Nizozemská Eredivisie - preview 21. kola

10.02.2012, 08:37, aktualizováno 12.02.2012, 09:03
Previews
PSV přivítá De Graafschap a jeho jediným cílem bude návrat na první příčku tabulky. Feyenoord má velmi dobrou formu, dnes hostí Vitesse a může se posunout už na třetí místo tabulky. Stejný plán má také Heerenveen, ten cestuje do Waalwijku. Utrecht se pohybuje nebezpečně blízko sestupovým pozicím, polepšit si může v duelu s Den Haagem...
FC Utrecht - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Domácí Utrecht potřebuje zabrat a odlepit se od blízkého pásma sestupu. Klíčový souboj ho čeká s Den Haagem.

Utrecht potřebuje zabrat. Jeho aktuální postavení v tabulce není nikterak lichotivé a kritika se začíná snášet ze všech stran. Situaci však uklidnilo velkolepé vítězství v minulém kole, ve kterém Utrecht cestoval do Amsterdamu. V utkání proti slavnému Ajxu dokázali hosté hned dvakrát skórovat a ani jednou neinkasovat. Zaslouženě se tak domů vraceli s cenným a nečekaným vítězstvím 2:0. V tabulce však Utrecht stále hájí děsivé patnácté místo.

"Vítězství nad Ajaxem je skvělé, avšak naše problémy to neřeší. Musíme se soustředit na utkání s Den Haagem. Bude to jedno z klíčových utkání jara a také v boji o záchranu," prohlásil Jan Wouters, trenér Utrechtu.

Ani Den Haag na tom není dvakrát dobře. Hájí čtrnáctou příčku a na svého pronásledovatele z Utrechtu má náskok pouhého bodu. V hlavách ADO navíc nyní spí velmi nepříjemná myšlenka. V minulém zápase totiž Den Haag na svém stadionu přivítal AZ Alkmaar. Ten si proti ADO dělal prakticky vše, co jej napadlo a po devadesáti minutách utrpení odcházeli hráči Den Haagu do šaten s hlavami v dlaních a s debaklem 0:6.

"To, co se stalo s AZ, je hrozné. Nechci se k tomu vyjadřovat. Čeká nás Utrecht. Bude to důležité utkání, musíme bodovat," prohlásil krátce kouč ADO Steijn.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.80 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - BV De Graafschap  (neděle 14:30)
Lídr tabulky z Eindhovenu přivítá na své půdě trápící se De Graafschap.

Domácí celek v sobotu ztratil vedoucí pozici a připravil jej o ni Alkmaar. PSV tak musí naplno bodoval, chce-li si vedení v tabulce udržet. Do karet domácím hraje výborná hra na vlastním stadionu, kde PSV zatím nenašlo přemožitele. Poslední duel však eindhovenským hráčům nevyšel. Na hřišti Heraclesu šlo sice PSV do brzkého vedení, ovšem v závěru utkání přišlo domácí srovnání a konečný výsledek 1:1 je momentálně pro PSV velkým zklamáním.

"Nesmíme se dívat na to, jak hrál Alkmaar. Musíme se dívat na to, jak zahrajeme v neděli my. Proti De Graafschapu nastoupíme jako jasní favorité, avšak nesmíme nic podcenit. Věřím však, že zvítězíme," řekl stroze kouč PSV Fred Rutten.

To De Graafschap zažívá momentálně velmi špatné období. Za posledních devět soutěžních zápasů získalo BV pouze čtyři body. I díky této hrozivé formě tak BV zaslouženě spadlo tabulkou na samotné dno, kam ho odsoudila sobotní výhra Venla. Poslední duel navíc kvůli odloženému utkání z minulého týdne proti Twente odehráli hráči BV už před 14ti dny. Tehdy remizoval De Graafschap na půdě Bredy 1:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.09 - 8.75 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - SC Heerenveen  (neděle 14:30)
Kdo by si kdy pomyslel, že po odehrání dvaceti kol bude Heerenveen atakovat čelo tabulky a za svými zády nechá slavné celky jako Ajax nebo Feyenoord. Letošní sezóna Srdíčkům opravdu vychází lépe, než se předpokládalo. To budou chtít potvrdit i v nadcházejícím klání na půdě Waalwijku.

V roce 2012 se prozatím Heerenveen pyšní jednoznačně nejlepší formou ze všech celků z Eredivisie. Vždyť dosud neztratil ani bod a prezentoval se velmi dobrými výkony.

V minulém kole pak svěřenci trenéra Janse předvedli také velkou dávku bojovnosti, jelikož v divokém domácím klání s Rodou prohrávali už 2:3, v závěrečné třetině zápasu ale nepříznivý stav otočili a znovu potěšili své fanoušky vítězstvím. Ve výborné světle se opět předvedli především Bas Dost a Luciano Narsingh. Prvně jmenovaný vstřelil dvě branky, rychlonohý křídelník si naopak připsal hned tři gólové asistence.

V táboře Heerenveenu tak po posledních vydařených výkonech vládne podle očekávání obrovská sebedůvěra, což potvrdil také středopolař Filip Djuričić. "Pokud budeme hrát jako vždycky, pak i tentokrát vyhrajeme. Venku předvádíme dobré výkony," prohlásil talentovaný Srb.

Je ovšem téměř jisté, že Waalwijk nedá nikomu nic zadarmo, zvlášť poté, co předváděl v minulých týdnech. Jarní část sice odstartoval potupnou porážkou na půdě Twente, následně se ale ohromně zvedl. Výhry 4:0 nad Venlem a 3:0 proti Groningenu určitě hovoří za vše.

Waalwijk se tak posunul do klidného středu tabulky a zdá se, že letos skutečně nebude muset řešit existenční starosti. Nyní má dokonce mnohem blíže k pohárovým příčkám, jelikož na osmé místo ztrácí pouze pět bodů. Na domácí půdě se ale ovečkám Ruuda Brooda nadvakrát moc nedaří - z devíti zápasů zatím vyhráli pouze třikrát a jsou druzí nejhorší z celé soutěže.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.50 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - SBV Vitesse  (neděle 16:30)
Feyenoord čeká důležité utkání v boji o první čtyřku. V cestě mu bude stát Vitesse, které má o motivaci rovněž postaráno. SBV totiž v případě vítězství může poskočit na šesté místo.

Domácí Feyenoord jasně dokazuje, že forma z dřívějších let je jednoznačně zpět. V důležitém utkání v minulém kole na půdě rozjetého Nijmegenu totiž parta pod vedením trenéra Ronalda Koemana uhrála skvělý výsledek, když tamní NEC zdolala 2:0. Aktuální pátá pozice a ztráta pouhých dvou bodů na třetí místo je do zápasu s Vitesse více než dobrá motivace. Do karet Rotterdamským bude hrát navíc také domácí prostředí a papírová role favorita.

"Je to dobré. Musíme však ještě bojovat. Vitesse je také vysoko a rozhodně nám nedá nic zadarmo. Těším se na kvalitní utkání," prohlásil krátce kouč Koeman.

Vitesse zažívá probuzení, o které bojovalo. Po sérii několika nevydařených utkání přišlo cenné vítězství. V minulém kole přivítal Arnhem na domácí půdě Bredu. Po devadesáti minutách byli domácí šťastnější a veselejší. Utkání jedinou brankou rozhodl ve prospěch Vitesse Nicky Hofs. Cenné vítězství navíc Vitesse poslalo na aktuální sedmou příčku, ze které SBV chce atakovat ještě vyšší pozice.

"Konečně to přišlo. Bylo to velmi důležité vítězství. Věřím, že nás to odrazí k lepším výkonům. Nyní však vyzveme silný Feyenoord. Bude to hodně těžké," nechal se slyšet hostující lodivod van den Brom.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.90 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - SBV Excelsior  (sobota 18:45)
Alkmaar se po nepovedeném duelu v Kerkrade snad konečně chytil a naprosto perfektní výkon v Den Haagu dává naději na lepší zítřky. Alkmaar totiž nadělil soupeři ve středeční dohrávce hned šest branek a dotáhl se bodově na vedoucí PSV, je druhý pouze o skóre. Nyní před sebou nemá příliš těžkého soupeře, utká se s Excelsiorem. Ten se ale na jaře zvedl a dostal se z poslední příčky.

Excelsior je v tuto chvíli šestnáctý se čtrnácti body a má náskok jednoho bodu na Venlo a De Graafschap. Ovšem potřebuje dále sbírat důležité korálky, na patnácté záchranářské místo mu nyní schází sedm bodů a to se rozhodně nestahuje lehko. Alkmaar na úvod jara remizoval s Ajaxem a poté podlehl Rodě.

Excelsior po výhře nad Bredou nestačil na půdě Heraclesu, jenže následně v domácím prostředí zvládl veledůležité klání s Venlem. Což je slušná porce vzhledem k tomu, že za celý podzim měl na kontě pouze osm bodů. Ve vzájemném klání letos dokázal Excelsior remizovat doma bezbrankově s Alkmaarem a postaral se o velké překvapení. Loni na půdě AZ prohrál 1:2, celkově ze čtyř zápasů však třikrát remizoval.

Hvězda minulého utkání Charlison Benschop věří, že Alkmaar letos vybojuje titul. V minulém klání vsítil hattrick a je připraven svému celku odvádět maximální služby i nadále. "Kouč Verbbek udělal velice dobrý krok, že změnil rozestavení na 4-3-3. Tento styl mi sedí a podle minulého výsledku také mým spoluhráčům. Doufám, že podobný výkon předvedeme i proti Excelsioru a v dalším průběhu ročníku budeme ztrácet body minimálně," řekl Benschop.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.08 - 9.00 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - NEC Nijmegen  (sobota 19:45)
Roda po nepříliš dobrém podzimu vstoupila do jarní části sezóny celkem slušně, a proto se dostala na deváté místo tabulky pouze o bod za osmý Groningen. Přitom proti sobě měla opravdu těžké protivníky. Na půdě Den Haagu vybojovala velice cenný bod, následně doma zdolala Alkmaar 2:0. Poslední klání na půdě Heerenveenu sice prohrála, jenže po velice dobrém výkonu nakonec podlehla soupeři po přestřelce 3:4.

Nyní v domácím prostředí přivítá Nijmegen, který též nepředvádí nijak špatné výkony. Hned na úvod zvítězil na půdě Vitesse Arnhem, následně si v domácím prostředí poradil s Den Haagem. Avšak ve čtvrtfinále národního poháru podlehl po tuhém boji PSV Eindhoven 2:3. V minulém ligovém klání nestačil na rozjetý Feyenoord a musel zkousnout prohru 0:2. I tak se ale dostal ze zóny sestupu a nyní bojuje o umístění ve středu tabulky.

Nijmegen je prozatím jedenáctý se ziskem třiadvaceti bodů, na Waalwijk a Heracles mu chybí pouze jeden bod. V loňském roce se Nijmegenu povedl domácí duel s Rodou a uštědřil jí debakl 5:0, avšak letos jí v domácím prostředí podlehl 1:2 a ani nyní nebude favoritem. Nijmegenu se stále nedaří v útočné fázi, ve dvaceti zápasech nastřílel jen dvacet branek. Spoléhá se hlavně na dva střelce, kteří vsítili shodně pět branek.

Už dlouholetým tahounem je dánský záložník Lasse Schøne, kterého od tohoto roku výrazně doplňuje Melvin Platje. Roda se naopak vyznačuje drtivým ofenzivním stylem a se sedmatřiceti brankami v Eredivisii je pouze za první šesticí v tabulce. Rodu v letošním roce táhne Sanharib Malki ze Sýrie, jenž se letos trefil už čtrnáctkrát a v celé Eredivisii mu patří třetí místo mezi střelci. Dlouhodobě Rodu táhne Dán Mads Junker, který se letos trefil šestkrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VVV Venlo - FC Groningen  (sobota 19:45)
Fotbalisté Venla se propadli na poslední místo tabulky, i když do jarní části sezóny vstoupili opravdu brilantně. Venlo totiž hned na úvod zdolalo Feyenoord 2:1, jenže v dalších dvou veledůležitých utkáních prohrálo. Ve Waalwijku nemělo žádnou naději a utrpělo debakl 0:4, následně v přímém souboji s Excelsiorem prohrálo 1:3. Excelsior tak přeskočil Venlo v tabulce o bod. Nicméně za sedmnáctým De Graafschapem je pouze o skóre.

Groningen se snaží naplnit svá očekávání a skončit do osmého místa tabulky, kde by bojoval o účast v pohárové Evropě. V tuto chvíli se mu to daří, neboť je zatím osmý s devětadvaceti body, zezadu se ale na něj dotahuje Roda Kerkrade. Groningen na jaře porazil na úvod Heracles 2:1, poté ale nestačil na Twente a na jeho půdě padl poměrem 1:4. Nepovedlo se mu hlavně minulé domácí utkání, kde nestačil na Waalwijk jasně 0:3.

Groningen doma porazil Venlo už čtyřikrát v řadě, celkově ze sedmi duelů šestkrát zvítězil a pouze jednou remizoval. Naposledy ve 13. kole letošního ročníku porazil soupeře doma 2:1. Groningen se letos trápí především v defenzívě, kde inkasoval už šestatřicetkrát a má tak skoro dvě inkasované trefy na zápas. Současný celek svými brankami táhne Uruguayec César Texeira, jenže se trefil hned devětkrát. Se šesti brankami ho následuje Leando Bacuna.

Nicméně úplně nejhorší defenzívu celé Eredivisie má právě Venlo. To inkasovalo dokonce padesátkrát, lehce se mu s pětačtyřiceti inkasovanými trefami přibližuje pouze Excelsior. Navíc se Venlu ani příliš nedaří v útočné fázi, vsítilo jen devatenáct branek a nemá ani nějakého vyhlášeného střelce. Nyní bude Venlo přeci jen mírným favoritem, na domácím stánku se mu totiž daří a Groningen mohou nahlodat dvě poslední vysoké porážky.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
NAC Breda - AFC Ajax  (sobota 20:45)
Výkony Ajaxu po zimní pauze zatím nejlépe vystihují slova bída a utrpení. Amsterdamskému celku se absolutně nedaří a vysněná obhajoba titulu je v nedohlednu. Výrazný propad se bude nyní snažit zastavit na půdě Bredy.

Ve třech jarních zápasech vybojoval Ajax pouhopouhý bod, takže příliš důvodů ke spokojenosti mít pochopitelně nemohl. Jeho forma navíc klesala kolo od kola stále níž. Druhou polovinu sezóny odstartoval domácí remízou s Alkmaarem, potom prohrál s nenáviděným rivalem z Feyenoordu a před týdnem podlehl také Utrechtu.

Aktuálně tedy Ajaxu patří až silně neuspokojivá šestá příčka, přičemž na první místo ztrácí osm bodů. Čelo tabulky se mu tak bude hodně těžko dohánět, když vezmeme v potaz velkou vyrovnanost letošního ročníku.

Je ovšem důležité zmínit, že trenér Frank De Boer to neměl v posledních týdnech vůbec jednoduché, a to především kvůli velkému počtu absencí klíčových hráčů. Ani nyní ale není zrovna v příjemné situaci. Mimo hru totiž stále zůstávají Sigthórsson, Ooijer, Boilesen, van der Wiel, Silva a Boerrigter. Nově se k nim přidal i zkušený Theo Janssen. Zpátky už jsou alespoň stopeři Alderweireld a Vertonghen.

Také Breda se po zimní pauze zatím hledá. Dosud si připsala jediný bod za domácí remízu s předposledním De Graafschapem. A právě kvůli nedávným zaváháním se jí výrazně vzdálily příčky zaručující evropské poháry. Na osmý Groningen v současnosti ztrácí hned sedm bodů. Další porážka by tedy byla pro svěřence trenéra Karelseho už opravdu kritická.

Uspět proti Ajaxu sice nebude jednoduché, Breda ovšem rozhodně nepůjde do zápasu s nějakou poraženeckou náladou nebo přehnaným respektem. Před vlastními fanoušky totiž neprohrála ani jednou z posledních sedmi případů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.90 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - Heracles Almelo  (pátek 20:00)
Twente začalo po zimní pauze skutečně ve velkém stylu a zatím ukazuje, že se možnosti získat mistrovský titul jen tak nevzdá. Hráči Heraclesu se tedy mají v páteční předehrávce opravdu nač těšit.

Celek z Enschede mohl jít už v minulém kole do čela tabulky, jenže jeho zápas na půdě De Graafschapu byl kvůli mrazivému počasí odložen. Svěřenci trenéra McClarena ale příliš smutnit nemusí. Pokud totiž dokážou Heracles porazit v jakémkoliv poměru, pak se minimálně do sobotního večera nakonec přeci jen na první místo vyhoupnou.

A do pátečního duelu půjde Twente pochopitelně v roli jasného favorita, který by podle všech nejmožnějších předpokladů neměl zaváhat. Hlavní předností domácího celku by měla být především forma. Twente totiž v roce 2012 své soupeře zatím likviduje s obrovskou lehkostí. Nejprve potupilo pětigólovým přídělem Waalwijk, v předminulém kole si naopak pohrálo s Groningenem a bralo tři body za vítězství 4:1. K neudržení byl především útočník Luuk de Jong, který v těchto dvou zápasech vstřelil hned pět branek!

Heracles má tedy mnoho důvodů se obávat, co ho na Arke stadiónu vlastně čeká. A aby toho nebylo málo, tak je důležité zmínit, že se mu nikdy proti Twente příliš nedařilo. Jeho poslední vítězství ze vzájemného zápasu je staré už více než pět let, od té doby naopak hned sedmkrát prohrál a pouze ve třech případech bral bod za remízu.

V minulém kole ale každopádně Heracles zaznamenal velkou vzpruhu, když uhrál nerozhodný výsledek s favorizovaným Eindhovenem. Podobný výkon hodlá zopakovat také tentokrát, jenže, jak už bylo zmíněno, moc se mu nevěří. To je způsobeno také tím, že venku patří prozatím mezi vůbec nejhorší celky celé ligy. Vybojovaných šest bodů z devíti utkání hovoří za vše.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven20126253:2242
2.AZ Alkmaar20133443:1842
3.FC Twente19116252:1939
4.SC Heerenveen20107347:3137
5.Feyenoord Rotterdam20114541:2637
6.AFC Ajax2097449:3034
7.SBV Vitesse2095625:2032
8.FC Groningen2085732:3629
9.Roda JC20911037:4528
10.Heracles Almelo2066832:2824
11.RKC Waalwijk20731024:3324
12.NEC Nijmegen20721120:2923
13.NAC Breda20641025:3322
14.ADO Den Haag20641025:4222
15.FC Utrecht2056931:3821
16.SBV Excelsior20351215:4514
17.BV De Graafschap19341217:4213
18.VVV Venlo20341319:5013

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Teď jsem se dočetl, že Douglas z Twente získal nedávno nizozemské občanství. Nevíte, zda má zájem reprezentovat Oranjes?

Reagovat
smazaný uživatel

Má...řekl, že je to jeho sen..

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud ale bude předvádět podobné výkony jako dneska, tak se do té reprezentace jen tak nedostane...

Reagovat
Stiksxx

minelu jsme neviděl, ale není to jeho první. už se předvedl v KNVB poháru.

Reagovat
smazaný uživatel

waalwijk

Reagovat
Stiksxx

Dnes návrat na vrchol! Tam kam patříme!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele