaar  (sobota 19:45)
Alkmaar dal zapomenout na povedený vstup do tohoto roku a znovu má záchranářské starosti. O svou prvoligovou příslušnost se strachuje i Roda...

AZ vlétlo do nového roku jako uragán, vyhrálo 4:1 nad Vitesse a Venlem a v poháru vypráskalo 5:0 Den Bosch. Poté ovšem následovaly dvě porážky, Alkmaar nejprve doma nestačil na Groningen a před týdnem prohrál v Rotterdamu s Feyenoordem. Spadl tak na jedenácté místo se 24 body.

Domácí jsou na tom ještě hůře, mají 21 bodů a aktuálně okupují 15. příčku. Těšit je ovšem může solidní forma, naposledy totiž prohráli na začátku prosince v Arnhemu, od té doby bodovali v sedmi duelech v řadě, naposledy se jim pak povedlo překvapit Ajax (1:1).

Alkmaar na podzim vyhrál nad Rodou vysoko 4:0, k dalšímu bodovému zisku proti tomuto soupeři mu nyní nepomohou Maher, Jóhannsson, Messaoud a Martens. Domácím chybí Németh a Delorge.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - FC Utrecht  (sobota 20:45)
Velkým lákadlem sobotního programu Eredivisie bude utkání domácího lídra tabulky PSV Eindhoven s Utrechtem, který bojuje o pohárovou Evropu.

Domácí PSV momentálně zdobí dvě velká prvenství. Tím prvním je vedení ligové tabulky, ve které má na druhý Ajax náskok pouhých tří bodů. I proto bude určitě celek pod vedením Dicka Advocaata usilovat o vítězství. Do karet mu k tomu bude hrát prvenství číslo dvě. PSV je totiž stále nejlépe střílející celek Eredivisie. Po 22 odehraných kolech má Advocaatův tým na kontě neuvěřitelných 75 branek s průměrem více jak 3 branky na zápas! Nejlepší útok soutěže však v minulém kole nezaznamenal valný úspěch. Na půdě Vitesse sice dokázal eindhovenský celek vstřelit dvě branky, avšak domácí Arnhem nezaostal pozadu ani o jeden kousek. Oba celky se tak rozešli smírně 2:2.

"Musíme být připraveni na těžké utkání. Utrecht je týmem, který umí hrát fotbal a nebojí se hrát odvážně. Proto je letos tam, kde je," pochválil hostující celek domácí kouč Dick Advocaat. "Musíme se však dívat jen a jen na sebe a ne na ostatní týmy. Jen tak dosáhneme našeho cíle," dodal.

Na otázku, koho trenér Advocaat proti Utrechtu v sobotním utkání postaví, neodpověděl a na tuto informaci si budeme muset počkat až do samotného zápasu. PSV může k dobrým výsledkům těšit i prodloužení smlouvy Petera van Ooijena, který se svým podpisem upsal nizozemskému lídrovi do roku 2014.

Na druhé straně barikády stojí Utrecht. Letos silný tým, který budí respekt hlavně u velkých týmů. Ajax, Twente, Alkmaar i PSV. Utrecht dokázal v letošním ročníku tyto čtyři velikány obrat o cenné body a ani tentokrát nebude chtít celek pod taktovkou trenéra Wouterse odcházet s prázdnou. Utrecht navíc hraje o pohárovou Evropu, aktuálně totiž hájí 6. příčku, která zaručuje playoff o Evropskou ligu. Poslední duel však šestému celku holandské nejvyšší soutěže příliš nevyšel. Na domácí půdě si to tento celek rozdal s jiným kandidátem na Evropu, s Nijmegenem. Ten však ukázal větší hlad po vítězství a ve finále dokázal i s přehledem zvítězit 0:3.

"Bude to hodně těžký zápas. PSV je jiná liga než Nijmegen a to myslím vážně. Mertens či Wijnaldum umí skvěle zahrát. Musíme si je pohlídat," varoval hostující trenér před hráči PSV. "Jsou první, mají nejlepší útok, střílí hodně branek. PSV je v poslední době kompaktnějším týmem než kdykoliv. Každý bod proti tomuto celku je úspěchem," dodal Wouters.

Utrechtu rozhodně v utkání s PSV pomůže návrat Jense Toornstry. "Návrat Jense do sestavy vítám, je pro nás důležitý. Jen doufám, že na něj nebude kladen velký nápor. Věřím však, že nám hodně pomůže," komentoval trenér Utrechtu návrat svého svěřence. Utrechtu se navíc uzdravil australský záložník Tommy Oar, do utkání by však zasáhnout neměl. Mimo hru určitě bude zraněný další Australan v sestavě Utrechtu Adam Sarota, který laboruje s kolenem.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - VVV Venlo  (pátek 20:00)
Předposlední Venlo se nachází v nelehké situaci, kdy jej od první záchranné pozice dělí propastných pět bodů. Není tedy divu, že trenér Lokhoff bije na poplach a žádá po svých svěřencích okamžité zlepšení. V tomto kole ovšem na Venlo čeká vskutku nepříjemný protivník - rozjetý Nijmegen.

Fotbalisté VVV sahali v minulém kole po prvním jarním vítězství, ovšem závěr duelu s Heerenveenem, kdy ještě v 68. minutě vedli o dvě branky, nezvládli a brali jen bod za remízu 2:2. Pro Venlo znamenal nerozhodný výsledek z fríské metropole obrovskou ztrátu. V případě úspěchu se mohlo dotáhnout na dostřel šestnáctému Zwolle, takhle ovšem zůstává i nadále jednoznačně předposlední. Na tříbodový zisk už navíc čeká dlouhých šest kol.

To Nijmegen v současnosti řeší mnohem příjemnější starosti. Vstup do druhé poloviny sezóny mu sice nevyšel úplně představ, když nezvládl utkání s Rodou, poté se ale rozjel na plné obrátky a jen málokdo dokáže jeho tempu stačit. Naposledy se o tom přesvědčil Utrecht, který na domácí půdě schytal od NECu nečekaný výprask 0:3.

I tentokrát bude Nijmegen postrádat tři hráče. Trenér Pastoor ale může zůstat v relativním klidu, mezi absentujícími se nachází pouze náhradníci, a to konkrétně Evander Sno, Youri Loen a Khalid Sinouh. Na druhé straně barikády jsou na tom ještě lépe; podobně jako před týdnem budou do utkání vstupovat kompletní.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven22152575:2447
2.AFC Ajax22128251:2444
3.Feyenoord Rotterdam22135443:2844
4.FC Twente22127338:1943
5.SBV Vitesse22116541:2839
6.FC Utrecht22116533:2539
7.NEC Nijmegen2296731:3433
8.ADO Den Haag22610635:4028
9.Heracles Almelo2269744:4427
10.FC Groningen22751022:3326
11.AZ Alkmaar22661032:3824
12.RKC Waalwijk2258925:2923
13.SC Heerenveen2258931:4223
14.NAC Breda22651124:3923
15.Roda JC2249930:4321
16.PEC Zwolle22481022:3520
17.VVV Venlo22371225:4816
18.Willem II22271320:4913

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
Stiksxx

Dnes vcelku jasná záležitost.

Reagovat
AjaxFans

Máte Utrecht,aby nebylo překvápko

Reagovat
Stiksxx

No tak mohlo by to být trápení, ale když zase vidim ten domácí debakl 0:3 s NEC tak nevim na čem jsme..Utrecht je hold jako třeba Vitesse, Roda i NEC..dokáží vyhrát zápas s těžkým soupeřem ale pak protečou s největšíma bídama..

Reagovat
Stiksxx

hele ted čtu toho Suljmaniho do Benfiky..jakto že vůbec nehraje?

Reagovat
AjaxFans

No právě kvůli tom jeho přístupu,je to zmetek

Reagovat
Stiksxx

ty voe, dyt před dvěma rokama by si bez něj Ajax ani prdel nevytřel...to šel tak dolu?

Reagovat
smazaný uživatel

NAC Breda : Heracles. Mam za vyhru Heracles niekto kto sleduje svoj nazor ? Ja som vychadzal najma zo vzájomnych zápasov... Posledny zapas na tikete a mam pocit ze to nevyjde

Reagovat
smazaný uživatel

To může dopadnout jakkoliv . Favorizoval bych ale spíš Bredu.

Reagovat
smazaný uživatel

No ja dufam ze to dopadne pozitivne pre mna Ani som si neuvedomoval vtedy ked som na nich vsadil, poslednych 5 vzajomnych vyhral Heracles viac mi nestacilo.... a teraz pozeram na nete kazdy favorizuje Bredu bola by to skoda lebo z 5 ci 4 zapasov som si zrobil zaujimavy kurz 34 ku jednej

Reagovat
smazaný uživatel

Tak bohužel no. Jak se dalo čekat, tohlo mohlo skončit výhrou obou dvou, tákže remíza

Reagovat
smazaný uživatel

nooo to je smola .... uz je to 4 tiket v rade co mi usiel o zapas co skoncil remizov... asi prestanem stavkovat. Horsie je ze ked vyhraval na polcas Heracles tak som to utekal zapit

Reagovat
Stiksxx

mě zase zradilo Twente..ale jelikož se zvětšil náskok na PSV tak jsem spíše spokojen.

Reagovat
Stiksxx

Tak Zwolle a Waalwijk by mohli opět urvat body proti velkým soupeřům..už několikrát to dokázali, takže na to určitě maji.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele