Nizozemská Eredivisie - preview 20. kola

30.01.2009, 08:22, aktualizováno 01.02.2009, 09:04
Previews
Velkou šanci nabídl svým konkurentům Ajax, který v sobotu večer prohrál s Heerenveenem. Před amsterdamský klub se může dostat Twente, které hostí Utrecht, Alkmaar mu navíc v případě výhry na půdě Sparty Rotterdam může utéct na rozdíl devíti bodů. PSV Eindhoven cestuje do De Graafschapu, Feyenoord se pokusí ukončit sérii nezdarů v Nijmegenu...
Roda JC - Heracles Almelo  (pátek 20:45)
Přelom poloviny sezóny není pro Rodu zrovna nejšťastnější a tak momentálně předposlední tým tabulky bude na vlastním hřišti bojovat o cenné body s Heraclesem, který je venku přinejmenším velmi nevýrazný.

Ani jedno mužstvo neoplývá zázračnou formou, Roda neslavila vítězství v posledních pěti ligových zápasech, hráči z Almela ve čtyřech. Obdobně špatně si počínají kluby i co se týče domácích, respektive venkovních zápasů. Do Kerkrade se letos jezí pro body nejsnáze, naopak Heracles ze soupeřových trávníků odvezl během devíti zápasů pouze tři remízy.

Domácí by mohl povzbudit zlepšený herní výkon proti Heerenveenu, který bohužel pro ně k bodům nevedl. O poznání lepší psychiku by pak kabina trenéra van Veldhovena vykazovala, kdyby se podařil zopakovat necelé dva roky staré vítězství 7:0. Ostatně když se tyto dva týmy utkaly na stadionu Parkstad Limburg, vítěz byl stejný pokaždé. Prokletí vzájemných zápasů z pohledu Heraclesu ukončil až loňský listopad. Až na osmý pokus se totiž Heraclieden radovali z vítězství nad svým sobotním soupeřem.

Z úst trenéra Heerkese se lynula slova chvály. "Roda má dobrý tým a v posledním zápase hrála výtečně. Domácí prostředí a sestupové trable určitě našeho soupeře požene za výhrou," řekl. To přesně potvrzuje domácí van Veldhoven. "Nic jiného než tři body nás neuspokojí. Heracles sice nemá hvězdný kádr, ale o výsledek se hrdě rve v každém zápase a tento nebude výjimkou. Hráči na obou stranách mají potíže s koncovkou a kdo se trefí první, nejspíš vyhraje," vytáhl na světlo útočné nepříjemnosti trenér Rody.

Ten se v zápase bude muset obejít bez čtveřice hráčů. Mimo hru zůstane van Tornhout, Lachambre, Tyton a De Wree. O moc lépe na tom není ani hostující tým. Heerkes do zápasu určitě nepostaví Wuytense, Steura a Bridjiho. Sobotní předehrávka tak slibuje silový fotbal, který může favorizovanou Rodu vytáhnout ze sestupových vod.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - FC Groningen  (sobota 18:45)
ADO Den Haag přivítá v dalším souboji o záchranu hostující Groningen a v utkání se pokusí urvat minimálně jeden bod.

Den Haag v minulém soutěžním kole porazil poslední Volendam 1:0 a výrazně si tak usnadnil cestu za záchranou. Bohužel pro ADO poslední zápas však nedopadl už tak světle. V utkání 4. kola KNVB Beker prohráli hráči Den Haagu na vlastním hřišti 1:5 proti hostujícímu FC Twente.

"Zápas proti Twente byl děsivý. Byl jsem opravdu hodně zklamán z výkonů mých hráčů. Nečekal jsem takový výsledek. Naštěstí pro nás by tento výsledek neměl ovlivnit náš výkon proti Groningenu. S hráči jsem si vše vyříkal a způsob, jakým hráli v poháru, by se neměl opakovat," řekl trenér Andre Wetzel.

"Groningen je podle mého na stejné úrovni jako FC Twente. Neměli bychom se jich však zaleknout. Když se vyvarujeme chyb a povede se nám začátek, věřím, že můžeme bodovat," dodal.

ADO Den Haag je aktuálně na čtrnácté pozici se ziskem devatenácti bodů s náskokem pouhých tří od sestupových vod.

Den Haagu by v zápase mohli pomoci hned čtyři návraty. Mitchell Pique a Timothy Derijck se vracejí do sestavy poté, co chyběli proti Twente. Dále by se do sestavy měli připojit i Richard Knopper a Wesley Verhoek. Nad nimi však stále visí otazníky.

To Groningen hájí momentálně sedmou příčku a stále bojuje o pohárovou Evropu. Svěřenci Rona Janse se v minulém kole střetli s druhým Ajaxem a na domácí půdě favorita předčili a zaslouženě zvítězili 1:0.

"Proti Den Haagu musíme vyhrát a dokázat tak, že výhra nad Ajaxem nebyla jen náhoda. Máme silný tým a já věřím, že máme na víc než na sedmou příčku. Zároveň si prohru nesmíme dovolit, protože by to bylo docela směšné vyhrát nad Ajaxem a následně prohrát nad Den Haagem. Tím však nechci nijak shazovat možnosti týmu, jakým ADO je," řekl Jans.

Tomu by v zápase měli scházet Marcus Berg, Sepp de Roover, Brian Van Loo, Jeroen Veldmate a Petter Andersson. V případě Anderssona by se mělo jednat o dlouhodobější absenci z důvodů operace kolene, kterou by měl záložník podstoupit v rodném Švédsku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.30 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Willem II - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
V dalším zápase 20. kola zavítáme na utkání mezi domácím Willem II a hostujícím Vitesse, které stále bojuje o záchranu v nejvyšší soutěži.

V minulém kole oba celky shodně se svými soupeři remizovaly. V případě Willem II, které zavítalo na půdu Feyenoordu Rotterdam, se jedná o remízu v poměru 1:1. Aktuální forma Tilburgu není nijak oslnivá. Z posledních deseti utkání se hráči pouze třikrát radovali ze zisku plného počtu bodů a pouze jednou z nerozhodného stavu z již zmíněného utkání.

Willem II se tabulkou propadlo až na desátou pozici. Přesto mají však svěřenci Andriese Jonkera stále živou naději na pohárovou Evropu.

"V poslední době se nám nedaří, to však neznamená nic špatného. Každý klub si musí projít během sezóny určitou, řekněme krizí. Věřím však v to, že pokud získáme plný počet bodů nad Vitesse a po delší době zvítězíme, tak se z téhle nepěkné situace dostaneme," řekl trenér Tilburgu Jonker.

Vitesse je na tom ještě o něco hůře. Hájí nelichotivou patnáctou příčku a pouze o skóre není v tom děsivém sestupovém pásmu. V minulém utkání však Vitesse překvapivě remizovalo na domácí půdě se silným Nijmegenem v poměru 0:0, ale když vezmeme v potaz předvedenou hru Nijmegenu, nemůžeme se ničemu divit.

"Máme jediný cíl, jedinou věc, která nás momentálně zajímá. Eredivisie. V příštím roce chceme za každou cenu hrát nejvyšší soutěž. Musíme se zbavit té těžké deky, co na nás spadla a začít konečně bodovat," řekl trenér Vitesse Theo Bos.

Bos se těšil na novou posilu Lasse Nilssona, který přišel z francouzského St. Etienne. Ten však do zápasu nezasáhne, jeho debut v dresu Vitesse se odhaduje spíše na úterní utkání s Heerenveenem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - FC Volendam  (sobota 19:45)
NAC Breda má za sebou dvě remízy a je na šestém místě. V sobotu ale přivítá poslední Volendam a očekává se vítězství. To by mohlo Bredu posunout na páté místo před PSV, které v minulém shodou okolností obrala o body. S úspěchem Volendamu se příliš nepočítá.

Jak již bylo zmíněno, Breda v minulém kole díky remíze 2:2 obrala o body mistrovský Eindhoven. Horší zprávou pak byla ztráta Roba Penderse, který po dvaceti minutách minutách opustil hřiště kvůli zranění a nyní bude Bredě několik týdnů chybět. "Penders je důležitým článkem naší sestavy," řekl o zkušeném 33letém obránci, jenž je v Bredě již devátým rokem, trenér Maaskant. "Ze hřiště odešel po dvaceti minutách a nahradit ho musel Tyrone Loran. Vedl si ale dobře, což je pro nás dobrá zpráva, protože ho budeme v následujících zápasech potřebovat. Nyní má tu pravou šanci dokázat, že časem může být Pendersovým nástupcem."

Marodka Bredy čítá vedle Roba Penderse ještě několik dalších jmen. Mimo hru jsou Tommie van der Leegte, Matthew Amoah, Ellery Cairo, Kurt Elshot, Tim Gilissen a Edwin de Graaf.

Přestože Volendam na samém chvostu tabulky ztrácí na nejbližšího soupeře už čtyři body, trenér Frans Adelaar si nemyslí, že by byl jeho tým ve velkých problémech. "Nemyslíme si, že bychom se měli strachovat. Naše situace sice mohla být o poznání lepší, ale nevyšlo to," reagoval na Adelaar na poslední prohraný duel s ADO Den Haag, konkurentem v boji o sestup. "Breda však doma prohrála jak s Haagem, tak s Tilburgem, takže je možné, že je porazíme také."

Volendamu se vrací z trestu Paul de Lange. Otazníky pak visí nad starty trojice Kelvin Maynard, Gerry Koning a Aaron Meijers.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - SC Heerenveen  (sobota 20:45)
Ajax v minulém kole prohrál v Groningenu a vedoucí Alkmaar mu utekl už na šest bodů. V sobotu bude chtít ztrátu napravit v domácím duelu s Heerenveenem, který je však ve formě a pomalu dotahuje ztrátu vedoucí trojice.

Ajax ale určitě bude mít v nadcházejícím zápase o motivaci více, protože první vzájemné měření sil v letošní sezoně skončilo vysokou výhrou Heerenveenu 5:2. "Byla to pro nás bolestivá prohra, špatná zkušenost," reagoval na duel z pátého kola trenér Ajaxu Marco van Basten. "V sobotu určitě budeme chtít vyhrát. Myslím si, že jsme nyní jako tým mnohem lepší než předtím."

Bývalý trenér nizozemského národního týmu přiznal, že případná prohra se čtvrtým týmem ligy by mohla výrazně narušit mistrovské ambice Ajaxu. "Na Ajax je vždy vyvíjen jistý tlak. Je jasné, že chceme být mistrem, ale pokud zítra znovu ztratíme body, bude to mnohem těžší," uvědomuje si Van Basten, jemuž se po zranění vrací Rasmus Lindgren. Marodka je ale stále nabitá k prasknutí. Zranění jsou stále Eyong Enoh, Daley Blind, Bruno Silva, Jan-Arie van der Heijden, Mitchell Donald a Ismail Aissati. Jan Vertonghen je pro změnu vykartován.

Heerenveen začal nový rok skvěle a navázal na výhru z konce roku minulého, když v obou dosavadních zápasech zvítězil. Do Amsterdamu však přijíždí jako mírný outsider, protože případná výhra by byla totiž teprve třetí ze 17 zápasů na amsterdamské půdě.

"Mají skvělé útočníky. My si ale věříme, proti Ajaxu nás nemusí nikdo motivovat," jasně prohlásil záložník hostů Christian Grindheim. Heerenveen bude postrádat brankáře Kennyho Steppeho a Geert-Arenda Roordu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 5.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Twente - FC Utrecht  (neděle 12:30)
Twente se mílovými kroky díky skvělým výsledkům dotáhlo na druhý Ajax Amsterdam na rozdíl jediného bodu a v Enschede poprvé od začátku sezony začínají přemýšlet o titulu. Soupeř z Utrechtu přijede hájit deváté místo.

Twente má za sebou devítizápasovou sérii neporazitelnost, během níž jen dvakrát ztratilo body, což ho vyneslo do těsného závěsu za druhý Ajax. Trenér Twente Steve McClaren sice celou sezonu odmítal pasovat svůj tým jako kandidáta na titul, ale nyní mění názor, ačkoliv na vedoucí Alkmaar v Enschede ztrácejí sedm bodů.

"Naším aktuálním cílem je bojovat o první místo. Jsme na začátku těžkého týdne. Teď nás čeká Utrecht a poté v krátkém sledu duely s Bredou a De Graafschapem," reagoval bývalý trenér Albionu na vložené středeční kolo. "Chceme začít výhrou nad Utrechtem, ale nebude to jednoduché. Na podzim jsme s nimi prohráli 3:0. V té době hráli s větší koncentrací a byli také chytřejší než my," dodal McClaren, jenž má k dispozici kompletní kádr.

Utrechtu se vrací z trestu Simon Cziommer a Mihai Nesu, zatímco Ali Boussaboun by se mohl po zranění objevit alespoň na lavičce. Mimo hru však zůstávají Morten Skoubo a Frank van der Zwam.

Utrecht je sice šest míst a 13 bodů za Twente, ale trenér Du Chatinier prohlašuje, že se jeho mužstvo nemá čeho bát. "Nehrajeme proti Barceloně. Twente má sice velice dobré mužstvo ve skvělé formě, ale nejsou neporazitelní. Nebude to snadné a myslím si, že nás nyní nepodcení. Potom, co v prvním zápase prohráli 3:0."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.70 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Alkmaar má po minulém kole na čele tabulky náskok už šesti bodů a minimálně stejný odstup by chtěl mít od nejbližšího pronásledovatele i po duelu se Spartou Rotterdam, který se odehraje na Sparta Stadion Het Kasteel.

Domácí Spartě se příliš nedaří, tři zápasy čeká na výhru a je třináctá. Od sestupových příček jí dělí pouze čtyři body. To Alkmaar zažívá parádní sezonu. Už více než dva měsíce neokusil hořkost ztráty bodu, přesněji osm zápasů. Na porážku čeká Alkmaar dokonce už 17 utkání. Po poslední ztrátě Ajaxu má navíc na prvním místě náskok už šesti bodů.

Alkmaar sice do Rotterdamu přijíždí jako favorit, ale trenér Louis van Gaal to nevidí tak jednoznačně. "Bude to pro nás těžký zápas. Minulý rok jsme tu jen remizovali, když jsme prohrávali už 0:2," řekl Van Gaal. "Sparta proti nejlepším týmům umí zahrát dobře, to je fakt."

Kouč Van Gaal bude muset základní jedenáctku složit bez nové posily Ragnara Klavana, který je suspendován. Zranění jsou Hector Moreno, Jeremain Lens a Niklas Moisander. Nejistý start je u brazilského střelce Ariho, jenž se zranil při tréninku.

Sparta bude proti favoritovi sázet na dobrou domácí bilanci, která by jí mohla pomoci. Zatímco venku Sparta ještě v letošní sezoně nedokázala vyhrát, na domácí půdě má za sebou pět výher z posledních sedmi zápasů a právě domácí zápasy je to jediné, co jí drží nad sestupovými příčkami.

"Alkmaar je velice silný," uvědomuje si kouč Sparty Foeke Booy, avšak vzápětí dodává, že nic není nemožné. "Doma umíme zahrát dobrý zápas. Třeba budeme mít v neděli šťastný den a AZ ne."

Mezi tři sparťanské tyče by se měla postavit nová akvizice z PSV Eindhoven, 21letý Cassio Ramos. Mimo hru jsou zranění Edwin van Bueren, Karim Touzani, Harald Wapenaar, Dele Adeleye a Charles Dissels, zatímco Ruud Knol je vykartován.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 3.60 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Velice důležité utkání čeká na hráče Feyenoordu Rotterdam, kteří cestují k utkání 20. kola holandské Eredivisie na půdu silného Nijmegenu.

Domácí stále bojují o pohárovou Evropu a podle postavení v tabulce by Feyenoord Rotterdam neměl být větším problémem. Fotbal se ale naštěstí nehraje podle postavení v tabulce. NEC je aktuálně na osmé příčce se ziskem 27 bodů.

Minulé kolo hráči Nijmegenu cestovali na půdu zachraňujícího se Vitesse. To však v boji o záchranu nikomu nedá body zadarmo a se silnějším NEC dokázalo po urputném boji remizovat 0:0. Nijmegen tedy na poslední vítězství v ligovém zápase vzpomíná už skoro dva měsíce. Naposledy se z plného bodového zisku v Eredivisii mohli svěřenci Maria Beena radovat 13. prosince 2008, kdy zdolali na půdě Willem II domácí Tilburg v poměru 2:1.

Zápas bude hodně prestižní pro Maria Beena, ten se po sezoně rozloučí s Nijmegenem a zamíří právě do Feyenoordu.

Na druhé straně stojí slavný Feyenoord Rotterdam. Ten však nedělá čest svému jménu a v tabulce hájí nelichotivou dvanáctou pozici. Ani s formou to není zrovna slavné. Z posledních deseti utkáních slavili svěřenci Leona Vlemmingse pouze jedinkrát zisk všech tří bodů, dvakrát zisk jednoho bodu a hned sedmkrát vyšel Feyenoord bodově naprázdno. Velmi žalostná statistika.

V minulém kole se hosté na domácí půdě s Willem II. Ve vyrovnaném zápase se Rotterdam dočkal vyrovnání až v samotném závěru utkání a střetnutí se tak skončilo smírně 1:1.

"Musíme vyhrát. Fanoušci si tohle nezaslouží. I přes naše slabé výsledky chodí na domácí zápase a povzbuzují. Musíme jim to konečně nějak vrátit. Máme rozhodně na víc než na dvanáctou pozici. Zápas s NEC je pro nás hodně důležitý," řekl hostující kouč Vlemmings.

Tomu budou v zápase scházet Tim de Cler, Ron Vlaar, Tim Vincken, Jonathan de Guzman a Denny Landzaat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.25 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
BV De Graafschap - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
V dalším zápase 20. kola holandské Eredivisie cestuje PSV Eindhoven na půdu předposledního De Graafshapu a pokud chce PSV pomýšlet na vyšší příčky, mělo by naplno bodovat.

Domácí De Graafschap se zatím nachází na předposledním místě Eredivisie a stále bojuje o záchranu. Se ziskem šestnácti bodů je stále v reálné hře o záchranu. V minulém kole tým prohrál na půdě prvního AZ Alkmaar v poměru 0:2, ale za svůj výkon se jednoznačně svěřenci Henka van Stee nemuseli stydět.

"PSV na tom není zrovna dvakrát dobře, přišli o trenéra a jejich výsledky také nejsou zrovna lichotivé. Nehleďme na jméno klubu ani na postavení v tabulce a máme otevřené šance. Věřím svému týmu a v to, že v neděli uhrajeme dobrý výsledek," řekl van Stee.

Toho může těšit návrat uzdraveného Rene Bota. Ten však hraje na pozici, na které ho nahradil Jordy Buijs. Tomu se záskok za svého kolegu vydařil na výbornou, a tak se trenér Stee musí rozhodnout, koho na zelený trávník postavit. Nebo že by nás domácí trenér překvapil a nasadil oba hráče? To ví jen on sám.

To na druhé straně prošel tým PSV klubovým zemětřesením. Ve středu 28. ledna předložil teď již bývalí trenér Huub Stevens rezignaci. Tu vedení přijalo, a tak se postu trenéra chopil dosavadní asistent Dwight Lodeweges.

"Pro celý tým byl tento týden opravdu těžký. Stevens se rozhodl odejít a vedení mu to umožnilo, dokud vedení nenajde nového muže, do čela týmu budu nastupovat v roli hlavního trenéra já. Doufám, že mě hráči podpoří a tuto těžkou situaci přejdeme lehkým krokem," řekl Lodeweges.

PSV se nachází na páté pozici a po nevydařeném podzimu se snaží dohnat vše, co zameškalo. Forma však není nijak oslnivá. V posledních třech zápasech posbíral Eindhoven pouhé tři body za tři remízy.

Dwight Lodeweges bude v zápase postrádat Jana Kromkampa a Stijna Wuijtensem, kteří laborují se svými zraněními.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.20 - 3.60 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar19152241:1147
2.AFC Ajax19132445:2041
3.FC Twente19124337:1840
4.SC Heerenveen19105441:3835
5.PSV Eindhoven1995533:2032
6.NAC Breda1994629:2831
7.FC Groningen1993738:2530
8.NEC Nijmegen1976627:2227
9.FC Utrecht1976627:2527
10.Willem II1974825:2825
11.Heracles Almelo1956820:3021
12.Feyenoord Rotterdam1955932:3020
13.Sparta Rotterdam1955934:4520
14.ADO Den Haag19541022:2819
15.SBV Vitesse1937916:3216
16.BV De Graafschap19441113:3616
17.Roda JC19361022:3715
18.FC Volendam19321419:4811

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ajax!!!!! titul bude náš!

Reagovat
terry

Těžko. Alkmaar si to pohlídá.

Reagovat
smazaný uživatel

tomu sám nevěříš...

Reagovat
Kapřík

Já tomu na začátku taky nevěřil, ale když vidím ten náskok, už to za nemožné nepovažuju...ale co, furt lepší Alkmaar než PSV .

Reagovat
terry

Ale věřím.

Reagovat
smazaný uživatel

Dufam že De Graafschap sa zachráni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele