Nizozemská Eredivisie - preview 14. kola

24.11.2013, 09:00
Previews
Vitesse hraje na půdě nováčka Go Ahead Eagles a bude mít zvláštní motivaci v možnosti vrátit se do čela tabulky před Ajax. Feyenoord hodlá odvézt body z Waalwijku, Groningen změří síly s Zwolle, Twente zase s Bredou...
FC Utrecht - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Fotbalisté Utrechtu zatím neprožívají tak úspěšnou sezónu jako v loňském ročníku a prozatím nasbírali ve třinácti utkáních patnáct bodů, což v tuto chvíli stačí na třinácté místo tabulky. Nyní v domácím prostředí přivítají v přímém souboji o lepší umístění konkurenční Den Haag, který po velmi bídném vstupu do Eredivisie začíná vzkvétat a patří mu patnácté místo se třinácti body. Při případném úspěchu může svého nedělního protivníka v tabulce přeskočit.

Den Haag má před barážovým Cambuurem náskok pouhého jednoho bodu a tak potřebuje každý dílčí úspěch jako sůl. Utrecht v poslední době předvádí velmi nevyrovnané výkony a pravidelně boduje každé druhé kolo. Těsně před reprezentační pauzou prohrál na půdě vedoucího Arnhemu, předtím v domácím prostředí zdolal Heerenveen. Silný je hlavně na domácím stánku, kde ještě neprohrál a získal čtrnáct z dosavadních patnácti bodů.

Den Haag je na tom velmi obdobně, před vlastními fanoušky získal většinu svých bodů a venku zaznamenal z šesti utkání jen tři body za jednu výhru. Naposledy doma snadno přehrál Cambuur v poměru 3:0, předtím prohrál v Alkmaaru 0:2. V letošní sezóně má na kontě dva cenné skalpy, doma totiž dokázal zdolat Arnhem i Twente. V loňských vzájemných zápasech bylo vždy úspěšnější FC, které nejprve v Haagu vyhrálo 2:1 a následně ho doma přehrálo 1:0.

Domácí trenér Jan Wouters bude kvůli zraněnému kolenu postrádat Janssena, Martenssona a van der Guna. Poraněné stehno nepustí do hry Mulengu a kvůli zablokovaným zádům není k dispozici ani Nilsson. "V letošní sezóně máme na zranění smůlu, ovšem ostatní hráči v týmu mají šanci se ukázat. Oba kluby vyznávají velmi podobný styl. Jsme na tom po kombinační a fyzické stránce téměř stejně, proto budou rozhodovat maličkosti," řekl Wouters.

Jeho protějšek Maurice Steijn tak velké problémy s marodkou řešit nemusí, k dispozici nebude mít pouze Jansena se Zwinkelsem. "Očekávám opravdu vyrovnaný souboj, který bude důležitý pro psychiku obou mančaftů. Utrecht má výhodu domácího prostředí a já doufám, že to nebude rozhodující aspekt," uvedl čtyřicetiletý trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.75 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Feyenoord se z nepovedeného vstupu do sezóny dokázal rychle otřepat, avšak v posledních kolech to z jeho strany znovu nebylo nadvakrát ideální. Po řadě nevýrazných výkonů se bude nyní snažit vrátit na vítěznou vlnu v duelu s předposledním Waalwijkem.

V předešlých čtyřech ligových zápasech vytěžil rotterdamský celek pouhých pět bodů, když dokázal porazit pouze nováčka z Leeuwardenu, a podle očekávání prožil postupný propad tabulkou až na současnou šestou pozici. Rozhodně ale zatím nemusí propadat skepsi, vždyť od vedoucího Vitesse jej nadále dělí jen tři body, což je ztráta, kterou lze smazat během jediného víkendu.

Je pochopitelné, že na půdě Waalwijku bude Feyenoord jednoznačným favoritem, jenž se nespokojí s ničím jiným než vítězství, ovšem čeká na něj nelehký úkol. RKC je v situaci, kdy je mu každý bod drahý, a musí se snažit uspět i proti favorizovaným soupeřům.

Po remíze na půdě mistrovského Ajaxu a domácí výhře nad Bredou se už zdálo, že je Waalwijk z krize venku a konečně začne stoupat vzhůru, jenže v minulém kole schytal debakl 2:5 od Heerenveenu a jeho pozitivní naladění bylo ta tam.

Nyní navíc bude kouče Erwin Koeman postrádat trojici fotbalistů. Už tradičně chybějí dlouhodobě marodící Mart Lieder a Dennis Rommedahl, ke kterým se nově přidá disciplinárně potrestaný Ingo van Weert. Feyenoord je na tom v tomto ohledu přeci jen o něco lépe - chybět by měl pouze obránce Miquel Nelom.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.00 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Go Ahead Eagles - SBV Vitesse  (neděle 14:30)
Ve čtrnáctém kole Eredivisie zavítá lídr tabulky SBV Vitesse na půdu nováčka soutěže Go Ahead Eagles. Deventerští doma ještě neprohráli, ale prodloužit tuto statistiku bude proti našlápnutému Arnhemu velice obtížné. Vitesse neprohrálo již čtyři zápasy v řadě a bude se chtít jistě udržet na čele soutěže.

Go Ahead Eagles na tom ve své premiérové sezóně mezi nizozemskou elitou nejsou vůbec špatně. S šestnácti body se tým Foeke Booye drží v pohodlné vzdálenosti od sestupového pásma a navíc mají jeho svěřenci jedno domácí utkání k dobru. Z posledních čtyř zápasů borci z Deveteru získali rovných sedm bodů a po dvou venkovních zápasech konečně pobaví i vlastní publikum. Proti Vitesse může trenér domácích nasadit kompletní sestavu, která v posledním kole rozdrtila Rodu Kerkrade v poměru 4:1.

Hráči Vitesse mohou být s dosavadním průběhem sezóny také velice spokojení. Celek vedený Peterem Boszem vede ligu a zároveň je nejlepším klubem, co se týče venkovních zápasů. V posledních dvou zápasech obstáli borci z Arnhemu proti dvěma těžkým soupeřům - Ajaxu a Utrechtu, přičemž právě vítězství v Amsterdam aréně dodalo mladému mužstvu dostatek sebevědomí. I proto jsou hosté v nadcházejícím utkání velkým favoritem. Až na vykartovaného obránce Kevina Leerdama se může Bosz spolehnou na kompletní kádr.

Utkání začíná ve 14:30 a hlavním sudí bude Danny Makkelie.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.75 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Groningen se pyšní formou, která by dokázala nahnat strach nejednomu soupeři. Není tedy divu, že Zwolle cestuje na sever Nizozemska s patřičným respektem.

Van den Looiova ekipa sehrála v předešlých pěti kolech hned několik nelehkých soubojů, přesto neodešla ani v jediném případě poražena. Úspěšnou šňůru načala výhrou 2:1 nad druhým Alkmaarem, po dalším vítězství 1:0 v duelu s PSV následovaly remízy s prvním Vitesse (2:2) a Rodou (3:3). Před reprezentační pauzou si pak Groningen zajel zastřílet do Almela, kde skolil místní Heracles v poměru 3:0. Díky posledním úspěchům se parta z Euroborgu vyšplhala už na čtvrtou pozici, pouhé dva body za první SBV.

Situace Groningenu je kolo od kola lepší a lepší, a především na domácí půdě se z něj stává vskutku nepříjemný protivník. O to těžší to bude Zwolle mít. Výborná forma PECu z počátku letošního ročníku je navíc minulostí; v předešlých devíti ligových duelech vyhráli Jansovi svěřenci pouze jedinkrát. Během posledních týdnů pak uhráli alespoň cenné remízy s PSV (1:1) a Twente (1:1), díky kterým se i nadále udrželi v horních patrech tabulky. Aktuálně okupují na jejich poměry stále vynikající sedmou pozici.

Oba celky půjdou tentokrát do boje notně oslabeny. Groningenu budou chybět Trost-Ekong, Van der Velden, Bos, Bakker a Zeefuik. Zwolle je na tom obdobně. Vinou zranění zůstávají mimo hru Begois, Klich, Narsingh, Fernandez a Renniers.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.50 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - NAC Breda  (neděle 16:30)
Fotbalisté Twente se pokusí v domácím prostředí proti Bredě zlomit špatnou sérii čtyř utkání bez vítězství a budou se chtít přiblížit prvnímu místu Arnhemu. V tuto chvíli se nacházejí na pátém místě se ziskem jedenadvaceti bodů a na vedoucí Vitesse ztrácejí pouhé tři body. NAC je na tom v tuto chvíli celkem slušně a s osmnácti body se nachází na desátém místě, při případném úspěchu se může na svého sobotního protivníka dotáhnout.

Enschede před reprezentační přestávkou mělo proti sobě papírově slabší protivníky, jenže ani proti jednomu nedokázalo zvítězit. Jedinou výjimkou byla remíza s Ajaxem, následně ale prohrálo s Den Haagem a ve dvou dalších utkáních remizovalo s posledním Nijmegenem a také se Zwolle. Breda předvádí střídavé výkony a v poslední době získává body v každém druhém kole. Po jasné prohře ve Waalwijku doma zdolala naprosto nečekaně PSV 2:1.

V loňských vzájemných zápasech bylo o něco úspěšnější Enschede. To nejprve zvítězilo na půdě Bredy 1:0, poté selhalo na vlastním stánku a uhrálo pouze remízu 1:1. Trenér domácího celku Michel Jansen bude postrádat zraněné Kopperse, Boschkera, Bramu a Stevense. "Doufám, že jsme se poučili z minulých utkání a nyní nebudeme dělat zbytečné chyby. Rádi bychom konečně získali tři body a zvedli si sebevědomí," uvedl krátce.

Na druhou stranu si dobře uvědomuje sílu soupeře. "Breda je skvělá především v domácím prostředí, ovšem umí překvapit kohokoliv. Viděl jsem její zápas s PSV a musím uznat, že předvedla naprosto perfektní výkon po taktické stránce. Breda bude hrát velmi kompaktně v obraně a málokdy nechá otevřené prostory v pokutovém území, proto bychom rádi využívali naše standardní situace," dodal vzápětí Jansen.

Jeho protějšek Nebojša Gudelj se nemůže spolehnout pouze na Lurlinga. "Čeká nás velmi těžký soupeř, nicméně před reprezentační pauzou jsme si dokázali, že pro nás není nikdo nepřekonatelnou překážkou. V tomto duelu budeme plnit roli outsidera, to je jasné. Pokud předvedeme koncentrovanou hru jako proti PSV, tak si můžeme odvést všechny tři body," uvedl optimisticky pětačtyřicetiletý kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - SC Heerenveen  (sobota 18:45)
Eindhoven se utápí v problémech a každým kolem se propadá v tabulce níž a níž. Jeho situace je vskutku nezáviděníhodná. A aby toho nebylo málo, snadné to nebude mít ani v tomto kole, kdy na domácím trávníku přivítá SC Heerenveen, tabulkového souseda z Fríska.

Když PSV před sezónou prošlo výraznou omlazovací kúrou, asi nikdo od jednadvacetinásobné mistra Nizozemska neočekával, minimálně zpočátku, žádné zázraky, Cocuho družina se ovšem zatím vyložené trápí. V dosavadních třinácti zápasech vytěžila pouze devatenáct bodů. Především v posledních kolech pak předváděla výkony, které lze bez okolků označit za pořádné propadáky.

Na vítězství čeká aktuálně PSV už čtyři zápasy v řadě. Své trápení předvedlo také před týdnem, kdy absolutně nezvládlo závěrečnou třetinu duelu s Bredou a vinou dvou přesných tref stopera Kwakmana muselo skousnout další porážku.

V Heerenveenu si mizernou formu svého nadcházejícího soupeře moc dobře uvědomují a rádi by jí využili. Eindhovenu mají navíc co vracet: loni i předloni s ním venku prohráli shodně vysoko 1:5. Tentokrát je ale situace značně odlišná. Van Bastenovi svěřenci mohou být favorizovanému protivníkovi více než vyrovnaným soupeřem. Už v předešlém kole se navíc střelecky i herně navnadili, když přejeli 5:2 předposlední Waalwijk, a podobný výkon hodlají podat také v Eindhovenu.

Do boje navíc půjdou téměř kompletní. Chybět by totiž měli jen náhradníci Yanic Wildschut a Uche Nwofor. Na straně PSV je situace v tomto ohledu o poznání vážnější. Zranění totiž nepustí do hry trio Tim Matavž, Georginio Wijnaldum a Park Ji-Sung.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Cambuur Leeuwarden - NEC Nijmegen  (sobota 19:45)
Nelítostný souboj o záchranu se ve čtrnáctém kole Eredivisie odehraje na stadionu v Leeuwardenu. Domácí Cambuur totiž hostí NEC Nijmegen, který zoufale potřebuje body, aby se odpoutal ode dna tabulky. Cambuuru by se tříbodový zisk také nesmírně hodil, jelikož aktuálně okupuje nepopulární šestnáctou pozici.

Cambuur nemá doma úplně špatnou bilanci, na svém stadionu dokázal již třikrát zvítězit a rozstříleli zde třeba Groningen v poměru 4:1. To už je však hodně dávno a hořkou realitou je pro trenéra Dwighta Lodewegese fakt, že jeho mužstvo z posledních šesti zápasů pětkrát prohrálo, přičemž v posledních dvou zápasech nevstřelil Cambuur ani jednu branku. Na prolomení herní mizérie si však borci z Leeuwardenu nemohli přát přijatelnějšího soupeře než je úplně poslední Nijmegen.

NEC na tom opravdu není dobře. S pouhými devíti body se klub s docela slušným rozpočtem krčí až na poslední pozici. Přestože hráči Nijmegenu nehrají špatně, jejich největší slabinou je neschopnost dotáhnout zápasy do vítězného konce. Na půdě Heraclesu Almelo ztratili Nijmegenští tři body v 87. minutě, s Feyenoordem v 90. minutě a například s Waalwijkem NEC prohospodařilo dvoubrankový náskok. I proto je nejdůležitějším úkolem Antona Janssena udržet koncentraci svého mužstva po celých 90. minut.

NEC však do souboje s Cambuurem nebude moci nasadit Stuttera a van Eijdena. Na straně Cambuuru do hry nejspíš nezasáhne van der Heide, Hemmen a s největší pravděpodobností ani pilíř obrany Lucas Bijker, který si na dnešním tréninku poranil kotník. Utkání začíná v 19:45 a zápas bude řídit Bas Nijhuis.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - Roda JC  (sobota 19:45)
V rámci čtrnáctého kola Eredivisie zavítají na stadion Alkmaaru hráči z Kerkrade. AZ potřebuje potvrdit domácí neporazitelnost, aby mohl zaútočit na vedoucí pozici, kterou drží Vitesse. Roda v posledním zápase ztratila šestizápasovou sérii bez porážky a proti favorizovanému AZ by oslabení hosté rádi naskočili na další úspěšnou vlnu.

Alkmaar v letošní sezóně zaváhal na svém stadionu pouze jedinkrát, když remizoval s Vitesse 1:1. A je to právě klub z Arnhemu, jehož vedoucí postavení mohou domácí ohrozit v případě úspěchu s Rodou. Od svého nástupu neokusil ještě Dick Advocaat hořkost porážky, přičemž z posledních čtyř zápasů vytěžil pro svůj staronový klub již deset bodů. Odvolání jeho předchůdce, Gertjana Verbeeka, se tak ukázalo jako správný krok vedení AZ.

"Všichni reprezentanti se vrátili v pořádku. Jsme na tom nyní dobře, mužstvo je v dobré kondici. Intenzivně jsme trénovali a navíc vidím, že je můj celek s každým dalším zápasem zkušenější," uvedl před zápasem šestašedesátiletý Advocaat.

Roda sice proti Go Ahead Eagles ztratila nadějnou šňůru šesti zápasů bez porážky, ale i tak se pohodlně vzdálila nebezpečným sestupovým vodám. Proti AZ to však tým Ruuda Brooda nebude mít zrovna jednoduché. V kádru Kerkrade totiž budou chybět dlouhodobě zranění Ramos, Monteyne a De Beule. Navíc budou kvůli kartám stát van Peppen a Luijckx. Do zápasu tak jde Roda výrazně oslabena.

"Tyto hráče nebude jednoduché nahradit. Máme sice několik možností, ale obranná řada nás patrně bude tlačit nejvíc. Navíc čelíme velmi těžkému soupeři, u kterého je jen velice obtížné najít nějakou slabinu," komentoval nadcházející zápas Brood. Zápas začíná v 19:45 a hlavním sudím bude Reinold Wiedemeijer.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Heracles Almelo  (sobota 20:45)
Fotbalisté Ajaxu se těsně před reprezentační přestávkou výrazně zlepšili a uhráli dvě výhry po sobě, nyní se pokusí na dobré výkony navázat. V tuto chvíli jim patří ve vyrovnané soutěži třetí místo s dvaadvaceti body a na vedoucí Vitesse ztrácejí pouhé dva body. Almelu se v letošním ročníku tolik nedaří, patří mu až čtrnáctá pozice se čtrnácti body a v Amsterdam Aréně rozhodně favoritem na bodový zisk nebude.

Ajax se dokázal zvednout po těsné výhře 1:0 v Lize mistrů nad skotským Celticem, následně snadno zvítězil v Nijmegenu 3:0 a v tuto chvíli si bude chtít zvednout sebevědomí před utkáním 5. kola Ligy mistrů se španělskou Barcelonou. Heracles letos předvádí velmi nevyrovnané výkony. Překvapit sice dokázalo na stánku De Kuip a zvítězilo nad Feyenoordem 2:1, ovšem v minulém kole před vlastními fanoušky zklamalo a nestačilo na Groningen po výsledku 0:3.

V loňské sezóně dokázalo Heracles na domácí půdě se soupeřem remizovat 3:3, ovšem v odvetě selhalo a utrpělo jasnou porážku 0:4. Oba výběry mají vcelku početnou marodku. Kouč Ajaxu Frank de Boer nemůže počítat s ofenzivní oporou Siemem de Jongem, mimo hru zůstane taktéž nejlepší střelec týmu Sigthórsson kvůli poraněnému kotníku a na marodce se nacházejí i Ligeon s Bojanem.

"Každý tým si v sezóně alespoň jednou prožije období, kdy se mu nedaří a nehraje podle svých představ. Pevně doufám, že jsme si touto situací již prošli a nyní budeme myslet na nejvyšší mety. Příští týden hrajeme proti Barceloně a musíme se na ní důkladně připravit, nicméně ani ligové utkání nesmíme brát na lehkou váhu. Almelo má velmi silný přechod do útoku a dokáže hrozit z brejků, proto musíme dělat minimum chyb," uvedl s pokorou.

Jeho protějšek Jan de Jonge nemůže počítat s van Dijkem, Koendersem, te Wierikem, Vujičevičem a Kangaskolkkou. "Víme, co nás čeká, ale na tento pikantní souboj se opravdu těšíme. Několikrát jsme si ukázali, že se umíme na takto silné protivníky nabudit a pak předvést perfektní výkon. Pokud chceme myslet na vyšší umístění v tabulce, tak musíme své výkony ustálit a pravidelně bodovat," uvedl padesátiletý trenér.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SBV Vitesse1373325:1824
2.AZ Alkmaar1372423:1923
3.AFC Ajax1364326:1522
4.FC Groningen1364328:2522
5.FC Twente1356228:1221
6.Feyenoord Rotterdam1363427:2121
7.PEC Zwolle1355322:1420
8.PSV Eindhoven1354424:1419
9.SC Heerenveen1253429:2518
10.NAC Breda1353522:1818
11.Roda JC1345422:2817
12.Go Ahead Eagles1244420:2916
13.FC Utrecht1343617:2615
14.Heracles Almelo1242616:2214
15.ADO Den Haag1241717:2713
16.Cambuur Leeuwarden1333711:1712
17.RKC Waalwijk1323818:299
18.NEC Nijmegen1316619:359

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele