Nizozemská Eredivisie - preview 15. kola

30.11.2012, 08:48, aktualizováno 02.12.2012, 08:43
Previews
Velkou šanci má Vitesse, pokud porazí Rodu, dotáhne se na vedoucí Twente, v případě triumfu o čtyři branky pak půjde dokonce před něj. Trápící se Alkmaar zavítá do Utrechtu, Groningen přivítá Heracles, Nijmegen zase Bredu...
NEC Nijmegen - NAC Breda  (neděle 12:30)
Breda i po odvolání kouče Karelseho tápe a krčí se v pásmu sestupu. Její situace začíná být opravdu vážná. I proto se musí nyní pokusit v nelehkém souboji s Nijmegenem za každou cenu vyhrát.

Když fotbalisté Bredy zdolali na přelomu října a listopadu Venlo a následně i Waalwijk, zdálo se, že by jejich krize mohla být konečně zažehnaná. Hned vzápětí ale přišly tři porážky v řadě, které celek z jihu Nizozemska opět srazily na dno.

Posledně Breda padla doma s Haagem, za což pochopitelně sklidila od fanoušků hlasitý pískot. Znovu se zároveň potvrdilo, že NAC letos sráží především mizerná práce směrem dopředu. Vždyť dosud vstřelil pouhých jedenáct branek; na další přesný zásah pak v současnosti čeká už více jak pět hodin.

To Nijmegen podobné problémy řešit nemusí. V posledních zápasech se rozehrál k výborným výkonům, které jej vynesly až na sedmé místo. Na čtvrtý Ajax navíc aktuálně ztrácí pouhých pět bodů.

Je tedy pochopitelně, že proti trápící se Bredě bere NEC jedině vítězství. Musí si dát ale pozor, poněvadž loni také vstupoval do vzájemného domácího duelu jako favorit, a nakonec musel skousnout porážku 1:2.

Nijmegen bude sice tentokrát postrádat hned pětici fotbalistů, většinou jde ale pouze o mladíky. Konkrétně jsou mimo hru Sno, Roorda, van den Meiracker, Loen a de Looijer. Na druhé straně barikády se musí vypořádat s absencemi Buijse a Zonnevelda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Fotbalisté Groningenu letos zatím prožívají průměrnou sezónu, určitě se ale chtějí poprat o postup alespoň do kvalifikace Evropské ligy. V posledních třech zápasech vybojovali pět bodů a drží tak šňůru tří zápasů bez porážky. Díky tomu se s šestnácti body na kontě dostali na jedenácté místo Eredivisie a na horní polovinu tabulky ztrácejí dva body právě na nedělního protivníka. Heracles získalo osmnáct bodů a je na devátém místě.

To tradičně patří do středu tabulky a bojuje o Evropskou ligu, což se dá říci také o této sezóně. V minulém kole pouze remizovali na půdě Tilburgu v poměru 2:2 a ztratilo tak dva body s posledním celkem tabulky. Předtím ale dokázalo doma rozprášit Rodu v poměru 5:1 a napravilo tak dvě předchozí porážky na půdě Nijmegenu v poměru 2:3 a na půdě PSV po špatném výkonu v poměru 0:4.

Nyní to na půdě Groningenu bude mít hodně těžké, domácí totiž mají v poslední době opravdu dobrou formu. V minulých dvou zápasech vybojovali bod po remíze 1:1, když remizovali nejprve ve Waalwijku a předtím doma s Alkmaarem. Poslední výhru zaznamenali na půdě Bredy v poměru 1:0. Loni se Groningenu podařilo nedělního protivníka porazit jednou, nejprve doma vyhrál v poměru 2:1, ale v odvetě v Heracles padlo po výsledku 1:2.

Domácí kouč Robert Maaskant věří, že dobrá forma jeho svěřencům vydrží co nejdéle. "Stále jsou chyby, které se dají vytknout, celkově jsem však v poslední době spokojen. Chceme ještě více zpevnit naší defenzívu, pak můžeme myslet vysoko. Nyní ale nesmíme k utkání přistoupit lehkovážně, je to pro nás důležitý souboj. Heracles má o co hrát a půjde do zápasu naplno, bodový zisk tak v žádném případě nemáme jistý," myslí si domácí stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Utrecht - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Trápící se Alkmaar čeká na další utkání. Napravovat reputaci bude chtít AZ v Utrechtu.

Domácímu Utrechtu to v této sezoně celkem jde. Momentálně hájí solidní 6. příčku, která mu zaručuje boje o pohárovou Evropu. V poslední době se však Utrechtu zrovna dvakrát nedaří. Za poslední tři kola totiž dokázat tento celek získat pouhý bod za domácí remízu 1:1 s Twente. Minulé kolo bylo opět s nulou na kontě zisku. Utrecht zajížděl do Nijmegenu, kde tamní NEC dokázalo celkem snadno zvítězit 2:0.

Jak už bylo napsáno, Alkmaar se trápí. AZ totiž spadlo až na 12. příčku a v týmu panuje dost pochmurná nálada. Fanoušci a vedení tak zatím marně vyhlížejí lepší zítřky. Před sezonou AZ vyhlašovalo boj o čelo tabulky. Nyní jej od prvního místa dělí propastných 19 bodů a pouhých 8 od míst, která zaručují boj o setrvání v nejvyšší soutěži. Poslední zápas sledovalo velké zastoupení fotbalových fanoušků. Duel Alkmaaru a Feyenoordu totiž táhl a AZ tak mohlo ukázat snahu celému Nizozemsku. Bohužel však Alkmaar tento duel nezvládl a prohrál 0:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - Roda JC  (neděle 16:30)
Rozjeté Vitesse přivítá na svém stadionu tápající Rodu.

Domácí celek z Arnhemu zažívá jeden z nejlepších podzimů posledních let. Aktuální třetí místo je pro Vitesse opravdu velkým úspěchem a SBV by velmi rádo tento post hájilo i na konci celé sezony. Vitesse navíc zaznamenalo veliký úspěch v minulém kole. Celek exsparťana Wilfrieda zajížděl na půdu lídra z Eidhovenu. Tamní PSV se dostalo brzy do vedení, avšak SBV rychle srovnalo krok. Ve druhém poločase vítěznou branku vsítil právě Bony, který navíc s 15 brankami vede tabulku střelců.

To Roda zažívá velmi nepovedené období. Hájí momentálně předposlední místo a v Kerkrade doslova hovoří o velkém neúspěchu. Původně plánovaný boj o první osmičku je totiž momentálně v nedohlednu a hlavním úkolem se stává záchrana. Roda od 9. kola třikrát remizovala. V kole číslo 12 však přišla další série a to série tří porážek. Ta poslední přišla v minulém kole na domácí půdě proti slavnému Ajaxu a to v poměru 1:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - ADO Den Haag  (sobota 18:45)
Fotbalisté Twente už definitivně ztratili naději na postup v Evropské lize, když nedokázali v pěti utkáních zvítězit ani jednou a po skvělém úvodu se jim příliš nedaří ani v Eredivisii. Po čtrnácti kolech mají na kontě 31 bodů a ztrácejí dva na vedoucí PSV, ovšem na záda jim se stejným počtem bodů dýchá Arnhem. Nyní vyzvou na souboj Den Haag, kterému se nevede špatně a s devatenácti body na osmém místě bojuje o evropské poháry.

Twente má v poslední době problémy v ofenzívě a také nedokáže vyhrávat. Včetně dvou zápasů v Evropské lize totiž pětkrát po sobě pouze remizovalo, z toho hned třikrát bezbrankově a potřebuje tak novou vzpruhu v podobě zisku tří bodů. V minulém kole selhalo v domácím prostředí se Zwolle. Dokázalo sice skórovat hned dvakrát, jenže před vlastními fanoušky v souboji se zachraňujícím se celkem je bod určitě málo.

Den Haag předvádí velmi střídavé výkony, nicméně v důležitých zápasech se mu daří, a proto je v tabulce takhle vysoko. V minulém kole předvedl velmi slušný výkon v Bredě a vyhrál jasně 3:0, částečně tak odčinil předchozí domácí debakl od PSV v poměru 1:6. V loňských vzájemných zápasech bylo o něco úspěšnější Twente, když doma zvítězilo jasně po přestřelce v poměru 5:2, avšak na půdě Haagu se body dě

lily po remíze 1:1. Kouč favorita Steve McClaren věří, že hluché období snad končí. "Máme za sebou náročný program a možná jsme se po úspěšném začátku nechali příliš unést. Po výpadku v Evropské lize už ale nyní pevně stojíme na zemi a chceme hrát pečlivě a koncentrovaně každou minutu. Dostali jsme totiž pořádnou ránou a chceme se z ní poučit. Soupeř umí využívat rychlé brejky a já doufám, že mu nedáme příliš prostoru a sami budeme dirigovat tempo hry," uvedl anglický stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - SC Heerenveen  (sobota 19:45)
Fotbalisté Heerenveenu se v letošní sezóně stále nemohou vzpamatovat a nacházejí se v dolních patrech tabulky. Navíc jim reálně hrozí, že budou hrát pouze o záchranu a to pro letošního účastníka Evropské ligy nejsou zrovna nejlepší vyhlídky. Nyní mají další šanci se z krize alespoň na chvíli dostat a vyšplhat se také v tabulce o několik příček nahoru. Tilburg je totiž po 14. kolech na beznadějně posledním místě tabulky se sedmi body.

V tuto chvíli ztrácí na předposlední Venlo tři body a bude se muset co nejrychleji vzpamatovat. Letošní nováček měl sice dobrý vstup do sezóny, jenže jako jediný dokázal v celé sezóně zvítězit pouze jednou. V poslední době se mu opravdu hrubě nedaří a sérii pěti porážek v řadě dokázal prolomit až v minulém kole v domácím prostředí, když remizoval 2:2 doma s Waalwijkem. Nyní ale má šanci proti frustrovanému soupeři uspět.

Heerenveen totiž zažil vzestup od konce září do začátku listopadu, kde dokázal v pěti kolech získat slušných deset bodů a navíc postoupil přes 3. kolo národního poháru. Jenže od té doby dvakrát jasně prohrál a naposledy uhrál na půdě předposledního Venla pouze bod za remízu 1:1. Jeho největším problémem jsou občas divoké výkony obraně, na půdě Heracles prohrál po přestřelce 3:6 a v PSV utrpěl debakl v poměru 1:5.

Trenér hostujícího výběru Marco van Basten stále věří, že se výkony jeho celku ustálí. "Měli jsme po špatném začátku dobré období, jenže po vysoké porážce naše sebevědomí opět kleslo hodně nízko a nyní se nám nedaří. Rádi bychom zopakovali loňskou sezónu, jenže nás sráží, že na nejlepší zatím opravdu nestačíme. Je ale ještě dost času celou sezónu zachránit a já doufám, že k tomuto cíli nakročíme vítězstvím v Tilburgu," řekl renomovaný van Basten.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.75 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Feyenoord Rotterdam - RKC Waalwijk  (sobota 19:45)
Ambiciózní Feyenoord prozatím plní své předsezónní ligové plány na jedničku. V poslední době navíc chytil vynikající formu, což bude chtít prokázat i proti Waalwijku.

Slavný rotterdamský celek aktuálně okupuje pátou pozici, přičemž na vedoucí Eindhoven ztrácí pouhých šest bodů. To je pro Koemanovi svěřence pochopitelně pozitivní zpráva, zvlášť když na ně čekají před zimní pauzou už jen samí přijatelní soupeři (Waalwijk, Breda, Haag a Groningen).

Své současné postavení tak může Feyenoord v nadcházejících týdnech výrazně vylepšit. První krok hodlá udělat už v nynějším souboji, do kterého bude vstupovat jakožto jednoznačný favorit. Ani tentokrát ale fotbalisté z De Kuipu nebudou kompletní; zranění do utkání nepustí brankáře Muldera a talentovaného obránce Kongola.

Waalwijk sice může na rotterdamské půdě jedině překvapit, v žádném případě ale není bez šance na bodový úspěch. Podobně jako Feyenoord, také RKC se v týdnech minulých rozehrálo k výborným výkonům a do přístavního města tedy dozajista přicestuje v pozitivní náladě.

Marodka na straně Waalwijku je ale každopádně nadále poměrně rozsáhlá. Podle posledních zpráv to vypadá, že chybět opět budou Guy Ramos, Peter Jungschläger, Mark Janssen a Richard Barroilhet.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - PSV Eindhoven  (sobota 20:45)
Jedno z neočekávanějších utkání podzimu je tu! Obhájce titulu, slavný Ajax přivítá ve své skvostné aréně lídra tabulky z Eindhovenu.

Opravdu velké utkání se očekává v sobotu v Amsterdamu. Domácí Ajax přivítá PSV, proti kterému od roku 2010 pravidelně boduje. Poslední vzájemné střetnutí však na začátku sezony v rámci Johan Cruijff Schaal vyhrálo PSV, a to poměrem 4:2. Ajax má tak jasnou motivaci k odplatě.

Ajax momentálně hájí "až" čtvrtou příčku. Na čelo tabulky však ztrácí "jen" šest bodů a případný úspěch v tomto duelu by mohl znamenat výrazné snížení náskoku vedoucího PSV a velké srovnání špičky tabulky, která je již tak dost vyrovnaná. V domácí kabině je momentálně podle slov hráčů velmi dobrá nálada, a to i přes vysokou prohru 1:4 v Lize mistrů proti Dortmundu. Minulé utkání Eredivisie totiž Ajax zvládl. Na půdě Rody dokázal zvítězit těsně 2:1.

Ve druhém táboře již tak pozitivní nálada nepanuje. PSV je sice lídrem Eredivisie, avšak momentální výkony napovídají, že v eindhovenském celku není něco v pořádku. Na evropské scéně PSV již skočilo a v jarní části se bude moci již naplno věnovat domácí scéně. V minulém kole přišlo velké zklamání. Celé Nizozemsko očekávalo domácí souboj s Vitesse, velký šlágr kola, po kterém mohlo jít PSV do úniku v tabulce. Ten se však nekonal a arnhemský celek díky brance exsparťana Bonyho dokázal v Eindhovenu zvítězit 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.50 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PEC Zwolle - VVV Venlo  (pátek 20:00)
Hráči Zwolle v minulém kole senzačně vydolovali bod na půdě druhého Twente, čímž šokovali celé Nizozemsko. Také díky tomuto úspěchu půjdou do nadcházejícího střetnutí proti Venlu v pozici mírného favorita.

Zwolle vstoupilo do letošního ročníku opravdu prachbídně - v úvodních šesti kolech vydolovalo pouhé dva body a zdálo se, že po svém postupu do Eredivisie bude plnit pouze roli fackovacího panáka. V posledních dvou kolech ale Blauwvingers prokázali ohromné zlepšení, které by mohlo být příslibem světlejších zítřků. Zároveň v tabulce konečně opustili pásmo sestupu, když se vyhoupli na čtrnáctou pozici. V žádném případě ale nesmí usnout na vavřínech, jelikož dolní polovina tabulky je letos prozatím hodně vyrovnaná.

Své o tom ví také Venlo, které aktuálně okupuje předposlední příčku s pouhými deseti body na kontě. Také VVV si ale v minulých zápasech nevedlo vůbec zle. Největším úspěchem bylo bezpochyby vítězství v Alkmaaru, kde Venlo zdolalo místí AZ v poměru 2:1.

Hlavně se ale kouči Lokhoffovi konečně povedlo zlepšit práci obrany. Vždyť není to tak dávno, co Venlo trápil průměr téměř tří inkasovaných branek na utkání!

Co se absencí týká, mají před úvodním výkopem mnohem větší problémy na domácí straně barikády, kde musí zapomenout na výpomoc Narsingha, van Hintuma, Slota, Olijveho a Gravenbeeka. To Venlo bude postrádat pouze Jeffreyho Altheera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven14110349:1333
2.FC Twente1494127:931
3.SBV Vitesse1494127:1131
4.AFC Ajax1476133:1727
5.Feyenoord Rotterdam1483328:1827
6.FC Utrecht1464418:1622
7.NEC Nijmegen1464422:2422
8.ADO Den Haag1447325:2319
9.Heracles Almelo1446431:2818
10.RKC Waalwijk1445520:1817
11.FC Groningen1444615:2416
12.AZ Alkmaar1435620:2614
13.SC Heerenveen1435619:2714
14.PEC Zwolle1433814:2512
15.NAC Breda1432911:2811
16.Roda JC1424814:2810
17.VVV Venlo1424817:3310
18.Willem II1414911:337

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
Stiksxx

Nečekám zázraky..Když jsou kreténi a nedokážou doma potvrdit svou sílu, pochybuju o tom, že to dokáží na nejpálivější půdě Eredivisie

Reagovat
smazaný uživatel

Vitesse byla haluz, dneska si zpravíme chuť 0:2

Reagovat
Stiksxx

Tak s nulou vzadu nepočítej

Reagovat
AjaxFans

Kua proč to je dneska Zrovna takový match neuvidím

Reagovat
Stiksxx

Já taky ne..z toho si nic nedělej..já už dlouho neviděl nějaký náš zápas.

Reagovat
afc ajax

já sa na ňho už teším ,dúfam že sa bude dať pozerať

Reagovat
smazaný uživatel

To je šašek ten Tadič.

Reagovat
smazaný uživatel

Lens asi dostane solidně zjebáno.

Reagovat
smazaný uživatel

Lens jako jeden z mála hrál solidně, akorát spálil tu tutovka, která nakonec zřejmě rozhodla o výsledku.

Reagovat
smazaný uživatel

No dyť to jsem myslel.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale byl nejlepší hráč PSV, obrana by měla dostat zjebané. Ale klidně ať dostanou všichni, jestli to pomůže!

Reagovat
Stiksxx

Mě to tak připadá, že nedostali ještě nikdy...protože pořád předvádí stejnou hru směrem dozadu..

Reagovat
risk je zisk

Doufám že jim Bony fukne tak ze 2 góly.

Reagovat
smazaný uživatel

Pojďme Rodaaaaaaaaa!

Reagovat
AjaxFans

Malki tam něco foukne a bude klid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak a Ebony by se už zase mohl podívat na marodku a pak rovnou pryč z Eredivisie

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jako zranění mu nepřeju, on sám mi nevadí, ale takhle... Kdyby aspoň ty góly dával za kterejkoli jinej, neumělej klub.

Reagovat
Stiksxx

Tak já si nemyslím, že Vitesse je umělý..Jasný posílili, ale netahají bůhví jaké hvězdy..(ani by to nešo )..určitě mají více prostředků, že by mohli nakupovat kvalitnější hráče..zatím proti jejich konceptu nemám.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak samozřejmě, že by to v Eredivisii asi moc nešlo, že jo. A už jen ta spolupráce s další umělotinou jim taky moc na sympatiích nepřidává.

Reagovat
Stiksxx

Tak to ještě jde..už několik týmu takhle spolupracovalo s umělotinama..PSV také s Chelsea, Feyenoord se City..ted je na obzoru snad spolupráce PSV se City..i když tyhle přední kluby by podle mě měl být samostatný a nespoléhat se na pomoc "sezonních hráčů"..a vychovávat si hráče sami

Reagovat
smazaný uživatel

Jako fakt spolupráce? Je něco jinýho to, co dělá CFC s Vitesse - tam si CFC dokonce diktuje, kde budou ty hráči, který vlastní, hrát, a něco jinýho je normální hostování bez opce.. Tohle třeba u Guidettiho nebylo, ne? To bylo jen klasický hostování, nebo se pletu?

Reagovat
Stiksxx

Podle mě to bylo klasika

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nám to nějak nevyšlo, no.

Reagovat
AjaxFans

Hlavní,že nedal gól.Teda zatím

Reagovat
smazaný uživatel

Tak počkat, já jedu proti blbečkům co tu onanujou nad Bonym a proti Vitesse, proti Bonymu samotnýmu nic nemám, je to sympaťák a za ty hlupáky nemůže. Takže pozor na to

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele