Nizozemská Eredivisie - preview 23. kola

24.02.2012, 08:51, aktualizováno 26.02.2012, 08:49
Previews
Co s vyrovnaným čelem nizozemské ligy provedou nedělní zápasy? Vedoucí Eindhoven ve šlágru kola hostí Feyenoord, neméně zajímavý zápas je na programu v Alkmaaru, kam přijede Heerenveen. Ajax se představí na půdě Excelsioru, Twente přivítá Utrecht.
SBV Excelsior - AFC Ajax  (neděle 12:30)
Ajax se po hrůzostrašném vstupu do roku 2012 začíná konečně výrazně zvedat a díky častým ztrátám týmů z čela tabulky může stále pomýšlet na titul. I proto tedy není žádným překvapením, že na půdě Excelsioru bude chtít za každou cenu vyhrát.

Po úvodních třech jarních kolech to s Ajaxem vypadalo opravdu špatně. Amsterdamský celek dokázal vybojovat jediný bod a zdálo se, že letošní sezóna je pro něj už ztracena. V posledních dvou kolech se ale svěřenci trenéra De Boera přesvědčili, že situace ještě není tak beznadějná, jak se mohlo na první pohled zdát. Díky výhrám nad Bredou a Nijmegen ztrácí aktuálně ze svého šestého místa na vedoucí Eindhoven pouhých pět bodů, takže se pochopitelně jen tak snadno nevzdají.

Také před tímto kolem ale musí hosté počítat zraněné opět ve velkém. Chybět bude především pravý bek Gregory van der Wiel, hrát ale nemohou ani Nicolai Boilesen, Derk Boerrigter, Kolbeinn Sigthorsson, Bruno Silva a Eyong Enoh. Starty Thea Janssena a Dmitrije Bulykina jsou pro změnu stále nejisté.

I přes tyto velké absence je ale podle očekávání Ajax jasným favoritem. Excelsior totiž patří mezi nejslabší celky celé Eredivisie, což nejlépe dokazuje předposledním místem, které v současnosti okupuje. V posledních kolech ovšem dokázal rotterdamský klub vystrčit drápky a připsal si například výhry nad Bredou nebo Venlem. Před týdnem pro změnu vyválčil bod za remízu 1:1 v Haagu.

Ani Excelsior nenastoupí k zápasu v tom nejsilnějším složení. Disciplinární trest na hřiště nepustí Van Steensela a Broerseho, kvůli zranění pak nemohou hrát ani Fileccia, Smith, Nuytinck, Eekman a De Vries.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.25 - 5.25 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Těžké utkání čeká v rámci zápasů 23. kola holandské Eredivisie domácí PSV. Lídr tabulky na svém hřišti přivítá o poháry bojující Feyenoord Rotterdam.

V řadách domácího celku panuje dobrá atmosféra. Na vlastní půdě si vede více než dobře a z první pozice jej nesesadilo ani zaváhání z minulého kola na půdě Groningenu, který k utkání přistoupil více než zodpovědně a po vydařeném duelu se zaslouženě radoval z vítězství 3:0. PSV však přesto vévodí čelu tabulky a boj o mistrovský titul má stále ve svých rukou. Eindhovenskému celku se navíc daří i mimo domovinu. V Evropské lize přešlo PSV přes turecký Trabzonspor, když dokázalo využít prvního vítězství z horké půdy svého soka 2:1 a domácího prostředí. Po devadesáti minutách PSV zvítězilo vysoko 4:1 a s celkovým skórem 6:2 jde zaslouženě dál.

"Zaváhání v Groningenu mohlo být klíčové. Naštěstí jsme stále první. Nyní nás ovšem čeká velmi silný soupeř. Feyenoord Rotterdam po uplynulých letech plných nezdarů opět povstal a všem dokazuje, že zaslouženě patří mezi nejlepší celky Holandska. Bude to velmi těžký duel a pokud k němu nepřistoupíme zodpovědně, tak pro nás nemusí dopadnout nejlépe. Svým svěřencům však věřím," prohlásil s vráskami na čele domácí lodivod Fred Rutten.

Feyenoord Rotterdam v minulých letech opravdu nezažíval silné roky. Naštěstí však pro tento tradiční klub opět přišla herní pohoda a Feyenoord může znovu bojovat o nejvyšší posty. Rotterdamský celek momentálně hájí pátou pozici, avšak v případě vítězství nad PSV by se mohl dotáhnout k prvnímu místu na rozdíl pouhého bodu. Taková motivace rozhodně požene hostující hráče kupředu. Minulé utkání však Feyenoordu tolik nevyšlo. Na domácí půdě totiž přivítal Waalwijk a po nevydařeném závěru si nakonec oba celky za remízu 1:1 body rozdělily.

"Utkání s PSV bude mít velký náboj. Je to lídr tabulky, je to účastník Evropské ligy, je to PSV. Na utkání se všichni těšíme. Věříme totiž, že můžeme v roli outsidera překvapit," prohlásil stručně trenér hostů Ronald Koeman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.60 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Fotbalisté Twente zažívají v poslední době vcelku dobré období a kromě jediného zaváhání v jarní části zatím předvádějí solidní výkony. V tuto chvíli se v Eredivisii nacházejí na čtvrtém místě tabulky o tři body za vedoucím duem PSV - Alkmaar, nicméně mají duel k dobru a mohou se tak bodově dotáhnout na čelo tabulky. Utrecht opět předvádí velice nevyrovnané výkony, na těžší protivníky se mu ovšem daří.

Utrecht v tuto chvíli nebojuje přímo o záchranu a je dvanáctý o skóre za Waalwijkem, nicméně ani cesta do horní poloviny tabulky není až zase tak vzdálená. Utrecht hned v úvodu jarní části narazil na ty nejtěžší protivníky. Z pěti kol se potkal se čtyřmi celky z nejlepší šestky a i nyní ho čeká už pátý soupeř. A Utrecht vybojoval slušných sedm bodů, což je velmi pozitivní bilance.

Po úvodních porážkách s PSV a Heerenveenem vyhrál v Ajaxu, poté remizoval s Den Haagem a naposledy nedal doma šanci druhému Alkmaaru, který porazil 3:0. Jenže na Twente se mu příliš nedaří, svého soka neporazil již v sedmnácti vzájemných duelech v řadě. Loni v semifinále národního poháru prohrál na jeho půdě 0:1, letos v domácím prostředí byl dokonce deklasován 2:6. Twente letos vyhrálo pět zápasů ze šesti.

Po debaklu Waalwijku a Groningenu sice prohrálo na půdě Rody Kerkrade, ale poté vyhrálo na půdě rumunské Steauy, deklasovalo Arnhem na jeho půdě a ve čtvrtečním utkání zdolalo též rumunský celek i podruhé. Kouč Steve McClaren je spokojen s tím, že jeho svěřenci dodržují jeho pokyny. "V téměř všech zápasech hrají směrem dopředu a dávají si pozor na obranu, kromě jednoho zápasu zatím hrají fantasticky," uvedl anglický trenér.

Nyní je spokojen především s výkony Oly Johna a Luuka de Jonga, oba dva totiž byli povoláni do národního týmu holandské reprezentace. "Za svoje výkony si to v letošním ročníku zaslouží. Pro oba je to odměna a je to i velká pocta pro klub, že dokáže pracovat na takové úrovni s mladými hráči. Pokud jim forma vydrží, tak bychom mohli mít titul v kapse a mohli bychom dojít daleko i v Evropské lize," věří závěrem McClaren.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.50 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - SC Heerenveen  (neděle 16:30)
Jeden ze šlágrů kola bude k vidění v Alkmaaru, kde se utká druhý s třetím. Na půdu AZ totiž dorazí rozjetý Heerenveen.

Domácí AZ zažívá příjemnou sezonu. V Eredivisii se mu daří, hájí aktuálně druhou pozici a za vedoucím PSV zaostává pouze o horší skóre, na evropské scéně si taktéž vede velmi dobře. Poslední duel v domácí soutěži však AZ nevyšel. Ve 22. kole totiž celek z Alkmaaru přijel do Utrechtu, který na velké týmy dobře umí a potvrdil to právě i proti AZ. Porážka 0:3 tak AZ hodně zamrzela. Náladu si nizozemský celek zvedl v Evropské lize, kde přešel přes Anderlecht. Obě utkání skončila shodně 1:0 pro AZ.

"Zaváhání s Utrechtem bylo zbytečné. Naštěstí nám PSV neuteklo. Musíme jít dál. Postup v Evropské lize je skvělý, avšak musíme nyní myslet jen a jen na utkání s Heerenveenem. Ten letos ukazuje, že míří vysoko a nehodlá se před nikým zastavit. Bude to těžký duel," prohlásil kouč AZ Verbeek.

Heerenveen letos opravdu zažívá skvělou sezonu. Aktuální třetí místo je pro Srdíčka velkým úspěchem, avšak v řadách hostů se už nyní spekuluje o lepším postavení. Na vedoucí dvojici totiž Heerenveen ztrácí pouhé dva body. Do karet hostům navíc hraje výborná forma. Z posledních deseti soutěžních zápasů hned devětkrát dokázali zvítězit. Naposledy Heerenveen doma přivítal Bredu, která sice hodně kousala, avšak vyšla brankově naprázdno. Domácí naopak dokázali jednou skórovat a zaslouženě tak zvítězit 1:0.

"Hrajeme výborně. Jsem na kluky hrdý. Už teď vím, že mi budou po sezoně chybět. Čeká nás důležité utkání na půdě AZ a já jsem prakticky přesvědčen o tom, že si odvezeme minimálně bod. Věřím totiž, že to kluci zvládnou," řekl stručně k utkání trenér Heerenveenu Ron Jans.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.90 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
NAC Breda - ADO Den Haag  (sobota 18:45)
Breda po celkem slušných časech v Eredivisii musí řešit po dlouhé době problém, který v poslední době vskutku nebyl aktuální - boj o záchranu. Breda je totiž v tabulce až patnáctá se ziskem dvaadvaceti bodů a má pouze tři korálky náskok na barážové místo Venla. Což určitě není pozitivní bilance. Den Haag na tom ale není o mnoho lépe, je třináctý a má pouze o dva body více, v případě prohry se může dostat na místo Bredy.

Oba celky loni hrály většinu času v horních patrech Eredivisie, ovšem časy se mění. Bredě se na jaře vůbec nedaří. Hned na úvod prohrála na půdě tehdy posledního Excelsioru, poté pouze remizovala s De Graafschapem, který je poslední nyní a získal na jaře právě jediný bod s Bredou. Breda následně prohrála v Arnhemu (0:1), doma s Ajaxem (0:2) a naposledy v Heerenveenu (0:1). Trápí se v ofenzívě, na jaře skórovala jen jednou proti Graafschapu.

Den Haag je na tom o něco lépe, jenže z pěti duelů také ještě ani jednou nevyhrál. Na úvod remizoval s Rodou (3:3), poté prohrál v Nijmegenu (0:2) a doma byl deklasován Alkmaarem (0:6). Avšak v minulých dvou kláních remizoval v Utrechtu a s Excelsiorem (shodně 1:1). Z podzimního souboje vyšel lépe Den Haag, který v 15. kole přehrál soupeře jasně 3:0. Nyní ale hledat favorita rozhodně nebude žádný med.

Trenér domácího celku dobře ví, že Haag je v mizerné formě a chtěl by toho využít. Ovšem marodka je stále rozsáhlá. Minimálně tři týdny na ní bude ještě Gudelj, Zonneveld se zapojí do tréninku příští týden. Otazník visí nad startem Gilissena, jehož trápí bolavé lýtko, avšak do sestavy se vrací Santi Kolk. Kouč Karelse vidí úspěch, pokud Breda bude vycházet ze zabezpečené obrany.

"Pokud brzy neinkasujeme, tak nám tam určitě něco spadne. V útoku se nám sice nedaří, jenže do něj nesmíme vrhnout všechny síly a zapomínat na zadní vrátka. V tuto chvíli potřebujeme každý bod a dobře víme, že je nejvyšší čas se probudit. Vše chceme odstartovat vítězstvím nad Haagem," hýří sebevědomím Karelse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.87 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
De Graafschap se v posledních zápasech výrazně trápil, což mělo za následek jeho propad až na samý chvost tabulky. Ani v tomto kole to ale nebude mít snadné, jelikož cestuje do Kerkrade, kde svede bitvu s Rodou.

Pohled na nedávné výsledky De Graafschapu fanoušky pochopitelně optimismem příliš nenaplní. Celek z Doetinchemu totiž z posledních deseti zápasů vybojoval pouze čtyři body a naopak hned v osmi případech prohrál. I proto není rozhodně jeho aktuální postavení jen dílem nějaké náhody.

Velké trápení předvedl De Graafschap především v minulém kole, kdy přivítal na domácí půdě Venlo. Očekával se velmi vyrovnaný boj, ale výsledek 1:4 nakonec hovořil za vše. Superboeren přitom už od třinácté minuty vedli, po změně stran ale hned čtyřikrát inkasovali a bylo po nadějích. Nejhůře tento debakl odnesl trenér Andries Ulderink, který byl během týdne odvolán. Týmu se tak dočasně ujali asistenti Richard Roelofsen a Jan Vreman.

V táboře Rody tuto změnu určitě zaznamenali, na jejich plánech to ale každopádně nic nemění. Proti De Graafschapu chtějí za každou cenu vyhrát a vrátit se tak zpátky do první osmičky, kterou po poslední prohře s Heraclesem opustili.

Do utkání budou vstupovat hráči Rody v roli jednoznačného favorita, což není nikterak překvapivé, když vezmeme v potaz, jak si v minulých domácích střetnutích vedli. Před svými fanoušky aktuálně drží čtyřzápasovou sérii výher, během které dokázali porazit například i druhý Alkmaar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VVV Venlo - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Venlo sice během zimní pauzy nijak výrazně neposilovalo, i přesto ale vstoupilo do jarní části jako vyměněné. Z jednoznačného outsidera se vyklubal celek, který to se záchranou myslí opravdu vážně. To bude chtít dokázat také v tomto kole, kdy hostí Heracles.

V posledních pěti zápasech si VVV vedlo nadmíru dobře, což nejlépe dokazuje devět získaných bodů. Tým z jihu Nizozemska se tak rázem dostal na dostřel příčkám zaručující záchranu (na patnáctou Bredu ztrácí aktuálně pouhé tři body).

Velký vliv měl na hráče Venla, a to především po psychické stránce, už první jarní zápas, který sehráli proti Feyenoordu. Slavný rotterdamský klub totiž dokázali porazit a získali tak důležité sebevědomí, které jim dozajista pomohlo i v nadcházejících duelech. Vždyť před dvěma týdny vybojovali vítězství nad Groningenem, minulý víkend pak otočili zápas proti De Graafschapu.

Tentokrát to ale nebudou mít vůbec snadné, jelikož na ně čeká soupeř hrající ve výborné formě. Heracles odehrál poslední zápasy opravdu s velkým přehledem a připsal si poměrně nečekané výsledky. Nejprve doma remizoval s vedoucím Eindhoven, poté vyhrál překvapivě nad Twente a před týdnem přehrál také Rodu. Aktuálně se tak dostal na desáté místo, ze kterého se určitě pokusí zaútočit na první osmičku.

I z toho důvodu si nemůže dovolit v tomto kole zaváhat. Na druhou stranu je ale nutné zmínit, že na prvoligové scéně se Heraclesu ve Venlu nikdy moc nevedlo. Poslední dva venkovní vzájemné zápasy dokonce prohrál. Na podzim však tohoto soupeře doma sfoukl jako svíčku a připsal si jednoznačnou výhru v poměru 7:0. Těžko tedy tipovat, co nás bude čekat nyní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.60 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - FC Groningen  (sobota 20:45)
Duel dvou celků bez formy. I tak by se dalo označit utkání 23. kola holandské Eredivisie mezi domácím Nijmegenem a přijíždějícím Groningenem.

Domácí NEC vystřídal třízápasovou šňůru bez porážky za tři zápasy bez bodu. Poslední duel navíc Nijmegenu opravdu nevyšel, když na půdě slavného Ajaxu absolutně odmítl bránit a po 90 minutách utkání skončilo vysoko 4:1. Aktuální 14. příčka však stále vyvolává v řadách Nijmegenu strach a nervozitu v boji o záchranu.

Ani Groningen však nezažívá zrovna skvělé období. Za posledních šest zápasů však zažil světlé i tmavé momenty. Zisk devíti bodů z možných osmnácti však poslednímu období nedává zas až tak špatnou vizitku. Po sérii třech porážek v minulém kole přišla světlá chvilka v podobě velkého vítězství.

V minulém kole si totiž Groningen vyšlápl na lídra tabulky - PSV Eindhoven. Utkání nahoru-dolů domácím sedlo a překvapivě zdolali svého soka vysoko 3:0! I díky tomu hájí Groningen poslední možnou příčku, která zaručuje boje o pohárovou Evropu. Aktuální osmé místo bude bránit i proti Nijmegenu, protože zaostávající Roda má ztrátu pouhého bodu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
RKC Waalwijk - SBV Vitesse  (pátek 20:00)
Fotbalistům Arnhemu se zdaleka tolik nedaří jako v podzimní části, kde dokonce bojovali o přímý postup do pohárů. Nyní se nacházejí se dvaatřiceti body na sedmém místě tabulky a budou rádi, když se udrží v nejlepší osmičce zajišťující alespoň kvalifikaci Evropské Ligy. Tento víkend se před nimi může objevit velká komplikace. Pokud totiž ve vzájemném duelu prohrají na půdě Waalwijku, mohou klesnout dokonce až na desáté místo.

Arnhem má totiž před desátým Heracles pouze dva body k dobru, což rozhodně není dostačující. Waalwijk po úvodním kolapsu s Twente začal předvádět dobré výkony a v tuto chvíli mu patří dvanácté místo se ziskem pětadvaceti korálků, navíc je pouze o skóre za Utrechtem. Jenže jeho náskok na barážové šestnácté místo činí pouhých šest bodů, proto stále nutně potřebuje každý bod.

Domácí celek letos porazil Venlo (4:0) a vyhrál v Groningenu (3:0), ovšem následně nestačil doma na Heerenveen (0:1) a předtím vypadl ze čtvrtfinále národního poháru po jasně prohře 0:3 s Hearcles. V minulém kole však předvedl solidní výkon na půdě rozjetého Feyenoordu a odvezl si ze stánku De Kuip velice cenný bod, když vyrovnával čtyři minuty před koncem zápasu. Kdyby něco podobného předvedl i teď, tak by mu to zřejmě stačilo i na tři body.

Arnhem vypadl ze čtvrtfinále poháru po prohře 1:2 s Heerenveenem a v pěti duelech Eredivisie prohrál hned čtyřikrát. Nestačil na Twente (1:4), Feyenoord (1:2), PSV (1:3) a Nijmegen (0:1). Porazit dokázal pouze Bredu v domácím prostředí tím nejtěsnějším rozdílem 1:0. V letošním zápase Arnhem doma deklasoval Waalwijk jasně 4:0, vzhledem k současné formě se ale opakování podobného výsledku rozhodně nečeká.

Tahounem Arnhemu byl bývalý hráč Sparty Praha Bony Wilfried, který celkově zamířil do sítí soupeřů hned desetkrát. Za ním je ale velká mezera, kterou Vitesse nemůže zacelit. Bony se vrátil do sestavy až v minulém kole s Twente a jeho forma tak může ještě přijít. V základní sestavě by se měl objevit teprve osmnáctiletý český obránce Tomáš Kalas, který přestoupí v létě do anglické Chelsea. V Arnhemu na jaře hrál všechny dosavadní utkání v základní sestavě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven22136357:2645
2.AZ Alkmaar22143545:2145
3.SC Heerenveen22127349:3143
4.FC Twente21126358:2342
5.Feyenoord Rotterdam22125545:2841
6.AFC Ajax22117455:3140
7.SBV Vitesse2295827:2732
8.FC Groningen2295835:3832
9.Roda JC221011139:4731
10.Heracles Almelo2286837:3130
11.FC Utrecht2267935:3925
12.RKC Waalwijk22741125:3525
13.ADO Den Haag22661027:4424
14.NEC Nijmegen22721321:3423
15.NAC Breda22641225:3622
16.VVV Venlo22541325:5119
17.SBV Excelsior22361316:4815
18.BV De Graafschap21341419:5013

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
Stiksxx

Přeju to dnes Waalwijku. Ale bude to opravdu nejspíš remíza

Reagovat
AjaxFans

S obojím souhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

Bony

Reagovat
smazaný uživatel

Vitesse vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

waalwijk

Reagovat
smazaný uživatel

ako hráva Heracles? je to pozerateľné?

Reagovat
smazaný uživatel

Heracles doma na umelej trave jazdia po prdeli, makaju od poslednej minuty az do konca ... vonku je to horsie, maju menej sebavedomia a viac sa zameriavaju na obranu ...je to typicky domaci tim a tomu zodpoveda aj ich bilancia

Reagovat
AjaxFans

Něějaký normální link na ten excelsior?

Reagovat
smazaný uživatel

‎"onlinetip.blog.cz" sportovní tipy a sázkové příležitosti ze světa sportu!

Reagovat
AjaxFans

Ten Rhijn je strašné dřevo

Reagovat
smazaný uživatel

v obrane ano, ale do utoku sa hodi ...ved prihral na gol

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej je

Reagovat
AjaxFans

asi tak jak Blind

Reagovat
smazaný uživatel

tak to vůbec, podle mě nástupce Wiela. No a Blind ten šel strašně dolů..

Reagovat
AjaxFans

No tak gól byl jeho a pentle taky.A před penaltou krytí taky nic moc,bo si ho udělal jak malého.Blind je děs,ten tam hraje snad jen kvůli otcovi.EL celkem v poho,jen Klaassen tam furt valil přihrávky na nikho.Libila se mi naše zrychlená hra,zmizelo bago mezi obranou a branařem.

Reagovat
afc ajax

je ešte mladý

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele